arfara messinias stamos1

Ο ήλιος φωτίζει τα σώματα τα , η δε σοφία τις ψυχές .Ο κόσμος είναι ένα ανάκτορο της σοφίας του Υψίστου . Ο Θεός άναψε κάθε μία ψυχή με το δικό του πυρ . Έτσι λάμπουν όλοι οι άνθρωποι με τη σοφία του σε αυτό το θέατρο , όπως ο Θεός τους έπλασε .-Μερικούς τους έκανε μεγάλα φώτα , σε άλλους μικρά.-(Κάρλος Λιναίος )

 Αρφαρά

Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο• η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-

Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

ΤΗΝΟΣ Το νησί της Παναγίας 26 και 27 Αυγούστου 2016

ΤΗΝΟΣ Το  νησί της Παναγίας 26   και 27  Αυγούστου 2016  :
Ιερό Προσκύνημα στην Μεγαλόχαρη της Τήνου .........Μια  διήμερη εκδρομή 21  φίλων εκδρομέων από χωριά του Ν. Μεσσηνίας με τουριστικό γραφείο Δαβίλλα από Μελιγαλά ..
~ Το   Προσκύνημα στην Παναγιά της Τήνου , στην ΕΥΑΓΓΕΛΊΣΤΡΙΑ , στην  Μεγαλόχαρη . την Αειπάρθενο μητέρα  όλων μας , ... μέσα από φωτογραφίσεις ...26, 27 Αυγούστου 2016 ......!! :
Η θαυματουργή εικόνα της, η φήμη των θαυμάτων της έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας και τον Αύγουστο το νησί κατακλύζεται από πιστούς οι οποίοι μάλιστα ανεβαίνουν με τα γόνατα από το λιμάνι προς την εκκλησία. Παναγία της Τήνου.
~ Η εικόνα που ανακαλύφθηκε από το όραμα μιας μοναχής και έσπασε στα δύο από το χτύπημα της αξίνας. Την προσκύνησαν αμέσως οι Κολοκοτρώνης, Μιαούλης, Νικηταράς.-
~ Ένα από τα μειονεκτήματα των σημερινών Ελλήνων είναι να πιστεύουν ότι βλέπουν και να μην το ψάχνουν παραπέρα.

Ο Ι. Ναός της Παναγίας Τήνου της Ευαγγελιστρίας :
Ναός Ευαγγελίστριας  Η Παναγία της Τήνου
Το πρώτο που αντικρίζει ο καθένας που φτάνει στο λιµάνι της Τήνου µε το καράβι είναι το καµπαναριό της Ευαγγελίστριας και η µεγαλόπρεπη εκκλησία που δεσπόζουν σε λόφο πάνω από τη Χώρα. Αποτελεί προορισµό ζωής για πολλούς πιστούς χριστιανούς και αγαπηµένο προορισµό για όσους ενδιαφέρονται για τη θρησκεία, την τέχνη, την ιστορία. Ο ναός αυτός είναι άµεσα συνδεδεµένος µε την ιστορία της Τήνου, αλλά και την οικονοµία και τον τουρισµό του νησιού. 
Η αρχιτεκτονική του ναού ακολουθεί τα πρότυπα της παράδοσης του νησιού, αλλά έχει και πολλές επιρροές από τη ∆ύση και την Ανατολή. Έχει κτιστεί πάνω σε κατάλοιπα παλαιοχριστιανικού ναού αφιερωµένου στον Άγιο Ιωάννη Πρόδροµο, ενώ προϋπήρχε αρχαίο τέµενος προς τιµήν του ∆ιονύσου. Η Παναγία της Τήνου είναι ένα συγκρότηµα αποτελούµενο από διώροφο κτίριο που στεγάζει τον κυρίως ναό στον άνω όροφο και πολλά άλλα βοηθητικά κτίσµατα ενσωµατωµένα στον περίβολό της. Είναι τρίκλιτη βασιλική µε διευρυµένο και υπερυψωµένο το µεσαίο κλίτος, το οποίο χωρίζεται από τα δυο πλαϊνά µε κιονοστοιχίες. Πάνω από την κύρια είσοδο του ναού µπορεί κανείς να δει ένα µαρµάρινο υπέρθυρο µε ανάγλυφους τους δυο αρχαγγέλους και ανάµεσα εγχάρακτη επιγραφή των κτιτόρων του ναού. 
Η εικόνα του ΕυαγγελισμούΗ θαυµατουργή εικόνα του Ευαγ- γελισµού βρίσκεται αριστερά όπως εισέρχεται ο προσκυνητής, τοπο- θετηµένη σε µαρµάρινο περίτεχνο προσκυνητάρι. Η ξύλινη εικόνα «τραυµατισµένη» από προγενέστερη πυρκαγιά, αλλά και σχισµένη στα δυο από το χτύπηµα του εργάτη κατά την εύρεσή της φαντάζει µεγαλόπρεπη καθώς καλύπτεται από αµέτρητα κοσµήµατα και αφιερώµατα των πρώτων προσκυνητών της. Ανάµεσα στα τιµαλφή ξεχωρίζουν τα πρόσωπα της Παναγίας και του αρχαγγέλου Γαβριήλ. Ορισµένοι υποστηρίζουν ότι η εικόνα ζωγραφίστηκε από τον Ευαγγελιστή Λουκά, ενώ άλλοι τη χρονολογούν αργότερα. Από πιστό αντίγραφο της εικόνας γνωρίζουµε ότι απεικονίζεται η σκηνή του Ευαγγελισµού µε τον άγγελο να προσφέρει τον κρίνο αριστερά και την Παναγία γονατιστή σε στάση ευλάβειας και δέους δεξιά. 
Το τάμα της πορτοκαλιάςΟ ναός είναι κατάµεστος από τάµατα και αφιερώµατα των πολυπληθών πιστών, µε τα οποία εκφράζουν είτε τις παρακλήσεις τους είτε την ευγνωµοσύνη τους για τα «θαύµατα» που τους αξίωσε η Παναγία. Ανάµεσα σ’ αυτά ξεχωρίζουν η ασηµένια πορτοκαλιά δεξιά της εισόδου, δέντρο που αντίκρισε τυφλός που θεραπεύτηκε, το καράβι µε το σφηνωµένο ψάρι στο σκαρί του, αφιερωµένο από καπετάνιο που σώθηκε εκ θαύµατος από βέβαιο πνιγµό και πολλά άλλα που µπορεί κανείς να παρατηρήσει γύρω του. Όλα αυτά µαζί µε τον υπόλοιπο διάκοσµο του ναού, το επιβλητικό ξυλόγλυπτο και επίχρυσο τέµπλο, τον άµβωνα και τον περίτεχνο δεσποτικό θρόνο προκαλούν την κατάνυξη και το δέος στον κάθε επισκέπτη. 
Κάτω από τον κυρίως ναό βρίσκεται αυτός της Ζωοδόχου Πηγής - Ευρέσεως. Εδώ ο προσκυνητής µπορεί να πάρει αγίασµα από την πηγή που ανέβλυσε και χώµα από τον τόπο που βρέθηκε η εικόνα. 
Στους χώρους που περιβάλλουν την αυλή της Παναγίας στεγάζονται γραφεία, µουσεία και άλλες υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των αναγκών του Ιδρύµατος και των Η Παναγία της Τήνουεπισκεπτών. Στην αυλή, επίσης, βρίσκεται και η φιάλη-συντριβάνι, δωρεά ενός αλλόδοξου, ο οποίος πίστεψε αποδίδοντας τη θεραπεία του σε θαύµα της Μεγαλόχαρης. 
Στο πλάι της εκκλησίας ορθώνεται το επιβλητικό καµπαναριό. Λίθινο στη βάση του, υψώνεται στα 30 µέτρα µε τρία µαρµάρινα φανάρια, φιλοτεχνη- µένα από τον Ιωάννη Φιλιππότη πάνω σε µελέτες του Αναστ. Ορλάνδου. Με τη µεγαλοπρέπειά του και τις εύηχες καµπάνες του που αντηχούν σε ολόκληρη τη Χώρα και τα γύρω χωριά, αποτελεί σήµα κατατεθέν του συγκροτήµατος της Παναγίας, αλλά και ολόκληρης της πρωτεύουσας, καθώς είναι το πρώτο που αντικρίζει από το καράβι ο επισκέπτης. 
Η ΕΥΡΕΣΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣΗ εικόνα του Ευαγγελισμού
Στις αρχές του 19ου αιώνα µόναζε στη Μονή Κεχροβουνίου η µοναχή Πελαγία. Σ’ αυτήν παρουσιάστηκε σε όραµα η Παναγία υποδεικνύοντάς της το µέρος όπου έπρεπε να σκάψουν, για να βρουν την εικόνα της. Αυτό το όραµα επαναλήφθηκε τρεις φορές, ώσπου πείστηκε η µοναχή και αποτάθηκε στις αρχές του νησιού, οι οποίες έλαβαν µέριµνα για την αναζήτηση της εικόνας. Έπειτα από ανεπιτυχή αποτελέσµατα εγκατέλειψαν την προσπάθεια, αλλά µετά από λοιµό που έπληξε το νησί, επανέλαβαν τις εργασίες µε µεγαλύτερο ζήλο. Σκάβοντας στα θεµέλια παλαιοχριστιανικού ναού για να κτίσουν ένα νέο, την ηµέρα του αγιασµού (01/01/1823) ανέβλυσε νερό από ένα ξεροπήγαδο της περιοχής, γεγονός που θεωρήθηκε θαύµα. Ο νέος ναός αφιερώθηκε στη Ζωοδόχο Πηγή. Ενώ συνεχίζονταν οι ανασκαφές για την εύρεση της εικόνας, στις 30 Ιανουαρίου η σκαπάνη ενός εργάτη από το χωριό Φαλατάδος χτύπησε και έκοψε στα δυο την εικόνα, αφήνοντας άθικτες τις µορφές του Αγγέλου και της Παναγίας. 
Το χαρµόσυνο µήνυµα της εύρεσης διαδόθηκε αστραπιαία σε όλη την επαναστατηµένη Ελλάδα και όλοι οι πιστοί προσήλθαν, για να την προσκυνήσουν και να προσφέρουν οικονοµική ενίσχυση για την ανέγερση του ναού της και τα τιµαλφή τους ως αφιερώµατα, ενώ οι εργασίες συνεχίζονταν πυρετωδώς. Ανάµεσα στους πρώτους προσκυνητές συγκαταλέγονται οι ήρωες του αγώνα Κολοκοτρώνης, Μακρυγιάννης, Μιαούλης, Κανάρης και άλλοι. 
ΤΑ «ΦΑΝΑΡΑΚΙΑ»
Είναι ένα έθιµο που πραγµατοποιείται κάθε χρόνο στις 30 Ιανουαρίου στη Χώρα, όπου αναβιώνει η αθρόα προσέλευση των Τηνιακών από κάθε γωνιά του νησιού µε τα αναµµένα φανάρια στα χέρια για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας, µόλις διαδόθηκε η είδηση της εύρεσής της. 
Το βράδυ της 30ής Ιανουαρίου η φιλαρµονική του ∆ήµου, οι µαθητές ∆ηµοτικών, Γυµνασίου και Λυκείων, αλλά και µικρά παιδιά καθώς και µεγάλοι κάθε ηλικίας κρατώντας από ένα φαναράκι µε πολύχρωµες διαφανείς µεµβράνες ξεκινώντας από την Παναγία και περνώντας από τα στενά δροµάκια ψάλλουν εµβατήρια σχετικά µε τη µεγάλη αυτή γιορτή της Τήνου.Τα "φαναράκια" στην Τήνο
«∆εύτε Τήνιοι πολίται
να πανηγηρίσωµεν
εύρεση της Παναγιάς µας
όλοι να υµνήσωµεν»
Προηγούνται ο κλήρος και οι αρχές της Τήνου και των Κυκλάδων, ακολουθεί πλήθος κόσµου από όλο το νησί, καθώς και επισκέπτες και συγκεντρώνονται στην πλατεία Παντανάσσης, ενώ πυροτεχνήµατα φωτίζουν τον ουρανό και σφυρίζουν τα καράβια. Από την εξέδρα της πλατείας απευθύνονται ευχετήριοι λόγοι και τελειώνει αυτή η χαρµόσυνη εκδήλωση µε πλούσιο κέρασµα από το ∆ήµο Τήνου. 
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΙΕΡΟ Ι∆ΡΥΜΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΤΗΝΟΥ
Το μωσαϊκό έξω από την εκκλησία αφιερωμένο στην Αγία ΠελαγίαΤο Π.Ι.Ι.Ε.Τ. είναι νοµικό πρόσωπο ∆ηµοσίου ∆ικαίου και βρίσκεται υπό την εποπτεία του ΥΠ.Ε.Π.Θ. ∆ιοικείται από 10µελή επιτροπή υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Σύρου-Τήνου. Τα έσοδα προέρχονται από εισφορές πιστών, δικαιώµατα ιεροπραξιών, κληροδοτήµατα, εκποίηση αφιερωµάτων και ενοίκια ακινήτων. 
Οι δραστηριότητες που έχει αναπτύξει µέχρι σήµερα είναι πολύµορφες και πολυσήµαντες. Συγκεκριµένα αναπτύσσει πλήθος Εθνικών, Εκπαιδευτικών, Φιλανθρωπικών, Θρησκευτικών, Κοινωνικών και Πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Ανάµεσα σ’ αυτές περιλαµβάνονται: η περίθαλψη χιλιάδων προσφύγων, η διάθεση τιµαλφών του ναού και της εικόνας στην Κυβέρνηση για ανάγκες σε πολέµους, η ίδρυση, χρηµατοδότηση και ενίσχυση σχολείων, οι υποτροφίες σε Τηνίους που διακρίνονται σε επιδόσεις (όπως Ν. Λύτρας, Ν. Γύζης, Γ. Χαλεπάς, Ν. Λούβαρης και πολλοί άλλοι), τα βοηθήµατα σε απόρους, ασθενείς, ηλικιωµένους κλπ, τα κοινωφελή έργα (όπως οδοί, ύδρευση, ηλεκτροφωτισµός, λιµάνι κλπ) και πολλές άλλες.
∆ΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
Δεκαπενταύγουστος στην ΤήνοΗ µεγαλύτερη γιορτή της Τήνου και από τις µεγαλύτερες της Ορθοδοξίας είναι η γιορτή της Παναγίας το ∆εκαπενταύγουστο. Όχι µόνο ο ναός αλλά και ολόκληρο το νησί ετοιµάζεται καιρό πριν γι’ αυτή τη µέρα. Πλήθος κόσµου συνωστίζεται από βραδύς µέσα στην εκκλησία, στο προαύλιο της Παναγίας, αλλά και στο πεζοδρόµιο της οδού Μεγαλόχαρης για να ακούσει «Εν τη γεννήσει την Παρθενίαν εφύλαξας, εν τη κοιµήσει τον κόσµον ου κατέλιπες Θεοτόκε…». Όλη τη νύχτα η ψαλµωδία και οι γλυκόλαλες καµπάνες ενώνονται µε τις παρακλήσεις και τον πόνο των ανθρώπων που προσέτρεξαν στη χάρη της, ακόµα και από τα πέρατα της γης. 
Κι όταν ξηµερώνει η γιορτή της Παναγίας, γίνεται το αδιαχώρητο όχι µόνο στην εκκλησία και στα πέριξ αυτής, αλλά και στους δρόµους, στην πλατεία, στο λιµάνι και απ’ όπου θα περάσει η λιτανεία µε τη θαυµατουργή εικόνα. Μετά το πέρας της αρχιερατικής λειτουργίας που τελείται στο ναό µέσα σε µια κατανυκτική και συγκινητική ατµόσφαιρα, ξεκινάει λιτανεία εν ποµπή προς την πλατεία Παντανάσσης µε τη φιλαρµονική του ∆ήµου, αγήµατα του ναυτικού, την εικόνα µε το κουβούκλιο που την κουβαλάνε τιµής ένεκεν άνδρες του ναυτικού, σύσσωµο τον κλήρο, εκπροσώπους της πολιτείας και τοπικές αρχές και όλους αυτούς τους απλούς Δεκαπενταύγουστος στην Τήνοανθρώπους. Και όπως κατεβαίνει προς το λιµάνι, σπρώχνονται να µπουν στη µέση του δρόµου, να περάσει από πάνω τους η Παναγία, να την αγγίξουν, να ικετέψουν να κάνει το θαύµα της. Μαζί µε τους ψαλµούς και τη µουσική ακούς φωνές απελπισµένων, ικεσίες και παρακλήσεις, αλλά και χαρούµενες φωνές ευγνωµοσύνης για το θαύµα που αξιώθηκαν. Στην εξέδρα της πλατείας γίνεται δοξολογία, εκφωνούνται πανηγυρικοί από θρησκευτικούς και πολιτικούς εκπροσώπους, ενώ ταυτόχρονα ένα τιµητικό άγηµα µε εκπρόσωπο της πολιτείας µεταβαίνουν στο χώρο, όπου βυθίστηκε το καταδροµικό «Έλλη», για να αποτίσουν τιµές στους άνδρες του πληρώµατος που χάθηκαν από άνανδρη επίθεση των Ιταλών την ίδια µέρα του 1940. Τέλος, η εικόνα επιστρέφει κατά τον ίδιο τρόπο πίσω στο ναό, αφήνοντας στις ψυχές όλων δέος και ελπίδα.
Ιστορικά Στοιχεία γνώσεων :
Κανένας δεν αμφισβητεί ότι το συγκεκριμένο σημείο έχει μία πολύ «θαυματουργή» θα λέγαμε γεωδαισία. Λίγοι είναι εκείνοι όμως που έψαξαν τι προϋπήρχε πριν το κτίσμα της εκκλησίας της Τήνου.
Ο Ναός της Παναγίας, η οποία συμβολίζει την θηλυκή δημιουργική αρχή στην Γη, είναι κτισμένος επάνω σε αρχαίο θέατρο του Μεγάλου Θεού Διονύσου. Αυτός ο Θεός που τρεις φορές γεννήθηκε, δέσποζε στην αρχαιότητα ακριβώς στο συγκεκριμένο σημείο όπου πολλοί άνθρωποι παρακολουθούσαν τις παραστάσεις στο θέατρο του.
Στα προ Χριστού χρόνια, πριν ακόμα βρεθεί η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, η Τήνος είχε ακριβώς την ίδια φήμη που έχει σήμερα. Και μάλιστα όχι μόνο σε όλο το Αιγαίο αλλά και από όλα τα μέρη της Μεσογείου έφταναν άνθρωποι για να επισκεφτούν όχι μόνο το θέατρο του Διονύσου αλλά και τον Ναό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης στην θέση Κιόνια, περίπου τέσσερα χιλιόμετρα από την σημερινή Παναγία της Τήνου. Για τον Ναό αυτό θα αναφερθώ σε διαφορετική ανάρτηση.
Οι αρχαίοι προσκυνητές που έφταναν από μακρινούς και κοντινούς τρόπους, πρώτα έκαναν μία στάση στο θέατρο του Διονύσου. Εκεί βρισκόταν εκτός από το θέατρο και ένας μικρός βωμός του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης. Λίγο παραδίπλα υπήρχε η «Ιερή Κρήνη της Αμφιτρίτης», όπου όποιος έπινε νερό από αυτήν και έπασχε από μία ασθένεια γινόταν καλά. Η Πηγή αυτή υπάρχει ακόμα και σήμερα, και μάλιστα θεωρείται η θαυματουργή Πηγή της Παναγίας.
Ο Ποσειδώνας και η Αμφιτρίτη ήταν οι θεραπευτές θεοί της Τήνου και όπως θα δούμε σε άλλη ανάρτηση σχετική με τον Ναό του Ποσειδώνα στην Τήνο υπήρχε και Ασκληπιείο εγκοίμησης.
Τόσο οι ναυτικοί όσο και οι απλοί επισκέπτες έφταναν πρώτα στην Τήνο, έπιναν από το θεραπευτικό νερό, πλενόντουσαν με αυτό, επισκέπτοντο μετά τον Ναό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης, ειδικότερα οι ναυτικοί ευχαριστούσαν τον Ποσειδώνα και του ζητούσαν να διαφυλάττει τα ταξίδια τους στην θάλασσα. Κατόπιν αναχωρούσαν για την γειτονική Δήλο για να αποδώσουν τιμές στον Θεό του Ήλιου Απόλλωνα και συμβολικά έφταναν στο νησί αφού πρώτα είχαν καθαρθεί από τον Ποσειδώνα στην Τήνο.
Στους περισσότερους σημερινούς Ναούς υπάρχει έντονο το αρχαιοελληνικό στοιχείο. Σχεδόν όλοι είναι κτισμένοι επάνω από αρχαιοελληνικούς Ναούς και μάλιστα από τα ίδια υλικά. Θα έλεγε κανείς ότι ήθελαν να «δανειστούν» τις ίδιες ενέργειες εκείνης την αρχαία εποχή. Σήμερα όμως εκείνο το σκεπτικό που κυριαρχεί είναι ότι όλοι οι αρχαίοι Θεοί ήταν «δαίμονες» και για αυτό έπρεπε να εξορκιστεί το κακό. Αυτό πλασάρετε στο «ποίμνιο» και αυτό πιστεύουν και οι σημερινοί πιστοί.
Εκείνο όμως που «ξέχασαν» να τους αναφέρουν είναι ότι η λέξη «Δαίμων» στην αρχαία Ελλάδα είχε ένα διαφορετικό νόημα. Ήταν μία χθόνια θεότητα και κατά συνέπεια στον αρχαίο ελληνικό εσωτερισμό αποτελούσε την υλοψυχή του Πλάτωνα. Δηλαδή την προβολή της αρχέτυπης Ψυχής η οποία είχε ενσαρκωθεί σε ένα χοϊκό (υλικό, φθαρτό σώμα). Ο Δαίμων του ανθρώπου, σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες ήταν η ενσαρκωμένη Ψυχή, το δε «δαιμόνιον» (π.χ. δαιμόνιον του Σωκράτη) δεν ήταν τίποτα άλλο παρά αυτό που θεωρούμε εμείς σήμερα «Ανώτερο Εαυτό».
Έτσι λοιπόν η νέα εισαγόμενη θρησκεία στον Ελλαδικό χώρο αντικατέστησε την «παλαιά». Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, η «παλαιά» δεν ήταν θρησκεία. Ήταν ένα φιλοσοφικό σύστημα που οδηγούσε τον ήρωα – άνθρωπο στα μονοπάτια της αναζήτησης και του «γνώθι σε αυτόν». Αυτή η αναζήτηση τον έφερνε σε επαφή με τον πραγματικό του εαυτό που στην αρχαία Ελλάδα ονομαζόταν Δαίμων ή Δαιμόνιο.
Η νέα εισαγόμενη θρησκεία και τα παρακλάδια της είχε ακριβώς αυτό τον σκοπό. Να καταστείλει αυτήν την αναζήτηση, να ποιμενοποιήσει περαιτέρω τους ανθρώπους ώστε να μπορέσει να τους καταστήσει μία ελεγχόμενη μάζα. Τα δε παρακλάδια είναι ακόμα πιο παραπλανητικά διότι εξωτερικά εντάσσονται απέναντι στην νέα θρησκεία εντούτοις ο πυρήνας τους είναι πιο δογματικός από αυτήν.
Κατά την δική μου άποψη αυτή η καταστολή δεν ξεκίνησε από την μετά Χριστόν εποχή. Ξεκίνησε τους τελευταίους αιώνες προ Χριστού, όταν ξένα στοιχεία εισήλθαν στον Ελλαδικό χώρο και αλλοίωσαν τα Ολύμπια αρχέτυπα. Ο κόσμος από τότε προτιμούσε τις «εύκολες λύσεις» και σιγά – σιγά το έδαφος προετοιμάστηκε για να δεχθούν οι άνθρωποι τους «μεγάλους σωτήρες».
Το «παιχνίδι» αυτό είναι πανάρχαιο και δοκιμασμένο. Έχει παιχτεί πολλές φορές και έχει αποδώσει καρπούς. Η προετοιμασία του εδάφους για τους «επερχόμενους σωτήρες» δεν είναι φαινόμενο των καιρών μας. Είναι παμπάλαιο. Απλώς κάθε εποχή που εμφανίζεται προσαρμόζεται τα καινούργια δεδομένα.
Έτσι η δημιουργική θεραπευτική αρχή της αρχαίας Τήνου που την εποχή εκείνη εκπροσωπείται από τον Ποσειδώνα και την Αμφιτρίτη αλλά και από τις θεραπευτικές παραστάσεις του Διονύσου αντικαθίσταται από την θαυματουργή Παναγία.
Εκείνο που δεν μπορεί να σκεφτεί ή να Δια-νοηθεί ο σημερινός άνθρωπος είναι ότι υπάρχουν πολλά γεωδαιτικά σημεία στον πλανήτη και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα, στα οποία συγκλίνουν διάφορες κοσμικές συντεταγμένες. Αυτές οι συντεταγμένες επαναφέρουν τον άνθρωπο στην αρχετυπική του κατάσταση, διότι ο πρωταρχικός ρόλος του ανθρώπου δεν ήταν να ζει μέσα στην ασθένεια, στην μεμψιμοιρία ή ακόμα και στην μιζέρια. Ο πρωταρχικός του κοσμικός ρόλος είναι, «φορώντας το όχημα» του φθαρτού σώματος, να βιώσει την εμπειρία της ύλης.
Ωστόσο η γεωδαισία δεν αρκεί. Χρειάζεται η καθαρή πρόθεση και η ειλικρινής, ουσιαστική αποδοχή του αρχέτυπου. Ο Λόγος δεν αρκεί όταν δεν συνοδεύεται από πράξη.
Στην αρχαία Ελλάδα γνώριζαν ότι μερικά σημεία του εδάφους μπορούσαν να «φιλοξενήσουν» αυτές τις συντεταγμένες. Τις μυστικές κλείδες αυτών των συντεταγμένων κρατούσαν όλοι οι Ολύμπιοι και δεν είχαν κανένα πρόβλημα να τις φανερώσουν τότε στους ανθρώπους. Όταν αργότερα το «εισαγόμενο στοιχείο» άρχισε να αλλοιώνει, να αντικαθιστά και να κλωνοποιεί τα αρχέτυπα, τότε η Ολύμπια Γνώση αυτή «κρύφτηκε» αλλά δεν εξαφανίστηκε.
Η συνεργασία του μεγάλου Ολύμπιου Θεραπευτή Απόλλωνα μαζί με τον μεγάλο Άρχοντα των Υδάτων Ποσειδώνα εμφανίζεται σε πολλά αρχαία κείμενα της Ελληνικής Γραμματείας. Ο ένας φωτοσυνθέτει διαμέσου των ηλιακών ακτίνων και ο άλλος θεραπεύει στην Γη διαμέσου των «ρανίδων του ύδατος» στην Γη.
Ο Απόλλων εξαγνίζει το θεϊκό Πνεύμα και ο Ποσειδών εξαγνίζει το υλικό Πνεύμα (την προβολή του Πνεύματος που έχει ενσαρκωθεί στην ύλη). Ας κάνουμε τώρα έναν παραλληλισμό. Ο Ιησούς είναι εκείνος που εξαγνίζει το θεϊκό Πνεύμα και ο Ιωάννης ο Πρόδρομος κάνει ακριβώς την ίδια εργασία με τον Ποσειδώνα στην Γη διαμέσου του ύδατος με το μυστήριο του βαπτίσματος.
Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι το θεϊκό Πνεύμα γειώνεται στα πεδία της Χθόνας διαμέσου του Ύδατος. Αυτό, οι αρχαίοι ιερείς των ελληνικών Μυστηρίων το ονόμαζαν «Υδάτινον Πυρ» και τοποθετούσαν τον Ποσειδώνα ως υπεύθυνο για την αγκυροβόληση του στα πεδία της ύλης.
Η Παναγία, όχι μόνο της Τήνου, αλλά και όλες οι εικόνες της την εμφανίζουν να κρατάει τον Ιησού αγκαλιά. Η Παναγία ονομάζεται και «κουροτρόφος». Το προσωνύμιο «κουροτρόφος» αποδίδεται αρχικά στην Εκάτη, μία θεά του Φεγγαριού, και αργότερα αποδόθηκε και στην Ολύμπια Άρτεμη. Το μεγαλύτερο αρχαιοελληνικό σύμβολο όμως της «κουροτρόφου» και μάλιστα της μητρικής κουροτρόφου είναι η Μεγάλη Θεά Δήμητρα.
Τα πάντα αντικαταστάθηκαν αφενός και αφετέρου τα ιερατεία φρόντισαν να εντρυφήσουν το μίσος των «νέων ανθρώπων» προς ένα αρχαίο φιλοσοφικό σύστημα το οποίο με Πυθαγόρεια ακρίβεια μπορεί να εξυψώσει, να απελευθερώσει το Πνεύμα οδηγώντας την Ψυχή στην Ουράνια Πατρίδα της.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα την προσοχή σας. Η ανάρτηση αυτή δεν έχει σκοπό να αναπτύξει κανενός είδους κατώτερο υλικό συναίσθημα, όπως το μίσος, ο θυμός κ.τ.λ. Η μεγάλη επιτυχία της ανύψωσης της ανθρώπινης υπόστασης είναι η γνώση του «τι έχει αντικαταστήσει ποιο». Με απλά λόγια, τι κρύβεται πίσω από την επιφάνεια.
ΤΗΝΟΣ
Όταν πλησιάζουμε κάτι νέο με γνώση του παλιού τότε μπορούμε να σπάσουμε τα έντεχνα σημερινά κελύφη που σκεπάζουν το αρχέτυπο. Για παράδειγμα όταν πλησιάζουμε την εικόνα της Παναγίας σήμερα και γνωρίζουμε ότι συμβολίζει την θηλυκή δημιουργική αρχετυπική δόνηση, τότε δεν θα βλέπουμε ούτε το ξύλο, ούτε την φωτογραφία. Θα βλέπουμε με τα μάτια της Ψυχής μας την θηλυκή δημιουργική δόνηση που ενυπάρχει εν δυνάμει στους νόμους της φύσης.
Το αρχαίο ελληνικό μυστηριακό φιλοσοφικό σύστημα δεν προδιαθέτει τον άνθρωπο σε χαμηλής δόνησης συναισθήματα. Αν ο άνθρωπος κατανοήσει τι επιμελώς κρύβεται πίσω από ένα σημερινό στοιχείο της ύλης, τότε δεν θα τον ενοχλεί το υλικό πλαίσιο. Επικοινωνεί με τον εσωτερικό πυρήνα, με την αρχέτυπη ποιότητα, και όχι με την ποσότητα που έχει δρομολογηθεί να του παρουσιάζουν στην ύλη ως το υπέρτατο αγαθό.
Με αυτήν την δόνηση ακριβώς προσεγγίζουμε και εμείς κάθε τι νέο που αντικατέστησε το παλαιό. Και είναι ακριβώς αυτή η δόνηση που αφυπνίζει το αρχέτυπο μέσα από το νέο ή το εισαγόμενο. Αν το καλοσκεφτεί κανείς δεν έχουμε άλλη επιλογή, διότι και τα περισσότερα αρχαία κείμενα έχουν αλλοιωθεί και η έκφραση του αρχαιοελληνικού συστήματος σήμερα «δαιμονοποιείται» (με την νέα έννοια της λέξης) και πολλές φορές αφορίζεται.
Κλείνοντας, ας δούμε λίγο την ετυμολογία του ονόματος «Παναγία». Έχουμε λοιπόν δύο συνθετικά. Παν + αγία. Το «αγία» προέρχεται από την λέξη «άγω» που σημαίνει «οδηγώ» αλλά και «μεταφέρω» . Η λέξη «αγωγός» σημαίνει ότι επιτρέπω ή δεν επιτρέπω το πέρασμα της θερμότητας, στο φυσικό πεδίο.
Έχουμε λοιπόν το πρώτο συνθετικό «Παν», το οποίο σημαίνει αφενός το «Όλον» αλλά και τον Θεό Πάνα, ο οποίος με τον αυλό του πλέκει και διά-σκορπίζει επάνω στο φυσικό πεδίο την κοσμική ροή. Αυτό λοιπόν το Παν, άγεται (οδηγείται, μεταφέρεται). Έτσι λοιπόν έχουμε μία θηλυκή αρχή η οποία άγει (οδηγεί, μεταφέρει) στα φυσικά πεδία την κοσμική ροή του Παντός – Πανός. Η θηλυκή αυτή αρχή είναι από μόνη της μία ροή – Ρέα.
Μην θεωρείτε ότι η Γνώση είναι κάτι έξω από εμάς. Ενοικεί εντός μας και κάθε γνώση που λαμβάνουμε από έναν εξωγενή παράγοντα (π.χ. ένα βιβλίο, μία διάλεξη) είναι απλώς το μέσον, το ερέθισμα για να αφυπνίσουμε την μνημοσύνη μας.
Θυμηθείτε και κάτι άλλο. Οι Έλληνες Ολύμπιοι Θεοί δεν χρειάζονται γονυκλισίες. Ο Κολοκοτρώνης είπε : «Εμείς και στους Θεούς ορθοί μιλούμε».
Τα Ολύμπια αρχέτυπα δεν είναι κάτι έξω από εμάς. Ενοικούν στο dna μας και αναμένουν την αφύπνιση τους.
Το νησί της Παναγίας. Το νησί του Αιόλου. Το νησί της πίστης. Το νησί της τέχνης. Το χειροποίητο νησί. Το νησί των θαυμάτων. Το νησί με τις παρθένες παραλίες. Το νησί με τα χωριά που σε ταξιδεύουν στο χρόνο. Το κρυμμένο μυστικό των Κυκλάδων... Οι απαντήσεις στο γιατί να επιλέξει κάποιος την Τήνο είναι πολλές και όλες αποτελούν κομμάτια της αλήθειας.
Η αλήθεια, όμως, θα πρέπει μάλλον να αναζητηθεί στο εσωτερικό χαμόγελο την ώρα που το καράβι προσεγγίζει το λιμάνι και η μπουκαπόρτα ανοίγει για να αποκαλύψει μία εικόνα, που γεννάει διαφορετικούς συνειρμούς στον καθένα και του θυμίζει τα δικά του μυστικά. Ο ερωτευμένος δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί είναι ερωτευμένος. Μία απροσδιόριστη μυστική ενέργεια, μία αδιευκρίνιστη έλξη τον κρατάει δεμένο μαζί της.
Προερχόμενος από το χώρο του μάρκετινγκ και της διαφήμισης, θα μπορούσα να ακολουθήσω επικοινωνιακές στρατηγικές και να επιλέξω εργαλεία προώθησης και τοποθέτησης, προκειμένου να προβάλω την Τήνο. Θα είχα χάσει όμως την ουσία της, παρεμβαίνοντας στο κυριότερο γνώρισμά της, την Αυθεντικότητα. Το Tinosecret δεν στοχεύει στο να εγκλωβίσει την Τήνο σε ένα συγκεκριμένο επικοινωνιακό μοντέλο, αλλά στο να βοηθήσει τον επισκέπτη να ανακαλύψει τη δική του, μυστική Τήνο. Ξεκινώντας την προσπάθεια, γεννήθηκαν ερωτηματικά. Μήπως κρατώντας τα μυστικά προστατεύεις το πολύτιμο ή το πολύτιμο είναι το να τα μοιράζεσαι; Η απάντηση δόθηκε τελικά μέσα από τις σειρές ενός μυθιστορήματος στο οποίο το Ινδιανάκι που πρωταγωνιστεί, το Μικρό Δέντρο, θυμάται: "H γιαγιά έλεγε ότι όταν βρίσκεις κάτι που αξίζει το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να το μοιράζεσαι με τους άλλους. Έτσι το καλό εξαπλώνεται και δεν ξέρεις που μπορεί να φτάσει. Και αυτό είναι σωστό."
Θα είναι μεγάλη χαρά κάθε Τηνιακός, εκ καταγωγής ή εκ πεποιθήσεως, να μοιραστεί μαζί μας κάποια από τα μυστικά του, ώστε το tinosecret.gr να αποτελέσει τόπο συνάντησης και παράλληλα μία ολοκληρωμένη πλατφόρμα, μέσα από την οποία ο επισκέπτης θα αναζητήσει τα δικά του μυστικά - τους λόγους για τους οποίους η Τήνος θα γίνει δική του, ανακαλύπτοντας στο τέλος της διαδρομής ότι είναι ήδη δικός της.
Η Τήνος είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων μετά την Άνδρο και τη Νάξο. Ανήκει στις βόρειες Κυκλάδες και βρίσκεται νοτιοανατολικά της Άνδρου και βορειοδυτικά της Μυκόνου. Έχει έκταση 197 τ. χμ, αριθμεί 52 οικισμούς και οι κάτοικοι φτάνουν τους 9.701.
Στην πόλη της  Τήνου δεσπόζει ο μεγαλοπρεπής ναός της Παναγίας της Μεγαλόχαρης. Κοντά στην πόλη βρίσκονται τα παραδοσιακά χωριά Μουντάδος, Καρυά, Μπερδεμιάρος, Τριαντάρος, Δυό Χωριά, Αρνάδος, Μονή Κεχροβουνίου και οι παραλιακοί οικισμοί Σκυλαντάρο, Άγιος Σώστης, Άγιο Ιωάννης Πόρτο και Λυχναφτιά.
Tο Εξωμβούργου με έδρα τη Ξυνάρα περιλαμβάνει τους παραδοσιακούς οικισμούς Ξυνάρα, Λουτρά, Κρόκο, Σκλαβοχωριό, Αγάπη, Περάστρα, Κώμη, Κάτω Κλείσμα, Καρκάδο, Αετοφωλιά, Καλλονή, Καρδιανή, Υστέρνια, Σμαρδάκιτο, Ταραμπάδο, Κάμπο, Χατζηράδο, Κτικάδο, Τριπόταμο, Σμπεράδο, Τζάδο, Κέχρο, Μέση, Στενή, Φαλατάδο, Καθλικάρο, Μυρσίνη και Ποταμιά. Επίσης, τους παράλιους οικισμούς Υστερνίων, Βαθύ, Καρδιανής (Γιαννάκη), Αγίου Ρωμανού και Κολυμπήθρας.
Το χωριό του Πύργου είναι γνωστό για την σχολή καλών τεχνών και περιλαμβάνει τους παραδοσιακούς οικισμούς των Πλατειών, Βεναρδάδου, Πύργου, Μαρλά και Μαμάδου και τον παράλιο οικισμό του Πανόρμου.
Το ψηλότερο βουνό του νησιού είναι ο Τσικνιάς που βρίσκεται στα ανατολικά με 726 μ. ύψος. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του νησιού είναι οι πολλοί και με αξιοθαύμαστη αρχιτεκτονική περιστεριώνες και τα 1200 εξωκλήσια του.
Οι κάτοικοι του νησιού ασχολούνται βασικά με την γεωργία, ναυτιλία, αλιεία και τον τουρισμό. Η οικονομία στηρίζεται βασικά στον θρησκευτικό τουρισμό αλλά και στον περιηγητικό τουρισμό που κατά τους θερινούς μήνες βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο. Το νησί συνδέεται ακτοπλοϊκώς με τον Πειραιά και τη Ραφήνα.
Το όνομά της Τήνου, προελληνικό, συσχετίστηκε με τη φοινικική λέξη Ταννότη (= φίδι), αλλά ονομαζόταν και Οφιούσα (= γεμάτη φίδια) τα οποία εικάζεται  οτι εξολόθρεψε ο προστάτης της θεός Ποσειδώνας.
Πρώτοι κάτοικοι υπήρξαν οι Πελασγοί, μετέπειτα οι Ίωνες, οι Αθηναίοι, οι Μακεδόνες, οι Πτολεμαίοι, οι Ρωμαίοι. Οικιστικές εγκαταστάσεις εντοπίζονται στο νησί στην Νεολιθική εποχή και αργότερα στη Γεωμετρική και στην Αρχαϊκή.
Ιστορικό κέντρο του νησιού από τη γεωμετρική εποχή μέχρι τον 5ο π.Χ. αιώνα και από την εποχή των Γκιζών μέχρι την κατάληψη του από τους Τούρκους ήταν η ευρύτερη περιοχή του Ξώμπουργου. Ξώμπουργο oνομάζεται σήμερα το βραχώδες βουνό (υψόμετρο 540μ.) στο κέντρο του ανατολικού τμήματος της Τήνου, του οποίου το ανώτερο τμήμα είναι εκ φύσεως απρόσβλητο, γιατί είναι απόκρημνο από τις τρεις πλευρές. Εδώ ήταν κτισμένη η ακρόπολη, νότια από την οποία αναπτύχθηκε η γεωμετρική - αρχαϊκή καθώς και η κλασσική πόλη μέχρι τον 5ο π.Χ. αιώνα και αργότερα το ενετικό Burgo.
Το 480 π.Χ. λίγο πριν τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας η τηνιακή τριήρης του Παναιτίου ενώνεται με τον ελληνικό στόλο και το πλήρωμα της μεταφέρει πληροφορίες  σχετικά με τα σχέδια των Περσών. Το όνομα της Τήνου αναγράφεται στον αφιερωτικό τρίποδα του Δελφικού Μαντείου.
Κατά τη Βυζαντινή περίοδο το νησί δέχτηκε αλλεπάλληλες επιθέσεις εκ μέρους των Σαρακηνών. Το 1204, μετά την άλωση της Πόλης από τους σταυροφόρους, περνάει στην κυριότητα των Βενετσιάνων, αρχικά ως κτήση της οικογένειας Γκίζη (1207 - 1390) και στη συνέχεια, ως το 1715, βρίσκεται υπό την άμεση διοίκηση της Δημοκρατίας του Αγίου Μάρκου. Η πολύχρονη παρουσία των Βενετών έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του κοινωνικού, πολιτιστικού και πολιτικού χαρακτήρα της Τήνου. Την κατέστησε καταφύγιο των κατατρεγμένων Ελλήνων, εξασφαλίζοντας σταθερότητα και σχετική ασφάλεια. Επηρέασε την κοινωνική σύνθεση, με τη δημιουργία ενός ιδιότυπου φεουδαλισμού, την πολιτιστική και θρησκευτική κατάσταση (παρουσία καθολικού δόγματος).  
Το 1715 οι Τούρκοι καταλαμβάνουν το νησί αλλά η  παρουσία  θα είναι σχεδόν τυπική. Αξιοποιώντας την ευνοϊκή μεταχείριση, η Τήνος προάγεται θεαματικά. Αυτοδιοικείται, ακμάζει οικονομικά και αναπτύσσει το διαμετακομιστικό εμπόριο και τις χειροτεχνίες. Το νησί ουσιαστικά ήταν η οικονομική πρωτεύουσα των Κυκλάδων και είχε αποκληθεί "Μικρό Παρίσι". Η τέχνη της μαρμαρογλυπτικής ανθίζει, και η Τήνος αναδεικνύεται το μεγαλύτερο κέντρο στην Ελλάδα, με οικογένειες που καλλιεργούν κληρονομικά την τέχνη και περιοδεύουν ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο, τη Μικρασία, τη Βαλκανική.  
Η περίοδος της Ρωσοκρατίας στην Τήνο ήταν σύντομη  (1770-1774), ωστόσο η επιρροή της αρχιτεκτονικής των εκκλησιών (ρυθμός Βασιλικής) είναι προφανής. Στις 31 Μαρτίου 1821, πρώτος ο Πύργος απ' όλες τις Κυκλάδες υψώνει τη σημαία της Επανάστασης στην Eξω Mεριά.  Στις 30 Ιανουαρίου 1823 βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα της Μεγαλόχαρης, ύστερα από το θείο όραμα της Αγίας Πελαγίας.
Στις 15 Αυγούστου 1940 οι Ιταλοί τορπιλίζουν το καταδρομικό «Έλλη» στο λιμάνι της Τήνου, ανήμερα του πανηγυριού. Κατά τη διάρκεια της Ιταλικής και Γερμανικής κατοχής οι κάτοικοι υποφέρουν από πείνα. Η συμβολή του νησιού στην αντίσταση κατά των κατακτητών είναι μεγάλη. Η Τήνος σταδιακά καθιερώνεται ως πανελλήνιο θρησκευτικό κέντρο και η Μεγαλόχαρη Παναγία της Τήνου αποτελεί για την Ορθοδοξία σύμβολο της πίστης.
Αξίζουν την προσοχή σας:
*Ο Ιερός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, σύμβολο της ελληνικής ορθοδοξίας.   Η εκκλησία των Tαξιαρχών.   Ο Άγιος Νικόλαος των Καθολικών.       Η εκκλησία της Μαλαματένιας. Ο οικισμός του Πύργου. Η Καλλιτεχνική Σχολή στον Πύργο, Κοινότητα Πανόρμου. Η εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης στον Κάμπο. Οι γρανιτένιοι όγκοι στο Βολάξ και στα Βολιακά. Ο αρχαιολογικός χώρος των Κιονίων (ναός του Ποσειδώνα). Ο Παραδοσιακός οικισμός του Μουντάδου. Ο Ναός της Ανάληψης του Χριστού στον Αρνάδο. Ο Ναός της Αγίας Τριάδος στο Φαλατάδο. Ο Ναός του Τίμιου Σταυρού στο Κτικάδο. Η Παναγία των Ροδαρίων στο χωριό Ξυνάρα. Το «Κέντρο Πίστη και Πολιτισμός» (το «παλάτι του Δεσπότη») στο χωριό Ξυνάρα. Ο οικισμός Υστερνίων, τόπος και κατοικία μαρμαρογλυπτών. Ο οικισμός Καρδιανή. Οι ενοριακοί ναοί των Γενεθλίων της Θεοτόκου και  των Αγίων Αναργύρων στα χωριά Πλατειά και Μαρλά αντίστοιχα. Οι Περιστεριώνες, (πάνω από 600 σε αριθμό), η πλειοψηφία των οποίων τοποθετούνται πίσω στον 18ο και 19ο αιώνα. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι κτισμένοι στην κοιλάδα του χωριού Ταραμπάδος.  Η Μονή της Κυράς Ξένης και το Κάτω Μοναστήρι όπου υπάρχουν ενδείξεις και ευρήματα από την προϊστορική εποχή (ένας θολωτός τάφος Μυκηναϊκών και ένας τάφος των Γεωμετρικών χρόνων).  Η περιοχή της Ευαγγελιστρίας και του Γραμματικού όπου βρέθηκε επιγραφή του 4ου αιώνα π. Χ., η οποία αναφέρει ένα Ιερό της Γης. Εκεί, όπως διαπιστώθηκε, υπήρχε οικισμός από τα Ρωμαϊκά χρόνια.  Η Βιοτεχνική Σχολή η οποία λειτουργεί από το 1898 με σκοπό την εκμάθηση της υφαντικής τέχνης. Ιδρύθηκε από τους Νικόλαο και Ελένη Ζαρίφη και το Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας. Οι μαθητές πρέπει να είναι Τήνιοι και φοιτούν δωρεάν. Στεγάζεται σε ιδιόκτητους χώρους στο άνω τμήμα της οδού Ευαγγελιστρίας και ανήκει στο Σύλλογο Κυριών «Ο Ευαγγελισμός». Παραπλεύρως της αίθουσας με τους αργαλειούς λειτουργεί εκθετήριο, όπου πωλούνται διάφορα αξιόλογα είδη υφαντικής τέχνης, που παράγονται στη Σχολή (τηλ. 22830 22894). Η Ιερατική Σχολή η οποία λειτουργεί από το 1966, στο άνω άκρο της Λεωφόρου Μεγαλόχαρης έναντι του Ιερού Ιδρύματος. Οι μαθητές φοιτούν, διαμένουν και σιτίζονται στη Σχολή ως υπότροφοι του κράτους. Οι εκατοντάδες απόφοιτοί της έχουν επανδρώσει ιερούς ναούς σε όλη τη χώρα (τηλ. 22830 22198).  Μουσεία:   *Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τήνου στην Χώρα της Τήνου. Το Σκευοφυλάκιο. Στον προαύλιο χώρο του Ναού της Ευαγγελίστριας Τήνου.  Το Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών. Στον προαύλιο χώρο του Ναού της Ευαγγελίστριας Τήνου.  Το Μουσείο Αντωνίου Σώχου. Στον προαύλιο χώρο του Ναού της Ευαγγελίστριας Τήνου.  Η Έκθεση Εκκλησιαστικών Εικόνων και Κειμηλίων. Στον προαύλιο χώρο του Ναού της Ευαγγελίστριας Τήνου.  Η Θεομητορική Έκθεση. Στον προαύλιο χώρο του Ναού της Ευαγγελίστριας Τήνου. Η Πινακοθήκη (δωρεά Αθ. Παπαδοπούλου). Στον προαύλιο χώρο του Ναού της Ευαγγελίστριας Τήνου. Το Μαυσωλείο της Έλλης. Στον προαύλιο χώρο του Ναού της Ευαγγελίστριας Τήνου. Το Μουσείο Εκκλησιαστικών Κειμηλίων Καθολικής Αρχιεπισκοπής στο χωριό Ξυνάρα. Το Μουσείο της Γυναικείας Μονής Κεχροβουνίου με παλιές εικόνες (18ο και 19ο αιώνα), όπως επίσης χώρος έκθεσης των χειροποίητων αντικειμένων που δημιουργούν οι καλόγριες. Το Εκκλησιαστικό Μουσείο στο χωριό Αρνάδος. Το Μουσείο Γεωργικών Εργαλείων στη Μονή Αγίου Φραγκίσκου στο χωριό Μέση. Το Αγροτικό Μουσείο στη Μονή Ιησουιτών στο χωριό Λουτρά. Το Μουσείο Υστερνιωτών Καλλιτεχνών στο χωριό Υστέρνια. Το Μουσείο Γιαννούλη Χαλεπά στο χωριό ΠύργοςΤο Μουσείο Πανορμιτών Καλλιτεχνών στο χωριό Πύργος. Το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στο χωριό Πύργος. Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στη Μονή Αγίας Τριάδας της Γύρλας.   Το Λαογραφικό Μουσείο Λουτρών στη Μονή Ουρσουλινών στο χωριό Λουτρά.   Το Λαογραφικό Μουσείο στο χωριό Στενή.   Το Λαογραφικό Μουσείο στο χωριό Βωλάξ.   Το Λαογραφικό Μουσείο στο χωριό Φαλατάδος.   Το Λαογραφικό Μουσείο στο χωριό Καρυά.
 ΒΙΝΤΕΟ  από  προσκύνημα  Παναγία ΤΗΝΟΥ  το  2013 Αύγουστος :                    ΤΗΝΟΣ στο λιμάνι 1  8 2013 : https://youtu.be/dCIrhQij7Y0  .- Τήνος παραλία  2013 : https://youtu.be/1P4VxOu1U8E  .-Τήνος  02 08 2013 :  https://youtu.be/s55t39U2G3w  ,-  ΤΗΝΟΣ   2013 : https://youtu.be/OQWyJf-068w .- ΤΗΝΟΣ   2013  ΠΡΟΣΚΎΝΗΜΑ : https://youtu.be/46nq7URlguA .-  Παναγία  ΤΗΝΟΥ  2   8   2013 : https://youtu.be/e19YRnqINUU .- Πλοίο Πηνελόπη  γιά  Τήνο  2013 : https://youtu.be/l8v6YtJkISE  .-
~ Ακολουθούν και σχετικά ερασιτεχνικά βίντεο , επίσης από το προσκύνημα , και τα χωριά της Τήνου  μέσα από την βόλτα μας .... :
1~ΤΗΝΟΣ  διαδρομή και αφήγηση στα χωριά της Τήνου 26/08/2016: https://youtu.be/nsDwYMNkGes  .-
~ Λιμάνι ΤΗΝΟΥ τα πλοία  27/08/2016:
 https://youtu.be/FRBZLHacNr8 .-
~ Νησί Τήνος διαδρομές χωριά αφήγηση 26/08/2016:
 https://youtu.be/wk39zWVhFu0  .-
~ Παναγία Τήνου Θεία  Λειτουργία Ιερόν  Ευαγγέλιο  27/08/2016:
 https://youtu.be/D1HmR3HH3Xo .-
 5 ~** Ιερός Ναός  Παναγίας Τήνου  προσκύνημα  27/08/2016 :
https://youtu.be/oyzfQpd7Ivc .-
~** Ευαγγελίστρια Τήνου Ιερό Προσκύνημα Θ. Λειτουργία Σα 27/08/2016:
https://youtu.be/zK_kriDXo60 .-
7~ *ΤΗΝΟΣ  φτάνοντας στο νησί από πλοίο  26/08/2016:
https://youtu.be/e4CyO76ryCE  .-

~*ΤΗΝΟΣ διαδρομή  αφήγηση ενημέρωση στα χωριά της Τήνου 26/08/2016: https://youtu.be/PxKTf-yJNLA .-
~*Τήνος τα χωριά διαδρομές αφήγηση 26-08-2016 :
 https://youtu.be/kmrEVjBCkRc .-
10~*Τήνος χωριά διαδρομές αφήγηση 26/08/2016:
 https://youtu.be/USRMZqgN-uM .-
~*Χωριά Τήνου  διαδρομές ενημέρωση 26/08/2026:
 https://youtu.be/V0PAK3Hq7aw .-
~* Χωριά Τήνου διαδρομή ενημέρωση 26/08/2016:
https://youtu.be/5GMLYJzxJZs .-
Ακολουθούν φωτογραφίες από Ι. Προσκύνημα στην Ι.Μ. Αγίας Πελαγίας της Τήνου ...:














~*  Σχετικά βίντεο από την διαδρομή μας Λιμάνι Ραφήνας - Άνδρου - Τήνου ....  : Είναι η 5η  χρονιά που ερχόμαστε για Προσκύνημα στην Τήνο !
1~ Λιμάνι Άνδρου  26/08/2016 :
https://youtu.be/FNmZ08yqS2s   .-
~Στους δρόμους της Τήνου  26/08/2016:
https://youtu.be/VNkDJx9-a5k .-
~** ΑΝΔΡΟΣ  Λιμάνι από πλοίο 26-08-2016 ΑΝΔΡΟΣ Λιμάνι από πλοίο 26 08 2016 P1100360 :
 https://youtu.be/pLt0JcReL-8 .-
~** ΑΝΔΡΟΣ νησί από πλοίο 26/ 08/2016 :
 https://youtu.be/iHAJO3uGWbU .-
5~** Άνδρος  26/08/ 2016  στο λιμάνι
: https://youtu.be/uGc43SObpkk .-
~** Άνδρος  αφήνοντας το λιμάνι 26/08/2016:
https://youtu.be/4xJQvS237SI .-
~** Απογείωσης αεροπλάνου στο Ελευθέριος Βενιζέλος Αθήνα 27/08/2016: : https://youtu.be/iGyDF-0BPiY .-
~**Μονή Αγίας Πελαγίας Τήνος 26/08/2016:
 https://youtu.be/LtD-bfXeDdQ .-
~Στο λιμάνι της Τήνου για αναχώρηση  27/08/2016:
 https://youtu.be/asjbbPgDiqQ .-
10~Στο μοναστήρι της Αγίας Πελαγίας στην Τήνο 26/08/2016:
https://youtu.be/cgSqjhsDVu8 .-
~ΤΗΝΟΣ το λιμάνι  27/08/ 2016  :
https://youtu.be/Oxu4QSGuzi0 .-
  ~Στους δρόμους της Τήνου  26/08/2016:
https://youtu.be/VNkDJx9-a5k .-
13 ~*ΤΗΝΟΣ διαδρομή  αφήγηση ενημέρωση στα χωριά της Τήνου 26/08/2016: https://youtu.be/PxKTf-yJNLA .-

~**  Φωτογραφίες από βόλτα -διαδρομή στο καθολικό χωριό Βώλακας ή (Βώλαξ) της Τήνου :
~ Παραλίες της ΤΗΝΟΥ :
Άγιος Ιωάννης Πόρτο   
Λιβάδα
Αγία Κυριακή  Άγιος Παντελεήμονας
Άγιος Σώστης  Παχιά Άμμος
Άγιος Φωκάς  Σάντα Μαργαρίτα
Αγία Μαργαρίτα  Άγιος Δημήτριος 
Κιόνια  Αποθήκες
Άγιος Πέτρος  Βόλια
Κολυμπήθρα  Αγία Θάλασσα
Λυχναυτιά  Γιαννάκη
Μάλι  Καλύβια
Όρμος Γιαννάκη  Άσπρος Γιαλός
Αγκάλη  Απηγανιά
Παραλία Υστερνίων  Άγιος Ρωμανός
Παραλία Πανόρμου  Πανούσα
Αγία Θάλασσα  Βορνή
Καβαλουρκό  Σταυρός
Ρόχαρι  Άγιος Μάρκος

~* Φωτογραφίες -φωτογραφίσεις από το πανέμορφο χωριό των μαρμαράδων (άσπρο και πράσινο μάρμαρο Τήνου) τον ΠΥΡΓΟ , με το μουσείο και Σχολή τεχνιτών και Γλυπτών κατασκευαστών μαρμάρου  ....
Στη Τήνο, κάθε χρόνο, χιλιάδες πιστοί συναντιούνται για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Μεγαλόχαρης, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Χριστιανοσύνης, καταθέτοντας τις ελπίδες, τα τάματα και τις επιθυμίες τους στην Παναγία.
Ο επισκέπτης έρχεται στο Tinos View-Tiniako Panorama για να χαλαρώσει, να ξεκουραστεί, να απολαύσει τα ονειρεμένα ηλιοβασιλέματα, τις σπάνιες  ομορφιές των παραδοσιακών χωριών και να βρει την δική του μαγευτική παραλία.
Να περπατήσει στον παλιό πλακόστρωτο-βοτσαλωτό δρόμο της Παναγίας με τα πολλά μικρά παραδοσιακά καταστήματα και να απολαύσει παραδοσιακές γεύσεις σε γραφικά ταβερνάκια δίπλα στη θάλασσα.
Να περάσει το κατώφλι σπιτιών που γέννησαν παγκόσμιους καλλιτέχνες,  όπως του Γιαννούλη Χαλεπά στο χωριό Πύργος καθώς και τη μόνιμη έκθεση στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού στη Χώρα, του Γύζη στο Σκλαβοχωριό, την παλιά σχολή Ουρσουλινών στα Λουτρά και τις εκθέσεις στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ιδρύματος Παναγίας Ευαγγελιστρίας Τήνου, όπως την πινακοθήκη και το μουσείο Τηνίων καλλιτεχνών.
Επίσης, να επισκεφθεί δεκάδες  ξωκλήσια – από τα χίλια περίπου – κατά την περιήγησή του στο νησί αλλά και τα μνημεία λαϊκής τέχνης, τους Περιστεριώνες, για την μοναδική τους αρχιτεκτονική και όχι μόνο.
~ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ στην ΤΗΝΟ :
~* Νησί που διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τον παραδοσιακό χαρακτήρα του, με τα πανηγύρια και τα έθιμά του όπου όλα τα σπίτια «ανοίγουν» και «φιλεύουν» τους περαστικούς.
Τα πιο χαρακτηριστικά Πανηγύρια:
  • Το Πανηγύρι στη Βουρνιώτισσα (24 Σεπτεμβρίου)
  • Το Πανηγύρι στην Αγία Βαρβάρα στο Σμόβωλο (4 Δεκεμβρίου)
  • Το Πανηγύρι στον Τριπόταμο (ανήμερα Χριστουγέννων)
  • Το Πανηγύρι στον Κτικάδο (Δευτέρα του Πάσχα)
  • Το Πανηγύρι στη Λακκωτιανή Ιστερνίων (Κυριακή του Θωμά)
  • Το Πανηγύρι στην Παναγιά στο Βρυσί (Πρωτομαγιά)
  • Το Πανηγύρι στην Αγία Παρασκευή στην Καραμπούσα (26 Ιουλίου)
  • Το Πανηγύρι στην Κυρά Ξένη (23 Αυγούστου)
Οι Μεγάλες Γιορτές της Τήνου:
  • Το πανηγύρι Ευρέσεως της Αγίας Εικόνας της Παναγίας (30 Ιανουαρίου): Η "Μεγάλη Ημέρα" του νησιού. Ο εορτασμός ξεκινά την παραμονή με τον εσπερινό που τελείται στον ναό της Ευρέσεως όπου μεταφέρεται η θαυματουργή Εικόνα. Την επόμενη το πρωί τελείται Θεία Λειτουργία στον κεντρικό ναό, μετά το πέρας της οποίας γίνεται κατάθεση στεφάνου στην Προτομή του Επισκόπου Γαβριήλ. Το απόγευμα, στις 2.30 μμ - είναι η ακριβής ώρα της Ευρέσεως - η Αγία Εικόνα λιτανεύεται ανά την πόλη ακολουθώντας την ίδια πορεία που ακολούθησαν οι κάτοικοι την 30η Ιανουαρίου του 1823. Μετά την επιστροφή της Αγίας Εικόνας στον Ιερό Ναό γίνεται επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου στους τάφους των κτητόρων στο προαύλιο της Εκκλησίας και σύντομος απολογισμός του έργου της Επιτροπής του Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου κατά το χρόνο που πέρασε. Το βράδυ γίνεται η γνωστή και πολύ θεαματική λαμπαδοφορία (γνωστή ως «τα φαναράκια»), από τους μαθητές όλων των σχολείων και πλήθος κόσμου - σε ανάμνηση του γεγονότος της Ευρέσεως της Εικόνας, τότε που πλήθος πιστών που έμαθαν το χαρμόσυνο νέο, κατέβηκε από τα χωριά στην πόλη κρατώντας αναμμένα κλεφτοφάναρα και διέσχισε τους κεντρικούς δρόμους της πόλης καταλήγοντας στην πλατεία Παντανάσσης, σε κεντρικό σημείο της Παραλίας. Ο εορτασμός τελειώνει με την καθιερωμένη δεξίωση του Δήμου Τήνου σε ξενοδοχείο της πόλης.
  • Διήμερο Εκδηλώσεων (1 και 2 Φεβρουαρίου): Διήμερο θρησκευτικών και κοινωνικών εκδηλώσεων προς τιμήν της Παναγίας της Μεγαλόχαρης (Υπαπαντής) και του Αγίου Συμεών, στο χωριό Κτικάδος, όπου γιορτάζει ο ενοριακός Ναός της Ορθόδοξης κοινότητας. Διατηρούνται έθιμα καθαρά τοπικού χαρακτήρα.
  • Εορτή του Ευαγγελισμού (25 Μαρτίου): Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός της Ευαγγελιστρίας (Μεγαλόχαρης) Τήνου. Τελούνται λιτανείες και άλλες θρησκευτικές τελετές συνδυαζόμενες με πατριωτικές λόγω της Εθνικής Επετείου. Στη Χώρα, μετά την λιτάνευση της εικόνας (γύρω στις 12:00 π.μ. γίνεται επίδειξη παραδοσιακών νησιωτικών χορών στην παραλία και ακολουθεί κέρασμα με τοπικά γλυκά και ρακί. Υπάρχει, τέλος, χορός και διασκέδαση για τους παρευρισκόμενους.  
  • Πρωτομαγιά: Η εργατική πρωτομαγιά γιορτάζεται στο "Σκλαβοχωριό" με ψήσιμο αρνιού. Εδώ, στρώνονται τραπέζια προσφέρονται φαγητό αλλά και χορός και τραγούδι για όλους τους παρευρισκομένους. Τη γιορτή διοργανώνει ο Σύλλογος του χωριού συμμετέχουν όλοι οι κάτοικοι, οι οποίοι εμπλουτίζουν το γεύμα με μεζέδες σπιτικούς, γλυκά, ρακί κ.λ.π.
  • Πανηγύρι της Παναγίας της Βρυσιώτισσας (1η Κυριακή του Μαίου): Στο προσκύνημα της Καθολικής Μονής της  Παναγίας της Βρυσιώτισσας τελείται υπαίθρια Θεία Λειτουργία. Προηγείται η μεταφορά της εικόνας από την εκκλησία του χωριού Ταραμπάδος, με λιτανεία κατά την οποία ψάλλουν οι πιστοί ύμνους προς τιμήν της Παναγίας και απαγγέλλεται το άγιο Ροδάριο. Μετά τη Θεία Λειτουργία ακολουθεί ο αγιασμός των οχημάτων, τα οποία παρατάσσονται αριστερά και δεξιά του αυτοκινητόδρομου.
  • Εορτή του Ναού της Μυρσίνης (2η Κυριακή Μαίου): Γιορτάζει ο ενοριακός Ναός του χωριού της Μυρσίνης. Μετά τη Θεία Λειτουργία, ακολουθεί κέρασμα στα σπίτια του χωριού που αποτελείται από τοπικούς μεζέδες και γλυκίσματα. Οι οικοδέσποινες του χωριού φημίζονται για την ποικιλία των εδεσμάτων που προσφέρουν σε όλους τους παρευρισκόμενους, επιβεβαιώνοντας την εξαιρετική φήμη της φιλοξενίας τους.
  • Το Πανηγύρι της Αγίας Πελαγίας (23 Ιουλίου): Ίσως το πιο εντυπωσιακό πανηγύρι μετά την Εύρεση της Αγίας Εικόνας. Την ημέρα εκείνη μεταφέρεται η Αγία Εικόνα στο Μοναστήρι του Κεχροβουνίου και οι πιστοί και επισκέπτες φιλοξενούνται από τις μοναχές. Το βράδυ, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, γίνεται με πεζοπορία η επιστροφή της Αγίας Εικόνας σε απόσταση 8 χλμ περίπου. Η πομπή προσφέρει ένα μοναδικό θέαμα.
  • Η Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15  Αυγούστου): Ο εορτασμός της Κοιμήσεως ξεκινά την παραμονή με πανηγυρικό εσπερινό. Το επόμενο πρωί, μετά τον όρθρο και την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, γίνεται λιτανεία της θαυματουργού Εικόνας, στην οποία παρευρίσκονται επίσημοι, οι αρχές και οι φορείς του νησιού, άγημα του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και πλήθος πιστών. Τη λιτανεία συνοδεύουν με τη μουσική τους οι μπάντες του Ναυτικού και του Ιερού Ιδρύματος. Γίνεται επίσης, κατάθεση στεφάνου από τον Αρχηγό του Στόλου, στο Μαυσωλείο του Πολεμικού «Έλλη» το απόγευμα της 14ης Αυγούστου ενώ στις 9.30 της επομένης λαμβάνει χώρα ρίψη στεφάνου στον υγρό τάφο της «Έλλης» από εκπρόσωπο της Κυβέρνησης.
  • Εορτή της Υψώσεως του Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου): Πανηγυρίζει ο καθολικός ενοριακός Ναός του χωριού Κτικάδο και το εκκλησάκι στο παλιό λιμάνι της Τήνου.
Έθιμα:
  • Το έθιμο «του Κάβου», γιορτάζεται τα Χριστούγεννα στον Τριπόταμο με στοιχεία πρωτοχριστιανικά, μεσαιωνικά και αγιορείτικα.
  • Την Τσικνοπέμπτη το χωριό Τριαντάρος, αναβιώνει το έθιμο του Αποκριάτικου χορού και το Αλφαβητάρι της Αγάπης όπως λέγεται. Σχηματίζεται ένας κύκλος από χορευτές οι οποίοι εκ περιτροπής τραγουδούν στίχους περιπαιχτικούς συνήθως ακολουθώντας τη σειρά της αλφαβήτου κατά το πρώτο γράμμα κάθε στίχου. Παλαιότερα το έθιμο πραγματοποιούνταν στα φιλικά σπίτια. Σήμερα πραγματοποιείται στο καφενείο του χωριού. Συνοδεύεται από κεράσματα με ντόπιους μεζέδες και γλυκά.
  • Το Καρναβάλι στο χωριό Φαλατάδος (τελευταία Κυριακή της Αποκριάς), με διαφορετικό θέμα κάθε χρονιά. Προσφέρονται μεζέδες και όλοι ο παρευρισκόμενοι χορεύουν με τη συνοδεία τοπικών παραδοσιακών οργάνων (τσαμπούνα, βιολί, κιθάρα). Στο χωριό Αγάπη, γιορτάζουν το "Μακαρονά". Πρόκειται για ομοίωμα ανθρώπου (από άχυρο), το οποίο περιφέρουν στους δρόμους του χωριού μοιρολογώντας τον, για να τον κάψουν τελικά στην πλατεία του χωριού. Οι κάτοικοι του χωριού και οι επισκέπτες συγκεντρώνονται στην ενοριακή αίθουσα μετά αυτή την "τελετή", για να φάνε την παραδοσιακή μακαρονάδα.
***   Η Θαυματουργική εικόνα της Τηνιώτισσας :
Στη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Τήνου, η Μεγαλόχαρη απεικονίζεται σε στάση προσευχής να προφέρει τα λόγια από ένα ανοιχτό βιβλίο.
Απέναντί της είναι ο Αρχάγγελος Γαβριήλ που κρατάει στα χέρια του έναν κρίνο ο οποίος συμβολίζει την αγνότητα, ενώ το Άγιο Πνεύμα με τη μορφή περιστεριού κατεβαίνει από τον ουρανό.
Τη θεματολογία της εικόνας τη γνωρίζουμε από αντίγραφο, αφού η αυθεντική εικόνα είναι σκεπασμένη από πολύτιμα πετράδια, αφιερώματα που καλύπτουν την παράσταση του Ευαγγελισμού και όχι της Κοιμήσεως, όπως ίσως θεωρούν κάποιοι εξαιτίας της γιορτής τον Δεκαπενταύγουστο.
panagia tinouΗ άποψη ότι η Ιερή Εικόνα είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά εδράζεται στην  τεχνοτροπία της που θεωρείται παλαιότερη της βυζαντινής περιόδου και ανάγεται στους πρώτους χριστιανικούς χρόνους. Αρκετοί εκτιμούν ωστόσο ότι είναι μεταγενέστερη.
Κάθε χρόνο συρρέουν χιλιάδες πιστοί στον ιερό ναό της Παναγίας της Ευαγγελίστριας.
Μπαίνοντας κανείς στον ναό αντικρίζει την εικόνα στα αριστερά σε ένα μαρμάρινο προσκυνητάρι και εντυπωσιάζεται. Την ίδια εντύπωση προκαλούν και τα τάματα των πιστών που μαρτυρούν σε πολλές περιπτώσεις τις παρακλήσεις τους, κυρίως για θέματα υγείας.
Αφιερώματα σε πολύτιμα μέταλλα σε σχήματα από καρδίας, ζωτικών οργάνων, άκρων ή οφθαλμών. Καράβια, βάρκες, σπίτια και οτιδήποτε άλλο μπορεί να σκεφτεί ανθρώπου νους.
Απεικόνιση της θαυματουργής εικόνας Το όραμα της Πελαγίας
Οι πιστοί προσβλέπουν σε ένα θαύμα, μια ανώτερη επέμβαση της Μεγαλόχαρης για να πραγματωθεί η ελπίδα τους. Σε ένα θαύμα σαν αυτό που συνέβη το 1823 και εντοπίστηκε η σπάνια εικόνα, μόλις δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της Επανάστασης. Η παράδοση θέλει τον εντοπισμό της εικόνας να αποδίδεται στο όραμα μιας μοναχής. Το 1822 η αδελφή Πελαγία από την Ιερά Μονή Κεχροβουνίου είδε την Παναγία να της ζητά να βρει μια θαυματουργή εικόνα που ήταν χρόνια θαμμένη στη γη.
Λέγεται ότι είδε τρεις Κυριακές το ίδιο όνειρο και παρακίνησε τον Μητροπολίτη της Τήνου Γαβριήλ να οργανώσει ανασκαφές στον αγρό του Αντωνίου Δοξαρά, στη Χώρα. Οι πιστοί ανταποκρίθηκαν και στις αρχές Σεπτεμβρίου 1822 ξεκίνησαν οι ανασκαφές κατά τις οποίες ήρθαν στο φως τα ερείπια παλαιού ναού του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.
Εικόνα δεν βρέθηκε και οι εργασίες σταμάτησαν προσωρινά. Όμως άρχισαν και πάλι λίγους μήνες αργότερα και στις 30 Ιανουαρίου 1823 η αξίνα του εργάτη Δημήτριου Βλάσσι από τον Φαλατάδο σπάει στα δύο την εικόνα ανάμεσα στη Θεοτόκο και τον Αρχάγγελο.
Λέγεται ότι η Παναγιά είχε φανερωθεί δύο χρόνια νωρίτερα στον κηπουρό Μιχάλη Πολυζώη και του υπέδειξε το χωράφι του Αντώνιου Δοξαρά, αλλά το εικόνισμα δεν βρέθηκε. Η ανακάλυψη της πολύτιμης εικόνας μετά το όραμα της μοναχής θεωρήθηκε μεγάλο θαύμα που συνδέθηκε αναπόφευκτα με την Επανάσταση. Άλλωστε έσπευσαν στο νησί για να την προσκυνήσουν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Ανδρέας Μιαούλης, ο Νικηταράς και ο Ιωάννης Μακρυγιάννης.
Η εικόνα βγαίνει από τον ναό για την περιφορά της τον Δεκαπενταύγουστο
Η εικόνα βγαίνει από τον ναό για την περιφορά της τον Δεκαπενταύγουστο
Στο σημείο που βρέθηκε η εικόνα οικοδομήθηκε ο μεγαλοπρεπής ναός, που αποτελεί το πρώτο σπουδαίο αρχιτεκτονικό έργο του νεοσυσταθέντος ελληνικού κράτους.
Μεταφέρθηκαν μάρμαρα από τη Δήλο και κάθε φορά που οι εργασίες πάγωναν εξαιτίας του κόστους, έφθανε σαν μάννα εξ ουρανού μια προσφορά από την Τήνο, την υπόλοιπη Ελλάδα ή τους Έλληνες της διασποράς.
Έως το 1832 είχε ολοκληρωθεί η ανατολική πτέρυγα και τα τμήματα ανατολικά του καμπαναριού και της κεντρικής εισόδου, ενώ ο ναός περατώθηκε το 1880.
Ο ναός συνδέθηκε από την αρχή με τις θαυματουργές ιδιότητες της εικόνας. Χιλιάδες λαού συνέρρεαν από κάθε μέρος της Ελλάδας ή ακόμη και από περιοχές όπως η Μικρασία, που το ελληνικό στοιχείο ήταν κυρίαρχο, αλλά όχι ανεξάρτητο.
Κάθε χρόνο στις 23 Ιουλίου, επέτειο της ημέρας που είδε το όραμα η Πελαγία στο κελί της, η Εικόνα μεταφέρεται στο μοναστήρι της «Κυρίας των Αγγέλων» στη Χώρα και το απόγευμα γίνεται περιφορά της στην πόλη.
Ακολουθεί δέηση στην εξέδρα της παραλίας και αργά το βράδυ η Ιερή Εικόνα επιστρέφει στον Ναό.
Τήνος ,...βόλτα , διαδρομή στο χωριό ΒΩΛΑΚΑΣ της Τήνου  φωτογραφίες   2016  Σ.Ν.Σ.
 
 
 
~*
~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016:
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα 01 Αυγούστου  2016  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-01-2016.html .- 
~ Η  Εφημερίδα μας  Arfara  News 2  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  01 Αυγούστου  2016 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-2-01-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 02  Αυγούστου  2016 :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-02-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 03  Αυγούστου  2016:  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-03-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 04 Αυγούστου  2016  : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-04-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 05 Αυγούστου  2016: http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-05-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 06 Αυγούστου 2016  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-06-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 07  Αυγούστου 2016 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-07-2016.html  .-
~Αθλητικό Σάββατο-κύριακο  06 και 07 Αυγούστου 2016  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ αγώνες ΡΙΟ  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/06-07-2016.html .- 
~ Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 08 Αυγούστου  2016  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-08-2016.html .- 
~ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΝΩΝΕΣ  2016 ΡΙΟ  ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ Δευτέρα  08  Αυγούστου  2016  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/2016-08-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 09 Αυγούστου 2016 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-09-2016.html .- ~  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΡΙΟ ΒΡΑΖΗΛΙΑΣ Αποτελέσματα 3ης  ΗΜΕΡΑΣ Κληρώσεις -πρόγραμμα ΕΠΣΜεσσηνίας   Τρίτη 09 Αυγούστου  2016: http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/3-09-2016.html .- 
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη  10  Αυγούστου  2016: http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-10-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  11 Αυγούστου  2016 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-11-2016.html .- 
~ ΟΛΥΜΠΙΑΛΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΡΙΟ 4η  και 5η  Ημέρα Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/4-5-11-2016.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-12-2016.html  
 ~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο  13 Αυγούστου 2016  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-13-2016.html .-  
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS 2 στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο  13 Αυγούστου  2016 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-2-13-2016.html .-
 ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 14  Αυγούστου 2016 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-14-2016.html .- 
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 13  και  14  Αυγούστου 2016 Ολυμπιακοί Ρίο 7η, 8η και 9η Ημέρα   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/13-14-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-15-2016.html .-
* ~ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΡΙΟ 2016  9η  Ημέρα Δευτέρα  15 Αυγούστου 2016  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/2016-9-15-2016.html .- 

  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη  16 Αυγούστου 2016:  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-16-2016.html .-
~ 31η  Ολυμπιακοί Ρίο Βραζιλίας 10η  και  11η  Ημέρα Τρίτη 16  Αυγούστου 2016
 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/31-10-11-16-2016.html .- 

Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 17 Αυγούστου  2016 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-17-2016.html .-
~ 31η   Ολυμπιακοί αγώνες Ρίο 2016  12η Ημέρα αγώνων Τετάρτη 17  Αυγούστου  2016   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/31.html  .- 
   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Πέμπτη  18 Αυγούστου  2016: http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-18-2016.html .- 

~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  2  στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  18 Αυγούστου  2016 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-2-18-2016.html  .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 19 Αυγούστου  2016:  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-19-2016.html .-
31η Ολυμπιακοί Αγώνες ΡΙΟ  Βραζιλία 2016 Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016 13η Ημέρα αγώνων : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/31-2016-19-2016-13.html  .-
~  Υγεία για όλους  μας  Παρασκευή 19  Αυγούστου  2016   :   http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/08/19-2016.html .- 
Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο  20  Αυγούστου  2016 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-20-2016.html .-
~  31οι Ολυμπιακοί Αγώνες ΡΙΟ Βραζιλίας  14η και 15η  Ημέρα Σάββατο 20 Αυγούστου 2016 :    http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/31-14-15-20-2016.html .-   
~   ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  20  και  21  Αυγούστου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/20-21-2016.html .- 
Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 20  Αυγούστου  2016 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-20-2016.html .- 

~ Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 22  Αυγούστου  2016 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-22-2016.html .- 
~ ΒΙΟΙ  ΑΓΙΩΝ  ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ 9ο  Κεφάλαιο Παναγιές της Ελλάδας  μας Τρίτη 23  Αυγούστου 2016  : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/08/9-23-2016.html .-
 ~   Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-24-2016.html  .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  2 στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη  24 Αυγούστου 2016:  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-2-24-2016.html .-
~ ~Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 25  Αυγούστου  2016  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-25-2016.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 28 Αυγούστου  2016  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-28-2016.html .-  
ΤΗΝΟΣ Το  νησί της Παναγίας 26   και 27  Αυγούστου 2016  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/08/26-27-2016.html  .-  
~

***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4928 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3049 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =      3052  video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                 11.016          βίντεο   .-  
~ http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  42 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-   
~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
καί

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου