arfara messinias stamos1

Ο ήλιος φωτίζει τα σώματα τα , η δε σοφία τις ψυχές .Ο κόσμος είναι ένα ανάκτορο της σοφίας του Υψίστου . Ο Θεός άναψε κάθε μία ψυχή με το δικό του πυρ . Έτσι λάμπουν όλοι οι άνθρωποι με τη σοφία του σε αυτό το θέατρο , όπως ο Θεός τους έπλασε .-Μερικούς τους έκανε μεγάλα φώτα , σε άλλους μικρά.-(Κάρλος Λιναίος )

 Αρφαρά

Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο• η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-

Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 05 Απριλίου 2016

 Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS  στο αγιάζι  της ενημέρωσης Τρίτη 05 Απριλίου  2016 :
~
 Προσοχή, να μην γινώμεθα ημείς αίτιοι του κακού εις τον άλλον. Και αν δεν δυνάμεθα να τον επιστρέψωμεν, αλλά τον εαυτόν μας ημπορούμεν να τον φυλάγωμεν, να μην πλανηθούμεν.
Γέροντας Ιωσήφ ο Αγιορείτης († 1959 μ.Χ.)
Απόκρουση της απελπισίας
Όσιος Εφραίμ ο ΣύροςΠρόσεχε αδελφέ, γιατί ο εχθρός πολεμάει με διάφορους τρόπους τους αγωνιστές. Και πριν να πραγματοποιηθή η αμαρτία, ο εχθρός την δείχνει στα μάτια τους πολύ μικρή. Μετά τη διάπραξη της αμαρτίας όμως, ο πονηρός την παρουσιάζει υπερβολικά βαρειά στα μάτια εκείνου που αμάρτησε, σηκώνοντας εναντίον του μύρια κύματα λογισμών, έτσι ώστε, πνίγοντας μέσα σ' αυτά τη λογική σκέψη του αδελφού, να τον καταποντίση στο βυθό της απελπισίας.

Κι εσύ λοιπόν, αγαπητέ, γνωρίζοντας από πριν αυτές τις πανουργίες του εχθρού, πρόσεχε μη σε γελάσει και αμαρτήσεις. Αλλά κι αν έχεις ήδη πέσει σ' ένα παράπτωμα, μην το συνεχίζεις, απελπισμένος για τη σωτηρία σου. Σήκω και γύρνα πίσω στον Κύριο και Θεό σου. Κι Εκείνος θα σ' ελεήσει. Γιατί ο Δεσπότης μας είναι οικτίρμων και ελεήμων, μακρόθυμος και πολυέλεος, και δεν περιφρονεί όσους μετανοούν ειλικρινά, αλλά πρόθυμα και με χαρά τους δέχεται.

Όταν λοιπόν σου λέει ο εχθρός, «Χάθηκες, δεν μπορείς πια να σωθείς», εσύ πες του: «Εγώ έχω Θεό εύσπλαγχνο και μακρόθυμο, γι' αυτό και δεν απελπίζομαι για τη σωτηρία μου. Εκείνος που μας άφησε εντολή να συγχωρούμε το συνάνθρωπό μας "έως εβδομηκοντάκις επτά" (Ματθ. 18:22), ο Ίδιος, πολύ περισσότερο, θα συγχωρήσει τις αμαρτίες εκείνων που επιστρέφουν κοντά Του μ' όλη τους την ψυχή».

Κι έτσι, με τη χάρη του Θεού, θα λυτρωθής από τον πόλεμο.


ΑΡΦΑΡΑ καί  ΠΗΔΗΜΑ  Καλαμάτας Δευτέρα  04-04-2016: https://youtu.be/BvkHC7V25MA .-


~* Διαδρομή - βόλτα Αρφαρά -Πήδημα Κάστρο  Πηδήματος σε φωτογραφίες  Απρίλης 2016:

https://youtu.be/gt4u1TDN9y8 .- (ΔΙΑΘΈΣΙΜΟ ΣΕ ΛΊΓΟ) ..

5 Απριλίου
Μαρτύρων Κλαυδίου, Διόδωρου, Ουίκτωρος, Ούικτωρίνου, Παππίου, Σεραπίωνος και Νικηφόρου. Μαξίμου και Τερεντίου. Θεοδώρας και Διδύμου, Ζήνωνος, Θέρμου, Πομπηίου. Των εν Λέσβω «Αγίων Πέντε» Νεανίδων. Υπομονής της όσιας. Νεομάρτυρος Γεωργίου του εν Εφέσω (1) (†1801). Οσιας Θεοδώρας της εν Θεσσαλονίκη.
(1) Ο άγιος νεομάρτυρας Γεώργιος γεννήθηκε στη Έφεσο όπου το 1798 και ενώ βρισκόταν σε κατάσταση μέθης παρασύρθηκε στον Ισλαμισμό και αρνήθηκε την χριστιανική του πίστη. Όταν όμως συνειδητοποίησε την πράξη του απαρνήθηκε τον Ισλαμισμό και κατέφυγε στη Σάμο. Στο διάστημα της απουσίας του οι χριστιανοί της Έφεσου έλαβαν άδεια από την Κωνσταντινούπολη και άρχισαν να αναγείρουν Ναό. Οι Τούρκοι βέβαια της περιοχής, το έφεραν βαρέως γι` αυτό διέβαλαν τους χριστιανούς ότι στο θεμέλια του νέου ανεγειρόμενου Ι. Ναού έκρυψαν το λείψανο του Αγίου Γεωργίου, τον οποίον σκότωσαν διότι απαρνήθηκε τη χριστιανική πίστη. Ο Γεώργιος συνελήφθη και οδηγήθηκε βίαια στη Έφεσο, κατόρθωσε όμως να διαφύγει στη Σάμο. Και πάλι συνελήφθη και οδηγήθηκε στις φυλακές διότι επέμενε να ομολογεί την χριστιανική του πίστη. Με τη μεσολάβηση των δημογερόντων της Σάμου, αφέθηκε ελεύθερος. Επειδή όμως στη Έφεσο συνεχίζοντας οι δυσκολίες για την ανέγερση του Ναού πήρε την απόφαση να επιστρέψει στην πατρίδα του και να μαρτυρήσει. Παρουσιάστηκε λοιπόν μπροστά στον τούρκο ιεροδικαστή και με θάρρος ομολόγησε την πίστη του στο Χριστό. Εκείνος πότε με υποσχέσεις και πότε με απειλές για εκείνον και την οικογένειά του προσπάθησε να τον μεταπείσει μάταια. Ακολούθησαν σκληρά βασανιστήρια και τέλος ο αποκεφαλισμός του στις 5 Απριλίου 1801. Το ιερό λείψανό του έθαψαν οι Χριστιανοί με τις αρμόζουσες τιμές στο τάφο του νεομάρτυρα Πολυδώρου. ~
Σήμερα 05/04/2016 εορτάζουν:
Άγιοι Κλαύδιος, Διόδωρος, Ουΐκτωρ, Ουϊκτωρίνος, Παππίος, Σεραπίων και  Νικηφόρος, Άγιοι Θεοδώρα και Δίδυμος, Άγιος Γεώργιος από την Έφεσο, Αγία Αργυρή η Νεομάρτυς

Άγιοι Πρόκλος και Ιλάριος

Άγιοι Πρόκλος και Ιλάριος
 
Άγιος Πρόκλος αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινούπολης

Άγιος Πρόκλος αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινού....
 
Όσιος Λουκάς ὁ ἐν Στειρίῳ ὄρει ἄσκησας

Όσιος Λουκάς ὁ ἐν Στειρίῳ ὄρει ἄσκησας
 
Όσιος Δαβίδ που ασκήτευε στην Εύβοια

Όσιος Δαβίδ που ασκήτευε στην Εύβοια
 
Όσιος Πατάπιος

Όσιος Πατάπιος
 
Όσιος Γεώργιος ο Χοζεβίτης

Όσιος Γεώργιος ο Χοζεβίτης
 
Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινούπολης

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος Αρχιεπίσκοπο....
 
Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος (Μετάσταση)

Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος (Μετάσταση)
 
Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος

Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος
 
Άγιο Πνεύμα

Άγιο Πνεύμα
 
~ Ἦχος β’. Θείας πίστεως.
Θείας πίστεως, τὴ ἀναλάμψει, ὁ ἐπτάριθμος, Μαρτύρων δῆμος, ὡς λυχνία ἀνεδείχθης ἐπτάφωτος, ταὶς τῶν ἀγώνων ἐνθέοις λαμπρότησι, φωταγωγοῦντες τοὺς πίστει κραυγάζοντας. Θεῖοι Μάρτυρες, Χριστῷ τῷ Θεῷ πρεσβεύσατε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.
Απολυτίκιο Αγ. Κλαυδίου, Διοδώρου, Ουΐκτωρ, Ουϊκτωρίνος, Παππίος, Σεραπίων - 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ : https://youtu.be/AEuNuJWpdFo .-


~

***  Δικηγόροι Καλαμάτας: «Το Δημόσιο θα χάνει όλο και περισσότερα με την αποχή μας» 
Με αιχμές, όχι μόνο του προέδρου Κ. Μαργέλη, αλλά και αρκετών δικηγόρων, κατά άλλων φορέων που δε συμπαραστάθηκαν στον αγώνα τους, πραγματοποιήθηκε χθες στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας η γενική συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας.
Αυτό, ωστόσο, που κυριάρχησε ήταν η κατηγορηματική πρόθεση όλων να συνεχισθεί ο αγώνας των δικηγόρων κατά του Ασφαλιστικού μέχρι το τέλος. Μάλιστα, ο κ. Μαργέλης είπε ότι υπάρχει και δυνατότητα κλιμάκωσης των αγώνων, αφού μπορεί να καταργηθεί η χορήγηση κάθε άδειας στους δικηγόρους. Κάτι που θα είχε ως συνέπεια ακόμα και την αποφυλάκιση προσωρινών κρατουμένων με τη λήξη του 18μηνου.
  Μη βιώσιμο
Ο κ. Μαργέλης στην ενημέρωση που έκανε τόνισε για άλλη μια φορά ότι το νέο Ασφαλιστικό σαρώνει τη ζωντανή οικονομία και έχει καθαρά φορολογικό χαρακτήρα.
Ακολούθως αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες, οι οποίες δεν έπεσαν στην αντίληψή τους, όπως ότι:
-εκ των υστέρων αποκαλύφθηκε πως το σχέδιο συζητείτο ήδη από τον Αύγουστο του 2015
-κατά τη διάρκεια αυτών των συζητήσεων οι δικηγόροι ούτε κλήθηκαν ούτε ρωτήθηκαν να μετάσχουν σε ουσιώδη διαβούλευση
-το σχέδιο που ετοιμάστηκε ουδέποτε τους δόθηκε επίσημα, αλλά περιήλθε σε γνώση τους από διαρροή.
«Το δικηγορικό σώμα αντέδρασε από την αρχή συγκροτημένα, και μάλιστα όχι σε επίπεδο συλλόγων, αλλά Ολομέλειας, με την εξαγγελία αποχής με αυστηρότατο πλαίσιο. Διατυπώσαμε εξ αρχής δημόσια τη θέση ότι το προσχέδιο αυτό δε συνιστά μια πραγματική και αξιόπιστη πρόταση μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος. Με επιχειρήματα και αριθμούς καταδείξαμε ότι το προτεινόμενο σύστημα είναι ατελές, ανορθολογικό και μη βιώσιμο», τόνισε ο κ. Μαργέλης.
  «Μόνο εμείς ματώνουμε…»
Σε άλλο σημείο της ενημέρωσής του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας αναφέρθηκε στο μοναχικό αγώνα των δικηγόρων:
«Γίνομαι κι εγώ, όπως όλοι μας, δέκτης αιτιάσεων συναδέλφων, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι στην πραγματικότητα αγωνιζόμαστε μόνοι. Οι λοιποί επιστημονικοί φορείς συμπαραστέκονται μόνο σε επίπεδο διακηρύξεων και εξαγγελιών, όχι όμως έμπρακτα. Οι δικηγόροι είναι αυτοί που απέχουν και ματώνουν. Ούτε οι αγρότες, που επέστρεψαν στα χωράφια και τις αγροτικές εργασίες, ούτε οι άλλοι επιστήμονες, που εργάζονται κανονικά ή σχεδόν κανονικά.
Στο ερώτημα εμείς γιατί συνεχίζουμε, οφείλουμε μιαν απάντηση. Απαντούμε λοιπόν:
-Είμαστε κατ' αρχάς υπερήφανοι που ηγούμαστε ενός αγώνα για την επιβίωση και την αξιοπρέπειά μας
-Είμαστε υπερήφανοι, αν η προσπάθειά μας έχει θετικές επιπτώσεις και σε άλλους κλάδους ή και την κοινωνία συνολικά
-Ο δικηγόρος είναι υπερασπιστής των δικαιωμάτων και αυτό το αποδεικνύει διαχρονικά, με την καθημερινή του επαγγελματική δράση, αλλά και το δημόσιο λόγο και τη δημόσια δράση του
-Αυτό έπραξε και πράττει και τώρα. Δείξαμε ότι ξέρουμε να αγωνιζόμαστε, ότι έχουμε πίστη στις ιδέες και τις δυνάμεις μας, και ότι ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε
-Μέχρι σήμερα μπορεί να έχουμε δει ορισμένες υποχωρήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, αυτές όμως δεν είναι ούτε οριστικές ούτε βέβαιες. Η υποχώρησή μας τώρα θα εξέπεμπε εσφαλμένο μήνυμα, θα σήμαινε τη ματαίωση των προσπαθειών μας και θα αδικούσε τον αγώνα που κάναμε.
Όσο πλησιάζουμε προς την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και της αξιολόγησης, πρέπει να καταφέρουμε να ακουσθεί η φωνή μας: Να μας ακούσουν. Να μας προσέξουν. Να μας υπολογίσουν!».
  «Μπορούμε να γίνουμε και σκληρότεροι»
Επίσης, είπε ότι ακόμα κι αν δεν υιοθετηθεί η ακραία άποψη για πειθαρχική δίωξη ή ακόμα και διαγραφή των βουλευτών που είναι δικηγόροι, στην περίπτωση που ψηφίσουν τα μέτρα αυτά, θα πρέπει να τους γίνει σαφές ότι παρακολουθούν τη δράση τους και περιμένουν την εκ μέρους τους συναδελφικά υπεύθυνη στάση. Γι’ αυτό θα τους αποσταλεί σχετική επιστολή.
Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στις απώλειες που έχει το ελληνικό Δημόσιο από την αποχή των δικηγόρων, όπως, για παράδειγμα, από τις μετατροπές ποινών, τις καταθέσεις εγγυήσεων, τα φορολογικά έσοδα, άμεσα ή έμμεσα κ.ά.
«Με όλα αυτά πρέπει, επιτέλους, το Δημόσιο να πονέσει. Να καταλάβει ότι χάνει και θα χάνει όλο και περισσότερο, όσο θα συνεχίζεται η αποχή μας.
Πρέπει ακόμη να εξαγγελθεί, προς κάθε κατεύθυνση, ότι εάν εξαναγκαστούμε προς τούτο, υπάρχει περιθώριο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών μας. Δεν έχουμε απεμπολήσει το δικαίωμα να αποκλείσουμε εντελώς τη χορήγηση αδειών.
Να μη δίνονται άδειες για οποιονδήποτε λόγο. Ας αποφυλακισθούν οι προσωρινώς κρατούμενοι. Ας αποφυλακισθούν εκείνοι που συμπληρώνουν το 18μηνο. Ας παραγραφούν οι υποθέσεις. Οι αγώνες έχουν συνέπειες», κατέληξε ο κ. Μαργέλης διευκρινίζοντας ότι δεν εισηγείται κάτι τέτοιο, αλλά θα είναι η «αναγκαία και έσχατη λύση απελπισίας». Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  450 μαθητές μπήκαν στην τάξη του 4ου Σχολείου Τουρισμού  
 
 
 
Με μεγάλη συμμετοχή και αυτή τη φορά ξεκίνησε χθες το 4ο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας σε αίθουσα του ξενοδοχείου Elite.
Ο αριθμός των συμμετασχόντων αγγίζει τους 450, που έφθασαν από όλη την Ελλάδα, ενώ να σημειωθεί ότι παρακολουθεί και μαθητής από την Αλβανία, μια χώρα που όσο περνά ο καιρός ανεβαίνει τουριστικά, παρόλο που ήδη η σεζόν για τα ξενοδοχεία έχει σχεδόν ξεκινήσει εκεί. Οι περισσότεροι, δε, από τους παρευρισκόμενους είναι απόφοιτοι ΙΕΚ και Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων.
Όλα αυτό δείχνει τη βαρύτητα που δίνουν στο Σχολείο οι άνθρωποι που έχουν σχέση με τον τουρισμό.
Οι μαθητές ενημερώθηκαν για σημαντικά θέματα που μπορεί να αντιμετωπίσει καθημερινά ένας εργαζόμενος στο χώρο του τουρισμού, ενώ οι ομιλητές χρησιμοποιούσαν συνεχώς παραδείγματα για να είναι πιο κατανοητοί. Επίσης, δέχονταν ερωτήσεις και την ώρα της ομιλίας τους, κάτι που έλυνε αμέσως τις απορίες του ακροατηρίου.
Για το 4ο Σχολείο Τουρισμού μίλησαν στο «Θάρρος» ο Ανδρέας Ζαγάκος και ο Κωνσταντίνος Ανδριανόπουλος, πρωτεργάτες του εγχειρήματος, που κάθε φορά βλέπουν «το όνειρό τους να μεγαλώνει».
Όπως μας είπαν, είναι πολύ ευχαριστημένοι με την προσέλευση, αν σκεφτούμε ότι είναι το δεύτερο σχολείο που γίνεται μέσα σε σύντομο διάστημα και ότι πολλές επιχειρήσεις που έχουν σχέση με τον τουρισμό έχουν ανοίξει για την καλοκαιρινή σεζόν, όπερ σημαίνει ότι πολλοί ενδιαφερόμενοι ήδη εργάζονται και έτσι είναι δύσκολο να το παρακολουθήσουν.
Η αντιπρόεδρος του Τμήματος Τουριστικών Επαγγελμάτων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Γιάννα Ορφανίδου, δήλωσε ότι το Πανεπιστήμιο που εκπροσωπεί υποστηρίζει την πρωτοβουλία και γι’ αυτό έχει αναλάβει την εκπαιδευτική εποπτεία του όλου εγχειρήματος.
Θεωρεί σημαντικά όσα μαθαίνουν οι εκπαιδευόμενοι, αφού ο τουρισμός είναι κάτι που ενδιαφέρει την Καλαμάτα, αλλά και όλη την Περιφέρεια, μιας και ήδη αποτελεί ένα σημαντικό τουριστικό προορισμό.
Σχετικά με το ενδιαφέρον που δείχνουν οι «μαθητές», μας είπε ότι υπάρχει ζήλος για εκπαίδευση, κάτι πολύ σημαντικό για τέτοιες προσπάθειες.
Απευθυνόμενη, τέλος, στους νέους, είπε ότι αυτός ο κλάδος έχει επαγγέλματα που αποφέρουν οικονομική άνεση, κάτι που ήδη έχουν ζήσει εκ του αποτελέσματος στην Κύπρο.
Ο διδάκτωρ του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Βιέννης, Γιάννης Κριτσωτάκης, βρέθηκε για ακόμα μια φορά στην Καλαμάτα με μεγάλη του χαρά, η δε ομιλία του στους μαθητές αφορά στην επικοινωνία των ανθρώπων που έχουν διαφορετική κουλτούρα. Για παράδειγμα, αν ο πελάτης είναι Ρώσος ή αν είναι Κινέζος, χρειάζεται εντελώς διαφορετική προσέγγιση.
Επιπλέον, οι μαθητές πρέπει να γνωρίζουν ότι αν εκλάβουν τα σύνορα του κόσμου ως τα σύνορα της περιοχής τους, είναι καταδικασμένοι να αποτύχουν.
Όλα αυτά που θα μάθουν οι μαθητές τα εμπεριέχει μια παροιμία, που λέει: «ο ξένος είναι ένας φίλος που ακόμα δε γνώρισες… για να τον γνωρίσεις, πρέπει να μιλήσεις τη γλώσσα του… αν το πετύχεις, θα έχεις για πάντα ένα φίλο/πελάτη… αν δεν τα καταφέρεις, απλά άλλαξε επάγγελμα».
Τέλος, μιλήσαμε με έναν ακόμα ομιλητή και συγκεκριμένα τον εκπαιδευτικό Τουριστικού Τομέα, Κωνσταντίνο Νικολάου, που ήρθε στην Καλαμάτα για να αναλύσει θέματα που αφορούν στην ηγεσία, θέματα απαραίτητα δηλαδή για χώρους εργασίας, αφοί οι «ηγέτες» είναι πολλές φορές αυτοί που «χαλούν» την εικόνα των επιχειρήσεων και το κλίμα στον εργασιακό χώρο.
Γενικότερα, χαρακτήρισε το όλο εγχείρημα εκπληκτική ιδέα και έδωσε συγχαρητήρια σε όσους το σκέφτηκαν και το υλοποιούν, αφού αποτελεί τεράστιο βήμα για την ανάπτυξη της Καλαμάτας.
Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα με την ηγεσία στον εργασιακό χώρο, μας είπε ότι είναι παρεξηγημένη και όχι επειδή οι άνθρωποι δε γνωρίζουν, αλλά επειδή δεν έχουν τις γνώσεις για να μπορέσουν να διαχειριστούν τους ανθρώπους τους, κάτι που είναι γενικά ένα τεράστιο ζήτημα και δη στον τουρισμό, όπου προσφέρουμε υπηρεσίες, άρα οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτόν πρέπει να είναι θωρακισμένοι όσον αφορά στο πώς θα διοικηθούν και πώς θα διοικήσουν.
Όταν τον ρωτήσαμε για το κατά πόσον ένας άνθρωπος που είναι «πιο ψηλά εργασιακά από άλλους» είναι διατεθειμένος να ακούσει συμβουλές και να τις εφαρμόσει, μας είπε ότι δε θεωρεί ότι οι μεγαλύτεροι αδιαφορούν, αλλά προσπαθούν, ωστόσο το θέμα είναι αν είναι διατεθειμένοι να το κάνουν.
«Το καλό με το σχολείο είναι ότι απευθυνόμαστε, κυρίως, σε νέους ανθρώπους, οι οποίοι είναι το μέλλον του τουρισμού και σε αυτούς πρέπει να επενδύσουμε» σχολίασε.
  Σήμερα
Οι εργασίες του σχολείου ολοκληρώνονται σήμερα με τους μαθητές να μαθαίνουν για το κρασί, το λάδι, αλλά και τη μαγειρική:
  9.00-09.30 Προσέλευση
9.30-10.30 "How to become the next leader in F&B", Ανέστης Μιχαλούδης, Complex F&B Manager, Costa Navarino
10.30-10.40 «Εποχιακή απασχόληση στον τουρισμό», Ελένη Τασιάκου, M.Sc, Hospitality Industry Consultant & Project Manager 10.40-11.10 "See No Evil, Hear No Evil", Θοδωρής Σπηλιώτης, ESURVEY
11.10-11.30 Διάλειμμα
11.30-12.20 «Extra παρθένο ελαιόλαδο - από το ελαιοτριβείο στο εστιατόριο», Γιάννης Καρβέλας, PARATUS Europe
12.20-13.10 «Οινο-γαστρονομικός Τουρισμός - Το Case study του #winelover», Θόδωρος Λέλεκας, Food & Wine | Journalist/Blogger 13.10-14.00 «Μαγειρέματα… Απλά κι όμως δύσκολα...», Στέλιος Μπαρμπέας, Executive Chef Elite City Resort.  Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

*** Ένα «χιλιόμετρο» φωτός άστραψε στο λιμάνι της Καλαμάτας (φωτογραφίες και βίντεο)
 
 
 
Ξεχωριστή η χθεσινή βραδιά για το νότιο πρόβολο του λιμανιού της Καλαμάτας, γνωστό ως «χιλιόμετρο», με τη φωταγώγησή του. Οι σχετικές εργασίες εγκατάστασης των φωτιστικών ολοκληρώθηκαν το περασμένο Σάββατο, οπότε και έγινε η δοκιμή του φωτισμού.
Σημειώνεται ότι ο Δήμος Καλαμάτας θα προχωρήσει σε περαιτέρω παρεμβάσεις για λόγους ασφαλείας, αποκλείοντας την πρόσβαση στις δύο σκάλες που οδηγούν στη στέψη του κυματοθραύστη, ενώ κατά μήκος του θα χαραχθεί κίτρινη γραμμή που θα επισημαίνει το πέρας του. Επίσης, θα τοποθετηθούν παγκάκια και βρύσες.
Ο δήμαρχος, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ανέφερε την πρόθεση του Δήμου να δημιουργήσει δίαυλο επικοινωνίας της χερσαίας ζώνης του λιμένα με τη χερσαία ζώνη της μαρίνας, ώστε το κοινό εύκολα να μεταβαίνει στη μαρίνα για τον περίπατό του, αλλά και για την υποστήριξη της εκεί οικονομικής δραστηριότητας.
Σημείωσε, επίσης, ότι «η μαρίνα θα είναι πολύ διαφορετική με τον ποδηλατόδρομο που θα περάσει νότια της οδού Σαλαμίνος και με την ενοποίησή της με το λιμάνι».
Στο έργο αυτό του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας περιλαμβάνεται η τοποθέτηση επίτοιχων φωτιστικών στον προσήνεμο μόλο – κυματοθραύστη του Λιμένα Καλαμάτας, από την πλευρά όπου γίνεται περίπατος, με στόχο τη δημιουργία ασφαλών οπτικών συνθηκών για το κοινό και τους χρήστες, προκειμένου να αξιοποιηθεί λειτουργικά ο μόλος και να αποδοθεί σε χρήση. Κρίθηκε απαραίτητη η τοποθέτηση 35 φωτιστικών σωμάτων για την κάλυψη όλου του μήκους του μόλου (μήκος περίπου 500 μέτρων στο κυρτό κομμάτι των τοιχωμάτων και 550 μέτρων στο ευθύ κομμάτι των τοιχωμάτων) και συγκεκριμένα στο πιο στενό τμήμα αυτού, που εκκινεί από το φράκτη και φθάνει μέχρι τον κόκκινο φάρο.
Τα φωτιστικά που επιλέχθηκαν, έχουν δυνατότητα μεγάλης κατά μήκος κάλυψης και ειδική κατεργασία, που είναι κατάλληλη για τη διασφάλιση της μη καταστροφής τους σε παραθαλάσσια περιοχή. Τα φωτιστικά τοποθετήθηκαν σε ύψος 2,5 μέτρων επί του τοίχου και η μεταξύ τους απόσταση είναι 30 μέτρα, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι λαμπτήρες είναι μεταλλικών αλογονιδίων με κεραμικό καυστήρα.  Του Αντώνη Πετρόγιαννη
Video: Λιμάνι Καλαμάτας- Χιλιόμετρο , https://youtu.be/hLCavOQRtso  .-
 
***     Τουριστικά…χαμόγελα σε Καλαμάτα και Μεσσηνία        
Η εκρηκτική κατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα με το θέμα των προσφύγων, τη διαχείρισή τους και όλα τα άλλα προβλήματα που προκύπτουν από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, έχουν προκαλέσει "πονοκέφαλο" και στον τουριστικό κλάδο. Μάλιστα, δεν λείπουν οι εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για μείωση του αριθμού επισκεπτών, εξαιτίας των όσων συμβαίνουν.
Σύμφωνα, όμως, με εκτιμήσεις ξενοδόχων στην Καλαμάτα, αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές του Νομού, για τη φετινή τουριστική περίοδο οι μέχρι σήμερα κρατήσεις, αλλά και η ζήτηση πληροφοριών δείχνουν ότι η περιοχή μας θα αποτελέσει πόλο έλξης.
Ήδη υπάρχει ανακοίνωση για αύξηση των αφίξεων στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, αλλά και σύμφωνα με τη μηχανή αναζήτησης της  Google, η Μεσσηνία έχει μπει στον τουριστικό χάρτη.
Το ποσοστό των αναζητήσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία, είναι αρκετά υψηλό όλο το χρόνο, με κορύφωση τους θερινούς μήνες και αυτό που απασχολεί κυρίως τους επισκέπτες είναι η διαμονή, οι αερομεταφορές και τα τουριστικά προϊόντα.
Ειδικότερα, την Πελοπόννησο προτιμούν κυρίως οι Γερμανοί και ακολουθούν Ιταλοί, Άγγλοι, Αμερικανοί, ενώ αναζητούν δραστηριότητες σε Καλαμάτα, Ναύπλιο και Κατάκολο, από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο. Το 43% αφορά τη διαμονή, το 30% τις μεταφορές από/προς Πελοπόννησο και το 14% πακέτα διακοπών στην περιοχή.
Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει, είναι ότι οι αναζητήσεις γίνονται για όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό δείχνει ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου με την ανάδειξη και άλλων μορφών τουρισμού.
Τι ψάχνουν πριν ή αφού έρθουν στην Ελλάδα οι τουρίστες; Είναι σημαντικό οι επαγγελματίες του τουρισμού να γνωρίζουν ποιοι είναι οι δυνητικοί τους πελάτες και να διαμορφώνουν ανάλογα τη στρατηγική τους. Πληροφορίες μέσα από τα δωρεάν εργαλεία που προσφέρει η πλατφόρμα της Google, όπως τα google trends και το Consumer barometer, σχετικά με το τι ψάχνουν οι επισκέπτες σε κάθε περιοχή μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων και των υπηρεσιών τους.
Εν κατακλείδι, για την Ελλάδα ενδιαφέρονται αρκετά οι Βρετανοί, ενώ ακολουθούν οι Γερμανοί, οι Ιταλοί, οι Αμερικανοί κ.ά. Δημοφιλέστερες αναζητήσεις είναι η διαμονή, οι αερομεταφορές και τα συνολικά πακέτα διακοπών.  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Ο καιρός  σήμερα  Τρίτη στην Καλαμάτα 

Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα  Τρίτη 5/4/2016 προβλέπεται αίθριος. Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια. Τις απογευματινές ώρες θα κάνουν την εμφάνιση τους σποραδικές νεφώσεις. Τις βραδινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες ενδέχεται να πυκνώνουν κατά διαστήματα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στη μέγιστη τιμή της και θα κυμανθεί από 14 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Η υγρασία θα κυμανθεί από 50-80%. Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν, με ένταση 2-3 μποφόρ και προς το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ. Θα συνεχιστεί η συγκέντρωση φορτίου αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης, σε μικρές ποσότητες. Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος(Κώστας_Καλαμάτα) για το meteoclub.gr και το kalamata.meteoclub.gr/ - 

*** Απολογείται σήμερα για το χασίς στη Μεσσήνη

Σήμερα αναμένεται να απολογηθεί στην ανακρίτρια Καλαμάτας ο 43χρονος που συνελήφθη το Σάββατο στη Μεσσήνη από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά. Συγκεκριμένα, το μεσημέρι του Σαββάτου, έπειτα από πληροφορίες, αστυνομικοί της Δίωξης πήγαν στο σπίτι του, απ’ όπου τον οδήγησαν σε άλλο σπίτι στη Μεσσήνη, το οποίο δεν ήταν δικό του, αλλά είχε αναλάβει να φροντίζει. Στο σπίτι, δε, που διέμενε οι αστυνομικοί δε βρήκαν κάτι. Στο άλλο σπίτι, όμως, βρήκαν μια νάιλον συσκευασία με 726 γραμμάρια χασίς σε φούντα και άλλη μία μικρή χάρτινη συσκευασία με 0,5 γραμμάρια της ναρκωτικής ουσίας. Επίσης, έναν αυτοσχέδιο ναργιλέ, δύο ψηφιακές ζυγαριές ακριβείας και αντικείμενα που σχετίζονται με τη συσκευασία και τη διακίνηση των ναρκωτικών. Επιπλέον, στην κατοχή του 43χρονου βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 270 ευρώ, ως προερχόμενο από τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, καθώς και ένα κινητό τηλέφωνο. Ο 43χρονος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, ο οποίος του απήγγειλε κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών. Η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, διενεργούνται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας. - 
 
*** Πρόστιμα για σκύλους στην Καλαμάτα    
Πρόστιμα επιβλήθηκαν από το Δασαρχείο Καλαμάτας, σε συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία, σε ιδιοκτήτες σκύλων, είτε γιατί τα ζώα δεν έφεραν την ειδική σήμανση είτε γιατί δεν είχαν κάνει τα απαραίτητα εμβόλια.
Σημειώνεται ότι η Δημοτική Αστυνομία είναι εφοδιασμένη με ειδικά scanner, μέσω των οποίων διαπιστώνεται η ύπαρξη ή όχι σήμανσης με microchip. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ο καθένας έχει υποχρέωση να φροντίζει τα ζώα συντροφιάς και να μη γεύεται μόνο τις χαρές που του προσφέρουν.
Φυσικά, τα πρόστιμα δε διαγράφονται, ανακοινώνει η Δημοτική Αρχή.
Γι’ αυτό οι ιδιοκτήτες ας έχουν το νου τους, αλλά ας περάσουν και από το Δήμο να δηλώσουν το τετράποδό τους…   Α.Π. 

***  Το θερινό ωράριο των καταστημάτων της Καλαμάτας
Ξεκίνησε από χθες το θερινό ωράριο και για τα καταστήματα της Καλαμάτας σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης.
Το νέο ωράριο που ξεκίνησε από χθες έχει ως εξής:
ΔΕΥΤΕΡΑ 8:30 πμ - 14:00 μμ, ΚΛΕΙΣΤΑ

ΤΡΙΤΗ 8:30 πμ - 14:00 μμ, 18:00 μμ - 21:00 μμ

ΤΕΤΑΡΤΗ 8:30 πμ - 14:00 μμ, ΚΛΕΙΣΤΑ

ΠΕΜΠΤΗ 8:30 πμ - 14:00 μμ, 18:00 μμ - 21:00 μμ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8:30 πμ - 14:00 μμ, 18:00 μμ - 21:00 μμ

ΣΑΒΒΑΤΟ 8:30 πμ - 14:00 μμ, ΚΛΕΙΣΤΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΛΕΙΣΤΑ

Το Θερινό Ωράριο ισχύει από Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

***  Λοξοδρομώντας από την επικαιρότητα…
Κάθε που κυριαρχεί κάποιο μεγάλο θέμα στην επικαιρότητα –να, όπως τώρα με το Προσφυγικό–, νιώθω ενστικτωδώς την ανάγκη να λοξοδρομήσω. Και καταφεύγω στις σημειώσεις της εβδομάδος, τις πολύτιμες, που περιμένουν σιωπηλές στη γωνία...
 Έτσι και προχθές, βγήκα μια μικρή βόλτα, έριξα μια ματιά στον Ταΰγετο και επιστρέφοντας άνοιξα το σημειωματάριο:
Υψηλό επίπεδο: Τι νομίζετε πως έκανε η «Μερσεντές» για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της BMW; Έστειλε τις ευχές της στη μεγάλη ανταγωνίστρια με μια καταχώριση στις εφημερίδες και στα σόσιαλ μήντια! Στο μέσον της καταχώρισης υπάρχει η χαρακτηριστική μάσκα των αυτοκινήτων της BMW και κάτω από αυτήν σημειώνονται τα εξής: «Σας ευχαριστούμε για τα 100 χρόνια ανταγωνισμού. Τα προηγούμενα τριάντα ήταν βαρετά». Και κάτω δεξιά στην καταχώριση υπάρχει το σήμα της «Μερσεντές»... Τι να πρωτοπείς γι’ αυτήν την υψηλής αισθητικής –και ευφυΐας– καταχώριση; Μονάχα μία λέξη: respect!
 Ειδομένη: Μιάς και σχεδόν όλα έχουν ειπωθεί για την τραγική κατάσταση που επικρατεί εκεί, απλώς δυό-τρία πράγματα που (επίσης) παρουσιάζουν ενδιαφέρον.
Το πρώτο: Λίγο χαλίκι, ρε παιδιά, έγραψε η Kontranews, κι έχει δίκιο. Μα κανένας δεν το σκέφτηκε, ώστε να μην ζούνε μέσα στο νερό και τις λάσπες οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες;
Το δεύτερο, από τα σόσιαλ μήντια: «Ειδομένη: η Μύκονος του επαγγελματικού ανθρωπισμού». Το σχόλιο φωτογραφίζει καλλιτέχνες και ακτιβιστές τύπου Άι Γουέι Γουέι που δεν χάνουν ευκαιρία για προσωπική προβολή. Και το τρίτο αφορά το όνομα Ειδομένη. Πρόκειται για αρχαία πόλη Πελαγόνων, η οποία κατακτήθηκε πρώτα από τους Παίονες και μετά από τους Κρήτες. Αργότερα ενσωματώθηκε στο Μακεδονικό κράτος. Οφείλει την ονομασία της στον ιδρυτή της ή στην Ειδομένη, κόρη του Φέρητος, γιου του Μακεδόνα... Αυτά βρήκα στο Google. Πάντως προχθές ο Πάγκαλος από το ράδιο την αποκαλούσε Ειδομενή...
Λατινική Αμερική: Η Βενεζουέλα του αείμνηστου Τσάβες δεινώς δοκιμάζεται και απειλείται με χρεοκοπία. Η Βολιβία στρέφει την πλάτη στον μέχρι πρότινος λαοπρόβλητο Έβο Μοράλες. Η Αργεντινή έπεσε στα χέρια των συντηρητικών. Και η Βραζιλία κοχλάζει: η Ρούσεφ κλυδωνίζεται, έχοντας χάσει την υποστήριξη των λαϊκών στρωμάτων, και ο Λούλα, ο μέντοράς της, βρίσκεται στη δίνη του μεγάλου σκανδάλου της Petrobras... Άσχημα τα μαντάτα για την αριστερή προοπτική της Λατινικής Αμερικής.
Νέα Υόρκη: Ένα στα έξι μπαρ έχει κλείσει στις γειτονιές της αμερικάνικης μεγαλούπολης την τελευταία δεκαετία. Ας όψονται τα ακριβά ενοίκια και η αυξημένη τηλεθέαση ορισμένων σειρών...
ΣΥΡΙΖΑ: Το είπε ο Στέλιος Κούλογλου: Η κυβέρνηση αυτή δε θα πέσει από το Ασφαλιστικό, αλλά λόγω απειρίας, ανικανότητας και εγκληματικής αδιαφορίας. «Ούτε τα απλούστερα προβλήματα του κόσμου δεν μπορούμε να λύσουμε», είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ... Αν συνυπολογιστεί το ότι η κυβέρνηση, όσο περνάει ο καιρός, μοιάζει απελπιστικά στη συμπεριφορά και στο ύφος με τις προηγούμενες, τότε πολύ φοβάμαι ότι η «πρώτη φορά Αριστερά» θα μείνει στην Ιστορία ως παράδειγμα προς αποφυγήν... Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***  Η πρόληψη σώζει ζωές         
Καλύτερα να προλαβαίνουμε , παρά να θεραπεύουμε ...
Προκαταρκτική έρευνα για τις καταγγελίες και τα πορίσματα των ελέγχων για τη μεταφορά μαθητών στη Μεσσηνία, με αφορμή το δημοσίευμα του «Θ», διέταξε χθες ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Καλαμάτας, Δημήτρης Σταύρου.
Στον αντίποδα, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κα Αλειφέρη σε δελτίο Τύπου αναφέρει ότι «το πρωτοσέλιδο του σημερινού φύλλου της εφημερίδας σας με τον παντελώς άστοχο τίτλο “Εκτελούνται μεταφοραί μαθητών για τον άλλο κόσμο” δεν επιτελεί τον κοινωνικό σκοπό της ενημέρωσης, όντας σε ευθεία αντίθεση με την υφιστάμενη κατάσταση και δημιουργεί υπέρμετρη ανησυχία στους γονείς των μεταφερόμενων μαθητών. Επιπλέον, θίγει την επαγγελματική αξιοπιστία όσων εμπλέκονται με αυτό το τόσο σοβαρό και ευαίσθητο έργο».
Μάλιστα... κα Αλειφέρη. Ή, μάλλον, κατ’ αρχήν μπράβο που βγάλατε στο δρόμο για πρώτη φορά κλιμάκιο Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας για να διαπιστώσουν την καλή εκτέλεση της μεταφοράς μαθητών έπειτα από πολλές καταγγελίες.
Τι διαπίστωσαν οι έλεγχοι, κα Αλειφέρη; Υπερβολική ταχύτητα οχημάτων και σε μια περίπτωση, μάλιστα, με άκρως επικίνδυνη οδήγηση. Επίσης, μεταφορά χωρίς ζώνες ασφαλείας και επιβίβαση σε ένα όχημα υπεράριθμων μαθητών. Ακόμη, μεταφορά από τρίτα άτομα από αυτά που έχουν αναλάβει συγκεκριμένο δρομολόγιο.
Σύμφωνα, μάλιστα, με το ρεπορτάζ, από στοιχεία της Π.Ε. έχουν καταγγελθεί και υπόνοιες δοσοληψίας με γονείς ή κηδεμόνες. Έπειτα από τα στοιχεία που έχετε στη διάθεσή σας, μόνο από καλή τύχη δεν έγινε κάποιο ατύχημα ή, στη χειρότερη των περιπτώσεων, δυστύχημα. Οπότε, γιατί είναι παντελώς άστοχος ο τίτλος, όταν οδηγός τρέχει με 120 χιλιόμετρα την ώρα εν μέσω χαλαζόπτωσης; Δεν μπορεί να συμβεί το απευκταίο και να πάνε αθώες ζωές στον άλλο κόσμο;
Δεν κατηγορούμε συλλήβδην τους επαγγελματίες που αναλαμβάνουν «το πολύ σοβαρό και ευαίσθητο αυτό έργο», όπως εύστοχα το χαρακτηρίζετε, αλλά εκείνους που εσείς η ίδια αλλά και οι συνάδελφοί τους γνωρίζουν, ότι για να προλάβουν την εργολαβία των πολλών δρομολογίων που έχουν αναλάβει, δε σέβονται τις ανθρώπινες και δη παιδικές ζωές, τους γονείς τους και με τη συμπεριφορά τους αμαυρώνουν όλο τον κλάδο. Του Δημήτρη Γιατράκου 

***  Στο Δήμο οριστικά το οικόπεδο του Μεγάρου Χορού
Εκδόθηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Καλαμάτας, έπειτα από παραπομπή της υπόθεσης από τον Άρειο Πάγο, η υπ' αριθμ. 42/4-4-2016 απόφασή του, με την οποία απορρίφθηκε η από 16-4-1998 ανακοπή της «ΑΕ Γεωργικής Βιομηχανίας», Ηλία Γεωργίου Λιναρδάκη και Κωνσταντίνου Γεωργίου Λιναρδάκη, καθ' όλους τους λόγους αυτής.
Με την ανακοπή τους ζητούσαν την ακύρωση της σύμβασης πώλησης, μέσω δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού, προς το Δήμο Καλαμάτας, του οικοπέδου όπου έχει ανεγερθεί το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.
Συνεπώς, ο δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός, με τον οποίο περιήλθε το παραπάνω οικόπεδο στην ιδιοκτησία του Δήμου Καλαμάτας, είναι έγκυρος και ισχυρός και ο Δήμος Καλαμάτας καθίσταται τελεσιδίκως ιδιοκτήτης αυτού.
Το οικόπεδο είχε βγει σε πλειστηριασμό από την Εθνική Τράπεζα και με αυτή τη διαδικασία πέρασε στην ιδιοκτησία του Δήμου, έναντι 390.000.000 δραχμών περίπου.
Η πρώην ιδιοκτήτρια εταιρεία προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά του κύρους του πλειστηριασμού, τα δικαστήρια απέρριψαν την αίτησή της, ακολούθως προσέφυγε στον Άρειο Πάγο, που ανέπεμψε την υπόθεση στο Εφετείο Καλαμάτας, το οποίο χθες εκ νέου απέρριψε την αίτηση ανακοπής.
Σε σχετικές δηλώσεις για το θέμα προέβησαν τόσο ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, όσο και ο πρόεδρος της «Φάρις» και δικηγόρος, Θανάσης Ηλιόπουλος.
«Είναι μια ιστορία πάρα πολύ παλιά, από το 1996. Εγώ θέλω να τονίσω την προσφορά της οικογένειας Λιναρδάκη στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Καλαμάτας», σημείωσε σχετικά ο δήμαρχος Π. Νίκας, συνεχίζοντας ως εξής: «Βεβαίως, ο Δήμος έχει μια συνέχεια. Μπορεί όλα αυτά να συνέβησαν το 1996 και το 1999, εννοώ οι διαδικασίες με τις οποίες ήρθε το συγκεκριμένο οικόπεδο στο Δήμο Καλαμάτας, όμως ο Δήμος έχει μια συνέχεια και στήριξε αυτή τη συνέχεια και τα συμφέροντά του στη δικαιοσύνη».
Ο Θανάσης Ηλιόπουλος σημείωσε από την πλευρά του ότι εκδόθηκε η  απόφαση του Εφετείου (42/2016), «με την οποία απορρίπτεται η ανακοπή της πρώην ιδιοκτήτριας εταιρίας του οικοπέδου στο οποίο σήμερα στεγάζεται το Μέγαρο Χορού, με εμβαδόν 11.815 τ.μ. Με την ανακοπή την οποία είχε ασκήσει ζητούσε να ακυρωθεί ο πλειστηριασμός -έπειτα από πολλούς πλειστηριασμούς, που όμως δεν είχαν τελεσφορήσει».
Επίσης, υπογράμμισε ότι κλείνει πλέον οριστικά το θέμα σχετικά με την ιδιοκτησιακή κατάσταση του οικοπέδου, ενώ δεν παρέλειψε να συγχαρεί τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου για τη συνδρομή της στην υπόθεση.  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***  Εκστασιασμένοι από τον περίπατο στο βουνό της Αγίας Βαρβάρας στην Κυπαρισσία! (φωτογραφίες) 
 
 
 
 
 
 
 
Την απαράμιλλη φυσική ομορφιά του βουνού της Αγίας Βαρβάρας, πάνω από το Περδικονέρι, προς τη Μάλη, απόλαυσαν το πρωί της Κυριακής δεκάδες κάτοικοι της Κυπαρισσίας, των Φιλιατρών και της ευρύτερης περιοχής, μικροί και μεγαλύτεροι, συνδυάζοντας την άσκηση και την ευεξία! Αυτός ήταν ο δεύτερος ορεινός περίπατος που διοργάνωσαν ο ΝΟΚΥ και οι Σύλλογοι ΜΕΣΚ, ΓΑΙΑ, ΔΙΩΝ, ΓΙΑΝΝΙΤΣΑΙΝΑΣ και ΑΝΩ ΠΟΛΗΣ, μετά τη μαγευτική εμπειρία που έζησαν στον πρώτο ορεινό περίπατο της Κυπαρισσίας την Κυριακή 6 Μαρτίου! Η καλύτερη ανταμοιβή για όσους συμμετείχαν στον προχθεσινό ορεινό περίπατο ήταν οι σπάνιες ομορφιές που ανακάλυψαν μέσα στο απέραντο πράσινο του βουνού με θέα τον Κυπαρισσιακό κόλπο και φόντο το γαλαζιοπράσινο του ανοιχτού ορίζοντα! Εντυπωσιακό ήταν το πέρασμά τους μέσα στο δάσος με τα πανύψηλα δέντρα και τη γλυκιά δροσιά τους! Γοητευμένοι έμειναν από τις πηγές του Κεφαλόβρυσου, με τους καταρράκτες, τα υπεραιωνόβια πλατάνια και τις αριές! Η εκκίνηση έγινε από την Αγία Μαύρα ακολουθώντας μια εξαιρετική διαδρομή μέσα στη φύση. Πέρασαν από του «παπά τ’ αλώνι», απόλαυσαν τη θέα με το μάτι να χάνεται στον ορίζοντα από το «μπαλκόνι», συνέχισαν στο δάσος ανάμεσα στα πανύψηλα δέντρα και έφτασαν σ’ ένα παραδεισένιο σημείο, τις πηγές του Κεφαλόβρυσου! Η ομορφιά εκεί ήταν σαγηνευτική συνδυάζοντας την παρθένα φύση με τη γλυκιά και εξωτική «αγριάδα» της χλωρίδας! Στον Κεφαλόβρυσο, προσφέρθηκε σε όλους κέρασμα από τους συνδιοργανωτές και μετά το μικρό τσιμπούσι και την ξεκούραση, την αγαλλίαση και την αναζωογόνηση ήρθε η ώρα της επιστροφής! Μια επιστροφή από άλλη διαδρομή, με ξεχωριστές ομορφιές, από την απέναντι πλευρά, κάνοντας έτσι «κύκλο» στο βουνό! Φτάνοντας στο Περδικονέρι, απόλαυσαν τον καφέ και το αναψυκτικό τους στο καφενείο του χωριού και όλοι έδωσαν ραντεβού για τον επόμενο ορεινό περίπατο, εκστασιασμένοι από τις ομορφιές που είχαν ανακαλύψει και με την οπτασία της φύσης μπροστά στα μάτια τους! Σημειώνεται πως, στην ανάβαση συνάντησαν και μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας που ξεκίνησαν από Περδικονέρι και έφτασαν στη Μάλη! 

***  Μεγάλη η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές για τις τοπικές οργανώσεις της Νέας Δημοκρατίας στη Μεσσηνία   
Αποχώρηση δύο υποψηφίων με αιχμές στην ΟΝΝΕΔ 
Ξεπέρασε τις προσδοκίες των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας η προσέλευση των μελών του κόμματος τόσο στην Καλαμάτα όσο και σε όλη τη Μεσσηνία, για τις τοπικές οργανώσεις που στήθηκε κάλπη.
Περισσότερα από 1.500 άτομα σ’ όλο το νομό προσήλθαν στις κάλπες για να εκλέξουν τους νέους προέδρους και τα μέλη των τοπικών συμβουλίων.
Βέβαια, δεν έλειψαν και προβλήματα με τους εκλογικούς καταλόγους, καθώς αρκετοί που πήγαν να ψηφίσουν δε βρήκαν το όνομά τους, ενώ άλλοι ήταν εγγεγραμμένοι σε λίστες άλλων τοπικών οργανώσεων απ’ αυτές που θεωρούσαν.
Στην Καλαμάτα, η «μάχη» των τριών υποψηφίων για την προεδρία προσέλκυσε 862 ψηφοφόρους, ενώ δεν έλειψαν και οι «ουρές» στην κάλπη στις ώρες αιχμής.
Η Άντζελα Σκλήκα ήταν η νικήτρια της εσωκομματικής διαδικασίας και εξελέγη πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης, καθώς έλαβε 362 ψήφους έναντι 289 του Παναγιώτη Τσανή και 189 της Πόλυς Δημητροπούλου.
Μέλη στο Τοπικό Συμβούλιο της Καλαμάτας εξελέγησαν οι: Έλενα Δούκα, Σωτήρης Δρακόπουλος και Παντελής Δρούγας από την Καλαμάτα, από τη Θουρία ο Ιωάννης Αναζίκος και η Ευαγγελία Λιάπα, από τα Αρφαρά ο Ματθαίος Λίβας Γεώργιος και ο Χρήστος Μωραγιάννης και από τον Άρι ο Χαράλαμπος Σταθόπουλος και ο Βασίλης Σπηλιώτης.
Κάλπες, εκτός της Καλαμάτας, στήθηκαν στις τοπικές οργανώσεις της Μεσσήνης, της Οιχαλίας και της Μάνης, καθώς και εκεί υπήρχαν περισσότεροι του ενός υποψήφιοι για πρόεδροι των οργανώσεων.
Στη Μεσσήνη πρόεδρος εξελέγη ο Νικόλαος Φύκιρης που επικράτησε του Νικόλαου Τζαμουράνη. Στην Οιχαλία ο Λεωνίδας Φίλος επικράτησε του Γεώργιου Ντόντου και στη Μάνη ο Παναγιώτης Καζολέας εξελέγη πρόεδρος, καθώς επικράτησε του Παναγιώτη Καργάκου.
Στις τοπικές οργανώσεις της Πύλου και της Τριφυλίας δε στήθηκαν κάλπες, καθώς υπήρχε μόνο ένας υποψήφιος, ο Κώνσταντίνος Νεραντζόγλου στην Πύλο και ο Γεώργιος Φωτεινός στην Τριφυλία.
Αποχωρήσεις και… αιχμές στις εκλογές της ΟΝΝΕΔ
Εν αντιθέσει με το ήπιο κλίμα που διατηρήθηκε στις εκλογές των προέδρων των τοπικών οργανώσεων της Ν.Δ., στις εκλογές για την προεδρία της ΟΝΝΕΔ στη Μεσσηνία είχαμε όξυνση του κλίματος, με αποχωρήσεις υποψηφίων και καταγγελίες για τη διαδικασία.
Υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου της ΟΝΝΕΔ ήταν ο Παναγιώτης Στρατικόπουλος, ο Παναγιώτης Λιοντήρης και ο Παναγιώτης Καρβέλης.
Νωρίς το πρωί ο Παναγιώτης Λιοντήρης απέσυρε την υποψηφιότητά του, καταγγέλλοντας αναίτιες διαγραφές από τις λίστες ψηφοφόρων του, αλλά και παρεμβολή κομματικών στελεχών έξω από το χώρο της ΟΝΝΕΔ.
Λίγο πριν από το μεσημέρι και ο Παναγιώτης Καρβέλης αποχώρησε από τη διαδικασία και εξέδωσε μία ακόμα πιο «καυστική» ανακοίνωση, ζητώντας παράλληλα την ακύρωση της διαδικασίας, ενώ αργά το βράδυ έκανε γνωστό ότι παραιτείται και από μέλος της ΟΝΝΕΔ.
Αναλυτικά οι δύο ανακοινώσεις:
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ του Παναγιώτη Λιοντήρη
Αποσύρω την υποψηφιότητά μου για τη θέση του προέδρου Ν.Ε. ΟΝΝΕΔ Μεσσηνίας καθώς και όλων των υποψηφίων μελών ΔΗΜ.Τ.Ο. και συνέδρων, οι οποίοι στήριξαν την υποψηφιότητά μου, για τους εξής λόγους:
-Διεγράφησαν από τους εκλογικούς καταλόγους 150 μέλη, τα οποία θα στήριζαν την υποψηφιότητά μου, με την πρόφαση ότι δεν επιβεβαιώθηκαν τα στοιχεία τους
-Διεγράφησαν τα περισσότερα βασικά στελέχη της μέχρι σήμερα Ν.Ε. ΟΝΝΕΔ Μεσσηνίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την υπεύθυνη Πολιτικού Σχεδιασμού και την υπεύθυνη Τομέα Πολιτισμού
-Διεγράφησαν μέλη της ΟΝΝΕΔ τα οποία επιθυμούσαν να είναι υποψήφιοι είτε ως σύνεδροι είτε ως μέλη Δημ.Τ.Ο., με αποτέλεσμα να τους στερηθεί το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι.
Λυπάμαι που όλα αυτά υποκινήθηκαν από ΜΗ ΟΝΝΕΔΙΤΗ με σκοπό να χρησιμοποιήσει την ΟΝΝΕΔ για ίδιον πολιτικό όφελος.
Ευχαριστώ όλους όσοι στάθηκαν δίπλα μου μέχρι τέλους.
Όλοι μαζί ενωμένοι συνεχίζουμε.
Μπορεί να μας στέρησαν τη δυνατότητα συμμετοχής, τις ιδέες μας όμως δεν μπορεί να τις φιμώσει κανείς.  Παναγιώτης Λιοντήρης
 Ανακοίνωση απόσυρσης υποψηφιότητας
του Παναγιώτη Καρβέλη
 Οννεδίτες και Οννεδίτισσες, Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες,
με την παρούσα ανακοίνωση σας ενημερώνω ότι για λόγους ηθικής και διατήρησης της αξιοπρέπειάς μου αποσύρω την υποψηφιότητά μου για τη θέση του Προέδρου της Ν.Ε ΟΝΝΕΔ Μεσσηνίας, καταγγέλλω την εκλογική διαδικασία και ζητώ την ακύρωση αυτής.
Με λύπη μου διαπίστωσα πως οι σημερινές εκλογές είναι διαβλητές, υποκινούμενες από συγκεκριμένο πολιτικό παράγοντα και έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν μια ΟΝΝΕΔ Μεσσηνίας μικρή και ελεγχόμενη, ώστε να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Καταρχάς από τον εκλογικό κατάλογο έχουν διαγραφεί 70 μέλη, τα οποία και στήριζαν την υποψηφιότητά μου, των οποίων και τα στοιχεία είχαν επιβεβαιωθεί. Επίσης, καταγγέλλω πως η σύνθεση των εφορευτικών επιτροπών σε όλα τα εκλογικά τμήματα δεν ήταν αντιπροσωπευτική αναλογικά με τον αριθμό των υποψηφίων. Συγκεκριμένα άτομα τα οποία δε γνωρίζω από ποιον είχαν οριστεί πήραν το μητρώο των μελών της οργάνωσης και ξεκίνησαν τις εκλογές μόνοι τους χωρίς προσωπικά να έχω ερωτηθεί για τη σύνθεση των εφορευτικών επιτροπών.
Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά όσους και όσες με στήριξαν σε αυτόν το καλό και τίμιο αγώνα ο οποίος είχε ως στόχο να δημιουργήσουμε μια νέα ΟΝΝΕΔ Μεσσηνίας μεγάλη, ακηδεμόνευτη με θέσεις και προτάσεις.
Σήμερα διαπίστωσα πως η εκλογική διαδικασία είναι υποκινούμενη και στημένη. Δε θα επιτρέψω το όνομά μου να εμπλακεί σε ένα τέτοιο φιάσκο, το οποίο ντροπιάζει την οργάνωσή μας και συνολικά το κόμμα μας, τη Νέα Δημοκρατία. H ευθύνη για το φιάσκο έχει ονοματεπώνυμο!
Παναγιώτης Καρβέλης
Οικονομολόγος , MSc, MBA
Ύστερα από τις αποχωρήσεις των δύο υποψηφίων, λίγο μετά το μεσημέρι σταμάτησε και η εκλογική διαδικασία για την ΟΝΝΕΔ και νέος πρόεδρος ανακηρύχθηκε ο 31χρονος από την Κυπαρισσία, Παναγιώτης Στρατικόπουλος.
Αργά, δε, χθες το απόγευμα ο νέος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ εξέδωσε ευχαριστήρια ανακοίνωση, καλώντας παράλληλα σε συστράτευση «όλες τις νέες και τους νέους που συμμερίζονται τις αρχές και τις αξίες μας, ώστε να δώσουμε όλες και όλοι μαζί τη μάχη απέναντι στο λαϊκισμό και τη μιζέρια». Αναλυτικά, αναφέρει σε αυτή: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες τις ΟΝΝΕΔίτισσες και τους ΟΝΝΕΔίτες, από κάθε περιοχή της Μεσσηνίας, για τη μαζική συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία. 700 και πλέον νέες και νέοι της Μεσσηνίας εγγράφησαν στον εκλογικό κατάλογο και συμμετείχαν στις εκλογές της Κυριακής. Η συμμετοχή θα μπορούσε να είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς 98 μέλη -τα οποία υποστήριζαν την υποψηφιότητά μου- δε συμπεριλήφθηκαν στον εκλογικό κατάλογο. Οι διαδικασίες, όμως, είναι συγκεκριμένες, όπως αυτές ορίζονται από το Καταστατικό, την Εγκύκλιο και την Κεντρική Διοίκηση και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη πάντα τις σέβομαι.
Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα για αλλαγή νοοτροπίας, την απαίτηση να φέρουμε την πολιτική πιο κοντά στις νέες και τους νέους, πιο κοντά στις ιδέες μας. Είναι η απάντηση της γενιάς μας απέναντι σε πρακτικές άλλων εποχών, οι οποίες -τα τελευταία χρόνια- οδήγησαν την ΟΝΝΕΔ Μεσσηνίας σε πολιτική απαξίωση και οργανωτική συρρίκνωση. Η αλλαγή αυτή δε θα ήταν εφικτή χωρίς τους ΟΝΝΕΔίτες και τις ΟΝΝΕΔίτισσες που βρέθηκαν μαζικά στο πλευρό μου και πίστεψαν στην υποψηφιότητα μου από την πρώτη στιγμή.
ΟΝΝΕΔίτισσες και ΟΝΝΕΔίτες από κάθε περιοχή του νομού. Δεν είναι τυχαίο που ο συνδυασμός μας είχε υποψηφίους σε καθεμία από τις 5 τοπικές οργανώσεις και για τις πέντε θέσεις της κάθε τοπικής, καθώς και σε όλες τις θέσεις των υποψήφιων συνέδρων, σε αντίθεση με τους άλλους συνδυασμούς.
Πλέον, σκοπός και στόχος όλων όσοι πλαισιώνουμε την ΟΝΝΕΔ Μεσσηνίας -όπως προέκυψε από τη χθεσινή (σ.σ. προχθεσινή) εσωκομματική διαδικασία- είναι μια οργάνωση ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ, συμμετοχική, παρεμβατική, δυνατή και δημιουργική. Μια οργάνωση παρούσα, με δράσεις που θα στηρίζουν τους νέους της Μεσσηνίας και την ίδια τη Μεσσηνία. Μια οργάνωση ανοικτή, που θα ξεφύγει από το τέλμα στο οποίο είχε βρεθεί τα περασμένα χρόνια.
Σήμερα δεν είναι απλά μια ακόμα νέα αρχή, σήμερα οι εκατοντάδες ΟΝΝΕΔίτες και ΟΝΝΕΔίτισσες μας έδωσαν εντολή να επανεκκινήσουμε την ΟΝΝΕΔ Μεσσηνίας και να την κάνουμε αρωγό της Νέας Δημοκρατίας στον αγώνα κατά του λαϊκισμού της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Η επόμενη ημέρα μάς θέλει όλους ενωμένους απέναντι σε μια συγκυβέρνηση που έχει ποδοπατήσει κάθε προσδοκία και όνειρό μας. Γι’ αυτό καλώ σε συστράτευση όλες τις νέες και τους νέους που συμμερίζονται τις αρχές και τις αξίες μας, ώστε να δώσουμε όλες και όλοι μαζί τη μάχη απέναντι στο λαϊκισμό και τη μιζέρια».
Παράλληλα, το «Θάρρος» επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, Βασίλη Γεωργιάδη, για να ζητήσει την άποψή του σχετικά με τις καταγγελίες για διαγραφές των δύο αποχωρησάντων, αλλά κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό.
Το μεγάλο ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στην εκλογή του προέδρου της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας στις 17 Απριλίου, καθώς ο Περικλής Μαντάς αποχωρεί από αυτή τη θέση ύστερα από 6 χρόνια. Η εκλογή δε γίνεται από τη βάση του κόμματος, αλλά από ένα εκλεκτορικό σώμα περίπου 90 ανθρώπων, που διαμορφώθηκε και από τις προχθεσινές εσωκομματικές διαδικασίες.
Έτσι, σιγά σιγά οι ενδιαφερόμενοι, σταθμίζοντας και τη δυναμική τους, θα αρχίσουν να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον. Σχεδόν σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται η υποψηφιότητα του διευθυντή στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, Παναγιώτη Σκιαδόπουλου, ενώ «ακούγεται» και το όνομα του Παναγιώτη Τζαβάρα, διευθυντή του ΚΕΚ Μεσσηνίας.
Έως τις 10 Απριλίου που οι υποψήφιοι θα πρέπει να δηλώσουν επίσημα την υποψηφιότητά τους, καλό είναι να μην αποκλείσουμε εκπλήξεις...  Του Κώστα Γαζούλης
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας 

***  Όπως βολεύεται ο καθένας

Μεσημέρι, με ζέστη πλέον μέσα στο αυτοκίνητο, επί της Ναυαρίνου. Μπροστά σου αυτοκίνητο που κινείται το πολύ με 10 χλμ., τέρμα αριστερά. Όσο για τον οδηγό, με το ένα χέρι, το αριστερό, «τέντα» έξω από το παράθυρο κρατώντας τσιγάρο και με όλη τη δεξιά πλευρά του σώματός του γερμένη στο κάθισμα του συνοδηγού! Το κεφάλι, δε, στραμμένο μονίμως προς τα δεξιά στον κόσμο που περπατάει στο πεζοδρόμιο. Κι αυτό, σε όλο το μήκος της παραλιακής. Ούτε ματιά στους καθρέπτες για τα δεκάδες αυτοκίνητα με αγανακτισμένους οδηγούς που ακολουθούν. Β.Β. (φωτό αρχείου) - 

***  Βυτίο-βυτίο οι πωλήσεις στους Ιταλούς τυποποιητές 

Περιορισμένη ζήτηση χαρακτηρίζει την αγορά ελαιολάδου στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα οι τιμές παραγωγού να έχουν υποχωρήσει στις περισσότερες περιπτώσεις κατά 5-10 λεπτά ανάλογα με την περιοχή, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda. Δυσκίνητη η αγορά χύδην ελαιολάδου, επηρεάζει το τυποποιημένο, ενώ οι Ισπανοί φαίνεται να περιμένουν την εικόνα της ανθοφορίας. Η πτώση της ζήτησης έχει να κάνει με τις περιορισμένες παραγγελίες από πλευράς Ιταλών εμπόρων, οι οποίοι παρουσιάζονται συγκρατημένοι, παρά την έλλειψη ελαιολάδου στη νότια Ιταλία, φοβούμενοι την πιθανότητα να ρίξουν οι Ισπανοί μεγάλες ποσότητες στην αγορά. Οι Ισπανοί φαίνεται να περιμένουν την εικόνα που θα διαμορφωθεί από την ανθοφορία στη χώρα τους και στις άλλες χώρες, προκειμένου να ξέρουν αν θα έχουν αποθέματα για την επόμενη σεζόν και δεν έχουν βγει ακόμα στη διεθνή αγορά. «Η ζήτηση τόσο από τις ντόπιες επιχειρήσεις όσο και απ’ το εξωτερικό είναι μειωμένη», λέει στην Agrenda ο γραμματέας του Α.Σ. Μολάων Πακίων, Παναγιώτης Ντανάκας, με τους εμπόρους να αγοράζουν βυτίο-βυτίο ανάλογα με τις ανάγκες τους. «Τέτοια εποχή πέρυσι είχαμε δώσει τουλάχιστον 200 τόνους περισσότερο ελαιόλαδο λόγω του καλύτερου αγοραστικού ενδιαφέροντος», συμπληρώνει. Υποχώρηση, κατά 10 λεπτά περίπου, έχουν παρουσιάσει και οι τιμές του ελαιολάδου στη Μεσσηνία την τελευταία βδομάδα, που βρίσκονται στα 3,10-3,20 ευρώ το κιλό για το συμβατικό και στα 3,40-3,50 για το ΠΟΠ. «Πέρυσι δεν είχε παρουσιαστεί πτώση και οι τιμές ήταν στα 3,30-3,50 και 3,80-3,90 για συμβατικό και ΠΟΠ αντίστοιχα», μας λέει ο τυποποιητής και εξαγωγέας, Παναγιώτης Γκούμας. Όπως υπογραμμίζει, η ποιότητα του ελαιολάδου της περιοχής παρέμεινε και φέτος σε υψηλά επίπεδα. Στη Μεσσηνία η παραγωγή έφτασε τους 65.000 τόνους, πάνω απ’ το περσινό ρεκόρ των 60.000 τόνων, λόγω κυρίως των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών. Η απουσία ακραίων καιρικών φαινομένων είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή ελαιολάδου υψηλής ποιότητας και στη Λακωνία, όπου η παραγωγή φέτος είναι κατά 50% υψηλότερη απ’ την αναμενόμενη. Ωστόσο, οι παραγωγοί της περιοχής ανησυχούν για την επόμενη σεζόν, καθώς τα δέντρα αναπτύσσονται πιο γρήγορα απ’ την εποχή τους. Σε ανάλογο ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα olivenews.gr, τα ελληνικά έξτρα παρθένα κυμαίνονται τώρα από 3,30 έως 3,45 ευρώ/κιλό, ενώ πριν από λίγο καιρό είχαν οριακά μέχρι και 3,60 ευρώ/κιλό. Χαρακτηριστικό ότι πολλοί με εξαιρετικές ποιότητες προτιμούν να τις κρατούν αναμένοντας υψηλότερες τιμές. Τα λαμπάντε 5ο κυμαίνονται από 2,50 έως 2,60 ευρώ/κιλό. Στην Ισπανία οριστικοποιούνται οι 1,4 εκατ. τόνοι για τη φετινή παραγωγή 2015/16. Οι τιμές μετά την πασχαλινή ανάπαυλα βρίσκονται σε ελαφρά πτωτική κατεύθυνση με τα έξτρα 3,20 ευρώ και το λαμπάντε 1ο σε 2,85-2,90 ευρώ. Καθοριστική σημασία παίζουν τα αποθέματα στις δεξαμενές των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών όπως και οι πρόσφατες βροχές. Στην Ιταλία, λόγω της υψηλής φετινής παραγωγής των 350+ χιλ. τόνων, οι τιμές βρίσκονται σε επίπεδο ελάχιστα υψηλότερο των ελληνικών. - 

***  Συνελήφθησαν τέσσερις Ειδικοί Φρουροί και ιδιώτης για εγκληματική οργάνωση 
Από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης για εμπλοκή αστυνομικών σε παράνομη μεταφορά – διακίνηση όπλων από την Κρήτη στην Αττική, συνελήφθηκαν χθες, 4 Απριλίου 2016, σε Πειραιά και Κρήτη, τέσσερις Ειδικοί Φρουροί, 27, 28, 30 και 28 ετών, καθώς και 31χρονος ημεδαπός.
Ειδικότερα, σε επιχείρηση στο λιμάνι του Πειραιά ελέγχτηκε ο ένας από τους δυο 28χρονους Ειδικούς Φρουρούς (υπηρετεί σε υπηρεσία της Αττικής), μετά την αποβίβαση του από πλοίο που είχε αφιχθεί από το Ηράκλειο Κρήτης. Στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πιστόλι και γεμιστήρας.
Παράλληλα με το ίδιο πλοίο ταξίδευε και ο 30χρονος Ειδικός Φρουρός (υπηρετεί σε υπηρεσία της Κρήτης) καθώς και ο 31χρονος ιδιώτης, συγγενικό του πρόσωπο. Μετά την αποβίβαση τους, ακινητοποιήθηκε ο Ειδικός Φρουρός, ενώ σε έρευνα στο όχημα, με το οποίο αποχωρούσε από το λιμάνι ο 31χρονος συγγενής του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σάκος με πιστόλι, δύο γεμιστήρες και οχτώ φυσίγγια.
Όπως πρόεκυψε, τα παραπάνω δύο πιστόλια είχε παραλάβει πριν λίγες μέρες στην Κρήτη, από τον 27χρονο Ειδικό Φρουρό (που υπηρετεί σε Υπηρεσία της Κρήτης), ο 30χρονος Ειδικός Φρουρός, με σκοπό να τα παραδώσει στην Αθήνα στον δεύτερο 28χρονο Ειδικό Φρουρό (που υπηρετεί σε Υπηρεσία της Αττικής).
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο 30χρονος Ειδικός Φρουρός παρέδωσε στον  28χρονο συνάδελφο του το ένα πιστόλι, προκειμένου να δικαιολογηθεί η κατοχή τους σε περίπτωση ελέγχου από τις Αρχές.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες και τα οχήματα των συλληφθέντων κατασχέθηκαν:
α) Στην κατοχή του 27χρονου Ειδικού Φρουρού:
·           2 πιστόλια μάρκας «BERETTA» 22mm,
·           2 πιστόλια μάρκας  9mm
·           μονόκαννο πολεμικό τυφέκιο,
·           δίκαννη κυνηγετική καραμπίνα,
·           δυναμίτης με φυτίλι,
·           3 κάλυκες σε μορφή οβίδας,
·           4 βυθομετρητές,
·           13 βεγγαλικά ναυτικού τύπου,
·           εξακόσια εφτά (607) φυσίγγια, διάφορων διαμετρημάτων,
·           μαχαίρι,  φυσίγγια κυνηγητικού όπλου, κινητό τηλέφωνο κ.λπ.
β) Στην κατοχή του πρώτου 28χρονου Ειδικού Φρουρού βρέθηκαν φυσίγγιο 7,62mm, σύριγγα μίας χρήσεως και δύο  κινητά τηλέφωνα.
γ) Στην κατοχή του δεύτερου 28χρονου Ειδικού Φρουρού βρέθηκαν 5 βεγγαλικά - κροτίδες, πτυσσόμενο (αναδιπλούμενο) μαχαίρι, 6 σύριγγες μίας χρήσεως, κινητό τηλέφωνο καθώς και 6 αμπούλες και 4 δισκία φαρμακευτικών ουσιών, οι οποίες θα αποσταλούν στα εργαστήρια για εξέταση.
δ) Στην κατοχή του 30χρονου Ειδικού Φρουρού βρέθηκαν γεμιστήρας και φυσίγγιο πολεμικού τυφεκίου «Καλάσνικοφ» καθώς και δύο κινητά τηλέφωνα, ενώ στην  κατοχή του 31χρονου ιδιώτη κινητό τηλέφωνο.
Τα κατασχεθέντα όπλα θα αποσταλούν για εργαστηριακές εξετάσεις. Επισημαίνεται ότι δεν είναι καταχωρημένα ως νόμιμα στην ηλεκτρονική βάση της αρμόδιας Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας.
Από τις έρευνες δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστεί το υπηρεσιακό όπλο του 28χρονου Ειδικού Φρουρού, ο όποιος συνελήφθη στον Πειραιά.
  Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους για εγκληματική οργάνωση, σύσταση συμμορίας, παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων και της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων.
Με Απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας οι Ειδικοί Φρουροί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης. 
Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διακριβωθεί όλο το πλέγμα της παράνομης δραστηριότητας των εμπλεκομένων προσώπων.
 
***   Συρία: Πολεμικό αεροσκάφος κατερρίφθη από ισλαμιστές αντάρτες (βίντεο)
 
Συριακό πολεμικό αεροσκάφος κατερρίφθη σήμερα από ισλαμιστές αντάρτες στην περιοχή του υψιπέδου Ταλάτ αλ-Ις, νοτίως της πόλης του Χαλεπίου στη βόρεια Συρία, και ο πιλότος του κρατείται αιχμάλωτος, σύμφωνα με πηγή των σύρων ανταρτών από την τοποθεσία αυτή όπου αντάρτες πολεμούν τις κυβερνητικές δυνάμεις οι οποίες υποστηρίζονται από συμμαχικές πολιτοφυλακές.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι μαχητές αυτοί "είναι κατά τα φαινόμενα τζιχαντιστές της οργάνωσης Μέτωπο Αλ-Νόσρα", της συριακής πτέρυγας της Αλ Κάιντα, οι οποίοι κατέλαβαν την περιοχή του υψιπέδου Ταλάτ αλ-Ις, αφού εξεδίωξαν τον στρατό από εκεί την περασμένη εβδομάδα.
Την ίδια ώρα, στη Μόσχα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι αεροσκάφη του δεν πραγματοποίησαν σήμερα καμία αποστολή κοντά στο Χαλέπι, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.   news247.gr  Video  ,
 
 ***

*** Αθλητική  ενημέρωση  :

*** Αθλητικές μεταδόσεις για σήμερα  :
Τρίτη 05/04/16 21:45 OTE Sport 2
Μπαρτσελόνα - Ατλέτικο Μαδρίτης
Champions League
 21:45 OTE Sport 1
Μπάγερν Μονάχου - Μπενφίκα
Champions League
 05:30 ΟΤΕ Sport 4
Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς-Μινεσότα Τίμπεργουλβς
ΝΒΑ

*** Για  τα προημιτελικά του Champions League  :

ΤΡΙΤΗ 05-04-2016

Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία)-Μπενφίκα (Πορτογαλία)  1-0 .- ^
Το  γκόλ : στο 2ο λεπτό ο Βιδάλ
Διαιτητής: Σιμόν Μαρτσίνιακ
Κίτρινες: Ριμπερί, Μπερνάτ - Ζόνας (χάνει τη ρεβάνς), Λίντελοφ
 ΜΠΕΝΦΙΚΑ (Ρουϊ Βιτόρια): Έντερσον, Αλμέιντα, Λίντελοφ, Ζαρντέλ, Ελιζέου, Φέισα, Ρενάτο, Πίτσι (90+1΄ Σάμαρης), Γκαϊτάν, Ζόνας (83΄ Σάλβιο), Μήτρογλου (70΄ Ραούλ Χιμένες)
ΜΠΑΓΕΡΝ (Γιόζεπ Γκουαρντιόλα): Νόιερ, Λαμ, Κίμιχ (60΄ Χάβι Μαρτίνεθ), Αλάμπα, Μπερνάτ, Αλκάνταρα, Βιδάλ, Μίλερ (85΄ Γκέτσε), Ντάγκλας Κόστα (70΄ Κομάν), Ριμπερί, Λεβαντόφσκι
VIDEO : ~*ΜΠΑΓΕΡΝ-ΜΠΕΝΦΙΚΑ  Α΄ ημίχρ  1-0  5/4/2016: https://youtu.be/grBKh9Ssmrc .-
 
Σουάρες και... διαιτητής «δάγκωσαν» την Ατλέτικο, προβάδισμα η Μπάγερν Μονάχου
Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-Ατλέτικο Μαδρίτης (Ισπανία)  2-1 .- ^
Τα  γκόλ  : Φερνάντο Τόρες ο οποίος πάνω στην κίνηση έγραψε το 0-1,  αποβολή του Φερνάντο Τόρες στο 35' , στο 63΄ και στο 74΄ ο Σουάρες .-Διαιτητής: Φέλιξ Μπριχ (Γερμανία)
Κίτρινες: Μπουσκέτς, Σουάρες, Μασεράνο - Φερνάντο Τόρες, Κόκε, Γκριζμάν, Ομπλακ, Φερνάντες, Ερνάντεθ
Κόκκινη: Φερνάντο Τόρες (35΄-δεύτερη κίτρινη)
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Λουϊς Ενρίκε): Τερ Στέγκεν, Ντάνι Άλβες, Πικέ, Μασεράνο, Τζόρντι Άλμπα, Μπουσκέτς (80΄ Σέρχι Ρομπέρτο) Ράκιτιτς (63΄ Ραφίνια), Ινιέστα (83΄ Αρντά Τουράν), Μέσι, Σουάρες, Νεϊμάρ.
ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Ντιέγκο Σιμεόνε): Όμπλακ, Γκοντίν, Φιλίπε Λουίς, Λούκας Ερνάντεθ, Χουανφράν, Κόκε, Γκάμπι, Σαούλ (90΄ Κορέα), Καράσκο (53΄ Φερνάντες), Γκριεζμάν (76΄ Παρτέι), Τόρες.
  VIDEO :
~* ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ-ΑΤΛΕΤΙΚΟ   Α΄ ημίχρ   0-1 5/4/2016: https://youtu.be/h_kDZWUPO70 .-
~* Μπαρτσελόνα- Ατλέτικο αποβολή ποδοσφ Ατλετ  5/4/2016: https://youtu.be/V-rX2OmZEUU .-
~*ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ-ΑΤΛΕΤΙΚΟ  2-1  γκολ ισοφ   5/4/2016: https://youtu.be/TYS0pLd00bU .-
~*ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ-ΑΤΛΕΤΙΚΟ  2-1   2ο  γκόλ 5/4/2016: https://youtu.be/HWogYHczHt0 .-
 
ΤΕΤΑΡΤΗ  06-04-2016

Παρί Σεν Ζερμέν (Γαλλία)-Μάντσεστερ Σίτι (Αγγλία)

Βόλφσμπουργκ (Γερμανία)-Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)

*Οι ρεβάνς θα διεξαχθούν στις 6 και 12 Απριλίου.

***  Τα … “μισά λεφτά” την Κυριακή με Χαλκίδα η Καλαμάτα
 
Αν η νίκη επί του Λεβάντε διατήρησε τον …καρδιακό παλμό της Καλαμάτας, η νίκη στον αγώνα της προσεχούς Κυριακής με τη Χαλκίδα θα σημάνει τα πρώτα σημάδια αντίδρασης του …ασθενούς, αφού θα για πρώτη φορά μετά από καιρό θα φέρει τη διαφορά προς τη σωτηρία στους 2 πόντους. Χωρίς βέβαια και πάλι η παραμονή να είναι στα χέρια της Μαύρης Θύελλας, αλλά θα συνεχίσει να ελπίζει σε ένα λογικό «σενάριο» κατά τις 3 αγωνιστικές που θ’ απομείνουν. Ο βαθμός δυσκολίας θα είναι φυσικά πολύ μεγαλύτερος, τόσο λόγω ποιότητας όσο και ύπαρξης ισχυρού κινήτρου από πλευράς ευβοϊκής ομάδας, όμως το ευτύχημα είναι ότι αυτή η κρίσιμη «μάχη» θα δοθεί και πάλι στο Στάδιο της Παραλίας. Ο προπονητής Κώστας Καλογιαννίδης περιμένει να …μετρήσει τα όπλα του, ανάμεσα στα οποία θα είναι και ο Μανουσάκης που εξέτισε την ποινή του, ας ελπίσουμε και οι Γκίνο, Κολημήτρας, οι οποίοι αποχώρησαν τραυματίες από το προχθεσινό ματς. Χ.Ε.
Γ’ ΕΘΝΙΚΗ-3ος ΟΜΙΛΟΣ
Τα αποτελέσματα της 22ης αγωνιστικής
 Ερμιονίδας ΑΕ -Αιολικός 1-0
Παναργειακός-Κανάρης Χίου 2-0
Καλαμάτα-Λεβάντε ΑΟ 4-0
Παμβουπρασιακός-Ηρακλής Ψαχνών 3-0
ΑΟ Χαλκίς-Δόξα Ν. Μανωλάδας 2-1
Λουτράκι ΠΑΟ-Παναρκαδικός 0-1
Σπάρτη-Βύζας Μεγάρων 4-0
 Η βαθμολογία
1 Σπάρτη 33-5 49
 -----------------------------------
2 Παναργειακός 36-22 43
3 Παναρκαδικός 33-14 42
4 Αιολικός 39-22 38
5 Λουτράκι ΠΑΟ 30-19 35
6 Παμβουπρασιακός 30-22 35
7 Δόξα Ν. Μανωλάδας 27-24 34
8 ΑΟ Χαλκίς 24-13 33
9 Ερμιονίδας ΑΕ 28-22 32
----------------------------------
10 Καλαμάτα 24-19 28
11 Βύζας Μεγάρων 19-41 24
12 Λεβάντε ΑΟ 18-47 14
13 Κανάρης Χίου 14-38 13
- Ηρακλής Ψαχνών - -
-Ο Ηρακλής Ψαχνών έχει αποβληθεί από τη διοργάνωση.
Η επόμενη αγωνιστική (10/04/2016, 16:00)
 Ηρακλής Ψαχνών-Αιολικός 0-3 χ.α.
Βύζας Μεγάρων-Παμβουπρασιακός
Κανάρης Χίου-Ερμιονίδας
ΑΕ Δόξα Ν. Μανωλάδας-Σπάρτη
 Παναρκαδικός-Παναργειακός
Καλαμάτα-ΑΟ Χαλκίς
Λεβάντε ΑΟ-Λουτράκι ΠΑΟ
 24η αγωνιστική (17/4)
 Λουτράκι-Χαλκίδα
Ερμιονίδα-Παναρκαδικός
Σπάρτη-Καλαμάτα
 25η αγωνιστική (24/4)
Χαλκίδα-Παναργειακός
Λεβάντε-Ερμιονίδα
Καλαμάτα-Βάρδα
26η αγωνιστική (8/5)
 Ερμιονίδα-Χαλκίδα
Βύζας Μεγάρων-Καλαμάτα

***  Το πρόγραμμα των ημιτελικών Στη Volleyleague :Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ και Κηφισιά - Φοίνικας στη μάχη για τους τελικούς
Tετάρτη 6 Απριλίου 2016 - 1η σειρά
18.00: Κηφισιά - Φοίνικας Σύρου (Νοvasports-2)
Διαιτητές: Γεωργουλέας, Μουλά Λ. Παρατηρητής: Ακαρέπης. Επόπτες: Λιδωρικιώτη, Δαλέκου. Γραμματεία: Παπασηφάκη.

20.30: Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ (Νοvasports-3)
Διαιτητές: Γεωργιάδης, Βουδούρης. Παρατηρητές: Ράπτης, Βαρθαλίτης. Επόπτες: Αντωνόπουλος, Οικονομοπούλου. Γραμματεία: Καραγεωργίου

Παρασκευή 8 Απριλίου 2016- 2η σειρά
18.00: Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ (Νοvasports-1)
20.30: Κηφισιά - Φοίνικας Σύρου (Νοvasports-4)

Δευτέρα 11 Απριλίου 2016 - 3η σειρά


18.00: Φοίνικας Σύρου - Κηφισιά (Νοvasports-1)
20.30: ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός (Νοvasports-3)

Tετάρτη 13 Απριλίου 2016 - 4η σειρά
18.00: ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός (Νοvasports)
20.30: Φοίνικας Σύρου - Κηφισιά (Νοvasports)

Δευτέρα 18 Απριλίου - 5η σειρά (αν χρειαστεί)
18.00: Κηφισιά - Φοίνικας Σύρου (Νοvasports)
20.30: Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ (Νοvasports)
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

~ ***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016  :
~Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή  01  Απριλίου  2016   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/04/arfara-news-01-2016.html .-
~ ΒΙΟΙ ΑΓΙΩΝ της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας 2ο μέρος  01-04-2016 : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/04/2-01-04-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 02  Απριλίου 2016 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/04/arfara-news-02-2016.html  .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή  03  Απριλίου  2016 :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/04/arfara-news-03-2016.html .-     
 ~ Αθλητικό Σάββατο-κύριακο 02 και 03 Απριλίου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/04/02-03-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  Arfara  News  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα 04  Απριλίου  2016: http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/04/arfara-news-04-2016.html .-
:ΒΙΟΙ ΑΓΙΩΝ της Ορθόδοξης Εκκλησίας  μας , 3ο μέρος , Δευτέρα 04-04-2016  ,  http://snsarfara.blogspot.gr/2016/04/3-04-04-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS  στο αγιάζι  της ενημέρωσης Τρίτη 05 Απριλίου  2016  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/04/arfara-news-05-2016.html .- 
~                                               
***  Συνεργάτης σε (10) Ιστολόγια Αναρτήσεων:  
1. STAMOS
-ARFARA -GREECE
,
2. Arfara-Messinias-
asteras-arfaron
,
3.
Stamos
Arfara Messinias Greece
,
4.
ARFARA - KALAMATAS ,
5.
ASTERAS ARFARON
2011
,
6.
Arfara-Messinias 2 ,
7.
stamos-dynami ,
8.
Arfara-Messinias ,
9.
Arfara-Messinias 1 -
FOTOS
,
10.
vlasios ,11. ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,12. http://arfara-messinias-stamos-2010  , ~13. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,14. http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , 15. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com , https://www.facebook.com/panathinaikokoinima , ^ STAMOS -ARFARA -GREECE ,^  stamos-dynami  ,^ Arfara-Messinias  ,^, Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , Arfara-Messinias 2  , 

***     BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4611    Video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2880 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =      2875 video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        10.366 βίντεο   .-  
~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4812 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 590 /    https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.572   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,    
                 
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   568 -  
     https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  510. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ    
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ  139  .-                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-

 
ΑΡΦΑΡΑ ΠΗΔΗΜΑ  Καλαμάτας 04-04-2016: https://youtu.be/BvkHC7V25MA .- ~*Διαδρομή  βόλτα Αρφαρά -Πήδημα Κάστρο σε φωτογραφίες  2016:
https://youtu.be/gt4u1TDN9y8 .-
ΠΗΔΗΜΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ πηγές : https://youtu.be/bEjIFJXAcWQ .- Πήδημα Μεσσηνίας!: https://youtu.be/u7Syfh86aGQ .-
Pidima springs/Πηγές Πηδήματος Aerial Shooting : https://youtu.be/45SZQZOmvSs  
 
AGIOS FLOROS - MESSINIA - GREECE- Άγιος Φλώρος Μεσσηνία : https://youtu.be/UFwUuPXk95s .-  
ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΛΩΡΟΥ: https://youtu.be/HWx6nTCo1hE .-
Στο μάτι... του Αγίου Φλώρου Μεσσηνίας : https://youtu.be/JWpVhifYAhY .-
 AΓΙΟΣ ΦΛΩΡΟΣ 2009: https://youtu.be/ARfRkUSqJ04 .-

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου