arfara messinias stamos1

Ο ήλιος φωτίζει τα σώματα τα , η δε σοφία τις ψυχές .Ο κόσμος είναι ένα ανάκτορο της σοφίας του Υψίστου . Ο Θεός άναψε κάθε μία ψυχή με το δικό του πυρ . Έτσι λάμπουν όλοι οι άνθρωποι με τη σοφία του σε αυτό το θέατρο , όπως ο Θεός τους έπλασε .-Μερικούς τους έκανε μεγάλα φώτα , σε άλλους μικρά.-(Κάρλος Λιναίος )

 Αρφαρά

Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο• η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 03 Ιουλίου 2015

  Το  αγιάζι   της  ενημέρωσης  Παρασκευή  03  Ιουλίου  2015  :  
~



~



~
***
~
*** 

Στη βασική διαπραγματευτική ατζέντα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήταν εξαρχής το δημοψήφισμα, ακόμα κι αν ο πρωθυπουργός Τσίπρας το είχε δημόσια διαψεύσει. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που άλλα δεσμεύτηκε και άλλα γίνονται...
Η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά την αναγγελία του αποτελέσματος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, στον Προκόπη Παυλόπουλο τον περασμένη Φεβρουάριο, του οριοθέτησε εξαρχής τον ρόλο για τον οποίο τον προορίζει: να πει ΟΧΙ στο εξωτερικό και το εσωτερικό όπου και όποτε χρειαστεί και να κάνει αμεσο-δημοκρατικό δημοψήφισμα...
Η εικόνα -αν όχι σοκάρει- προβληματίζει σίγουρα... Πηγή  :  http://www.logiastarata.gr/ .-
Βίντεο  , Konstantopoulou-pavlopoulos-dimopsifisma , https://youtu.be/G5XNeUFiyBs  .-

~
*** 
Γράφει ο Παν. Ήφαιστος
Οι παρεμβάσεις γύρω από την κρίση γίνονται κατ’ εξαίρεση και εις βάρος πολλών άλλων υποχρεώσεων κυρίως έρευνας και συγγραφής κειμένων που επέρχονται και που τυγχάνουν επεξεργασίας από καιρό.
Τα επιστημολογικά και μεθοδολογικά ζητήματα όταν ένας ακαδημαϊκός σχοινοβατεί με παρεμβάσεις που αφορούν την ενδοκρατική και διακρατική πολιτική είναι πολλά και δεν μπορούν να αναλυθούν εκτενώς εδώ.
Σε απάντηση φίλων που θέτουν διάφορα ερωτήματα θα μπορούσαν να γίνουν οι εξής σύντομες επισημάνσεις γενικότερου χαρακτήρα.
· Οι αναλύσεις, όσο είναι ανθρωπίνως εφικτό, είναι αυστηρά περιγραφικού και ερμηνευτικού χαρακτήρα. Με κανένα τρόπο δεν εμπλέκονται σε εσχατολογικές ιδεολογικές και στείρες «κομματικές» συζητήσεις.
· Όπως έχει αναλυθεί σε αναρίθμητα κείμενά μας, εξάλλου, τα κόμματα και οι ιδεολογίες είναι παθολογίες της εποχής των δουλοπαροίκων οι οποίες –παθολογίες– λόγω κεκτημένης ταχύτητας συνεχίζουν φαινομενικά να υπάρχουν.
o Πιο συγκεκριμένα, παρήλθαν ήδη τέσσερεις αιώνες μετά το τέλος του Μεσαίωνα και τα έθνη έχουν εξελιχθεί. Η εποχή των δουλοπαροίκων οι οποίοι τον 18ο αιώνα εξεγέρθηκαν ζητώντας «δικαιώματα» τα οποία έκτοτε «τους τα δίνουν και τους τα παίρνουν και τους τα ξαναδίνουν με το σταγονόμετρο» (μαζί και την έμμεση αντιπροσώπευση που βαπτίστηκε «έμμεση δημοκρατία»), έχει παρέλθει.
o Το ζητούμενο εδώ και καιρό είναι η δημοκρατική συγκρότηση. Δεν υπάρχει κοινή τυπολογία για όλα τα έθνη. Κάθε έθνος συγκροτείται και εξελίσσεται σύμφωνα με τις ανθρωπολογικές του προϋποθέσεις και κυρίως τις θεμέλιες πολιτικές του παραδόσεις.
o Όσοι βέβαια είναι βυθισμένοι στα θεωρήματα και ιδεολογήματα του παρελθόντος αναζητώντας να «κατασκευάσουν πλανητικούς ανθρώπους» δεν θα συμφωνήσουν με αυτή την θεώρηση. Οι θέσεις τους, υποστηρίζω, είναι το κύριο εμπόδιο δημοκρατικής ανάπτυξης των κοινωνιών.
· Δημοκρατία έχουμε όταν ο πολίτης είναι εντολέας και η εξουσία εντολοδόχος. Τελεία και παύλα και οι ιδεολογικές κατασκευαστικές τυπολογίες είναι σοφιστείες οι οποίες βρίσκονται σε αναντιστοιχία με την εγγενή επιθυμία των πολιτών να είναι αυτεξούσιοι και εντολείς της εξουσίας.
o Όσο περισσότερο αυτό ισχύει τόσο περισσότερη δημοκρατία έχουμε και το αντίστροφο.
o Όσο περισσότερη δημοκρατία έχουμε τόσο περισσότερο κινούμαστε ή και φθάνουμε στην πολιτική ελευθερία.
o Προϋπόθεση για κάτι τέτοιο για κάθε έθνος είναι η εθνική ανεξαρτησία.
o Μεγάλη σημασία ως προς αυτό έχει, πάντως, η φορά κίνησης των πραγμάτων.
o Ο προσανατολισμός μέσα στον οποίο κινούμαστε είναι προς την Ιθάκη της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Εθνικής Ανεξαρτησίας ή το αντίθετο;
· Μια αξιολογικά ελεύθερη ανάλυση επιστημονικών αξιώσεων περιγράφει αυτή την κατάσταση στον τόπο και στον χρόνο. Οι αναλύσεις, κυρίως στα πεδία της σύγχρονης πολιτικής σκέψης, εάν δεν είναι ασυνάρτητες και εσχατολογικές είναι συνήθως επιστημονικά μεταμφιεσμένες και υπηρετούν αξιώσεις ισχύος.
· Δεν αποτελεί υπηρεσία σε οποιαδήποτε αξίωση ισχύος και δεν παραβιάζει την επιστημονική ουδετερότητα εάν μια ανάλυση εκφράζειθετικές κρίσεις για την Ελευθερία (ως προς τούτο δεν υπάρχει πάντοτε συμφωνία ακόμη και μεταξύ αναλυτών που επικαλούνται βάσιμα και ειλικρινά την αξιολογική ουδετερότητα – εμείς όμως επιμένουμε να θεωρούμε την Ελευθερία έσχατη λογική που δεν μπορεί να βρίσκεται υπό την αίρεση υποκειμενικών απόψεων).
· Η διατύπωση θετικών κρίσεων για την συλλογική Ελευθερία (εθνική ανεξαρτησία) και την πολιτική ελευθερία (της Ιθάκης της δημοκρατικής συγκρότησης) δεν θεωρείται αξιολογική θέση γιατί υπερασπίζεται τα θέσφατα του πολιτικού πολιτισμού.
· Κοσμοθεωρία όλων των εθνών (βασικά η μόνη που όλα τα έθνη ασπάζονται) είναι η εθνική ανεξαρτησία.
· Η Ελευθερία των ατόμων και των εθνών συνίσταται στην απόλαυση της ανθρωπολογικής ετερότητάς τους.
o Κάτι τέτοιο εκπληρώνεται όταν κατακτηθεί η εθνική ανεξαρτησία και όταν η πολιτική κινείται με δημοκρατική φορά.
· Δημοκρατία, ελευθερία και φιλοπατρία είναι αλληλένδετες έννοιες.
o Η φιλοπατρία και η αδιαπραγμάτευτη στήριξη της εθνικής ανεξαρτησίας είναι τα θεμέλια της Ελευθερίας και του πολιτικού πολιτισμού.
· Η ανθρωπολογική εξομοίωση και πολιτική εξίσωση του πλανήτη είναι ανέφικτη παρά μόνο ηγεμονικά και γενοκτονικά.
o Εξ ου και αντικειμενικά οι «μεγάλες» διεθνιστικές και κοσμοπολίτικες ιδεολογίες του 20 αιώνα αποτέλεσαν μεγάλες σαπουνόφουσκες παραμυθιάσματος υπέρ του εκάστοτε ισχυρού.
o Ιστορικά οι ηγεμονικές δυνάμεις διαδίδουν οικουμενικίστικα δόγματα για να διεισδύουν και για να ηγεμονεύουν τις λιγότερο ισχυρές κοινωνίες. Αυτό είχαμε κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
· Η Πολιτεία του κάθε έθνους είναι το μόνο που έχει και η ελευθερία των μελών κάθε έθνους μπορεί να εκπληρωθεί μόνο εάν διαθέτει ανεξάρτητο κράτος. Η ασφάλεια και η ευημερία μιας κοινωνίας είναι συνδεδεμένες με αυτές τις προϋποθέσεις.
Τα πράγματα που βλέπουμε κάθε μέρα και που βιώνουμε κάθε μέρα δεν χρειάζεται μεγάλες θεωρίες για να τα περιγράψουμε και ερμηνεύσουμε αντικειμενικά: Το νεοελληνικό κράτος μετά την Ελληνική Επανάσταση είναι έξωθεν εξαρτημένο, δηλαδή μειωμένης εθνικής ανεξαρτησίας. Οι λόγοι είναι πολλοί και όχι του παρόντος. Παραμένει ότι μετά τον εμφύλιο, τις αναταράξεις αρχές της δεκαετίας του 1960 και μετά την επταετή χούντα, το μεταπολιτευτικό σύστημα ήταν και συνεχίζει να είναι μέχρι και σήμερα μια από τα ίδια.
· Εμφύλια διαιρεμένο (οι προαναφερθείσες παρωχημένες ιδεολογίες που οι εκάστοτε δυνάμεις χρησιμοποιούν εργαλειακά).
· Ολιγαρχικά κυβερνημένο (με τους εγχώριους ολιγάρχες να μετατρέπονται σε πραιτοριανούς ξένων συμφερόντων όσα δε φρέσκα μήλα μπαίνουν μέσα στο πανέρι με σάπια μήλα σαπίζουν και αυτά).
· Έμμεση αντιπροσώπευση αντί Εθνοσυνέλευση που είναι πιο συμβατή με τις δημοκρατικές πολιτικές παραδόσεις της Ελληνικότητας.
· Δολοφονικό για των Ελλήνων τις Κοινότητες (1922, Έλληνες των Βαλκανίων, Βόρειος Ήπειρος, Κύπριοι και εγκαταλειμμένοι Έλληνες της διασποράς)
Κάτω από αυτό το ολιγαρχικό και ξενοκρατούμενο κράτος τα μέλη ενός από τα πλέον συγκροτημένα έθνη του πλανήτη προσπαθούν να ευημερήσουν (ερήμην του κράτους) και να επιβιώσουν των εκάστοτε εγχώριων ολιγαρχών, των μεταπρατικών πρακτικών τους και των συχνών ασυγχώρητων λαθών τους.
Βέβαια, όποτε και όταν χρειάστηκε να υπερασπιστούν με τις ζωές τους την Πολιτεία που τους έλαχε να έχουν ιστορικά, οι πολίτες το κάνουν.
Όπως ισχύει σε κάθε ολιγαρχικά εξουσιασμένο κράτος, αποτελεί ύβρι να αποδίδονται συλλογικές ευθύνες στα μέλη της κοινωνίας όταν ανακύπτουν προβλήματα δομικής μορφής όπως η παρούσα χρηματοοικονομική κρίση.
Τα προβλήματα ενός εθνοκράτους δεν μπορούν να επιρριφτούν στα μέλη της κοινωνίας. Το πρόβλημα είναι το ολιγαρχικό σύστημα ως προς το οποίο ζητούμενο είναι η ριζική αλλαγή του και η κίνησή του με φορά δημοκρατική και με τρόπο που καθιστά τον πολίτη εντολέα της εξουσίας και κάτοχο του κράτους. Μόνο με αυτό το πρίσμα μπορεί κανείς να δει την παρούσα κρίση η δε ιδεολογική και κομματική ταύτιση είναι αυτοκτονική.
Για τους πιο πάνω λόγους:
· Η χρηματοοικονομική και ταυτόχρονα πολιτικοοικονομική κρίση της Ελλάδας την δεκαετία του 2010, όπως καθημερινά καταμαρτυρείται, ήταν αναπόφευκτη.
· Μείζονα προβλήματα μετά το 1974 διαπιστώνεται ότι ήταν και συνεχίζουν να είναι:
o Η δημιουργία Βουλής «Αντιπροσώπων» αντί Εθνοσυνέλευσης,
o η ελλειμματική αποκέντρωση,
o η παράλειψη επιδίωξης αγροτικής επάρκειας,
o η παράλειψη ανάπτυξης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας,
o τα δόγματα «ανήκουμε στην Δύση» ή «ανήκουμε στην Ευρώπη» (είναι πολύ διαφοροποιημένα τοπία για να ανήκει κανείς το δε δόγμα ακόμη και των δυτικών κρατών μπορεί να είναι «δεν ανήκουμε σε κανένα», «επιλέγουμε την δοσολογία των συμμαχιών μας σύμφωνα με τα συμφέροντά μας» και θεωρούμε θέσφατο την εθνική μας ανεξαρτησία»)
o η απροετοίμαστη, άσκοπη και αυτοκαταστροφική ένταξη στην ΟΝΕ που μας σύνθλιψε οικονομικά
o η ελλειμματική διαπραγμάτευση στην ΕΕ και άλλους διεθνείς θεσμούς
o τα πέντε τελευταία χρόνια η άκριτη υποταγή στην τεχνόσφαιρα που κυριαρχεί πλέον στις Βρυξέλλες.
· Τονίζουμε και υπογραμμίζουμε ότι αυτές και άλλες συναφείς θέσεις δεν συνιστούν ιδεολογική ή άλλη τοποθέτηση αλλά επιχειρούν να προσφέρουν μια όσο το δυνατό καλύτερη αντικειμενική περιγραφή και ερμηνεία.
o Το δε «πρέπει», θα προσέξει κανείς, αφορά μόνο την Δημοκρατία-Ελευθερία και το ίδιο θα μπορούσε να ειπωθεί για κάθε άλλο κράτος.
o Σε ένα κράτος αυτές οι διακρίσεις είναι καίριας σημασίας και συμβολίζουν το κατά πόσο τα μέλη είναι προσκολλημένα στα έσχατα και στα θέσφατα της επιβίωσης και της ελευθερίας.
· Το μεταπολιτευτικό σύστημα ναυάγησε. Αυτό είναι επίσης μια αντικειμενική περιγραφή και οι προεκτάσεις είναι βαθύτατες:
o Εξαρχής τον Ιανουάριο του 2015 αλλά και πιο πριν τονίζαμε με έμφαση τον όρο «ειρηνική πολιτική επανάσταση» που θα αλλάξει εκ βάθρων το πολιτικό μας σύστημα προς την κατεύθυνση περισσότερης δημοκρατίας (αντί «το νόμιμο είναι και ηθικό» των πολιτικών συμμοριών» και το βόλεμα κάτω από «έμμεση αντιπροσώπευση που έθρεψε συμμορίες) και αδιαπραγμάτευτης στήριξης της εθνικής ανεξαρτησίας (αντί παρωχημένους διεθνισμούς, κοσμοπολιτισμούς και ασυνάρτητες «παγκοσμιοποιήσεις»)
· Με βάση τα πιο πάνω η «αλλαγή» τον Ιανουάριο 2015 ήταν ένα μικρό θετικό βήμα μιας εξ ορισμού μεταβατικής περιόδου:
o Όπως μερικοί λέγαμε τα Υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών βρέθηκαν σε στιβαρά χέρια δημοκρατικών προσωπικοτήτων και ως εκ τούτου μέχρι στιγμής διασφαλίσαμε τα ελάχιστα και ουσιώδη της διπλωματίας και της ασφάλειας.
o Στο μέτωπο του χρέους και των μνημονίων για πρώτη φορά εγέρθηκαν αξιώσεις και έγιναν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις σε πολιτικό μάλιστα επίπεδο.
§ Όποιος το αμφισβητήσει είναι κακόπιστος, ιδιαίτερα όσοι όλη την ζωή τους ειδικεύονταν στις υποτελείς αδιαμαρτύρητες υπογραφές που υποθηκεύουν την Εθνική Ανεξαρτησία πλην παράδοξα τους τελευταίους μήνες για να δικαιολογήσουν τον μίζερο πολιτικό τους εαυτό μιλούσαν … υποχωρήσεις για να καταλήξουν να λένε μεγαλόφωνα ΝΑΙ στις υποχωρήσεις στο δημοψήφισμα.
o Οι κραυγές για λάθη –λάθη είχαμε πολλά αλλά όχι αυτά για τα οποία κάποιοι κραυγάζουν– επισκιάζουν μια αλήθεια:
· Όταν δεν κάνεις οτιδήποτε και υπογράφεις καθημερινά την καταδίκη της εθνικής ανεξαρτησίας είναι το μεγαλύτερο όλων των λαθών ενώ όταν κάνεις λάθη υπερασπιζόμενος την εθνική ανεξαρτησία τα ζητήματα που τίθενται είναι άλλης τάξης και συζητήσιμα.
§ Αυτά όλα καταμαρτυρούν ότι ο δημόσιος διάλογος έχει πολύ παρακμάσει, γεγονός που αναπόδραστα μπερδεύει τους πολίτες.
o Οι παρεμβάσεις στο εσωτερικό πολιτικό σύστημα της Ελλάδας από τα μέλη της τεχνόσφαιρας που πέταξαν τελείως όλα τα προσωπεία θέτει σοβαρά ζητήματα για το μέλλον τόσο της ΕΕ όσο και των στάσεων που πρέπει να τηρούν τα λιγότερο ισχυρά μέλη.
Καταληκτικά λοιπόν λέμε ότι μέσα σε μια συγκεχυμένη και μπερδεμένη δημόσια σφαίρα προγραμματικά δημοκρατικά ελλειμματική και τα τελευταία χρόνια ολοκληρωτικά δημοκρατικά μηδενισμένη, ο κυκεώνας θέσεων και απόψεων εν μέσω χειμάρρων προπαγάνδας είναι αναμενόμενος.
Ούτε βέβαια αναμένουμε μια σταθερή και αδιατάραχτη τυπολογία συμπεριφοράς των πολιτών όσον αφορά μια μπερδεμένη κατάσταση για την οποία για την οποία ο κανόνας είναι η προπαγάνδα και η αντικειμενική περιγραφή η εξαίρεση.
Ούτε επιπλέον υπάρχει κάποιος Δήμος της Δημοκρατίας μέσα στον οποίο ο πολίτης θα μπορούσε να διαμορφώσει απρόσκοπτα πολιτική θέση και να την διατυπώσει ελεύθερα.
Τα μέσα μαζικής παραπληροφόρησης συνδεδεμένα με κάθε είδους εσωτερικά και εξωτερικά συμφέροντα, επιπλέον, είναι από καιρό το μεγαλύτερο πρόβλημα της Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας.
Ο κάθε άνθρωπος, επιπλέον, είναι αστάθμητος και απρόβλεπτος. Αυτή είναι η ανθρώπινη φύση και έτσι είναι ζωή. Το ζήτημα είναι εάν η ετερότητα κάθε πολίτη θα είναι προσαρμοσμένη στον κοινό βίο με φυσιολογικό τρόπο και αυτό απαιτεί δημοκρατία.
Οι θέσεις και απόψεις, εξάλλου, πάνε και έρχονται ανάλογα με τις κατά περίπτωση βαθμίδες ιδιωτείας, την γενναιότητα ή δειλία του καθενός, την πολιτική του παιδεία, την πολιτική του ευαισθησία, την εξυπνάδα και νοημοσύνη του και τις βαθμίδες προσκόλλησής του στην πατρίδα και στις πολιτικές της παραδόσεις.
Το ζήτημα δεν είναι αναλύσεις όπως οι παρούσες να διολισθήσουν μέσα στην δίνη των χειμάρρων της πολιτικής πολεμικής αλλά να πασχίσουν να κρατήσουν υψηλές βαθμίδες περιγραφής και ερμηνείας συνάμα εμμένοντας στον αμάχητο χαρακτήρα των έσχατων λογικών της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενο υποκειμενικών κρίσεων παρά μόνο εάν δεχτούμε να αναιρεθεί η Ελευθερία μας.
Η αξιολογικά ελεύθερη ανάλυση, επιπλέον, έστω και εάν όπως είναι φυσικό θίγει εκατέρωθεν απόψεις της πολιτικής διαπάλης, σκοπός της είναι να υπογραμμίζει τον προσανατολισμό. Δεν προσδιορίζει την κάθε στιγμή αλλά φωτίζει τις προϋποθέσεις.
Η πολιτική πολεμική είναι ζήτημα άλλης τάξης και ανάλογα με τον πολιτικό ορθολογισμό ή πολιτικό ορθολογισμό που απορρέει τα κράτη παθαίνουν ή κερδίζουν αυτό που τους αξίζει.
Εντός λοιπόν του προσανατολισμού αξιώσεων που στηρίζουν την Εθνική Ανεξαρτησία φωτίζονται οι συντελεστικές προϋποθέσεις. Τον προσδιορισμό τους τον κάνουν τα μέλη της κοινωνίας.
Το κύριο ζήτημα είναι να συγκροτούνται και να συντηρούνται προϋποθέσεις ενός βιώσιμου ταξιδιού προσανατολισμένου προς την Ιθάκη της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της εθνικής επιβίωσης (και όχι προς την αντίθετη κατεύθυνση).
Ακόμη και στις χειρότερες στιγμές χάους, μπερδέματος και σύγχυσης μέσα σε μια δημόσια σφαίρα και στις διακρατικές σχέσεις, αποστολή μιας επιστημονικά εκπορευμένης ανάλυσης, λοιπόν, δεν είναι να συμμετέχει στην πολιτική διαπάλη.
Αποστολή της είναι, λέμε ξανά, ο προσανατολισμός προς την Ιθάκη και οι προϋποθέσεις του ταξιδιού. Οι έσχατες επίσης και αδιαπραγμάτευτες λογικές και οι προϋποθέσεις της Οδύσσειας των κρατών και των πολιτών του.
Ακόμη και εάν δεν θα φτάσουμε ποτέ στην ιδεατή Ιθάκη –έσχατοι επίγειοι τόποι ποτέ δεν υπήρξαν και ποτέ δεν θα υπάρξουν– για να αντιμετωπίσουμε τους κύκλωπες, τους Ποσειδώνες, τις Σειρήνες και τους Λαιστρυγώνες πρέπει να έχουμε στο νου μας την πατρίδα Ιθάκη, την επιβίωσή της και την ασφάλειά της.
Ανένδοτα και αδιαπραγμάτευτα και με τρόπο που λελογισμένα πάνω στους δύο δίσκους της Ελευθερίας και του υλικού κόστους να βαραίνει ο πρώτος δίσκος.
Εάν λειτουργούμε ως Προμηθείς αντί ως Επιμηθείς ακόμη καλύτερα, πλην πρέπει να ξέρουμε ότι οι (ιδεολογικές σήμερα) εσχατολογίες δεν ωφελούν. Το ταξίδι δεν τελειώνει:
Σε κάθε καμπή, δύσκολη ή όχι, ο προσανατολισμός και οι προϋποθέσεις χαράσσονται και ξανά-χαράσσονται στο πλαίσιο του αέναου αθλήματος κρατικής επιβίωσης και εθνικής ανεξαρτησίας.
Έτσι, εκτιμώ, είναι που θα πρέπει να δούμε και την παρούσα καμπή, με Ομηρικούς δηλαδή όρους και με δεδομένη την αναπόδραστη Οδύσσεια των ανθρώπων, των κρατών και το κόσμου. Αυτή την Ομηρική σοφία την συνοψίζει σε μερικούς στίχους ο ανυπέρβλητος Καβάφης αποδίδει αριστουργηματικά ο Αλέξανδρος Χατζής στο ποίημα και τον σύνδεσμο που παρατίθεται στο τέλος.
Υπάρχουν τέλος, και οι Θερμοπύλες. Άγνωστο πόσοι θέλουν και πόσοι μπορούν να στέκονται εκεί. Η επιστημονική ανάλυση, πάντως, πρέπει να στέκεται ακλόνητα και αταλάντευτα στις Θερμοπύλες της όσο καλύτερης περιγραφής και ερμηνείας του προσανατολισμού και των προϋποθέσεων του ταξιδιού των ανθρώπων, των κρατών και του κόσμου. Και εδώ, πάλι, Καβάφης και Αλέξανδρος Χατζής.
Ιθάκη
http://www.youtube.com/watch?v=FhRSFbrS6Q0
Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,
να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος,
γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι,
τέτοια στον δρόμο σου ποτέ σου δεν θα βρεις,
αν μεν' η σκέψις σου υψηλή, αν εκλεκτή
συγκίνησις το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει.
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις,
αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου,
αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου.
Να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος.
Πολλά τα καλοκαιρινά πρωϊά να είναι
που με τι ευχαρίστησι, με τι χαρά
θα μπαίνεις σε λιμένας πρωτοειδωμένους,
να σταματήσεις σ' εμπορεία Φοινικικά,
και τες καλές πραγμάτειες ν' αποκτήσεις,
σεντέφια και κοράλλια, κεχριμπάρια κ' έβενους,
και ηδονικά μυρωδικά κάθε λογής,
όσο μπορείς πιο άφθονα ηδονικά μυρωδικά,
σε πόλεις Αιγυπτιακές πολλές να πας,
να μάθεις και να μάθεις απ' τους σπουδασμένους.
Πάντα στον νου σου νάχεις την Ιθάκη.
Το φθάσιμον εκεί ειν' ο προορισμός σου.
Αλλά μη βιάζεις το ταξείδι διόλου.
Καλλίτερα χρόνια πολλά να διαρκέσει
και γέρος πια ν' αράξεις στο νησί,
πλούσιος με όσα κέρδισες στο δρόμο,
μη προσδοκώντας πλούτη να σε δώσει η Ιθάκη.
Η Ιθάκη σ'έδωσε τ' ωραίο ταξείδι.
Χωρίς αυτήν δεν θάβγαινες στον δρόμο.
Άλλα δεν έχει να σε δώσει πια.
Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δε σε γέλασε.
Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα,
ήδη θα το κατάλαβες οι Ιθάκες τι σημαίνουν.
Κωνσταντίνος Π. Καβάφης
Θερμοπύλες
http://www.youtube.com/watch?v=KzFRXoovEbc&NR=1
Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες.
Ποτέ από το χρέος μη κινούντες·
δίκαιοι κ' ίσοι σ' όλες των τες πράξεις,
αλλά με λύπη κιόλας κ' ευσπλαχνία·
γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε·
πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
-  Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος,
κ' οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.
Κωνσταντίνος Π. Καβάφης    ,    Π. Ήφαιστος 
~
*** 
Με δύο παράλληλες συγκεντρώσεις των υποστηρικτών του «ναι» και του «όχι» κορυφώνονται σήμερα το βράδυ στην Αθήνα οι κινητοποιήσεις εν όψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες να δώσουν μαζικά το παρών στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 7.30 μ.μ. στην Πλατεία Συντάγματος υπέρ του «όχι». Στη συγκέντρωση, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναμένεται να μιλήσει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.
Το δημοψήφισμα που θα καθορίσει το μέλλον της χώρας
Την ίδια ώρα θα συγκεντρωθούν στο Καλλιμάρμαρο οι υποστηρικτές του «ναι». «Ενώνουμε τις φωνές μας, κρατάμε τη χώρα ζωντανή. Ναι στην Ελλάδα, Ναι στο Ευρώ», αναφέρουν οι διοργανωτές σε ανάρτησή τους στο διαδίκτυο.
Συγκέντρωση στις 12.30 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στα γραφεία του ΣΕΒ διοργανώνει τέλος το ΠΑΜΕ.   www.naftemporiki.gr.-
~
***   
-  
Σε παρακαλώ, μην παραβιάζεις τα δικαιώματά μου και μην προσβάλλεις τη νοημοσύνη μου.
-  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ: Το Ελληνικό Δημοψήφισμα δεν ανταποκρίνεται στα Διεθνή Πρότυπα.  Χρειάζεται χρόνος τουλάχιστον δύο εβδομάδων και ξεκάθαρο ερώτημα.
Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Thorbjorn Jagland δήλωσε πως οι διεθνείς προδιαγραφές συστήνουν το δημοψήφισμα να γίνεται τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά την προκήρυξή του, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος συζήτησης, με ένα ξεκάθαρο ερώτημα το οποίο να τίθεται στο λαό και με διεθνείς παρατηρητές που θα παρακολουθούν την διαδικασία.
Το δημοψήφισμα για την αποδοχή ή όχι των προτάσεων των πιστωτών σε αντάλλαγμα για νέα χρηματοδότηση ανακοινώθηκε το Σάββατο και υπάρχει σύγχυση για το αν το «όχι» όπως προτείνει η κυβέρνηση θα οδηγήσει τη χώρα έκτος ευρώ.
H ψηφοφορία «ανακοινώθηκε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και αυτό από μόνο του αποτελεί μεγάλο πρόβλημα είπε την Τετάρτη ο Γιάγκλαντ σε τηλεφωνική επικοινωνία με το ΑΡ. «Και επίσης το γεγονός ότι η ερώτηση που τέθηκε στον κόσμο... δεν είναι πολύ ξεκάθαρη».
 (Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι διεθνής, ανεξάρτητος οργανισμός, που σε νομικό επίπεδο ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, την δημοκρατική ανάπτυξη, την επιβολή των νόμων και την πολιτιστική συνεργασία).
Στην ενήλικη ζωή μου, είναι η δεύτερη φορά που παρεμβαίνει στη χώρα μας το Συμβούλιο της Ευρώπης για παραβίαση της έννομης τάξης και των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη διαδικασία ενός δημοψηφίσματος.
Η πρώτη ήταν κατά το Δημοψήφισμα της Χούντας. Δεν εξομοιώνω τις δύο περιπτώσεις, πρέπει όμως να παραδεχτούμε ότι η διαφορά είναι μόνον ποσοτική, όχι ποιοτική.
Ως ένας πολίτης που, καλοπροαίρετα έβαλα πλάτη στην Κυβέρνησή σου και στην εθνική διαπραγμάτευση, δικαιούμαι να ξέρω για τι ψηφίζω. Δεν μπορώ όμως να ασκήσω υπεύθυνα το πολιτικό μου δικαίωμα αλλά και βαρύ καθήκον με μόνο πέντε μέρες περιθώριο και χωρίς ενημέρωση.
Έχω αρκετή πείρα και, νομίζω, γνώση και κρίση για να αποφασίσω ότι το «ΟΧΙ» είναι η ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ. Τί στο καλό όμως σημαίνει το «ΝΑΙ»;;; Πώς θα αξιολογήσω μια πρόταση που δεν κοινοποίησες σε μένα αλλά και ούτε στους συμπολίτες μου;;
Γι’ αυτό αποφάσισα να ψηφίσω «ΝΑΙ» με την ελπίδα ότι είναι το μη χείρον από τα δύο κακά. Δικαίωμά σου να ρισκάρεις να πέσεις στον γκρεμό. Εγώ όμως τι σου φταίω και με παίρνεις μαζί σου;;;
Και επειδή η συμπεριφορά σου, οι παλινωδίες και οι αντιφάσεις των συνεργατών σου με έχουν κάνει καχύποπτο, μια ακόμα ερώτηση, με το συμπάθιο: Γιατί τόση βιασύνη και τόση θολούρα κύριε Τσίπρα;; Μήπως, μπροστά στο εσωτερικό σου αδιέξοδο, αποφάσισες να κάμεις ΗΡΩΪΚΗ ΕΞΟΔΟ και «γαία πυρί μειχθήτω»;; Το σο πολύ βαραίνει στη ζυγαριά το πολιτικό σου μέλλον έναντι της σωτηρίας της πατρίδας;;;
Εμάς, τους μικρομεσαίους που κλείνουν τις επιχειρήσεις τους γιατί στέρεψε το χρήμα, τους υπαλλήλους που πετιούνται στο δρόμο και τους δύστυχους συνταξιούχους που βασανίζονται στα άδεια ATM, δεν μας σκέφτεσαι; Και, σε παρακαλώ, μη μου πεις πως για όλα αυτά φταίνε οι κακοί δανειστές (που, βέβαια, φταίνε κι΄ αυτοί), γιατί θα σου θυμώσω περισσότερο.
Νίκος Σκουλάς
~
***
Οδήγησε τη χώρα σε μια θεσμικά εκβιαστική διαδικασία, σε ένα πρωτοφανές «ταχύρυθμο» δημοψήφισμα για ζήτημα πρωτίστως δημοσιονομικό, δηλαδή για ζήτημα που συνταγματικά απαγορεύεται να τεθεί σε δημοψήφισμα.
Δίχασε την ελληνική κοινωνία την ώρα που χρειαζόταν εθνική ενότητα και συναίνεση.
Διεκδικεί να εμφανιστεί ως εκπρόσωπος του «Όχι», ενώ μπορούσε να είναι εκπρόσωπος κατά τεκμήριο όλου του έθνους στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές και εταίρους.
Παραβίασε τις αποδεκτές από το Συμβούλιο της Ευρώπης διαδικαστικές εγγυήσεις ενός γνήσιου δημοψηφίσματος. Παίζει εν ου παικτοίς με τις Ένοπλες Δυνάμεις σε αγαστή συνεργασία με τον εθνικολαϊκιστή συνέταιρό του.
Αλλοίωσε το ψηφοδέλτιο.
Κινητοποίησε τον κρατικό μηχανισμό υπέρ της κυβερνητικής άποψης.
Εμφάνισε το «Όχι» ως «Όχι» στην επίθεση των άλλων κρατών - μελών της ΕΕ και των ευρωπαϊκών θεσμών κατά της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και ευρύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Έθεσε το ζήτημα ως ζήτημα εθνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας λες και οι άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ έχουν κενό δημοκρατίας, κυριαρχίας και αξιοπρέπειας.
Έχασε κάθε πιθανό σύμμαχο στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup.
Για να αναπτύξει αυτήν την πολιτική επιχειρηματολογία προκάλεσε την άγονη λήξη του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Άφησε τη χώρα ακάλυπτη.
Κατέστησε την χώρα υπερήμερη έναντι του ΔΝΤ, έκθετη στις υποβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης και στη νομική δυνατότητα των θεσμικών πιστωτών της να θεωρήσουν ότι έχει συντελεστεί πιστωτικό γεγονός που οδηγεί την χώρα σε κατάσταση χρεοκοπίας.
Διέκοψε υπερήφανα τη διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους και την επόμενη ημέρα επανήλθε ζητώντας παράταση του λήγοντος προγράμματος του EFSF και νέο διετές πρόγραμμα ( δηλαδή νέο μνημόνιο) από τον ESM !
Προκάλεσε μόνος του την άρνηση της ΕΚΤ να αυξήσει το ELA προς τις ελληνικές τράπεζες. Κάτι που ήταν γνωστό και αναμενόμενο.
Κατόπιν αυτού αναγκάστηκε να εκδώσει, με την υπογραφή του, ΠΝΠ για την επιβολή τραπεζικής αργίας και ασφυκτικών ελέγχων στη κίνηση κεφαλαίων.
Για πρώτη φορά το κράτος βρέθηκε σε αδυναμία καταβολής συντάξεων και οδήγησε τους συνταξιούχους στις εξευτελιστικές ουρές των ΑΤΜ.
Όλα αυτά προκάλεσαν ήδη τον κίνδυνο επιστροφής σε ύφεση 3% το 2015, αντί της προσδοκώμενης, πριν τις εκλογές της 25.1, ανάπτυξης με ρυθμό 2,5 % του ΑΕΠ.
Εκτίναξε μέσα σε μια εβδομάδα το κόστος του χαμένου πενταμήνου σε περίπου 10 δις ευρώ ( 5,5 μονάδες του ΑΕΠ, από 2,5 αύξηση σε 3 ύφεση), κόστος που μεταφράζεται σε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας.
Και αφού τα έκανε όλα αυτά, δήλωσε με άνεση στην ΕΡΤ ότι οι διαφορές της κυβερνητικής πρότασης από την πρόταση των ευρωπαϊκών θεσμών στα δημοσιονομικά μέτρα είναι μηδαμινές ( επί λέξει : μηδαμινές ) !
Δήλωσε ότι τα κρίσιμα θέματα είναι όχι τα δημοσιονομικά ή τα διαρθρωτικά, αλλά:
- η αναδιαμόρφωση του χρέους, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων και δεσμεύσεων του 2012 που πολέμησε με λύσσα!
- το αναπτυξιακό πακέτο, που συγκροτείται όμως κυρίως από τους υφισταμένους πόρους του νέου ΕΣΠΑ και της ΚΑΠ και από τα δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων!
- το χρηματοδοτικό σχήμα που περιλαμβάνει όμως κυρίως τα αδιάθετα κονδύλια από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα που έληξε στις 30.6 και το πρόγραμμα του ΔΝΤ που λήγει στις 31.3.2016!
Και επειδή όλες αυτές οι ανακολουθίες και αντιφάσεις δεν του έφτασαν, τώρα που βλέπει την τεράστια κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών υπέρ του «Ναι», τώρα που οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν νίκη του «Ναι», έρχεται και αναπτύσσει δυο πρόσθετα καταπληκτικά επιχειρήματα:
Το πρώτο, ότι το «Όχι» οδηγεί σε συμφωνία εντός 48 ωρών, με την αντιδημοκρατική Ευρώπη που εκδικείται τους Έλληνες και θέλει να ταπεινώσει και να ρίξει την κυβέρνηση της αριστεροδεξιάς ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (με πρόσθετη στήριξη της ΧΑ)!
Το «Όχι» οδηγεί σε συμφωνία επί τη βάσει προφανώς των κειμένων που θα έχουν απορριφθεί στο δημοψήφισμα, αλλά με τα οποία είχε συμφωνήσει ενυπογράφως ο ίδιος κατά 90%!
Το δεύτερο, ότι σε περίπτωση επικράτησης του «Ναι», δεν θα θεωρήσει ότι απορρίφθηκε η πολιτική του, δεν θα θεωρήσει ότι έχει περιέλθει αυτομάτως σε κρίση δημοκρατικής νομιμοποίησης, αλλά αυτός ο δημοψηφισματικά απορριφθείς, θα είναι ο εγγυητής των συνταγματικών διαδικασιών που θα δρομολογήσει !
Μαθαίνουμε τώρα ότι ο εκφραστής της μιας από τις δυο γραμμές που κρίνονται στο δημοψήφισμα είναι παίκτης και διαιτητής ταυτοχρόνως! Ότι διεκδικεί και το ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας! Ότι δεν είναι Πρωθυπουργός παντός καιρού, αλλά απλώς ο μετεωρολόγος που βλέπει τον καιρό και μας τον λέει! Ελπίζω να μπορεί να διακρίνει το φτύσιμο από την βροχή.  Ευάγγελος Βενιζέλος
~
***

Και τι δεν είπε: «Εχει ενδιαφέρον ότι τα έσοδα δεν έχουν καταρρεύσει όσο περιμέναμε - Αν κερδίσει το όχι δεν θα χρειαστεί να ζητήσουμε τίποτα, θα μας τα δώσουν - Οι τράπεζες δουλεύουν κανονικά. Δεν είναι κλειστές!» Μέχρι τη Δευτέρα δεν θα έχουν πρόβλημα οι τράπεζες δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1» χωρίς να αποκαλύπτει τι θα γίνει μετά.
«Έως την Δευτέρα δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα στα ΑΤΜ. Αυτή η εβδομάδα είναι προβληματική αλλά είναι μια επένδυση σε μια βιώσιμη συμφωνία. Θα μπορεί το κράτος να πληρώσει συντάξεις και μισθούς στο τέλος του μήνα γιατί την Δευτέρα θα έχουμε συμφωνία με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι τα έσοδα δεν έχουν καταρρεύσει όσο περιμέναμε. Το πρόβλημα είναι το χάρτινο χρήμα», είπε.
«Το γεγονός είναι ότι αυτή την εβδομάδα είχαμε καλύτερες προτάσεις από αυτές που είχαμε παλιά. Μας έκλεισαν τις τράπεζες αλλά από εκείνη την στιγμή μας ήρθαν μια σειρά από προτάσεις εμπιστευτικά και μια από αυτές θα μπορούσαμε να την είχαμε προσυπογράψει αλλά περιμένουμε την ετυμηγορία του λαού», πρόσθεσε.
«Αν κερδίσει το όχι δεν θα χρειαστεί να ζητήσουμε τίποτα, θα μας τα δώσουν», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
«Εμείς δεν θα πάρουμε ούτε ένα ευρώ για το ελληνικό κράτος. Έχουμε διάφορα χρέη. Το μεγάλο πρόβλημα που καθιστά το χρέος μη βιώσιμο είναι το χρέος στην ΕΚΤ. Είναι 27 και κάτι δις τα οποία κάθονται εκεί. Ο λόγος για τον όποιο έλεγα ότι δεν θέλουμε τέτοια δάνεια είναι γιατί θέλουμε αυτός ο ογκόλιθος των 27 δις να πάει από την ΕΚΤ στον ESM. Έτσι δεν θα χρειαστεί να δανειζόμαστε και να ανοίξει ο δρόμος για ποσοτική χαλάρωση και επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές» πρόσθεσε.
Ερωτηθείς γιατί η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε δημοψήφισμα μία εβδομάδα πριν είπε: «Είχαμε φτάσει στο σημείο η Κομισιόν να μας λέει ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά. Εκείνη την στιγμή πόσο εύλογο είναι να ζητήσεις παράταση; Εμείς πήγαμε προς τα εκείνους και εκείνοι απομακρύνθηκαν. Δείχνει ότι δεν ήθελαν να υπογράψουν. Ήταν από τα πιο εύκολα Eurogroup για μένα. Όταν μίλησε όμως ο Σόιμπλε μας είπε ότι αυτή η συμφωνία δεν στέκει και μετά άλλοι 5 υπουργοί Οικονομικών είπαν ότι η πρόταση μας δεν στέκει και δεν περνάει από τα κοινοβούλια τους. Μας παίδευσαν».
Ερωτηθείς αν θα παραιτηθεί αν βγει ναι: «Βεβαίως και θα φύγω αν βγει το “ναι”. Θα μου επιτρέψεις να περιμένω το τελικό αποτέλεσμα. Είναι πολύ απλό. Έχω κοιτάξει στα μάτια τους Έλληνες και έχω πει: Μας έδωσαν μια συμφωνία και εμείς κρίναμε ότι δεν είναι βιώσιμη. Έτσι δίνω τον λόγο σ’ εσένα. Αν πεις το “ναι” θα πάω να συμφωνήσω αλλά δεν θα υπογράψω αυτή τη συμφωνία. Θα φύγω από υπουργός όχι από βουλευτής».
Διαβεβαίωσε επίσης ότι οι καταθέσεις των Ελλήνων δεν πρόκειται να κουρευτούν αν επικρατήσει το «οχι».
«Εμείς δεν είμαστε Κύπρος. Εκεί οι καταθέσεις κουρεύτηκαν γιατί οι τράπεζες δεν ήταν φερέγγυες. Είχαν τεράστια κεφαλαιακή ανεπάρκεια. Εδώ η ΕΚΤ λέει ότι οι τράπεζες δεν έχουν πρόβλημα κεφαλαιοποίησης. Έκλεισαν γιατί έκοψε την ρευστότητα η ΕΚΤ. Θα πάρει το πράσινο φως η ΕΚΤ θα ανοίξει ο ΕΛΑ και θα ανοίξουν οι τράπεζες. Οι τράπεζες δουλεύουν κανονικά. Δεν είναι κλειστές. Μπορούν να γίνουν όλα ηλεκτρονικά».
Τέλος σε ερώτηση για την αστρονομική αύξηση που πήρε στον μισθό του ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Σ. Τσοτσορός, ο κ. Βαρουφάκης είπε:
«Το διάβασα και εξαγριώθηκα. Αυτού του είδους οι μισθοί είναι απαράδεκτοι είναι δεδομένο. Δεν είναι δικό μου θέμα. Μέτοχος είναι το ΤΑΙΠΕΔ. Δεν είμαι υπεύθυνος ούτε για την τοποθέτηση του συγκεκριμένου κυρίου ούτε για τον μισθό του».
Συνέντευξη στο RTE
Να θολώσει τα νερά για την επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος επιχειρεί η κυβέρνηση, στις τάξεις της οποίας όπως φαίνεται επικρατεί απόλυτη σύγχιση για το τι μέλλει γενέσθαι από τη Δευτέρα.
Έτσι την ώρα που από τις Βρυξέλλες διαμηνύεται ότι οι όποιες συζητήσεις θα ξεκινήσουν μετά το δημοψήφισμα ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστήριξε μιλώντας την Παρασκευή σε ιρλανδικό ραδιόφωνο ότι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας υπήρξαν ιδιωτικές επαφές της κυβέρνησης με την ΕΕ και την ΕΚΤ.
Η συμφωνία είναι «πάνω-κάτω» κλεισμένη δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης λέγοντας ότι «κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας είχαμε ιδιωτικές συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μας κατέθεσαν προτάσεις».
Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα είπε ότι αν το αποτέλεσμα είναι «ναι» η κυβέρνηση απλά θα υπογράψει την πρόταση της 25ης Ιουνίου.
«Θα είμαστε πιστοί στο ότι θα περάσουμε από τη Βουλή μια πρόταση με την οποία δεν συμφωνούμε» συμπλήρωσε ο κ. Βαρουφάκης και εκτίμησε ότι ακόμα και αν οι πολίτες ψηφίσουν «ναι» θα είναι μια πολύ οριακή νίκη.
Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση έχει κάνει λάθη το προηγούμενο διάστημα χαρακτήρισε ως «το μεγαλύτερο λάθος το ότι πιστέψαμε τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου». «Ίσως εκείνη τη στιγμή δεν αντιδράσαμε πιο σοβαρά και συγκεκριμένα σε αυτό το γεγονός» πρόσθεσε.
Υποστήριξε, επίσης, ότι δεν ήταν η κυβέρνηση που απέτυχε αλλά το Eurogroup καθώς «απέτυχε να δεχθεί μια συμφωνία που κάθε νοήμων οικονομολόγος θα δεχόταν».
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών σε περίπτωση που επικρατήσει το «όχι» η συμφωνία που θα υπογραφεί θα περιλαμβάνει και ελάφρυνση του χρέους ενώ χαρακτήρισε τα όσα είπε την Πέμπτη το ΔΝΤ ως «μουσική για τα αυτιά μου»   Πρώτο Θέμα
~
*** 
Γράφει ο Γιάννης Ηλιάδης
Προσωπικά δεν θα μπω στο πειρασμό να αναλύσω αν είναι νόμιμο ή παράνομο αν το όχι έπρεπε να μπει μετά το ναι κ.ο.κ. Άλλωστε οι κυβερνήσεις και στο παρελθόν χρησιμοποιούσαν και χρησιμοποιούν το σύνταγμα με ολίγη ή και περισσότερη εκτροπή. Κι αυτό είναι η ‘μαγκιά’ και η χαρά του οπαδού. 
Ούτε θα αναλύσω αν είναι άνευ του συγκεκριμένου αντικειμένου για το οποίο διεξάγεται ή όχι. Γιατί είναι αυτονόητο ότι από την ώρα που αποσύρθηκε η πρόταση των δανειστών είναι φυσικό ότι δεν μπορείς να επιλέξεις ναι ή όχι σε κάτι που απλά δεν υπάρχει πλέον.
Ήταν απαραίτητο το δημοψήφισμα; Κατά την γνώμη μου όχι μόνο δεν ήταν απαραίτητο αλλά επιπλέον και μόνο η δήλωση διενέργειάς του το καθιστά επιζήμιο και βλαπτικό, όπως και η εξέλιξη των γεγονότων αποδεικνύει. 
Αντιλαμβάνομαι όμως, ότι η κυβέρνηση στα πλαίσια της πολιτικής της στρατηγικής, μετακινεί το βάρος της ευθύνης μιας τέτοιου μεγέθους κυβερνητικής απόφασης στους πολίτες σπρώχνοντας προς συγκεκριμένη αρνητική κατεύθυνση, ώστε να ισχυροποιήσει τη θέση της, εξυπηρετώντας τα αυριανά σχέδιά της .
Το δημοψήφισμα είναι γεγονός. Και είναι γεγονός όχι γιατί πραγματικά υπάρχει ανάγκη ή εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών αλλά γιατί η κυβέρνηση το χρειάζεται. 
Και φυσικά δεν είναι μία απλή επιλογή του όχι ή του ναι. Είναι μια επιλογή Ζωής και Μέλλοντος όχι μόνο για τους ψηφοφόρους αλλά προπάντων για τις γενεές που έρχονται.
Από αυτή τη βάση το δημοψήφισμα είναι χρήσιμο για να ξεκαθαρίσει το τι τελικά θέλουμε ως λαός. Αρκεί όμως να είμαστε ενημερωμένοι σωστά, αντικειμενικά, ειλικρινά και τίμια, ώστε να επιλέξουμε το καλό και όχι το κακό που μας φαίνεται καλό.
Η πραγματικότητα και όπως εξελίσσεται ρεαλιστικά είναι και σκληρή και επώδυνη. Πράγματι οι δανειστές μας τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια αλλά μήπως όμως ‘πιάσανε τη κυβέρνησή μας κορόιδο’; Μήπως ήθελαν να απαλλαγούν από το πρόβλημα και βρήκαν την ευκαιρία; Πέντε μήνες τώρα, με δημιουργικές ασάφειες, με θεωρίες των παιγνίων, με πολιτικές στρατηγικές, μήπως πηγαίναμε γυρεύοντας; Μήπως το ήθελε η κυβέρνηση ή μήπως το κόμμα και μάλλον και τα δύο;
Η αλήθεια είναι ότι στη πράξη ξεχειλίσαμε το ποτήρι και επιπλέον σπάσαμε και το γυαλί. Οι δανειστές δεν μας θέλουν και είναι φανερό αυτό και από τις πράξεις τους και από τη μετέπειτα στάση τους. Είναι ολοφάνερο ότι έχουν ήδη κάνει τα ‘κουμάντα’ τους και μεγαλύτερη απόδειξη δεν υπάρχει από το ότι το ευρώ τώρα, σήμερα, ανεβαίνει. Μήπως αυτοπαγιδευτήκαμε; ή μήπως βόλευε και τη κυβέρνησή μας ώστε με λυμένα τα χέρια να εφαρμόσει ένα κράτος όπως το θέλει και όσο θέλει. Κι αυτό τελικά είναι καλό για τους πολίτες;
Aν τη Κυριακή ψηφίσουμε όχι τι σημαίνει αυτό για εμάς; 
Ότι θα διαπραγματευτούμε από καλύτερη θέση; 
Όχι γιατί πολύ απλά κανείς από τους δανειστές δεν θα θέλει όχι να διαπραγματευτεί αλλά ούτε να συζητήσει μαζί μας. Απλά μας ξεφορτώνονται όσο κι αν δεν θέλουμε να το πιστέψουμε. 
Ότι διαγράφονται τα χρέη μας; 
Όχι γιατί οι συμβάσεις που έχουν ήδη υπογραφεί και έχουν περάσει και από ψήφιση στην Ελληνική βουλή έχουν υποθηκεύσει και μάλιστα κάτω από το αγγλικό δίκαιο μέχρι και την ‘Ακρόπολη’. 
Ότι θα μπορούμε να παραμείνουμε στο Ευρώ; 
Όχι γιατί θα έχουμε πτωχεύσει (αν δεν έχει γίνει ήδη αυτό) και θα αναγκασθούμε εκ των πραγμάτων να εκδώσουμε δικό μας νόμισμα. 
Ότι θα παραμείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση; 
Όχι γιατί με τις πράξεις τις και τις μεθοδεύσεις της δεν το θέλει η σημερινή κυβέρνηση και θα υποστούμε τέτοια προπαγάνδα που δεν θα το θέλουμε ούτε εμείς. 
Θα δανειζόμαστε από αλλού; 
Όχι και αυτό έχει αποδειχθεί όλο αυτό το χρόνο που κανείς δεν προθυμοποιήθηκε. 
Θα ζήσουμε μόνοι μας με ίδιους πόρους; 
Μπορεί αλλά πολύ λίγο θα διαφέρουμε από την Αλβανία του Χότζα. 
Ακούω ότι θέλουμε να τιμωρήσουμε τις προηγούμενες κυβερνήσεις που μας οδήγησαν ως εδώ. 
Έχει θυμό αλλά έχει και λογική αλλά και ρεαλισμό. Όμως είμαστε εδώ. Αλλά γιατί όταν μας μοίραζαν χρήματα, σπίτια, αυτοκίνητα, δάνεια, διακοπές δεν λέγαμε όχι; Όχι δεν τα φάγαμε μαζί, αλλά τους ψηφίζαμε χωρίς να συσκεφτόμαστε να συμμετέχουμε να αντιδρούμε. Φάγαμε από λίγα αλλά ήμασταν πάρα πολλοί για πάρα πολλά χρόνια. Μήπως λοιπόν τελικά έτσι τιμωρούμε τον εαυτό μας;
Ακούω ότι με τη δραχμή περνάγαμε καλύτερα το ευρώ μας κατέστρεψε. 
Ναι είναι αλήθεια γιατί εμείς τυπώναμε εμείς μοιράζαμε. Όποτε όμως θέλαμε να συγκρατήσουμε τον πληθωρισμό που από διψήφιος πήγαινε να γίνει τριψήφιος δανειζόμασταν ξανά και ξανά. Σήμερα όμως όπως διαμορφώθηκε η πραγματικότητα μετά το όχι δεν θα μπορούμε να ξαναδανειστούμε από πουθενά. Άρα τι θα γίνει με τον πληθωρισμό; Ο μισθός τον Γενάρη θα έχει τη μισή αξία του μισθού του Δεκέμβρη ή μήπως θα έχει εξαφανισθεί η αξία του; Oι αποπληρωμές όχι μόνο των κρατικών δανείων αλλά προπάντων των καθενός ατομικά πως θα γίνουν αφού οι ελληνικές τράπεζες θα εκχωρήσουν αναγκαστικά τα δάνειά μας που ήδη είναι ενεχυριασμένα στις ξένες τράπεζες; Πόσο θα ελαχιστοποιηθεί η αξία της τυχόν περιουσίας του καθενός; Πόσο θα μικρύνει η αξία της χώρας και πόσο θα μικρύνει η γεωγραφία της χώρας; 
Ακούω ότι θα τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας με την αξία μας. 
Είναι αλήθεια ότι έχουμε πολλά για να εξαίρουμε τη καταγωγή μας, πόσο όμως σε θέματα εκπαίδευσης και ανταγωνιστικότητας ακολουθήσαμε τους άξιους προ πολλών εκατοντάδων ετών προγόνους μας και ως κράτος και ως πολίτες;
Ακούω ότι το χρέος είναι υπέρμετρο και δεν θα ξεπληρωθεί ποτέ.
Αυτό είναι αλήθεια αλλά στη πραγματικότητα τι ζητούσαν οι δανειστές; Να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο οικονομικό πλάνο ώστε να μην επιβαρύνουμε κάθε χρόνο χρέος επάνω στο χρέος. Δηλαδή να φέρνουμε τη χρονιά στα ίσια. Κι εδώ αποδεικνύεται μέσα από το μίγμα διαχείρισης και ανάπτυξης μια κυβέρνηση αν είναι καλή όχι. Πώς μειώνει τα έξοδα και ποια και πως φέρνει έσοδα και πόσα. Πως θα το κατάφερνε αυτό η σημερινή κυβέρνηση χωρίς να μειώνει τα έξοδα και χωρίς να ‘ξεπουλάει΄(σαν να υπάρχει και κανείς να αγοράσει με αυτή τη πολιτική), αυτό έπρεπε να μας προβληματίσει, αλλά όπως και στο προηγούμενο φαγοπότι, αυτοί δεν μας λένε γιατί απλούστατα δεν ισχύει, και εμείς δεν ρωτάμε, γιατί αν ξέραμε μπορεί και να αντιδρούσαμε και ήμασταν αρκετά βολεμένοι για να έστω να θέλουμε να το σκεφτούμε. 
Και για το υπάρχον χρέος τι θα συνέβαινε; Μας δάνειζαν για να το πληρώνουμε. Στη πραγματικότητα και οι ίδιοι πρώτα από εμάς γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να πληρωθεί ποτέ. Ήταν μια κατάσταση του στυλ, εσύ κάνε ότι με αγαπάς και εγώ θα κάνω ότι αγαπιέμαι. Κι όλο αυτό για να μην εξελιχθεί η κρίση, γιατί φοβόντουσαν το ντόμινο. Μεταχειρίζομαι όμως τον παρελθόντα χρόνο γιατί εδώ και 5 μήνες η σημερινή κυβέρνηση ή με αφέλεια ή με σκοπιμότητα μάλλον και με τα δύο, τους έδωσε το χρόνο να προετοιμασθούν, να οχυρωθούν, να διώξουν το βάρος από πάνω τους.
Το Όχι λοιπόν δεν είναι το Όχι του 40 είναι το Όχι στη κατανόηση της σημερινής πραγματικότητας, είναι το Όχι του δεν έχω τίποτε άλλο να χάσω ενώ αυτό δεν είναι η αλήθεια και το ξέρουμε, όπως δεν είναι αλήθεια ότι από το κακό δεν υπάρχει χειρότερο και όπως είναι αλήθεια ότι όσο ήρωες και γενναίοι θέλουμε να λέμε ότι είμαστε αυτό απλά δεν ισχύει γιατί ακόμη και από την ιστορία μας διαβάσαμε αυτά που μας έδωσαν να διαβάσουμε και πολλοί από εμάς ή δεν τα διαβάσαμε ή δεν διδαχτήκαμε.
Τι θα γίνει όμως αν ψηφίσουμε ναι; 
Θα αλλάξει η κατάσταση προς το καλύτερο; 
Όχι θα είναι λίγο έως πολύ έως πάρα πολύ χειρότερη από σήμερα. Εξαρτάται πλέον από τα κέφια των δανειστών που όπως προείπαμε τα έκαναν τα κουμάντα τους. Θα είναι όμως χίλιες φορές πιο καλή από τη κατάσταση πού θα μας φέρει το Όχι. Και θα δώσουμε ένα μάθημα για το μέλλον. Να μην ξαναμπεί στο τρυπάκι καμία κυβέρνηση να παίζει με το δικό μας μέλλον. Γιατί αν αναρωτιέστε μα μπορεί να είναι τόσο χαζοί η απάντηση είναι Όχι. Γιατί καμία ομάδα αποτελούμενη από χαζούς δεν γίνεται κυβέρνηση. Ένα κράτος φέουδο θέλουν όλες οι κυβερνήσεις με ένα σύνταγμα που τους βολεύει, και μια Δημοκρατία κατ΄οίκον και κατά παραγγελία αλλά η σημερινή κυβέρνηση το παρατράβηξε γιατί η πολιτική τους παιδεία εμπνέεται από μονοκαθεστωτική αντίληψη και έτσι κατάφεραν το ιστορικό βόλεμα και των δανειστών και των κυβερνώντων, ορμώμενοι από διαφορετικές αιτίες, με κοινό όμως στη πορεία σημείο συνάντησης. 
Γιατί αν πραγματικά αυτό δεν είναι σωστό, τότε γιατί τόσα χρόνια δεν μας άφηναν να συμμετέχουμε; γιατί οι όποιες καλόπιστες εθελοντικές μας προτάσεις δεν έτυχαν ποτέ απάντησης; γιατί συμπεριφέρονται στους πολίτες σαν να είναι παιδιά και στα παιδιά σαν να είναι συνταξιούχοι; γιατί συστηματικά καταστρέφουν το επιχειρείν προς όφελος των διορισμένων (που είναι και η βάση της κάθε κυβέρνησης και της τωρινής), και ερχόμενοι στο κρίσιμο σήμερα γιατί αμέσως μετά τους ελιγμούς των δανειστών και της κεντρικής τράπεζας, αντιλαμβανόμενοι όπως κάθε μέσο μυαλό που πάει η κατάσταση και που σε σπρώχνουν, δεν ακυρώνουν το δημοψήφισμα να υπογράψουν τη προηγούμενη πρόταση σε συμφωνία; 
Αν Θέλει πραγματικά η σημερινή κυβέρνηση να πείσει ότι πραγματικά επιζητά η χώρα να παραμείνει στην Ευρώπη πρέπει να το ζητήσει τώρα. Και να σταματήσει τώρα να προτείνει στους πολίτες να ψηφίσουν Όχι γιατί δήθεν είναι για το καλό τους. Τώρα να πει Ναι πριν είναι αργά.
Ναι όλα αυτά που διαβάσατε είναι Αλήθεια.
~
***
«Αν ήμουν Ελληνας, θα ψήφιζα χωρίς δισταγμό ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Οχι επειδή βρίσκω καλή τη συμφωνία, αλλά επειδή μόνο με το ΝΑΙ μπορεί να ξεμπλοκάρει η κατάσταση και να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. Με άλλα λόγια, το ΝΑΙ θα αναγκάσει τους Ευρωπαίους να διαπραγματευτούν για την απομείωση του χρέους. Με το ΟΧΙ, αντίθετα, όλες οι πόρτες θα κλείσουν».
Αυτά λέει ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ σε αποκλειστική του συνέντευξη στα ΝΕΑ που θα δημοσιευτεί το Σάββατο.
Ο θρυλικός ηγέτης του Μάη του '68 μιλάει ακόμη για τον Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζει «σκάνδαλο» τη συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Ελληνες και εξηγεί γιατί θα είναι καταστροφική η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.   .iefimerida.gr
~
***
Τι έλεγαν τότε:
-«Σύγκρουση με συνήθειες ριζωμένες από το δικομματισμό, σε ένα μέρος της κοινωνίας. Όπως το ρουσφέτι, ο χρηματισμός, ο νεποτισμός, οι κουμπαριές. Δεν ερχόμαστε, με δυο λόγια, για να συνεχίσουμε με τις παλιές πολιτικές και πρακτικές. Δεν είμαστε η συνέχεια όσων κυβέρνησαν τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Είμαστε η άρνησή τους».
29/12/2014 Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στο Cine Κεραμεικός
-«Είναι οι τελευταίοι σπασμοί ενός καθεστώτος προνομίων που καταρρέει. Του δικού σας καθεστώτος. Που κι εσείς είστε άξιο τέκνο του. Της κλεπτοκρατίας, της οικονομικής και πολιτικής διαπλοκής. Του 1% που ζούσε εις βάρος του 99%. Της οικογενειοκρατίας. Των μεγάλων συμφερόντων, του πελατειακού συστήματος».
13/06/2013 Ομιλία του Προέδρου της Κ. Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξη Τσίπρα, στο Βόλο
-«Η παρακαταθήκη που άφησαν η Μεταπολίτευση και ο δικομματισμός της περιόδου αυτής είναι γνωστή σε όλους. Το κομματικό κράτος, η αναξιοκρατία και ο νεποτισμός, οι πολιτικές επιλογές χωρίς σχεδιασμό για το μέλλον κυριάρχησαν στην Ελλάδα».
22/01/15 Άρθρο στην Αυγή : Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κοινή λογική
-«Είναι όλη αυτή η λιτανεία της οικογενειοκρατίας, της διαπλοκής, της μίζας, της κόμπρας, του ξεπουλήματος, της αποανάπτυξης, της φτωχοποίησης του λαού μας, που σήμερα θρασύτατα και ανερυθρίαστα διεκδικούν να σώσουν τον ελληνικό λαό από τον βαθύ και λασπώδη γκρεμό που τον παράχωσαν.
Απέναντι σε αυτή τη γλοιώδη και δύσοσμη λιτανεία, ένας άλλος κόσμος: Ο κόσμος της αριστεράς, της εργασίας, των κινημάτων, της δημοκρατίας, της διαφάνειας. Ο κόσμος του μέλλοντος απέναντι σε ένα παρελθόν οδυνηρό και επονείδιστο».
01/06/2012 Παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ για τον εκδημοκρατισμό του πολιτικού συστήματος – τη δημόσια διοίκηση –την ασφάλεια
2) Τι κάνουν σήμερα:
Α) Διορισμοί Συγγενών: • Γενικός γραμματέας Οικονομικών Σχέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών προσελήφθη ο Α΄ ξάδερφος του Αλέξη Τσίπρα, Γιώργος Τσίπρας, υιός του αδερφού του πατέρα του πρωθυπουργού, ο οποίος είναι διεθνολόγος και αρθρογράφος της εφημερίδας Αυγή.
• Η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά τοποθέτησε ως ειδικό σύμβουλό της (επί πολιτικών θεμάτων) τον αδελφό της Νίκο Κουντουρά, ο οποίος έχει αναλάβει και τις σχέσεις της με τα ΜΜΕ.
• Άλλο ένα αντρόγυνο (πέραν των Δρίτσα και Χριστοδουλοπούλου) εντοπίζεται, επίσης, στην κυβέρνηση: Νέος Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας στο υπουργείο Δικαιοσύνης τοποθετήθηκε ο Κώστας Παπαϊωάννου του οποίου η σύζυγος, Κλειώ Παπαπαντολέων, είναι ειδική συνεργάτρια του υπουργού Δικαιοσύνης.
• Ο υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, τοποθέτησε ως σύμβουλό του τον αδερφό της Ρένας Δούρου, Π. Δούρο.
• Ο σύντροφος της Περιφερειάρχου, Δημήτρης Μπενίσης, έχει ρόλο συντονιστή στην Περιφέρεια Αττικής.
• Ο Γιώργος Κατρούγκαλος τοποθέτησε στη θέση του προέδρου του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης τη σύντροφο του Υπουργού Δικαιοσύνης, Ιφιγένεια Καμτσίδου.
• Επιπλέον, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Ευάγγελος Καλπαδάκης, είναι ανιψιός του Υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Βούτση. Ο αδερφός του, Γιώργος Καλπαδάκης, είναι επικεφαλής του γραφείου του Aντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.
• Ο Θεόδωρος Μητράκος, νέος υποδιοικητής της ΤτΕ, είναι μνηστήρας της κόρης του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.
• Η Πετρούλα Σαρτζετάκη, θυγατέρα του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, διορίστηκε επικεφαλής της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας του Υπουργείου Υγείας.
• Η Εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, διόρισε στο γραφείο του ΥΕΘΑ, Π. Καμμένου, την κόρη και την γραμματέα της. Συγκεκριμένα:
• Με το (Φ.470.1/87/192359/Σ,150/06,04,2015) διορίζεται η θυγατέρα της κυρίας Χρυσοβελώνη στο Υ.ΕΘ.Α (Παπαδοπούλου Μχαέλα – Ιωάννα του Κωνσταντίνου).
• Με το (Φ 470.1/71/192142/Σ.108/16.03.2015) διορίζεται ως ειδική συνεργάτης στο πολιτικό γραφείο ΥΕΘΑ, η γραμματέας του πολιτικού γραφείου της, κυρία Κορομηλά –Βαλσαμή).
• Τέλος, τουλάχιστον τρεις υπουργοί έχουν φροντίσει να διορίσουν ως συμβούλους παιδιά ή ανίψια παλαιών στελεχών του ΚΚΕ. Β)Διορισμοί φίλων και κομματικών στελεχών Μετά την τοποθέτηση του Γιώργου Ρωμανιά στο Υπουργείο Εργασίας, με προσωπική παρέμβαση του Π. Καμμένου, από την πρώτη εβδομάδα της νέας Κυβέρνησης, ακολούθησε μια καταιγίδα διορισμών φίλων και κομματικών στελεχών:
• Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ορίστηκε ο Κωστής Παπαϊωάννου, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
• Γενικός Γραμματέας Οικονομίας ανέλαβε ο Μανούσος Μανουσάκης, πρώην διευθυντής του Υπουργού Γιώργου Σταθάκη.
• Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή τοποθετήθηκε ο Αντώνης Παπαδεράκης, πρώην νομαρχιακός σύμβουλος Χανίων.
• Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του κυβερνητικού έργου ανέλαβε ο επικοινωνιολόγος Χριστόφορος Βερναρδάκης, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Αθηνών το 2015 και συνεργάτης του κ. Τσίπρα όσο βρισκόταν στην αντιπολίτευση.
• Ο Σπύρος Κοκκινάκης, προερχόμενος από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, έχει διοριστεί με προσωπική απόφαση του Υπουργού Υγείας ως Γενικός Γραμματέας Υγείας
• Αντίστοιχη θέση - ή κάποια άλλη στο Υπουργείο, μάλλον του Διοικητή του ΕΟΠΥΥ- διεκδικεί και ο πρώην Βουλευτής, Οδυσσέας Βουδούρης.
• Ο Ανδρέας Νεφελούδης, στέλεχος της Αριστερής Προοπτικής, τοποθετήθηκε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας.
• Γενικός Γραμματέας της Αντιπροεδρίας της Κυβέρνησης αναλαμβάνει ο Δημήτρης Λιάκος, που συμμετείχε στη συγγραφή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ
. • Ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Τ. Κουράκης, διόρισε στη θέση του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του Υπ. Παιδείας τον μέχρι πρότινος διευθυντή του γραφείου του, Χρ. Πιλάλη
. • Ο Υπουργός Οικονομικών, Ι. Βαρουφάκης, προσέλαβε ως σύμβουλό του την πρώην Βουλευτή του ΠαΣοΚ, Έλενα Παναρίτη.
• Υποδιοικήτρια 2ης ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου) ορίστηκε η Ιωάννα Τσαπαρίκου, μέλος της σοσιαλιστικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ.
• Ο Γιώργος Γιαννόπουλος, Πρόεδρος Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε διοικητής της 6ης ΥΠΕ (Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων).
• Ο Θανάσης Καποτάς, Πρόεδρος των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία και μέλος της σοσιαλιστικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ, διορίστηκε Πρόεδρος του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).
• Η Μαρίνα Κουτσούρη, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ανέλαβε τη θέση της Γενικής Γραμματέως Πρόνοιας στο Υπουργείο Εργασίας.
• Η Δήμητρα Χαλικιά, ένα από τα 30 στελέχη της ΔΗΜΑΡ που είχαν αρνηθεί να αποχωρήσουν από τον κρατικό μηχανισμό όταν ο κ. Φώτης Κουβέλης απέσυρε τη στήριξη του προς την κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, έχει διοριστεί στη θέση της Γενικής Γραμματέως Κοινωνικών Πόρων του Υπουργείου Εργασίας.
• Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης ορίστηκε ο πρώην Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τσουκαλάς. Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά δημιουργείται θέση Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα στα Υπουργεία.
• Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ανέλαβε ο πολιτευτής των ΑΝΕΛ, Ιωάννης Γιαννέλης.
• Γενικός Γραμματέας Υποδομών αναλαμβάνει ο Γιώργος Δέδες, υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου με το συνδυασμό «Δημοκρατική Πελοποννησιακή Συνεργασία»
. • Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης τοποθετήθηκε ο Δημήτρης Αναγνωστάκης, πρώην Βουλευτής της ΔΗΜΑΡ.
• Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Εσωτερικών τοποθετήθηκε ο υποψήφιος Βουλευτής Β' Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Πουλάκης.
• Τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανέλαβε ο Τάσος Μαυρόπουλος, πρώην στέλεχος και συνδικαλιστής του Λιμενικού Σώματος, υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στην Β’ Αθηνών στις πρόσφατες εκλογές
. • Ο Τζανέτος Φιλιππάκος, υποψήφιος Βουλευτής των ΑΝΕΛ στις εκλογές του 2012 και 2015, διορίστηκε Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά δημιουργείται θέση Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα στα Υπουργεία.
• Στη θέση του Γενικού Γραμματέα για την καταπολέμηση της διαφθοράς επιλέχθηκε ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο οποίος είναι, παράλληλα, και Αναπληρωτής Συντονιστής του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
• Ο Νίκος Καρβούνης, υποψήφιος Βουλευτής Α’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό του Θεόδωρου Δρίτσα στις Δημοτικές εκλογές του 2014, τοποθετήθηκε διοικητής της 2ης ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου).
• Οι Παύλος Παπαδόπουλος, υποψήφιος Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στις Σέρρες και Αγάπιος Γαβριηλίδης, υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκαν Υποδιοικητές της 3ης ΥΠΕ (Μακεδονίας – Θράκης).
• Ο Στρατής Πλωμαρίτης, υποψήφιος Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε διοικητής της 4ης ΥΠΕ (Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης).
• Υποδιοικητής ορίστηκε ο Ηλίας Θεοδωρίδης, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος στη συνέχεια μεταπήδησε στη ΔΗΜΑΡ και, πλέον, είναι στον ΣΥΡΙΖΑ.
• Στην 5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας) τοποθετήθηκε ο Νέστορας Αντωνίου, που αποτελεί στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, ήταν υποψήφιος βουλευτής στο Νομό Λάρισας το 2012, ενώ στις τελευταίες εκλογές της Αυτοδιοίκησης εξελέγη δημοτικός σύμβουλος με τη «Συμπαράταξη Λαρισαίων».
• Υποδιοικητής της 5ης ΥΠΕ ορίστηκε η Αγγελική (Αγγέλα) Βαγενά, υποψήφια βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ το 2012, ενώ στις τελευταίες εκλογές φλέρταρε με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ
. • Υποδιοικητές 6ης ΥΠΕ τοποθετήθηκαν οι Μίλτος Ζαμπάρας, υποψήφιος στις περιφερειακές εκλογές με τον συνδυασμό που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ και Δημήτριος Κωστακιώτης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Πάτρας.
• Ο Νίκος Ηγουμενίδης, που ορίστηκε διοικητής της 7ης ΥΠΕ (Κρήτης), ήταν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στον Νομό Ηρακλείου, με υποψήφιο περιφερειάρχη τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλη Κριτσωτάκη. Στις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου ήταν υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
• Ως υποδιοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής ορίστηκε η Χρυσάνθη Κισκήρα, υποψήφια Αντιπεριφερειάρχης Αττικής με τον συνδυασμό της Ρένας Δούρου.
• Διοικητής στο ΚΕΕΛΠΝΟ διορίστηκε ο πρώην Υπουργός και πολιτευτής των ΑΝΕΛ, Αθ. Γιαννόπουλος
. • ο Στυλιανός Πλιάκης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Γλυφάδας με τον συνδυασμό του ΣΥΡΙΖΑ, διορίστηκε Πρόεδρος του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ)
. • Ο Ανδρέας Κομματάς, υποψήφιος Βουλευτής με τους ΑΝΕΛ στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, τοποθετήθηκε Πρόεδρος του ΝΑΤ
. • Ο Απόστολος Αλεξόπουλος, πρώην Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος το 2015, τοποθετήθηκε στη θέση του Γενικού Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών στο υπουργείο Περιβάλλοντος.
• Ο Γιάννης Τόλιος, υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, τοποθετήθηκε στη θέση του Γενικού Γραμματέα Βιομηχανίας στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας
. • Ο Γιάννης Ταφύλλης, υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, τοποθετήθηκε στη θέση του Γενικού Γραμματέα Βιομηχανίας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
• Η Μαρία Καραμεσίνη, υποψήφια Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, διορίστηκε ως διοικήτρια του ΟΑΕΔ.
• Η Φωτεινή Κούβελα, πρώην Βουλευτής που δεν κατάφερε να εκλεγεί στις τελευταίες εκλογές και μέλος της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ, διορίστηκε Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων .
• Ο Μανώλης Παναγιωτάκης, υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ανέλαβε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ. (Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο 1991-1992 είχε διατελέσει πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, με τη στήριξη του τότε Συνασπισμού). Είναι παντρεμένος με την κυρία Μαρία Τολάκη, η οποία είναι επίσης στέλεχος της ΔΕΗ, ενώ σήμερα είναι διευθύντρια της Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία.
Σημειώνεται ότι, για πρώτη φορά στην ιστορία της ΔΕΗ, τα ηνία της επιχείρησης αναλαμβάνει πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, ενώ για πρώτη φορά, επίσης, από τη μετοχοποίηση της επιχείρησης, η σύνθεση των μελών του Δ.Σ. που εκπροσωπούν το Δημόσιο, έχει τόσο άμεση σύνδεση με το κυβερνών κόμμα και τόσο στενό βαθμό «συγγένειας» με τη ΔΕΗ και ταυτόχρονα παντελή απουσία στελέχους της αγοράς.
Από τα 6 μέλη του Δ.Σ. που προτείνει το Δημόσιο, τα 4 προέρχονται από τα «σπλάχνα» της ΔΕΗ (Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, Παπαγεωργίου Χρήστος, Ανδριώτης Γεώργιος και Εμμανουήλ Κορωνιωτάκης) και τα δύο από τον πανεπιστημιακό χώρο (Γούτσος Σταύρος και Πραματιώτης Παναγιώτης), ενώ στο σύνολό τους, είτε πρόσκεινται είτε είναι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
• Ο Αλέξης Χαρίτσης, μέλος της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ και συντονιστής του τομέα Ενέργειας του κόμματος ανέλαβε Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ
• Ο οικονομολόγος και μέλος της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Τόλιος, τοποθετήθηκε Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας.
• Ο Τζούλιος Συναδινός, μέλος της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ, έχει αναλάβει Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού.
• Η Πέτη Πέρκα, μέλος της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ, έχει αναλάβει Γενική Γραμματέας Μεταφορών
. • Ο Γιάννης Μπασκόζος, μέλος της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, έχει αναλάβει Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Υγείας.
• Η Ιφιγένεια Καμτσίδου, που έχει τοποθετηθεί Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, είναι, παράλληλα, μέλος της Κ. Ε του ΣΥΡΙΖΑ.
• Ο Γιάννης Θεωνάς, πρώην Ευρωβουλευτής Κ.Κ.Ε., μέλος της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της ΚΕΔΑ, συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ, είναι Υποδιοικητής του ΙΚΑ εδώ και τρεις μήνες, αναμένοντας, παράλληλα, την τοποθέτησή του στη θέση του Διοικητή.
• Ο Παναγιώτης Σκούτας, μέλος της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ, έχει αναλάβει διευθυντής του γραφείου του Υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά.
• Ο Γ. Αλμπάνης, μέλος της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ, έχει διοριστεί στο Μέγαρο Μαξίμου, ως σύμβουλος του Πρωθυπουργού.
• Εφτά μέλη της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Περιφέρεια Αττικής και τη Ρένα Δούρου. Πρόκειται για τους Παναγιώτη Αθανασιάδη, Γιάννη Βασιλείου, Γιώργο Γαβρίλη, Κατερίνα Θανοπούλου, Χρήστο Καραμάνο, Ερμίνα Κυπριανίδου και Αγγέλικα Σαπουνά
. • Για τη θέση του Γενικού Διευθυντή της ΕΡΤ προορίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο διευθυντής σύνταξης στην εφημερίδα «Αυγή της Κυριακής», Σταύρος Καπάκος
. • Κρίνεται, επίσης, σκόπιμο να αναφερθεί η νέα «πατέντα» για τη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού, που εισήγαγε η κυβέρνηση (με το άρθρο 24 του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση): Tο εν λόγω άρθρο αναφέρει: «Στα πολιτικά γραφεία του Πρωθυπουργού, αντιπροέδρων της Κυβέρνησης και υπουργών επιτρέπεται η ανάθεση καθηκόντων ειδικού συμβούλου για ορισμένο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα αντικείμενα, καθ’ υπέρβαση του οριζόμενου ανώτατου αριθμού ειδικών συμβούλων και συνεργατών. Οι ειδικοί σύμβουλοι του προηγουμένου εδαφίου προσλαμβάνονται με αντίστοιχες αποφάσεις του Πρωθυπουργού, αντιπροέδρων της κυβέρνησης ή των αρμοδίων υπουργών και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Οι ειδικοί αυτοί σύμβουλοι υπηρετούν εθελοντικά και δεν λαμβάνουν μισθό, αποζημίωση ή άλλη οικονομική απολαβή, εκτός των οδοιπορικών τους».
Με τη ρύθμιση αυτή, αφενός, δίνεται η δυνατότητα στην Κυβέρνηση να στελεχώσει, χωρίς αριθμητικό περιορισμό, τον κρατικό μηχανισμό με πάσης φύσεως κομματικά στελέχη (υψηλόβαθμα, χαμηλόβαθμα, ακόμα και αφισοκολλητές). Η ρύθμιση αυτή, αφετέρου, δημιουργεί ανεξέλεγκτες δαπάνες για τα κρατικά ταμεία, αφού το κράτος υποχρεώνεται, πλέον, να πληρώνει οδοιπορικά σε απεριόριστο αριθμό ειδικών συμβούλων, για τις μετακινήσεις τους
Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης
Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας
Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού
Η ομιλία του κ. Βαρβιτσιώτη στη Βουλή
«Ακούγοντας τόση ώρα των προηγούμενο αγορητή, μπορώ να παραφράσω μια γνωστή έκφραση του Ταλλεϋράνδου, που λέει ότι «τα λόγια σας τα χρησιμοποιείτε, για να κρύψετε τη σκέψη σας». Γιατί η σκέψη σας δεν είναι καθόλου σε αυτή την κατεύθυνση.
Μετά από την αδιανόητη παρουσία εδώ σήμερα του Υπουργού του 12%, που έκανε επαγγελματική καριέρα και σήμερα έρχεται να ικανοποιήσει όσους είχε στην πελατεία του πριν από λίγο καιρό, ακούσαμε μύδρους κατά του κομματικού κράτους, των πελατειακών σχέσεων και μια επανάληψη όλων αυτών των προεκλογικών δεσμεύσεων, για τις οποίες σε μια φράση του ο Πρωθυπουργός έχει πει, παραμονές των εκλογών, τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές: «Η παρακαταθήκη που άφησε η Μεταπολίτευση και ο δικομματισμός της περιόδου αυτής είναι γνωστή σε όλους. Το κομματικό κράτος, η αναξιοκρατία, ο νεποτισμός, οι πολιτικές επιλογές χωρίς ενδοιασμό κυριάρχησαν στην Ελλάδα. Όλα αυτά τελειώνουν».
Τελειώνουν; Άραγε, τελειώνουν; «Πρώτη φορά Αριστερά», λέγατε, ότι τελειώνουν, όταν μέσα σε ενενήντα μέρες έχετε κάνει όργιο τοποθετήσεων και διορισμών συγγενών και φίλων, «ημετέρων» και ανθρώπων που υπηρετούσαν σε άλλα κόμματα και ήρθαν παραμονές των εκλογών να σας συνδράμουν;
Θα είναι η πρώτη φορά που το κάνω. Θα αναγκαστώ να διαβάσω από το Βήμα της Βουλής, γιατί είναι τόσα πολλά τα ονόματα και οι θέσεις που δείχνουν ακριβώς το εύρος των οικογενειακών και κομματικών σας διορισμών, που έχουν έναν και μόνο στόχο: να κάνετε ένα βαθύ κομματικό κράτος.
Ξεκινώ
. Γενικός Γραμματέας Οικονομικών Σχέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών διορίστηκε ο πρώτος ξάδελφος του Πρωθυπουργού κ. Γιώργος Τσίπρας, υιός του αδερφού του πατέρα του Πρωθυπουργού και αρθρογράφος στην ΑΥΓΗ.
Η Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού τοποθέτησε Ειδικό Σύμβουλο επί πολιτικών θεμάτων τον αδερφό της Νίκο Κουντουρά, ο οποίος έχει αναλάβει τη σχέση της με τα ΜΜΕ.
Ένα άλλο ανδρόγυνο, πέρα από το γνωστό υπουργικό Δρίτσα-Χριστοδουλοπούλου, εντοπίζεται στην Κυβέρνηση, καθώς Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης τοποθετήθηκε ο κ. Παπαϊωάννου, του οποίου η σύζυγος, η κυρία Παπανταλέων, είναι ειδική συνεργάτιδα του Υπουργού Δικαιοσύνης.
Ο Υπουργός Πολιτισμού τοποθέτησε σύμβουλό του τον αδερφό της κυρίας Ρένας Δούρου, τον κ. Παναγιώτη Δούρο. Ο σύντροφος της Περιφερειάρχη, της κυρίας Δούρου, Γιάννης Μπενίσης, έχει ρόλο συντονιστή στην Περιφέρεια Αττικής.
Ο Υπουργός κ. Κατρούγκαλος τοποθέτησε στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, για το οποίο γίνεται τόσος λόγος και τόσα έχουν ακουστεί, όχι μόνο ένα κομματικό στέλεχος, αλλά και σύντροφο του Υπουργού Δικαιοσύνης, την κυρία Καμτσίδου.
ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Νόμιμη σύζυγος!
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Σύζυγος; Σύζυγος!
Επιπλέον, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Ευάγγελος Καλπαδάκης είναι ανιψιός της συζύγου του Υπουργού Εσωτερικών, του κ. Βούτση και ο αδερφός του είναι επικεφαλής του Γραφείου του κ. Δραγασάκη.
Ο Θόδωρος Μητράκος, Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, είναι μνηστήρας της κόρης του Υπουργού των Εξωτερικών.
Βεβαίως, η κυρία Πετρούλα Σαρτζετάκη, θυγατέρα του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι για τις προμήθειες του τομέα υγείας και βεβαίως, η Εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ, η κυρία Χρυσοβελώνη, διόρισε στο Γραφείο του κ. Καμμένου τόσο την κόρη της όσο και τη γραμματέα της.
Αυτά, όμως, είναι τα οικογενειακά ρουσφέτια. Γιατί τα πολλά είναι τα κομματικά ρουσφέτια.
Ο κ. Ρωμανιάς, στέλεχος των ΑΝΕΛ, είναι Γενικός Γραμματέας. Σας είπα ότι ο κ. Παπαϊωάννου, ο οποίος είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Οικονομίας ανέλαβε ο κ. Μανουσάκης, πρώην Διευθυντής του κ. Σταθάκη. Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή τοποθετήθηκε ο κ. Παπαδεράκης, πρώην Νομαρχιακός Σύμβουλος με το ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά.
Βεβαίως, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου ανέλαβε ο κ. Βερναρδάκης, συνεργάτης του κ. Τσίπρα όσο βρισκόταν στην Αντιπολίτευση.
Ο κ. Κοκκινάκης -εφόσον δεν έχετε σχέση και με το ΠΑΣΟΚ και με την παλιά Μεταπολίτευση- προερχόμενος από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, έχει γίνει Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας.
Αντίστοιχη θέση διεκδικεί και ο κ. Βουδούρης, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, για τον ΕΟΠΥΥ.
Ο κ. Νεφελούδης, στέλεχος της Αριστερής Προοπτικής, τοποθετήθηκε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας.
Γενικός Γραμματέας της Αντιπροεδρίας της Κυβέρνησης αναλαμβάνει ο κ. Λιάκος, ο οποίος ήταν από τους συγγραφείς του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Κουράκης διόρισε στη θέση του Αναπληρωτή -γιατί φτιάξαμε και Αναπληρωτές Γενικούς Γραμματείς, δεν μας έφταναν οι Γενικοί Γραμματείς- τον μέχρι τότε Διευθυντή του Γραφείου του, τον κ. Πιλάλη.
Ο κ. Βαρουφάκης επέλεξε από το ΠΑΣΟΚ και από το στενό περιβάλλον του κ. Παπανδρέου την κυρία Παναρίτη, πρώην Υπουργό Επικρατείας.
Υποδιοικήτρια της 2ης ΥΠΕ ορίστηκε η κυρία Τσαπαρίκου, μέλος της σοσιαλιστικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Γιαννόπουλος, Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών της Αχαΐας και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε ως Διοικητής της 6ης ΥΠΕ.
Ο κ. Καποτάς, Πρόεδρος των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία και μέλος της σοσιαλιστικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ, διορίστηκε Πρόεδρος του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης.
Η κυρία Κουτσούρη, επίσης στέλεχός σας, ανέλαβε Γενική Γραμματέας Πρόνοιας στο Υπουργείο Εργασίας.
Η κυρία Χαλκιά, ένα από τα τριάντα στελέχη της ΔΗΜΑΡ, που είχαν αρνηθεί να αποχωρήσουν από τον κρατικό μηχανισμό, διορίστηκε τώρα Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Πόρων του Υπουργείου Εργασίας.
Βεβαίως, ο φίλτατος κ. Τσουκαλάς, πρώην Βουλευτής σας, διορίστηκε Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με συνδικαλιστική εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα, καμία σχέση με το δημόσιο, αλλά δεν πειράζει.
Ο πρώην Βουλευτής και σημαίνον στέλεχος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο κ. Γιαννέλης, έγινε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αιγαίου.
Γενικός Γραμματέας Υποδομών ανέλαβε ο κ. Δέδες, υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου στηριζόμενος από το ΣΥΡΙΖΑ.
Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως τοποθετήθηκε ο κ. Αναγνωστάκης, πρώην στέλεχος της ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής της.
Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Εσωτερικών τοποθετήθηκε ο κ. Πουλάκης, υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανέλαβε ο κ. Μαυρόπουλος, υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Καρβούνης τοποθετήθηκε Διευθυντής στη 2η ΥΠΕ…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Βαρβιτσιώτη, συντομεύετε, παρακαλώ. Ήδη υπερβήκατε τα οκτώ λεπτά.
ΣΥΜΕΩΝ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είναι μεγάλη η λίστα, τι να κάνουμε;
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, η λίστα είναι πάρα πολύ μεγάλη και θέλω χρόνο να τη διαβάσω, να την ακούσει ο κόσμος. Διότι σήμερα «καταργείται» το κομματικό κράτος! Σήμερα «καταργείται» το κομματικό κράτος!
Σήμερα ταΐζετε ψέματα τον κόσμο. Δεν ντρεπόσαστε; Είναι τέτοια η μανία σας για την εξουσία, είναι τέτοια η μανία σας να καταστήσετε, να φτιάξετε ένα καινούριο καθεστώς, που σήμερα αφού βγάλατε τη «φωτογραφική» προκήρυξη για την ΕΡΤ, αφού μας είπατε ότι θα καταργήσετε την κομματική ΕΡΤ ή ΝΕΡΙΤ, ερχόσαστε και βάζετε μια προκήρυξη Πρωτομαγιά με λήξη σήμερα το πρωί, για να έλθει το επίσημο όργανο του «Συριζιστάν», το HOT DOC, να μας πει ότι θα το αναλάβει ο διευθυντής σύνταξης της «Αυγής».
Φέρνετε το κομματικό σας φερέφωνο στη δημόσια τηλεόραση, μαζί με όλους τους υπολοίπους, για τους οποίους θα βγει το Δελτίο Τύπου, για να φανεί ακριβώς η κομματοκρατία, την οποία προσπαθείτε να επιβάλετε μέσα σε εκατό μέρες.
Όλα αυτά δείχνουν ακριβώς ότι τα λόγια σας δεν ταιριάζουν με τη σκέψη σας και σίγουρα όχι με τις πράξεις σας. Διότι, αν θέλατε να είστε κάτι καινούριο στον τόπο, θα συμπεριφερόσασταν με καινούρια λογική και όχι με τη λογική του να καταργήσω τη «Διαύγεια», γιατί δεν μου αρέσει να φαίνονται τα ταξίδια της Προέδρου της Βουλής στο εξωτερικό, συνοδεία πολυπληθούς αντιπροσωπείας, όχι γιατί δεν μου αρέσει να φαίνονται τα έξοδα που πληρώνουμε για τις αέναες περιηγήσεις του κ. Βαρουφάκη ανά τον πλανήτη, με στόχο τη δική του προσωπική προβολή, αλλά γιατί πραγματικά αισθάνεστε ότι ο κρατικός κορβανάς και το κράτος, το οποίο κατακτήσατε με ψέματα, σας ανήκει».
~  
*** 
Γράφει η Μαριέττα Μπακαλοπούλου
 Παρατηρούμε τις τελευταίες μέρες, όχι μόνο παρακολουθώντας ξένα κι ελληνικά ειδησεογραφικά πρακτορεία να ενημερώνουν για τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη, αλλά και βιώνοντας την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας σε τι περιπέτεια έχει μπει η Ελλάδα. Μας αξίζει να είμαστε εντός Ευρωζώνης ή όχι; Θέλουμε να έχουμε συνομιλητές, εταίρους, να εκφράζουμε τις απόψεις μας σε ρεαλιστικές βάσεις ή προτιμούμε τα παραμύθια του κάθε καιροσκόπου;
Ο κύριος Βαρουφάκης προσπαθεί να μας πείσει ότι η Ελλάδα δεν βγαίνει από την Ευρωζώνη και το ευρώ, παρόλο που αν κοπεί η παροχή ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον ELA η Ελλάδα δεν θα έχει χρήματα στις τράπεζές της. Απόδειξη το τώρα. Ο κύριος Τσίπρας μας ενημερώνει ότι δεν θα βγούμε εκτός Ευρωζώνης με ένα πιθανό ΟΧΙ, το εγγυάται προσωπικά, με ό,τι αξιοπιστία μπορεί να διαθέτει η δική του διασφάλιση, την ίδια στιγμή που ο κύριος Φίλης κάνει πλάκα για τη δραχμή, αναφέροντας σε δέκα δημοσιογράφους ότι αν η
ετυμηγορία του Ελληνικού λαού είναι ΟΧΙ η κυβέρνηση θα πάει να επαναδιαπραγματευθεί με τους εταίρους. Αν ξανααρνηθούν οι εταίροι την πρόταση της εκλεγμένης κυβέρνησης, η Ελλάδα θα ακολουθήσει το δικό της δρόμο. Λέει όμως και κάτι ακόμη πιο επικίνδυνο. Ακόμη και με ένα πιθανό ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, αν οι εταίροι δεν δεχθούν το πρόγραμμα που πρότειναν, πάλι η Ελλάδα θα τραβήξει το δικό της δρόμο. Δεν πειράζει, θα συνηθίσει ο Ελληνικός λαός, αναφέρει ο κύριος Λαπαβίτσας και κάπου εδώ τελειώνει το παραμύθι.
Ο Πρωθυπουργός μάλλον ακολουθεί τη διδαχή του Χάρυ Τρούμαν «Αν δεν μπορείς να τους πείσεις, μπέρδεψέ τους» και για το λαό που με τη ψήφο του τον τίμησε και τον εμπιστεύθηκε ισχύει το «πιο εύκολο είναι να εξαπατήσεις μέχρις εσχάτων κάποιον, παρά να τον πείσεις ότι εξαπατήθηκε».
Ας δούμε όμως αναλυτικά γιατί το δημοψήφισμα παίζει τόσο σοβαρό ρόλο στην παρούσα φάση.
Κάθε οίκος αξιολόγησης, κάθε διεθνής οργανισμός, κάθε οικονομικός αξιολογητής που επιχειρεί να στρέψει έμμεσα ή άμεσα επενδύσεις προς μία χώρα επικεντρώνεται σε κάποια συγκεκριμένα κριτήρια με τα οποία κρίνει την πορεία της οικονομίας κάθε χώρας, τα οποία συνοψίζονται στα κάτωθι:
1. Δημοσιονομική επάρκεια, 2. Εμπορικό ισοζύγιο, 3. Αντανακλαστικά που διαθέτει η εκάστοτε κυβέρνηση λαμβάνοντας αυστηρά μέτρα σε έκτακτη περίπτωση χωρίς να χρειαστεί να πιεστεί από δανειστές, 4. Βαθμός απειλής σε σχέση με πιστοληπτική ικανότητα, 5. Προθυμία για αποπληρωμή χρεών.
Όπως γίνεται φανερό, το δημοψήφισμα θα εκδηλώσει τη διάθεση του ελληνικού λαού να καλύψει ή όχι όλη αυτή την απόσταση που τη χωρίζει από τις υπόλοιπες χώρες. Γιατί ας μην κοροϊδευόμαστε, είμαστε ακόμη σε φάση που χτίζουμε την οικονομία μας με βάση τα διεθνή πρότυπα (ανεξάρτητα από το πώς προέκυψε αυτό το πρόβλημα, το οποίο αν και σημαντικότατο ΔΕΝ είναι της παρούσης).
Μπορεί η Ελλάδα να μη θέλει, μπορεί να μη μπορεί, μπορεί ο Έλληνας πολίτης να μην έχει διάθεση ή όρεξη να προσπαθήσει για κάτι καλύτερο, γιατί πέντε χρόνια τώρα ακολουθήθηκαν λάθος συνταγές. Μπορεί να μη μας αξίζει, μπορεί ο ελληνικός λαός να αποφασίσει ΟΧΙ. Ας μην ταυτίσουμε το ΟΧΙ όμως με ένα καλύτερο αύριο. Θα είναι ψέμα. Ας μην ταυτίσουμε το ΝΑΙ με τα Μνημόνια. Κι αυτό θα είναι ψέμα. Το σίγουρο είναι ότι εξαπατήθηκε ο κόσμος από τις υποσχέσεις Τσίπρα εώς σήμερα, το σίγουρο είναι ότι αυτή τη στιγμή οι διαπραγματεύσεις δεν
έχουν καταλήξει σε συμφωνία (όχι μόνον αυτό, έχουν σταματήσει τελείως), ότι οι τράπεζες είναι κλειστές, ότι ΔΕΝ πρόκειται να ξαναανοίξουν σύντομα σε περίπτωση ΟΧΙ και σίγουρα όχι με ευρώ. Κι όχι λόγω των «κακών δανειστών», όπως ισχυρίζεται η Κυβέρνηση, αλλά λόγω μη συμφωνίας με την Ευρώπη (ο ELA που παρέχει ρευστότητα στις Ευρωπαϊκές τράπεζες είναι εργαλείο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία είναι εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν δεν επιθυμεί κάποιος σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, πώς απαιτεί χρήματα;).
 Η απόφαση δική μας την Κυριακή.
Τέλος θα πρότεινα στην Κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση, επειδή ο κόσμος αν δεν έχει καταλάβει ήδη τι συμβαίνει, θα το καταλάβει πολύ σύντομα με την τραγωδία των επόμενων εβδομάδων, να μην ελπίζει ότι θα συνεχίσει την κοροϊδία του που έπεται, τύπου «δεν θέλατε μέτρα λιτότητας, επιστρέφουμε σε εθνικό νόμισμα, ήταν δική σας επιλογή» και να ακολουθήσει τη συμβουλή ενός χαρτοπαίχτη ονόματι Amarillo Slim τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό της χώρας. “Ρίξε μια ματιά τριγύρω στο τραπέζι. Αν δεν βλέπεις κανένα κορόιδο, εσύ είσαι το
κορόιδο”.
~
***  Πανικός στην Αλβανία: Φόβος για μαζική επιστροφή Αλβανών από την Ελλάδα
Πανικός στην Αλβανία: Φόβος για μαζική επιστροφή Αλβανών από την Ελλάδα       Yπουργοί στα Τίρανα εκφράζουν την πεποίθηση ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Αλβανίας μπορεί να αντέξει τις αναταράξεις, παρά το ότι τρεις τράπεζες στην Αλβανία είναι ελληνικές και ελέγχουν σχεδόν το 16% όλων των περιουσιακών στοιχείων του αλβανικού τραπεζικού τομέα, σύμφωνα με τους Financial Times....
...
Η Αλβανία προετοιμάζεται για τον κίνδυνο οι αναταράξεις στην Ελλάδα να αναγκάσουν χιλιάδες αλβανούς μετανάστες να επιστρέψουν στη χώρα τους, με αποτέλεσμα να σταματήσουν τα εμβάσματα που τώρα στηρίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την οικονομία της χώρας.
Ωστόσο, οι ανησυχίες για την πιθανή επιστροφή μεταναστών δείχνουν ότι τελικά η Αλβανία και τα άλλα βαλκανικά κράτη, και όχι οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη, θα είναι αυτοί που θα νοιώσουν πρώτοι τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο της ελληνικής κρίσης.
Τα εμβάσματα από Αλβανούς που εργάζονται στο εξωτερικό μειώθηκαν στα 544 εκατ. ευρώ πέρυσι, από 952 εκατ. ευρώ το 2007 (τα εμβάσματα αντιστοιχούν στο 5% του αλβανικού ΑΕΠ), ενώ περίπου 180.000 Αλβανοί μετανάστες έχουν ήδη επιστρέψει στην Αλβανία τα τελευταία πέντε χρόνια λόγω της κρίσης στην Ελλάδα ενώ πλέον εκφράζονται φόβοι για μαζική επιστροφή και άλλων (παράνομων και μη) στην περίπτωση που χάσουν τις δουλειές τους και τις αποταμιεύσεις τους στην Ελλάδα.
Αυτό θα οδηγούσε σε εκτίναξη της ανεργίας –που τώρα βρίσκεται στο 14%- βραχυπρόθεσμα, σε πίεση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, ενώ θα υπάρξει πρόβλημα και με την ένταξη στην αλβανική κοινωνία των παιδιών των μεταναστών, που έχουν λάβει ελληνική παιδεία. Και αυτά τα προβλήματα θεωρούνται δυνητικά σοβαρότερα από τους κινδύνους μετάδοσης μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
πηγη
   Click here to      http://www.logiastarata.gr/ .-
~
***
~

***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΝΙΟΥ  2015  :

~ Η  ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΥ  1930-1955-2015 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/05/1930-1955-2015.html .- 
~ ARFARA  NEWS  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  , Δευτέρα  01  Ιουνίου  2015 : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/06/arfara-news-01-2015.html .-
~ ARFARA  NEWS ,  Το αγιάζι της ενημέρωσης , Τρίτη  02  Ιουνίου  2015  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/06/arfara-news-02-2015.html  .-
~ ARFARA   NEWS ,  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Τετάρτη  03  Μαϊου  2015  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/06/arfara-news-03-2015.html .-    
~  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  24  Ιουνίου  2015 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/06/24-2015.html .- 
~  ARFARA  NEWS  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης ,  Πέμπτη  25  Ιουνίου  2015 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/06/arfara-news-25-2015.html .-
~ Το  αγιάζι της  ενημέρωσης  Πέμπτη  25- 06 -2015 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/06/25-06-2015.html .- 
~ARFARA   NEWS  , Το αγιάζι της  ενημέρωσης ., Παρασκευή  26  Ιουνίου  2015 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/06/arfara-news-26-2015.html .-  
~ ARFARA   NEWS  ,  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Σάββατο  27  Ιουνίου   2015   : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/06/arfara-news-27-2015.html .-
~ARFARA  NEWS  , Το  αγιάζι της ενημέρωσης  .,  Δευτέρα  29  Ιουνίου  2015  :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/06/arfara-news-29-2015.html  .- 
~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Δευτέρα  29  Ιουνίου 2015  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2015/06/29-2015.html .-
~ARFARA  NEWS  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  , 30   Ιουνίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/arfara-news-30-2015.html .-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   30  Ιουνίου  2015 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/06/30-2015.html .- 
~ ARFARA   NEWS   , Το αγιάζι  της  ενημέρωσης , Τετάρτη  01  Ιουλίου  2015: http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/07/arfara-news-01-2015.html .-  ~

  ~***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΛΙΟΥ  2015  :                  
~  ARFARA   NEWS   , Το αγιάζι  της  ενημέρωσης , Τετάρτη  01  Ιουλίου  2015: http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/07/arfara-news-01-2015.html .-
~  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης ,  Τετάρτη  01  Ιουλίου  2015   :
http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/07/01-2015.html .-
~ ARFARA  NEWS ,  Το  αγιάζι της  ενημέρωσης ,  Πέμπτη  02  Ιουλίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/arfara-news-02-2015.html .-
~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  02  Ιουλίου  2015 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/07/02-2015.html .-
~ ARFARA  NEWS , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Παρασκευή  03 Ιουλίου  2015   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/07/arfara-news-03-2015.html .-
~ Το  αγιάζι   της  ενημέρωσης  Παρασκευή  03  Ιουλίου  2015 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/07/03-2015.html  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/07/03-2015.html .-

 ~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου