arfara messinias stamos1

Ο ήλιος φωτίζει τα σώματα τα , η δε σοφία τις ψυχές .Ο κόσμος είναι ένα ανάκτορο της σοφίας του Υψίστου . Ο Θεός άναψε κάθε μία ψυχή με το δικό του πυρ . Έτσι λάμπουν όλοι οι άνθρωποι με τη σοφία του σε αυτό το θέατρο , όπως ο Θεός τους έπλασε .-Μερικούς τους έκανε μεγάλα φώτα , σε άλλους μικρά.-(Κάρλος Λιναίος )

 Αρφαρά

Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο• η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Σάββατο  10  Μαρτίου  2018 .
~



Χθες  Παρασκευή 09 Μαρτίου 2018 :
~* ΑΡΦΑΡΑ  Γ΄ Χαιρετισμοί  1ο μέρος 09/03/2018:
https://youtu.be/1w1J520--LQ  .-
~* ΑΡΦΑΡΑ  Γ΄ Χαιρετισμοί 2ο μέρος 09/03/2018:
https://youtu.be/JiJjY-DO-7c  .-
~

*** Προσδοκίες και ανησυχίες για τις επενδύσεις και τα έργα 
Στον πεζόδρομο της Αριστομένους και τους γύρω δρόμους
 Η αγορά ακινήτων στην Καλαμάτα «έδειξε» τους τελευταίους μήνες ότι ο πεζόδρομος της Αριστομένους, αλλά και κάποιοι παράλληλοι προς αυτή δρόμοι, θα αποτελέσουν το… επενδυτικό φιλέτο της πόλης. Αυτό έχει γίνει ήδη πράξη με την αγορά διατηρητέων κτηρίων, αλλά και με ενοικιάσεις καταστημάτων από διάφορες εταιρείες.
Βέβαια, ναυαρχίδα… των επενδύσεων ήταν η αγορά του διατηρητέου κτηρίου "Αλειφέρη" από ιδιωτική εταιρεία. Σύμφωνα με πληροφορίες του "Θάρρους", η τυπική διαδικασία αγοραπωλησίας με το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, αλλά τα σχέδια για την τύχη του κτηρίου έχουν… στρωθεί στο τραπέζι. Οι πρώτες ενδείξεις κάνουν λόγο για διώροφο κτήριο, το οποίο θα εκμεταλλευτεί ως ενιαίο χώρο ο μελλοντικός χρήστης.
Παράλληλα, για το κτήριο της πρώην Εμπορικής Τράπεζας, στην οδό Σφακτηρίας, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα γίνουν εργασίες ανακατασκευής από την τράπεζα Alpha (σ.σ. στην οποία ανήκει πλέον μετά την αγορά της Εμπορικής από την ίδια) και στη συνέχεια θα διατεθεί προς πώληση.
Εκτός, όμως, από τις ιδιωτικές δραστηριότητες, υπάρχουν και αποφάσεις του Δήμου Καλαμάτας για την γύρω περιοχή οι οποίες μπορεί να δημιουργούν προσδοκίες ανάπτυξης, αλλά ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί. Ο λόγος για τις οδούς Σφακτηρίας, Καπετάν Κρόμπα, Πολυβίου και Αναπλιώτη, οι οποίες έχει αποφασιστεί να δημιουργήσουν ένα δίκτυο πεζοδρόμων.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η παρέμβαση είναι αναγκαία, αφενός, λόγω της στενότητάς τους και των δυσκολιών που παρουσιάζονται καθημερινά από την προσπάθεια των οδηγών να εισέλθουν σε αυτές και, αφετέρου, λόγω των πολύ μικρών πεζοδρομίων που απομένουν για την κυκλοφορία των πεζών. Άρα, αποτελεί μονόδρομο η δημιουργία ενός δικτύου πεζόδρομων, που θα βοηθήσουν στην καλυτέρευση της κυκλοφορίας των πολιτών, αναβαθμίζοντας έτσι σε μέγιστο βαθμό σημαντικό τμήμα του παραδοσιακού κέντρου, που μέχρι σήμερα μένει αναξιοποίητο, στο έλεος του αυτοκινήτου.
  Του Αντώνη Πετρογιάννη

*** Γ. Μπέζος: «Το όμορφο ταξίδι του Νοσοκομείου Καλαμάτας συνεχίζεται…» (φωτογραφίες) 
Αγιασμός στη Μονάδα Χημειοθεραπείας και την ανακαινισμένη Παιδιατρική, αλλά και νέοι στόχοι 
   Αγιασμός στη νέα Μονάδα Χημειοθεραπεία και την ανακαινισμένη Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Καλαμάτας, καθώς και παρουσίαση του συγκροτήματος διαχείρισης μολυσματικών αποβλήτων, έγιναν χθες το απόγευμα στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας.
Η τελετή διεξήχθη στο αμφιθέατρο της νοσηλευτικής μονάδας και ξεκίνησε με χαιρετισμό του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας κ. Γιαννόπουλου.
Ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε ότι η εικόνα του Νοσοκομείου Καλαμάτας αντικατοπτρίζει στην ουσία και την εικόνα της υγείας σήμερα στη χώρα μας, ύστερα από τη σκληρή προσπάθεια που κατέβαλε τα τελευταία 3 χρόνια η ηγεσία του υπουργείου. Παράλληλα, ευχαρίστησε ιδιαίτερα όλους τους δωρητές, διαβεβαιώνοντάς τους ότι τα χρήματά τους, όπως αποδεικνύεται και στην περίπτωση του Νοσοκομείου Καλαμάτας, πιάνουν τόπο.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν και εκπρόσωποι των δωρητών, εκ μέρους του Ιδρύματος Καπεταν Βασίλης και Κάρμεν Κωνστανακόπουλος ο κ. Κάππας, ο οποίος σημείωσε ότι το ίδρυμα πάντα θα βρίσκεται δίπλα στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπως και ο κ. Παγώνης εκ μέρους της ΜΚΟ «Αιγαίας» που ανήκει στον εφοπλιστή κ. Μαρτίνο, ο οποίος και παρομοίωσε το Νοσοκομείο Καλαμάτας ως ιδιωτικό.
Ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ κ. Νικολόπουλος υπογράμμισε ότι ο συνδυασμός της χρηστής διαχείρισης με τον επαγγελματισμό του προσωπικού είναι αυτά που δίνουν το έναυσμα στην τοπική κοινωνία να βοηθήσει το νοσοκομείο. Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας χαρακτήρισε τους ευεργέτες και δωρητές του νοσοκομείου ως την άλλη όψη της Ελλάδας, ενώ τόνισε ότι και η Περιφέρεια έχει βάλει το δικό της «θεμέλιο λίθο» στην ανάδειξη του Νοσοκομείου Καλαμάτας.
Ο καθηγητής Αιματολογίας κ. Αδαμόπουλος σημείωσε το μακροχρόνιο όραμα για τη δημιουργία της Μονάδας Χημειοθεραπείας στην Καλαμάτα, ενώ πρόσθεσε ότι περισσότεροι από 300 καρκινοπαθείς νοσηλεύονται το χρόνο στο νοσοκομείο της περιοχής. Τόνισε δε, ότι ο καρκίνος πλέον αντιμετωπίζεται, καθώς περισσότεροι είναι αυτοί που καταφέρνουν να βγουν νικητές από τη «μάχη».
Ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου κ. Μπασιάκος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους δωρητές, τονίζοντας επίσης και την κοινωνική προσφορά τους, καθώς σημείωσε πως κάθε χρόνο στην “Costa Navarino” πραγματοποιείται εθελοντική αιμοδοσία.
Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε ο διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Γεώργιος Μπέζος, ο οποίος χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα ως ακόμα μια σημαντική ημέρα, προσθέτοντας ότι το «όμορφο ταξίδι» με στόχο την αναβάθμισή του συνεχίζεται. Εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τα Ιδρύματα «Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου» και ΜΚΟ «Αιγέας» του κ. Μαρτίνου, που χρηματοδότησαν τη νέα Μονάδα Χημειοθεραπείας του νοσοκομείου.
Επίσης, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς το Ίδρυμα Καρέλια που εις μνήμην του διευθυντή της Καπνοβιομηχανίας, Ιωάννη Μπουσούνη, προσέφερε 30 χιλ. ευρώ για την ανακαίνιση της Παιδιατρικής Κλινικής.
Παράλληλα, ο κ. Μπέζος εξήρε και την προσωπικότητα του εκλιπόντος, λέγοντας ότι η Μεσσηνία έχασε ένα σπουδαίο άνθρωπο.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο συγκρότημα επεξεργασίας μολυσματικών αποβλήτων, που υλοποιήθηκε στα πρότυπα της αυτόνομης παραγωγής οξυγόνου, και το οποίο θα εξοικονομεί ετησίως 100 χιλ. ευρώ.
Επίσης, προχώρησε σ’ έναν ολοκληρωμένο απολογισμό για το 2017, τονίζοντας ότι κάθε ένας που διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα έχει υποχρέωση να απολογείται για το πού πήγαν αυτά τα χρήματα. Εξήγησε, λοιπόν, με στοιχεία λεπτομερώς τα όσα έγιναν στο νοσοκομείο τα τελευταία 3 χρόνια, ενώ ανέφερε και τους στόχους για το 2018. Μεταξύ άλλων, είναι η δημιουργία αυτόνομου τμήματος επειγόντων περιστατικών, η ώριμη μελέτη για προσθήκη ενός ορόφου για τη δημιουργία ογκολογικής κλινικής, η τοποθέτηση από το καλοκαίρι σταθερών βηματοδοτών, καθώς και η δημιουργία ακτινοθεραπευτικού κέντρου, που δεν υπάρχει σ’ όλη την Πελοπόννησο.
Μετά τις ομιλίες ο κ. Μπέζος παρέδωσε τιμητικές πλακέτες στους δωρητές και ακολούθησε ξενάγηση στην παιδιατρική κλινική, καθώς και αγιασμός στη νέα Μονάδα Χημιοθεραπείας, από τον πρωτοσύγκελο της Ι. Μ. Μεσσηνίας, αρχιμανδρίτη Φίλιππο Χαμαργιά.
  Του Κώστα Γαζούλη
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας

***  Παρέμεινε πάνω από το 20% η ανεργία στην Πελοπόννησο 
Στο 20,8% διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας στη χώρα τον περασμένο Δεκέμβριο, μειωμένο κατά 2,6 μονάδες από το 23,4% του Δεκεμβρίου 2016 και κατά 0,2 μονάδες από το αναθεωρημένο προς τα άνω 21% του Νοεμβρίου 2017.
Σύμφωνα με την έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, οι άνεργοι ανήλθαν σε 989.199 άτομα και μειώθηκαν κατά 127.352 άτομα σε σχέση με το Δεκέμβριο 2016 (μείωση 11,4%) και κατά 6.978 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο 2017 (μείωση 0,7%).
Σε επίπεδο αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας, στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Ήπειρος- Δυτική Μακεδονία (25,8% το Δεκέμβριο 2017 από 27,5% το Δεκέμβριο 2016), η Πελοπόννησος- Δυτική Ελλάδα- Ιόνιοι Νήσοι (21,7% από 24,4%), η Μακεδονία- Θράκη (21,1% από 23,7%) και η Αττική (21,1% από 23,1%). Ακολουθούν το Αιγαίο με μεγάλη αύξηση της ανεργίας (20,5% από 19,8%), η Θεσσαλία- Στερεά Ελλάδα (19,2% από 23,9%) και η Κρήτη (16% από 23,2%).
Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.760.399 άτομα, αριθμός που αυξήθηκε κατά 107.687 άτομα σε σχέση με το Δεκέμβριο 2016 (αύξηση 2,9%) και κατά 8.378 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο 2017 (αύξηση 0,2%).
Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός (τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία) ανήλθε σε 3.247.446 άτομα και μειώθηκε κατά 12.702 άτομα σε σχέση με το Δεκέμβριο 2016 (μείωση 0,4%) και κατά 4.088 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο 2017 (μείωση 0,1%).
Στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας (25,8% το Δεκέμβριο 2017 από 27,9% το Δεκέμβριο 2016) παραμένει σημαντικά υψηλότερο από εκείνο στους άνδρες (16,9% από 19,8%).
Ηλικιακά, τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στις ομάδες 15- 24 ετών (45% το Δεκέμβριο 2017 από 46,7% το Δεκέμβριο 2016) και 25- 34 ετών (25,9% από 29,6%). Ακολουθούν οι ηλικίες 35- 44 ετών (18,7% από 20,2%), 45- 54 ετών (16,2% από 18,7%), 55- 64 ετών (16,9% από 19,9%) και 65- 74 ετών (10,8% από 14,3%).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Τουρισμός στη Μεσσηνίας: Θα πρέπει να κινηθεί πέρα από τον ήλιο και τη θάλασσα 
Επιμήκυνση της περιόδου ζητούν και προτείνουν οι ειδικοί του κλάδου
 Αποτελεί κοινό τόπο μεταξύ των φορέων στη Μεσσηνία που έχουν σχέση με τον τουρισμό, ότι το σημαντικότερο θέμα είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Μπορεί μεν αυτό να έχει εν μέρει επιτευχθεί από την Costa Navarino, αλλά το παραδοσιακό διαφημιστικό μήνυμα για τη Μεσσηνία, που συνοψίζεται στο "ήλιος και θάλασσα", έχει ασφυκτικά εγκλωβίσει την τουριστική περίοδο στους θερινούς μήνες.
Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να υπάρξει σχεδιασμός μιας φιλόδοξης και αποτελεσματικής πρότασης, προκειμένου να ανατραπούν τα ειωθότα.
Για να συμβεί, όμως, αυτό θα πρέπει να βελτιωθούν οι υποδομές της Μεσσηνίας, όπως αεροδρόμιο, λιμάνι, νοσοκομείο, οδικό δίκτυο (αυτό, άλλωστε, ειπώθηκε και στο πρόσφατο Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου).
Το επιχείρημα ενισχύεται και από πρόσφατες παρεμβάσεις ανθρώπων απόλυτα εξειδικευμένων με το αντικείμενο.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος, δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg: «Ο αριθμός των τουριστών, που από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο αγγίζει τα 30 εκατομμύρια, θα μπορούσε να φτάσει και τα 40 εκατομμύρια, εάν παραταθεί η τουριστική περίοδος και εμπλουτιστεί το τουριστικό προϊόν. Για να γίνει αυτό η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις ύψους 6 δισ. ευρώ, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον ξένων επενδυτών».
Σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με τον Έλληνα επιχειρηματία, θα πρέπει να διαδραματίσει το κράτος στη βελτίωση των υποδομών, όπως των λιμανιών, των μαρινών και των περιφερειακών αεροδρομίων.
Επίσης, μιλώντας στη Deutsche Welle o Μίχαελ Φρέντζελ, πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικού Τουριστικού Κλάδου (BTW), εκτίμησε ότι η αύξηση των τουριστών που έρχονται στην Ελλάδα σχετίζεται με τις προόδους που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια. «Με λογικές ξενοδοχειακές προσφορές και τιμές η Ελλάδα θα παραμείνει ένας δυνατός προορισμός» σχολίασε.
Ένας άλλος ειδικός στον τουρισμό, ο πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων (DRV), ο Ν. Φίμπιχ, σημείωσε στην Deutsche Welle για την επιμήκυνση της σεζόν πως «εξακολουθεί να είναι μια μεγάλη πρόκληση. Η σεζόν είναι σχετικά σύντομη. Οι αρμόδιοι έχουν μεν το θέμα στην ατζέντα τους, αλλά το έχουν, ομολογουμένως, εδώ και πολλά χρόνια. Έχω, όμως, την εντύπωση ότι τώρα καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες για την επιμήκυνση, έτσι ώστε να δημιουργηθεί δυναμικό ανάπτυξης».
Για να επιτευχθεί, επομένως, αυτός ο στόχος θα χρειασθεί ευρύ φάσμα μέτρων: από κεφάλαια εκκίνησης για επενδύσεις μέχρι αύξηση του αριθμού των πτήσεων από το εξωτερικό την περίοδο Νοεμβρίου - Μαρτίου. Και κυρίως, θα πρέπει να γίνουν προσφορές για τους τουρίστες πέραν του ήλιου, της θάλασσας και της αμμουδιάς. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, διεύρυνση των πολιτιστικών προσφορών αλλά και του τουρισμού που σχετίζεται με διάφορες δραστηριότητες.
Ιδού, λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρό για κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμους…  Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
*** Κρίσιμη σύσκεψη για το λιμάνι της Καλαμάτας 
Σύσκεψη για τους λιμένες της Πελοποννήσου 
 Την Πέμπτη 22 Μαρτίου θα διεξαχθεί στην Καλαμάτα σύσκεψη για τους λιμένες της Πελοποννήσου, με τη συμμετοχή του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή, του γενικού γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστου Λαμπρίδη και άλλων. Η σύσκεψη, την οποία θα απασχολήσουν θέματα master plan, υδατοδρομίων, νέου πλαισίου για τη λειτουργία των λιμένων, καθώς και εργασιών αναβάθμισης για όλα τα λιμάνια της Πελοποννήσου, αποτελεί θετικό νέο για την προώθηση επίλυσης κρίσιμων ζητημάτων του λιμένα Καλαμάτας.
Να σημειωθεί πως οργανώνεται από το Δήμο Καλαμάτας.

*** Θρασύτατη κλοπή στο κέντρο της Μεσσήνης 
Μια θρασύτατη κλοπή σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής, έξω από την Εθνική τράπεζα, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Μεσσήνης.
Ειδικότερα, όταν ένας ηλικιωμένος λιποθύμησε έξω από την τράπεζα αρκετοί ήταν αυτοί που έτρεξαν να τον βοηθήσουν.
Ανάμεσα λοιπόν στο πλήθος βρέθηκε και άτομο που αφαίρεσε από τον ηλικιωμένο το πορτοφόλι του.

*** Φυλάκιση 4 ετών στο σύζυγο που έβαλε φωτιά στο αυτοκίνητο για να κάψει τη γυναίκα του 
Σε φυλάκιση 4 ετών καταδικάσθηκε χθες ο 39χρονος που το Φεβρουάριο του 2012, ξημερώματα Καθαράς Δευτέρας, έβαλε φωτιά στο αυτοκίνητο που επέβαινε η τότε 32χρονη σύζυγός του, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρά εγκαύματα.
Πρωτόδικα, είχε καταδικασθεί σε φυλάκιση 5 ετών. Χθες από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Καλαμάτας η ποινή του μειώθηκε κατά ένα έτος, ενώ του αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μετανοίας και ότι προσπάθησε να άρει τις συνέπειες των πράξεών του.
Η 4ετής ποινή που του επιβλήθηκε χθες έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, με τον όρο επιτήρησης από επιμελητή κοινωνικής αρωγής.
Το περιστατικό είχε συμβεί μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα Κυριακής, ξημερώματα Καθαράς Δευτέρας. Ο 39χρονος με την 32χρονη Ουκρανή, οι οποίοι είχαν παντρευτεί μόλις ένα μήνα πριν, επέστρεφαν στο σπίτι τους στη Θουρία έπειτα από διασκέδαση. Ύστερα από αντιπαράθεση, ο 39χρονος και ενώ η γυναίκα βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητο, πήγε στο πορτμπαγκάζ, έβγαλε ένα μπιτόνι βενζίνης και άρχισε να περιλούζει το όχημα. Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα έβαλε φωτιά στο αυτοκίνητο και η γυναίκα προσπάθησε να απεγκλωβισθεί.
Στην προσπάθειά της αυτή έπαθε εγκαύματα σε χέρια, πόδια και κοιλιακή χώρα, ενώ περαστικοί τη βοήθησαν.
Ο 39χρονος είχε τραπεί σε φυγή και συνελήφθη λίγες ημέρες μετά, με ένταλμα που εκδόθηκε σε βάρος του. Β.Β.

*** Διήμερο Πολιτικής Προστασίας στην Καλαμάτα με έμφαση στους σεισμούς 
Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, ο Δήμος Καλαμάτας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας και οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μεσσηνίας διοργανώνουν τη Δευτέρα 12 Μαρτίου από κοινού, στο αμφιθέατρο «Θόδωρος Αγγελόπουλος», Αριστομένους 95, στην Καλαμάτα, εσπερίδα με θέμα «Πολιτική Προστασία – Διαχείριση Φυσικών Καταστροφών». Επίσης, σεμινάρια με θέμα την αντισεισμική προστασία σχολικών μονάδων και παιδικών σταθμών την Τρίτη 13 του μήνα.
Σε συνέντευξη Τύπου χθες, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο ιστορικό των σεισμών του 1986 και τις καταστροφές που αυτοί επέφεραν, τονίζοντας πως "η περιοχή μας είναι σεισμογενής, ο σεισμός θα ξανάρθει, όπως όλα τα φυσικά φαινόμενα, γι' αυτό πρέπει να προετοιμαζόμαστε. Όχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο - να έχουμε ένα σχέδιο αντιμετώπισης σεισμού στο ντουλάπι ή να κάνουμε κάποιες ενέργειες για το θεαθήναι -, αλλά ουσιαστικά να εκπαιδεύουμε πρώτα απ' όλα τα παιδιά μας και τους δασκάλους, φυσικά, για το τι πρέπει να κάνουν όταν συμβεί το φαινόμενο του σεισμού. Πρέπει να γίνονται ασκήσεις γι' αυτό".
Ο ίδιος ανέφερε πως τη Δευτέρα και την Τρίτη θα γίνει στην Καλαμάτα «ένα σεμινάριο εξαιρετικό, στο οποίο θα μιλήσουν επιστήμονες από τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και, βεβαίως, θα είμαστε και εμείς και η Περιφέρεια και η Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Τα σχολεία είναι το κρισιμότερο στοιχείο που πρέπει να βοηθήσουμε».
Σχετικά με το περιεχόμενο της διημερίδας μίλησε ο αντιπύραρχος Δημήτριος Γεωργανάς, αναπληρωτής διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, που – μεταξύ άλλων – ευχαρίστησε θερμά το δήμαρχο για τη συμπαράσταση του Δήμου Καλαμάτας προς την Πυροσβεστική, αλλά και για τα επαινετικά του λόγια για το προσωπικό της.

~ Ο καιρός αύριο Σάββατο στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Σάββατο 10/3/2018 προβλέπεται αίθριος, στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια και λίγες σποραδικές νεφώσεις, κυρίως τις βραδινές ώρες.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στη μέγιστη τιμή της και θα κυμανθεί από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 50-80%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν-ΝΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ και από το απόγευμα και μετά θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 1-2 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το http://kalamata.meteoclub.gr/

*** Η Τόλμη 1η στην ετήσια Ranking List 2017 της Περιφέρειας 
Το 2017 η Τόλμη συμμετείχε σε ιστιοπλοϊκούς αγώνες εντός της Περιφέρειας Νοτίου Ελλάδος (Καλαμάτα) καθώς και σε αγώνες των Περιφερειών Κρήτης (Χανιά), Ιονίου (Κέρκυρα, Λευκάδα) και Πατραϊκού – Κορινθιακού (Πάτρα).
Συνολικά για την αγωνιστική δραστηριότητα του 2017 η Ομάδα «ταξίδεψε» περισσότερα από 1.300ν.μ. και η συνολική διάρκεια των πλεύσεων υπολογίζεται ότι ξεπέρασε τις 320 ώρες και παρουσίασε μια εκ των υψηλότερων δραστηριοτήτων πανελλαδικώς, εξαιρουμένων των σκαφών του Σαρωνικού.
Η συνολική δραστηριότητα του σκάφους και η απόδοσή του στις ιστιοδρομίες που έλαβε μέρος, το κατέταξαν 1ο στην ετήσια βαθμολογία δραστηριότητας (Ranking List) της Περιφέρειας Νοτίου Ελλάδος για το 2017.
Η βράβευση των πρωταθλητών πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου στο κεντρικό αμφιθέατρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.
Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στον θεσμό η συγκεκριμένη διάκριση για την Περιφέρεια Νοτίου Ελλάδος επιτυγχάνεται από ένα αμιγώς ερασιτεχνικό σκάφος.
Κυβερνήτης του σκάφους ήταν ο Γιάννης Σαραντόπουλος και πλήρωμα οι Μάρθα Σινάπη, Κώστας Λημνιός, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Βίκυ Κουφού, Έφη Δελικούρα, Κυριάκος Μπρέγιαννης, Γεώργιος Γεωργούλης, Κώστας Χατζηαγάπογλου και Αθανάσιος Νακόπουλος.

*** Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: Ένας ηθοποιός ερωτευμένος με τη Μεσσηνία 
Σήμερα και αύριο στην Καλαμάτα με την παράσταση «Ο πατέρας του Άμλετ»
Πρόκειται για έναν από τους πιο αγαπητούς ηθοποιούς της Ελλάδας. Ο λόγος για τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, τον οποίο πολλοί από εμάς έχουμε συνδυάσει με το ρόλο του «Αχιλλέα» από την τηλεοπτική σειρά «Εγκλήματα», ένα σίριαλ που παραμένει «ζωντανό» ακόμα και έπειτα από τόσα χρόνια.
Ο ηθοποιός, ωστόσο, δεν είναι «ξένος» στην περιοχή μας, καθώς τα τελευταία χρόνια μαζί με την επίσης ηθοποιό Βίκυ Σταυροπούλου έχουν δημιουργήσει μια μονάδα αγροτουρισμού στη Σάντοβα. Η επιλογή της περιοχής μας έγινε, όπως μας είπε ο ίδιος, επειδή όταν έφτασε εδώ την ερωτεύθηκε. Πλέον προσπαθεί να πάρει και τη «μεσσηνιακή υπηκοότητα»!
Το «Θάρρος» μίλησε μαζί του με αφορμή την παράσταση «Ο πατέρας του Άμλετ», στην οποία ο ίδιος πρωταγωνιστεί και «θα ανέβει» σήμερα και αύριο στην Κεντρική Σκηνή Καλαμάτας:
-Αρχικά να μιλήσουμε για τη σχέση σας με τη Μεσσηνία και ειδικότερα την Καλαμάτα…
Πρωτοήρθα στην Καλαμάτα για να δω μια παράσταση στο ΔΗΠΕΘΕΚ. Και ο έρωτας ήταν ακαριαίος. Έκτοτε ερχόμουν πολύ συχνά για διακοπές. Τότε που έκανες 6 ώρες να έρθεις, όχι αστεία! Μ’ αρέσει πολύ η Μεσσηνία, η Μάνη.
Αργότερα αρχίσαμε να ερχόμαστε και με τη Βίκυ. Μέχρι που πήραμε ένα κτήμα και φτιάξαμε μια μικρή αγροτουριστική μονάδα, το Euphoria suites. Όπου να ’ναι, θα πάρουμε και υπηκοότητα, χα χα!
Κοίτα, είναι ένας μοναδικός χώρος με θέα 300 μοίρες μέσα στις ελιές και ό,τι μπορεί να ευδοκιμήσει, δηλαδή όλα. Εσπεριδοειδή, μήλα, αχλαδιές, κυδώνια, αμύγδαλα, ρόδια, σύκα, λωτοί, κεράσια…
Είναι μαγικό να βγαίνεις, να κόβεις και να τρως τις φράουλές σου, βατόμουρα, μύρτιλα, γκόντζι-μπέρι, αρώνιες κ.λπ. Και το καλοκαίρι με τα μποστάνια του, κι όλα από σπόρους μη μεταλλαγμένους από τον ΠΕΛΙΤΙ και φίλους, χωρίς χημικά και φάρμακα, αλλά μόνο με το νερό της Μεσσηνίας.

-Το συγκεκριμένο κτήμα αγροτουρισμού αποτελεί ζωντανή διαφήμιση για την περιοχή μας. Υπάρχει ενδιαφέρον;
Ναι, παρατηρείται μεγάλο ενδιαφέρον. Στόχος μας είναι οι άνθρωποι που έρχονται να φεύγουν ενθουσιασμένοι, κάτι που μέχρι σήμερα έχουμε πετύχει.
Το κτήμα απευθύνεται σε κόσμο που του αρέσει να περάσει ήσυχα, μαγικά. Μπορεί να νοικιαστεί από μια παρέα ή και μεμονωμένα, αφού αποτελείται από 5 στούντιο.
  -Συχνά ακούμε ανθρώπους που ζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα να θέλουν να φύγουν από αυτά…
Χρόνια αναζητούσα να φύγω, έστω για λίγο, από την Αθήνα. Τα τελευταία 25 χρόνια, λόγω της δουλειάς μου, δεν μπορούσα να φεύγω, αφού πάντα ήμουν σε κεντρικές σκηνές.
Φέτος, λοιπόν, μου δόθηκε η ευκαιρία με τον «Πατέρα του Άμλετ», που έχει περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Από εκεί και πέρα, είναι σε περιοδεία κι έτσι εκμεταλλεύτηκα αυτό το κενό.
Όπως είπα και πριν, η Μεσσηνία είναι ο μεγάλος μου έρωτας και αυτή τη στιγμή την απολαμβάνω και το χειμώνα.
Αν μπορούσα, εννοείται ότι θα έμενα μόνιμα εδώ. Η ζωή στην επαρχία έχει άλλη ποιότητα. Έχει σίγουρα περισσότερες δυνατότητες, αλλά και ευκαιρίες.
  -Καλλιέργεια της γης… πόσο δύσκολο είναι για έναν άνθρωπο της πόλης;
Είναι πολύ δύσκολο. Ωστόσο, ακόμα κι αυτή η εξ απαλών ονύχων ασχολία με τη γη μού αρέσει πολύ, με ζεσταίνει. Εγώ πιστεύω στον πλούτο της χώρας μας. Κάποιος μπορεί να έχει απλά ένα μικρό χωράφι, να ασχοληθεί πραγματικά και να αισθανθεί τον απόλυτο πλούτο.
Τώρα, για όσους αποφασίζουν να ασχοληθούν αποκλειστικά με τη γη, γνωρίζω ότι οι νέοι αγρότες δε βοηθούνται από το κράτος. Το αντίθετο θα έλεγα, αφού κι αυτούς τους κατακλέβουν, όπως τους περισσότερους εργαζομένους.
Η Ελλάδα γενικότερα είναι ένα συγκλονιστικό μέρος με φοβερό κλίμα και θα μπορούσαμε, υπό προϋποθέσεις, να μην έχουμε ανάγκη κανέναν.
  -Θέατρο, τηλεόραση ή κινηματογράφος;
Και τα τρία μπορούν να χαρίσουν σ’ έναν ηθοποιό σπουδαίες στιγμές.

-Ο περισσότερος κόσμος σάς συνδύασε με το ρόλο του Αχιλλέα. Σας το λένε ακόμα, κι αν ναι, σας ενοχλεί;
Ήταν (είναι, για την ακρίβεια) πολύ μεγάλη επιτυχία, οπότε είναι πολύ λογικό. Όχι δε μ’ ενοχλεί, ιδίως όταν γίνεται από ευγενικούς ανθρώπους.
  -Κι αφού μιλήσαμε για την τηλεόραση, οι τηλεοπτικές σειρές όλο και μειώνονται. Πώς το σχολιάζετε;
Δυστυχώς, μέσα σε μια τέτοια τεκτονική κρίση ο χώρος μας χτυπήθηκε αλύπητα. Όπως είναι λογικό, οι άνθρωποι πρώτα θα φάνε, θα ντυθούν και μετά ίσως κάποιοι σκεφτούν να πάνε και θέατρο.
Η τηλεόραση, από την άλλη, είναι σε ψιλοαπόγνωση. Η διαφημιστική πίτα έχει μειωθεί εξαιρετικά. Πολλοί μιλάνε για 75%. Οπότε, αν δεν υπάρχουν λεφτά, δεν υπάρχουν παραγωγές…
Ας ελπίσουμε ότι θα ανοίξει κάποια στιγμή ο ορίζοντας.
  -Ποιοτικά πώς τη βλέπετε;
Η ποιότητα δεν μπορεί να γίνει από μόνη της, χρειάζονται λεφτά. Έτσι, είτε δε γίνονται παραγωγές είτε γίνονται με όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα. Αλλά όπως είπα, ελπίζω ότι θα ξαναβρούμε το δρόμο μας σιγά σιγά.
Αυτή τη στιγμή, το παράδειγμα θα μπορούσε να δώσει η ΕΡΤ, που θα πρέπει να ασχοληθεί και να στηρίξει την ελληνική μυθοπλασία. Ελπίζω, λοιπόν, να το κάνει.
  -Ηθοποιός σημαίνει;
Έλα ντε…
xatzi.jpg
-Παρά την κρίση βλέπουμε ότι σπάνια μείνατε άνεργος… Αρχικά η ανεργία σάς φοβίζει;
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να μάθεις να διαχειρίζεσαι, όταν ξεκινάς αυτή τη δουλειά, είναι ότι δύο φορές το χρόνο είσαι άνεργος και ψάχνεσαι τι θα κάνεις. Μαθαίνεις να προχωράς με πίστη και χωρίς φόβους. Και συνεχίζεις να φοβάσαι, χα χα.
  -Ο κόσμος πλέον έχει αρχίσει να επιστρέφει στο θέατρο;
Όχι, αυτό είναι μύθος... Από πραγματικά  στοιχεία φαίνεται ότι ο αριθμός θεατών έχει μειωθεί κατά 50% σε απόλυτα νούμερα. Το ότι έπαιξα σε γεμάτα θέατρα τα τελευταία χρόνια, ενώ υπήρχαν και κάποια θέατρα ακόμα που πήγαιναν πολύ καλά, δεν πρέπει να μας οδηγεί σε εσφαλμένα συμπεράσματα.
Τώρα, αν εννοείς ότι πάει καλά γιατί γίνονται 1.500 περίπου παραστάσεις στην Αθήνα κάθε σεζόν, αυτό είναι άλλο. Πάντως, οι παραστάσεις που πήγαν καλά φέτος είναι κάτω από 10. Θέλει μεγάλη κουβέντα, δεν είναι της παρούσης.
  -1.500 παραστάσεις στην Αθήνα; Δεν είναι λίγο υπερβολικό;
Το ότι υπάρχουν 1.500 παραστάσεις δεν είναι δείγμα ευμάρειας για μένα. Παλιά, για να γίνει μια παράσταση, χρειαζόταν κάτι πολύ βασικό, δηλαδή συλλογική σύμβαση. Έτσι, όταν κάποιος αποφάσιζε να κάνει μια παράσταση, θα έπρεπε για τρεις μήνες υποχρεωτικά να πληρώνει ταμεία και μισθούς σε όσους εργάζονταν στην παράσταση. Πλέον αυτό δεν υπάρχει, είναι «μπάτε σκύλοι αλέστε». Το θέατρο αυτή τη στιγμή είναι στα χέρια οποιουδήποτε λαμόγιου και οπουδήποτε ψώνιου. Αφού δεν είναι υποχρεωμένος να πληρώσει τίποτα, ο καθένας που θέλει να εκμεταλλευτεί κάποιους ανθρώπους, είτε που έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να είναι ένα σκουπίδι, αποφασίζει να κάνει μια παράσταση.
Τώρα, το πού βρίσκει ηθοποιούς; Το επάγγελμά μας είναι ανασφαλές, υπάρχουν πολλοί νέοι ηθοποιοί που ψάχνουν την ευκαιρία, και πολλοί μπορεί να νομίζουν ότι αυτό που τους δίνεται μπορεί να είναι και η ευκαιρία τους. Ίσως βέβαια να είναι, αλλά έτσι δε λύνεται το θέμα.
  -Κατά τη γνώμη σας, η τέχνη και ειδικότερα το θέατρο είναι για να περνά μηνύματα στον κόσμο;
Εμένα γενικά δε μου αρέσουν τα μηνύματα. Το θέατρο, μια παράσταση δηλαδή, σε καλεί για να σε ταξιδέψει στον κόσμο της. Να σε κάνει να ονειρευτείς, να γελάσεις, να συγκινηθείς. Να καταφέρει να σε “αλλάξει” όσην ώρα ταξιδεύεις μαζί της. Τότε είναι μια καλή παράσταση. Τώρα αν η συγκίνηση είναι μεγάλη, μπορεί να “αλλάξει” την αντίληψη ή ακόμα και την πρακτική σου για θέματα της ζωής και της φιλοσοφίας σου.
  -Ελληνικός κινηματογράφος… είναι ένας παρεξηγημένος κινηματογράφος;
Ένας θαυμάσιος κινηματογράφος. Με σπουδαίους δημιουργούς και υπέροχες ταινίες. Και τι ωραία που υπάρχει συνέχεια στην παράδοση της τέχνης από σπουδαίους νέους δημιουργούς, όπως ο Λάνθιμος μ’ αυτή τη σπουδαία πορεία, όπως ο Πάνος Κούτρας και άλλοι πολλοί!
  -Αν μπορούσατε να ξαναγυρίσετε τη σκηνή που λέγεται Ελλάδα της κρίσης, τι θα αλλάζετε;
Όλα, αλλά στα λόγια όλοι τα θέλουμε όλα τούμπα. Άρα, λόγια του αέρα.
  -Τι θα λέγατε σε ένα παιδί που σκέφτεται να ασχοληθεί με την υποκριτική;
Αν σου αρέσει πολύ να το κάνεις, είναι μια δύσκολη δουλειά, αλλά εκτιμώ πολύ τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτό που αγαπούν. Αυτό, άλλωστε, είναι το μεγάλο πρόβλημα που έχουν οι σύγχρονες κοινωνίες. Δηλαδή, οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα ασχολούνται με πράγματα που δεν τους ενδιαφέρουν καθόλου και αυτό είναι δυστυχία.
Έτσι, δε θα μπορούσα να αποτρέψω έναν νέο που θα ήθελε να ασχοληθεί με την υποκριτική.
  -Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο… Στην Καλαμάτα, για παράδειγμα, εδώ και χρόνια η θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή είναι κενή. Η γνώμη σας για αυτά τα θέατρα;
Γιατί στο ΔΗΠΕΘΕΚ να μην υπάρχει διευθυντής; Ποιος ευθύνεται; Δεν έχει σημασία βέβαια αυτό, αλλά σημασία έχει, κατά τη γνώμη μου, να παραμείνει ζωντανό. Μπορεί να αναπνέει αργά και δύσκολα, αλλά τουλάχιστον παραμένει ζωντανό, σε σχέση με τα περισσότερα της Ελλάδας που έχουν πεθάνει.
Λίγα έχουν δράση ακόμα κι αυτό, κυρίως, οφείλεται στους αρχηγούς των ΔΗΠΕΘΕ, όπως, για παράδειγμα, ο σκηνοθέτης μου, ο Θοδωρής Γκόνης, που είναι καλλιτεχνικός διευθυντής στο ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, το οποίο παρουσιάζει ένα εξαιρετικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα με ελάχιστα χρήματα.
Καλώ, λοιπόν, όσους είναι υπεύθυνοι, για το καλό της πόλης να προσπαθήσουν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν ζωντανό το ΔΗΠΕΘΕΚ. Είναι μεγάλο όφελος για την πόλη.
  -Στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης είχαμε αγοράσει και παραστάσεις…
Για μένα αυτό είναι λάθος. Τα ΔΗΠΕΘΕ είναι για να δημιουργούν παραστάσεις και όχι για να αγοράζουν. Τώρα, αν αγοραστεί μια παράσταση για κάποιους εξαιρετικούς λόγους, ναι, μπορεί να συμβεί, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει αυτός να είναι ο σκοπός ενός ΔΗΠΕΘΕ.
  -Τι θα δει ο κόσμος που θα βρεθεί σήμερα ή αύριο στο ΔΗΠΕΘΕΚ;
Είναι ένα πολύ σπουδαίο κείμενο του μεγαλύτερου εν ζωή Έλληνα ποιητή. Ελπίζω να είναι μια βραδιά που θα θυμούνται. Δεν το λέω με έπαρση, με ταπεινότητα το λέω.

Το έργο
«Ο πατέρας του Άμλετ» είναι το πρώτο θεατρικό έργο του Μάνου Ελευθερίου. Είναι η αναμέτρηση με το θάνατο, με αυτά που έγιναν, ο απολογισμός μιας ζωής. Ο Μάνος Ελευθερίου και ο Θοδωρής Γκόνης επιχειρούν να μπουν στο μυαλό και την ψυχή ενός μεγάλου δραματικού ήρωα λίγο πριν από το τέλος του. Εργαλείο τους; Ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, ο οποίος γίνεται η φωνή του επιβλητικού και μελαγχολικού πατέρα του Άμλετ και μας μεταφέρει στον κόσμο του, για να μας θυμίσει πως ο Άμλετ είμαστε εμείς.
  Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Μιχάλης Αγγελίδης, Δημήτρης Καντάς
Ερμηνεία: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης
Σκηνικά-Κοστούμια: Ανδρέας Γεωργιάδης
Σχεδιασμός φωτισμών: Τάσος Παλαιορούτας
Παραγωγή - Οργάνωση παραγωγής περιοδείας: Μικρή Άρκτος - Βιβή Γερολυμάτου, Απόστολος Παπαδόπουλος.
Διάρκεια παράστασης: 70’ (χωρίς διάλειμμα).
Κεντρική Σκηνή ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας
Σάββατο 10 Μαρτίου στις 21:00
Κυριακή 11 Μαρτίου στις 20:00
  Προπώληση
10 ευρώ γενική είσοδος, 8 ευρώ φοιτητικό, ανέργων
Τιμή εισιτηρίου: 13 ευρώ γενική είσοδος, 10 ευρώ φοιτητικό, ανέργων
 Σημεία προπώλησης
Public – σε όλα τα καταστήματα και μέσω της ιστοσελίδας (tickets.public.gr)
TicketServices - τηλεφωνικά στο 210 72 34 567 και μέσω της ιστοσελίδας ticketservices.gr.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

*** Εργατικό ατύχημα δημοτικού υπαλλήλου σε ιδιωτικό χώρο προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά… 
Εργατικό ατύχημα υπαλλήλου του Δήμου Τριφυλίας, που φέρεται ότι σημειώθηκε σε ιδιωτικό χώρο, προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά. Την αποκάλυψη έκανε προχθές το Gargalianoionline.gr: «Εργατικό ατύχημα για υδραυλικό του Δήμου Τριφυλίας – Έπεσε από σκάλα. Ένα εργατικό ατύχημα πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Κυπαρισσία με θύμα έναν υδραυλικό του Δήμου Τριφυλίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας, που είναι υπάλληλος του Δήμου Τριφυλίας, πήρε εντολή προκειμένου να διορθώσει διαρροή ιδιωτικού κτηρίου στην πλατεία της Κυπαρισσίας, καθώς έτρεχαν νερά στην πλατεία. Τη στιγμή που είχε ανέβει σε σκάλα για μία εργασία ρουτίνας ξαφνικά έχασε την ισορροπία του και βρέθηκε στο έδαφος, όπου και τραυματίστηκε. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε αμέσως στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, όπου και νοσηλεύτηκε για μία μέρα».
Άμεση ήταν η αντίδραση της επικεφαλής της Ρ.Α.ΚΙ. Δήμου Τριφυλίας, Ιωάννας Μαραβελή, η οποία κοινοποίησε στο facebook το εν λόγω δημοσίευμα, τονίζοντας: «Αν το δημοσίευμα είναι ακριβές... τότε προφανώς ο Δήμος όταν δεν έχει δουλειά, για να μην πλήττουν οι υπάλληλοι, τους στέλνει σε ιδιωτικές δουλειές... Κάπως έτσι είχε βγει και το γκρέιντερ σε ιδιωτική επιχείρηση... για να μη σκουριάσει... Τα ερωτήματα, βεβαίως, που προκύπτουν πολλά. Για ποιον λόγο υπάλληλος του Δήμου είχε πάει σε ιδιωτικό χώρο; Ποιος έδωσε την εντολή και, άρα, θα αναλάβει και την ευθύνη;».
Με αφορμή αυτό το συμβάν, ήρθε στην επιφάνεια ακόμα ένα εργατικό ατύχημα που είχε σημειωθεί τον Αύγουστο, οπότε υπάλληλος του Δήμου, συμβασιούχος-παρατασιούχος, εν ώρα εργασίας στην καθαριότητα υπέστη ακρωτηριασμό δακτύλου στο δεξί χέρι. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής δεν υπήρξε κανένα ουσιαστικό ενδιαφέρον.
Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, περί τα μέσα Δεκεμβρίου, διεξήχθη έλεγχος στο Δήμο Τριφυλίας από την Επιθεώρηση Εργασίας, ο οποίος ήταν και διοικητικός και «τεχνικός», ερευνώντας και εξετάζοντας την τήρηση των κανόνων ασφαλείας κ.α., με το δήμαρχο Τριφυλίας να απουσιάζει, καίτοι ήταν γνωστό στο Δήμο ότι θα διεξαχθεί έλεγχος.
Του Ηλία Γιαννόπουλου 

*** «Στο πηδάλιο της γραφής» 44 χρόνια η συγγραφέας Μάρω Δούκα θα φιλοξενηθεί στην Καλαμάτα 
Ως τη μεγαλύτερη εν ζωή Ελληνίδα και ως πολυβραβευμένη και πολυμεταφρασμένη πεζογράφο «σύστησε» τη Μάρω Δούκα, παραθέτοντας παράλληλα ένα σύντομο βιογραφικό για τη ζωή και το έργο της, η πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημοσίας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, Στέλλα Καρλαύτη, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο αναγνωστήριο εν όψει της σημαντικής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη 14 Μαρτίου και ώρα 7.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Νικόλαος Πολίτης» του Πανεπιστημίου. Έχει τίτλο «Στο πηδάλιο της γραφής» και είναι αφιερωμένη στα 44 χρόνια συγγραφικής παρουσίας της Χανιώτισσας λογοτέχνιδας, η οποία θα είναι φυσικά το κεντρικό πρόσωπο και θα συνομιλήσει στο τέλος με το κοινό.
Με χαιρετισμούς και παρεμβάσεις θα συμμετάσχουν ακόμη η κα Καρλαύτη, οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Γιώργος Ανδρειωμένος (αντιπρύτανης), Αλέξιος Γ.Κ. Σαββίδης (κοσμήτωρ της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών), Βασίλης Κωνσταντινόπουλος (πρόεδρος Τμήματος Φιλολογίας) και Τιτίκα Καραβία.
Η κα Καρλαύτη τόνισε ακόμη ότι η εκδήλωση της Καλαμάτας με τη Μάρω Δούκα θα βιντεοσκοπηθεί από το Ίδρυμα Μποδοσάκη και θα αναρτηθεί στον ιστότοπο http://www.blod.gr, όπου παρουσιάζονται επιλεγμένες ομιλίες και διαλέξεις.
Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο κ. Κωνσταντινόπουλος, με τη διπλή ιδιότητα του προέδρου του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου και του αντιπροέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης, επισημαίνοντας ότι η εκδήλωση για τη Μάρω Δούκα εντάσσεται στη γενικότερη φιλοσοφία και το στρατηγικό στόχο του Πανεπιστημίου για υποβοήθηση της ανάπτυξης των περιφερειακών σχολών και τμημάτων, αλλά και διάθεσης της γνώσης στο ευρύ κοινό.
«Για πρώτη φορά η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη με σειρά εκδηλώσεων αναδεικνύεται σε επίκεντρο της πνευματικής παραγωγής της πόλης» συμπλήρωσε ακόμη, υπενθυμίζοντας και τη θέσπιση του ετήσιου λογοτεχνικού διαγωνισμού και εξάροντας την ιδιαίτερη συμβολή σε όλα αυτά της προέδρου Στέλλας Καρλαύτη και της διευθύντριας Νινέτας Σωτηράκη.
Η κα Σωτηράκη έκλεισε την συγκεκριμένη συνέντευξη Τύπου, υπερτονίζοντας τον ανοικτό χαρακτήρα της εκδήλωσης με τη Μάρω Δούκα: «Μετά τις ομιλίες και τις παρεμβάσεις θα υπάρξει διάλογος της συγγραφέως με το κοινό. Αρχικά με τους μεταπτυχιακούς φοιτητές, οι οποίοι μελετούν την Νεοελληνική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιό μας, αλλά και με τους αναγνώστες, τους απλούς πολίτες, τους ανθρώπους που θα έρθουν να γνωρίσουν από κοντά τη Μάρω Δούκα και τα βιβλία της.
Παρ’ όλο που έχει το κύρος του Πανεπιστημίου και ένα ακαδημαϊκό υπόβαθρο αυτή η εκδήλωση, δε θα ήθελα να τη δει ο κόσμος ως κάτι απόμακρο, που δε θα μπορούσε να παρακολουθήσει ή να συμμετάσχει. Είναι μια εκδήλωση ανοικτή, που γίνεται για το κοινό. Το κοινό της Καλαμάτας αγαπάει τη Μάρω Δούκα. Έχουμε δουλέψει σχεδόν 6 μήνες για να στήσουμε αυτή την εκδήλωση και σας περιμένουμε όλους εκεί την Τετάρτη 14 Μαρτίου στις 7.30 το απόγευμα».
Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους, ενώ θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης. Στο τέλος της εκδήλωσης θα παρατεθεί μικρή δεξίωση.
Χ.Ε.

*** Νέος ΚΟΚ: Τι αλλάζει σε πρόστιμα και παραβάσεις 
Κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), που προβλέπει μείωση 40% σε όλα τα πρόστιμα, αλλά και τριπλάσια προσαύξηση, ανάλογα με το εισόδημα του οδηγού.
Οι παραβάσεις χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, χαμηλής, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας, και αναλόγως της διαβάθμισης θα υπάρχει και το αντίστοιχο πρόστιμο.
  Τρεις κατηγορίες παραβάσεων και πρόστιμα
Τα πρόστιμα για την πρώτη κατηγορία είναι μέχρι 100 ευρώ, για τη δεύτερη από 101 έως 300 ευρώ και για την τρίτη από 301 έως 600 ευρώ. Προβλέπονται και δύο πρόσθετες κατηγορίες: της πολύ υψηλής συχνότητας και της αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Και στις δύο θα αφαιρείται η άδεια οδήγησης για 60 ημέρες.
Σε παραβάσεις, όπως η χρήση κινητού χωρίς ακουστικά, η ζώνη ασφάλειας, το κράνος, η μεταφορά παιδιών χωρίς ασφάλεια (πλην προσπεράσεων φορτηγών που η ποινή είναι οι 30 μέρες χωρίς αφαίρεση πινακίδων την πρώτη φορά), προβλέπονται διοικητικά μέτρα που είναι η αφαίρεση διπλώματος και πινακίδων για 60 ημέρες. Σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε έξι μήνες για τη χρήση κινητού και την ασφαλή μεταφορά παιδιών, ο παραβάτης θα πρέπει να επαναλάβει τις εξετάσεις οδήγησης.
Για τις πολύ σοβαρές παραβάσεις -κατανάλωση αλκοόλ, παραβίαση STOP και ερυθρού σηματοδότη- θα προβλέπεται ακόμη και αφαίρεση διπλώματος δια βίου. Μάλιστα, οι εν λόγω παραβάσεις εξαιρούνται από τα πρόστιμα με εισοδηματικά κριτήρια.
  Τέλος οι «γουρούνες» χωρίς άδεια οδήγησης
Ο νέος ΚΟΚ έρχεται να βάλει τέλος στη μίσθωση των τετράτροχων (γουρούνες) χωρίς άδεια οδήγησης, με πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής, επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και κατάσχεση της «γουρούνας».

***  Περίφραξη Πάρκου 
Προσπαθεί η Δημοτική Αρχή, με διάφορα μέσα, να προστατεύσει το δημόσιο χώρο, όπως είναι το Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων. Τελευταία παρέμβαση η ολοκλήρωση σχεδόν του έργου της περίφραξης με κάγκελα, με σκοπό τη μείωση της παραβατικότητας. Ευχή να το πετύχει, γιατί ο χώρος πέφτει καθημερινά σε χέρια βανδάλων.
Θεωρούμε, όμως, ότι θα πρέπει να αυστηροποιηθούν τα μέτρα με φύλαξη όλο το 24ωρο.   Α.Π.  

***  Ασφαλτόστρωση στην οδό Ναυαρίνου 
Σε εξέλιξη βρίσκεται, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, η ασφαλτόστρωση σε τρία τμήματα της οδού Ναυαρίνου στην Καλαμάτα, ως εξής: Στη λωρίδα προς δυσμάς, στην περιοχή της στάσης του Αστικού ΚΤΕΛ πλησίον ξενοδοχείου «Νέδων». Σε αμφότερες τις λωρίδες από συμβολή με Αύρας προς δυσμάς. Από φωτεινούς σηματοδότες Ναυαρίνου και Καρακούση και στη λωρίδα προς δυσμάς. 

***  Διήμερο Πολιτικής Προστασίας στην Καλαμάτα με έμφαση στους σεισμούς 
Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, ο Δήμος Καλαμάτας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας και οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μεσσηνίας διοργανώνουν τη Δευτέρα 12 Μαρτίου από κοινού, στο αμφιθέατρο «Θόδωρος Αγγελόπουλος», Αριστομένους 95, στην Καλαμάτα, εσπερίδα με θέμα «Πολιτική Προστασία – Διαχείριση Φυσικών Καταστροφών». Επίσης, σεμινάρια με θέμα την αντισεισμική προστασία σχολικών μονάδων και παιδικών σταθμών την Τρίτη 13 του μήνα.
Σε συνέντευξη Τύπου χθες, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο ιστορικό των σεισμών του 1986 και τις καταστροφές που αυτοί επέφεραν, τονίζοντας πως "η περιοχή μας είναι σεισμογενής, ο σεισμός θα ξανάρθει, όπως όλα τα φυσικά φαινόμενα, γι' αυτό πρέπει να προετοιμαζόμαστε. Όχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο - να έχουμε ένα σχέδιο αντιμετώπισης σεισμού στο ντουλάπι ή να κάνουμε κάποιες ενέργειες για το θεαθήναι -, αλλά ουσιαστικά να εκπαιδεύουμε πρώτα απ' όλα τα παιδιά μας και τους δασκάλους, φυσικά, για το τι πρέπει να κάνουν όταν συμβεί το φαινόμενο του σεισμού. Πρέπει να γίνονται ασκήσεις γι' αυτό".
Ο ίδιος ανέφερε πως τη Δευτέρα και την Τρίτη θα γίνει στην Καλαμάτα «ένα σεμινάριο εξαιρετικό, στο οποίο θα μιλήσουν επιστήμονες από τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και, βεβαίως, θα είμαστε και εμείς και η Περιφέρεια και η Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Τα σχολεία είναι το κρισιμότερο στοιχείο που πρέπει να βοηθήσουμε».
Σχετικά με το περιεχόμενο της διημερίδας μίλησε ο αντιπύραρχος Δημήτριος Γεωργανάς, αναπληρωτής διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, που – μεταξύ άλλων – ευχαρίστησε θερμά το δήμαρχο για τη συμπαράσταση του Δήμου Καλαμάτας προς την Πυροσβεστική, αλλά και για τα επαινετικά του λόγια για το προσωπικό της.

*** Κρίσιμη σύσκεψη για το λιμάνι της Καλαμάτας 
Σύσκεψη για τους λιμένες της Πελοποννήσου 
 Την Πέμπτη 22 Μαρτίου θα διεξαχθεί στην Καλαμάτα σύσκεψη για τους λιμένες της Πελοποννήσου, με τη συμμετοχή του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή, του γενικού γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστου Λαμπρίδη και άλλων. Η σύσκεψη, την οποία θα απασχολήσουν θέματα master plan, υδατοδρομίων, νέου πλαισίου για τη λειτουργία των λιμένων, καθώς και εργασιών αναβάθμισης για όλα τα λιμάνια της Πελοποννήσου, αποτελεί θετικό νέο για την προώθηση επίλυσης κρίσιμων ζητημάτων του λιμένα Καλαμάτας. Να σημειωθεί πως οργανώνεται από το Δήμο Καλαμάτας.

*** Θλίψη για το ξαφνικό θάνατο του Γιώργου Μπεμπόνη στην Αυστραλία
Με καταγωγή από τις Βρύσες Τριφυλίας υπήρξε για πολλές δεκαετίες ο φωτογράφος του «Νέου Κόσμου»
Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στο γραφείο του «Νέου Κόσμου» η είδηση για τον ξαφνικό θάνατο του Γιώργου Μπεμπόνη.
Του φωτογράφου της παροικίας μας και της εφημερίδας μας.
Σχεδόν 50 χρόνια ο Γιώργος Μπεμπόνης συνεργαζόταν με τον «Νέο Κόσμο». Για τρεις δεκαετίες ήταν ο φωτογράφος της εφημερίδας μας.
Τα τελευταία χρόνια μας επισκεπτόταν κάθε Τρίτη για να μας φέρει φωτογραφίες από τη νυχτερινή ζωή της παροικίας.
Την περασμένη Τρίτη δεν φάνηκε. Τον ψάξαμε χωρίς το μυαλό μας να πάει στο κακό.
Το θλιβερό μαντάτο του θανάτου του δεν το περιμέναμε!
Όπως μας είπε η νύφη του, Αλεξάνδρα Μπεμπόνη, ο Γιώργος πέθανε ξαφνικά στο σπίτι του. Από τη νεκροψία διαπιστώθηκε ότι ο θάνατός του προήλθε από καρδιακή προσβολή.
Ήταν μόλις 68 ετών.
Με καταγωγή από τις Βρύσες Τριφυλίας (Μεσσηνία), ο Γιώργος Μπεμπόνης έφτασε παιδί στην Αυστραλία μαζί με την οικογένειά του το 1964. Τους γονείς του και τα αδέλφια του.
Σήμερα βρίσκονται εν ζωή ο Θόδωρος, ο Απόστολος και η Πέγκυ. Πριν τον Γιώργο πέθαναν ο Κωνσταντίνος και η Βασιλική.
Λίγα χρόνια μετά την άφιξή του στην Αυστραλία, ο Γιώργος Μπεμπόνης αποφάσισε να ασχοληθεί με τη φωτογραφία και μαζί με τους αδελφούς του άνοιξαν δυο φωτογραφεία, ένα στο Northcote και ένα στο Prahran. Φωτογράφισαν χιλιάδες γάμους και βαπτίσεις την παροικία μας.
Ο Γιώργος, όμως, ως φωτογράφος του «Νέου Κόσμου», φωτογράφισε και όλες τις μεγάλες στιγμές της παροικίας μας. Στα γήπεδα, τα θέατρα, τις συναυλίες και όλες τις σημαντικές εκδηλώσεις. Φωτογράφισε πολιτικούς, τραγουδιστές, ηθοποιούς, αθλητές, επιχειρηματίες, επιστήμονες και κυρίως καθημερινούς ανθρώπους τη παροικίας μας.
Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη στις 11 το πρωί από την Υπαπαντή του Κυρίου Coburg.  Πηγή: facebook.com/neoskosmos/

***  Παίρνει πιστοποίηση το Μεγάρου Χορού Καλαμάτας τον επόμενο μήνα 
Η είδηση θα μπορούσε να είναι κι ένα πολύ καλό αστείο για την Πρωταπριλιά, αλλά φαίνεται να είναι σοβαρή. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας, στο διάστημα 16 – 20 Απριλίου τεχνικοί από τη Γερμανία (πιστοποιητικός οργανισμός TuV Sud) θα έλθουν στην Καλαμάτα για πιστοποίηση του Μεγάρου Χορού.
Πάντα σύμφωνα με το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα, στο Μέγαρο Χορού ολοκληρώθηκαν οι συμπληρωματικές και διορθωτικές εργασίες (ηλεκτρομηχανολογικά, στεγανοποίηση, καθίσματα κ.λπ.). Μετά την πιστοποίηση θα κατατεθεί από τη Δημοτική Αρχή, προς έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο, πρόταση για τη διαχείριση του Μεγάρου.
Έτσι, ένα από τα μεσσηνιακά γεφύρια της… Άρτας, όπως είναι η ολοκλήρωση του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, φαίνεται να φτάνει στο τέλος του. Βέβαια, από τη Δημοτική Αρχή έλεγαν ότι το έργο θα ολοκληρωνόταν τον περασμένο Νοέμβριο! Ακόμη και με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς σημείωναν «άντε, αν δεν είναι Νοέμβριος, τότε σίγουρα μέχρι το τέλος του 2017»!
Η Δημοτική Αρχή αναγνώριζε ότι για τα προβλήματα στο Μέγαρο την ευθύνη έχει «η συμπεριφορά του αναδόχου σε κάποια φάση», στον οποίο και ο Δήμος Καλαμάτας έχει «χαριστεί» αλλεπάλληλες φορές, αλλά φαίνεται ότι άλλαξε στάση.
Όπως και να έχει, η χθεσινή εξαγγελία δεν μπορεί παρά να αφήνει ικανοποιημένους όλους μας.
Το γεγονός ότι έχουν δαπανηθεί 15 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας και ακόμα αυτό δε λειτουργεί στην ολότητά του αλλά λίγες μέρες το χρόνο, είχε επικρίνει σε πρόσφατη επίσκεψή του στο χώρο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, Μανώλης Μάκαρης.
Για τους υπόλοιπους σχεδιασμούς της Δημοτικής Αρχής είχε αναφέρει ότι "αναμένουμε την πιστοποίηση της TUV, για να έχουμε το αίσιο αποτέλεσμα του έργου. Και στη συνέχεια να δούμε και το σημαντικό θέμα της αξιοποίησής του στην ολότητά του".
Τέλος, για τη μεταφορά της Σχολής Χορού είχε εκφράσει επιφυλάξεις, παρατώντας πως οι παρεμβάσεις βρίσκονται σε μελετητικό στάδιο και προσθέτοντας: «Θα το παρακολουθούμε, χρειάζεται πάρα πολλές αλλαγές, πατάρι και άλλες».  Του Αντώνη Πετρογιάννη

***  Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού: Δωρεάν προληπτικός έλεγχος στην Καλαμάτα 
Δωρεάν προληπτικό έλεγχο της νεφρικής λειτουργίας σε γυναίκες ηλικίας 18-50 ετών στις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται οι μονάδες Mesogeios (Αθήνα, Χαλκίδα, Καλαμάτα, Κρήτη), καθώς και στις Σέρρες στη Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης με την επωνυμία Medialyse, προσφέρει ο Όμιλος Νεφρολογικών Κέντρων Mesogeios, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού.
Οι εξετάσεις ισχύουν για όσους επικοινωνήσουν έως το Σάββατο 10 Μαρτίου και προγραμματίσουν το ραντεβού τους, ενώ η ενέργεια εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου Νεφρολογικών Κέντρων Mesogeios, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για την έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη των νεφρικών παθήσεων.  

***  Ενημέρωση για επισκέψεις στην Αρχαία Θουρία 
Επισκέψεις στην Αρχαία Θουρία και ξεναγήσεις στις ανασκαφές πραγματοποιούνται σε καθορισμένες  ημερομηνίες μόνο από την υπεύθυνη ανασκαφέα, δρα Ξένη Αραπογιάννη, κατόπιν έγκαιρης συνεννόησης, όπως ενημερώνει η Εταιρεία Φίλων Αρχαίας Θουρίας.
Επίσης, πληροφορεί τα μέλη και τους φίλους της Αρχαίας Θουρίας ότι η μόνη επίσημη και έγκυρη ιστοσελίδα όπου παρέχονται όλες οι αρχαιολογικές, ιστορικές  και ανασκαφικές πληροφορίες για την αρχαία Θουρία είναι η εξής: www.ancientthouriaexcavation.gr και  www.facebook.com/ancient.thouria.
Επισημαίνεται δε, ότι ουδεμία ξενάγηση επιτρέπεται σε ομάδες επισκεπτών από ιδιώτες στον αρχαιολογικό χώρο της Θουρίας χωρίς την έγκριση και τη γραπτή  άδεια της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.
~ Ξένη Αραπογιάννη, η γυναίκα που «φέρνει» στο φως την Αρχαία Θουρία μιλά στο «Θάρρος»

*** Όλα στο Facebook: Τι πιστεύουμε, τι ψηφίζουμε, τι... αγαπάμε 
Στις αρχές του 2017 ένας μαδριλένος ερευνητής είδε να εμφανίζεται στη διεύθυνσή του στο Facebook μια απροσδόκητη διαφήμιση: «Συνδεθείτε με την gay κοινότητα και νοικιάστε διαμερίσματα σε εξαιρετικές τιμές από ανθρώπους σαν κι εσάς»! Ο ερευνητής δεν είχε αναρτήσει στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης τις σεξουαλικές του προτιμήσεις. Πώς μια επιχείρηση ενοικίασης θερινών κατοικιών γνώριζε μια τόσο προσωπική πληροφορία για αυτόν;
Σύμφωνα με το Βήμα με τη βοήθεια δύο συναδέλφων του στο Πανεπιστήμιο Κάρολος ΙΙΙ της Μαδρίτης ο ερευνητής δημοσίευσε στα μέσα του περασμένου μήνα τα αποτελέσματα μιας έρευνας που στόχο είχε να καταγράψει αν και άλλοι χρήστες του Facebook δέχονται, όπως κι αυτός, στοχευμένες διαφημίσεις που συνδέονται με τους σεξουαλικές τους προτιμήσεις ή τις πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις τους.
Το αποτέλεσμα της έρευνας ήταν σοκαριστικό: σε ποσοστό 73% οι ευρωπαίοι χρήστες του Facebook έχουν γίνει στόχοι ειδικών του μάρκετινγκ, οι οποίοι γνώριζαν και εκμεταλλεύθηκαν τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των αποδεκτών χάρη στο δημοφιλέστερο, βάσει συνδρομητών, μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Αφελείς αποκαλύψεις
Χάρη στις πληροφορίες που άθελά του αποκαλύπτει ο χρήστης του Facebook για το πρόσωπό του, πληροφορίες που αφορούν ως επί το πλείστον τις επωνυμίες των προϊόντων που καταναλώνει, αλλά και πληροφορίες για τις προσωπικές πεποιθήσεις του, ακόμα και για τους φιλοσοφικούς στοχασμούς του, οι διαφημιστές τον κατατάσσουν σε διάφορες κατηγορίες και υποκατηγορίες και τον καθιστούν στοχευμένο αποδέκτη διαφημίσεων προϊόντων που, κατά το μάλλον ή ήττον, τον αφορούν. Διότι μια πιτσαρία πλέον έχει τη δυνατότητα να στέλνει διαφημιστικά μηνύματα μόνο στους φίλους της ιταλικής κουζίνας.
Για να διακρίνουν τα «ανώδυνα» ενδιαφέροντα των χρηστών του Facebook (για παράδειγμα, το ενδιαφέρον κάποιου για τον διάσημο τραγουδιστή Ενρίκε Ιγκλέσιας) από τα πιο «ευαίσθητα» ενδιαφέροντα (όπως ας πούμε είναι το ενδιαφέρον κάποιου για την «παράνομη μετανάστευση»), οι ισπανοί ερευνητές δημιούργησαν ένα δείγμα από 126.000 διαφορετικά «κέντρα ενδιαφερόντων» χρησιμοποιώντας αλγορίθμους ειδικούς στην ανάλυση αμφισβητούμενων λεκτικών επιλογών και όρων.
Στη συνέχεια οι ερευνητές με τη βοήθεια 12 ειδικών ψυχολόγων και γλωσσολόγων διαμόρφωσαν έναν κατάλογο περίπου 2.000 «κέντρων ενδιαφερόντων» που αποκαλύπτουν εντυπωσιακές λεπτομέρειες για την ιδιωτική ζωή των χρηστών του Facebook. Ανάλογα με τη συχνότητα με την οποία οι χρήστες ανέτρεχαν σε ένα από τα «κέντρα», διαμόρφωναν ένα προφίλ άκρως αποκαλυπτικό των προσωπικών τους πεποιθήσεων και επιλογών.  in.gr

***  Από την Πέμπτη οι αιτήσεις για το «Εξοικονομώ κατ' Οίκον ΙΙ» 
Για ποιες εργασίες παίρνετε επιδότηση
Την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους με επιδότηση έως και 70% των δαπανών για τις αναγκαίες οικοδομικές εργασίες μπορούν να πραγματοποιήσουν τα νοικοκυριά, καθώς την Πέμπτη 8 Μαρτίου ανοίγει το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον ΙΙ.
Καινοτομία του προγράμματος είναι η δυνατότητα που έχουν οι ιδιοκτήτες κατοικιών να κάνουν συνδυασμό επιχορηγήσεων, δανεισμού και ιδίων χρημάτων προκειμένου να καλύψουν τα απαιτούμενα έξοδα. Το ανώτατο ύψος τους, που μπορεί να χρηματοδοτηθεί, πρέπει να ανέρχεται στα 25.000 ευρώ.
Επιλέξιμη στο πρόγραμμα είναι μια κατοικία εφόσον: Χρησιμοποιείται ως κύρια. Υφίσταται νόμιμα και δεν είναι αυθαίρετη. Έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης της Πρώτης Ενεργειακής Επιθεώρησης (Α' ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.
Μπορούν να συμμετέχουν φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν το δικαίωμα κυριότητας (πλήρους ή ψιλής) ή επικαρπίας και πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.
Αυτά διακρίνονται σε επτά κατηγορίες. Όσο χαμηλότερο είναι το εισόδημα, τόσο υψηλότερο είναι και το ποσοστό επιδότησης. Προτεραιότητα δίνεται στην ένταξη οικογενειών με παιδιά (5% για κάθε ανήλικο μέλος έως και δύο παιδιά) και νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα.
Η έβδομη και τελευταία κατηγορία, αν και δεν μπορεί να λάβει επιχορήγηση, δύναται να επωφεληθεί από το πρόγραμμα μέσω της λήψης άτοκου δανείου. Η συγκεκριμένη περιλαμβάνει τα νοικοκυριά με ατομικό εισόδημα από 35.000 έως 40.000 ευρώ και οικογενειακό από 45.000 έως και 50.000 ευρώ. Η πρώτη ή χαμηλότερη κατηγορία αφορά στις οικογένειες με ατομικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ και με οικογενειακό έως 20.000 ευρώ.
Οι παρεμβάσεις οι οποίες μπορούν να γίνουν από τους ενδιαφερομένους θα αφορούν στις εξής κατηγορίες: 1. Αντικατάσταση κουφωμάτων. 2. Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης. 3. Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτηριακό κέλυφος συμπεριλαμβανομένων του δώματος / στέγης και της πιλοτής. 4. Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης. 5. Αναβάθμιση συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης.
Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα υποβολής αίτησης σε ειδική ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου θα έχει ανοίξει για την υποδοχή των αιτήσεων. Σε αυτή θα συνδεθούν και όλες οι τράπεζες.

***  Εξάρθρωση της ακροδεξιάς οργάνωσης «Combat 18» από την Αντιτρομοκρατική σε Αθήνα και επαρχία 
Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης αστυνομική επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής στην Αττική, αλλά και σε πόλη της επαρχίας.
Η επιχείρηση αφορά την ακροδεξιά εξτρεμιστική οργάνωση «Combat 18 Hellas». Οι αρχές έχουν προβεί σε προσαγωγές έξι ατόμων, των οποίων εξετάζεται η συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, κατοχή εκρηκτικών υλών, εκρήξεις και εμπρησμούς.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματικό της ΕΛΑΣ, οι ύποπτοι είχαν συγκροτήσει ομάδα κρούσης και έχουν αναλάβει την ευθύνη για τουλάχιστον 15 εμπρηστικές επιθέσεις σε στέκια αντιεξουσιαστών. Μεταξύ των ενεργειών τους συγκαταλέγεται και η βεβήλωση του μνημείου του Παύλου Φύσσα, πριν από περίπου τρία χρόνια.
Ωστόσο, η οργάνωση δεν φαίνεται να συνδέεται με την πρόσφατη επίθεση στο στέκι «Φαβέλα» στον Πειραιά, για την οποία, από την έως τώρα έρευνα, έχουν προκύψει στοιχεία για την ταυτότητα ενός από τους δράστες.
Σε εξέλιξη βρίσκονται και έξι έρευνες σε σπίτια. Πηγή: kathimerini.gr

***  Εντάθηκαν οι πιέσεις στις τιμές ελαιολάδου 
Τα νέα που έρχονται από την Ισπανία δεν είναι τα καλύτερα…
 Οι προσδοκίες που υπήρχαν για φέτος σχετικά με την τιμή του ελαιολάδου ήταν ιδιαίτερα αυξημένες. Κι ενώ η χρονιά ξεκίνησε ικανοποιητικά, σύμφωνα με ρεπορτάζ στο olivenews, το οποίο υπογράφει ο Βασίλης Ζαμπούνης, "η αγορά ελαιολάδου κρατιέται σε επίπεδα σταθερότητας χωρίς εξάρσεις και μάλλον δέχεται ελαφρές πιέσεις μετά τα δεδομένα του Ιανουαρίου στην Ισπανία.
Ωστόσο, αθροίζονται όσοι διαθέτουν μαντικές ικανότητες και συμβουλεύουν τους ενδιαφερόμενους (παραγωγούς / ελαιοτριβείς) να κρατήσουν άμυνα, τα λάδια τους στις δεξαμενές κ.ο.κ., γιατί οι τιμές θα αναστηθούν και θα ανέβουν. Ίσως το ημερολόγιο να προσδιορίζει με ακρίβεια τις χριστιανικές εορτές και άλλες επετείους, αλλά, αναρωτιέμαι, από πού προκύπτει η βεβαιότητα ότι οι τιμές του ελαιολάδου θα ανέβουν; Μάγοι είναι; Και αφού είναι τόσο μάγοι και παντογνώστες, γιατί τον Οκτώβριο του 2017, όταν οι τιμές ήταν πολύ πάνω από τα 4,0 ευρώ έβλεπαν (και έγραφαν) ότι οι τιμές θα ανέβουν και θα ανεβαίνουν;
Από την πλευρά μου, χωρίς μαντικές ικανότητες, αλλά με την όση πείρα διαθέτω και αναζητώντας αξιόπιστη ενημέρωση, μπορώ να πω τα εξής:
1. Είναι ολέθριο, είναι αυτοκτονία, να έχεις λάδια και να μην εφοδιάζεις –έστω και λίγο-λίγο – την αγορά. Το κενό που αφήνεις θα το καλύψουν οι ανταγωνιστές σου (Τυνήσιοι, Τούρκοι κ.λπ.), οι πελάτες σου θα σε ξεχάσουν και αν αργότερα τους χρειαστείς (είτε γιατί οι τιμές θα ανέβουν και τότε θα θέλεις να πουλήσεις, είτε γιατί οι τιμές θα πέσουν και τότε θα κινδυνεύεις να σου μείνουν τα λάδια απούλητα στις δεξαμενές σου), τότε μπορεί οι πελάτες σου να σε έχουν διαγράψει από τον τηλεφωνικό τους κατάλογο.
2. Υπό τις σημερινές συνθήκες όλοι κάθονται περιμένοντας τα πρώτα σημάδια της ανθοφορίας 2018/19, που και αυτά δεν προσφέρουν μεγάλη σιγουριά όπως έχουν εξελιχθεί οι απότομες κλιματικές μεταπτώσεις.
3. Ίσως –ξαναλέω: ίσως– ο ιδιαίτερα ζεστός φετινός χειμώνας να προμηνύει μια κακή εσοδεία 2018/19. Αν, όμως, οι μάγοι γνωρίζουν με τόση βεβαιότητα ότι οι τιμές θα ανέβουν και μάλιστα σε λίγους μήνες, τότε γιατί δεν αγοράζουν σήμερα 10.000 – 20.000 τόνους, για να γίνουν αύριο από πλούσιοι, ακόμη πλουσιότεροι;".
Σε νεότερή του ανάρτηση σχολιάζει ότι "την εβδομάδα που μας πέρασε η Ισπανία έδωσε το σήμα για περαιτέρω υποχώρηση των τιμών του ελαιολάδου. Οι εξηγήσεις αναζητούνται σε μια σειρά από παράγοντες:
-Οι καταρρακτώδεις βροχές που έπεσαν και αναμένεται να συνεχιστούν το επόμενο χρονικό διάστημα αναπτέρωσαν τις αισιόδοξες εκτιμήσεις για μια καλή εσοδεία 2018/19 στην Ιβηρική Χερσόνησο.
-Η κατανάλωση ελαιολάδου υποχωρεί σημαντικά (περίπου 10%) προς όφελος των ανταγωνιστικών σπορελαίων (ηλιέλαιο κ.ά.), παρά τη συμπίεση των τιμών στα ράφια. - Οι Ισπανοί πρέπει να επιταχύνουν τις πωλήσεις των αποθεμάτων τους, ιδίως για ελαιόλαδα με προβληματικές ποιότητες. Συνεπώς, πρέπει να προσφέρουν τιμές συμφέρουσες, έναντι των υπόλοιπων ανταγωνιστών τους Τυνήσιων, Ελλήνων κλπ. Οι εξελίξεις αυτές είχαν διαφανεί εδώ και 2-3 εβδομάδες".     Επιμέλεια: Αντώνης Πετρογιάννης

***  Γεννηματά εναντίον Χαρίτση: Κυβερνητική αποτυχία στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ 
Μη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, παρά τα όσα οι κυβερνητικοί παράγοντες ισχυρίζονται, αναδεικνύει σε λεπτομερή ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής.
Υποστηρίζει ειδικότερα: «Προκύπτει σοβαρό ερώτημα, όταν ο αρμόδιος υπουργός κ. Χαρίτσης ανακοινώνει ποσοστό απορρόφησης 25%. Τέτοιες δαπάνες δεν έχουν πραγματοποιηθεί». Και προσθέτει: «Εκτός εάν ο κ. υπουργός εξαπατά, συνυπολογίζοντας τα 243 εκ. ευρώ που απλά είναι “παρκαρισμένα” στα ταμεία της χώρας, αλλά δεν μπορούν να διατεθούν λόγω μη ύπαρξης εγκεκριμένων προγραμμάτων στην πραγματική οικονομία».
Όπως επισημαίνει το Κίνημα Αλλαγής, «παρότι οι ρυθμοί ανάπτυξης παραμένουν απογοητευτικοί, παρότι κλίμα ενίσχυσης των επενδύσεων δεν υφίσταται, παρότι η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ στάθηκε ανίκανη να εκμεταλλευθεί τις δυνατότητες που υπάρχουν για τη χώρα».
Το Κίνημα δηλώνει ακόμα ότι ξεκινά αναλυτική καταγραφή της κατάστασης που υπάρχει, αρχίζοντας από το ΕΠΑνΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία”) του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. «Αναδεικνύουμε το πρόβλημα, αλλά και τα αίτια των καθυστερήσεων. Όχι μόνο για να ασκήσουμε κριτική, αλλά και για να υπάρξουν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες και η άρση των εμποδίων που θα επιτρέψουν να μη χαθεί αυτή η μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα, την οικονομία και την κοινωνία μας» τονίζεται στην ανακοίνωση, όπου συμπληρώνεται ότι θα ακολουθήσουν, το επόμενο διάστημα, ανάλογες πρωτοβουλίες και για τα άλλα προγράμματα του ΕΣΠΑ.
Να σημειώσουμε ότι σε προηγούμενη παρέμβασή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, έχει σημειώσει, μεταξύ άλλων: "Η χώρα μας μέχρι το τέλος του 2017 έχει απορροφήσει το 25% των πόρων του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020), πετυχαίνοντας την υψηλότερη απορρόφηση στην Ευρώπη. Αντίστοιχη πρωτιά είχαμε και το 2016, όταν πετύχαμε ρεκόρ απορρόφησης 11,3%. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, η απορρόφηση που είχαν πιάσει οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ στο αντίστοιχο χρονικό σημείο (2009) της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου (ΕΣΠΑ 2007-2013) ήταν μόλις 1,5%.
Χάρη σε αυτή την προσπάθεια υλοποιούνται πλήθος από μικρά και μεγάλα έργα σε όλη τη χώρα. Υποδομές κρίσιμες για την υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Με τους πόρους αυτούς πραγματοποιήθηκαν επίσης, σημαντικές παρεμβάσεις στον κοινωνικό τομέα και ενισχύθηκαν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Προσλήφθηκαν για δεύτερη συνεχή χρονιά έγκαιρα όλοι οι αναπληρωτές καθηγητές και τα σχολεία άνοιξαν στην ώρα τους. Περισσότερα από 108 χιλιάδες παιδιά βρήκαν θέση σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς χωρίς ουδεμία οικονομική επιβάρυνση για τους γονείς τους. Χρηματοδοτείται, τέλος, η μεγάλη μεταρρύθμιση στην Υγεία, με τη δημιουργία για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δομών ολοκληρωμένης πρωτοβάθμιας υγείας (ΤΟΜΥ)".

***  Η βασίλισσα του τουρισμού που δε μιλά αγγλικά 
Κι αφού πιάσαμε ζητήματα της ιστοσελίδας του Δήμου Καλαμάτας, που στόχο έχει και την ενημέρωση των επισκεπτών (άλλωστε, διαθέτει και ειδική κατηγορία), πόσο φυσιολογικό είναι να μην υπάρχει σε αυτή η επιλογή της αγγλικής γλώσσας;
Εκτός αν θέλει η βασίλισσα του τουρισμού, όπως την αναφέρουν συχνά, να μιλά μόνο ελληνικά.   Π.Μπ. 

***

*** Αθλητική ενημέρωση :

*** Για την   Super  League  στην 25η αγωνιστική στο Ελληνικό ποδόσφαιρο :
Σάββατο 10-03-2018 :
ΛΑΡΙΣΣΑ - ΚΕΡΚΥΡΑ   0-0 .- ^
Τα γκολ : -
Κάρτες : Ζίζιτς , Σπίνουλας , Μιλοσαβλιεβιτς , Μασούρας  Κόκκινη Σπίνουλας ,
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Α.   2-2 .- ^
Τα γκολ : 48΄Σπιριντόνοβιτς , 59΄Σπιριντόνοβιτς , 65΄Κοτσόπουλος , 90+3΄ Γουάρντα .-
Κάρτες :  Καρασαλίδης , Ρισβάνης , Βλάχος , Γουάρντα .-
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΑΣΤΕΡΑΣ Τρίπολης  1-1 .- ^
Τα γκολ : 69΄ Μανιάς , 87΄ Λούντ .-
Κάρτες : Ινσουά , Τονσο , Ντουντού , .-
Κυριακή 11-03-2018 :
Πλατανιάς - Ολυμπιακός Π .
Ξάνθη - Παναιτωλικός
ΠΑΣ Λαμία 1964 - Λεβαδειακός
ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης - ΑΕΚ Α.
Δευτέρα 12-03-2018 :
ΠΑΣ Γιάννινα - Απόλλων Σμύρνης

*** Για την 25η  αγωνιστική  της  U20  Super League :
Σάββατο 10-03-2018 :
Πανιώνιος - Ατρόμητος Α.  0-1 .-^
Λαμία 1964 - Λεβαδειακός 1-1 .-^
ΠΑΣ Γιάννινα - Απόλλων Σμύρνης  2-0 .- ^
Κυριακή 11-03-2018 :
Πλατανιά/Χανιά - Ολυμπιακός Π.
ΑΕ Λάρισσα - ΑΟΚ .Κέρκυρα
Ξάνθη - Παναιτωλικός
Παναθηναϊκός - Αστέρας Τρίπολης
ΠΑΟΚ Θ. - ΑΕΚ Α.
και  13-03-2018 για την 20η αγωνιστική
Λεβαδειακός - ΑΟΚ Κέρκυρα

***  Για την 21η αγωνιστική  της  FOOTBALL League  στο Ελληνικό ποδόσφαιρο :
Σάββατο 10-03-2018 :
Πανσερραϊκός - Απόλλων Λάρισσας  2-1 .- ^
Βέροια -Αχαρναϊκός  3-0  α.α. .-^
Κυριακή 11-03-2018 :
Παναιγιάλειος - Αιγινιακός
ΟΦΗ - Τρίκαλα 1963
Δόξα Δράμας - Καλλιθέα
Αναγέννηση Καρδίτσας - Απόλλων Πόντου
ΑΕ. Σπάρτης - ΑΕ. Καρδίτσας
Άρης Θεσσαλονίκης - Εργοτέλης
Χανιά/Κισσαμικός - Παναχαϊκή
14-03-2018 :
Βέροια - Χανιά/Κισσαμικός  0-3  α.α. .-^
Αχαρναϊκός - ΑΕ. Σπάρτης  0-3 α.α. .- ^

*** Για την Super League  το ελληνικό ποδόσφαιρο γυναικών 15η αγωνιστική :
Κυριακή 11-03-2018 :
Οδυσσέας Γλυφάδας - Αμαζώνες Δράμας
ΟΦΗ - Ατρόμητος Αθηνών
ΑΕ. Λάρισσα -Φαίδων Άργους
ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης - Μεσσολόγγι
Ελπίδες Καρδίτσας 94 - Άρης Θεσσαλονίκης
Τρίκαλα 2011 - Βόλος 2004

***  Για την Γ΄ εθνική στους Ομίλους ελληνικό ποδόσφαιρο  :
Σάββατο 10-03-2018 :
Προοδευτική -Ρόδος  1-0 .- ^ {6ος όμιλος , 19η αγωνιστική.}.-
ΑΟ. Λουτράκι - Ιάλυσος  1-3 .- ^ {6ος όμιλος 19η αγων. } .-
Παλληξουριακός - Ζάκυνθος   {5ος όμιλος ,11-03-2018}.-
Κυριακή 11-03-2018 :
Ερμής Κιβερίου - Αιολικός Μιτυλίνης
Διαγόρας -Εθνικός Πειραιώς
~ Για τον 1ο  Όμιλο  για την 20η αγωνιστική :
Άρης Αβάτου - ΑΕ. Διδιμοτοίχου
Δόξα Προσκυνητών - Αετός Ορφανού
Μ. Αλέξανδρος Ξηροποτάμου - Απόλλων Παραλιμνίου
ΑΣ Ελπίς Σκουτάρεος - Νέστος Χρυσούπολης
Α.Ο. Καβάλα - Μ. Αλέξανδρος Καρπερίς
Ορφέας Ξάνθης - Δόξα Ν. Σιδιροχωρίου
~ Για τον 2ο Όμιλο  στην 27η αγωνιστική :
Άρης Παλαιοχωρίου - Ηρακλής 1908
Εδεσσαϊκός - Μακεδονικός
Λαγκαδάς - Καμπανιακός
Α.Ο. Καρδιάς - Α.Ε. Καρδίτσας
Κιλκισιακός - Αγροτικός Αστέρας
Πιερικός - Αλμοπός Αριδέας
ΑΕ. Αλεξάνδριας - Νάουσσα
~ Για τον 3ο Όμιλο για 23η αγωνιστική :
Πανλευκάδιος - Καστοριά 3-0 α.α. .- ^
Ερμής Αμυνταίου - Τιλικράτης 2014 
Αστέρας Παραποτάμου - Δόξα Κρανούλας
Εθνικός Φιλιππιάδας - Μακεδονικός Φούφα
Σκουφάς Κομποτίου - Θεσπρωτός
ΑΕΠ Καραγιαννίων - Νέος Αμφίλκοχος
~ Για τον 4ο  Όμιλο ..:
ΑΟ. Σελανών - Αστέρας Ιτέας
Οπούντιος Μαρτίνου - Ρήγας Φεραίος
Ολυμπιακός Βόλου 1937 - Αμβρυσσέας Διστόμου
Αλμυρός -Νίκη Βόλου
Α.Ο. Αχιλέας Φαρσάλων - Διγενής  Νεοχωρίου
Α.Ο. Θήβας - ΑΠΟΚ Βελούχι
~ Για τον 5ο  Όμιλο  για την 19η αγωνιστική :
Τσικλητήρας Πύλου - Αχαϊκή
Πανηλειακός - Λεωνίδιον
ΠΑΟ Βάρδας - Αστέρας Αμαλιάδας
Παναρκαδικός - Καλαμάτα
Διαγόρας Βραχνέϊκων - ΑΕ. Αστέρας Βλαχιότη
~Για τον 6ο Όμιλο   ...:
Α.Ο. Ζευγολατιού - ΑΠΟ Κερατσίνι
Ιωνικός Νίκαιας - Πέλοπας Κιάτου
~ Για τον 7ο Όμιλο ... :
Θύελλα Ραφήνας - Πανθηραϊκός '
Διαγόρας Αγίας Παρασκευής - Παναργιακός
ΑΟ. Χαλκίς - Α.Ε. Ερμιωνίδα
Αήττιτος Σπάτων - Α.Ο. Τρίγλια Ραφήνας
~ Για τον 8ο Όμιλο ....:
ΑΕ. Μυλοποτάμου - Αιγάλεω Α.
 Ηλισιακός  -  Άγιος Ιερόθεος
Ηρόδοτος ΑΕ. Κηφισιάς
ΟΦ. Ιεράπετρας -Ερμής Ζονανιών
Ατσαλένιος Φωστήρας

***Παρασκευή 09-03-2018 :
~ ΤΣΣΚΑ Μόσχα  - ΜΑΛΑΓΑ  101-76  (57-43) .- ^
 Τα δεκάλεπτα : 30-20 , 27-23 , 22-18 , 22-15 .- ^
~ ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ - ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΕ  78-85 (40-31) .-^
Τα δεκάλεπτα : 24-17 ,  16-14 , 18-21 , 20-33 .- ^
~ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Π . - ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ  87-79 , (42-42) .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 27-19 , 15-23 , 27-19 ,18-18 .-^
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Μπαλτάουζερ (Σλοβενία), Χιμένεθ (Ισπανία), Κόλιενσιτς (Μαυροβούνιο)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιάννης Σφαιρόπουλος): ΜακΛίν 16 (6 ριμπάουντ), Μπράουν, Παπαπέτρου 3, Σπανούλης 17 (1 τρίποντο, 8 ασίστ), Μιλουτίνοβ 16 (5/5 δίποντα, 6/6 βολές, 6 ριμπάουντ), Στρέλνιεκς, Τιλί 6 (2), Πρίντεζης 16 (1), Παπανικολάου 8 (1), Μάντζαρης, Ρόμπερτς 5 (1)
ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ (Λούκα Μπάνκι): Χάκετ 6, Χίκμαν 14 (1), Ράιτ 23 (6/11 τρίποντα), Ζήσης 2, Νίκολιτς, Στάιγκερ, Μίτροβιτς, Λο 16 (3), Ολίντε 2, Ρούμπιτ 6, Ραντόσεβιτς 10
~ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ - ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ  88-54, (45-24) .-
Τα  δεκάλεπτα : 17-12 , 28-12 , 17-25 , 26-5 .- ^

~*  Όλο το πρόγραμμα των αγώνων (αγωνιστικές)εδώ : https://www.escore.gr/basketball/europe/euroleague/fixtures /.-

***ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
==========
Ν-Η
ΤΣΣΚΑ Μόσχας 20-5
Ολυμπιακός 18-7
Φενέρμπαχτσε 18-7
Ζαλγκίρις Κάουνας 15-10
~~~~~~~~~~~~~~~~
Ρεάλ Μαδρίτης 15-10
Παναθηναϊκός 14-11
Κίμκι 14-11
Μακάμπι Τελ Αβιβ 13-12
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Μπασκόνια 12-13
Μάλαγα 10-15
Ερυθρός Αστέρας 10-15
Βαλένθια 9-16
Μπάμπεργκ 9-16
Αρμάνι Μιλάνο 9-16
Μπαρτσελόνα 8-17
Αναντολού Εφές 6-19

***   Επόμενη 26η  αγωνιστική της Euroleague :
13-03-2018 :
ΜΙΛΑΝΟ - ΡΕΑΛ Μ .
15-03-2018 :
ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΒΑΛΕΝΘΙΑ
ΠΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ - ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ
ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α. - ΚΙΜΚΙ
ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ - ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ
16-03-2018 :
ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ - ΤΣΣΚΑ Μόσχας
ΜΑΛΑΓΑ -ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

*** Στην Α1  στο Ελληνικό μπάσκετ για την 18η αγωνιστική :
Σάββατο 10 Μαρτίου 2018 :
ΤΡΙΚΑΛΑ - Γ.ΛΑΡΙΣΣΑ/ΦΑΡΟΣ   65-74,  (36-48) .-^
Τα δεκάλεπτα : 23-20 ,  13-28 , 18-16 , 11-10 .- ^
 ΚΟΡΟΙΒΟΣ Αμαλιάδας -ΑΕΚ Αθηνών 75-77, (34-31) .-^
Τα δεκάλεπτα : 18-15 , 16-16 , 24-29 , 17-17 .- ^
ΚΟΛΟΣΣΟΣ Ρόδου - Γ.Σ. ΛΑΥΡΙΟΥ  71-77 , (36-30) .-^
Τα δεκάλεπτα : 18-10 ,  18-20 , 16-18 , 19-29 .- ^
ΚΥΜΗ - ΠΡΩΜΗΘΕΑΣ Πάτρας  68-73 , (29 -42) ,- ^
Τα δεκάλεπτα : 12-25 , 17-17 , 16-21 , 23-10 .-
Κυριακή 11-03-2018 :
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
ΑΡΗΣ Θ. -ΠΑΟΚ Θ.    αναβλήθηκε
ΡΕΘΥΜΝΟ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς

 *** Για την Α2  στο Ελληνικό μπάσκετ για την 21η αγωνιστική :
Μαρούσι - ΑΣ. Καστοριάς   65-55.- ^
Γ.Σ. Ερμής Αγιάς - ΑΣ. Καρδίτσας  73-57 .-^
Χολαργός - Ψυχικό  83- 81 .- ^
Ηρακλής Θ. - Αμύντας    79-58 .- ^
Περιστέρι -Δόξα Λευκάδας  82-64 .-^
Αρκαδικός - ΑΣ Παπάγου    81-72 .- ^
ΑΕ. Λάρισσα - Απόλλων Πάτρας   82-111 .-^
ΑΣΕ Δούκας  - Εθνικός Πειραιώς  65-71 .-

*** Για την Α1 Μπάσκετ γυναικών  για την 18η αγωνιστική :
Αθηναϊκός -Παναθηναϊκός  68-50 .- ^
ΑΕΟ Πρωτέας Βούλας - Παναθλητικός  Συκεών
Γ.Σ. Πανιώνιος -  Κίκη Λευκάδας
Φάρος Κερατσινίου - Ολυμπιακός Βόλου
ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης - Εσπερίδες Καλλιθέας
Α.Ο. Δάφνη Αγίου Δημητρίου - Ολυμπιακός Πειρεώς

*** Για την Α1  Βόλεϊ Ανδρών ..:
Σάββατο 10-03-2018 :
Ολυμπιακός Πειραιώς -Φοίνικας Σύρου  3-0  σετ  .-^
ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης - Εθνικός Αλεξανδρούπολης  3-0  σετ .- ^
Παμβοχαϊκός - Ηρακλής Θεσσαλονίκης 2015   1-3  σετ .- ^
Γ.Ε. Παναχαϊκή -Α.Ο. Κηφισιάς   0-3 σετ .-^
Εθνικός Πειραιώς - Νίκη Αιγινίου  3-0 σετ .- ^

***  Για την Α1  Βόλεϊ Γυναικών ..:
Μακεδόνες Αξιού - ΑΟ. Θήρας  3-0 σετ .- ^
ΑΟΦ Πορφύρας - Αίας Ευόσμού 2-1 σετ .-

*** Κύπελλο Ελλάδας στο Χάντμπολ
Σάββατο 10-03-2018  Ημιτελικά 1ος αγώνας
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης  22-21  .- ^
ΑΣΕ Δούκας - Αεροπόρος Έδεσσας  28-19 .- ^

*** Διακόπηκε ο αγώνας Φιλιατρά-Πύλος για το σχολικό ποδόσφαιρο Λυκείων 
Την παθολογία που υπάρχει (και) στο σχολικό πρωτάθλημα ανέδειξε, δυστυχώς, ο χθεσινός αγώνας ποδοσφαίρου που διεξήχθη στη Μεθώνη ανάμεσα στις ομάδες αγοριών της Πύλου και των Φιλιατρών, ο οποίος διακόπηκε ενώ το σκορ ήταν 1-1.
Οι δύο πλευρές προβαίνουν σε αλληλοκατηγορίες, ενώ κομβικό σημείο αποτέλεσε το γεγονός ότι η συνάντηση διεξήχθη χωρίς διπλωματούχους διαιτητές ή έστω γυμναστές.
Η επιστολή των γονέων:
«Σεβαστή Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Μεσσηνίας,
Σας απευθύνουμε αυτήν την επιστολή ως γονείς και μαθητές του Γενικού Λυκείου Φιλιατρών για να υποβάλουμε τα παράπονά μας σχετικά  με τον αγώνα του Λυκειακού Πρωταθλήματος Πύλου-Φιλιατρών στο γήπεδο της Μεθώνης στις 09/03/2018 στις 10.30 π.μ.
Παρόλου που δεχτήκαμε την αλλαγή ημερομηνίας και έδρας ,την πέμπτη το πρωί, για να εξυπηρετήσουμε την ομάδα του Γενικού Λυκείου της Πύλου, δημιουργήθηκαν τα εξής προβλήματα:
Ενώ εμείς παρεβρεθήκαμε στο γήπεδο για να παρακολουθήσουμε τον αγώνα με όλο το αθλητικό ιδεώδες, οι υπεύθυνοι-εκπρόσωποι της διεύθυνσης  και φορείς της αθλητικής παιδείας αντί να δείχνουν το παράδειγμα μας αποκαλούσαν "μπάσταρδα" και "μούλους". Οι διαιτητές, όντας άνθρωποι της Πύλου εκ των οποίων ο ένας είναι εν ενεργεία παίκτης της βασικής ομάδας της Πύλου, ΔΕΝ είχαν διπλώματα διαιτησίας ,κάρτες και εμψύχωναν την ομάδα της Πύλου αντί να κρατούν ουδέτερη στάση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το εξής επεισόδιο : Ενώ η ομάδα μας καθόλη τη διάρκεια του παιχνιδιού ήταν καλύτερη και μπροστά στο σκορ ο ποδοσφαιριστής μας ήταν κάτοχος της μπάλας, δέχτηκε αντιαθλητικά χτύπημα από πίσω, πέφτοντας επικίνδυνα στο έδαφος ο διαιτητής αντί να δώσει φάουλ και να τιμωρήσει τον παίκτη της Πύλου σε αντίδραση του δικού μας "πρόσεξε πως παίζεις έτσι" τον απέβαλε ΧΩΡΙΣ τον απαιτούμενο εξοπλισμό. Ο συμμαθητής μας δείχνοντας αθλητική παιδεία βγαίνει εκτός αγωνιστικού χώρου. Κατά τη διάρκεια του γεγονότος αυτού και καθώς υπήρχαν συζητήσεις μεταξύ παικτών και διαιτητών παίχτηκε λανθασμένα η μπάλα και δεχτήκαμε το γκολ.
Το σκορ έγινε 1-1 και από εκεί ξεκινά η ΝΤΡΟΠΗ! Έτσι, για να μην υπάρξουν τα χειρότερα και επειδή οι υπεύθυνοι δε μπορούσαν να επιβληθούν το παιχνίδι δε συνεχίστηκε. Εξίσου σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι ο κύριος Νίκος Κακαλέτρης(μέλος της επιτροπής από αυτά που μάθαμε) απείλησε τον αρχηγό της ομάδας μας Οικονομόπουλο Γίαννη να υπογράψει το φύλλο αγώνος αλλιώς θα έχει τις ανάλογες επιπτώσεις αυτός και η ομάδα του. Περιμένουμε τις εξελίξεις του τι θα γίνει με έναν αγώνα που ΔΕΝ έληξε ποτέ στον αγωνιστικό χώρο χωρίς την επαιτιότητα τη δική μας. Έχοντας τους γονείς μας και τον κόσμο των Φιλιατρών με το μέρος μας, θα κινηθούμε μέχρι την τελική δικαίωσή μας!
Με σεβασμό,
Οι γονείς και μαθητές του Γενικού Λυκείου Φιλιατρών».

*** Για το Μεσσηνιακό Ποδόσφαιρο ΕΠΣ Μεσσηνίας
Σάββατο 10-03-2018 :
Α΄ Τοπική  Κατηγορία 21η αγωνιστική
ΣΠΕΡΧΟΓΙΑ - ΦΑΡΑΙ  2-2 .- ^
ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ - ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Παραλίας
ΑΠΟΛΛΩΝ Καλαμάτας - ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙ 0-2 .-^
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ - ΕΡΑΝΗ Φιλιατρών
Α1 ΄ Τοπική Κατηγορία  21η αγωνιστικη
ΑΕ. Γαργαλίανων -Αστέρας Μικρομάνης  3-0 .- ^
Παπαφλέσσας Χώρας -Χανδριναϊκός 3-4 .- ^
ΑΕ. Αβίας - Αίαντας Καλαμάτας 1-1 .- ^
Β΄ Τοπική Κατηγορία   20η αγωνιστική
ΑΕ. Κυπαρισσία/Ηρακλής - ΑΠΣ Άρις Καλαμάτας  3-0 .- ^
Αστέρας Βαλύρας - Κεραυνός Καλαμάτας 0-3 .- ^
Πανευαϊκός - Νέος Άρις
ΑΣ. Φυτειάς - Α.Ο. Πατίστας   Αναβλήθηκε
Θύελλα  Χαροκοπιού - ΑΣ. Δαναός  6-1 .- ^
 Δόξα Καλαμάτας -Πράσινα Πουλιά
Γ΄ Τοπική Κατηγορία  14η και 15η αγωνιστική
Α.Ο Λεϊκών -Εθνικός Καλαμάτας  1-1 .- ^
Νέστωρας Πύλου - Θύελλα Παραλία 4-1 .- ^
Ακαδημία Πάμισος - Ίκαρος Καλαμάτας 
Θύελλα Μερόπης -ΠΑΟΚ Καλαμάτας 3-0 .- ^

  ~   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018
  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-28-2018-28-1-750-457.html .- 
~*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ  2018 :
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης
Πέμπτη 01 Μαρτίου 2018 . ~
ΚΑΛΟ  ΜΗΝΑ  για όλους μας  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2018/03/news-01-2018.html .-
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS 1 στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Πέμπτη  01  Μαρτίου 2018 , * 
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ για όλους μας ! : http://snsarfara.blogspot.gr/2018/03/news-1-01-2018.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή  02  Μαρτίου 2018
 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/03/arfara-news-02-2018-2-326.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης,
Σάββατο 03 Μαρτίου 2018
  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/03/arfara-news-03-2018-3.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Κυριακή 04  Μαρτίου 2018   : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/03/arfara-news.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα 05 Μαρτίου 2018
  :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/03/arfara-news.html .-
~** ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ... ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ...ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  και ΒΙΝΤΕΟ  Ε΄ Μέρος  ΕΠΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ  Τρίτη 06  Μαρτίου  2018 ,  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/03/6-2018.html .-
~** ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:
~ Δευτέρα 26-02-2018 
με  23  Ιατρικά θέματα ,
 ΕΠΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Τρίτη 06 Μαρτίου 2018
:  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/03/blog-post_6.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τετάρτη 07  Μαρτίου 2018
  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/03/news-07-2018.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσηςΠέμπτη 08 Μαρτίου 2018 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/03/news_53.html .-
 ~** ~*Ημερήσια εκδρομή - διαδρομή , από  Μελιγαλά για Εσπερινό στους Αγίους Τεσσαράκοντα (Ι. Μονή) την Πέμπτη 08-03-2018
Παρασκευή   09-03-2018
   : http://snsarfara.blogspot.gr/2018/03/blog-post_9.html .-
~ **

***BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
01stamos1947.-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   6132   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3926   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3923  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13. 981   βίντεο   .-  
The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .- 
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
 https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 

https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
https://www.facebook.com/apostolis.giannakountzos.7?pnref=lhc.friends = ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Χ.Γ .
http://eidisoules.gr   =ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ, Έγκυρη και Αξιόπιστη 
www.koinonikomerisma.gr   ,
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ  
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. -     https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων. Δημοτικού .Αρφαρών. 
  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profil=-09+++++++++++++++++++++++++++
-browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-   http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh  .-   
     

~** Τα  βιντεό μας για σήμερα :
1~*Γεράκι ή Γέρακας Λακωνίας  Τ΄ ΑΓΝΑΝΤΙ   Φαγητό  08/03/2018: https://youtu.be/EDGdLk3awwA .-
2~*Στο Γεράκι Λακωνία διαδρομή φεύγοντας 08/03/2018:
https://youtu.be/tqrmtu9Wzug  .-  .-
3~*Ι Μ  Άγιοι Σαράντα Σπάρτης ενημέρωση Αθανασίας 08/03/2018: https://youtu.be/F3wnv1eNEuA .-
4~*Άγιοι τεσσαράκοντες  Μάρτυρες  ενημέρωση Αθανασία  08/03/2018 VID 20180308: https://youtu.be/HTfYkKOex74 .-
5~*Γεράκι ή Γέρακας Λακωνίας ενημέρωση από Αθανασία  08/03/2018: https://youtu.be/JQo7Ueo-ydc  .-
6~*ΣΠΑΡΤΗ   ενημέρωση από Αθανασία 08/03/2018:
https://youtu.be/CpU-MnivIVs  .-
7~*Μονή Άγιοι Σαράντα Εσπερινός 08/03/2018 Αρχονταρίκι:
https://youtu.be/r_J_9WUiIjU  .-

1α~*Η  ΗΠΑ δεν επιτρόπουν οριοθέτηση ΑΟΖ για κέρδη φόρων 2018: https://youtu.be/-Zt_Hip8l1E  .-
2α~*ΛΑΤΣΗΣ και  ΕΛΠΕ  2018:
https://youtu.be/kc_j2m05jHY .-
3α~* Κλιμακώνουν απειλές Τούρκοι
 2018: https://youtu.be/F4VHVHHfcF4 .-
4α~*ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ 2018:
https://youtu.be/9EGhxX7rThI .-
5α~*Καίνε Τούρκικη σημαία  2018  κακώς:
https://youtu.be/dg4lhf4lG68 .-
6α~Βίντεο σατιρίζει το ΘΕΟ  2018 :
https://youtu.be/OYx0ok5XHYg  .-
7α~Ερντογάν για MOODY'S  2018:
https://youtu.be/LwlSCbgYKAY  .-
8α~Κάντε παιδιά και θα πάρουμε Δύση χωρίς πόλεμο 2018:
https://youtu.be/kIxAdK9q2h4  .-
 9α  ΤΣΙΠΡΑς για ΕΣΠΑ  7/13 , 14/20   2018:
https://youtu.be/C99PrIeQTIo .-
10α~Ο Άδωνης πουλάει: https://youtu.be/Rt3FzGMkIHg
11α~Ο Μητσοτάκης μας λέει  2018:
https://youtu.be/LVI37u6ehvE .-
12α~Στην Επιτροπή δεοντολογίας ο ΒΟΥΤΣΗΣ  2018:
https://youtu.be/kJWNt1089jI .-
~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου