arfara messinias stamos1

Ο ήλιος φωτίζει τα σώματα τα , η δε σοφία τις ψυχές .Ο κόσμος είναι ένα ανάκτορο της σοφίας του Υψίστου . Ο Θεός άναψε κάθε μία ψυχή με το δικό του πυρ . Έτσι λάμπουν όλοι οι άνθρωποι με τη σοφία του σε αυτό το θέατρο , όπως ο Θεός τους έπλασε .-Μερικούς τους έκανε μεγάλα φώτα , σε άλλους μικρά.-(Κάρλος Λιναίος )

 Αρφαρά

Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο• η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-

Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017

Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Τρίτη 05 Σεπτεμβρίου 2017  :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....  από το 2008  ....
~
Στην Αγία Θεοδώρα Βάστας

Στο Αμπελάκι μονή Παναγίας
Γέφυρα τσακώνας

Αν και συγχωρήται ο άνθρωπος δια την αμαρτίαν του, όμως παραμένει η φαντασία του σφάλματος και η εργασία αυτής. καίτοι συγχωρείται η αμαρτία, ο κανόνας παραμένει αναλογία του πταίσματος.Γέροντας Ιωσήφ ο Αγιορείτης († 1959 μ.Χ.)

Στην Ι.Μ. Μπούρα

Στην Ι.Μ. Αμπελάκι
~ 5 Σεπτεμβρίου: Εορτή προφήτου Ζαχαρία και συζύγου του Ελισάβετ
~ Την μνήμη του Αγίου Προφήτου Ζαχαρίου, πατρός Ιωάννου του Προδρόμου τιμά η εκκλησία μας στις 5 Σεπτεμβρίου. Ο Ζαχαρίας, πατέρας του Ιωάννη του Βαπτιστή, έζησε στα χρόνια του Ηρώδη, βασιλιά της Ιουδαίας. Κατά τη γνώμη του Χρυσοστόμου, καθώς και άλλων Πατέρων της Εκκλησίας, ο Ζαχαρίας δεν ήταν απλός Ιερέας, αλλά αρχιερέας που έμπαινε στα άγια των αγίων. Σύζυγο είχε την Ελισάβετ και δεν είχαν παιδί.
* Κάποια μέρα λοιπόν, την ώρα του θυμιάματος μέσα στο θυσιαστήριο, είδε άγγελο Κυρίου που του ανήγγειλε ότι θα αποκτούσε γιο και θα ονομαζόταν Ιωάννης. Ο Ζαχαρίας σκίρτησε από χαρά, αλλά δυσπίστησε. Η γυναίκα του ήταν στείρα και γριά, πώς θα γινόταν αυτό που άκουγε; Τότε ο άγγελος του είπε ότι θα μείνει κωφάλαλος μέχρι να πραγματοποιηθεί η βουλή του Θεού.
Πράγματι, η Ελισάβετ συνέλαβε και έκανε γιο. Όταν θέλησαν να δώσουν όνομα στο παιδί, ο Ζαχαρίας έγραψε πάνω σε πινακίδιο το όνομα Ιωάννης. Αμέσως δε λύθηκε η γλώσσα του και όλοι μαζί δόξασαν το Θεό.
Βέβαια, η χάρη αυτή έγινε από το Θεό στο Ζαχαρία, διότι της ήταν «δίκαιος ἐνώπιον τοῦ Θεοῦ, πορευόμενος ἐν πάσαις ταὶς ἐντολαὶς καὶ δικαιώμασι τοῦ Κυρίου ἄμεμπτος» (Λουκά, α’ 6.). Ήταν, δηλαδή, δίκαιος μπροστά στο Θεό και ζούσε σύμφωνα με της της εντολές και τα παραγγέλματα του Κυρίου, άμεμπτος από κάθε σοβαρή ενοχή.
~ Απολυτίκιον
Ήχος δ’. Κατεπλάγη Ιωσήφ.
Ιερωσύνης στολισμόν, περιβαλλόμενος σοφέ, κατά τον νόμον του Θεού, ολοκαυτώματα δεκτά, ιεροπρεπώς προσενήνοχας Ζαχαρία· και γέγονας φωστήρ, και θεατής μυστικών, τα σύμβολα εν σοι, τα της χάριτος, φέρων εκδήλως πάνσοφε, και ξίφει αναιρεθείς εν τω ναώ του Θεού, Χριστού Προφήτα, συν τω Προδρόμω, πρέσβευε σωθήναι τας ψυχάς ημών.
Έτερον Απολυτίκιον
Ήχος δ’. Κατεπλάγη Ιωσήφ.
Εκ της ρίζης Ιεσσαί, και εξ όσφύος του Δαυιδ, η θεόπαις Μαριάμ, σήμερον τίκτεται ημίν, διό και χαίριν, η σύμπασα και κενουργείται, Συγχάρητε ομού, ο ουρανός και η γη, αινέσατε αυτήν, αι στρατιαί των εθνών, Ιωακείμ ευφραίνεται, και Άννα πανηγυρίζει κραυγάζουσα, Η στείρα τίκτει, την Θεοτόκον, και τροφόν της ζωής ημών.
Κοντάκιον
Ήχος γ’. Η Παρθένος σήμερον.
Ο Προφήτης σήμερον, και ιερεύς του Υψίστου, Ζαχαρίας προύθηκεν, ο του Προδρόμου γενέτης, τράπεζαν της αυτού μνήμης Πιστούς εκτρέφων, πόμα τε δικαιοσύνης τούτοις κεράσας. Διό τούτον ευφημούμεν, ως θείον μύστην Θεού της χάριτος.α
~ Αγιο Ορος: Οι μοναχοί που ζουν στην άκρη του γκρεμού (ΦΩΤΟ)
~ Η εφημερίδα Guardian επισκέφτηκε το Άγιο Όρος και μεταξύ άλλων τους ερημίτες στα Κατουνάκια. Το Άγιο Όρος κατοικήθηκε από τους αρχαίους χρόνους και είναι γνωστό για τη σχεδόν 1800χρονη συνεχή χριστιανική του παρουσία και τις μακρές ιστορικές μοναστικές παραδόσεις του, οι οποίες χρονολογούνται τουλάχιστον από τον 9ο αιώνα.
~  Στα μοναστήρια, πάνω από δύο χιλιάδες μοναχοί ζουν μια ασκητική ζωή, απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο.
Στα Καρούλια οι ασκητές ζουν σαν τα πουλιά. Μένουν σε αυτοσχέδια σπίτια στην άκρη των γκρεμών, δεν καλλιεργούν και δεν αποθηκεύουν τίποτα, και τρέφονται με ό,τι βρουν – ό,τι τους στείλει ο Θεός.
Ένας απόκρημνος ορεινός όγκος τα Καρούλια και εκεί, μια χούφτα μοναχών έχουν χτίσει μικρά σπιτάκια που κρέμονται επισφαλώς στην άκρη του βράχου με τα κύματα να γλύφουν τα βράχια μερικά μέτρα πιο κάτω.
* Οι ξύλινες σκάλες που είναι καρφωμένες στα βράχια, χρησιμεύουν στους ερημίτες για να ανέβουν και να κατέβουν το βουνό. Μερικοί από αυτούς τους μοναχούς, ειδικά εκείνοι που είναι γέροι και αδύναμοι, δεν έχουν εγκαταλείψει το βουνό εδώ και 60 χρόνια!
Τα οστά του μοναχού που κατοικούσε σε αυτό το κελί φυλάσσονται σε ασημένιο κουτί. Συνηθίζεται, ο μοναχός ακόμη και μετά τον θάνατο του να παραμένει στον χώρο που έζησε. Αυτή η ζωή είναι ένα χαστούκι στον δικό μας σύγχρονο τρόπο ζωής.

~   5 Σεπτεμβρίου
Προφήτου Ζαχαρίου (1) και Ελισάβετ. Ιερομαρτύρων Αβδαίου επισκόπου Περσίδας καί Θεοδώρου.Μαρτύρων Θεοδώρου, Μεδίμνου καί Ουρβανού.
(1) Ήταν αρχιερέας, παντρεμένος αλλά χωρίς παιδιά. Κάποια μέρα την ώρα της λειτουργίας, είδε ένα άγγελο που του ανήγγειλε ότι θα αποκτούσε γιο και θα ονομαζόταν Ιωάννης. Ο Ζαχαρίας δεν το πίστεψε, γιατί ήξερε ότι η γυναίκα του ήταν στείρα και μεγάλης ηλικίας. Τότε ο άγγελος του είπε, ότι θα μείνει κωφάλαλος μέχρι να γεννηθεί το μωρό. Πράγματι η γυναίκα του γέννησε ένα αγόρι και μόλις του δόθηκε το όνομα Ιωάννης λύθηκε η γλώσσα του Ζαχαρία και όλοι δόξασαν το Θεό. Η χάρη αυτή έγινε από το Θεό στον Ζαχαρία, επειδή ήταν δίκαιος, άμεμπτος από κάθε σοβαρή ενοχή και ζούσε σύμφωνα με τις εντολές του Κυρίου.~

Σήμερα 05/09/2017 εορτάζουν:

Προφήτης Ζαχαρίας και η σύζυγος του Ελισάβετ, Άγιος Αβδαίος επίσκοπος Περσίας
~
Κατάθεση Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου

Κατάθεση Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου
 
Άγιος Ανδρέας ο Στρατηλάτης και οι δύο χιλιάδες πεντακόσιοι ενενήντα τρεις Μάρτυρες, που μαρτύρησαν μαζί μ' αυτόν

Άγιος Ανδρέας ο Στρατηλάτης και οι δύο χ....
 
Άγιος Σταμάτιος από τον Βόλο

Άγιος Σταμάτιος από τον Βόλο
 
Κοίμησις της Θεοτόκου

Κοίμησις της Θεοτόκου
 
Όσιος Σέριδος ηγούμενος της Μονής στη Γάζα

Όσιος Σέριδος ηγούμενος της Μονής στη Γάζα
 
Αγία Ειρήνη η βασιλίσσα, της διά του αγίου και αγγελικού σχήματος μετονομασθείσης Ξένης Mοναχής

Αγία Ειρήνη η βασιλίσσα, της διά του αγί....
 
Άγιος Μύρων

Άγιος Μύρων
 
Άγιος Αιμιλιανός ο Ομολογητής, επίσκοπος Κυζίκου

Άγιος Αιμιλιανός ο Ομολογητής, επίσκοπος....
 
Άγιος Μίκαλλος

Άγιος Μίκαλλος
 
Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού

Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού
 
***  Με το δρώμενο του τρύγου ολοκληρώθηκε η 6η «Άρτος - Οίνος - Έλαιον» 
Μεγάλη ήταν η προσέλευση Καλαματιανών και επισκεπτών, την Κυριακή το βράδυ, στο χώρο του πατινάζ, στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, για να παρακολουθήσουν μια θαυμάσια βραδιά με έμφαση στα έθιμα του τρύγου, στο πλαίσιο της 6ης Έκθεσης «Άρτος - Οίνος – Έλαιον».
Η βραδιά περιελάμβανε, ακόμα, παραδοσιακούς χορούς από πολλά συγκροτήματα, ενώ τα μέλη 13 Πολιτιστικών Συλλόγων από διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας ετοίμασαν με μαεστρία πατροπαράδοτες νοστιμιές της τοπικής μας κουζίνας.
  Η έκθεση
Η 6η αγροτική Έκθεση του Δήμου Καλαμάτας στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς πέτυχε το σκοπό της, που είναι να προβάλει τα ποιοτικά αγροδιατροφικά μας προϊόντα, καθώς και το λαϊκό μας πολιτισμό.
Εκατοντάδες επισκέπτες, αφού είδαν από κοντά τα εκλεκτά προϊόντα, δοκίμασαν και αγόρασαν υπέροχες γεύσεις στα περίπτερα των 35 εκθετών, μαζί με φυτικά καλλυντικά, ενώ είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα.
«Η βραδιά αυτή είναι αφιερωμένη στις μανάδες μας, που σηκώνονταν από τις 3 τη νύχτα για να τα ετοιμάσουν όλα», επεσήμανε ο Δήμαρχος στο χαιρετισμό που απηύθυνε, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ενστερνιστούμε και πάλι τις αξίες των προγόνων μας, την εργατικότητα, την απλότητα και τη λιτότητα, κάτι που θα μας βοηθήσει στην υπέρβαση της κρίσης.
  Παραδοσιακή κουζίνα
Τα υλικά και τις διαδικασίες παρασκευής φαγητών της παραδοσιακής – μεσογειακής κουζίνας στη μεσσηνιακή της εκδοχή, είχαν την ευκαιρία οι επισκέπτες της Έκθεσης να δουν από κοντά, παρακολουθώντας τα μέλη των Συλλόγων να ετοιμάζουν πέτουλες, πίτες γάμου, λαλαγγίδες, λαλάγγια Μάνης, λαλαγγόψωμα, λουκουμάδες, τηγανόψωμα, ρυζογλυκό, μουσταλευριά, κάθε είδους λιχουδιές με αγκινάρα, μπερεκέτια μικρασιάτικα και πολλά άλλα.
Τις νοστιμιές ετοίμασαν οι κυρίες από τα Φρουτζοκρέμμυδα και από τους Συλλόγους Νερομύλου, Βλαχόπουλου, Μικρής Μαντίνειας, Καλαμίου, Βέργας, Σπερχογείας, Άριος, Μικρομάνης, Συλλόγου Μικρασιατών «Ιωνία», ενώ τα μέλη του Συλλόγου των Νεδουσαίων χόρεψαν και τραγούδησαν. Χαιρετισμούς απέστειλαν, λόγω αδυναμίας τους να παρευρεθούν, οι Σύλλογοι Μεταμόρφωσης, Αμφιθέας και Κουκουραχίου και Απανταχού Μαυρομματαίων.
Το ζαχαροπλαστείο Αθανασίου προσέφερε σάμαλι και η επιχείρηση Ηλία Καρδάση μελομάκαρονα, μουσταλευριά, δίπλες και κουλούρια. Όλα αυτά τα είδη, καθώς και όσα παρασκεύασαν με μεράκι τα μέλη των Πολιτιστικών Συλλόγων διανεμήθηκαν δωρεάν στο κοινό.
  Δρώμενα
Νοικοκυρές του Νερόμυλου έδειξαν στον κόσμο τι σημαίνει να τραβάς «του λιναριού τα πάθη» για να βγει το νήμα και να υφανθούν τα λινά υφάσματα, αλλά και πώς γνέθεται το μάλλινο νήμα και το νήμα από σπάρτο.
Ο γανωτής Δημήτρης Λυκοτραφίτης γάνωσε τα σκεύη που του έφερε ο εγγονός του Γιώργος, δείχνοντας στον κόσμο μια τέχνη που επί αιώνες ήταν αναγκαία στα νοικοκυριά.
Το δρώμενο του τρύγου αναπαρέστησαν με μεγάλη επιτυχία και θαυμαστή επιμέλεια μέλη του Μορφωτικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, πλαισιώνοντάς το με χορό, ενώ τραγούδησε ο Κώστας Τζανέτος, χοροδιδάσκαλος, συνοδεία μουσικών.
Παραδοσιακούς χορούς της Δυτικής Θράκης παρουσίασε πολυμελές συγκρότημα από το Σύλλογο Χορού «Ξενία», ενώ μέλη της Ακαδημίας Χορού «Απόλλων και Άρτεμις» απέδωσαν λαϊκούς χορούς. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαιΐκων «Η Πρωτοπορία», με πλειάδα χορευτών, παρουσίασε τσάμικα και καλαματιανά. Όλοι απέσπασαν τη θερμή επιδοκιμασία του κοινού με σφυρίγματα και έντονα χειροκροτήματα.

*** Καστάνια Μάνης: Ένα πανέμορφο χωριό, έρμαιο της αδιαφορίας και εγκατάλειψης 
Οι Μεσσήνιοι, όταν μιλάμε για τον τόπο μας, μέσα στα πολλά καλά που αραδιάζουμε είναι και η πολιτιστική μας κληρονομιά. Κι ενώ κανονικά θα έπρεπε να τη φυλάμε ως κόρη οφθαλμού, η πραγματικότητα είναι τραγική. Τελευταίο παράδειγμα η Καστάνια, ένα πανέμορφο γραφικό χωριό, με σπάνια μνημεία που χρονολογούνται από τον 9ο αιώνα.
  Το οδοιπορικό μας
Το προηγούμενο διάστημα φιλοξενήσαμε μια παρέα φίλων από την Αυστραλία. Ένα από τα πρώτα πράγματα που μας ζήτησαν είναι μια επίσκεψη στην Καστάνια, αφού είχαν μάθει για τη βράβευση της εκκλησίας του Αγίου Πέτρου από το θεσμό EUROPA NOSTRA. Πάντα ένα ταξίδι στη Μάνη σου ξυπνάει τις αισθήσεις. Δεν πρόλαβαν να μας το πουν και ήδη είχαμε σχεδιάσει το ταξίδι. Καρδαμύλη για μπάνιο και φαγητό και μετά κατευθείαν για Καστάνια. Εμείς γεμάτοι θαυμασμό, οι επισκέπτες μας με…ξαναμμένες τις αισθήσεις, αδημονούσαμε να φτάσουμε στο χωριό. Αλλοίμονο.
Τα συναισθήματά μας στο τέλος του οδοιπορικού "πνίγηκαν" από την ομορφιά των μνημείων, αλλά και από την αδιαφορία και την πολιτική  εγκατάλειψης της Δημοτικής Αρχής, ενός θαυμάσιου χωριού.
  Προβλήματα
Η πρώτη εντύπωση ήταν κάπως περίεργη. Ψάχναμε για την ενημερωτική ταμπέλα που θα μας οδηγούσε άνετα στο χωριό, αλλά δεν τη βρίσκαμε. Με δυσκολία καταφέραμε και προσανατολιστήκαμε. Πρώτη εικόνα: Τριακόσια (300) μέτρα περίπου στο αριστερό μας χέρι, αντικρίσαμε ένα οικόπεδο, το οποίο είχε μεταβληθεί σε…νεκροταφείο  από παλιοσίδερα. Αναρωτήθηκα γιατί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, η Δημοτική Αρχή, έχουν αφήσει την κατάσταση αυτή. Εικόνα δεύτερη: Μετά από πενήντα (50) έως εκατό (100) μέτρα αντικρίσαμε ένα κιόσκι, που κάποτε είχε χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκό πρόγραμμα στα πλαίσια ανάπλασης του χωριού. Αντί για κιόσκι, όμως, βρήκαμε κάτι σανίδες διασκορπισμένες. Και σαν να μην έφτανε αυτό, στον απέναντι αγροτικό δρόμο, είδαμε κι ένα μπαζωμένο ρέμα με προϊόντα από οικοδομικές εργασίες.
Δεν το βάλαμε κάτω και συνεχίσαμε. Μετά από κάποια μέτρα, στη διασταύρωση Καστάνια - Σαϊδόνα πατάγαμε σε πέτρες μεγάλου μεγέθους που έκλειναν τη διάβαση του καλντεριμιού που οδηγεί στο χωριό. Δίπλα μας ένα ακόμα μπαζωμένο ρέμα. Αλήθεια, σε λίγο που θα αρχίσουν οι βροχές τι άραγε θα συμβεί;
  Στο χωριό
Μπαίνοντας στην Καστάνια για να επισκεφθούμε τα μνημεία βλέπουμε δίπλα από το ναό του Αγίου Νικολάου έναν σπασμένο αγωγό άρδευσης, που μας έκανε τη ζωή δύσκολη. Δεν το βάλαμε κάτω. Η πρώτη ανάσα ικανοποίησης ήταν ο Άγιος Νικόλαος με το καταπληκτικό του τέμπλο. Η διατήρησή του δίνει εύσημα στην Εφορεία    Αρχαιοτήτων.
Μετά από λίγα μέτρα είδαμε να δεσπόζει και ο Άγιος Πέτρος. Εκπληκτικό το έργο αναστήλωσης, χάρις στη δωρεά της οικογένειας Θανάση Μαρτίνου, αλλά και στο έργο της Εφορείας. Ειλικρινά είναι δύσκολο να ξεκολλήσει κανείς από ένα τόσο θαυμάσιο μνημείο εκκλησιαστικής τέχνης.
Ζαλισμένοι από την ομορφιά, έπρεπε να κάτσουμε κάπου να ξεκουραστούμε, αλλά και να μοιραστούμε τις εντυπώσεις μας. Ρωτώντας βρήκαμε ένα μαγαζί, από το οποίο γύρω του έτρεχαν κρυστάλλινα νερά.
Το ταξίδι ουσιαστικά είχε τελειώσει για τους επισκέπτες μας, αλλά προσωπικά ήθελα να βρω την πηγή που πηγάζουν αυτά τα νερά. Έφτασα, λοιπόν, στο υδραγωγείο, ένα κτίσμα που δεν ταιριάζει αισθητικά σε καμία περίπτωση με το όλο περιβάλλον του χωριού. Αυτό, όμως, ήταν το μικρότερο κακό. Με έκπληξη διαπίστωσα ότι το φρεάτιο ήταν έρμαιο των διαθέσεων του καθενός, αφού ήταν πολύ εύκολο να το ανοίξω.
Σκέφτηκα, αν είναι δυνατόν ένας τέτοιος χώρος από τον οποίο υδρεύεται το χωριό να είναι αφύλακτος! Ταράχτηκα, νευρίασα, σκέφτηκα να καταγγείλω το γεγονός στον αρμόδιο Εισαγγελέα. Από την άλλη έψαξα να βρω τον υπεύθυνο του χωριού και να του αναφέρω το γεγονός, μαζί με τις ευθύνες που κουβαλάει, έστω και από αμέλεια. Η παρέα ήθελε να φύγουμε και η προσπάθειά μου έμεινε στη μέση.
Η καταγραφή, όμως, των γεγονότων είναι μια ευκαιρία για όλους τους υπεύθυνους να σοβαρευτούν και από τις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης να ζητήσουν εξηγήσεις από τη Δημοτική Αρχή στο Δημοτικό Συμβούλιο.
  Σ.Σ. Για όλα τα παραπάνω υπάρχουν φωτογραφίες που επιβεβαιώνουν την αλήθειά τους. Για το ρεπορτάζ, όμως, αποφασίσαμε να δείξουμε την όμορφη πλευρά της Καστάνιας…  Του Αντώνη Πετρογιάννη

***  Καλύτερη η κατάσταση στον Ταΰγετο (φωτογραφίες) 
Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από τα εναερία μέσα στη φωτιά που ξέσπασε στο ρέμα του Μαχαλά.
Σύμφωνα με καταγγελίες στο «Θάρρος» το χθεσινοβραδινό μέτωπο προκλήθηκε από νέα φωτιά που «μπήκε» μερικά μέτρα μακριά από την πρωινή.
Αυτή τη στιγμή η κατάσταση στο βουνό είναι καλύτερη και πλέον οι πυροσβέστες προσπαθούν με τις μικροεστίες που όμως αποτελούν κίνδυνο.
Μπορεί νωρίς το απόγευμα αρκετοί να πίστευαν ότι η φωτιά στο ρέμα του Μαχαλά είναι υπό έλεγχο, αλλά τελικά αργά το βράδυ η φωτιά αναζωπυρώθηκε και πλέον είναι ξανά ανεξέλεγκτη.
Στο σημείο επιχειρούν δεκάδες πυροσβέστες αλλά η μάχη μέχρι στιγμής φαίνεται άνιση και όλοι ελπίζουν στα εναέρια μέσα που θα ξεκινήσουν ρίψεις με το πρώτο φώς.
Να σημειωθεί ότι από το πρωί της Τρίτης τραγικές αναμνήσεις του 2007 ξύπνησαν στο μυαλό των κατοίκων του Ταϋγέτου όταν ξέσπασε φωτιά στην περιοχή “Μαύρα Λιθάρια” κοντά στη Νέδουσα.
Ωστόσο, κάτοικοι κατήγγειλαν χθες στο «Θ», ότι εκτός από την άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και τις καιρικές συνθήκες που δεν ήταν ακραίες, υπήρξε μεγάλο πρόβλημα με τις δεξαμενές πυρόσβεσης στην περιοχή. Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι οι δύο δεξαμενές που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από την περιοχή της πυρκαγιάς ήταν άδειες και νερό, απ’ όπου μπορούσε να πάρει το ελικόπτερο, ήταν μόνο μία.
Στο σημείο κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας έσπευσαν 5 αεροπλάνα PZL, ένα αεροσκάφος Canadair, και ένα ελικόπτερο Erickson.
Από πλευράς επίγειας κατάσβεσης στο σημείο έφτασαν 16 αυτοκίνητα με 32 άνδρες, καθώς και 17 άτομα πεζοπόρου τμήματος, ενώ να σημειωθεί ότι ανάμεσα σε αυτή τη δύναμη υπήρχαν και πυροσβέστες από γειτονικούς νομούς.
Εκτός από τους πυροσβέστες, στην κατάσβεση συνέδραμαν εργάτες πυροπροστασίας του Δήμου Καλαμάτας, εθελοντές καθώς και μέλη του Συλλόγου  "Οι φίλοι του Ταϋγέτου".
Video:  Φωτιά Ταΰγετος 5-9-2017 , https://youtu.be/CPRVI3rEpHk .-

*** Σοβαρό τροχαίο με τραυματισμό στη Λακωνικής (φωτογραφίες και βίντεο) 
 
 
 
Λίγα λεπτά μετά τις 12 δύο οχήματα συγκρούστηκαν στη διασταύρωση των οδών Λακωνικής και Παλαιολόγου.
Η σύγκρουση των οχημάτων ήταν ισχυρή και ουσιαστικά το ένα όχημα «σήκωσε» το άλλο στον αέρα.
Από τη σύγκρουση τραυματίστηκε η οδηγός του ενός οχήματος η οποία με ασθενοφόρο διακομίστηκε στο νοσοκομείο Καλαμάτας.
Μάλιστα για τον απεγκλωβισμό της χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής.
Video: Τροχαίο Καλαμάτα 5-9-2017  , https://youtu.be/mpBJiyrhwYI .-

*** Μεγαλύτερη διαφάνεια 
Πολύ σημαντική αλλαγή η ένταξη των δημοπρασιών δημοσίων έργων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα διαγωνισμών.
Σίγουρα θα προσφέρει μεγαλύτερη διαφάνεια στη δημοπράτηση έργων, σε σχέση μάλιστα και με όσα έχουν ακουσθεί ότι γίνονται κάποιες φορές έξω από τις πόρτες των τεχνικών υπηρεσιών, μεταξύ των εργολάβων.
Τ’ ότι χρειάζεται μια περίοδος προσαρμογής είναι σίγουρο, γιατί και οι υπηρεσίες πρέπει να προσαρμοσθούν και οι εργολάβοι.
Τέτοιες μεγάλες αλλαγές δεν μπορεί να γίνονται μέσα σε μια νύχτα. Β.Β. 

*** Οδηγός μπήκε ανάποδα στον αυτοκινητόδρομο Καλαμάτα- Κόρινθος (βίντεο) 
Ένα περίεργο αλλά και επικίνδυνο θέαμα αντίκρισαν όσοι έτυχε χθες το μεσημέρι να διασχίζουν τον αυτοκινητόδρομο Καλαμάτας- Κορίνθου στο ύψος της Τσακώνας.
Ειδικότερα ένα όχημα είχε μπει στη συνδετήρια οδό που υπάρχει από την Ε.Ο. Τσακώνας- Καλού Νερού με την αυτοκινητόδρομο και διέσχιζε τον δρόμο ανάποδα.
Ήταν κυριολεκτικά θέμα τύχης που δεν υπήρξε κάποια σύγκρουση αφού πρόκειται για μια συνδετήρια οδό με στροφές, κάτι που δεν επιτρέπει την ορατότητα στα οχήματα.   Βίντεο: Γιάννης Γιάνναρος
Video: Αυτοκινητόδρομος Καλαμάτα- Τρίπολη , https://youtu.be/_qotwbYxTGU  .-

*** Δωρεάν ροδάκινα από το Δήμο Μεσσήνης 
Ο Δήμος Μεσσήνης ενημερώνει τους δικαιούχους του προγράμματος ΚΕΑ και Κοινωνικού Παντοπωλείου ότι, σήμερα  Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου θα γίνει διανομή ροδάκινων.
Η διανομή των  δικαιούχων  της Δ.Ε. Μεσσήνης θα ξεκινήσει στις   11:00  από το δημαρχείο Μεσσήνης, ενώ οι δικαιούχοι των Δ.Ε. Αριστομένη, Ανδρούσας, Ιθώμης, Βουφράδος, Αιπείας, Πεταλιδίου και Τρικόρφου θα παραλάβουν τα ροδάκινα από τα πρώην δημοτικά καταστήματα της περιοχής τους. 

*** Ελεύθεροι οι τσιγγάνοι για την απόπειρα κλοπής στο Μελιγαλά 
Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν χθες οι δύο τσιγγάνοι, οι οποίοι την προηγούμενη εβδομάδα, μαζί με έναν ανήλικο συνελήφθησαν να προσπαθούν να κλέψουν πράγματα από σπίτι στο Μελιγαλά.
Σύμφωνα με το δικηγόρο τους Δημ. Τσιφιλιτάκο, μετά την απολογία τους, Εισαγγελέας και Ανακριτής, συμφώνησαν να μείνουν ελεύθεροι με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και παρουσία στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής κατοικίας τους δύο φορές το μήνα.
Οι τσιγγάνοι είχαν διαρρήξει την εξοχική κατοικία με ένα σκαλιστήρι. Γείτονες όμως αντιλήφθηκαν τις κινήσεις τους και ειδοποίησαν το Αστυνομικό Τμήμα Οιχαλίας. Οι αστυνομικοί όταν πήγαν εκεί, βρήκαν έναν 35χρονο τσιγγάνο έξω από το σπίτι, ενώ μέσα συνέλαβαν επ’ αυτοφώρω έναν 18χρονο και τον ανήλικο 14χρονο, ο οποίος είναι γιος του 35χρονου, χωρίς να έχουν καταφέρει να αφαιρέσουν κάτι. Όλοι τους φoρούσαν στα χέρια κάλτσες, προκειμένου να μην αφήσουν αποτυπώματα.
Β.Β.

***  Δημόσια Βιβλιοθήκη Καλαμάτας ανοικτή και προσβάσιμη, να έχει κάτι να πει σε όλους… 
Σε μια δύσκολη εποχή που τα βιβλία και ο πολιτισμός, όσο κι αν φαντάζουν σε κάποιους πολυτέλεια, μπορούν να αποτελέσουν πολυδιάστατο ανάχωμα για την γενικότερη κρίση που βιώνουμε όλοι, η Δημόσια Βιβλιοθήκη Καλαμάτας στα καλύτερά της περιμένει μικρούς και μεγάλους στον 4ο όροφο του Πνευματικού Κέντρου…
Η ευτυχής συγκυρία είναι ότι η διαχείρισή της έχει ανατεθεί σε έναν άνθρωπο που ζει και αναπνέει για τα βιβλία και την εκπαίδευση, την προϊσταμένη Νινέτα Σωτηράκη, με άμεση ανταπόδοση για την ίδια την ευκαιρία να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα και επιπλέον ανατροφοδοτούμενο προσθετικό κοινό όφελος από αυτό, αφού ό,τι γίνεται έχει σφραγίδα από μεράκι. Έχοντας δίπλα της ένα εξίσου ιδανικό Εφορευτικό Συμβούλιο, με ανάλογη διάθεση προσφοράς και σχέση με το βιβλίο και τον πολιτισμό, η κεντρική Βιβλιοθήκη της Καλαμάτας βρίσκεται σε θέση απογείωσης…
Η περασμένη χρονιά, ήταν η πρώτη της κας Σωτηράκη σε αυτή τη θέση, και συνδυάστηκε με πλούσιες και καινοτόμες δράσεις, αλλά και την εξασφάλιση μιας σημαντικής οικονομικής προίκας 100.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που θα βοηθήσουν τη Βιβλιοθήκη σε αυτή την αλλαγή σελίδας, με την πλώρη προς το μέλλον…
Με αυτές τις σκέψεις και τη βεβαιότητα ότι στο σύμπαν των βιβλίων υπάρχουν πολλές απαντήσεις που μπορούν να μας βοηθήσουν να γίνουμε ο καλύτερος εαυτός μας και να ανοίξουμε τους ορίζοντές μας, βγαίνοντας από τον μικρόκοσμό μας και αποκτώντας κοινή συνείδηση, το «Θ» συνάντησε την Νινέτα Σωτηράκη στο γραφείο της για μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης, αρχίζοντας με ένα διπλό προσωπικό ερώτημα:
-Γιατί Καλαμάτα και γιατί Βιβλιοθήκη;
«Ο άνδρας μου είναι από εδώ, αλλά μέναμε στην Αθήνα. Εγώ έχω μείνει σε πολλά μέρη της επαρχίας λόγω του επαγγέλματός μου (σ.σ. είναι φιλόλογος Γαλλικής Γλώσσας), ενώ ο άνδρας μου δούλευε και ζούσε στην Πάτρα. Θέλαμε όμως να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας όμορφα, να πατάνε χώμα και να βλέπουν νερό, σε καθημερινή βάση, όχι σε μια αγχωτική εκδρομή της Κυριακής μέσα σε ένα μποτιλιάρισμα και ανάμεσα σε 100.000 κόσμου.
Το ότι υπήρχε ένα οικογενειακό υπόβαθρο που μας βοήθησε και μας βοηθάει ήταν επίσης ένα πολύ σημαντικό επιπλέον κίνητρο. Θεωρώ ότι κάναμε μια εξαιρετική επιλογή…
Με τη Βιβλιοθήκη έχω βιωματική σχέση. Αγαπώ τα βιβλία, διαβάζω τα βιβλία από πολύ μικρή ηλικία και σε όλες τις περιόδους της ζωής μου είμαι με ένα βιβλίο. Το όνειρό μου ήταν πάντα να βρίσκομαι ανάμεσα σε βιβλία και έκανα το όνειρό μου πραγματικότητα».
-Πώς μπορείς να κάνεις τα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα»;
«Ένα πολύ σημαντικό σημείο, το οποίο είναι διαχρονικό, είναι ότι το παιδί θα πιάσει το βιβλίο όταν το δει. Αν υπάρχουν βιβλία, ακόμα και εφημερίδες, μέσα στο σπίτι κι αν βλέπει τους γονείς να διαβάζουν, θα το ζητήσει κι εκείνο, είναι δεδομένο. Όχι βέβαια με πίεση, ούτε με υποδείξεις, αλλά με προτάσεις.
Π.χ. πολύ συχνά έρχονται γονείς που προσπαθούν να πείσουν ή να επιβάλλουν στα παιδιά την κλασική λογοτεχνία. Η αξία της είναι αδιαμφισβήτητη. Ό,τι καλύτερο μπορεί να διαβάσει κανείς, σε ταξιδεύει, φαντάζεσαι, μαθαίνεις... Ωστόσο πρέπει να αναρωτηθούμε αν με τα σημερινά ερεθίσματα που έχουν τα παιδιά τους ταιριάζει κάτι τέτοιο. Αν θέλουμε να τα εισάγουμε στην φιλαναγνωσία δεν μπορούμε να το κάνουμε με τους όρους του 1980. Θα διαβάσει και Ιούλιο Βερν, αλλά ένα παιδί που έχει μάθει να είναι με ένα τάμπλετ, με ένα κινητό όλη την ημέρα ή μπροστά στην τηλεόραση θα ξεκινήσει πιο ομαλά, με ένα κόμικ ή με μια εικονογραφημένη ιστορία.
Δεν μπορούμε να περιμένουμε τα σημερινά παιδιά να τα συγκινούν οι ήρωες που συγκινούσαν τους παλιότερους. Έχουν αλλάξει τα πρότυπα, οι στοχεύσεις, τα κοινωνικά δεδομένα.
Γι’ αυτό και προσπαθούμε με όσα χρήματα παίρνουμε να επενδύουμε σε βιβλία τα οποία μπορούν να τραβήξουν και παιδιά και κόσμο ευρύτερα στη βιβλιοθήκη».
-Πώς γίνονται οι επιλογές στα βιβλία που αγοράζετε;
«Ένα κομμάτι είναι οι προτάσεις που μας κάνουν τα μέλη. Υπάρχουν δελτία πρότασης αγοράς βιβλίων από τους αναγνώστες και τα οποία τα αγοράζουμε όταν έχουμε την οικονομική δυνατότητα.
Από εκεί και πέρα θα  μελετήσουμε τα ευπώλητα και τα βραβευμένα και τώρα για τη μεγάλη φετινή παραγγελία είμαστε σε επαφή με ανθρώπους καταξιωμένους στο χώρο τους που τους έχουμε ζητήσει να μας προτείνουν κάποια βιβλία εξειδικευμένα. Για παράδειγμα έχουμε μιλήσει με έναν μουσικό για κάποια σημαντικά μουσικά βιβλία αναφοράς, με τα παιδιά της Κινηματογραφικής Λέσχης για κάποια βιβλία σχετικά με τον σινεμά, αντίστοιχα για κάποια βιβλία αρχιτεκτονικά και θα το συνεχίσουμε με άλλες ειδικότητες. Η κα Καραβία από το Πανεπιστήμιο μας προτείνει φιλολογικά βιβλία θεωρίας της λογοτεχνίας που μπορεί να είναι χρήσιμα και για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου. Είναι πολλοί φοιτητές και έρχονται και διαβάζουν εδώ, παρ’ όλο που η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου είναι μεγάλη και αρκετά πλήρης.
Δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε βέβαια όλες τις αναζητήσεις ή τις πιο εξειδικευμένες, αλλά για τα δεδομένα μας, για τα χρόνια που λειτουργεί η Βιβλιοθήκη και για το γεγονός ότι για πολλά χρόνια δεν είχε γίνει παραγγελία βιβλίων, θεωρώ ότι είμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο».
-Τι αντιμετωπίσατε ερχόμενη εδώ πριν από έναν χρόνο;
«Βρήκα μια δύσκολη κατάσταση. Κατ’ αρχάς πέρυσι ξεκινώντας ήμουν μόνη μου. Υπήρχε βέβαια το Εφορευτικό Συμβούλιο, που όμως έχει άλλο ρόλο και …δεν εργάζεται καθημερινά στη βιβλιοθήκη.
Έπρεπε να γίνουν όλα από την αρχή για μένα, γιατί δεν είχα ξανακάνει τη συγκεκριμένη δουλειά. Από το πολύ απλό, το πώς λειτουργεί το σύστημα δανεισμού, το πώς είναι στημένη η βιβλιοθήκη, μέχρι όλα τα διοικητικά-οικονομικά καθήκοντα.
Ευτυχώς σχετικά σύντομα ήρθε η συνάδελφος που ανέλαβε το κομμάτι της εξυπηρέτησης του κοινού κι έτσι μπόρεσα να αποτραβηχθώ και να καταλάβω πώς λειτουργεί το σύστημα.
Η βιβλιοθήκη είχε να καθαριστεί 5 χρόνια ουσιαστικά, δηλαδή με συνεργείο σε μόνιμη εβδομαδιαία βάση. Ένας χώρο που στεγάζει πάνω από 10.000 βιβλία ήταν η …χαρά της αλλεργίας. Είχαμε λοιπόν να αντιμετωπίσουμε από τα πιο απλά πράγματα, όπως η καθαριότητα και η υγιεινή μας μέσα σε έναν εργασιακό χώρο μέχρι τα πολύ σύνθετα και εξειδικευμένα όπως πώς θα αναπτυχθεί η συλλογή βιβλίων, τι κατεύθυνση θα δώσουμε στη Βιβλιοθήκη και ποια θα είναι η φυσιογνωμία της.
Ωστόσο υπήρχε καλή πίστη, θέληση για δουλειά και μια πάρα πολύ καλή συνεργασία και στήριξη από το Εφορευτικό Συμβούλιο κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Θα πρέπει να πω ότι όλα τα μέλη έχουν σχέση με το βιβλίο και τον πολιτισμό και η σχέση τους με τη βιβλιοθήκη δεν εξαντλείται σε μια συνεδρίαση το μήνα. Βρίσκονται σε συνεχή διάδραση, παρ’ όλο που είναι άμισθοι. Έχουν άποψη, ξέρουν που είναι τα βιβλία, ο προϋπολογισμός μας, οι εκδηλώσεις μας, οι εθελοντές μας, δεν είναι αλεξιπτωτιστές και δεν έχουν στόχο να προβληθούν προσωπικά, αλλά είναι άνθρωποι που τιμούν το ρόλο τους» τονίζει η κα Σωτηράκη και ο λόγος για την πρόεδρο Στέλλα Καρλαύτη (Φιλόλογος), τον αντιπρόεδρο Βασίλη Κωνσταντινόπουλο (πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου) και τα μέλη Τάσο Πολυχρονόπουλο (εκπρόσωπος «Φάρις»), Μιχάλη Μιχαήλ (πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου) και Γιάννη Αλεβίζο (Διευθυντής Βιβλιοθήκης του ΤΕΙ Καλαμάτας).
-Θα πρέπει να αισθάνεσθε δικαιωμένη με όσα έχουν γίνει…
«Δεν θεωρώ ότι έχουμε δει ακόμα αποτέλεσμα. Για παράδειγμα υπήρχε μια μεγάλη συλλογή με εκπαιδευτικά DVD και CD που δεν είναι ακόμα στη διάθεση του κοινού. Το ότι μπορέσαμε και τα καταλογραφήσαμε και θα μπορεί ο κόσμος να τα δανείζεται, αυτό είναι αποτέλεσμα...
Η αλλαγή ήταν στο επίπεδο των εκδηλώσεων.
Ο κόσμος είδε την Βιβλιοθήκη να βγαίνει προς τα έξω και να κάνει πράγματα που τον αφορούν, πέρα από το να του προσφέρει ένα βιβλίο. Ξέρει ότι μπορεί να φέρει το παιδί του εδώ και να παρακολουθήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο θα έχει μια ποιότητα και ότι θα γίνουν εκδηλώσεις είτε εξ ολοκλήρου  είτε με τη συμμετοχή της Βιβλιοθήκης που έχουν να του πουν πράγματα, είτε κάτι πιο γενικού ενδιαφέροντος, είτε κάτι πιο εξειδικευμένο, ακαδημαϊκού χαρακτήρα».
-Ποια ήταν τα σημαντικότερα προγράμματα που υλοποίησε η Βιβλιοθήκη την περασμένη χρονιά;
«Η κορωνίδα των δράσεων ήταν ο κύκλος εκπαιδευτικών εργαστηρίων ενσυναίσθησης «Γίνε Σαίξπηρ για μια μέρα: Ανακαλύπτουμε και δημιουργούμε τη δική μας “Τρικυμία”», που σχεδίασαν και υλοποίησαν οι Μαίρη Τσουλάκου και Μαρία Χριστάκη διαθέτοντας άπειρες ανθρωποώρες έρευνας. Δεν ήταν ένα απλό παιδαγωγικό πρόγραμμα –χωρίς να μειώνω οτιδήποτε άλλο- είχε ένα θεωρητικό υπόβαθρο εκπληκτικό. Χωρίς να είναι η βασική τους δουλειά το πρόσφεραν δωρεάν στη Βιβλιοθήκη, στα παιδιά και σε γονείς. Είχε μεγάλη συμμετοχή και απέσπασε πολλά εγκωμιαστικά σχόλια απ’ όλους.
Συμμετείχαμε στην ημερίδα του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για τα 2.400 χρόνια από τη γέννηση του Αριστοτέλη, στην ενημερωτική εκδήλωση για το ασφαλές διαδίκτυο που πραγματοποίησε στο Πνευματικό Κέντρο ο Δήμος Καλαμάτας.
Ο Μαραθώνιος Γαλλοφωνίας ήταν ένα πολύ σημαντικό πρότζεκτ και ιδιαίτερα για μένα γιατί είναι η ειδικότητά μου, οπότε να μπορέσω να συνεισφέρω από τη θέση που έχω τώρα στην προώθηση της αγαπημένης μου γλώσσας. Η επιτυχία ήταν απίστευτη, όλο το Πνευματικό Κέντρο γεμάτο με όρθιους στον εξώστη για να ακούσουν ανάγνωση γαλλικών κειμένων, ακόμα και χωρίς να ξέρουν τη γλώσσα!
Πολλοί την είχαν θεωρήσει ξεπερασμένη, οι δεσμοί όμως με την Καλαμάτα είναι πολύ ισχυροί, καθώς φιλοξενούσε ένα από τα πιο ακμαία παραρτήματα του Γαλλικού Ινστιτούτου, ενώ είναι από τις λίγες πόλεις στην Ελλάδα που έχουν ακόμα Προξενείο.
Φυσικά ο 1ος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός που ξεπέρασε τις 100 συμμετοχές και θα έχουμε στις 14 Σεπτεμβρίου την τελετή απονομής.
Πολύ σημαντική και η έκθεση «Αντιστασιακός Τύπος της Κατοχής και Λογοτεχνικές Εκδόσεις της περιόδου 1941-1944», στην οποία μας τίμησε με την παρουσία του και ο Μανώλης Γλέζος.
Ακόμη κάναμε κάποιες επιλεγμένες βιβλιοπαρουσιάσεις, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη σχολική βία με την Έφη Αγγελόπουλου, γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα παιδικού βιβλίου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων και Εκπαιδευτικών του 7ου Δημοτικού Σχολείου, ενώ το καλοκαίρι κάναμε ένα πρόγραμμα για τα δικαιώματα των παιδιών με την Κυριακή Γκότση σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο πλαίσιο της εκπόνησης της μεταπτυχιακής της διατριβής.
Τέλος, τον περασμένο Νοέμβριο συμπεριληφθήκαμε στο Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης καταφέραμε στο πλαίσιό της να κάνουμε 2 δράσεις. Τα χριστουγεννιάτικα εργαστήρια ευχών και τα σημεία ανάγνωσης του Απριλίου. Ανοίξαμε τη Βιβλιοθήκη κατά την παγκόσμια ημέρα βιβλίου μαζεύθηκαν τη δύσκολη μέρα με τη μεγάλη βροχή άνθρωποι που αγαπούν το βιβλίο, μοιράστηκαν ιστορίες για τη σχέση τους με το βιβλίο. Αυτό το οπτικοακουστικό υλικό θα παρουσιαστεί στη συνολική έκθεση της Εθνικής Βιβλιοθήκης, στο καινούργιο κτίριο Σταύρος Νιάρχος τα σημεία ανάγνωσης το Σεπτέμβριο».
-Για τη νέα σεζόν τι εκδηλώσεις ετοιμάζετε;
«Μέσα στο Σεπτέμβριο εκτός από την τελετή απονομών του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού (14/9), στις 26 Σεπτέμβρη θα γιορτάσουμε την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών. Το κάλεσμα είναι για όλους τους συναδέλφους που θέλουν να συμμετέχουν, να συνδράμουν, να φέρουν τους μαθητές τους και να κάνουμε κάτι ωραίο εδώ.
Μεγάλη βάση θα δώσουμε φέτος στα σχολικά προγράμματα και στις επισκέψεις σχολείων, ώστε να λαμβάνουν μέρος τα παιδιά σε κάποιο παιδαγωγικό πρόγραμμα και γι’ αυτό χρειάζεται ένα σχεδιασμό από εμάς και χρειάζονται και εθελοντές.
Και βέβαια ό,τι ήταν επιτυχημένο θα ξαναγίνει, όπως η Γαλλοφωνία, ο Λογοτεχνικός Διαγωνισμό και πολλά άλλα, ανάλογα με δυνατότητες και αφορμές.
Μας ενδιαφέρει ακόμη να λάβουμε μέρος στην καλοκαιρινή εκστρατεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης με εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά και μπόνους 100 επιλεγμένα βιβλία, στην οποία δεν καταφέραμε να συμμετάσχουμε φέτος, λόγω έλλειψης προσωπικού, παρ’ ότι είχαμε κάνει μια προεργασία και είχαμε βρει και εθελοντές-εμψυχωτές.
Κάτι άλλο που υπάρχει σαν σκέψη και θα είναι, πιστεύω, πολύ ενδιαφέρον και σημαντικό, μια ημερίδα παρουσίασης όλων των βιβλιοθηκών στη Μεσσηνία. Όπως δεν ξέρει ο κόσμος τη δική μας δεν ξέρει και τις υπόλοιπες. Να γνωρίζει τι μπορεί να βρει στη Δημόσια, τι στη Λαϊκή, στις βιβλιοθήκες του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου και πώς μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση. Και τη δουλειά γίνεται στις σχολικές βιβλιοθήκες. Έχουμε την τιμή να έχουμε στο νομό μας ίσως την ενεργότερη σχολική βιβλιοθήκη της Ελλάδας  αυτή του Γυμνασίου Λυκείου Μεθώνης με μια εξαιρετική συνάδελφο που έχει αφιερώσει σχεδόν όλη της ζωή σε αυτό, τη Σοφία Γιακμοκγλίδου, όπου λειτουργεί υποδειγματικά. Είναι μια όαση πολιτισμού για την Μεθώνη και τα παιδιά που κάνουν κατασκευές, παζλ λέγκο, ακούνε μουσική, συμμετέχουν σε θεματικές εβδομάδες, ενώ λειτουργεί και για το κοινό, ακόμα και το καλοκαίρι για κάποιες ώρες!».
-Πώς θα διατεθεί η χρηματοδότηση των 100.000 ευρώ που εξασφαλίσατε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων;
«Μας περιμένει μια σκληρή περίοδος απορρόφησης κονδυλίων για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις χρηματοδοτήσεις, με εξοντωτική γραφειοκρατία. Αρκεί να πω ότι για να παραγγείλεις έναν από στυλό χρειάζονται κυριολεκτικά εννιά διαφορετικές πράξεις αναρτημένες στην «Διαύγεια»!
Σύμφωνα και με τη μελέτη την οποία είχαμε υποβάλλει θα κάνουμε ανανέωση όλου του τεχνολογικού εξοπλισμού που είναι 15ετίας. Το μεγαλύτερο μέρος όμως θα πάει στο σύστημα ασφάλειας. Πέρα του ότι όποια βιβλιοθήκη θέλει να θεωρείται σύγχρονη πρέπει να έχει σύστημα ασφαλείας, έχουν κλαπεί πάρα πολλά βιβλία, κάποια από τα οποία ήταν εξαιρετικά ακριβά και βιβλία σημεία αναφοράς που δύσκολα μπορούν να αντικατασταθούν.
Επίσης, θα κάνουμε ανανέωση των βιβλιακών συλλογών με τρεις στοχεύσεις: ενίσχυση μεσσηνιακής συλλογής, ενίσχυση παιδικού τμήματος και δημιουργία συλλογής κόμικς για να βρούμε τρόπους για να κάνουμε τη βιβλιοθήκη πιο ελκυστική για τα παιδιά.
Απαραίτητη είναι ακόμη η πρόσληψη ενός βιβλιοθηκονόμου για εξειδικευμένες εργασίες και για καταλογογράφηση των νέων βιβλίων που θ’ αγοραστούν ώστε να δοθούν άμεσα στο κοινό.
Θα αγοραστούν ακόμα κάποιες προθήκες και θα γίνουν εξειδικευμένες απεντομώσεις για παράσιτα βιβλίων».
-Ποιες άλλες βασικές ελλείψεις χρειάζεται να καλυφθούν;
«Τα βασικότερα είναι η έλλειψη προσωπικού και η ανάγκη για περισσότερο χώρο. Για παράδειγμα ο κόσμος ζητάει απογευματινή λειτουργία, αλλά δυστυχώς δεν επαρκεί το προσωπικό. Οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις είναι 12 και υπάρχουν μόνο 2 άτομα.  Με 7 άτομα θα μπορούσε να γίνει συγκλονιστική δουλειά.
Όραμα του Εφορευτικού Συμβουλίου είναι να ανοίξουμε παράρτημα στο Νοσοκομείο. Δεν υπάρχει προηγούμενο δημόσιας βιβλιοθήκης, αν και κάποιες έχουν σε σχολεία ή κατάστημα κράτησης. Θα είναι κάτι πρωτοποριακό που θα βοηθούσε το νοσοκομείο.
Επιπλέον πρέπει να δούμε σύντομα και σοβαρά το θέμα της επέκτασης της Βιβλιοθήκης. Ίσως αξιοποιώντας χώρους εδώ στο Πνευματικό Κέντρο. Είχε γίνει παλιότερα αίτημα, αλλά δεν έγινε κάτι, ας ελπίσουμε ότι θα εισακουστούμε. Θα μπορούσε να μεταφερθεί το παιδικό τμήμα ή το αναγνωστήριο.
Καλό θα είναι επίσης να υπάρχει μια συνέχεια ως προς τους ανθρώπους που βρίσκονται εδώ και να μην γίνεται ….ριστάρτ κάθε 1-2 χρόνια. Δεν μιλάω για μένα φυσικά, αλλά όποιος είναι εδώ, συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων και του Εφορευτικού Συμβουλίου, θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν σε βάθος χρόνου».
-Τελικά πώς είναι η Βιβλιοθήκη που οραματίζεστε;
«Έχω πάντα στο μυαλό μου τα παιδιά μου. Που θέλω να έρθουν τα παιδιά μου για να διαβάζουν; Αυτό το χώρο θέλω να φτιάξω… Ή τον μικρό Φοίβο που έρχεται σε εβδομαδιαία βάση 1-1,5 ώρα με τη μαμά του και όχι μόνο δανείζονται ένα βιβλίο για το σπίτι, αλλά διάβαζαν εδώ, ξεφυλλίζουν, ζωγραφίζουν.
Αυτό είναι το όραμά μου, περισσότερες μαμάδες και παιδάκια όπως ο Φοίβος.
Και βέβαια μην περιμένουμε τα παιδιά να φέρουν το γονιό από το χέρι, αλλά ο γονιός να παίρνει το παιδί από το χέρι και να φέρνει στην Βιβλιοθήκη. Πρέπει κι εμείς να βελτιωθούμε ακόμη περισσότερο και να κάνουμε με κάθε δυνατό τρόπο το παιδί να αισθάνεται ευσπρόσδεκτο. Και προς αυτή την κατεύθυνση ήταν πάρα πολύ σημαντική η δωρεά κλιματιστικού που θα εγκατασταθεί στο παιδικό τμήμα, καθώς υπήρχαν παιδιά που διέκοψαν λόγω ζέστης την παρακολούθηση του καλοκαιρινού προγράμματος.
Αλλά και πέρα από τα παιδιά θέλουμε μια Δημόσια Βιβλιοθήκη ανοικτή και προσβάσιμη, να έχει κάτι να πει σε όλους»…
Έμφαση στη μεσσηνιακή συλλογή
Ένα ξεχωριστό κομμάτι στο οποίο δίνει ιδιαίτερη έμφαση η Κεντρική Βιβλιοθήκη είναι το τοπικό στοιχείο. Η κα Σωτηράκη εξηγεί:
«Μας ενδιαφέρει επίσης να ενισχύουμε με κάθε τρόπο την μεσσηνιακή συλλογή. Ακόμα και με την αγορά των βιβλίων σημείων αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας. Είναι απίστευτα πλούσιο το υλικό και χρειάζεται ένα άτομο για να ασχοληθεί αποκλειστικά με αυτό, με την έρευνα, τον εμπλουτισμό και την ανάδειξη της μεσσηνιακής συλλογής, αλλά και την ψηφιοποίηση τους.
Κυρίως σύγχρονα βιβλία που είτε έχουν γραφεί εξ ολοκλήρου για τον τόπο μας, ιστορικά, γεωπολιτικά, γεωγραφικά, αρχαιολογικά, είτε βιβλία γνωστών ή λιγότερο γνωστών ανθρώπων που έλκουν την καταγωγή τους από τη Μεσσηνία.
Είναι ένα κομμάτι που έχει πολλή δουλειά, θα μπορούσαμε να κάνουμε πολύ περισσότερα πράγματα και το ζητάει και ο κόσμος. Υπάρχει κόσμος ο οποίος ενδιαφέρεται για να μάθει περισσότερα πράγματα για τον τόπο του, αλλά και σε ερευνητικό ακαδημαϊκό επίπεδο. Επίσης, σχολικά προγράμματα τα τελευταία χρόνια προωθούν την τοπική ιστορία, αλλά και το Πανεπιστήμιο ωθεί τους φοιτητές να προσεγγίσουν ερευνητικά την περιοχή μας».
Αναγνωστήριο, Η/Υ, αλλά και εκτυπώσεις καρτών ανεργίας…
Εκτός από το δανεισμό βιβλίων και τις εκδηλώσεις στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας υπάρχει χώρος αναγνωστηρίου, όπου βρίσκονται και δέκα υπολογιστές στη διάθεση του κοινού. Για τις διαφορετικές υπηρεσίες του χώρου λέει η κα Νινέτα Σωτηράκη:
«Έρχονται άνθρωποι που εργάζονται εδώ. Είμαστε συνδεδεμένοι με το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο κι έτσι επιτρέπεται η πρόσβαση σε ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς ιστότοπους, ενώ έχουν μπλοκαριστεί «επικίνδυνα» σάιτ, καθώς και στα σόσιαλ μίντια που είναι εκτός λογικής εργασίας.
Υπάρχει επίσης ένας βασικός τεχνολογικός εξοπλισμός που είναι στη διάθεση του κοινού, όπως σκάνερ και εκτυπωτής. Μάλιστα καλύπτονται και ανάγκες πολύ πιο πρακτικές, υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται και εκτυπώνουν την κάρτα ανεργίας τους…
Τέλος, υποδεχόμαστε επίσης σε καθημερινή βάση ένα σταθερό κοινό που θα περάσει να διαβάσει τις τοπικές εφημερίδες».
Της Χριστίνας Ελευθεράκη

***  Κράτος εν κράτει! 53 ΠΕΡΙΟΧΕΣ έχουν ΚΑΤΑΚΤΗΘΕΙ από τους ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ...

~  Η είδηση προκαλεί τρόμο καθώς, όπως διαβάζουμε στον ξένο τύπο, 53 περιοχές της Σουηδίας βρίσκονται υπό μουσουλμανικό έλεγχο μέσω εξτρεμιστικών, εγκληματικών συμμοριών.
Μάλιστα σε αυτές τις περιοχές γίνεται ανοικτά στρατολόγηση νέων μουσουλμάνων με την αστυνομία να αδυνατεί να δράσει. Τα στοιχεία προέρχονται από αναφορά της σουηδικής Αστυνομίας και δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Επιθεωρητή της Αστυνομίας της Στοκχόλμης Λαρς Αλβάρστζο (Lars Alvarsjo), ο οποίος προειδοποιεί: “Το νομικό μας σύστημα, που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος μιας δημοκρατικής κοινωνίας, είναι έτοιμο να καταρρεύσει στη Σουηδία”.
Εάν οι αστυνομικοί τολμήσουν να εμφανιστούν δέχονται βροχή από μολότοφ και πέτρες. Ούτε τα ασθενοφόρα δεν εισέρχονται σε αυτές τις συνοικίες εάν πρώτα οι τραυματιοφορείς δεν φορέσουν αλεξίσφαιρα γιλέκα.
Ο Μάγκνους Ράνστορπ (Magnus Ranstorp), ερευνητής σε θέματα τρομοκρατίας και εξτρεμισμού, είπε:
“Στις χειρότερες περιοχές κάνουν κουμάντο οι εξτρεμιστές, ενώ οι Σουηδοί παρακολουθούν απαθείς. Η αίσθηση της Δικαιοσύνης και της Ασφάλειας απειλούνται καθώς η Αστυνομία είναι έτοιμη να υποκύψει… και το μόνο που φαίνεται είναι ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν”.
Ο Ράνστορπ θεωρεί ότι αυτή η κατάσταση είναι σύμπτωμα ενός μεγαλύτερου κοινωνικού προβλήματος.
“Οι μέσοι Σουηδοί ζούνε στα κέντρα των μεγάλων πόλεων και αρνούνται να δουν τι συμβαίνει παραέξω”, λέει.
“Είμαστε σε μια καταστροφική κατάσταση με τις αποστάσεις μεταξύ των προαστίων, που ζουν οι μετανάστες, και της σουηδικής κοινωνίας που ζει στα κέντρα των πόλεων να μεγαλώνει. Όλο αυτό τροφοδοτεί τόσο την εξτρεμιστική ακροδεξιά όσο και το εξτρεμιστικό Ισλάμ”.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε ορισμένες περιοχές της Σουηδίας, από αυτές που ελέγχονται από τις συμμορίες, έχει πλέον επιβληθεί ο ισλαμικός νόμος της Σαρία και “κουμάντο” κάνουν μουσουλμάνοι “θρησκευτικοί αστυνόμοι”.
Όπως βλέπουμε, ακόμα και στην προοδευτική-ανεκτική σουηδική κοινωνία οι μουσουλμάνοι δεν εντάχθηκαν, αντίθετα γκετοποιήθηκαν και απλά κατακτούν το κράτος.

***  AΡΧΙΣΑΜΕ! Ο Κιμ μεταφέρει διηπειρωτικό πύραυλο...

~ Νέος συναγερμός στην Κορεατική Χερσόνησο. Αυτή τη φορά το “καμπανάκι”μ σήμανε η Νότια Κορέα η οποία επικαλείται πληροφορίες από μυστικές υπηρεσίες τις οποίες δεν κατονομάζει και κάνει λόγο για νέα απειλητική κίνηση από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές το καθεστώς Κιμ μεταφέρει έναν βαλλιστικό πύραυλο, πιθανότατα διηπειρωτικό στην δυτική ακτή της Βόρειας Κορέας.
Η πληροφορία έρχεται στο φως από την νοτιοκορεάτικη εφημερίδα Asia Business Daily.
Η μεταφορά του πυραύλου άρχισε τη Δευτέρα, μία ημέρα μετά την έκτη πυρηνική δοκιμή την οποία ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε η Πιονγκγιάνγκ, ενώ γίνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας για την αποφυγή εντοπισμού, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Στις δυτικές ακτές της Βόρειας Κορέας βρίσκονται πεδία δοκιμών του προγράμματός της για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων.
Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα.
Χθες το υπουργείο Άμυνας ενημέρωσε το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας πως θεωρεί ότι η Βόρεια Κορέα είναι έτοιμη να προχωρήσει στην εκτόξευση νέων πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων διηπειρωτικών, ανά πάσα στιγμή.
Άσκηση με πραγματικά πυρά
Το Πολεμικό Ναυτικό της Νότιας Κορέας άρχισε γυμνάσια με τη χρήση πραγματικών πυρών σήμερα, προειδοποιώντας την Πιονγκγιάνγκ εναντίον οποιασδήποτε πρόκλησης στη θάλασσα, ανέφερε η Σεούλ, 48 ώρες μετά την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας του Κιμ Γιονγκ Ουν ότι προχώρησε στη δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου.
«Εάν ο εχθρός προχωρήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση, στη θάλασσα ή υποβρυχίως, θα αντιδράσουμε αμέσως και θα τον στείλουμε στον βυθό», διεμήνυσε ο πλοίαρχος Τσόι Γιουνγκ-τσαν, διοικητής της 13ης ναυτικής μοίρας, σε μια ανακοίνωση του επιτελείου.  newsit

***  Bίντεο ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ! Να τι συμβαίνει στις χώρες που δεν ΦΟΒΟΥΝΤAI την τρομοκρατία

~   Η Πολωνία και η Ουγγαρία ανήκουν στις χώρες που έχουν δηλώσει ότι δεν δέχονται πρόσφυγες.
Ως αποτέλεσμα, οι πιθανότητες μειώνονται να δεχθούν κάποιο τρομοκρατικό χτύπημα από Μουσουλμάνους εξτρεμιστές.
Έτσι, δεν υπάρχουν τα έκτακτα και ισχυρά μέτρα προστασίας, όπως, για παράδειγμα, εμπόδια στους δρόμους που μπορούν να ανακάμψουν ένα όχημα που με μανία προσπαθεί να σκοτώσει όσους περισσότερους πεζούς γίνεται.
Δείτε ΕΔΩ ένα βίντεο από την Πολωνία που δείχνει τί γίνεται στους ελεύθερους δρόμους.

***  ΒΡΕ ΚΑΛΩΣ ΤΟΝ!  Υποψήφιος αρχηγός ο Γιώργος Παπανδρέου;..

~   Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διεργασίες για τη δημιουργία νέου φορέα στην Κεντροαριστερά, λίγες ημέρες πριν από την εκπνοή του χρόνου για κατάθεση υποψηφιοτήτων ενόψει εκλογής αρχηγού σε αυτόν.
Την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του νέου φορέα στον χώρο αναμένεται να καταθέσει αύριο Τετάρτη, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και μία μέρα αργότερα, την Πέμπτη, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.
Πολλοί είναι εκείνοι που λένε ότι εάν ο Γιώργος Παπανδρέου αποφασίσει θα θέσει υποψηφιότητα για την αρχηγία του νέου φορέα της κεντροαριστεράς θα είναι και ο υποψήφιος με τις περισσότερες πιθανότητες εκλογής.
Πολλοί βλέπουν στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τον μόνο υποψήφιο ο οποίος μπορεί να συγκεντρώσει μεγάλη μάζα οπαδών, ωστόσο είναι άλλοι τόσοι και εκείνοι που του χρεώνουν τη ραγδαία πτώση του κόμματος, αλλά και την ευρύτερη απαξίωση του χώρου, θυμίζοντας μάλιστα ότι προχώρησε στη δημιουργία νέου φορέα.
Σε κάθε περίπτωση λέγεται ότι ο Γιώργος Παπανδρέου τις τελευταίες ημέρες δέχεται πιέσεις να είναι υποψήφιος για την αρχηγία.
Οι υποστηρικτές του λένε μάλιστα ότι έχει μια μεγάλη ομάδα οπαδών που τον ακολουθούν πιστά σε κάθε του επιλογή και πως σε σχέση με άλλους υποψηφίους έχει το ηγετικό προφίλ που θα δώσει στον νέο φορέα την ευκαιρία να προσελκύσει το ενδιαφέρων περισσότερων ψηφοφόρων.
Όλα, πάντως, θα ξεκαθαρίσουν αύριο, Τετάρτη, μετά τη συνεδρίαση του προσωρινού Εθνικού Συμβουλίου του ΚΙΔΗΣΟ.
Ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου δεν έχει εκφραστεί σε όσους συνομιλεί ούτε θετικά, ούτε αρνητικά για το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος.
Εκείνο που τονίζει είναι πως παραμένει στρατευμένος στην προσπάθεια να πετύχει το νέο εγχείρημα.
Όσοι, επίσης, συνομιλούν μαζί του λένε ότι στην περίπτωση που επιλέξει να μην είναι υποψήφιος δεν θα στηρίξει ανοιχτά κανέναν από τους διεκδικητές της αρχηγίας…
Ελεύθερος τύπος

***  H AΓΟΡΑ ΣΤΕΓΝΩΣΕ κι εμείς 'ΚΛΩΤΣΑΜΕ' δις! Το παίζουν 'μπρούκληδες';..

~  Κλειδωμένο στο… συρτάρι της κυβέρνησης παραμένει το «πακέτο» Γιούνκερ, παρότι η ελληνική αγορά έχει στεγνώσει από «ρευστό».
Ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, παραδέχτηκε πως το σημαντικό αυτό χρηματοδοτικό εργαλείο δεν έχει αξιοποιηθεί επαρκώς, με τη… δικαιολογία πως το οικονομικό επιτελείο είχε άλλες προτεραιότητες, αλλά και ότι το πρόγραμμα απαιτεί πολύπλοκες διαδικασίες, όπως business plan.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξήγησε πως η αξιοποίηση του «πακέτου» έχει «μια τρομακτική διαδικασία». Κατά τα λεγόμενα του κ. Φλαμπουράρη, πρέπει να κατατίθεται business plan όχι απλώς για το τι θέλει να κάνει κάποιος, αλλά και για το πώς θα το κάνει, ενώ απαιτείται για την έγκρισή του τα έσοδα-έξοδα να είναι συν. «Δεν γίνονται αυτά σε μία μέρα», πρόσθεσε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας πως «είμαστε κυβέρνηση τετραετίας» και ο λόγος που δεν έχει αξιοποιηθεί στο έπακρον το σημαντικό αυτό χρηματοδοτικό εργαλείο οφείλεται στο γεγονός ότι «το οικονομικό επιτελείο έχει τόσες ανάγκες και αρμοδιότητες να αντεπεξέλθει που αυτό έχει μείνει πίσω. Ωστόσο, έχουμε δύο χρόνια να το αξιοποιήσουμε», κατέληξε ο υπουργός Επικρατείας.
Στοιχεία για την Ελλάδα
Η μάχη που δίνουν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. για ένα κομμάτι από την «πίτα» των 315 δισ. ευρώ του «πακέτου» Γιούνκερ συνεχίζεται, ενώ τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για τη χώρα μας, καθότι στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού εργαλείου τον πρώτο λόγο έχουν οι χώρες που υποβάλλουν άμεσα ώριμα επενδυτικά σχέδια. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει συγκεκριμένος προϋπολογισμός από τον «κουμπαρά» των 315 δισ. ευρώ για κάθε κράτος, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του ΕΣΠΑ.
pinakas «Κλοτσάνε»  δισ. από το πακέτο Γιούνκερ με την αγορά στεγνή [πίνακας]
Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, έχουν συμβασιοποιηθεί δάνεια αξίας 1,2 δισ. ευρώ -πρόκειται για τη λεγόμενη δημόσια δαπάνη- στο πλαίσιο του «πακέτου», τα οποία με τη μόχλευση θα φτάσουν τα 3,7 δισ. ευρώ, δηλαδή ότι θα οδηγήσουν σε επενδύσεις αυτού του ύψους. Με αυτά τα δεδομένα, η Ελλάδα είναι στη 12η θέση σε εγκρίσεις και υπογραφές δανείων και εγγυήσεων για ιδιωτικές επενδύσεις στο πλαίσιο του «πακέτου», βλέποντας την… πλάτη χωρών όπως Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πολωνία, Πορτογαλία, Σουηδία, Ολλανδία, Φινλανδία και Βέλγιο. Εως τώρα ο ιδιωτικός τομέας έχει… σώσει την Ελλάδα, μέσω επενδυτικών προτάσεων που κατατέθηκαν από επιχειρηματικούς ομίλους. Την ίδια ώρα, ελάχιστα από τα 42 έργα που είχε προτείνει η κυβέρνηση προς ένταξη στο «πακέτο» την άνοιξη του 2016 έχουν μπει στις «ράγες» της υλοποίησης.
Ειδικότερα, μέσω του «παραθύρου» για τις υποδομές και την καινοτομία έχει εγκριθεί χρηματοδότηση ύψους 1 δισ. ευρώ σε οκτώ έργα, η οποία υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει σε επενδύσεις ύψους περίπου 2,3 δισ. ευρώ. Επιπλέον, μέσω του «παραθύρου» για την εγγύηση της χρηματοδότησης κυρίως για μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει εγκριθεί χρηματοδότηση ύψους περίπου 260 εκατ. ευρώ προς ενδιάμεσες τράπεζες, η οποία υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει σε επενδύσεις περίπου 1,4 δισ. ευρώ.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως η πρώτη επένδυση που πήρε το «πράσινο φως» για ένταξη στο πακέτο ήταν αυτή της Creta Farms. Ο δανεισμός, ύψους 15 εκατ. ευρώ, που εξασφάλισε η εταιρία αφορά στη χρηματοδότηση της έρευνας, της καινοτομίας και της διεθνούς ανάπτυξής της, με στόχο τη διερεύνηση νέων αγορών και το μετασχηματισμό της σε εταιρία τροφίμων.
Επίσης, έχουν υπογραφεί δύο συμφωνίες με την Εθνική Τράπεζα για τη χρηματοδοτική υποστήριξη πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συνολικού προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ, και ακόμη μία με το ιδιωτικό επενδυτικό ταμείο Diorama Investment (20 εκατ. ευρώ). Στο «πακέτο» εντάχθηκαν και η επένδυση, ύψους 300 εκατ. ευρώ, που αφορά στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας (πρόγραμμα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού της Fraport), η χορήγηση δανείων από τη γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα ProCredit Bank, που έχει ανοίξει τρία υποκαταστήματα στη Θεσσαλονίκη, επένδυση της τάξεως των 48 εκατ. που αφορά στο Αιολικό Πάρκο Βοιωτίας κ.λπ.
Πώς λειτουργεί
Σημειώνεται πως στο πακέτο Γιούνκερ μπορούν να ενταχθούν ώριμα έργα, δηλαδή όσα πληρούν τους περιβαλλοντικούς όρους, έχουν σαφή χρηματοδοτική δομή, μελέτες κ.λπ.
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (πακέτο Γιούνκερ – EFSI) παρέχει δάνειο για επενδύσεις υψηλότερου ρίσκου, με όρους χαμηλών επιτοκίων. Τα δανειακά κεφάλαια αφορούν κατά βάση ιδιωτικές επενδύσεις και υπό ορισμένους όρους συνδυασμό δημόσιων-ιδιωτικών επενδύσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, δημιουργείται ένας μηχανισμός ασφαλίσεων, ο οποίος μειώνει το ρίσκο μιας χώρας εξομοιώνοντάς το με άλλες και το ίδιο κάνει για κατηγορίες επενδύσεων οι οποίες θεωρούνται πιο υψηλού ρίσκου.
Οι αντιδράσεις
Οπως ήταν αναμενόμενο, η τοποθέτηση του κ. Φλαμπουράρη προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους της αντιπολίτευσης. Η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ντόρα Μπακογιάννη, επισήμανε σχετικά: «Στον τίτλο “Επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ” ο κ. Φλαμπουράρης, ενδεχομένως και πολλά μέλη της παρούσας κυβέρνησης, εντοπίζουν δύο τουλάχιστον άγνωστες σε αυτούς λέξεις: τις λέξεις “Επενδυτικό” και “Σχέδιο”.
Η ίδια πρόσθεσε: «Το μεγαλόπνοο αυτό πλάνο της Ε.Ε. προϋπέθετε από τα κράτη-μέλη να πράξουν τα στοιχειώδη:
να εντοπίσουν έργα οικονομικά βιώσιμα, που συμβάλλουν στους σκοπούς της Ε.Ε. για τη βιώσιμη ανάπτυξη και απασχόληση, που θα έχουν σημαντικό βαθμό ωρίμανσης ικανό για χρηματοδότηση και όλα αυτά να οδηγούν σε έναν εύλογο προϋπολογισμό που θα συμπεριλαμβάνει και όλους τους πιθανούς κινδύνους κατά την υλοποίηση του κάθε έργου.
Πραγματικά πολλές άγνωστες λέξεις για τον κ. Φλαμπουράρη και τους συνεργάτες του, που θεωρούν ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία την προετοιμασία business plan… Κάθε άλλο σχόλιο περιττεύει».
Παράλληλα, απλοί πολίτες-χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έσπευσαν να «κατακεραυνώσουν» τον κ. Φλαμπουράρη γι’ αυτή του την τοποθέτηση. Πόσω μάλλον αν αναλογιστεί κανείς πως ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δήλωνε πέρυσι από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ): «Αξιοποιούμε το πακέτο Γιούνκερ και αυξάνουμε τις δημόσιες επενδύσεις για 2η συνεχόμενη χρονιά στο μεγαλύτερο επίπεδό τους από την αρχή της κρίσης».   ΙΩΑΝΝΑ ΦΕΝΤΟΥΡΗ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

***  Ένα ροζ φλαμίνγκο στην παραλία της Καλαμάτας (φωτογραφίες) 
Ένας ασυνήθιστος επισκέπτης εμφανίστηκε το μεσημέρι της Τρίτης στο Πάρκο του Λιμενικού και ειδικότερα στην παιδική χαρά που υπάρχει στο σημείο.
Ο λόγος για ένα φλαμίνγκο που τουρίστες άφησαν στο σημείο, αφού το είχαν περισυλλέξει από την παραλία της Καλαμάτας.
Το πουλί δείχνει ιδιαίτερα φοβισμένο ενώ πολλοί είναι αυτοί που σταματούν και το θαυμάζουν.
Video:  Φλαμίνγκο Καλαμάτα 2017 ,  https://youtu.be/TgrGkPw6Hl8  .-
 .-
***  Εγγραφές για τα μαθήματα Θεατρικού Παιχνιδιού στην Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας 
Η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας οργανώνει κάθε χρόνο, από το 2001, δύο τουλάχιστον τρίμηνους κύκλους  Θεατρικού Παιχνιδιού για παιδιά από 4 έως 12 χρόνων, γιατί πιστεύει βαθειά στη σημαντική προσφορά του θεατρικού παιχνιδιού, στη διαμόρφωση του χαρακτήρα, την κοινωνικοποίηση και την ψυχαγωγία των προνηπίων, νηπίων και παιδιών που φοιτούν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
Φροντίζει πάντα να επιλέγει εκπαιδευμένους δασκάλους θεατρικής αγωγής με ιδιαίτερα προσόντα και αγάπη για τα παιδιά.
Δάσκαλοι που θα διδάξουν και φέτος θεατρικό παιχνίδι στα εργαστήρια της Πειραματικής Σκηνής είναι ο θεατρολόγος και δάσκαλος θεατρικής αγωγής, Σέργιος Σοφικίτης, και η μουσικός Κατερίνα Πετρουλάκη. Και οι δυο με μεγάλη εμπειρία και ιδιαίτερη αγάπη για τα παιδιά.
Τα μαθήματα ξεκινούν στις 6 και 7 Οκτωβρίου.
Τα δίδακτρα για κάθε παιδί είναι 20 ευρώ το μήνα και για τα αδελφάκια 15 ευρώ.
Οι εγγραφές γίνονται κάθε απόγευμα 7.00-8.30 μ.μ. στα γραφεία του συλλόγου, Ευριπίδου 2 και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Επίσης ξεκινούν οι εγγραφές  για τη θεατρική ομάδα  εφήβων, η οποία αποτελείται από μαθητές γυμνασίου, λυκείου και φοιτητές.                         
Οι εγγραφές ξεκίνησαν χθες ενώ γίνονται τις ώρες:  7.00-8.30 το απόγευμα, Ευριπίδου 2 (κάθε μέρα εκτός Σαββατοκύριακου).
Τα δίδακτρα είναι 10 ευρώ το μήνα.
Πληροφορίες στα τηλέφωνα 27210 21653, 27210 82864 και στα  κινητά: 6971540945, 69774378279.

***  40 επιταγές σε άπορους Καλαματιανούς από το ΑΒ Βασιλόπουλος 
Η εταιρία ΑΒ Βασιλόπουλος έδειξε για ακόμα μια φορά το κοινωνικό της προφίλ και στην πόλη της Καλαμάτας.
Χθες ο διευθυντής των σούπερ μάρκετ στην πόλη, Γιώργος Κατσιφώλης, παρέδωσε στο Δήμαρχο Καλαμάτας 40 επιταγές αξίας 10 ευρώ η καθεμία.
Ο Παναγιώτης Νίκας αφού ευχαρίστησε τον εκπρόσωπο της εταιρίας, μίλησε για την άριστη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στις δύο πλευρές, ενώ όπως είπε, δύο φορές την εβδομάδα το σούπερ μάρκετ προσφέρει τρόφιμα στο κοινωνικό παντοπωλείο της πόλης.
Στη συνέχεια οι επιταγές δόθηκαν στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Παύλο Μπουζιάνη που θα προχωρήσει στη διανομή τους, με βάση λίστες που υπάρχουν στη Διεύθυνση Πρόνοιας.  Π.Μπ. 

***  Τμήματα οστών βρέθηκαν σε εγκαταλελειμμένο κτίσμα στη Λαγκάδα Μάνης 
Υπολείμματα οστών, πιθανότατα από κάτω άκρο, περισυνέλεξαν αστυνομικοί του Τμήματος Καρδαμύλης την Πέμπτη το απόγευμα, από εγκαταλελειμμένο μικρό κτίσμα στη δασική περιοχή «Πλαγιανά» στην Λαγκάδα του Δήμου Δυτικής Μάνης.
Τα οστά εντόπισαν τυχαία, την Πέμπτη το απόγευμα, κάτοικοι της περιοχής. Τα υπολείμματα των οστών βρέθηκαν μέσα σε ένα παλιό λίθινο κτίσμα, το οποίο κανείς δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει πια ήταν η χρήση του τα προηγούμενα χρόνια.
Οι κάτοικοι ειδοποίησαν την Αστυνομία, η οποία πήγε στο σημείο και στη συνέχεια ενημέρωσε τον ιατροδικαστή, ο οποίος έκανε αυτοψία και περισυνέλεξε τα τμήματα των οστών.
Καθώς τα οστά βρίσκονταν πάρα πολύ καιρό εκεί, σύμφωνα με την διαπίστωση του ιατροδικαστή, δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει αν πρόκειται για ανθρώπινα οστά ή για οστά ζώου.
Θα γίνουν εργαστηριακές εξετάσεις για να διαπιστωθεί η προέλευσή τους, ενώ σχετικά ενημερώθηκε και η οικογένεια του δολοφονηθέντος, αλλά ακόμα αγνοούμενου Μάριου Παπαγεωργίου, καθώς κατά τη διάρκεια των ερευνών είχε συμπεριληφθεί σε αυτές και η ευρύτερη περιοχή της Μάνης.
Β.Β.

***  Επίσκεψη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας στο ΠΕΔΥ Καλαμάτας
Π. Κατσαφάδος: «Έχουμε την πολιτεία στο πλευρό μας»
 Επίσκεψη στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (πρώην ΠΕΔΥ και πρώην ΙΚΑ) Καλαμάτας πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας, μαζί με  στελέχη του τοπικού Τμήματος Υγείας του κόμματος.
Η επίσκεψη έγινε εν όψει της εφαρμογής του νέου νόμου για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και της λειτουργίας των Τοπικών Μονάδων Υγείας στο Δήμο Καλαμάτας, αλλά και για την ενημέρωση από το διευθυντή του ΠΕΔΥ Καλαμάτας κ. Παναγιώτη Κατσαφάδο με στόχο την επίλυση των όποιων προβλημάτων αλλά και την καλύτερη συνεργασία τους.
Μετά τη σύσκεψη εργασίας μεταξύ του κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ και του διευθυντή, ακολούθησαν δηλώσεις:
  Παναγιώτης Κατσαφάδος
 O Διευθυντής στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας Καλαμάτας κ. Κατσαφάδος χαρακτήρισε πολύ θετική την επίσκεψη τόσο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, όσο και των στελεχών του τομέα υγείας του Κόμματος. Πρόσθεσε δε, ότι η πόρτα της πολιτείας είναι «ανοιχτή» ειδικά σε μια περίοδο που οι πολίτες δοκιμάζονται από την πολυετή κρίση  και ο τομέας ειδικά της πρωτοβάθμιας υγείας διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο. Επίσης, υπενθύμισε την κατάσταση που επικρατούσε πριν από μερικά χρόνια, όταν το κτήριο του ΠΕΔΥ Καλαμάτας ήταν ερημωμένο, χωρίς γιατρούς, λέγοντας χαρακτηριστικά “ υπήρχαν στιγμές που ήταν ο μοναδικός ιατρός σ’ όλο το κτήριο. Σήμερα, το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας Καλαμάτας εξυπηρετεί σε ημερήσια βάση γύρω στους 700 ασθενείς, αριθμό πολύ μεγαλύτερο από τους 150 που εξυπηρετούσε πριν από λίγα χρόνια. Ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι έχουν πρόσβαση στο μικροβιολογικό καθώς και το ακτινολογικό κέντρο που λειτουργούν κανονικά”.
Σε γενικές γραμμές ο κ. Κατσαφάρος υπογράμμισε ότι βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο, ωστόσο σημείωσε παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω η κατάσταση.
Το κυριότερο θέμα για το οποίο ζήτησε τη συμβολή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η πρόσληψη νέων ειδικοτήτων όπως γενικών ιατρών, καρδιολόγου και παιδιάτρου, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας καρδιολόγος και μια παιδίατρος οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στη ζήτηση που παρουσιάζεται. Επίσης, επισήμανε την ανάγκη στήριξης της έδρας της οδοντιατρικής, που σήμερα η αναμονή για ραντεβού ανέρχεται σε 2,5 με 3 μήνες. Ο κ. Κατσαφάρος ευχαρίστησε και το διοικητή του Νοσοκομείου κ. Μπέζο που ανταποκρίθηκε στο αίτημα για στελέχωση διοικητικού προσωπικού με δύο ειδικευμένους υπαλλήλους, ενώ κλείνοντας τόνισε ότι το όραμα της νέας μεταρρύθμισης των Τοπικών Μονάδων Υγείας, θα φέρουν τους γιατρούς πιο κοντά στους ασφαλισμένους, κάτι που το έχουν μεγάλη ανάγκη οι συμπολίτες μας.
  Γιώτα Κοζομπόλη
Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας κα Γιώτα Κοζομπόλη  ευχαρίστησε τον διευθυντή κ. Κατσαφάδο για τη συνεργασία του και την ενημέρωση που τους παρείχε, ενώ σημείωσε ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ επισκέπτεται το ΠΕΔΥ Καλαμάτας. Πρόσθεσε, ότι έχουν ένα έγγραφο που είχαν καταγράψει τα προβλήματα την τελευταία φορά που είχαν επισκεφτεί τη μονάδα υγείας και είναι ικανοποιημένη που αυτή τη φορά αρκετά έχουν επιλυθεί. Το νέο έγγραφο που παρέλαβαν είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με το παρελθόν. Παράλληλα, υπενθύμισε την κατάσταση ερημοποίησης και ένα χώρο γεμάτο «αράχνες» που βρήκαν όταν πρωτοήρθαν πριν 2 χρόνια στο ΠΕΔΥ Καλαμάτας, σημειώνοντας τις σημαντικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί προς όφελος των πολιτών. Επίσης, η κα Κοζομπόλη τόνισε ότι η επίσκεψη αυτή έγινε με σκοπό να υπάρξει μια «σύσκεψη εργασίας» με τον διευθυντή του ΠΕΔΥ, με σκοπό να βελτιωθεί περαιτέρω  η κατάσταση και να βοηθήσουν από την πλευρά τους ώστε να επιλυθούν τα όποια προβλήματα. Εξέφρασε την ικανοποίησή της, που τα πράγματα βαίνουν πολύ καλύτερα, όπως άλλωστε σημείωσε και ο κ. Κατσαφάδος, ωστόσο επισήμανε ότι υπάρχει ακόμα δρόμος ώστε η κατάσταση να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Αναφορικά με την υλοποίηση των Τοπικών Μονάδων Υγείας, η κα Κοζομπόλη υπογράμμισε ότι πρώτη φορά ψηφίστηκε ένας νόμος και υλοποιείται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, τονίζοντας ότι σκοπός της λειτουργίας τους, είναι η προληπτική ιατρική, η οποία μακροπρόθεσμα θα επιφέρει και εξοικονόμηση χρημάτων στο χώρο της υγείας, σημειώνοντας ότι με τα ΤΟ.Μ.Υ. θα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικού φακέλου για κάθε ασθενή.
  Πέτρος Κωνσταντινέας
Το σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζει το «έμψυχο» δυναμικό, οι γιατροί αλλά και οι υπάλληλοι της πρωτοβάθμιας υγείας, επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας Πέτρος Κωνσταντινέας. «Χωρίς αυτούς το σύστημα θα είχε καταρρεύσει», υπογράμμισε, ενώ ευχαρίστησε τον κ. Κατσαφάδο τόσο για το έργο που επιτελεί, όσο και για την ενημέρωση που τους παρείχε.
Ο κ. Κωνσταντινέας υπενθύμισε ότι πριν 2 χρόνια  το κτήριο αυτό είχε αράχνες, ενώ σήμερα εξυπηρετεί 700 ασθενείς… Πρόσθεσε δε, ότι η αύξηση των ασθενών έχει ως αποτέλεσμα τις μεγαλύτερες ανάγκες για ειδικότητες και περισσότερους γιατρούς.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην «τομή» του Υπουργείου Υγείας με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας, καλώντας τους γιατρούς να τα στηρίξουν «κλείνοντας» τα αυτιά από τις όποιες «Κασσάνδρες». Επιτέθηκε δε στην αντιπολίτευση, η οποία χαρακτήρισε τα ΤΟ.Μ.Υ. «σοβιέτ», λέγοντας χαρακτηριστικά «πώς γίνεται να αποτελούν «σοβιέτ» και ταυτόχρονα να χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση»…
Κλείνοντας,  τόνισε ότι το σύστημα υγείας της χώρας τα τελευταία 2 χρόνια έχει αρχίσει να πατά σε στερεές βάσεις, καλώντας γι’ ακόμα μία φορά τους γιατρούς να στηρίξουν την προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας με τις τοπικές μονάδες υγείας που θα εξυπηρετούν 2,5 εκ. ανασφάλιστους.
  Του Κώστα Γαζούλη

*** Μεγάλη χασισοφυτεία πάνω από 1000 δέντρα εντοπίσθηκε στους Γαργαλιάνους (φωτογραφίες) 
 
προστά σε μια από τις πιο προσεγμένες και εντυπωσιακές χασισοφυτείες που έχουν εντοπίσει τα τελευταία χρόνια, βρέθηκαν χθες οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, σημειώνοντας άλλη μια μεγάλη επιτυχία στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών, κάνοντας ταυτόχρονα και δύο συλλήψεις.
Οι αστυνομικοί μέχρι αργά χθες το απόγευμα μετρούσαν πάνω από 1000 υπερμεγέθη χασισόδεντρα στην περιοχή των Γαργαλιάνων, κοντά στον εθνικό δρόμο Γαργαλιάνοι – Ρωμανού.
Η χασισοφυτεία, μετά από πληροφορίες της Δίωξης Ναρκωτικών, εντοπίσθηκε αρχικά από το ελικόπτερο της Αστυνομίας, το οποίο πέταξε στην περιοχή το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Στη συνέχεια άντρες της Δίωξης εντόπισαν επίγεια τη φυτεία στην αγροτοδασική περιοχή των Γαργαλιάνων με το τοπωνύμιο «Γουβαλαριά» και τη θέση «Παλιοκκλήσι», κάτω από το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία. Άμεσα την έθεσαν σε διακριτική παρακολούθηση, μέχρι και χθες τα ξημερώματα, όπου διαπίστωσαν κινητικότητα.
Με οργανωμένη επιχείρηση οι αστυνομικοί κατάφεραν να συλλάβουν  δύο Έλληνες μέσα στη φυτεία, ενώ διαπίστωσαν ότι είχαν μπροστά τους μία από τις μεγαλύτερες και καλύτερες καλλιέργειες ινδικής κάνναβης.
Στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους, καλλιεργούνταν περισσότερα από 1000 δενδρύλλια κάνναβης, τα οποία αφού εκριζώθηκαν, κατασχέθηκαν.
Επίσημες ανακοινώσεις και λεπτομέρειες για την υπόθεση αναμένονται να γίνουν σήμερα από την Αστυνομία.  Β.Β. – Η.Γ.

***  ~*ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ Κ.ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ 04/09/2017:
https://youtu.be/dLP7FPDl1yk  .-

~* ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΛΥΣΗ Κ.ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ 04/09/2017 2:
https://youtu.be/NPZG8XnasFM  .-


*** Αθλητική ενημέρωση  :

*** Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ της 8ης αγωνιστικής:

3ος όμιλος
 Αζερμπαϊτζάν-Σαν Μαρίνο 5-1
(20΄,57΄ Ισμαΐλοφ, 25΄ Αμπντουλάγιεφ, 71΄αυτ. Σεβόλι, 81΄ Σάντιγκοφ - 74΄ Παλάτσι)

Β.Ιρλανδία-Τσεχία 2-0
(28΄ Έβανς, 41΄ Μπραντ)

Γερμανία-Νορβηγία 6-0
(10΄ Οζίλ, 17΄ Ντράξλερ, 21΄,40΄ Βέρνερ, 50΄ Γκορέτσκα, 79΄ Γκόμεζ)

Βαθμολογία Αγ. Ν-Ι-Η Τερμ. Β
Γερμανία 8 8-0-0 35-2 24
Β. Ιρλανδία 8 6-1-1 16-2 19
Αζερμπαϊτζάν 8 3-1-4 8-12 10
Τσεχία 8 2-3-3 10-9 9
Νορβηγία 8 2-1-5 8-16 7
Σαν Μαρίνο 8 0-0-8 2-38 0

5ος όμιλος
 Αρμενία-Δανία 1-4
(6΄ Κοργιάν - 17΄,83΄,90΄+3 Ντιλέινι, 29΄ Έρικσεν)

Πολωνία-Καζακστάν 3-0
(11΄ Μίλικ, 74΄ Γκλικ, 85΄πεν. Λεβαντόφσκι)

Μαυροβούνιο-Ρουμανία 1-0
(75΄ Γιόβετιτς)

Βαθμολογία Αγ. Ν-Ι-Η Τερμ. Β
Πολωνία 8 6-1-1 18-11 19
Δανία 8 5-1-2 18-7 16
Μαυροβούνιο 8 5-1-2 17-7 16
Ρουμανία 8 2-3-3 8-8 9
Αρμενία 8 2-0-6 8-19 6
Καζακστάν 8 0-2-6 4-22 2

6ος όμιλος
 Αγγλία-Σλοβακία 2-1
(37΄ Ντάιερ, 59΄ Ράσφορντ - 3΄ Λομπότκα)

Σλοβενία-Λιθουανία 4-0
(25΄πεν, 61΄πεν. Ίλισιτς, 82΄ Βέρμπιτς, 90΄ Μπίρσα)

Σκοτία-Μάλτα 2-0
(9΄ Μπέρα, 49΄ Γκρίφιθς)

Βαθμολογία Αγ. Ν-Ι-Η Τερμ. Β
Αγγλία 8 6-2-0 16-3 20
Σλοβακία 8 5-0-3 14-6 15
Σκωτία 8 4-2-2 14-10 14
Σλοβενία 8 4-2-2 10-4 14
Λιθουανία 8 1-2-5 6-18 5
Μάλτα 8 0-0-8 2-19 0
-Οι εννέα ομάδες που θα καταλάβουν την πρώτη θέση του ομίλου τους θα προκριθούν στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
-Οι οκτώ καλύτερες δεύτερες θα παίξουν αγώνες μπαράζ, για να προκριθούν στο Μουντιάλ άλλες τέσσερις ομάδες.
in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Στον 4ο Όμιλο...
Δ' ΟΜΙΛΟΣ Λετονία-Μεγάλη Βρετανία 97-92
Βέλγιο-Ρωσία 67-76
Σερβία-Τουρκία 80-74

Δ΄ ΟΜΙΛΟΣ
Ν-Η Β.

Ρωσία 3-0 6
Λετονία 2-1 5
Σερβία 2-1 5
Τουρκία 1-2 4
Βέλγιο 1-2 4
Μεγ. Βρετανία 0-3 3

4η αγωνιστική (5/9)
Δ' ΟΜΙΛΟΣ

Ρωσία-Λετονία
Μεγάλη Βρετανία-Σερβία
Τουρκία-Βέλγιο
in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Γ' ΟΜΙΛΟΣ
 Ουγγαρία-Τσεχία 85-73
Μαυροβούνιο-Κροατία 72-76
Ισπανία-Ρουμανία 91-50

Γ΄ ΟΜΙΛΟΣ
Ν-Η Β.

Ισπανία 3-0 6
Κροατία 3-0 6
Μαυροβούνιο 1-2 4
Τσεχία 1-2 4
Ουγγαρία 1-2 4
Ρουμανία 0-3 3

4η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (5/9)
Γ' ΟΜΙΛΟΣ
Τσεχία-Μαυροβούνιο
Κροατία-Ισπανία
Ρουμανία-Ουγγαρία
in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Ικανοποίηση για αντικατάσταση του πανιού της Τέντας, αλλά (μόνο) το καλοκαίρι! 
Με κοινοποίηση προς τον Δήμαρχο Καλαμάτας κ. Νίκα, το ΔΣ της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ απέστειλε στον Αθλητικό Οργανισμό και τον πρόεδρο Νίκο Μπασακίδη, την παρακάτω ανοικτή επιστολή:
«Από δημοσιεύματα του Τοπικού Τύπου (Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017), πληροφορηθήκαμε ότι στις 11 Σεπτεμβρίου, υπογράφεται η σύμβαση με την ανάδοχο Εταιρεία για την αντικατάσταση του κελύφους της ΤΕΝΤΑΣ.
Την ειλικρινή πραγματικά ικανοποίησή μας που ένα αίτημα χρόνων γίνεται πραγματικότητα από το Δήμο Καλαμάτας, αντικατέστησε ο έντονος προβληματισμός και η απορία από την συνέχεια των δηλώσεων σας, ότι το έργο θα υλοποιηθεί από  τις 20 Οκτωβρίου μέχρι της 10 Δεκεμβρίου ή το πολύ μέχρι τα Χριστούγεννα.
Πιστεύοντας ότι αποδόθηκαν λανθασμένα οι δηλώσεις σας, σας γνωρίζουμε ότι η ΤΕΝΤΑ κάθε χρόνο από 2 Σεπτεμβρίου  στεγάζει τις αγωνιστικές υποχρεώσεις τόσο των Τοπικών Πρωταθλημάτων Παίδων – Εφήβων – Κορασίδων – Νεανίδων, Α΄ -Β΄ Κατηγορία Ανδρών και Γυναικών, καθώς και της Γ΄ Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών, των 14 σωματείων Καλαθοσφαίρισης της Καλαμάτας.
Όπως γίνεται κατανοητό, είναι αδύνατον οι 14 ομάδες της πόλης, να βρεθούν προπονητικά και αγωνιστικά στο δρόμο, για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ενδεικτικά σας αναφέρουμε, ότι το χρονικό διάστημα 2 Σεπτεμβρίου – 30 Δεκεμβρίου, της αγωνιστικής περιόδου 2016-2017 διεξήχθησαν στη Τέντα 80 (ογδόντα) αγώνες Τοπικών και Εθνικών Κατηγοριών Καλαθοσφαίρισης, κάτι που αντίστοιχα έχει προγραμματιστεί  και την αγωνιστική περίοδο 2017-2018.
Ελπίζοντας λοιπόν, ότι κατανοείτε το οξύτατο πρόβλημα που δημιουργείται, αν οι παραπάνω δηλώσεις σας ισχύουν, αφού δεν έχει γίνει καμία επίσημη ενημέρωσή μας ως επισήμου Φορέα της Καλαθοσφαίρισης και με δεδομένο ότι το κλειστό της Παραλίας αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες που δημιουργούνται, θα προτείναμε ως καλύτερη ημερομηνία αντικατάστασης του κελύφους της ΤΕΝΤΑΣ του μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, που το συγκεκριμένο γήπεδο παραμένει Κλειστό, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας που αναπτύσσει.
Γνωρίζετε επίσης, χωρίς αυτό να είναι δική σας ευθύνη, ότι στο Κλειστό της Παραλίας, δεν μπορούν να διεξαχθούν αγώνες Α΄ Κατηγορίας Ανδρών και Εθνικών Κατηγοριών, λόγω του πλαστικού δαπέδου (απαιτείται υποχρεωτικά δάπεδο παρκέ).
Επίσης θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό, αν μαζί με την αντικατάσταση του κελύφους της ΤΕΝΤΑΣ, δρομολογηθεί η τοποθέτηση Κλιματισμού, που θα διευκολύνει σημαντικά την λειτουργία του γηπέδου όλο το χρόνο και φυσικά θα  δοθεί η δυνατότητα διεξαγωγής διεθνών συναντήσεων Καλαθοσφαίρισης, που τόσο έχει ανάγκη η πόλη της Καλαμάτας.
Με δεδομένο ότι, το αθλητικό σωματείο ήταν, είναι και θα παραμείνει το κύτταρο του αθλητισμού στην πατρίδα μας, προσφέροντας τεράστιο κοινωνικό έργο και θεωρώντας ότι ο Αθλητισμός είναι το τελευταίο ανάχωμα στα σημερινά σημαντικά προβλήματα της κοινωνίας μας, ελπίζουμε ότι, θα λάβετε σοβαρά υπόψη τις παραπάνω επισημάνσεις – προτάσεις μας, τονίζοντας για μια ακόμη φορά ότι είμαστε στη διάθεσή σας, για οποιαδήποτε συνεργασία που θα συμβάλει στη βελτίωση των αγωνιστικών χώρων της Καλαμάτας».
    ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Τα σωματεία καλαθοσφαίρισης Καλαμάτας για την απόφαση άκαιρης αλλαγής του πανιού της Τέντας
Δεκατέσσερα καλαματιανά σωματεία μπάσκετ υπογράφουν την παρακάτω επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου Καλαμάτας, ζητώντας να μην γίνουν Οκτώβρη-Δεκέμβρη, αλλά το καλοκαίρι οι εργασίες αλλαγής του πανιού της Τέντας. Πιο συγκεκριμένα το κείμενο υπογράφουν: ΑΟ Καλαμάτα ’80 (Κλεφτόγιαννης Α.), ΣΚ Καλαμάτα (Χρονόπουλος Γ.), ΑΠΣ Ακάδημος (Ροζακέας Γ.), ΣΑΚ Ο Άτλας (Δελφάκης Κ.), ΑΟ Θουρίας (Πράσινος Π.), ΑΠΣ Αναγέννηση Παραλίας (Κούτρης Αντ.), ΠΑΟΚ Καλαμάτας (Αλειφέρης Ν.), ΟΦ Θύελλα Παραλίας Καλαμάτας (Πουλάκος Ι.), ΑΟ Ομόνοια (Κώτσης Κ.), ΑΠΣ Πρωτέας (Τριανταφυλλόπουλος Ν.), ΣΑΚ Δαϊκλής (Μέμμος Ν.),  ΑΕΚ Καλαμάτας (Κατσίρης Αρ.), ΑΠΣ Αρις (Μουστάκης Π.).
Σε αυτό αναφέρονται τα εξής:
«Εμείς οι εκπρόσωποι των αθλητικών σωματείων Καλαθοσφαίρισης της πόλης της Καλαμάτας που συμμετείχαμε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 4/9/2017 εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία μας στο άκουσμα των ανακοινώσεών σας για το κλείσιμο του μοναδικού γηπέδου που στοιχειωδώς εξυπηρετεί τις ανάγκες των τμημάτων Καλαθοσφαίρισης των ομάδων μας, για διάστημα περίπου τριών μηνών.
Όπως γνωρίζετε, ο θεσμικός φορές του αθλητικού χώρου, τα αθλητικά μας σωματεία που με τη δημιουργική τους δραστηριότητα καταρτίζουν και αναδεικνύουν τους αθλητές και τις αθλήτριες όλων των πρωταθλημάτων τοπικών και εθνικών, αλλά και πολλά στελέχη των εθνικών ομάδων, είναι αδιανόητο να πληροφορούνται ξαφνικά από τον τοπικό Τύπο ότι το πιο παραγωγικό χρονικό διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου και ίσως Ιανουαρίου θα υποχρεωθούν σε αναστολή της λειτουργίας των προπονητικών και αγωνιστικών τους υποχρεώσεων.
Δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας, αλλά και την αδυναμία συνέχισης της λειτουργίας των σωματείων μας, αν επιμείνετε στην απόφασή σας, να υπογραφεί η σύμβαση αντικατάστασης του κελύφους της Τέντας και υλοποίησή του το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Σε μια εποχή που οι δυσμενείς κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες είναι καταστροφικές για τα αθλητικά σωματεία έρχεστε εσείς και ισοπεδώνετε τον οποιοδήποτε προπονητικό και αγωνιστικό σχεδιασμό μας.
Δυστυχώς παρά τις δικές μας προσπάθειες, ο χώρος της αθλητικής δημιουργίας και της αγωνιστικής έκφρασης του ελληνικού αθλητισμού, τα αθλητικά μας σωματεία για άλλη μια φορά συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται με τη μεγαλύτερη δυνατή αδιαφορία.
Αλλάξτε την απόφασή σας επικοινωνήστε μαζί μας και με τους θεσμικούς μας Φορείς, για το καταλληλότερο χρόνο αντικατάστασης του κελύφους της Τέντας, προκειμένου να μας δώσετε τη δυνατότητα πραγματικά να χειροκροτήσουμε τις αποφάσεις και τις παρεμβάσεις σας στους αθλητικούς χώρους της πόλης μας.
Ιούνιος-Ιούλιος και Αύγουστος είναι οι μήνες που προσφέρονται για παρεμβάσεις σε οποιοδήποτε αθλητικό χώρο».

***

 ~**  ΑΝΑΡΗΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017  :

~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  01 Σεπτεμβρίου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από  το   2008  :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-01-2017.html .-ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ για όλους μας ..!   
~*  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας ... το  Α  και  το  ..Ω  στη ζωή μας ..
Παρασκευή 01 Σεπτεμβρίου  2017 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/09/blog-post.html .- ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ με πολύ ΥΓΕΙΑ για όλους μας  !! 

~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Σάββατο  02 Σεπτεμβρίου 2017  :
~
Στο αγιάζι  της ενημέρωσης  ..από  το  2008  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-02-2017.html  .- 
~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Κυριακή 03 Σεπτεμβρίου 2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....από  το  2008  :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-03-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Δευτέρα 04 Σεπτεμβρίου  2017 : Στο  αγιάζι της ενημέρωσης .... από  το 2008  :!   http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-04-2017.html .-   
~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο 2 και 03  Σεπτεμβρίου  2017 :Αθλητική ανασκόπηση της βδομάδας που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/09/2-03-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Τρίτη 05 Σεπτεμβρίου 2017  :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....  από το 2008 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-05-2017.html .- 
~*
 



~* ****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5804   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3702   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3706  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13.212   βίντεο   .- 


 The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .- 

 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-

https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-

https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-

***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ
arfara1947news stamos
arfara1947news stamos  
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-   
            https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ 
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .- 
 


 
Από ημερήσια εκδρομή προσκύνημα στην Αγία Θεοδώρα , Ι.Μ. Μπούρα και Ι .Μ. Αμπελάκι Μεγαλόπολης 03-09-2017 : VIDEO ... :






1~*Εκκλησία Αγίας Θεοδώρας Βάστας Αρκαδίας 03/09/2017:
https://youtu.be/ok0wGlUA-4M  .-
~*Ι.  Μ. Παναγίας Μπούρα Ν Αρκαδίας  03/09/2017:
~*Ι. Μ.  Παναγίας Μπούρα Μεγαλόπολης 03/09/2017:
https://youtu.be/98dKLzG2W0c  .-
~*Εκκλησία εντός Ι Μ  Παναγίας στο Αμπελάκι Αρκαδίας  3/9/2017: https://youtu.be/vahb2z1QX-s .-
5`*Ι Μ  Παναγίας Αμπελάκι Μεγαλόπολης 03-09-2017:
https://youtu.be/nQCl6imsrjA  .-
~*Αμπελάκι Μεγαλόπολη Παναγία Ι Μ   ανεβαίνοντας 3/9/2017: https://youtu.be/9x6GyTGh3jU .-
~*Εσπερινός στην Μονή Παναγίας στο Αμπελάκι  03/09/2017:
~*Ι Μ  Παναγίας Αμπελάκι Μεγαλόπολης διαδρομή ανεβαίνοντας 3/9/2017: https://youtu.be/DPOLLN97FEM  .-
~*Ι Μ  Παναγίας Μπούρα 03/.09/2017:
 https://youtu.be/qxBJuVeCbbw .-
10~*Μονή ΜΠΟΥΡΑ στην Μεγαλόπολη Αρκαδίας 3/9/2017:
https://youtu.be/_5shP0SpGO8   .-
~*Ι Μ Παναγίας Αμπελάκι εντός Ι Ν  03/09/2017:
https://youtu.be/PcVUpTlKDbM  .-
~* Μονή Παναγίας Αμπελάκι Μεγαλόπολης Αρκαδίας 03/09/2017: https://youtu.be/unMwilVvmeA .-
13 ~*Μονή Παναγίας Αμπελάκι Μεγαλόπολης 03/09/2017 :
https://youtu.be/1vLFifw-_ws  .-
14 .- ~*Μ  Εσπερινός στο Αμπελάκι Μεγαλόπολης από Παπά Μιχάλη Ε  Μπούρα  03/09/2017: https://youtu.be/Lj5_nH3XZdI .-
15// ~*Ι Μ Παναγίας Αμπελάκι Μεγαλόπολης 10/09/2015:
https://youtu.be/ncuTQDaqNbY  .-
~*Προσκύνημα Θεία Λειτουργία Ι Μ Παναγίας Αμπελάκι: 2015:
https://youtu.be/9loCISD1uVo  .-
~*Αγία Θεοδώρα Βάστας Μεγαλόπολης διαδρομή επίσκεψη 10/09/2015: https://youtu.be/Cpg5Q_aXJr8 .-
~* Ι Μ Παναγίας Αμπελάκι Αρκαδίας 10/09/2015:
https://youtu.be/7jtMnETBSEY  .-
~*Ι Μ Παναγία Αμπελακίου Μεγαλόπολης Ευαγγέλιο 10/09/2015:
https://youtu.be/xjYeav1QhKI   .-
20 /~*Ι Μ Παναγίας Αμπελάκι Μεγαλόπολης 10/09/2015:
https://youtu.be/o5HSLEZHvBE  .-
~* Ι Μ Παναγία Μπούρα στην Αρκαδία 10/09/2015:
 https://youtu.be/e-I1lw8Y-yg .-
~ Ι Μ Παναγία Μπούρα Μεγαλόπολης στον Ι. Ν. Αλεξίου 10/09/2015: https://youtu.be/k24HPZR3Br4 .-
~*Μονή Παναγίας στο Αμπελάκι Θ. Λ. 10/09/2015:
 https://youtu.be/gRIF2MFdmb4 .-
~* Ι.Μ. ΑΜΠΕΛΑΚΙ ΑΡΚΑΔΙΑΣ 2011:
 https://youtu.be/YrdeNkjDe0M .-
~*Ι.Μ. ΑΜΠΕΛΑΚΙ ΑΡΚΑΔΙΑΣ 2011:
 https://youtu.be/dhrqWdfT4aE .-
25 /~* Ι.Μ. ΑΜΠΕΛΑΚΙ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ 2011:
https://youtu.be/Jrd_W6oBNgs  .-
26 / ~Ι.Μ. ΑΜΠΕΛΑΚΙ ΑΡΚΑΔΙΑΣ 2011:
https://youtu.be/9DqYf3J_jGE  .,-
~Ι. Μονή Μπούρα Αρκαδίας 2011:
https://youtu.be/crysGPqfQho .-
28 ~Ι.Μ. ΜΠΟΥΡΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ 2011:
https://youtu.be/Dylj3JkgZew .-
~* Αγία Θεοδώρα Μεγαλόπολης 2010:
 https://youtu.be/iYpIGGY9SxA .-
30 /~* Αγία Θεοδώρα Μπάστα Αρκαδίας 2010:
 https://youtu.be/CJ3mWjbPwlM .-
~*Αγία Θεοδώρα Μεγαλόπολης 2010:
 https://youtu.be/DnSyIvzGURc .-
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου