arfara messinias stamos1

Ο ήλιος φωτίζει τα σώματα τα , η δε σοφία τις ψυχές .Ο κόσμος είναι ένα ανάκτορο της σοφίας του Υψίστου . Ο Θεός άναψε κάθε μία ψυχή με το δικό του πυρ . Έτσι λάμπουν όλοι οι άνθρωποι με τη σοφία του σε αυτό το θέατρο , όπως ο Θεός τους έπλασε .-Μερικούς τους έκανε μεγάλα φώτα , σε άλλους μικρά.-(Κάρλος Λιναίος )

 Αρφαρά

Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο• η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 02  Δεκεμβρίου  2016 :
~
Ο κόπος ο σωματικός, η πτωχεία, η ξενιτεία, η ψυχική γενναιότητα και η σιωπή γεννούν την ταπεινοφροσύνη. Και η ταπεινοφροσύνη προλαμβάνει πολλά σφάλματα. Αλλιώς η αποταγή αυτού που δεν τα τηρεί αυτά, είναι μάταιη (Πατερικόν).
Γεροντικόν

2 Δεκεμβρίου
Προφήτης ΑββακούμΠροφήτου Αββακούμ. Μαρτύρων Αβίβου διακόνου του νέου, Μάμαντος και Μερόπης (1) της εν Χίω († δ΄αι.). Οσίων Ανδρέου, Ηρακλαίμονος, Θεοφίλου (†251) και Ιωάννου. Κυρίλλου του Φιλεώτου (Δέρκων ). Σολομώντος αρχιεπισκόπου Εφέσου, Μωυσέως του ομολογητού και Αθανασίου του Εγκλείστου.
Αγία Μυρώπη Αγία Μυρώπη(1)Η Αγία Μερόπη έζησε στα μέσα του 3ου αιώνα. Γεννήθηκε στην Έφεσο, όμως ορφάνεψε μικρή από τον πατέρα της και έτσι ανατράφηκε από την μητέρα της, η οποία καταγόταν από τη Χίο. Κατά τον διωγμό των Χριστιανών, που έγινε στα χρόνια του Δεκίου, η Μερόπη μαζί με την μητέρα της, μετακόμισε στη Χίο. Εκεί περνούσε τον καιρό μελετώντας την Αγία Γραφή, διαδίδοντας τον Θείο Λόγο και ασκώντας μεγάλο φιλανθρωπικό έργο. Όμως ο διωγμός εξαπλώθηκε και στην ειρηνική Χίο. Μεταξύ των εκεί διωχθέντων ήταν και ο μακάριος μάρτυρας Ισίδωρος. Ο ειδωλολάτρης Νουμέριος είχε διατάξει να μείνει άταφο το σεπτό λείψανο του μάρτυρα, όμως η Μερόπη ξεγελώντας τον φύλακα πήρε το λείψανο και το έθαψε με κάθε ευλάβεια. Ο Νουμέριος διέταξε να τιμωρηθεί σκληρά ο στρατιώτης. Η αγία Μερόπη δεν ομολόγησε την πράξη της. Ο άρχοντας τρομερά θυμωμένος, διέταξε την μέχρι θανάτου τιμωρία της Μερόπης. 
Προφήτης Αββακούμ (Ι. Ν. Αγ. Σπυρίδωνα Νεοχωρόπουλο Ιωαννίνων .) - Π. Κούβαρη και Ι. Χ. Θωμάς© (icones.gr)Προφήτης ΑββακούμΠροφήτης Αββακούμ  ~ Ο Αββακούμ, που το όνομά του σημαίνει«θερμός εναγκαλισμός», ήταν από τη φυλή του Συμεών και γιος του Σαφάτ και ο χρόνος που έδρασε τίθεται μεταξύ 650 και 672 π.Χ.
Στο προφητικό του βιβλίο, που διακρίνεται για την αξιόλογη λογοτεχνική του χάρη, ελέγχει τον ιουδαϊκό λαό, επειδή παρεξέκλινε από την αληθινή θρησκεία στην ειδωλολατρία. Να τι συγκεκριμένα αναφέρει, σχετικά με το πως πρέπει κανείς να πιστεύει στο Θεό: «Ἐὰν ὑποστείληται, οὐκ εὐδοκεῖ ἡ ψυχή μου ἐν αὐτῷ· ὁ δὲ δίκαιος ἐκ πίστεώς μου ζήσεται. Ἐγὼ δὲ ἐν τῷ Κυρίῳ ἀγαλλιάσομαι, χαρίσομαι ἐπὶ τῷ Θεῷ τῷ σωτήρι μου». ( Αββακούμ, β' 4, γ' 18). Που σημαίνει, αν κανείς λιποψυχήσει και αδημονήσει στις διάφορες δοκιμασίες, ας μάθει, λέει ο Κύριος, ότι δεν επαναπαύεται η ψυχή μου σ' αυτόν. Ο δίκαιος που πιστεύει σ' εμένα και τηρεί το Νόμο μου, θα σωθεί και θα ζήσει. Εγώ όμως, λέει ο Προφήτης, θα αγάλλομαι ελπίζοντας στον Κύριο. Θα γεμίσει χαρά η καρδιά μου για το σωτήρα μου Θεό.
Ο προφήτης Αββακούμ πέθανε ειρηνικά και τάφηκε στον τόπο των πατέρων του.
Σήμερα 02/12/2016 εορτάζουν:
Προφήτης Αββακούμ, Αγία Μυρώπη, Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης ο διορατικός και θαυματουργός
~  Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
~  Ὡς ὄρος προέγραψας τὴν Θεοτόκον ἁγνήν, ἐξ ἧς ἡμῖν ἐλάμψεν ὁ τῶν ἁπάντων Θεός, σαρκὸς ὁμοιώματι. Ὅθεν σὲ ὡς προφήτην θεηγόρον τιμῶντες, χάριτος οὐρανίου μετασχεῖν δυσωποῦμεν, πρεσβείαις σου θεοδέκτοις, Ἀββακοὺμ ἔνδοξε.
~*  Απολυτίκιο Προφήτου Αββακούμ - 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ : https://youtu.be/pukfQ_E_7yw  .-

~
Αγία Αικατερίνη

Αγία Αικατερίνη
 
Σύναξη της Παναγίας της Κουκουζέλισσας στο Άγιον Όρος

Σύναξη της Παναγίας της Κουκουζέλισσας σ....
 
Προφήτης Αβδιού

Προφήτης Αβδιού
 
Άγιος Πλάτωνας

Άγιος Πλάτωνας
 
Άγιος Ματθαίος Απόστολος και Ευαγγελιστής

Άγιος Ματθαίος Απόστολος και Ευαγγελιστής
 
Άγιος Φίλιππος ο Απόστολος

Άγιος Φίλιππος ο Απόστολος
 
Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινούπολης

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος Αρχιεπίσκοπο....
 
Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης

Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης
 
Ο κόσμος των Αγγέλων

Ο κόσμος των Αγγέλων
 
Σύναξις των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων

Σύναξις των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριή....
***  Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών ο Μεσσήνιος Δημήτρης Θάνος
Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών εξελέγη ο Μεσσήνιος καθηγητής Δημήτρης Θάνος, ο οποίος αναλαμβάνει την προκηρυχθείσα έδρα με τίτλο «Βιολογικές Επιστήμες: Μοριακή Γονιδιακή Βιολογία».
Ο κ. Θάνος γεννήθηκε το 1960 στην Καλαμάτα. Σπούδασε Βιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (δίπλωμα το 1983).  Ακολούθως από το 1985 πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές και έρευνα στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ συνδεδεμένου με το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ηράκλειο, μέχρι της λήψης, το 1988, του διδακτορικού διπλώματος με ερευνητική εργασία για την δομή και έκφραση γονιδίων του συμπλόκου του μείζονος συστήματος ιστοσυμβατότητας. Από το 1989 μέχρι το 1994 ως μεταδιδακτορικός ερευνητής εργάστηκε στο εργαστήριο του καθηγητή Tom Maniatis στο Τμήμα Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Harvard. Ακολούθως εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης ως επίκουρος καθηγητής (1995), και ακολούθως ως αναπληρωτής καθηγητής Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας (2000). Το 2001 επέστρεψε στην Ελλάδα ως διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής στο ερευνητικό Κέντρο "Α. Φλέμιγκ". Από το 2006 είναι πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου και διευθυντής του Κέντρου Βασικής Ερευνας του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
Στην έρευνα, μετά το διδακτορικό του, και αρχής γενομένης από την διαμονή του στο εργαστήριο του Tom Maniatis στο Harvard, ο κ. Θάνος εστίασε τις ερευνητικές του προσπάθειες στους μηχανισμούς ρύθμισης της έκφρασης των γονιδίων, δηλαδή ακριβώς στον κλάδο που προβλέπει το σκεπτικό προκήρυξης της Εδρας. Συγκεκριμένα, μελέτησε τις πρωτεΐνες που ενεργούν ως «μοριακοί διακόπτες» και ελέγχουν την γονιδιακή έκφραση. Εδωσε ιδιαίτερη προσοχή σε εκείνες τις πρωτεΐνες που δρουν ως «αρχιτεκτονικοί παράγοντες» και ρυθμίζουν την έκφραση των γονιδίων υποβοηθώντας τους άλλους μεταγραφικούς παράγοντες να τοποθετηθούν στις κατάλληλες θέσεις της αλληλουχίας των βάσεων του DNA πλησίον του γονιδίου.
Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ «ΕΝΙΣΧΥΟΣΩΜΑΤΟΣ»
Ο Δημήτρης Θάνος έγινε γνωστός με την ανακάλυψη του «ενισχυοσώματος» (enhanceosome). Το ενισχυόσωμα αποτελείται από ένα σύμπλοκο πρωτεϊνών και DNA στην περιοχή του ενισχυτή (enhancer) ενός γονιδίου, το οποίο μεταβάλλει την τοπική αρχιτεκτονική της χρωματίνης, λ.χ. δημιουργώντας θηλιές. Με αυτόν τον τρόπο προσανατολίζεται το ένζυμο «RNA-πολυμεράση» να καταλάβει την πρέπουσα θέση επί της αλυσίδας των βάσεων στην περιοχή του υποκινητή (promoter) του γονιδίου, ώστε να αρχίσει την μεταγραφή, δηλαδή η παραγωγή του αντιγράφου του γονιδίου σε RNA («αγγελιοφόρου RNA»). Την in vivo μελέτη επιβεβαίωσε με in vitro αναπαράσταση. Κάθε γονίδιο έχει το δικό του ενισχυόσωμα, που διαφέρει από εκείνα των άλλων γονιδίων. Η ανακάλυψη έδωσε για πρώτη φορά απάντηση στο ερώτημα για τον μηχανισμό της εξειδίκευσης στην γονιδιακή έκφραση. Στον κ. Θάνο αποδίδεται από όσους το ανέφεραν μετά από αυτόν, η αναγνώριση για πρώτη φορά του ενισχυοσώματος. Τα αποτελέσματα των ερευνών του θεωρήθηκαν τόσο βασικά ώστε να αναφέρονται σε πολλά ξενόγλωσσα διδακτικά συγγράμματα για τους φοιτητές. Κατά την περίοδο της εργασίας του στο Πανεπιστήμιο Columbia, ο κ. Θάνος περιέγραψε λεπτομερώς τον μηχανισμό με τον οποίο ένα πρότυπο ενισχυόσωμα ενεργοποιεί την έκφραση του γονιδίου της β-ιντερφερόνης όταν εισβάλλει στον οργανισμό ένας παρασιτικός ιός. Μετά τις δημοσιεύσεις για το ενισχυόσωμα, ο κ. Θάνος βραβεύτηκε κατ’ επανάληψη. Υστερα από την επιστροφή του στην Ελλάδα, ο κ. Θάνος συνέβαλε, μεταξύ άλλων, στην μελέτη της στοχαστικής γονιδιακής έκφρασης, στην μετατροπή διαφοροποιημένων κυττάρων σε βλαστοκύτταρα που θα έχουν χρήση σε κυτταρικές θεραπείες.

***  Κρίσιμες στιγμές για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο...

~ Με συμπτώματα εγκεφαλικού νοσηλεύτηκε σε ιδιωτικό νοσοκομείο των βορείων προαστίων ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος,.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Freddo", ήταν στο νοσοκομείο από τις 21 έως και τις 24 Νοεμβρίου και μετά από εξετάσεις και την άδεια των γιατρών επέστρεψε στο σπίτι του, ενώ, όπως αναφέρουν πηγές εντός του νοσοκομείου, κατά την εισαγωγή του εγγράφτηκε ως "Κωνσταντίνος Βασιλιάς".

*** Παγοδρόμιο και φέτος στη Μεσσήνη
Παγοδρόμιο θα στήσει και φέτος τα Χριστούγεννα στην πλατεία της Μεσσήνης ο δήμος.
Ακόμα δεν έχει τίποτα επίσημα ανακοινωθεί από τη δημοτική αρχή, αλλά την Τετάρτη στις 11.30 το πρωί, το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης συνεδρίασε εκτάκτως για να εγκρίνει τα έξοδα λειτουργίας του. Η σχετική απόφαση, η οποία πάρθηκε ομόφωνα, έχει αναρτηθεί στη "Διαύγεια" - ενώ στην Οικονομική Επιτροπή που συνεδρίασε την ίδια μέρα, για την λειτουργία του παγοδρομίου εγκρίθηκε το ποσό των 25.000 ευρώ. Την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής ψήφισε ομόφωνα και το Δημοτικό Συμβούλιο. Εν τω μεταξύ με άλλη απόφασή της, η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τις τεχνικές προδιαγραφές, απ' όπου προκύπτει ότι το παγοδρόμιο θα πιάνει τον ίδιο χώρο με πέρυσι· δηλαδή θα είναι 200 τ.μ. ενώ η διαφοροποίηση για φέτος θα είναι ότι η είσοδος θα στοιχίζει 2 ευρώ για μισή ώρα (σ.σ. σύμφωνα πάντα με την απόφαση στη "Διαύγεια").
Θυμίζουμε ότι πέρυσι το εισιτήριο ήτανε συμβολικό, και συγκεκριμένα 1 ευρώ και τα έσοδα πήγανε για τις ανάγκες του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Πάντως, στην περσινή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον απολογισμό των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, έπεσε γκρίνια γιατί τα έξοδα ξέφυγαν από το αρχικό ποσό των 24.600 ευρώ που είχε προϋπολογιστεί - καθώς, σύμφωνα με την μείζονα μειοψηφία, το ποσό διπλασιάστηκε από τα έξοδα πετρελαίου για τη γεννήτρια του παγοδρομίου και τα φωτιστικά.  Ν.Κ.

*** Κόλπο Νίκα για να κερδίσει χρόνο με το σταθμό μεταφόρτωσης
Αναβλήθηκε η σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καλαμάτας για το σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων στο Νέδοντα, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τη μείζονα μειοψηφία και κατοίκους της περιοχής.
Μια ακόμα «ντρίπλα» του Νίκα για να κερδίσει χρόνο.
Το θέμα που προωθήθηκε για συζήτηση κι έγκριση αποσπασματικά, όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων, αναβλήθηκε για την επόμενη εβδομάδα, ώστε, όπως ανακοινώθηκε από τη δημοτική αρχή, να υπάρξει συζήτηση για το σύνολο των υποδομών διαχείρισης των απορριμμάτων (σταθμοί μεταφόρτωσης, πράσινα σημεία κ.λπ.).
Με την ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή εμμένει στη δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στην Περιοχή Προστασίας του Νέδοντα, δίπλα στην περιοχή Νatura.
Ως απάντηση στον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλη Μάκαρη, στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι για τους σταθμούς μεταφόρτωσης έχει αγοραστεί εξοπλισμός μέσω ΕΣΠΑ, αξίας 800.000 ευρώ περίπου. Αναφέρεται ότι «ο χώρος στο Νέδοντα, για την εγκατάσταση του σταθμού έχει μισθωθεί από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας (ΤΕΘΑ), είναι κατηγορηματικά εκτός περιοχής Natura και εκτός ΓΠΣ ως στρατιωτικός χώρος». Τώρα πώς ένας στρατιωτικός χώρος είναι κατάλληλος για τη διαχείριση απορριμμάτων και υπεράνω του χωροταξικού σχεδιασμού και της προοπτικής μιας πόλης, παραμένει ανεξήγητο.
Επιχειρώντας, μάλιστα, να περάσει στην αντεπίθεση ο δήμαρχος Καλαμάτας, ανακοινώθηκε, επίσης, ότι ο συγκεκριμένος χώρος στο Νέδοντα και για τη συγκεκριμένη δράση έχει νοικιαστεί, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 14 Ιανουαρίου 2016. Στην απόφαση αναφέρεται ότι ο συγκεκριμένος χώρος θεωρείται «ως καταλληλότερος δεδομένου ότι βρίσκεται κοντά στην πόλη της Καλαμάτας, είναι σε άμεση γειτνίαση με το χώρο των συνεργείων του δήμου και επίσης έχει τη δυνατότητα αδειοδοτήσεων, αναγκαίες προϋποθέσεις που δεν υπάρχουν σε καμία άλλη έκταση, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο από 14/1/2016 έγγραφο του αντιδημάρχου κ. Βασιλόπουλου Αθανασίου, το οποίο καταχωρείται αναλυτικά στο ιστορικό της απόφασης αυτής».
Πάντως, το γεγονός ότι το ζήτημα των υποδομών για τη διαχείριση των απορριμμάτων θα συζητηθεί συνολικά και με ανοιχτά χαρτιά, με παρουσίαση του σχεδίου που έχει δρομολογηθεί, είναι ένα πρώτο θετικό βήμα.  Γ.Σ.  (Φωτογραφία: kalimera-arkadia.gr

*** Διπλωματική εργασία του Διονύση Μαλλούχου για τη μουσική στην Καλαμάτα
Σπουδαίος καλλιτέχνης ο Διονύσης Μαλλούχος, επικεφαλής του Τρίτου Προγράμματος και διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας πριν από λίγο καιρό, εκπόνησε τη διπλωματική του εργασία στο διατμηματικό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών με θέμα «Μουσική κουλτούρα και επικοινωνία».
Ο τίτλος της διπλωματικής εργασίας του κ. Μαλλούχου είναι «Η μουσική στην Ελλάδα κατά τα χρόνια της κρίσης: Η περίπτωση της Καλαμάτας».
Σε πάνω από 60 σελίδες που συνοδεύονται από πλούσια υποστηρικτική βιβλιογραφία και φωτογραφίες, ακτινογραφεί (και) βιωματικά τα ζητήματα μουσικής παιδείας και δραστηριότητας στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή και σημειώνει: "Ερωτήματα που ούτως ή άλλως τίθενται ιστορικά σε σχέση με την ανάπτυξη του πολιτισμού (εδώ ειδικότερα της μουσικής), έγιναν πιο πιεστικά όταν άρχισαν να διαφαίνονται οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Θέματα που παραδοσιακά αντιμετωπίζονταν με συγκεκριμένο τρόπο, άλλαξαν άρδην οπτική, άλλα που δεν υπήρχαν, προέκυψαν και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, το τοπίο μεταβλήθηκε ριζικά και μάλιστα εμφανίζεται διαρκώς κινούμενο".
Στη διπλωματική εργασία, που μου έκανε την τιμή να προσφέρει ο φίλος Διονύσης, επιχειρείται να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα:
1. Ποιες είναι οι αλλαγές στη συμπεριφορά και την κατάσταση (κοινωνική, οικονομική, καλλιτεχνική, προσωπική, εργασιακή) των εμπλεκομένων στο χώρο της κλασικής μουσικής στην Καλαμάτα (καθηγητές ωδείων, ντόπιοι μουσικοί, σπουδαστές, γονείς, στελέχη φορέων, μέλη συλλόγων, φιλόμουσοι, κοινό);
2. Ποια είναι η τάση της ανταπόκρισης του κοινού στις συναυλίες κλασικής μουσικής στην Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή, από την εποχή προ κρίσης έως σήμερα;
3. Πώς επηρεάζονται από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, οι επιλογές που έχει μια οικογένεια για τη μουσική εκπαίδευση των παιδιών της στην Καλαμάτα;
4. Υπάρχουν προτάσεις για να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα και να δοθεί προοπτική καλύτερης συνέχειας;
5. Ποια είναι η πολιτική και η στάση των εμπλεκομένων ως προς τις ευπαθείς ομάδες (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άνεργοι, χαμηλόμισθοι) και την προστασία τους σε σχέση με τη δυνατότητα πρόσβασης στις μουσικές σπουδές ή τις συναυλίες;
6. Τι παρουσίασε περισσότερη αντοχή στο χώρο του πολιτισμού στην Καλαμάτα κατά την κρίση και γιατί;
7. Πώς επηρέασε η κρίση τους ιδιωτικούς φορείς πολιτισμού στην πόλη, αλλά και τους φιλόμουσους σε ατομικό επίπεδο;
8. Πώς μπορεί (ή ήδη έχει) εμπλακεί ο εθελοντισμός ή η πρωτοβουλία σε κοινωνικό επίπεδο στον χώρο της κλασικής μουσικής στην Καλαμάτα, λόγω της κρίσης;
9. Η συγκεκριμένη οικονομική κρίση προξένησε τα πιο έντονα προβλήματα ή απλώς ανέδειξε/εξέθρεψε εγγενή ελληνικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τη θέση και την αντιμετώπιση, ειδικά του πολιτισμού;
10. Ποια ήταν/είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Καλαμάτας ως προς τη θέση της ειδικά στον τομέα της κλασικής μουσικής (εκπαίδευση, συναυλίες, φορείς, άνθρωποι);
11. Υπάρχουν και θετικά σημεία που θα μπορούσε ενδεχομένως κάποιος να διακρίνει, ως απότοκα της κρίσης, στο χώρο της κλασικής μουσικής στην Καλαμάτα;
Οι απαντήσεις στα ερωτήματα μέσα από ενδελεχή εξέταση της πραγματικότητας και τη θεωρητική της τεκμηρίωση παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αποτελούν σημαντική συμβουλή στα μουσικά πράγματα της πόλης και της περιοχής.  Ηλίας Μπιτσάνης

***  Ένας νεκρός κι ένας σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο στην εθνική
Ένας νεκρός και ένας σοβαρά τραυματίας είναι ο απολογισμός τροχαίου δυστυχήματος, που σημειώθηκε απόψε στην εθνική οδό Ναυπλίου - Μυκηνών, στο ύψος της διασταύρωσης για την Παναγία την Βασέρκα, πριν το χωριό Μοναστηράκι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για άγνωστους ακόμα λόγους, συγκρούστηκαν δύο ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα στο ένα από τα δύο οχήματα, να εκδηλωθεί φωτιά. Ο ένας από τους οδηγούς εγκλωβίστηκε στο καιγόμενο αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του. Επίσης, ένα δεύτερο άτομο τραυματίστηκε σοβαρά και διακομίστηκε στο νοσοκομείο του Ναυπλίου.  Πηγή: thetoc.gr - Φωτό: Ευρωκίνηση

***   Για υπεξαίρεση από ΙΚΑ και ΤΑΞΥ, κατηγορείται η υπάλληλος στην Καλαμάτα 
Ολοκλήρωσαν τον έλεγχό τους οι Επιθεωρητές για τη νέα υπεξαίρεση στο ΙΚΑ
 Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών βρίσκονται πλέον τα πορίσματα των Επιθεωρητών του ΙΚΑ, που αφορούν τη νέα υπεξαίρεση χρημάτων από το υποκατάστημα του ασφαλιστικού οργανισμού στην Καλαμάτα από υπάλληλο των διοικητικών υπηρεσιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον έλεγχο των επιθεωρητών που έγινε στις αρχές του φθινοπώρου, διαπιστώθηκαν οικονομικές ατασθαλίες της συγκεκριμένης υπαλλήλου με δύο ασφαλιστικά ταμεία, με το ΙΚΑ και με το Ταμείο Ασφάλισης Ξενοδοχοϋπαλλήλων.
Το συνολικό ποσό που της αποδίδουν οι επιθεωρητές, αγγίζει τις 150.000 ευρώ, ωστόσο, η ίδια φαίνεται να αρνείται ένα μεγάλο μέρος του, παραδεχόμενη μικρότερο ποσό, για το οποίο έχει εκδηλώσει και την πρόθεση να επιστρέψει.
  Αρκετά χρόνια
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν διασταυρωθεί, η υπεξαίρεση των χρημάτων γινόταν για αρκετά χρόνια και τουλάχιστον από το 2008.
Ένα τυχαίο γεγονός με ασφαλισμένο, στις υπηρεσίες του ΙΚΑ Καλαμάτας, το καλοκαίρι, βοήθησε τα τοπικά στελέχη να αποκαλύψουν την όλη ιστορία.
Ο τρόπος που είχε βρει η υπάλληλος για την υπεξαίρεση των χρημάτων ήταν αρκετά έξυπνος και χωρίς να βλάπτεται ασφαλισμένος, για να μην αποκαλυφθεί.
Ειδικότερα, είχε να κάνει με την πληρωμή παροχών σε ασφαλισμένους. Όταν ένας ασφαλισμένος (κυρίως επέλεγε γνωστά ή συγγενικά της πρόσωπα, εν αγνοία τους) κατέθετε στο ΙΚΑ παραστατικά για να πληρωθεί για ιατρικές ή άλλες δαπάνες που είχε κάνει ή αναρρωτική άδεια κ.λπ., αυτά ναι μεν προωθούνταν κανονικά, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει το ΙΚΑ, αλλά κάποια στιγμή αργότερα ανακυκλώνονταν.
  Το ΙΚΑ πλήρωνε 2 φορές
Δηλαδή, η υπάλληλος επανακατέθετε τα ίδια παραστατικά για τον ίδιο ασθενή, μόνο που τη δεύτερη φορά δήλωνε το δικό της ηλεκτρονικό τραπεζικό λογαριασμό (i –bank) και έτσι οι δαπάνες – παροχές πληρώνονταν δύο φορές, μία στο δικαιούχο ασφαλισμένο και μία στην υπάλληλο. Με αυτό τον τρόπο δεν ήταν καθόλου εύκολο να εντοπισθεί η υπεξαίρεση, καθώς ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που έχει διαπιστωθεί ότι ασφαλισμένοι δεν έλαβαν τα χρήματά τους κι αυτό πιθανότατα, διότι δεν είχε ολοκληρωθεί και περαιωθεί όλη η διαδικασία.
Όπως προαναφέραμε, η ίδια η υπάλληλος, η οποία έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, μόλις αποκαλύφθηκε η δράση της, παραδέχθηκε ότι έχει υπεξαιρέσει ορισμένα χρήματα με τον τρόπο αυτό, όχι όμως τόσο μεγάλο ποσό. Το δε υπόλοιπο ποσό που της καταλογίζεται, θεωρεί ότι έχει διαπιστωθεί ως τέτοιο, επειδή είχε ολοκληρώσει διοικητικές πράξεις, με ελλιπή δικαιολογητικά.  Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Χριστουγεννιάτικη Εορταγορά Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος 
Η Χριστουγεννιάτικη Εορταγορά του Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Καλαμάτας των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος θα πραγματοποιηθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2016 μέχρι τις 4 του μήνα (Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή) στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο.
Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη 17:00 – 22:00, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή 9:00 – 14:00 & 17:00 – 22:00.
Στο παζάρι αυτό, φέτος μπορεί κανείς να βρει εκτός από Χριστουγεννιάτικα στολίδια και Χριστουγεννιάτικες κάρτες, μεγάλη ποικιλία από γλυκίσματα, κουλουράκια, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού και πολλές άλλες πρωτότυπες χειροποίητες δημιουργίες, φτιαγμένες όλες από τους εθελοντές του Κέντρου.
Τα έσοδα της Εορταγοράς θα κατευθυνθούν στη συνέχιση του έργου του Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Καλαμάτας των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος.

***  Συνελήφθησαν με κοκαΐνη και χασίς 
Δύο άτομα με ναρκωτικά συνελήφθησαν προχθές τη νύχτα από αστυνομικούς της Ο.Π.Κ.Ε. Μεσσηνίας.
Αρχικά, από τους αστυνομικούς συνελήφθη ένας 30χρονος, καθώς σε έλεγχο που του έκαναν βρέθηκε να κατέχει μικροποσότητα κοκαΐνης, βάρους 0,2 γραμμαρίων.
Στη συνέχεια συνέλαβαν έναν 41χρονο, καθώς επίσης σε έλεγχο που του έκαναν είχε στην κατοχή του ποσότητα κάνναβης, συνολικού βάρους 7,5 γραμμαρίων.
Οι ναρκωτικές ουσίες κατασχέθηκαν, ενώ προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας

*** Θυρανοίξια Κοιμητηριακού Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Ρωμυρίου 
Το ερχόμενο Σάββατο 3 Δεκεμβρίου και ώρα 3 μ.μ. η ενορία Αγίας Τριάδας Μεσοποτάμου, θα πραγματοποιήσει τα θυρανοίξια του Κοιμητηριακού Ναού Αγίας Βαρβάρας Ρωμυρίου, ο οποίος ανακαινίσθηκε πρόσφατα εκ βάθρων από το Σύλλογο «το παλιό Ρωμύρι», δαπάνη ευσεβών χριστιανών της περιοχής αλλά και ομογενών του Εξωτερικού.
Στην ακολουθία θα προστεί ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Φίλιππος Χαμαργιάς, εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, συμπαραστατούμενος και από άλλους κληρικούς.
Ο Ναός αυτός του Κοιμητηρίου είχε καταστραφεί ολοσχερώς από πυρκαϊά κατά το έτος 1979 και μετά από 40 χρόνια περίπου θα επαναλειτουργήσει.

***   Βίκυ Μαραγκοπούλου: Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού "πνίγηκε" από το δήμαρχο 
Η σύγκρουση του Συμβουλίου με τον καλλιτεχνικό διευθυντή μοιάζει με επαναλαμβανόμενο μοτίβο που ισχύει και σε άλλες περιπτώσεις πολιτιστικών οργανισμών. Η Βίκυ Μαραγκοπούλου έφυγε ύστερα από 21 χρόνια από τη διεύθυνση του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, αφού προηγουμένως έπεσε ουκ ολίγες φορές πάνω στις «δικλείδες ασφαλείας» που επικαλούνταν η δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση «Φάρις».
Κάποτε έπρεπε να ξεπεράσει με επιχειρήματα ακόμη και την «κατάρα του αυτονόητου»: ότι η έδρα του Φεστιβάλ Χορού, που έμενε αναξιοποίητη επί τρία χρόνια, έπρεπε να βρίσκεται στην ευθύνη της καλλιτεχνικής διευθύντριας του φεστιβάλ.
Η μέχρι πρότινος καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Βίκυ Μαραγκοπούλου μίλησε για πρώτη φορά δημόσια για τους λόγους που την οδήγησαν στην παραίτησή της από τη συγκεκριμένη θέση. Η συνέντευξή της δόθηκε περιοδικό, LIFO, και στον Δημήτρη Δουλγερίδη
Στο εισαγωγικό κείμενο της συνέντευξης, η Βίκυ Μαραγκοπούλου μιλάει για την «κατάρα του αυτονόητου», δηλαδή τη μη αξιοποίηση του Μεγάρου Χορού επί τρία χρόνια παρ’ ότι αυτό μπορούσε να λειτουργήσει αλλά και τη μη ανάθεση της αξιοποίησης του Μεγάρου Χορού στη καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Χορού. Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης με τη Βίκυ Μαραγκοπούλου έχουν ως εξής:
  1. «Θεωρείτε ότι η επιλογή ενός διευθυντή πρέπει να έχει ως κριτήριο τη σύμπτωση απόψεων με το διοικητικό συμβούλιο, και το αντίστροφο; 
Θεωρώ πως ένας θεσμός δεν μπορεί να λειτουργήσει και να προχωρήσει αν οι σχέσεις του διοικητικού συμβουλίου με τον καλλιτεχνικό διευθυντή είναι συγκρουσιακές, κάτι που, δυστυχώς, συμβαίνει συχνά. Για μένα, η σύμπτωση των απόψεων δεν είναι το ζητούμενο. Οι ρόλοι του καλλιτεχνικού διευθυντή και του Δ.Σ. είναι τελείως διαφορετικοί. Θα πρέπει να συμπληρώνουν ο ένας τον άλλο στην κατεύθυνση ενός κοινού στόχου και στην επιδίωξη ενός επιτυχημένου αποτελέσματος. Η συνεργασία πρέπει να διακρίνεται από εντιμότητα, καθαρότητα προθέσεων, εμπιστοσύνη, νομιμότητα και διαφάνεια, αλλά και χαρά και προσδοκία για να υπάρχει ένα αποτέλεσμα που να εμπνέει το κοινό και να προωθεί τα θέματα της τέχνης και τους καλλιτέχνες.
Αυτό που θεωρώ ακόμα πιο σημαντικό είναι ένας πολιτιστικός/καλλιτεχνικός θεσμός να θωρακίζεται από το ίδιο το θεσμικό του πλαίσιο. Η καταστατική φιλοσοφία και φυσιογνωμία του θεσμού πρέπει να είναι, καταρχάς, αποτέλεσμα εργασίας ανθρώπων του πολιτισμού με σύγχρονο και ανοιχτό πνεύμα. Κανένα διοικητικό συμβούλιο δεν θα πρέπει να παρεμβαίνει σε αυτή την αρχική καταστατική φυσιογνωμία.
Κρίσιμο ρόλο στον εκσυγχρονισμό και εμπλουτισμό αυτής της φιλοσοφίας μπορεί να παίξει ο καλλιτεχνικός διευθυντής και γι' αυτόν το λόγο πρέπει να τον αφήνουν ελεύθερο να αναπτύσσει και να υλοποιεί τις ιδέες του. Το διοικητικό συμβούλιο, σε αυτή την περίπτωση, έχει τον κρίσιμο ρόλο να οργανώσει το διοικητικό, οικονομικό και οργανωτικό πλαίσιο και, φυσικά, το ελεγκτικό, προκειμένου να υλοποιείται το βασικό καταστατικό όραμα έτσι όπως εξειδικεύεται από τον καλλιτεχνικό διευθυντή – γι' αυτό άλλωστε κρίνεται και αξιολογείται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
   2. Θεωρείτε ότι υπάρχει όντως κίνδυνος υπερεξουσιών στον καλλιτεχνικό διευθυντή με βάση το ισχύον πλαίσιο;
Όχι, δεν πιστεύω καθόλου ότι υπάρχει κίνδυνος υπερεξουσιών. Θεωρώ ότι τα τελευταία χρόνια καλώς έχει αναγνωριστεί και στην πράξη πόσο κομβικός είναι ο ρόλος του καλλιτεχνικού διευθυντή σε έναν πολιτιστικό οργανισμό. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής είναι αυτός που έχει τη μεγάλη ευθύνη για την πορεία κάθε θεσμού. Είναι αυτός που μπορεί να του δώσει την ώθηση, το «πέταγμα», όπως ακριβώς έχει αποδειχθεί από την πράξη. Ο περιορισμός του ρόλου του καλλιτεχνικού διευθυντή δεν πιστεύω ότι θα θεραπεύσει τα προβλήματα που προκύπτουν.
Μια σωστή επιλογή καλλιτεχνικού διευθυντή, με σύμβαση ορισμένου χρόνου, απαλλαγμένη από τις όποιες κομματικές ή προσωπικές παρεμβάσεις και σκοπιμότητες, του οποίου το σχέδιο δράσης θα έχει γίνει εκ προοιμίου αποδεκτό –και ο απολογισμός του έργου θα γίνεται από γνώστες και με συγκεκριμένα κριτήρια–, όπως και η σταθερή συνεργασία μαζί του αποτελούν βασική προϋπόθεση για την επιτυχία των οραμάτων ενός πολιτιστικού φορέα.
  3. Ποιο ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίσατε ή έχετε αντιληφθεί κατά τη δική σας εμπλοκή;
Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισα και αφορούν ειδικά το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας απορρέουν από το γεγονός ότι δεν κατάφερε να λειτουργήσει ως αυτόνομος θεσμός.
 Οι κατάλληλες συνθήκες για να ολοκληρωθεί και να αναπτυχθεί ο θεσμός στην πλήρη λειτουργία του, σύμφωνα με το καταστατικό της ίδρυσής του, δημιουργήθηκαν όταν το Φεστιβάλ ωρίμασε και ακόμα ολοκληρώθηκε και το Μέγαρο Χορού, που ήταν και το σημαντικότερο. Διότι, η αρχική σύλληψη ήταν το Φεστιβάλ να αποτελεί μεν την κεντρική δραστηριότητα του Διεθνούς Κέντρου Χορού Καλαμάτας, ταυτόχρονα όμως να αποτελεί το Κέντρο έναν σημαντικό περιφερειακό θεσμό για τον χορό στην Ελλάδα, με ετήσια λειτουργία και πολλές παράλληλες δράσεις. Δηλαδή, ετήσιο πρόγραμμα παραστάσεων, παραγωγές, φιλοξενίες καλλιτεχνών, ερευνητική εργασία κ.λπ., με τοπική, εθνική και διεθνή δραστηριότητα.
Το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας είχε αποκτήσει όλη τη γνώση και είχε κάνει όλη την προετοιμασία ώστε αυτό το μεγαλόπνοο σχέδιο να έχει τα εχέγγυα μιας επιτυχημένης λειτουργίας με μεγάλο όφελος για τη χώρα.
Μη αποκτώντας την αυτονομία του, το Διεθνές Κέντρο Χορού Καλαμάτας και το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού περιορίστηκαν στο να αποτελούν ένα κομμάτι των διαφόρων δραστηριοτήτων από τις πολλές που διαχειρίζεται μια κοινωφελής δημοτική επιχείρηση –με ένα συμβούλιο που στη μεγάλη του πλειοψηφία ορίζεται και εξαρτάται από τη δημοτική αρχή–, όπως οι επετειακές τελετές του δήμου, οι καλλιτεχνικές σχολές, τα καρναβάλια, οι καλοκαιρινές συναυλίες και το ΔΗΠΕΘΕΚ, αλλά και οι κοινωφελείς δράσεις (κοινωνικό ιατρείο, παντοπωλείο και επαγγελματική κατάρτιση).
Ήταν πολύ δύσκολο, μέσα σε ένα τέτοιο δημαρχοκεντρικό πλαίσιο, να αναπτυχθεί ο θεσμός, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν υπήρχαν και σοβαρές διαφορές ανάμεσα στις αντιλήψεις του δημάρχου και του καλλιτεχνικού διευθυντή για την πορεία του θεσμού.
Επιπλέον, δε, να προσθέσω ότι ο «Καλλικράτης» και οι μνημονιακές δεσμεύσεις δυσκόλευαν, ως έναν βαθμό, τη δημιουργία αυτού του απαραίτητου, κατά τη γνώμη μου, νέου οργανισμού προκειμένου να αξιοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο όχι μόνο το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αλλά και όλο το πολιτιστικό κεφάλαιο που έχει αποκτηθεί όλα αυτά τα χρόνια.
 
***  Μειώσεις σε τιμές διοδίων στον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος- Τρίπολη- Καλαμάτα 
Με βάση τα προβλεπόμενα από τη Σύμβαση Παραχώρησης του Έργου «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρο – Σπάρτη» (νόμος 3559/2007, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει), από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 31 Δεκεμβρίου 2016 προς Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017 (ώρα 00:00 της 1/1/2017), οι χρεώσεις στους σταθμούς διοδίων του αυτοκινητοδρόμου αναπροσαρμόζονται τιμαριθμικά για το έτος 2017.
Από την προαναφερθείσα τιμαριθμική αναπροσαρμογή προκύπτουν μειώσεις τιμών (5 ή 10 λεπτών) σε ορισμένους σταθμούς διοδίων και σε ορισμένες κατηγορίες οχημάτων, οι οποίες απεικονίζονται με κόκκινο χρώμα στους παρακάτω πίνακες. Οι υπόλοιπες τιμές (με μαύρο χρώμα) δεν επηρεάζονται και παραμένουν ίδιες με αυτές του 2016:


***  Σήμερα συνεχίζεται η δίκη του εφοπλιστή Παππά για τους δρόμους στη Natura 
 
Σήμερα έχει οριστεί να συνεχιστεί στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κυπαρισσίας η δίκη του εφοπλιστή Πέτρου Παππά και των υπολοίπων που κατηγορούνται για αδικήματα του νόμου 1650/1980 κ.λ.π. «για την προστασία του περιβάλλοντος» , η οποία ξεκίνησε στο ακροατήριο στις 17 Νοεμβρίου αλλά διεκόπη. Η δίκη αφορά στους πέντε κάθετους δρόμους από Αγιαννάκη έως Ελαία, στην περιοχή Natura 2000 του Κυπαρισσιακού κόλπου «Θίνες Κυπαρισσίας» και εντύπωση είχε προκαλέσει στην περιοχή   ότι στις 17 Νοεμβρίου τη νομική υποστήριξη του εφοπλιστή είχε ο γνωστός ποινικολόγος, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ως επικεφαλής ομάδας νομικών. Εναντίον του εφοπλιστή ασκήθηκε ποινική δίωξη από τον εισαγγελέα Κυπαρισσίας, μετά από έκθεση που συνέταξαν τα μέλη του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος, τα οποία επισκέφθηκαν την περιοχή. Με την υπ’ αριθμ. 7684/11-6-2012 απόφασή του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, επέβαλε, όπως έχει γίνει γνωστό και έχει δημοσιευθεί κατ’ επανάληψη, χρηματικό πρόστιμο για εργασίες οδοποιίας στους συγκεκριμένους δρόμους. Για το πρόστιμο η εταιρία έχει προσφύγει, όπως ελέχθη στο Δικαστήριο στο ΣτΕ, ενώ εκκρεμεί και μία ακόμα δίκη. Για τους δρόμους αυτούς υπάρχει σχετικό έγγραφο της  Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) με αριθμ.1035/8.5.2012 και Έκθεση του Μικτού Κλιμακίου Ελέγχου που συγκροτήθηκε με εντολή του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Επίσης, υπάρχει και σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Νομοθετικού Έργου του (πρώην) ΥΠΕΚΑ. Θυμίζουμε πως, στο ξεκίνημα της δίκης η υπεράσπιση υπέβαλλε τρία αιτήματα ακύρωσης του κατηγορητηρίου. Ο πρώτος ισχυρισμός που αφορούσε ακυρότητα του κλητήριου θεσπίσματος έγινε ως προ το ένα σκέλος του κλητήριου θεσπίσματος δεκτός και το Δικαστήριο διέταξε την επαναεισαγωγή της υπόθεσης στην Εισαγγελέα για τις δικές της ενέργειες. Ο δεύτερος ισχυρισμός αφορούσε εκκρεμοδικία και το Δικαστήριο επιφυλάχθηκε. Ο τρίτος ισχυρισμός αφορούσε δεδικασμένο και το Δικαστήριο τον απέρριψε. Κατά την ακροαματική διαδικασία εξετάστηκαν δύο μάρτυρες κατηγορίας από το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της Π.Ε. Μεσσηνίας. Από τα πλέον βασικά ερωτήματα που καλείται να απαντήσει το Δικαστήριο, όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία, είναι εάν η έλλειψη άδειας συνιστά υποβάθμιση του περιβάλλοντος ή όχι και, κυρίως, εάν με τις παρεμβάσεις στους δρόμους καθώς και την άρωση (όργωμα) στην περιοχή συντελέστηκαν αξιόποινες πράξεις υποβάθμισης του περιβάλλοντος προκαλώντας βλάβες και σοβαρές οχλήσεις στα προστατευόμενα είδη της Natura 2000. Από την πλευρά το Δημοσίου, ο δικηγόρος που παραστάθηκε αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις ερωτήσεις προς τους μάρτυρες και στην πρόσφατα εκδοθείσα καταδικαστική απόφαση του Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) σε βάρος της Ελληνικής Δημοκρατίας μετά από προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου μεταξύ άλλων, αναφέρεται πως «Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι η διάνοιξη οδών προς την παραλία έχει καταστροφικές συνέπειες στη ζώνη αυτή.  Αναφέρει ότι, παρά την επιβολή προστίμων και την αποκατάσταση που απαίτησαν οι ελληνικές αρχές, οι οδοί αυτοί παρέμειναν ανοικτές. Τούτο συνεπάγεται εύκολη πρόσβαση των οχημάτων στην παραλία, θόρυβο και ρύπανση…».
  Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Η Δημοτική Αρχή επιμένει για την κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στον Νέδοντα 
  Απορίες και ερωτήματα για τη στάση των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας
 Στην αντεπίθεση θέλησε να περάσει, χθες, η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας, μετά το μπαράζ δημοσιευμάτων για την επιλογή της να κατασκευάσει Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στον ευρύτερο χώρο που καλύπτεται από το περιβαλλοντικό πάρκο του Νέδοντα, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή NATURA και σύμφωνα και με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) απαγορεύεται κάθε επέμβαση.
Στην επιχειρηματολογία της η Δημοτική Αρχή, σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα, ισχυρίζεται ότι ο ΣΜΑ δεν ανήκει σε περιοχή NATURA, είναι εκτός ΓΠΣ ως στρατιωτικός χώρος, ενώ, υπάρχει και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, η οποία τη "δικαιώνει".
Σε κάθε περίπτωση, είναι απορίας άξιον γιατί δεν χρησιμοποιείται ο χώρος της ΜΟΛΑΚ, όπως προβλέπεται. Εκτός και ως δικαιολογία προβάλλεται ότι στο εργοστάσιο θα γίνεται η διαχείριση της λυματολάσπης του Βιολογικού Καθαρισμού, ένα θέμα που έχει "παγώσει" στα συρτάρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Το δελτίο Τύπου της Δημοτικής Αρχής έχει ως εξής: "Αναβάλλεται για την επόμενη εβδομάδα η συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί αύριο (σ.σ. σήμερα), Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016.
Το θέμα του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων θα συζητηθεί μαζί με το σύνολο των αναγκαίων υποδομών για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων στην Καλαμάτα (σταθμοί μεταφόρτωσης, «πράσινα» σημεία κ.λπ.).
Υπενθυμίζεται ότι για τους σταθμούς μεταφόρτωσης έχει αγορασθεί εξοπλισμός μέσω ΕΣΠΑ, αξίας 800.000 ευρώ περίπου. Ο χώρος στο Νέδοντα, για την εγκατάσταση του σταθμού, έχει μισθωθεί από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), είναι κατηγορηματικά εκτός περιοχής Natura και εκτός ΓΠΣ ως στρατιωτικός χώρος.
Επιπλέον, ο συγκεκριμένος χώρος στο Νέδοντα και για τη συγκεκριμένη δράση έχει ενοικιασθεί σε εκτέλεση της υπ' αριθμ. 2/2016 ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας (που ελήφθη την 14η Ιανουαρίου 2016). Στην απόφαση αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Το ∆ηµοτικό Συµβούλιο µε την ολοκλήρωση της διαλογικής συζήτησης, αφού λαµβάνει υπόψη του τα προαναφερόµενα, ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ:
Κρίνει αναγκαία τη µίσθωση έκτασης τεσσάρων (4) στρεµµάτων περίπου, στην περιοχή του Πεδίου Βολής, ιδιοκτησίας Τ.Ε.Θ.Α., για την εγκατάσταση του κινητού σταθµού µεταφόρτωσης των σύµµεικτων απορριµµάτων του ∆ήµου Καλαµάτας, χώρο τον οποίο θεωρεί ως καταλληλότερο δεδοµένου ότι βρίσκεται κοντά στην πόλη της Καλαµάτας, είναι σε άµεση γειτνίαση µε το χώρο των συνεργείων του ∆ήµου και επίσης έχει τη δυνατότητα αδειοδοτήσεων, αναγκαίες προϋποθέσεις που δεν υπάρχουν σε καµία άλλη έκταση, σύµφωνα µε όσα αναφέρονται στο από 14/1/2016 έγγραφο του Αντιδηµάρχου κ. Βασιλόπουλου Αθανασίου, το οποίο καταχωρείται αναλυτικά στο ιστορικό της απόφασης αυτής».
Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε και την επιπολαιότητα με την οποία κινήθηκαν οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης στην παραπάνω συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, την οποία επικαλείται η Δημοτική Αρχή. Βέβαια, υπήρξε μια αντίδραση από το δημοτικό σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας Σταμάτη Μπεχράκη, αλλά μέχρι εκεί. Το αποτέλεσμα ήταν ομόφωνο.   Του Αντώνη Πετρογιάννη

***  Ο καιρός σήμερα Παρασκευή στην Καλαμάτα 
Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Παρασκευή 2/12/2016 προβλέπεται σχεδόν αίθριος.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Από τις πρωινές έως και τις απογευματινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και κάποιες σποραδικές νεφώσεις. Τις βραδινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί από 6 έως 16 βαθμούς Κελσίου.   Η υγρασία θα κυμανθεί από 60-90%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ, το μεσημέρι θα στραφούν σε Δ-ΒΔ, με ένταση 3-4 μποφόρ και από το απόγευμα και μετά θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

***  Μάνωλης Μάκαρης: Περιβαλλοντική αυθαιρεσία ο Σταθμός Μεταφόρτωσης 
Η επιλογή της χωροθέτησης του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην περιοχή του περιβαλλοντικού πάρκου του Νέδοντα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, γιατί:
1. Είναι περιβαλλοντικά επιζήμια. Ως γνωστόν, η περιοχή της κοιλάδας του Νέδοντα είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, φιλοξενεί αθλητικές δραστηριότητες (γήπεδο Λουκαρέας) και μπορεί να εξελιχτεί σε ένα σημαντικό περιβαλλοντικό πάρκο αναψυχής που τόσο έχει ανάγκη η πόλη μας. Άλλωστε, η απόφαση του ΣτΕ 1242/2016 για το ΓΠΣ Καλαμάτας είναι ξεκάθαρη: για το περιβαλλοντικό πάρκο του Νέδοντα, που αποτελεί «την περιοχή εξόδου της χαράδρας… και την είσοδο του ποταμού στο χώρο του αστικού συγκροτήματος», προτείνεται η άσκηση δραστηριοτήτων ήπιας αναψυχής, ενώ απαγορεύονται απολύτως «η δόμηση και η κατασκευή οποιουδήποτε έργου, πλην δημοσίων έργων που αφορούν στην ασφάλεια και την αποτροπή κινδύνων».
2. Είναι οικονομικά ασύμφορη, γιατί γίνεται με δαπάνες από το δημοτικό προϋπολογισμό, ενώ, ως γνωστόν, μπορεί να γίνει με αξιοποίηση του προγράμματος ΕΣΠΑ «Δράσεις για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αστικών Αποβλήτων» και να εξασφαλιστεί σχετική χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Ανακεφαλαιώνοντας είναι σημαντικό να αποφευχθεί νέα περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής του Νέδοντα. Η συγκεκριμένη περιοχή πρέπει να προστατευθεί και να αξιοποιηθεί με βάση τις αρχές της αειφορίας και να μετεξελιχθεί σε περιβαλλοντικό πάρκο αναψυχής. Όσον αφορά στη χωροθέτηση των αναγκαίων ΣΜΑ, προτείνουμε να γίνει ένας συνολικός σχεδιασμός με βάση το ΓΠΣ και τις ανάγκες του Δήμου. 

***  Στα …κάγκελα οι κάτοικοι για τα σκουπίδια στο Νέδοντα 
Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Καλαμάτας προβλέπει, αλλά και δίνει λύσεις…
   Παρά το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας ήταν επαρκώς ενημερωμένη για τις αντιδράσεις κατοίκων στο σχέδιο υλοποίησης και λειτουργίας Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο περιβαλλοντικό πάρκο του Νέδοντα, επιμένει στην απόφασή της. Έτσι, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής αύριο φέρνει προς έγκριση το θέμα, προϋπολογισμού 51.000 ευρώ περίπου.
Κι όμως, έχει στα συρτάρια της τις αιτήσεις κατά του έργου 71 κατοίκων, οι οποίες περιλαμβάνουν κατάσταση χιλίων περίπου μελών του Σκοπευτικού Ομίλου Καλαμάτας «Άρτεμις», αλλά και την αλληλογραφία των κατοίκων με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Προ ημερών, δε, έστειλαν σχετική ενημερωτική επιστολή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (υπόψη του υπουργού Γιώργου Σταθάκη), την οποία κοινοποίησαν και στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.
Σε αυτή αναφέρουν ότι στο εγκριθέν Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Καλαμάτας, εκτός των άλλων, προβλέπεται και το τι επιτρέπεται και τι όχι στην περιοχή του περιβαλλοντικού πάρκου του Νέδοντα (βόρεια της Καλαμάτας).
Σύμφωνα με την αίτηση των κατοίκων, η δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο χώρο που προβλέπει η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας,  θα υποβαθμίσει ολόκληρη την περιοχή, που βρίσκεται στην έξοδο της χαράδρας του Νέδοντα προς την πόλη της Καλαμάτας και που είναι μεγάλου φυσικού κάλλους.
Επίσης, θα έχει ως συνέπεια η άσκηση των νεοσύλλεκτων του Συντάγματος αλλά και οι αθλητικές δραστηριότητες να γίνονται σε απόσταση αναπνοής από το χώρο διαχείρισης των απορριμμάτων, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει θεσμοθετημένος από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο άλλος χώρος για το σκοπό αυτό (στις εγκαταστάσεις της ΜΟΛΑΚ), για το οποίο έχει ληφθεί απόφαση και από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Στην επιστολή οι κάτοικοι ζητούν την παρέμβαση του υπουργείου, ώστε να μην προχωρήσει η υλοποίηση του έργου από τη Δημοτική Αρχή, να ασκηθούν τα δέοντα ώστε να απομακρυνθούν οι εγκαταστάσεις του Δήμου και της ΔΕΥΑΚ που λειτουργούν σήμερα εντός του Πάρκου, κάτι που προβλέπεται στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Καλαμάτας, αλλά και να μη γίνει δεκτή αλλαγή των περιβαλλοντικών όρων του πάρκου του Νέδοντα, ο οποίος σχεδιάζεται να μετατραπεί και σε χώρο διαχείρισης απορριμμάτων.
  Τι προβλέπεται
Θα πρέπει να σημειώσουμε το Περιβαλλοντικό Πάρκο του Νέδοντα φιλοξενεί ήδη ένα σύνολο επιθυμητών ή αναγκαίων χρήσεων (πεδίο βολής, σχέδιο για νέο νεκροταφείο Καλαμάτας), που η μεταφορά τους μεσοπρόθεσμα ή και μακροπρόθεσμα είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί, αλλά και άλλες, όπως τα συνεργεία του Δήμου Καλαμάτας, που θα πρέπει να μετεγκατασταθούν σε προβλεπόμενη από το ΓΠΣ περιοχή.  Απαιτείται η εξυγίανση και αξιοποίηση του χώρου ως χώρου που διατίθεται για την πόλη και δραστηριότητες ήπιας αναψυχής.
Στο χώρο αυτό απαγορεύεται η εναπόθεση γαιών, μπαζών, η αμμοληψία, καθώς και κάθε ενέργεια που τροποποιεί τους φυσικούς μετασχηματισμούς εντός της κοίτης του ποταμού. Απαγορεύεται η δόμηση και η κατασκευή οποιουδήποτε έργου πλην δημόσιων έργων που αφορούν στην ασφάλεια και την αποτροπή κινδύνων ή αναγκαία έργα (γέφυρες, πεζογέφυρες κ.λ.π.).
Δεν επιτρέπεται, επίσης, η ανέγερση κτηρίων ή η τεχνητή κατασκευή αναβαθμού τοίχου αντιστήριξης ή οποιαδήποτε αναδιαμόρφωση του φυσικού εδάφους, πλην μονοπατιών και χωματόδρομων που εξυπηρετούν την περιοχή.
Επιπλέον, νομίμως υφιστάμενες εγκαταστάσεις εξακολουθούν να λειτουργούν μέχρι τη μετεγκατάστασή τους, χωρίς να είναι δυνατή επέκτασή τους, εκσυγχρονισμός ή αλλαγή χρήσης.
  Ε3. Περιοχή Κεντρικών Τεχνικών Υποδομών πόλεως
Έχει ιδιαίτερη αξία να δούμε τι προβλέπει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Στην περιοχή βρίσκονται ήδη οι εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού λυμάτων, καθώς και η Μονάδα Λιπασματοποίησης Απορριμμάτων Καλαμάτας (ΜΟΛΑΚ). Ο υπόλοιπος χώρος προορίζεται για την επέκταση των εγκαταστάσεων αυτών ή νέων μονάδων (π.χ. Μεταφόρτωση Απορριμμάτων).
Από τα παραπάνω προκύπτουν ερωτήματα και ερωτηματικά για την πολιτική της Δημοτικής Αρχής στο συγκεκριμένο θέμα.
  Του Αντώνη Πετρογιάννη

***  Εκτός χρηματοδότησης το Καλό Νερό - Τσακώνα 
Σημαντικό ενδιαφέρον, κυρίως με αρνητική χροιά, για τη Μεσσηνία, παρουσιάζει η πρόοδος των 23 "μεγάλων έργων" του νέου ΕΣΠΑ. Να θυμίσουμε πως σε αυτή τη λίστα περιλαμβάνονται έργα που χωρίζονται σε 2 κατηγορίες και αποτελούν το 75% του προγράμματος.
Η πρώτη κατηγορία είναι στον τομέα των Μεταφορών (σιδηροδρομικά, οδικά, μετρό) που περιλαμβάνει 14 έργα και η δεύτερη κατηγορία είναι στον τομέα του Περιβάλλοντος (αντιπλημμυρικά, ύδρευσης, λυμάτων και διαχείρισης απορριμμάτων) και περιλαμβάνει 9 έργα.
Να διευκρινίσουμε επίσης ότι μιλάμε για έργα με κόστος άνω των 75εκατομμυρίων ευρώ. Τα μεγάλα έργα του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ 2014-2020 που ενδιαφέρουν τη Μεσσηνία, έχουν σήμερα αυτή την εικόνα:
1. Κατασκευή αυτοκινητόδρομου «Πάτρα–Πύργος». Εδώ έχουμε το σαλαμοποιημένο έργο των 8 εργολαβιών. Έχουν διεξαχθεί οι 3 και αναμένονται οι υπόλοιπες πέντε. Τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν το 2017 και χωρίς να υπολογίσουμε καθυστερήσεις θα ολοκληρωθούν το 2021.
2. Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων Πελοποννήσου (ολοκλήρωση 2018). Πρόκειται για έργο που έχει κολλήσει λόγω αντιδράσεων και αναμένουμε τις τελικές αποφάσεις. Περιλαμβάνει 3 Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων και θα λύσει το μεγάλο πρόβλημα που έχει η Περιφέρεια στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
3. Αντίθετα εκτός ΕΣΠΑ φαίνεται ότι βρίσκεται η χρηματοδότηση του οδικού έργου Καλό Νερό-Τσακώνα, μια εξέλιξη εντελώς δυσμενής για την περιοχή μας.

***  Όσκαρ προχειρότητας 
Το έργο της ασφαλτόστρωσης του χώρου στάθμευσης στο νέο Δημαρχείο πάει για…όσκαρ προχειρότητας. Πριν από εβδομάδες είχε ανοίξει ένας…κρατήρας στη μέση της περιοχής. Κλείστηκε, μετά από σχετική παρέμβαση.  Από χθες παρουσιάζει το ίδιο, ίσως και μεγαλύτερο πρόβλημα, λίγο πιο κάτω από το προηγούμενο σημείο. Εδώ δεν γνωρίζουμε πώς θα αντιμετωπίσει το θέμα η Δημοτική Αρχή.    Α.Π. 

*** «Ο λεξιλογικός δανεισμός της Ελληνικής προς την Αγγλική» 
Παρουσίαση του 2ου βιβλίου του Φ. Παπαδημητρίου στο «Bookmark» στις 8/12
  «Η ελληνική γλώσσα υπήρξε ουσιαστικώς η πηγή που αναβάθμισε την αγγλική από τη θέση μιας ταπεινής γερμανικής διαλέκτου σε γλώσσα παγκοσμίου εμβελείας». Το παραπάνω συμπέρασμα, μαζί με απαντήσεις σε ερωτήματα όπως «πότε», «γιατί» και «με ποιον τρόπο» συντελέστηκε η γλωσσική αυτή… μετανάστευση, περιλαμβάνονται στο βιβλίο «Ο λεξιλογικός δανεισμός της Ελληνικής προς την Αγγλική» του Φίλιππου Παπαδημητρίου, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Συμμετρία» και είναι το δεύτερο για το μεσσηνιακής καταγωγής συγγραφέα και δάσκαλο.
Πρόκειται για μια σημαντική και άρτια μελέτη, που δεν εξαντλείται μόνο σε φιλολογικό ενδιαφέρον, αλλά αφορά κάθε έναν από εμάς που αποκωδικοποιεί αυτόματα ξένες λέξεις με γνώριμο ηχόχρωμα, που δεν έχει ξανακούσει, ή έχει αναφωνήσει κάποια στιγμή ότι η Ελλάδα… έδωσε τα φώτα του παγκόσμιου πολιτισμού (με αυτοκριτική και όχι ρατσιστική διάθεση).
Περισσότερα στη βιβλιοπαρουσίαση που θα γίνει
την Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, και ώρα 7.30 μ.μ., στο Bookmark στην οδό Αντωνοπούλου 12…

***   Εκδηλώσεις με καλλιτεχνική, παιχνιδιάρικη και ανθρώπινη διάθεση στο Κέντρο Νέων Καλαμάτας 
Εκδήλωση, σεμινάριο ή εργαστήριο διοργανώνει κάθε Τετάρτη στις 8.00 το βράδυ το Κέντρο Νέων Καλαμάτας, σε συνεργασία με φορείς της πόλης, συλλόγους, ομάδες, αλλά και εξειδικευμένους επιστήμονες ή λάτρεις του εκάστοτε αντικειμένου.
Για δε το Δεκέμβριο, έρχεται με ζεστή, καλλιτεχνική, παιχνιδιάρικη και ανθρώπινη διάθεση με το ακόλουθο πρόγραμμα:
  7/12, "Μιλώντας για Τέχνη…"
Ειδικός στην Ιστορία της Τέχνης προσεγγίζει της διαφορετικές πτυχές της Τέχνης, σε μία ενδιαφέρουσα παρουσίαση και συζήτηση. Παράλληλα, θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου ποιημάτων «Πονέματα Ψυχής» της Π. Αντωνακοπούλου.
  14/12, "Χριστούγεννα για τους μικρούς μας φίλους…"
Ημέρα διασκέδασης παρέα με τους μικρούς φίλους, κατασκευάζοντας χριστουγεννιάτικα στολίδια, παίζοντας με χριστουγεννιάτικη διάθεση, αλλά και παρακολουθώντας την παρουσίαση του παραμυθο-βιβλίου «Ο Μαξιλαρούλης και ο μικρός Σέρτζιο» της Ι. Στεργίου.
  21/12, "Ζωντανή Βιβλιοθήκη…"
Βραδιά ζεστή και ανθρώπινη, όπου απλοί, καθημερινοί άνθρωποι θα μοιραστούν τις προσωπικές τους ιστορίες και εμπειρίες σαν «ανοιχτά βιβλία», μιλώντας, συζητώντας με τον κόσμο και απαντώντας σε ερωτήσεις. Σκοπός είναι «να έρθουμε όλοι λίγο πιο κοντά αυτές τις ημέρες αγάπης και να αγκαλιάσουμε συνανθρώπους μας που μπορεί να έχουν στιγματιστεί ή περιθωριοποιηθεί».
  Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν τις δραστηριότητες, μπορούν να πάνε στο χώρο του Κέντρου Νέων Καλαμάτας στην πλατεία Όθωνος 10, 1ος όροφος.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2721110740 - Δευτέρα έως Πέμπτη 17.00 - 22.00.

*** Το 1ο Roadshow Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας στην Καλαμάτα
 
Οι νέοι πρέπει να τολμήσουν με κάτι καινοτόμο
Στην Καλαμάτα βρέθηκαν χθες εκπρόσωποι του Ελληνικού Συνδέσμου Νέων Επιχειρηματιών, προκειμένου να ενημερώσουν νέους εν δυνάμει επιχειρηματίες για τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που υπάρχουν.
Στην αίθουσα του ξενοδοχείου Rex βρέθηκαν αρκετοί νέοι, κυρίως από το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Πελοποννήσου, ενώ μέσω διαλόγου απαντήθηκαν ερωτήματα για το πώς τελικά η καινοτομία μπορεί να ενισχύσει την Τοπική Επιχειρηματικότητα.
Η καινοτομία, όπως εξήγησαν τα μέλη του ΕΣΥΝΕ, είναι το βασικό που πρέπει να σκεφτεί κάποιος πριν αποφασίσει να προβεί σε μια δική του κίνηση, ενώ αυτό που επιθυμούν είναι να κρατήσουν τους νέους στην Ελλάδα και, όσο είναι εφικτό, να δώσουν κίνητρα σε όσους έχουν μεταναστεύσει να επιστρέψουν.
Το μεγάλο αυτό ταξίδι ενημέρωσης ξεκίνησε από την Τρίπολη, επόμενη στάση ήταν η Καλαμάτα, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί το Μάρτιο, αφού θα έχει διασχίσει σχεδόν όλη τη χώρα.  Π.Μπ.

***  Με θεατρικά δρώμενα τα φετινά Χριστούγεννα στην Καλαμάτα 
Σειρά θεατρικών παραστάσεων εν όψει Χριστουγέννων περιλαμβάνει η καινούργια συνεργασία της κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου Καλαμάτας «Φάρις», του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας και της εταιρείας «Όψεις Πολιτισμού».
Ειδικότερα, οι παραστάσεις που θα παρουσιαστούν στο ΔΗΠΕΘΕΚ είναι:
  21 & 22/12, "La Cocinera (Η μαγείρισσα)" του Eduardo Machado
Την παράσταση σκηνοθετεί ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος, με την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου στον ομώνυμο ρόλο. Συμμετέχουν Μπάμπης Χατζηδάκης, Δώρα Θωμοπούλου, Μίλτος Σαμαράς, Μαρία Δερεμπέ.
  23/12, "Οι σιδεράδες" του Μίλος Νίκολιτς. Σκηνοθεσία: Αυγουστίνος Ρεμούνδος Παίζουν: Ερμόλαος Ματθαίου, Ερνέστος Βουτσίνος, Έφη Καραγιάννη, Αβραάμ Παπαδόπουλος
 26 & 27/12, «Το καράβι με το φόβο»
Λαϊκό παραμύθι που παρουσιάζεται από την ομάδα θεάτρου Lastrada και την ομάδα Θεατρική Λύση, στο πλαίσιο παιδαγωγικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλατζόπουλος, Ηθοποιοί-Εμψυχωτές: Βίκυ Θαλασσινού, Δώρα Θωμοπούλου, Μαρία Κοτσίρη.
Ώρες παράστασης: 26/12 στις 15.30 και 27/12 στις 12.00 & 15.30.
Τιμές εισιτηρίων: 8 ευρώ ενηλίκων & 5 ευρώ παιδικό
 29/12 «Με αγάπη… Μάγια Μελάγια». Η πολυτάραχη ζωή της θρυλικής τραγουδίστριας Μάγιας Μελάγια παρουσιάζεται επί σκηνής, με πρωταγωνίστρια τη Μίνα Χειμώνα. Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθετική επιμέλεια: Δημήτρης Χαλιώτης
Ώρα παραστάσεων: 21.00
  Τιμές εισιτηρίων
Προπώληση: 12 ευρώ γενική είσοδος & 10 ευρώ φοιτητικό- ανέργων
Πόρτα: 15 ευρώ γενική είσοδος & 12 ευρώ φοιτητικό- ανέργων
 Προπώληση εισιτηρίων
Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, τηλ. 27210-87902
Βιβλιοπωλείο Όλα Χαρτί, τηλ. 27210-63690
Πληροφορίες - Κρατήσεις: 2310257218, 6934115555    

***  Λαμπερά εγκαίνια του κινηματογράφου “CINELUX” στα Φιλιατρά (φωτογραφίες) 
 
 
 
-Συγκίνηση και αγάπη για το νέο ταξίδι στον πολιτισμό και την κινηματογραφική τέχνη
 Ένα νέο ταξίδι στον πολιτισμό και τη μαγεία της κινηματογραφικής τέχνης ξεκίνησε και επίσημα, τη Δευτέρα το απόγευμα στα Φιλιατρά, με την τέλεση του αγιασμού και των εγκαινίων του υπερσύγχρονου κινηματογράφου “Cinelux”, στη χειμερινή του αίθουσα! Η αρχή, ωστόσο, είχε γίνει από το καλοκαίρι με το θερινό κινηματογράφο “Cinelux”, που αποτέλεσε σημείο αναφοράς για κατοίκους της περιοχής και επισκέπτες από ολόκληρη την Πελοπόννησο, ακόμα και την Αθήνα!
Οι προβολές στη χειμερινή αίθουσα ξεκίνησαν στις 21 Οκτωβρίου και το κινηματογραφόφιλο κοινό της ευρύτερης περιοχής βρήκε, επιτέλους, το δικό του χώρο ψυχαγωγίας και διασκέδασης!
Ο κινηματογράφος “Cinelux” είναι ο «καρπός» της αγάπης του Φώτη Γεωργόπουλου και της οικογένειάς του, που δραστηριοποιούνται στο χώρο περισσότερα από 60 χρόνια, διαθέτοντας σύγχρονους κινηματογράφους σε Σαντορίνη και Αθήνα!
Το όνειρο της δημιουργίας κινηματογράφου στα Φιλιατρά έγινε πραγματικότητα από την αγάπη της οικογένειας Γεωργόπουλου στη γενέθλια γη. Το εγχείρημα μόνο εύκολο δεν ήταν. Αλλά όταν κάτι το θέλεις πολύ επειδή το αγαπάς, κανένα εμπόδιο δεν μπορεί να σε σταματήσει!
Τον αγιασμό τέλεσε ο μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος, επαινώντας τον κ. Γεωργόπουλο και την οικογένειά του για την πρωτοβουλία τους.
Ακολούθως ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, εξήρε την προσφορά της οικογένειας Γεωργόπουλου, κάνοντας λόγο για άλμα μεγαλύτερο από τη φθορά, στρατηγική επένδυση, εξωστρέφεια, και σημειώνοντας: «Είχαμε πει πως αυτή η κοινωνία για να ξεπεράσει την κρίση, έπρεπε και πρέπει να κάνει ένα άλμα μεγαλύτερο απ’ τη φθορά. Ξεκαθαρίσαμε ότι ένας φορέας είναι αδύνατον να φέρει αυτή την άνοιξη, που ουσιαστικά όλοι έχουμε ανάγκη και όλοι επικαλούμαστε. Και ήρθατε εσείς και δημιουργήσατε ένα χώρο πολιτισμού εξαιρετικής αισθητικής, με μεγάλη προοπτική».
Εμφανώς συγκινημένος ο Φώτης Γεωργόπουλος, έχοντας πλάι του την οικογένειά του, σημείωσε: «Κάναμε αυτό που κάναμε, γιατί, πραγματικά, έχουμε αγάπη στον τόπο. Είχαμε πάρα πολλές δυσκολίες, ήταν πολλοί αυτοί που μας αποθάρρυναν. Πολλοί, όμως, που είναι εδώ, μας έδωσαν τη δύναμη να το κάνουμε. Ένας απ’ αυτούς είναι και ο δήμαρχος, ο οποίος μας είπε, όχι απλά να το κάνουμε, αλλά να το κάνουμε όπως θα το κάναμε στην Αθήνα. Η δουλειά μας είναι αυτή. Είναι ο κινηματογράφος! Μας αρέσει, και όχι για βιοποριστικούς λόγους, αλλά για να δίνουμε χαρά στον κόσμο. Αυτό είναι που θέλαμε να κάνουμε κι εδώ. Έτσι, λοιπόν, πήραμε αυτό το χώρο που ήταν ένα άψυχο κτήριο κι από το μηδέν φτιάξαμε ένα χώρο πολιτισμού, ένα χώρο για να ταξιδεύουμε πέρα από τα σύνορα της πόλης και του Δήμου μας και να φεύγει ο κόσμος γεμάτος χαρά. Ξεκινήσαμε, μέσα σε 20 μέρες φτιάξαμε το θερινό κινηματογράφο, που δειλά δειλά ξεκίνησε αυτό το καλοκαίρι, και μέσα σ’ ένα μήνα καταφέραμε να φτιάξουμε αυτό που οι περισσότεροι έχετε δει, άλλοι θα δείτε σήμερα για πρώτη φορά. Θέλω να υποσχεθώ ότι πάντα θα κάνουμε ό,τι καλύτερο γίνεται…».
Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψε ο δήμαρχος Τριφυλίας και όλοι εισήλθαν στην υπερσύγχρονη κινηματογραφική αίθουσα, την οποία θαύμασαν! Ακολούθως προβλήθηκε η ισπανική ταινία «Η Ελιά» (El Olivo). Μια ταινία με συνείδηση, πολιτικοκοινωνικά, περιβαλλοντικά – οικολογικά μηνύματα. Μια ταινία με ψυχή, συναίσθημα, με βαθιά συγκίνηση, που είναι αδύνατο στο θεατή να μη βουρκώσει! Στη συνέχεια προσφέρθηκαν σε όλους λαχταριστά εδέσματα και γλυκίσματα από μπουφέ με την επιμέλεια του catering “Μελιστάλαχτον – Χρόνης και Ευθυμία”.
Σημειώνεται πως ο κινηματογράφος “Cinelux” βρίσκεται στην οδό Σπέντζα 27, διαθέτει 190 θέσεις, σε αμφιθεατρική διάταξη και είναι εξοπλισμένος με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, σε ήχο και εικόνα, ενώ καθημερινά γίνονται προβολές ταινιών.
Οι λάτρεις του κινηματογράφου μπορούν να ενημερώνονται για τις προβολές από τη σελίδα του “Cinelux” στο facebook.
  Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ! Οι ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΚΤΟΞΕΥΟΥΝ τον Göktürk-1...

~   Η Τουρκία εκτοξεύει τον κατασκοπευτικό δορυφόρο Göktürk-1, ο οποίος θα παρέχει  δορυφορική «εικόνα» σε όλο το Αιγαίο και την Θράκη  για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (TSK), παρακολουθώντας κάθε ελληνική  στρατιωτική κίνηση.
Η εκτόξευση γίνει στις 16:51 την 5η Δεκεμβρίου 2016 στη γαλλική Γουινέα.
Ο Göktürk-1, έχει εξολοκλήρου σχεδιαστεί για να καλύψει τις ανάγκες δορυφορικών εικόνων για το τουρκικό γενικό επιτελείο και ειδικά για την στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, ενώ το όλο  έργο υλοποιείται από τον κύριο ανάδοχο , την ιταλική εταιρεία Telespazio, μαζί με την Thales Alenia Space (Γαλλία) στις εγκαταστάσεις τους  στις Κάννες.
Με την εκτόξευση αυτή η Ελλάδα μπαίνει σε στενό κλοιό παρακολούθησης και χάνει τη δυνατότητα αιφνιδιασμού.
Türk Savunma Sanayi - GÖKTÜRK-1 Projesi : https://youtu.be/oAPDRkCCTlg  .-

***  ΕΝΤΟΛΗ ΠΟΥΤΙΝ!Ετοιμάζεται το ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΤΟΞΟ!Ραγδαία εξέλιξη...

~  Αλλάζει ο χάρτης των Βαλκανίων. Δεν μιλάμε για τα σύνορα αλλά για τις Συμμαχίες. Η σερβική κυβέρνηση με κατεπείγον αίτημά της θα προμηθευτεί από τη Μόσχα στους επόμενους μήνες εκτός από έξι αεροσκάφη «Mig-29», και πυραυλικά συστήματα «Smerch» και «Uragan».
Παράλληλα οι συζητήσεις για την παραλαβή των S-300 που διακαώς επιθυμούν έχουν μπει στο τελικό στάδιο.  Οι στρατιωτικές πηγές μεταφέρουν την εντολή Πούτιν που είναι σαφής. «Κάνετε τη Σερβία ισχυρή στρατιωτική δύναμη. Μην αφήσετε την Κροατία του ΝΑΤΟ να γίνει αφεντικό στην περιοχή».
Θυμίζουμε πως ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Βλάντισλαβ Γιοβάνοβιτς έχει δηλώσει πως : «στα Βαλκάνια υπάρχει μια έντονη πολεμική προετοιμασία για επικειμένη σύγκρουση . Η δύση πιέζει την Σερβία με σκοπό  να αλώσει την χώρα και να χάσει την κυριαρχία της σε μια συνέχεια του πολέμου του 1999».
«Αυτό προκαλεί την αντίδραση της Ρωσίας, η οποία τώρα θέλει και χρειάζεται να ενισχύσει τη θέση της Σερβίας , και τώρα διασταυρώνει τα ξίφη με τις ΗΠΑ. Ο αγώνας για τα Βαλκάνια συνεχίζεται ...», τονίζει ο Γιοβάνοβιτς.
Ο αλβανικός εθνικισμός (Μεγάλη Αλβανία), η κροατική ενίσχυση και οι ισλαμιστές τρομοκράτες στη Βοσνία δημιουργούν νέο σκηνικό πολέμου στα Βαλκάνια. Αν όμως η Σερβία, μαζί με τη νέα ηγεσία της Βουλγαρίας και ίσως και η Ελλάδα, ‘ενωθούν’ τότε το Ορθόδοξο Τόξο ίσως να γίνει πραγματικότητα.

***  ΝΕΑ ΙΜΙΑ!Σε «Πορτοκαλί Συναγερμό» οι Ένοπλες Δυνάμεις...

~ Νέα Ίμια στήνουν οι Τούρκοι σχεδόν 21 χρόνια μετά την κρίση που παραλίγο να οδηγήσει σε πόλεμο τις δύο χώρες. Θυμίζουμε πως ο ΥΠ.ΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνέχισε την επιθετική ρητορική Ερντογάν και χαρακτήρισε τα Ίμια (Καρντάκ τα αποκάλεσε) «τουρκικό έδαφος». Παράλληλα με ΝΟΤΑΜ ζήτησαν να μην εκτελεστεί ελληνική άσκηση στην Κάσο την οποία πάλι αποκάλεσαν με το τουρκικό όνομά της, Coban.
H ελληνική πλευρά από την άλλη κινήθηκε σε διπλωματικά νερά, κυρίως. Ως προς το στρατιωτικό σκέλος απέρριψε τη ΝΟΤΑΜ των Τούρκων ενώ δόθηκε η εντολή στις Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται σε ύψιστη επιφυλακή. Ο φόβος για διενέργεια θερμού επεισοδίου εντός του Δεκεμβρίου είναι έντονος.
Όσον αφορά τη διπλωματία, ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Μέρκελ που φέρεται να είπε πως «το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νησιών δεν αμφισβητείται», μία δήλωση που ερμηνεύεται θετικά από την Αθήνα.
Παράλληλα ο Πάνος Καμμένος έκανε ταξίδι αστραπή, που δεν είχε ανακοινωθεί και συνάντησε τον γ.γ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και τον ενημέρωσε για τις τουρκικές προκλήσεις.
Σε κάθε περίπτωση, ελπίζουμε να έχει γίνει σαφές πια από την ελληνική πλευρά πως η Τουρκία είναι ένας κακός γείτονας. Καμία πολιτική κατευνασμού δε λειτούργησε στο παρελθόν, ούτε και πρόκειται. Η Τουρκία είναι ένας νταής, που όσο δεν βρίσκει αντίσταση πιέζει και πιέζει…

***  ΠΑΝΙΚΟΣ στο ΠΑΛΑΙΟΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ! Βλέπει την ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ...

~ Δημοσκόπηση του πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ δείχνει την έντονη δυσαρέσκεια του λαού στην πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση, αφού η "ψαλίδα" ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ μεγαλώνει.
Συγκεκριμένα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει 32%, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που έχει το μισό ποσοστό, δηλαδή 16%.

Ακολουθούν το κόμμα της Χρυσής Αυγής με 8%, το ΚΚΕ με 6% και η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 5,5%. Στο 3%, ισοψηφούν η Ένωση Κεντρώων και η Πλεύση Ελευθερίας ενώ, εκτός  μένουν οι ΑΝΕΛ (2%) και το Ποτάμι (1,5%).
 Όσον αφορά για το ποιος θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός, το 36% θεωρεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 19,5% τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ, ο "κανένας" βγαίνει νικητής με 41,5%



Βλέπουμε τα ποσοστά όλων των κομμάτων του κοινοβουλίου να καταρρέουν. Ο κόσμος ξύπνησε και βλέπει πως με 'κλούβια' αυγά δεν κάνεις ομελέτα. Απλά τα πετάς...

***  ΕΠΕΙΓΟΝ! Ξεκίνησε η δικαστική έρευνα! Tρέμουν τα κόμματα...

~  Με τον χαρακτήρα του κατεπειγόντως διατάχθηκε η δικαστική έρευνα για τις καταγγελίες του ΚΚΕ περί υποκλοπής στο τηλεφωνικό κέντρο του κόμματος στον Περισσό.
Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, έδωσε εντολή  και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλίας Ζαγοραίος, ξεκίνησε την έρευνα για το τι έχει συμβεί στα τηλέφωνα του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Την ίδια ώρα, ο ΟΤΕ σε ανακοίνωση του υπογραμμίζει ότι ο έλεγχος που πραγματοποίησε δεν δείχνει κάποια δυσλειτουργία:  "Δόθηκε εντολή για την άμεση τεχνική διερεύνηση του θέματος. Από τους μέχρι στιγμής ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν δεν παρατηρήθηκε κάποια δυσλειτουργία. Ο τεχνικός έλεγχος συνεχίζεται. Η διοίκηση της εταιρείας έχει ήδη ενημερώσει τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ για τις ενέργειες που απαιτούνται προς τις αρμόδιες αρχές  για την περαιτέρω νόμιμη διερεύνηση της καταγγελίας".

*** Αθλητική  ενημέρωση  :

*** Αναλυτικά το πρόγραμμα Στην Euroleague... :
10η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
 Πέμπτη, 1/12/2016

Ούνιξ Καζάν (Ρωσία)- Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία) 100-79
Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)-Αναντολού Εφές (Τουρκία) 77-86
Μπάμπεργκ (Γερμανία)-ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία) 88-90
Φενερμπαχτσέ (Τουρκία)-Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία) 78-77

Παρασκευή, 2/12/2016

Ερυθρός Αστέρας (Σερβία)-Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία) 79-88 .-^
Τα δεκάλεπτα: 16-24, 44-42, 66-66, 79-88

Μπασκόνια (Ισπανία)-Γαλατασαράι (Τουρκία)  69-62 .- ^
Τα δεκάλεπτα: 22-9, 36-32, 54-48, 69-62

           
Νταρουσάφακα (Τουρκία)-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)  71-77 ,
( 34-43) .- ^
Τα  δεκάλεπτα  : 21-23 ,(34-43) , 51-57, 71-77 .- ^
Διαιτητές της αναμέτρησης θα είναι οι: Ντάνιελ Ιερεθουέλο (Ισπανία), Μίλιγια Βογίνοβιτς (Σερβία) και Σάσο Πέτεκ (Σλοβενία).
Έτσι, η δωδεκάδα των Τούρκων θα αποτελείται από τους: Γουίλμπεκιν, Αρσλάν, Γιαγκμούρ, Μπατούκ, Ερντέν, Γουαναμέικερ, Κλάιμπερν, Μοερμάν, Αλντεμίρ, Σαβάς, Άντερσον και Μπερτάνς.
Ενώ οι δώδεκα των Πειραιωτών θα είναι οι: Γκριν, Μπιρτς, Γιανγκ, Παπαπέτρου, Σπανούλης, Μιλουτίνοφ, Πρίντεζης, Παπανικολάου, Μάντζαρης, Χάκετ, Λοτζέσκι και Αθηναίου.
ΒΙΝΤΕΟ  :
~*ΝΤΑΡΟΥΣΑΦΑΚΑ-ΟΣΦΠ  71-77  Α΄ ημίχρονο 34-43  Παρασκευή 02/12/2016:
~*ΝΤΑΡΟΥΣΑΦΑΚΑ-ΟΣΦΠ   71-77  1η περίοδο  21-24  Παρασκευή 02/12/2016:
https://youtu.be/UzcrIeJFpcA .-
~*ΝΤΑΡΟΥΣΑΦΑΚΑ-ΟΣΦΠ 71-77  , 3η περίοδος 51-57  02/12/2016:
https://youtu.be/1mMp-YW0ll4 .-
~*Νταρουσάφακα-Ολυμπιακός 71-77 02/12/2016 :
 https://youtu.be/QnfojtK_SW0  .-
 ~ΝΤΑΡΟΥΣΑΦΑΚΑ-ΟΣΦΠ  71-77    3     περίοδος 02/12/2016:
https://youtu.be/L-sqtIpCn_w .-
~ΝΤΑΡΟΥΣΑΦΑΚΑ-ΟΣΦΠ  71-77   1     περίοδος 02/12/2016:
 https://youtu.be/J2TObekD_VM .-
~ΝΤΑΡΟΥΣΑΦΑΚΑ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 71-77  02/12/2016:
 https://youtu.be/M5pSqp4v2Rs .-
~* Νταρουσάφακα ΟΣΦΠ  71-77   2 στη 2η  περίοδο  02/12/2016: https://youtu.be/UCERULfMRaE .-

Κακή εμφάνιση και ήττα του Παναθηναϊκού, 72-57 από τη Μπαρτσελόνα
Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)  72-57 .-
Τα  δεκάλεπτα :  19-19 ,(36-31) ,57-40, 72-57 .- ^
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Λαμόνικα (Ιταλία), Γιόβτσιτς (Σερβία), Όρντοφ (Κροατία)
Οι συνθέσεις:
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Γιώργος Μπαρτζώκας): Ράις 10 (2), Χολμς, Ντόλμαν, Ντόρσεϊ 4, Κλαβέρ 7 (1), Βεζένκοφ 12 (2), Όλεσον 6 (2), Κόπονεν 5 (1), Ρένφρο 6, Περπέρογλου 6 (2), Τόμιτς 16.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τσάβι Πασκουάλ): Σίνγλετον 12, Νίκολς 6, Ρίβερς 7, Τζέιμς 2, Φώτσης, Παππάς 4, Φελντέιν 13 (3), Γκάμπριελ, Μπουρούσης, Καλάθης 13 (1).
ΒΙΝΤΕΟ :
 ~*Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός  72-57    περίοδο  19-19  2/12/2016 :   https://youtu.be/nEMPptuiMyM .-
~ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ-ΠΑΟ   72-57   στο  36-31  στο Α΄ Ημίχρονο  2/12/2016 : https://youtu.be/nP0DPAJnQMI  .-
~ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ-ΠΑΟ 72-57  2/12/2016:
https://youtu.be/S3wwT86BqwI  .-
~Μπαρτσελόνα-ΠΑΟ  72-57  3η περίοδος 57-40  2/12/2016:
https://youtu.be/sANoobtn0Gs .-

*** Ανακοινώθηκε η πρόσληψη του Μαρίνου Ουζουνίδη στον ΠΑΟ
Διάδοχος του Στραματσόνι
Ο Μαρίνος Ουζουνίδης είναι ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού, όπως ανακοινώθηκε και είσημα από την «πράσινη» ΠΑΕ. Ο Έλληνας τεχνικός συμφώνησε σε όλα με τον Γιάννη Αλαφούζο και πιάνει άμεσα δουλειά στο «τριφύλλι» υπογράφοντας συμβόλαιο διάρκειας 1,5 έτους, λίγες ώρες μετά τη λύση της συνεργασίας με τον Αντρέα Στραματσόνι.
Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η πρόσληψη του Μπλένταρ Κόλα ως άμεσου συνεργάτη του.
H ανακοίνωση:
-  «Η Π.Α.Ε. Παναθηναϊκός ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με τον 48χρονο Έλληνα προπονητή, Μαρίνο Ουζουνίδη, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας 1,5 έτους.
Ο Μαρίνος Ουζουνίδης ξεκίνησε την προπονητική το 2004 από την ομάδα Δ' Εθνικής Καππαδόκες Αλεξανδρούπολης. Το 2005 πήγε στην Ξάνθη ως βοηθός προπονητή. Το πρώτο σημαντικό βήμα στην προπονητική του διαδρομή ήρθε το 2006 όταν τον προσέλαβε το ΑΠΟΕΛ. Στην Κύπρο έμεινε δύο σεζόν και κατέκτησε το πρωτάθλημα. Το Μάιο του 2008 ξεκίνησε στον πάγκο της ΑΕΛ και ολοκλήρωσε τη διαδρομή του το Φεβρουάριο του 2010. Το καλοκαίρι του 2010 μετακόμισε στον Ηρακλή και αποχώρησε το χειμώνα του 2011. Το καλοκαίρι του 2011 πήγε στην Ξάνθη όπου παρέμεινε έως τον Σεπτέμβριο του 2012 και επαναπροσλήφθηκε το Δεκέμβριο του 2012 έως το τέλος της σεζόν 2012-13. Ακολούθησε ο Πλατανιάς το καλοκαίρι του 2013 και ο Εργοτέλης το χειμώνα του 2014 όπου παρέμεινε έως τη λήξη της σεζόν. Το Δεκέμβριο του 2014 τον προσέλαβε ο Πανιώνιος όπου και παρέμεινε έως τον Αύγουστο του 2016.
-  Ως ποδοσφαιριστής (κεντρικός αμυντικός) ξεκίνησε την καριέρα του από την ακαδημία του Εθνικού Αλεξανδρούπολης το 1983. Το 1986 μετακόμισε στον Απόλλωνα Καλαμαριάς και ένα χρόνο αργότερα πήρε μετεγγραφή στην Ξάνθη. Εκεί έμεινε μια πενταετία ώσπου ο Παναθηναϊκός τον απέκτησε το 1992. Με το Τριφύλλι κατέκτησε δύο Πρωταθλήματα (1995, 1996), τρία Κύπελλα (1993, 1994, 1995), δύο Σούπερ Καπ (1993, 1994) ενώ έφτασε έως τα ημιτελικά του Champions League το 1996. Το καλοκαίρι του 1997 μετά από 132 συμμετοχές και έξι γκολ στο πρωτάθλημα έφυγε από τον Παναθηναϊκό για τη γαλλική Χάβρη. Έμεινε δύο σεζόν και το 1999 γύρισε στην Ελλάδα για τον Πανηλειακό. Το 2001 πήγε στην Κύπρο για το ΑΠΟΕΛ με το οποίο πανηγύρισε πρωτάθλημα και σούπερ καπ το 2002. Το 2003 ολοκλήρωσε την καριέρα του ποδοσφαιριστή».

*** Αναλυτικά το πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής:

Τρίτη 03/01/2017

Ηρακλής-Ξάνθη (17:15)
Λεβαδειακός–ΠΑΟΚ (19:30)

Τετάρτη 04/01/2017

Κέρκυρα-Ατρόμητος (15:00)
ΑΕΚ-Παναιτωλικός (17:15)
ΑΕΛ-Βέροια (17:15)
Ολυμπιακός-Αστέρας Τρίπολης (19:30)

Πέμπτη 05/01/2017

Πανιώνιος- ΠΑΣ Γιάννινα (15:00)
Πλατανιάς–Παναθηναϊκός (19:30)

Το πρόγραμμα της 2ης αγωνιστικής:

Σάββατο 7 Ιανουαρίου

Ατρόμητος-Λεβαδειακός (15:00)
Βέροια-Ηρακλής (17:15)
Αστέρας Τρίπολης-ΑΕΚ (19:30)

Κυριακή 8 Ιανουαρίου

ΠΑΟΚ-ΠΑΣ Γιάννινα (15:00)
Παναιτωλικός-Πανιώνιος (17:15)
Πλατανιάς-ΑΕΛ (17:15)
Ξάνθη-Ολυμπιακός (19:30)

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου

Παναθηναϊκός-Κέρκυρα (19:30)

***  ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ :

 
 Για την Euroleague
Νταρουσάφακα - Ολυμπιακός   71-77 , ( 34-43) .-
Τα  δεκάλεπτα  : 21-23 ,(34-43) , 51-57, 71-77 .-
Διαιτητές της αναμέτρησης θα είναι οι: Ντάνιελ Ιερεθουέλο (Ισπανία), Μίλιγια Βογίνοβιτς (Σερβία) και Σάσο Πέτεκ (Σλοβενία).
Έτσι, η δωδεκάδα των Τούρκων θα αποτελείται από τους: Γουίλμπεκιν, Αρσλάν, Γιαγκμούρ, Μπατούκ, Ερντέν, Γουαναμέικερ, Κλάιμπερν, Μοερμάν, Αλντεμίρ, Σαβάς, Άντερσον και Μπερτάνς.
Ενώ οι δώδεκα των Πειραιωτών θα είναι οι: Γκριν, Μπιρτς, Γιανγκ, Παπαπέτρου, Σπανούλης, Μιλουτίνοφ, Πρίντεζης, Παπανικολάου, Μάντζαρης, Χάκετ, Λοτζέσκι και Αθηναίου.
 
NOVASPORTS 3
Euroleague Ερυθρός Αστέρας - Ζάλγκιρις
 21:45
NOVASPORTS 3
Euroleague Μπασκόνια - Γαλατάσαραϊ  69-62 .- ^
22:00
NOVASPORTS 2
Euroleague Μπαρτσελόνα - Παναθηναϊκός  72-57 .-
  
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2016  :
~ Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη  01 Νοέμβριος 2016  : 
 http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-01-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  Arfara News 2  Τρίτη 01  Νοεμβρίου  2016 :

http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-2-01-2016.html .-  
 ~Η Εφημερίδα μας RFARA NEWS Τετάρτη 02 Νοεμβρίου 2016  :
  http://snsarfara.blogspot.gr/2016/11/2112016.html .-  
 65~ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 : 
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/11/18-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Σάββατο  19 Νοεμβρίου 2016  : 
 
http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-19-2016.html .- 
 ~ ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 19  και 20 Νοεμβρίου 2016 :
 http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/11/19-20-2016.html .-

 ~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016 :   http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/11/news-27-2016.html . -
~  Αθλητικό Σαββάτο-Κύριακο 26  και 27  Νοεμβρίου  2016  : 
 http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/11/26-27-2016-12-2-0-1-1-3-0.html .-
~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016   :  
http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/11/news-28-2016.html  .-  
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 29 Νοεμβρίου  2016: 
67 ~   ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη  29  Νοεμβρίου 2016   :  
~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τετάρτη 30  Νοεμβρίου 2016  :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-30-2016-30-1-62.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τετάρτη 30- Νοεμβρίου  2016 :

  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/11/news-30-2016-video-30112016-httpsyoutu.html .-
-------------------------------------------
~  ** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016:
~  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  , Πέμπτη  01  Δεκεμβρίου 2016 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/12/news-01-2016.html .- ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας .-
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 02  Δεκεμβρίου  2016 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-02-2016-2.html .- 
~

 

***
    BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5064 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        
Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3217   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   
Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3208 video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  11.489  βίντεο   .-  
~
 ~* https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ 
~   
http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas

@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ    
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .- 
 

~** Από τα τελευταία  ΒΙΝΤΕΟ μας :
1~**Άγιος Ανδρέας  Πρωτόκλιτος από Αθανασία 30/11/2016: 
 https://youtu.be/knbxE9AtyYU .-  
~**Ο Σταυρός του Αγίου Ανδρέα  αφήγηση Αθανασίας 30/11/2016  :
https://youtu.be/r6U88ZioIyY  .-
~*Θαύματα Αγίου Ανδρέα  30/11/2016 από Αθανασία :
 https://youtu.be/FpVvFat8J9s .-
~**ΠΑΤΡΑ εορτασμός ομιλία  Άγίου Ανδρέου  30/11/2016:
 https://youtu.be/eiioWuCRfLE .-
5~**Πλύνε τις αμαρτίες όχι μόνο το πρόσωπο  30/11/2016:
https://youtu.be/BTdmDPRlFeE .-
~ Γάμος φωτογραφίσεις στο Αχαΐα Κλάους 30/11/2016:
~ Εταιρία Αχαΐας Κλάους Πάτρα  αφήγηση Αθανασίας  30/11/2016: https://youtu.be/ros5yGASpaU .-
~  ΠΑΤΡΑ εκδηλώσεις εορτασμού Αγίου Ανδρέα 30/11/2016:
~* Πάτρα  εορτασμός Αγίου Ανδρέου 30/11/2016 :
 https://youtu.be/E1M5NR9fRm8 .-
10~* Τελετή παρέλασης Πάτρα  εορτασμός Αγίου Ανδρέου  30/11/2016: https://youtu.be/syJWM7uMdtk  .-
~*  Διαδρομή Πάτρα Αχαΐα κλάους 30/11/2016 :
 https://youtu.be/xwzRfd2RGNU .-
~** Διαδρομή προς Αχαΐα Κλάους 30/11/2016 :
 https://youtu.be/b7rp0ND4mck .-
13 ~**Εορτασμός Αγίου Ανδρέα πρωτοκλίτου Πάτρα 30/11/2016 :
https://youtu.be/Z_AXqju5X7I .-
~**Θ  Λειτουργία Ι Ν Αγίου Ανδρέα Πατρών 30/11/2016 :
 https://youtu.be/iouGUU5huVY .- 
15~**Κρίνη Σαραβάλη Κεφαλόβρυσο Πατρών διαδρομή  30/11/2016 : https://youtu.be/kMkpwAqtuoc .-
~**Μεσημβρινό στο Κεφαλόβρυσο Πατρών 30/11/2016 :
~**ΠΑΤΡΑ  30/11/2016 :
https://youtu.be/46d_WO2bb-Y  .-
~**Πάτρα  30/11/2016 :
 https://youtu.be/Z_jB_sDTEp0 .-
19~** Τραγούδια φαγητό στο Κεφαλόβρυσο Πατρών 30/11/2016:
https://youtu.be/3cEYshHwFH4  .-
~**

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου