arfara messinias stamos1

Ο ήλιος φωτίζει τα σώματα τα , η δε σοφία τις ψυχές .Ο κόσμος είναι ένα ανάκτορο της σοφίας του Υψίστου . Ο Θεός άναψε κάθε μία ψυχή με το δικό του πυρ . Έτσι λάμπουν όλοι οι άνθρωποι με τη σοφία του σε αυτό το θέατρο , όπως ο Θεός τους έπλασε .-Μερικούς τους έκανε μεγάλα φώτα , σε άλλους μικρά.-(Κάρλος Λιναίος )

 Αρφαρά

Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο• η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Η Εφημερίδα μας Arfara News 2 στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016 Αγία και Μεγάλη Σύνοδο

 Η Εφημερίδα μας   Arfara News 2  στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 17  Ιουνίου  2016  , Αγία και Μεγάλη Σύνοδο  στη  Κρήτη   :
~
Το αεροσκάφος που μεταφέρει τον Προκαθήμενο της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της Ορθοδοξίας προσγειώνεται στο Ακρωτήρι Χανίων (φωτογραφικό υλικό σε συνεργασία με το Ορθόδοξο Δίκτυο της Αμερικής OCN - Orthodox Christian Network)

Ο π. Κύριλλος, γραμματέας της Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, και η γερόντισσα Θεοξένη, της Ι. Μονής Χρυσοπηγής Χανίων, ανάμεσα στα πρόσωπα που υποδέχθηκαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη

***  ΟΡΙΣΤΙΚΟ! Έφθασε στην Κρήτη ο Πατριάρχης Σερβίας...  
~   Στην Κρήτη έφτασε ο Πατριάρχης Σερβίας, Ειρηναίος, για να παραστεί στην Οικουμενική Σύνοδο που ξεκινάει αυτή την εβδομάδα.
Μαζί με τον Πατριάρχη Ειρηναίο, θα συμμετέχουν άλλοι 24 μητροπολίτες, ενώ η  Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία-ΣΟΕ απαίτησε να συζητηθούν θέματα που υπέβαλλαν οι εκκλησίες που ακύρωσαν τη συμμετοχή τους στην Σύνοδο. Αν δεν γίνει αυτό, τότε θα αποχωρήσει.
Τον Πατριάρχη Ειρηναίο συνόδευε αντιπροσωπεία υψηλών προσωπικοτήτων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

***  Παρατηρητή στέλνει ο Πατριάρχης Μόσχας στην Πανορθόδοξη
Δεν θα δώσει το παρών ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος στις εργασίες της Πανορθόδοξης, ωστόσο θα στείλει παρατηρητή.
Ειδικό παρατηρητή προσανατολίζεται να αποστείλει στην Πανορθόδοξη Σύνοδο το Πατριαρχείο Μόσχας. Αυτό αναφέρουν πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων που μεταδόθηκαν πριν από λίγο.
Νωρίτερα το πρωί, υπήρχε πληροφορία πως ίσως τελικά να έκανε το ταξίδι για την Κρήτη ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, όμως φαίνεται πως δεν αλλάζει η απόφαση που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα.   dogma.gr
*  Το  παρόν ΔΕΝ ΘΑ ΔΏΣΟΥΝ κι οι Πατριάρχες Αντιοχείας , Βουλγαρίας και Γεωργίας .- Έτσι από τους 14  πατριάρχες στην Ι. Σύνοδο  παραμένουν μετέχοντες 14σσερις μητροπολίτες -πατριάρχες Εκκλησιών .-

***  Ούτε Αγία, ούτε Μεγάλη Σύνοδος, αλλά μια διευρυμένη σύναξη

του Γεράσιμου Γ. Γερολυμάτου
Οικουμενισμός είναι το ιδεολόγημα μέσω του οποίου η νέα τάξη, επιχειρεί να φέρει την Ορθοδοξία, στα μέτρα που την θέλει και στα πλαίσια που έχει αποφασίσει για αυτήν. Πανθρησκεία, είναι ο σκοπός αυτής της προσπάθειας στο όνομα μιας πλαστής και ψευδεπίγραφης ενότητας. Τις ιδέες αυτές υπηρετούν αρκετοί ορθόδοξοι ιεράρχες με το πρόσημο της δήθεν «προοδευτικότητας» και δη η ανώτατη εκκλησιαστική αρχή της Ορθοδοξίας.
Αυτό που πρόκειται να γίνει τις επόμενες ημέρες στη λεγόμενη «σύνοδο» της Κρήτης, για να το πούμε απλά, δεν είναι τίποτα άλλο από «τορνάρισμα» και «πλανάρισμα» της Ορθοδοξίας. Έτσι ώστε, να μπορεί να «ταιριάξει» στο σύγχρονο κοσμικό πλαίσιο του χριστιανικού κόσμου της Δύσης, που εκείνοι αναγνωρίζουν ως Εκκλησίες και να πάψει να είναι «καθυστερημένη» κι «αρχαϊκή» με τις παλιομοδίτικες πατερικές αγκυλώσεις, όπως την κατηγορούν οι ανίατοι οικουμενιστές. Αυτοί, που συμβαίνει πάντα να είναι και τάχα «εκσυγχρονιστές», αλλά κι «ενωτικοί», για να μεταχειριστώ και τον μεσαιωνικό όρο που προσδιόριζε τους ιδεολογικούς προγόνους τους. Διότι είναι οι ίδιοι που επανακάμπτουν στα πρόσωπα τους. Νέοι Βέκκοι και Βησσαρίωνες.
Παρακολουθώ με ενδιαφέρον το θέμα της «συνόδου» και θλίβομαι για τις υπερβάσεις των συνοδικών κανόνων και για την επίκληση του Αγίου Πνεύματος, που όπως φαίνεται την έχει εγκαταλείψει πριν καν συγκληθεί. Ο Χριστός δεν θα επιτρέψει να ξεκληρίσουν την Εκκλησία του, κι ό,τι δεν ευλογείται δεν έχει επιτυχία. Αν ο Μ. Φώτιος, ο Γρηγόριος ο Παλαμάς κι ο Μάρκος ο Ευγενικός είναι όντως Άγιοι, όπως μας έλεγαν – κι είναι-, τότε είναι αδύνατον να παρακαμφθούν από τα νομικά και διαδικαστικά τερτίπια των φιλοπαπικών διοργανωτών. Θα βρουν τους Αγίους πάλι μπροστά τους, στα πρόσωπα των σύγχρονων υπερασπιστών της Ορθοδοξίας. Διότι κι αυτοί είναι πνευματικά τέκνα εκείνων, όπως και οι οικουμενιστές είναι τέκνα των δικών τους «γονέων». Ο Θεός δεν θα αφήσει απροστάτευτη την Εκκλησία του από τους μεγαλόσχημους λύκους.
Αλλά ποιος είμαι εγώ; Ούτε διπλώματα έχω και τριπλά παπλώματα Θεολογίας από προτεσταντικά πανεπιστήμια, ούτε «επιστήμονας» περί Θεού είμαι, όπως αυτοί, ούτε διαθέτω την υπερέχουσα σχολαστική γνώση που εκείνοι κατέχουν. Δεν αμφιβάλλω διόλου ότι οι ίδιοι αυτοί περισπούδαστοι θεολόγοι, αν ζούσαν τότε, θα είχαν αποκλείσει από τη Σύνοδο της Νικαίας τον Άγιο Σπυρίδωνα ως ακατάλληλο, επειδή ήταν ένας απλός βοσκός. Είμαι ίσως ο χειρότερος κι ο αμελέστερος των Χριστιανών, όμως έχω ευλογηθεί να είμαι μέλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπου κι ο τελευταίος ακόμα των ανθρώπων έχει ελπίδα σωτηρίας, αλλά και δικαίωμα λόγου επί των θεμάτων της πίστεως. Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι μια εν Χριστώ «Δημοκρατία» κι αυτό το συμμετοχικό δημοκρατικό πνεύμα, το άγνωστο στη μονοκρατορική παπική Δύση, το αδελφικό και αληθινά χριστιανικό, που διατρέχει εις τους αιώνες το ορθόδοξο συνοδικό σύστημα, τώρα καταλύεται στην Κρήτη από μια ελίτ ιερατικών «αυθεντιών». Αυτών που επιδιώκουν την βατικανοποίηση του και τη μετατροπή του προεδρεύοντος μεταξύ ίσων σε θρησκευτικό ηγεμόνα, κατά το πρότυπο του Λατίνου αιρεσιάρχη του οποίου ζήλεψαν την «δόξα». Πώς είναι δυνατός όμως ο εναγκαλισμός με εκείνον, που ανέβηκε στον επί γης θρόνο του, δηλώνοντας αλαζονικά πως είναι «αλάθητος», δήθεν εκπρόσωπος του αποθεωμένου Θεού τον οποίο κατέβασε από τα ύψη του για να ανέβει ο ίδιος; Δεν θα μου φανεί παράξενο, λοιπόν, αν κάποια στιγμή ακούσουμε πως δεν πεθαίνουν οι Πάπες, αλλά αναλήπτονται!diathriskeytika symbola Kriti Orth Akadimia 5
Στις μέρες μας μόνο οι ειδικοί «επιστήμονες» φαίνεται πως μπορούν να μιλούν για τον Θεό και να αποφασίζουν ερήμην των απλών πιστών την πορεία της κοινής μας Εκκλησίας. Ιδίως οι σπουδασμένοι στην εσπερία και οι δυτικοθρεμμένοι με τα νάματα του ορθολογισμού και του διαφωτισμού. Οι ρασοκόρακες θαμώνες των διαθρησκειακών συνάξεων και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών. Ο Χριστός δεν προσεγγίζεται πια με την πίστη, με την απλότητα και την καρδιά, όπως γνωρίζαμε, αλλά με την λογική και με την επιστημονική γνώση. Η εκκοσμικευμένη αντίληψη της Δύσης λογίζεται ως «πρόοδος». Η ακινάτεια νοησιαρχία της δυτικής ρασιοναλιστικής σκέψης, που αντικαθιστά το θαυμαστό μυστήριο του Θεανθρώπου Χριστού από το κέντρο της χριστιανικής ζωής, χάριν της εκλογίκευσης και της κατάφασης της διανοητικής αυτάρκειας της, θεωρείται «σύγχρονη» θεολογία. Πώς όμως συμβιβάζεται ο αιώνιος Χριστός με την έννοια του «εκσυγχρονισμού» και η αδιασάλευτη Αλήθεια του με την «πρόοδο» και με την «ενότητα» με τους αποκαθηλωτές του; Πόσες εκπτώσεις από την Αλήθεια κι από την Πατερική παράδοση απαιτεί αυτή η «πρόοδος;».
Μελισσόκερο, λιβάνι και ταπεινά εξωκλήσια είναι ο ορισμός της δικής μου Ορθοδοξίας. Δεν αναφέρομαι καν σε «Θρησκεία», παρά μόνο σε πίστη βιωματική, ζωντανή, καθημερινή. Αυτός είναι και ο μόνος λόγος που γράφω σχετικά. Δυστυχώς, η εκτίμηση απέναντι σε πολλούς ιεράρχες έχει χαθεί πλέον για πάντα. Μπορεί να είναι καλοί άνθρωποι και με αγνές προθέσεις, αλλά αποδείχθηκαν πως δεν είναι άνδρες με ορθόδοξο εκκλησιαστικό και ανδρείο πατερικό φρόνημα. Ας κάνουν ότι θέλουν, κι ας ψηφήσουν ότι θέλουν. Γιάννης πίνει και Γιάννης κερνάει. Ας φάνε και ας πιούν οι «άγιοι» πατέρες στα Χανιά και στα Κολυμπάρια και ας χορτάσουν την ασκητικότητά τους με το πνεύμα του κόσμου. Τη δική μου πίστη δε μπορεί να την αλλάξει κανείς, ούτε να τη χρησιμοποιήσει για τους σκοπούς του. Απλά δεν θα αποδεχθώ τις αποφάσεις τους, όπως δεν θα τις αποδεχόμουν, αν ζούσα τότε, στη σύνοδο της Φερράρα-Φλωρεντίας το 1438-9.sundayorthodoxy
Όπως τότε στη Φερράρα-Φλωρεντία, έτσι και τώρα η πολιτική σκοπιμότητα και οι πιέσεις σπρώχνουν τις θρησκευτικές εξελίξεις. Για ποιο Άγιο Πνεύμα ομιλούν, όταν δέχονται να γίνουν όργανα του κόσμου και των αρχόντων του αιώνος τούτου; Τι ακριβώς προετοίμαζαν 93 χρόνια τώρα;; Γιατί δε συζητούν το ζήτημα του ημερολογίου, που αναιτίως διχάζει τις Εκκλησίες, καθώς δεν είναι πρόβλημα δογματικό; Μόνο η κοινωνία με τους ετερόδοξους τους νοιάζει; Ας αποφασίσουν επιτέλους αν οι οικουμενικές σύνοδοι είναι επτά ή εννέα. Είναι να απορεί κανείς. Έχω διαβάσει δεκάδες άρθρα για τη «σύνοδο» και τελικά όλοι τα ίδια λέμε, διότι όλοι τα ίδια βλέπουμε κι αντιλαμβανόμαστε. Η συντριπτική πλειονότητα των πιστών, το διαπιστώνει κανείς στις συζητήσεις, αντιτίθεται στον οικουμενισμό και στην πατριαρχική ατζέντα της συνόδου (1), όπως έκαναν και το 1439. Τίποτα δεν έχει αλλάξει. Οι άνθρωποι δεν είναι ανόητοι και δεν επιθυμούν έναν ορθόδοξο Πάπα και την υποταγή της Ορθοδοξίας στον καίσαρα της παλαιάς Ρώμης.
Η Ορθοδοξία δεν είναι πρέπον να αντιμετωπίζεται με εθνοφυλετικά κριτήρια, αφού Ορθόδοξοι δεν είναι μόνο οι Έλληνες, παρόλο που όλοι αναγνωρίζουν τον πρωτεύοντα ρόλο του Ελληνισμού στο θείο σχέδιο για τη διάδοση της. Ωστόσο η σύνοδος αυτή με τις οικουμενιστικές κρυφές σκέψεις και προθέσεις, έχει ίσως μεγαλύτερη βαρύτητα και συνέπειες για τον ορθόδοξο Έλληνα σε σύγκριση με τον ορθόδοξο Ρώσο που η χώρα του είναι δυνατή και ακμαία. Το έχω ξαναγράψει, ότι η Ορθοδοξία είναι το πιο βαρύτιμο πετράδι της πνευματικής μας κληρονομιάς. Το τελευταίο προπύργιο της ψυχής μας σε μια χώρα που έχει αλωθεί πολιτικά και οικονομικά. Δεν μας έχει απομείνει τίποτα άλλο όρθιο. Τώρα κινδυνεύουμε αν χάσουμε κι αυτήν να χαθούμε έπειτα ολοσχερώς.
Αν οι ιεράρχες που συμμετέχουν στη σύνοδο δεν αφουγκραστούν την θέληση του λαού, το Άγιο Πνεύμα θα μιλήσει, αλλά θα το κάνει με την φωνή των πιστών, κλήρου και λαϊκών και η φωνή τους θα είναι ηχηρή. Ας μην ξεγελιούνται από τις οικουμενιστικές ομάδες όπου συμμετέχουν, θεωρώντας πως οι ομόφωνες απόψεις των λίγων αυτών μυημένων στη βλασφημία, αντιστοιχούν και με τη γνώμη των πολλών. Ας συλλογιστούν αυτοί οι ιεράρχες το βάρος και την ευθύνη των σχισμάτων που θα προκαλέσουν με τις τυχόν αντι-ορθόδοξες και αντι-πατερικές επιλογές τους. Θα αντέξουν οι ώμοι τους αυτό το βάρος; Να γραφτούν τα ονόματα τους με μαύρα γράμματα στην ιστορία, αναθεματιζόμενοι εις τον αιώνα τον άπαντα; Ποιος ξέρει, αν θα τους απαρνηθεί κι ο ουρανός κι αν τελικά θα βρεθούν άλιωτοι μέσα στους τάφους τους;
Αλλά να γνωρίζουν ότι ματαίως κοπιάζουν. Η απόδειξη ότι στην ιστορία πάντα ηττώνται, είναι κι αυτή η νέα απόπειρα που δείχνει τις προγενέστερες αποτυχίες τους. Να γνωρίζουν όμως, πως θα ηττηθούν πάλι….
Σημ: Το πανθρησκειακό σύμβολο της φωτογραφίας βρίσκεται στην είσοδο του κτιρίου στο Κολυμπάρι, όπου θα γίνει η σύνοδος. Έγινε γνωστό έπειτα από επώνυμη καταγγελία κληρικού και μάλιστα το αποδοκίμασε η Εκκλησία της Βουλγαρίας.
1) Οἱ δεκατέσσερεις κατά τόπους Ὀρθόδοξες Ἐκκλησίες, ὕστερα ἀπό πολλές προπαρασκευαστικές Συνοδικές Ἐπιτροπές, ἐπέλεξαν ὁμοφώνως νά ἀντιμετωπίσουν στήν Ἁγία καί Μεγάλη Σύνοδο ἕξι θέματα, ἤτοι: 1) «Ἡ ἀποστολή τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας εἰς τόν σύγχρονον κόσμον». 2) «Ἡ Ὀρθόδοξος Διασπορά». 3) «Τό Αὐτόνομον καί ὁ τρόπος ἀνακηρύξεως αὐτοῦ». 4) «Τό μυστήριον τοῦ γάμου καί τά κωλύματα αὐτοῦ». 5) «Ἡ σπουδαιότης τῆς νηστείας καί ἡ τήρησις αὐτῆς σήμερον». 6) «Σχέσεις τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας πρός τόν λοιπόν χριστιανικόν κόσμον».
 ***  Τὰ μεγάλα ἀδιέξοδα τῆς Μεγάλης Συνόδου
Ἐκεῖ ποὺ φάνηκαν καθαρότερα τὰ καίρια θεολογικὰ ἀδιέξοδα στὰ ὁ­ποῖα ὁδηγεῖται ἡ προετοιμαζόμενη Μεγάλη Σύνοδος, εἶναι ἡ ἐφετινὴ Πατριαρχικὴ καὶ Συνοδικὴ Ἐγκύκλιος γιὰ τὴν Κυριακὴ τῆς Ὀρθοδοξίας, ποὺ εἶναι ἀφιερωμένη σ᾿ αὐτὴ τὴ Μεγάλη Σύνοδο.
  Ἡ Ἐγκύκλιος, τὴν ὁποία ὑπογράφει ὁ Παναγιώτατος Οἰκουμενικὸς Πατριάρχης καὶ οἱ Συνοδικοὶ τοῦ Θρόνου Μητροπολίτες, στὴν προσπάθειά της νὰ προβάλει τὴ σημασία τῆς Μεγάλης Συν­όδου τοῦ Ἰουνίου οὐσιαστικὰ φανερώνει τὰ μεγάλα ἀδιέξοδα ποὺ ἡ σύγ­κλησή της ἔχει δημιουργήσει:
   1. Τὸ Πατριαρχικὸ κείμενο τονίζει μὲ ἐπιμονὴ καὶ ἔμφαση τὴν ἀξία τῆς συνοδικότητας στὴν Ὀρθοδοξία, διακηρύσσον­τας ὅτι: «Ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία μίαν καὶ μόνην αὐθεντίαν ἀναγνωρίζει: τὴν Σύνοδον τῶν κανονικῶν Ἐπισκόπων της».
   Τὸ ὑποστηρίζει αὐτό, τὴ στιγμὴ κατὰ τὴν ὁποία ἡ προετοιμαζόμενη Μεγάλη Σύνοδος εὐθὺς ἐξαρχῆς καταλύει τὴ συν­οδικότητα, ἀφοῦ καθιερώνει γιὰ πρώτη φορὰ στὴν ἱστορία τὸ ἀντιπαραδοσιακό, παντελῶς ἄγνωστο στὴν ἱστορία τῆς Ἐκκλησίας, σύστημα τῆς μιᾶς ψήφου ἀνὰ Ἐκκλησία.
   2. Πολὺ περισσότερο ἡ συνοδικότητα καταλύεται ἀπὸ τὸ γεγονὸς ὅτι ἔχει τεθεῖ ἀνώτατο ὅριο συμμετοχῆς 24 Ἐπισκόπων ἀνὰ Ἐκκλησία. Αὐτὸ σημαίνει ὅτι ἡ συντριπτικὴ πλειονότητα τῶν Ἐπισκόπων ἔχει ἀποκλεισθεῖ ἀπὸ τὴ Σύνοδο. Ποιὸς ἐγγυᾶται ὅτι ἡ ἐπιλεκτικὴ μειονότητα θὰ ὀρθοτομήσει; Μάλιστα μὲ τὸ πνιγηρὸ σύστημα τῆς μιᾶς ψήφου ἀνὰ Ἐκκλησία; Ποῦ βρίσκεται ἑπομένως ἡ συνοδικότητα, ποὺ μάλιστα διεκδικεῖ τὴν ἀνώτατη αὐθεντία;
   3. Τὸ Πατριαρχικὸ κείμενο τονίζει ἐπίσης ὅτι «ἄνευ συνοδικῆς ἀποφάσεως ἡ διάκρισις μεταξὺ Ὀρθοδοξίας καὶ αἱρέσεως δὲν εἶναι δυνατή». Ἀλλὰ ἡ ἐκκλησιαστική μας ἱστορία διδάσκει ὅτι τὴν αἵρεση τὴν ἀντιλαμβάνονταν πρῶτα οἱ εὐαίσθητες κεραῖες μεμονωμένων μελῶν τῆς Ἐκκλησίας, ποὺ συχνὰ δὲν ἦταν Ἐ­πίσκοποι, κάποτε οὔτε κἂν κληρικοί. Ἡ Σύν­οδος τῶν Ἐπισκόπων ἐρχόταν ἐκ τῶν ὑστέρων νὰ ἐπιβεβαιώσει καὶ καθιερώσει τὴ δική τους μαρτυρία, καὶ ἡ συνείδηση τῆς Ἐκκλησίας, τὸ πλῆθος δηλαδὴ τῶν πιστῶν ποὺ φωτιζόμενο ἀ­πὸ τὸ Ἅγιο Πνεῦμα ἀποτελεῖ τὴ μόνη ἀπόλυτη ἀνώτατη αὐθεντία στὴν Ἐκκλησία, ἐπισφράγιζε καὶ ἐπικύρωνε τὶς συν­οδικὲς ἀποφάσεις.
   Εἶναι συνεπῶς λανθασμένη ἡ ἀντίληψη ὅτι «ἄνευ συνοδικῆς ἀποφάσεως ἡ διάκρισις μεταξὺ Ὀρθοδοξίας καὶ αἱρέσεως δὲν εἶναι δυνατή».
   4. Τὸ Πατριαρχικὸ κείμενο διατείνεται ἀκόμη ὅτι «πρώτιστος σκοπὸς καὶ σπουδαιότης τῆς Πανορθοδόξου ταύτης Συνόδου εἶναι νὰ καταδειχθῇ ὅτι ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία εἶναι ἡ Μία, Ἁγία, Καθολικὴ καὶ Ἀποστολικὴ Ἐκκλησία».
   Ὀρθὸ ἀναμφιβόλως, καὶ ἡ πλήρης ἀποδοχή του θὰ ἀποτελοῦσε εὐχῆς ἔρ­γον. Πῶς ὅμως μπορεῖ νὰ συνδυαστεῖ αὐτὴ ἡ διακήρυξη μὲ τὴν ἀδιανόητη ὁμολογία τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου ἐνώπιον τῶν Ἱεραρχῶν τοῦ Οἰκουμενικοῦ θρόνου τὴν 29η Αὐγούστου τοῦ 2015 ὅτι ἡ Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία δὲν ἔχει τὴ δυνατότητα νὰ συγκαλέσει Οἰκουμενικὴ Σύνοδο, διότι δὲν μποροῦν νὰ κληθοῦν σ᾿ αὐτὴν «οἱ ἐκ τῆς Δύσεως Χριστιανοί»;
   Εἶπε ἐπὶ λέξει ὁ Πατριάρχης: «Δευτέρα παρατήρησις ἐπὶ τοῦ θέματος τούτου εἶναι ἡ διευκρίνησις περὶ τῆς φύσεως τῆς συγκαλουμένης Ἁγίας καὶ Μεγάλης Συν­όδου. Κατὰ τὴν ἐπιλογὴν τῆς ὀνομασίας τῆς Συνόδου ταύτης ὑπὸ τῆς Α´ Προσυνοδικῆς Πανορθοδόξου Διασκέψεως ἀπεφεύχθη συνειδητῶς ὁ χαρακτηρι­σμὸς αὐτῆς ὡς Οἰκουμε­νικῆς Συνόδου διὰ τὸν λόγον ὅτι δὲν καλοῦνται ὡς μέλη αὐτῆς οἱ ἐκ τῆς Δύσεως Χριστιανοί, ὡς συνέβαινε πάντοτε ἐν τῇ ἀρχαίᾳ Ἐκκλησίᾳ κατὰ τὴν σύγκλησιν Οἰκουμενικῶν Συνόδων...».
   Πρωτίστως νὰ τονιστεῖ ὅτι, ὅπως ἀπέδειξε ὁ Ὁμότιμος Καθηγητὴς τοῦ Α.Π.Θ. πρωτοπρεσβύτερος π. Θεόδωρος Ζήσης, τέτοια ἀπόφαση τῆς Α΄ Προσυν­οδικῆς Πανορθοδόξου Διασκέψεως (1976) δὲν ὑπάρχει. Ἴσα-ἴσα μέχρι τότε καὶ ἐπὶ δεκαετίες γινόταν πάντοτε λόγος γιὰ σύγκληση Οἰκουμενικῆς Συνόδου. Ἡ ἀλλαγὴ συντελέστηκε ἀφανῶς τὰ τελευταῖα χρόνια.
   Ἑπομένως, δικαίως ἔχει ἐπισημανθεῖ ἀπὸ κορυφαίους θεολόγους ὅτι ἡ μεταβολὴ τοῦ χαρακτήρα τῆς Συνόδου ἀπὸ Οἰκουμενικὴ ποὺ ἦταν ἀρχικὰ σὲ «Ἁγία καὶ Μεγάλη Σύνοδο» φανερώνει μειωμένη αὐτοσυνειδησία ὅτι ἡ Ὀρθοδοξία εἶναι ἡ Μία, Ἁγία, Καθολικὴ καὶ Ἀποστολικὴ Ἐκκλησία. Τὸ νὰ διακηρύσσουμε ὅτι ἡ Ὀρθοδοξία εἶναι ἡ Μία, Ἁγία, Καθολικὴ καὶ Ἀποστολικὴ Ἐκκλησία, καὶ ταυτόχρονα νὰ ἀναγνωρίζουμε ὅτι ἀδυνατεῖ νὰ συγκαλέσει Σύνοδο Οἰκουμενικὴ εἶναι ἀντίφαση καταλυτικὴ καὶ ἕνα ἀπὸ τὰ πλέον τραγικὰ ἀδιέξοδα στὰ ὁποῖα ὁδηγεῖται ἡ Μεγάλη Σύνοδος.
   Φανερώνει ἀκόμη αὐτὴ ἡ μεταβολὴ τοῦ χαρακτήρα τῆς Συνόδου τὴν ἐπικίνδυνη ἀλλοίωση ποὺ ἐπέφερε στὴ συνείδηση τῶν Ὀρθοδόξων τὸ κίνημα τοῦ Οἰκουμενισμοῦ. Οἱ ἀρχικοὶ ὁραματιστὲς τῆς συγ­κλήσεως Μεγάλης Οἰκουμενικῆς Συνόδου, ἂν καὶ οἰκουμενιστές, διατηροῦσαν ἀκόμη τὴν παραδοσιακὴ αὐτοσυνειδησία ὅτι ἡ Ὀρθοδοξία εἶναι ἡ Μία, Ἁγία, Καθολικὴ καὶ Ἀποστολικὴ Ἐκκλησία, καὶ ἑπομένως ἔχει τὴ δυνατότητα νὰ συγκαλέσει Σύνοδο Οἰκουμενική. Μὲ τὸ πέρασμα ὅμως τοῦ χρόνου καὶ μὲ τὸν διαρκὴ συγχρωτισμὸ μὲ τοὺς αἱρετικοὺς τῆς Δύσεως ἡ αὐτοσυνειδησία αὐτὴ μειώθηκε ἐπικίνδυνα, ἂν δὲν χάθηκε παντελῶς.
   5. Τέλος, ἀφοῦ, κατὰ τὴν Πατριαρχικὴ Ἐγκύκλιο, ἡ Σύνοδος τῶν Ἐπισκόπων εἶναι αὐτὴ ποὺ διακρίνει τὴν αἵρεση ἀπὸ τὴν Ὀρθοδοξία, θὰ στοιχήσει ἄραγε ἡ Μεγάλη Σύνοδος στὴ μέχρι τώρα διαχρονικὴ ἀπὸ τὸν 9ο αἰώνα συνοδικὴ καὶ ἁγιοπατερικὴ κατάγνωση τοῦ Παπισμοῦ καὶ κατ᾿ ἐπέκταση καὶ τοῦ Προτεσταντισμοῦ; Οἱ Μεγάλες Σύνοδοι τοῦ 879 καὶ τοῦ 1431-51, καὶ οἱ μετέπειτα πλῆθος Πατριαρχικὲς καὶ Συνοδικὲς ἀποφάσεις ἔχουν καταδικάσει μὲ μεγάλη θεολογικὴ ἀκρίβεια τὶς φοβερὲς πλάνες τοῦ ἀποστατημένου δυτικοῦ Χριστιανισμοῦ.
   Ὅλοι οἱ ἅγιοι Πατέρες ἀπὸ τὸν Μέγα Φώτιο, τὸν ἅγιο Γρηγόριο τὸν Παλαμᾶ καὶ τὸν ἅγιο Μᾶρκο τὸν Εὐγενικό, μέχρι τὸν ἅγιο Νικόδημο τὸν Ἁγιορείτη, τὸν ἅγιο Ἀθανάσιο τὸν Πάριο, τὸν ἅγιο Κοσμᾶ τὸν Αἰτωλό, τὸν ἅγιο Νεκτάριο καὶ τόσους ἄλλους ἔχουν καταδικάσει τὶς πλάνες τῶν αἱρετικῶν δυτικῶν αὐστηρότατα. Μάλιστα στὴν κατὰ τὸ ἔτος 1848 ἀπάντηση τῶν Ὀρθοδόξων Πατριαρχῶν τῆς Ἀνατολῆς στὸν Πάπα Πίο τὸν Θ΄ τονίζεται: «Ἦν ποτε ὁ Ἀρειανισμός, ἔστι δὲ τὴν σήμερον καὶ ὁ Παπισμός· ἀλλὰ καὶ οὗτος (ὥσπερ κἀκεῖνος ὁ ἤδη παντάπασιν ἐκλελοιπώς), καίτοι ἀκμαῖος τό γε νῦν, οὐκ ἰσχύσει εἰς τέλος, ἀλλὰ διελεύσεται καὶ καταβληθήσεται, καὶ ἡ οὐράνιος μεγάλη φωνὴ ἠχήσει “ΚΑΤΕΒΛΗΘΗ”»!
   Λοιπόν, ἡ Μεγάλη Σύνοδος θὰ ἀκολουθήσει στὸ δρόμο τῆς ἀλήθειας ὅλες αὐτὲς τὶς Συνόδους καὶ τοὺς θεοφόρους Πατέρες; Θὰ φωνάξει καὶ αὐτὴ «ΚΑΤΕΒΛΗΘΗ!» γιὰ τὸν Παπισμό; Ἂν δὲν τὸ κάνει, μπορεῖ ἴσως νὰ κερδίσει τὴν ἀναγνώριση τοῦ χωρὶς Χριστὸν κόσμου καὶ τὴν ἐκτίμησή του, θὰ ἔχει χάσει ὅμως τὴ θέση της ἀνάμεσα στὶς Ὀρθόδοξες Συν­όδους, καὶ ἀργὰ ἤ γρήγορα ἡ γρηγοροῦσα συνείδηση τῆς Ἐκκλησίας θὰ τὴν ἀπορρίψει. Καὶ αὐτὸ θὰ εἶναι κάτι παραπάνω ἀπὸ θλιβερό!

***  Σχόλιο στο ψήφισμα του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. σχετικά με την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο από την Ι. Μ. Πειραιώς) ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ Εν Πειραιεί τη 16η Ιουνίου 2016. ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ...
 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ
Εν Πειραιεί τη 16η Ιουνίου 2016.
ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ Α.Π.Θ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟ
Θύελλα αντιδράσεων, διαμαρτυριών και πολλών αρνητικών σχολίων δημιουργήθηκε από πολλούς αρχιερείς, κληρικούς, ακαδημαϊκούς Θεολόγους και λαϊκούς, ακόμη και από ορισμένους προκαθημένους μετά τις αποφάσεις πέντε τοπικών εκκλησιών, της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, της Σερβίας του Πατριαρχείου της Αντιοχείας, και προσφάτως και της Ρωσίας, ότι δεν θα συμμετάσχουν στην προσεχή Σύνοδο της Κρήτης. ΄Εντονη υπήρξε και η αντίδραση των καθηγητών του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. οι οποίοι, δημοσίευσαν ψήφισμα, στο οποίο εκφράζουν την κάθετη διαφωνία τους με αφορμή τις εν λόγω αποχωρήσεις.
 Ωστόσο η αντίδραση των καθηγητών αυτών δεν δικαιολογείται, διότι  οι αποχωρήσεις των εν λόγω τοπικών εκκλησιών δεν έγιναν άνευ λόγου και χωρίς να προηγηθούν συνοδικές αποφάσεις. Οι ως άνω δηλαδή τοπικές εκκλησίες μετά από συνοδική μελέτη των προσυνοδικών κειμένων διαπίστωσαν κενά, ασάφειες, αντιφατικές και διφορούμενες εκφράσεις και κακόδοξες διατυπώσεις. Και πολύ ορθά στη συνέχεια αναθεώρησαν την στάση τους και ζήτησαν να αναβληθεί η Σύνοδος της Κρήτης προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις. Σημαντικό δε και καταλυτικό ρόλο στην αναθεώρηση αυτής της στάσεως έπαιξε η Θεολογική – Επιστημονική Ημερίδα που έγινε στον Πειραιά τον περασμένο Μάρτιο, διότι η εν λόγω Ημερίδα είχε πανορθόδοξη απήχηση. Έγινε γνωστή και στα άλλα Πατριαρχεία και Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, οι δε εισηγήσεις των ομιλητών και τα πορίσματα δημοσιεύθηκαν στα ΜΜΕ. Όπως δε ήταν επόμενο από την μελέτη των ανακοινωθέντων εισηγήσεων, προέκυψε έντονος προβληματισμός σε πανορθόδοξο επίπεδο.
Το ψήφισμα των καθηγητών αρχίζει με την επισήμανση ότι υφίσταται ένα «ανησυχητικό κλίμα προ της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου», και στη συνέχεια αναφέρει: «Οι Σύνοδοι από την Α΄ Αποστολική και εφεξής συγκαλούνται, όταν προκύπτουν σοβαρά προβλήματα για τη ζωή της Εκκλησίας και τη μαρτυρία της στον κόσμο, τα οποία λύνονται με συνοδικές εργασίες και αποφάσεις».
Ο κύριος λόγος της συγκλήσεως των αγίων Οικουμενικών και Τοπικών Συνόδων, όπως μαρτυρεί η εκκλησιαστική ιστορία, ήταν η εμφάνιση των αιρέσεων στη ζωή της Εκκλησίας και η καταπολέμηση αυτών  «με συνοδικές εργασίες και αποφάσεις». Σήμερα το κατ’ εξοχήν μεγάλο πρόβλημα, το πανπρόβλημα, που απειλεί την εκκλησία είναι ο Οικουμενισμός. Ο πρώτος λοιπόν και κύριος σκοπός της συγκλήσεως της εν λόγω Συνόδου θα έπρεπε να ήταν η καταδίκη του Οικουμενισμού και στη συνέχεια όλων των άλλων συγχρόνων αιρέσεων. Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται από τα προσυνοδικά κείμενα. Το κείμενο με τίτλο: «Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπόν Χριστιανικόν κόσμον» είναι έτσι διατυπωμένο, ώστε να νομιμοποιείται αντί να καταδικάζεται η παναίρεση. Πουθενά δεν χαρακτηρίζονται ως «αιρέσεις» οι κατεγνωσμένες σύγχρονες αιρετικές κοινότητες, αλλά το αντίθετο: χαρακτηρίζονται ως «εκκλησίες»!
Παρά κάτω αναφέρει: «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος, ύστερα από μακροχρόνια διαδικασία, αποφασίστηκε να συγκληθεί από την ολομέλεια των Ορθοδόξων Εκκλησιών στις Συνάξεις Φαναρίου 2014 και Σαμπεζύ 2016».Η απόφαση της συγκλήσεως της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου ελήφθη από τις Συνάξεις των Προκαθημένων,(το 2014 και το 2016), και όχι από την ολομέλεια των Ορθοδόξων Εκκλησιών, όπως λανθασμένα διατυπώνεται στο κείμενο, διότι προφανώς οι Προκαθήμενοι δεν αποτελούν την ολομέλεια των Ορθοδόξων Εκκλησιών.
Παρά κάτω αναφέρει: «Οι πρόσφατες παλινωδίες και αρνητικές δηλώσεις προσβάλλουν την ανεκτίμητη συνοδικότητα και απειλούν την πολυτίμητη ενότητα των Ορθοδόξων Εκκλησιών». Στην προκειμένη περίπτωση δεν έχουμε «παλινωδίες και αρνητικές δηλώσεις» των Προκαθημένων, αλλά Συνοδικές αποφάσεις τοπικών Εκκλησιών. Συνοδικές αποφάσεις που ελήφθησαν μετά από μελέτη των προσυνοδικών κειμένων, από την οποία μελέτη διαπιστώθηκαν κενά, αντιφάσεις, κακόδοξες διατυπώσεις κλπ. Και όπως ήταν πολύ φυσικό, μετά από όλες αυτές τις διαπιστώσεις, οι εν λόγω πέντε τοπικές Εκκλησίες, ζήτησαν την αναβολή της προσεχούς Συνόδου, μέχρι να γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις στα κείμενα. Η ενεργοποίηση λοιπόν των συνοδικών διεργασιών από τις κατά τόπους Εκκλησίες αποτελεί προσβολή στην «ανεκτίμητη συνοδικότητα», η κατάφαση και καταξίωση του συνοδικού θεσμού; Δεν αποτελεί η Σύνοδος της Ιεραρχίας, (και όχι ο Προκαθήμενος αυτής), το ανώτατο όργανο διοικήσεως της κάθε τοπικής Εκκλησίας, σύμφωνα με την Ορθόδοξη παράδοση; Η κάθε Εκκλησία αποφαίνεται εν Συνόδω και εκφράζεται δια της Συνόδου, χωρίς να δεσμεύεται από τις όποιες αποφάσεις, τις οποίες έλαβαν οι προκαθήμενοι στις παρά πάνω μνημονευθείσες Συνάξεις του 2014 και του 2016. Έπρεπε λοιπόν οι καθηγητές να χαρούν για το γεγονός αυτό της ενεργοποιήσεως των συνοδικών διαδικασιών και της εν Συνόδω εκφράσεως των ως άνω τοπικών Εκκλησιών επί των προσυνοδικών κειμένων και όχι να ομιλούν για δήθεν προσβολή στην «ανεκτίμητη συνοδικότητα», ούτε βεβαίως για απειλή της «πολυτίμητης ενότητας των Ορθοδόξων Εκκλησιών».
Παρά κάτω αναφέρουν: «Η σύγκληση της Συνόδου αποφασίστηκε από Σύναξη Προκαθημένων και μόνον από Σύναξη Προκαθημένων μπορεί ν’ αποφασιστεί η ακύρωσή της». Ρωτάμε: Η Σύναξη των Προκαθημένων αποτελεί Σύνοδο και νομιμοποιείται να λειτουργεί ως Σύνοδος; Κατ’ αρχήν ο θεσμός των Συνάξεων των Προκαθημένων είναι ένας καινοφανής θεσμός, άγνωστός στη Συνοδική Παράδοση της Εκκλησίας μας, που επινοήθηκε από τον νυν Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Από πότε λοιπόν και επί τη βάσει ποιών Ιερών Κανόνων δικαιούνται οι Προκαθήμενοι να αποφασίζουν για την σύγκληση, η την ακύρωση Πανορθοδόξων Συνόδων, ερήμην της συμφώνου γνώμης των Ιεραρχιών, των οποίων προΐσταται έκαστος εξ’ αυτών; Δικαιούνται οι Προκαθήμενοι να αθετούν τον 34ο Αποστολικό Κανόνα, ο οποίος προβλέπει: «μηδέ εκείνος (ο Πρώτος κάθε Τοπικής Συνόδου) άνευ της πάντων γνώμης, (της γνώμης δηλαδή των ιεραρχών των οποίων προΐσταται), ποιείτω τι»;
Πέραν τούτου ρωτάμε: Δικαιούται ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η περί αυτόν Σύνοδος να επιμένουν στη σύγκληση της προσεχούς συνόδου της Κρήτης παρά την ρητή άρνηση  πέντε τοπικών Εκκλησιών να μην συμμετάσχουν, διότι με αιτιολογημένες δηλώσεις  των θεωρούν αναγκαία την αναβολή της;  Η Σύναξη των Προκαθημένων το 2014 επιβεβαίωσε: «Άπασαι αι αποφάσεις, κατά τε την Σύνοδον και κατά το προπαρασκευαστικόν αυτής στάδιον, λαμβάνονται καθ’ὁμοφωνίαν» (αρθ. 2α). Η ίδια αρχή κατοχυρώθηκε στον Κανονισμό Οργανώσεως και Λειτουργίας της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, τον οποίο εκπόνησε η Σύναξη των Προκαθημένων τον Ιανουάριο του 2016. Ο εν λόγω Κανονισμός μεταξύ άλλων προβλέπει ότι η Σύνοδος «συγκαλείται υπό της Α. Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου, συμφρονούντων και των Μακαριωτάτων Προκαθημένων πασών των υπό πάντων ανεγνωρισμένων κατά τόπους αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών» (αρθ.1).Ώστε λοιπόν τώρα που διανύουμε «το προπαρασκευαστικόν αυτής [της προσεχούς Συνόδου] στάδιον», κατά το οποίον δεν υπάρχει «ομοφωνία» των Προκαθημένων, αλλά πέντε εξ’ αυτών ζητούν την αναβολή της και επί πλέον δεν υφίσταται ο όρος: «συμφρονούντων και των Μακαριωτάτων Προκαθημένων», δεν δικαιούται (βάσει του ως άνω Κανονισμού), ούτε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ούτε όλες μαζί οι υπόλοιπες τοπικές Εκκλησίες να συγκροτήσουν την προσεχή Σύνοδο, αν θέλουν βέβαια να είναι συνεπείς με τον Κανονισμό.
Παρά κάτω αναφέρουν: «Οι  παρατηρήσεις και προτάσεις  των τοπικών Ορθοδόξων  Εκκλησιών στα προς επικύρωση κείμενα από την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο δεν αποτρέπουν τη σύγκλησή της. Αντιθέτως την καθιστούν επιτακτική, προκειμένου εν Συνόδω να συζητηθούν λύσεις, διευκολύνοντας τον ενδορθόδοξο διάλογο». Οι παρά πάνω πέντε Εκκλησίες δεν ζήτησαν την ακύρωση της προσεχούς συνόδου, αλλά την αναβολή της. Επομένως είναι μεν ορθό ότι «οι  παρατηρήσεις …. δεν αποτρέπουν τη σύγκλησή της», επιτρέπουν όμως την αναβολή της. Και με βάση τον ως άνω Κανονισμό υποχρεούνται οι υπόλοιπες τοπικές Εκκλησίες να σεβαστούν την γνώμη των πέντε και να αναβάλουν την σύγκλησή της.
Παρά κάτω απευθύνουν έκκληση «προς τους Ορθοδόξους πνευματικούς ηγέτες να συνειδητοποιήσουν την ευθύνη τους για την υποτίμηση της συνοδικότητας και την υπονόμευση της ενότητας των Ορθοδόξων Εκκλησιών». Κατ’ αρχήν η «έκκληση» δεν θα έπρεπε να απευθύνεται μόνον προς τους Προκαθημένους, αλλά και προς όλες τις Ιεραρχίες, των οποίων αυτοί προΐστανται. Διότι όλοι οι Ιεράρχες και όχι μόνον οι Προκαθήμενοι, φέρουν «ευθύνη» για την συγκρότηση και επιτυχή έκβαση της προσεχούς Συνόδου. Έτσι όπως εκφράζονται, παραμερίζοντας τον ρόλο και την ευθύνη του σώματος της Ιεραρχίας εκάστης τοπικής Εκκλησίας, αυτοί οι ίδιοι υποτιμούν την Συνοδικότητα και όχι οι προκαθήμενοι.
Η ενότητα των Ορθοδόξων Εκκλησιών υπονομεύεται, όταν υπονομεύεται η αλήθεια της πίστεως. Και η αλήθεια της πίστεως υπονομεύεται, όταν τα προς ψήφιση προσυνοδικά κείμενα περιέχουν κακόδοξες και αντιφατικές διατυπώσεις. Αν τα προς ψήφιση προσυνοδικά κείμενα είχαν θεολογική πληρότητα, ορθότητα και σαφήνεια και δεν περιείχαν κακόδοξες διατυπώσεις, θα είχαν καθολική αποδοχή και δεν θα υπήρχαν αντιδράσεις και διαφωνίες, ούτε θα υπήρχε ανάγκη αναβολής της προσεχούς Συνόδου. Επομένως στα ίδια τα κείμενα θα πρέπει να αναζητήσουν οι καθηγητές την υπονόμευση της ενότητος και όχι στους προκαθημένους.
Πέραν τούτου  όταν ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, μόνος αυτός στηλίτευε την περί τον αρειανό «αρχιεπίσκοπο» Κωνσταντινουπόλεως Δημόφιλο «ιερά» Σύνοδο, υπονόμευε την ενότητα της Εκκλησίας; Όταν οι αγιορείτες πατέρες δεν δέχτηκαν σε εκκλησιαστική κοινωνία τους λατινόφρονες ουνίτες του προδότη Πατριάρχη Ιωάννου Βέκκου και θυσίασαν τη ζωή τους γι’ αυτή την εμμονή τους, υπονόμευαν την ενότητα της Εκκλησίας; Όταν ο άγιος Μάρκος ο Ευγενικός είχε εναντιωθεί μέχρις εσχάτων στην ληστρική ψευδοσύνοδο Φεράρας – Φλωρεντίας υπονόμευε την ενότητα της Εκκλησίας; Όταν ο νεοφανής Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς ασκούσε δριμύτατη κριτική, σε επιστολή του προς την Ιεραρχία του Πατριαρχείου Σερβίας, σχετικά με τη σύγκληση αυτής της Μεγάλης Συνόδου, υπονόμευε την ενότητα της Εκκλησίας;
Παρά κάτω αναφέρει ότι «το consensus ουδόλως νομιμοποιεί ακύρωση Συνόδου που έχει ήδη αποφασισθεί, χρησιμοποιώντας τη τακτική της μεθοδευμένης αποχής από τις εργασίες». Το consensus μπορεί να μην νομιμοποιεί την ακύρωση της Συνόδου νομιμοποιεί όμως την αναβολή της. Η αναβολή αυτή ούτε την ενότητα της εκκλησίας υπονομεύει, ούτε «συγκεχυμένη εικόνα της Ορθοδοξίας» δίδει, ούτε «κλονισμό του πνευματικού  κύρους της» προξενεί, ούτε «διασπαστικές ενέργειες εθνοφυλετικού χαρακτήρα» δημιουργεί. Αλήθεια, που βλέπουν εθνοφυλετισμό οι καθηγητές στις παρατηρήσεις των πέντε εκκλησιών επί των προσυνοδικών κειμένων;
Τέλος το κείμενο καταλήγει: «Η τακτική ‘αποφασίσαμε να πάμε, αλλά τελικά δεν πάμε και έτσι τραυματίζουμε το κύρος της’ υποδηλώνει ατομικές αποσχιστικές σκοπιμότητες, εγκλωβισμό στον εαυτό μας και άρνηση της αποστολής της Εκκλησίας να ευαγγελίζεται την ειρήνη εις τους εγγύς και εις τους μακράν έως εσχάτου της γης». Οι πέντε τοπικές Εκκλησίες δεν αποφάσισαν να μην πάνε επειδή έτσι «τους κάπνισε», αλλ’ επειδή τα προσυνοδικά κείμενα πάσχουν σοβαρότατα, όπως εξηγήσαμε προηγουμένως. Αυτά τα ίδια τα κείμενα, επειδή τραυματίζουν, η μάλλον ακυρώνουν,  την αλήθεια της πίστεως, στη συνέχεια «τραυματίζουν» και το κύρος της Εκκλησίας. Πως δικαιολογείται να τρομάζουν οι καθηγητές από την μη συμμετοχή πέντε Εκκλησιών και να μην τρομάζουν από τον κίνδυνο νοθεύσεως της πίστεως, από τον κίνδυνο να καταντήσει η προσεχής Σύνοδος σε μια ψευδοσύνοδο;
Κλείνοντας το σχόλιό μας, εκφράζουμε την απογοήτευσή μας για το άστοχο και αποτυχημένο αυτό κείμενο. Από μια επιστημονική ομάδα καθηγητών Θεολογικής Σχολής ειλικρινά εκείνο που περιμέναμε, ήταν να τοποθετηθεί εκ νέου πάνω στα προσυνοδικά κείμενα, αφού για τα κείμενα αυτά έγινε τόσος πολύς θόρυβος, ακούσθηκαν τόσα πολλά αρνητικά σχόλια, και έγιναν τόσες πολλές δημοσιεύσεις. Επίσης να τοποθετηθεί πάνω στις εισηγήσεις της Ημερίδος που έγινε στον Πειραιά τον περασμένο Μάρτιο και, η να τις αποδεχθεί, η να τις απορρίψει με υπεύθυνο θεολογικό λόγο ερειδόμενο πάνω στην αγία Γραφή και την Κανονική και Πατερική μας Παράδοση. Έτσι μόνον θα καταξιωνόταν στη συνείδηση του πιστού λαού του Θεού ως αληθινοί θεολόγοι, συνεχιστές των μεγάλων και οικουμενικών διδασκάλων της Εκκλησίας μας και «επόμενοι τοις αγίοις Πατράσι» και όχι ως θιασώτες μιας αμφιλεγόμενης Συνόδου με οικουμενιστικές προδιαγραφές και προοπτικές.
Εκ του Γραφείου επί των Αιρέσεων και Παραθρησκειών

***   «Φρούριο» η Κρήτη ενόψει της Πανορθόδοξης Συνόδου – Εχουν επιστρατευθεί ακόμη και ελεύθεροι σκοπευτές
  Σε φρούριο έχει μετατραπεί η Κρήτη ενόψει της Πανορθόδοξης Συνόδου των Εκκλησιών και τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια.
Μεγάλος ο σχεδιασμός από την Ελληνική Αστυνομία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της Συνόδου, με τις αστυνομικές πηγές να τονίζουν πως τα μέτρα ασφαλείας και τάξης είναι τα υψηλότερα που έχουν γίνει ποτέ σε τοπικό επίπεδο. Μάλιστα την προσπάθεια του όλου εγχειρήματος ενισχύει η παρουσία ιδιωτικών αστυνομικών αμερικανικής υπηκοότητας που έχουν εγκατασταθεί στο νησί.
Η δυσκολία του όλου εγχειρήματος έγκειται στον μεγάλο αριθμό των Προκαθημένων και των αντιπροσωπειών τους καθώς θα βρίσκονται για αρκετές ημέρες στο νησί, στις μετακινήσεις τους και στις συναντήσεις που θα έχουν σε εξωτερικούς χώρους και φυσικά υπό του κλίματος που διακατέχει ολόκληρη την Ευρώπη σε επίπεδο τρομοκρατίας.
Για την Ελληνική Αστυνομία, η διεξαγωγή της Πανορθόδοξης Συνόδου αποτελεί ένα στοίχημα το οποίο και θα πρέπει να στεφθεί από επιτυχία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του cretalive, ο σχεδιασμός της επιχείρησης περιλαμβάνει μέχρι και ελεύθερους σκοπευτές ακροβολισμένους στους εξωτερικούς χώρους όπου θα συγκεντρωθούν οι Προκαθήμενοι των Εκκλησιών.

Οπως είναι φυσικό,την ασφάλεια από πλευράς θαλάσσης έχει αναλάβει το Λιμενικό Σώμα όπου επίσης βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση, προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία η Σύνοδος αλλά και η ασφάλεια των συμμετεχόντων σ” αυτήν, όσον αφορά τη δική τους συνδρομή.
Επίσημο δείπνο στον Οικουμενικό Πατριάρχη
Επίσημο δείπνο προς τιμήν των ορθοδόξων προκαθημένων παρέθεσε το βράδυ της Τετάρτης, η Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου.
Το μενού περιελάμβανε παραδοσιακές νοστιμιές της Κρήτης, όπως αγριόχορτα, μυζήθρα, κρητικά πιτάκια αλλά και άφθονο ρακόμελο.


Στα Χανιά αναμένεται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος στις 9 το βράδυ θα παραθέσει εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης επίσημο δείπνο προς τιμήν των Προκαθήμενων των εκκλησιών που βρίσκονται στην Κρήτη για τις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου
Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο τύπου της Συνόδου στην Κρήτη, κατέφθασαν χθες ο αρχιεπίσκοπος Τσεχίας και Σλοβακίας Ραστίσλαβ, o πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος και ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος. Σήμερα, αναμένονται ο πατριάρχης Ρουμανίας Δανιήλ, ο αρχιεπίσκοπος Πολωνίας Σάβα, ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος καθώς και ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος.
O οικουμενικός πατριάρχης επισκέφθηκε και τον χώρο της Ορθόδοξης Ακαδημίας όπου θα τελεστούν οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου συνομίλησε με το προσωπικό και για μια ακόμα φορά εξέφρασε την ευχή στη Σύνοδο να προσέλθουν όλοι οι ορθόδοξοι ιεράρχες.

 Πηγή πληροφοριών & Φωτό: cretalive, zarpanews, ΑΠΕ-ΜΠΕ, iefimerida


***  Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Η ευθύνη όσων Εκκλησιών δεν θα έρθουν στην Κρήτη θα τις βαρύνει»
Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας για την υποδοχή του Στην Κρήτη έφτασε,σήμερα το μεσημέρι , ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Στο αεροδρόμιο...
 Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας για την υποδοχή του
Στην Κρήτη έφτασε, σήμερα το μεσημέρι , ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Στο αεροδρόμιο παρέστησαν πολλοί επίσημοι ενώ δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας και έντονη η παρουσία αστυνομικής δύναμης.
Ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας συνομίλησε με εκπροσώπους της Εκκλησίας της Κρήτης, δημοσιογράφους και πολιτικούς που τον περίμεναν. Από τους την Τοπική Αυτοδιοίκηση τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχθηκαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Απόστολος Βουλγαράκης και ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας.
O Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε μία σύντομη δήλωση λέγοντας ότι η απόφαση κάποιων να μην έρθουν θα τους βαρύνει.
Τόνισε δε πως αυτή η απόφαση επισκιάζει το ιστορικό γεγονός.
Ευχήθηκε μάλιστα οι εκκλησίες να αναθεωρήσουν την απόφαση τους ενώ αναφέρθηκε στις επισκέψεις του στην Κρήτη αλλά και στη φιλοξενία των κατοίκων.
Τέλος, αναφέρθηκε στον κόπο που χρειάστηκε για τη προετοιμασία της Συνόδου και ευχαρίστησε όσους παρέστησαν για την υποδοχή.
Στη συνέχεια , αποχώρησε από το αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης».
Βίντεο : Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στην Κρήτη για τη Μεγάλη Σύνοδο  , https://youtu.be/DicFfRFfQKg   .-
***  Η Πανορθόδοξη Σύνοδος ανέδειξε το μεγάλο χάσμα ανάμεσα στο ρωσικό πατριαρχείο και στο οικουμενικό πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως

Σύμφωνα με ξένο δημοσίευμα η Αγία και Μεγάλη Σύνοδο  όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, θα ξεκινήσει την Παρασκευή στην Κρήτη, αλλά  πριν ακόμη αρχίσει ανέδειξε  ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ του οικουμενικού πατριαρχείου και του ρωσικού πατριαρχείου.
Η έκτακτη σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αποφάσισε την Τρίτη ότι ο Ρώσος  Πατριάρχης Κύριλλος θα απέχει  από την Σύνοδο, αφού οι Ορθόδοξες Εκκλησίες της Γεωργίας, της Σερβίας, της Βουλγαρίας και της Αντιόχειας αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν.
«Όλες οι Εκκλησίες πρέπει να συμμετέχουν στην  Πανορθόδοξη Σύνοδο », δήλωσε ο Μητροπολίτης Ilarion Alfeyev, πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας , και συνεχίζοντας τόνισε ότι «μόνο στην περίπτωση που  αυτή θα ήταν πλήρεις οι αποφάσεις  που θα λαμβάνονταν και   έγκυρες». Η Μόσχα ζήτησε η σύνοδο αυτή  να αναβληθεί.
«Στα 55 χρόνια που έχουν περάσει  για να οργανωθεί η Πανορθόδοξη Σύνοδο  έχουμε μιλήσει για το γεγονός ότι αυτή θα πρέπει να αποτελεί έναν ενοποιητικό παράγοντα για την Εκκλησία, και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να προκαλέσει διαιρέσεις», υπογράμμισε ο Μητροπολίτης  Ιλαρίωνας.
«Αν κρίνουμε από την προπαρασκευαστική διαδικασία η οποία δεν ήταν  πλήρης και με βάση ότι ορισμένα προβλήματα που δεν έχουν ακόμη επιλυθεί, είναι καλύτερα να αναβληθεί η σύνοδο αυτή  από το να κάνουμε πράγματα βιαστικά και πάνω απ “όλα με την  απουσία πολλών τοπικών Εκκλησιών. Δεν μπορεί να υπάρξει μια πανορθόδοξη Σύνοδο , εάν μία ή περισσότερες τοπικές Εκκλησίες δεν είναι παρούσες », προειδοποίησε ο Ρώσος  Μητροπολίτης .
Ωστόσο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ως επικεφαλής της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αποφάσισε ότι η Αγία και Μεγάλη Σύνοδο  θα πραγματοποιηθεί  ως έχει  με τις υπόλοιπες εννέα Εκκλησίες.
Δυτικοί αναλυτές λένε ότι η κίνηση Πατριάρχη Κυρίλλου να απέχει  από την σύνοδο δείχνει ότι υπάρχει μια μάχη εξουσίας μεταξύ των δύο Πατριαρχών που αποτελεί συνέχεια των δύο Εκκλησιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είπε ότι ο Κύριλλος θέλει η Μόσχα να γίνει η «τρίτη Ρώμη», επειδή διαθέτει μεγάλη  δύναμη.
Ο αγώνας αυτός έχει και πολιτική διάσταση καθώς το οικουμενικό πατριαρχείο αντιπροσωπεύει τη Δύση που στέκεται ενάντια στην  Ρωσία.
Το θέμα με την Ουκρανία έχει αυξήσει την ένταση στα δύο πατριαρχεία. Οι ειδικοί δυτικοί εμπειρογνώμονες  επισημαίνουν επίσης τη στενή σχέση μεταξύ  του Πατριάρχη κκ. Κυρίλλου και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Από την άλλη πλευρά, Βαρθολομαίος έχει στενούς δεσμούς με τον Λευκό Οίκο και με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και το ελληνοαμερικανικό  λόμπι.
Οι αναλυτές λένε ακόμη ότι υπάρχει ένας ανελέητος  μυστικό «πόλεμος» για το πώς μπορεί θα  επηρεαστεί  κάθε μία από τις δύο μεγάλες εκκλησίες .
Παρατηρητές τονίζουν  ότι η Κωνσταντινούπολη έχει  πιο φιλελεύθερη στάση σε σχέση  με την μη-φιλελεύθερη Μόσχα. Ο Βαρθολομαίος θέλει η Ορθόδοξη Εκκλησία να «ακουμπήσει» περισσότερους ανθρώπους, ενώ ο Κύριλλος είναι εναντίον των δυτικών αξιών και της ομοφυλοφιλίας.
Υπό την ηγεσία του Βαρθολομαίου, το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως έχει καταφέρει να απευθυνθεί στον κόσμο και να καθιερωθεί .
Το ζήτημα μεταξύ της Ρωσίας και του Οικουμενικού πατριαρχείου είναι επίσης εμφανής στην Ουκρανία. Το Πατριαρχείο του Κιέβου  πιστεύει ότι υπάρχει  βάση για την ανακήρυξη  μιας αυτόνομης Εκκλησίας.
Το Πατριαρχείο Μόσχας, από την άλλη πλευρά, εγείρει αξιώσεις επί συγκεκριμένων μοναστηριών  και εκκλησιαστικών κοινοτήτων  στην Ουκρανία από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Petro Poroshenko κάλεσε πρόσφατα την Κωνσταντινούπολη  να αναγνωρίσει το Πατριαρχείο του Κιέβου .
Ωστόσο, η επιρροή του Βαρθολομαίου είναι περιορισμένη σε σύγκριση με τη δύναμη του Κυρίλλου ο οποίος έχει ένα «ποίμνιο» από 100 εκατομμύρια πιστούς. Ο Βαρθολομαίος μπορεί να είναι ο επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά ο Ρώσος πατριάρχης Κύριλλος έχει τους αριθμούς με το μέρος του .
Όσον αφορά την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο , αρκετοί Πατριάρχες  εξέφρασαν τη διαφωνία τους σε σχέση με το πώς θα κάθονταν οι προκαθήμενοι στην Πανορθόδοξη Σύνοδο.
Το πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης επιθυμούσε ο οικουμενικός πατριάρχης  Βαρθολομαίος να καθίσει  στην κεφαλή του τραπεζιού, ενώ οι σλαβικές Εκκλησίες καταδίκασαν την επιλογή αυτή και την κατήγγειλαν ως «παπική πρακτική»,  που είναι  ενάντια στην αρχή της ισοτιμίας μεταξύ των Προκαθημένων των Εκκλησιών.
Σε καθαρά θρησκευτικά θέματα, οι Πατριάρχες διαφωνούν για το περιεχόμενο ορισμένων εγγράφων, τα οποία θα πρέπει η σύνοδο   να συζητήσει και να εκδώσει, μεταξύ των οποίων και η σχέση μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών και των άλλων χριστιανικών δογμάτων.
Παρ “όλα αυτά, η Πανορθόδοξη Σύνοδο θα προχωρήσει όπως έχει προγραμματιστεί, δεδομένου ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι ο μόνος που έχει την εξουσία να την αναβάλει ή να την ακυρώσει.

*** Κοτζιάς προς Πατριάρχες: «Κοσμικοί και Εκκλησία μπορούν να πορευτούν μαζί»

Για συμπόρευση κράτους εκκλησίας έκανε λόγο ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε στους Προκαθήμενους της Ορθόδοξης Εκκλησίας, στο Νεώριο του Μώρο.
Ο κ. Κοτζιάς μιλώντας στους Πατριάρχες της Ορθοδοξίας που θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο, ανέφερε ότι κράτος και εκκλησία ενώνονται από το έργο της φροντίδας των ανθρώπων, του ποιμνίου και τόνισε πως κοσμικοί και Εκκλησία μπορούν να πορευτούν μαζί στη θεραπεία των προβλημάτων των πολιτών:
«Μας ενώνει το τρυφερό έργο της φροντίδας των ανθρώπων εσείς με το κοινωνικό σας έργο και τη φροντίδα της ψυχής και εμείς με τη δράση μας και την προσπάθειά μας να ανταποκριθούμε στα όνειρα και τις ελπίδες των ανθρώπων και αυτό αποδεικνύει ότι κοσμικοί και Εκκλησία μπορούν να πορεύονται μαζί στη θεραπεία των προβλημάτων του ποιμνίου, των πολιτών» δήλωσε ο κ.Κοτζιάς.
Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης αφού ευχαρίστησε τον κ. Κοτζιά για τη φιλοξενία και το δείπνο ευχήθηκε στον πρωθυπουργό και τα μέλη της κυβέρνησης «δύναμη και φωτισμό» για να αντιμετωπίσει την παρούσα κρίση που περνούν οι πολίτες της χώρας, ενώ ανέφερε ότι η Σύνοδος συμβάλλει στην ενότητα των Ορθοδόξων εκκλησιών οι οποίες αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα από θρησκευτική μισαλλοδοξία:
 «Η Μεγάλη και Αγία Σύνοδος συμβάλλει στην ενότητα και την παγκόσμια προβολή του μηνύματος της Ορθοδοξίας η οποία δεν αποτελεί πολιτικό μόρφωμα ή φιλοσοφική δοξασία αλλά την αποκαλυφθείσα σωτήριον αλήθεια της ζωής της επιγείου και της αιωνίας.
Συγχαίρουμε Υπουργέ για την προσφορά στον ελληνικό λαό για τη δύσκολη αυτή περίοδο και σας ευχαριστούμε για τη φιλοξενία και το δείπνο και μάλιστα στην ιστορική, ηρωική και αγιοτόπο μεγαλόνησο της Κρήτης, πολύτιμο τμήμα της Εκκλησίας του Αγιοτάτου Οικουμενικού Θρόνου.
Ευχόμαστε στον Πρωθυπουργό και στα μέλη της κυβέρνησης υγεία και δύναμη και φωτισμό ώστε να συμβάλλετε ουσιαστικά στην αντιμετώπισης της παρούσης, παροδικής κρίσης ώστε να συνεχίσει ο λαός την ειρηνική συνύπαρξη».  flashnews.gr, newsbeast.gr
***  Επίσημο δείπνο προς τιμήν των Προκαθημένων
Επίσημο δείπνο προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη και των Προκαθήμενων των εκκλησιών που βρίσκονται στην Κρήτη για τις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου παρέθεσε  ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς,εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης , στο Ναυτικό Μουσείο Χανίων εκεί όπου χτυπάει η καρδιά της Ορθοδοξίας.
 Στην διάρκεια του δείπνου υπήρξε προσφώνηση από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά που εκπροσωπεί την κυβέρνηση  και η αντιφώνηση εν συνεχεία του κ. Βαρθολομαίου κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο Πατριαρχείο της Αντιοχείας στέλνοντας μήνυμα ενότητας και παρά το γεγονός ότι και επισήμως ολοκληρώθηκαν οι αφίξεις και των 10 Προκαθημένων.
Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες ,ήδη έχει συσταθεί μια τριάδα προκαθήμενων που έχουν ξεκινήσει αγώνα να έρθουν σε επικοινωνία με τις αντιφωνούσες Εκκλησίες ως ύστατη προσπάθεια να ρίξουν γέφυρες.  Νίκος Κοτζιάς επίσημο γεύμα Μεγάλη Συνοδος Χανιά :

https://youtu.be/oqatfwjGnq4  .-
dipno_panorthodox4Να σημειωθεί ότι ο  Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης παραβρέθηκε σε συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και τους επικεφαλής των Ορθόδοξων Εκκλησιών στο Ναυτικό Μουσείο Χανίων.
dipno_panorthodox2 dipno_panorthodox5 dipno_panorthodox3 dipno_panorthodox6
neakriti.gr
 *** Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Η ευθύνη όσων Εκκλησιών δεν θα έρθουν στην Κρήτη θα τις βαρύνει»
vartholomaios
Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας για την υποδοχή του
Στην Κρήτη έφτασε,σήμερα το μεσημέρι , ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Στο αεροδρόμιο παρέστησαν πολλοί επίσημοι ενώ δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας και έντονη η παρουσία αστυνομικής δύναμης.
Ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας συνομίλησε με εκπροσώπους της Εκκλησίας της Κρήτης, δημοσιογράφους και πολιτικούς που τον περίμεναν. Από τους την Τοπική Αυτοδιοίκηση τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχθηκαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Απόστολος Βουλγαράκης και ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας.
O Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε μία σύντομη δήλωση λέγοντας ότι η απόφαση κάποιων να μην έρθουν θα τους βαρύνει.
Τόνισε δε πως αυτή η απόφαση επισκιάζει το ιστορικό γεγονός.
Ευχήθηκε μάλιστα οι εκκλησίες να αναθεωρήσουν την απόφαση τους ενώ αναφέρθηκε στις επισκέψεις του στην Κρήτη αλλά και στη φιλοξενία των κατοίκων.
Τέλος, αναφέρθηκε στον κόπο που χρειάστηκε για τη προετοιμασία της Συνόδου και ευχαρίστησε όσους παρέστησαν για την υποδοχή.
Στη συνέχεια , αποχώρησε από το αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης».
Βίντεο  : Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στην Κρήτη για τη Μεγάλη Σύνοδο  , https://youtu.be/DicFfRFfQKg  .- 

*** Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης: Η Σύνοδος των Οικουμενιστών έληξε, πριν να αρχίσει. Νίκη των Ορθοδόξων.


Πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Ζήσης Ὁμότιμος Καθηγητὴς Α.Π.Θ. Δόξα τῷ Θεῷ. Ζῇ Κύριος ὁ Θεός. Μεθ᾽ ἡμῶν ὁ Θεός, γνῶτε...

~ Πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Ζήσης
Ὁμότιμος Καθηγητὴς Α.Π.Θ.
Δόξα τῷ Θεῷ. Ζῇ Κύριος ὁ Θεός. Μεθ᾽ ἡμῶν ὁ Θεός, γνῶτε ἔθνη καὶ ἡττᾶσθε. Οὐκ ἀρνησόμεθά σε φίλη Ὀρθοδοξία. Τῶν Ἀποστόλων τὸ κήρυγμα καὶ τῶν Πατέρων τὰ δόγματα τῇ Ἐκκλησίᾳ μίαν τὴν πίστιν ἐκράτυνεν.
Αὐθόρμητα ἀναβλύζουν μέσα ἀπὸ τὶς καρδιὲς τῶν ἁπανταχοῦ Ὀρθοδόξων οἱ βιβλικὲς αὐτές, πατερικὲς καὶ λειτουργικὲς δοξολογικὲς ἐκφράσεις, γιατὶ οἱ ἐπὶ ἕνα αἰώνα τώρα προσπάθειες νὰ ἁλωθεῖ ἐκ τῶν ἔσω ἡ Ἐκκλησία ἀπὸ παλαιὲς καὶ νέες αἱρέσεις, ἰδιαίτερα ἀπὸ τὸν νέο Γνωστικισμὸ καὶ Συγκρητισμὸ τοῦ Οἰκουμενισμοῦ, ἀπέτυχαν.
Ἡ Σύνοδος τῆς Κρήτης, ποὺ ἐπρόκειτο ἐντὸς τῶν προσεχῶν ἡμερῶν νὰ νομιμοποιήσει τὸν Οἰκουμενισμὸ καὶ νὰ ἀναγνωρίσει ὡς ἐκκλησίες τὶς αἱρέσεις τοῦ Παπισμοῦ καὶ τοῦ Προτεσταντισμοῦ, διελύθη εἰς τὰ ἐξ ὧν συνετέθη. Ἡ βλασφημία κατὰ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος, ποὺ συνετελεῖτο μὲ τὴν σύγκληση τῆς κακῆς αὐτῆς συναγωγῆς τὴν ἡμέρα τῆς Ἁγίας Πεντηκοστῆς, ἐστράφη ἐναντίον τῶν ὀργανωτῶν της. Τὸ Ἅγιον Πνεῦμα ἐνήργησε καὶ ἔπνευσε ἐνωρίτερα. Ἐφώτισε τοὺς ἱεράρχες τῶν Ἐκκλησιῶν Βουλγαρίας, Γεωργίας, Σερβίας, Ἀντιοχείας καί, τελευταῖα καὶ ἀποφασιστικά, τῆς Μεγάλης Ρωσίας, ὥστε νὰ μὴ συμμετάσχουν στὴν περίεργη αὐτὴ καὶ ἄγνωστη στὴν ἐκκλησιαστικὴ ἱστορία σύναξη ἐπιλεγμένων οἰκουμενιστῶν ἀντιπροσώπων μὲ προειλημμένες ἀποφάσεις καὶ προκατασκευασμένα σὲ ἐπιτροπὲς «ἡμετέρων» ἀντορθόδοξα κείμενα. Ἐφώτισε πολλοὺς ἀρχιερεῖς τῶν ἄλλων τοπικῶν ἐκκλησιῶν νὰ πράξουν ἐξ ἀρχῆς ὅ,τι ἔπραξε στὸ τέλος ὁ Ἅγιος Μᾶρκος ὁ Εὐγενικός, νὰ ἀρνηθοῦν νὰ μετάσχουν καὶ νὰ ὑπογράψουν κείμενα, χωρὶς νὰ ἔχουν τὴν δυνατότητα νὰ ὁμιλήσουν καὶ νὰ ψηφίσουν, ἀναγκασμένοι νὰ νομιμοποιήσουν μία συνοδικὴ διαδικασία πολὺ χειρότερη καὶ τῆς Φερράρας-Φλωρεντίας, νὰ δεχθοῦν τὴν πρωτάκουστη προσβολὴ τῆς ἰσότητος τῶν ἐπισκόπων, μὲ τὸ νὰ μὴ συγκαλοῦνται ὅλοι οἱ συνεπίσκοποί τους νὰ συζητήσουν, νὰ συναποφασίσουν, νὰ συμψηφίσουν.
Ἐφώτισε καὶ τὴν Ἱεραρχία τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος στὴν τελευταία της συνέλευση νὰ προτείνει, σχεδὸν ὁμόφωνα, διορθώσεις καὶ βελτιώσεις ποὺ συμφωνοῦν μὲ ὅσα οἱ ἀναφερθεῖσες τοπικὲς ἐκκλησίες προβάλλουν ὡς λόγους τῆς μὴ συμμετοχῆς τους σὲ ὀργανωτικὰ καὶ θεολογικὰ ζητήματα. Θὰ ἦταν καλύτερο βέβαια νὰ μὴ μετάσχει καὶ ἡ Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος ἐξ ἀρχῆς, ὥστε νὰ ἀποδυναμώσει καὶ τὸ προβαλλόμενο ἀνόητο ἐπιχείρημα περὶ δῆθεν ἐθνοφυλετικῶν κινήτρων, ποὺ ἐνεργοῦν στὶς ἐκκλησίες ποὺ δὲν συμμετέχουν. Οἱ οὐσιαστικὲς ἀλλαγὲς ποὺ προτείνει ἡ Ἱεραρχία τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος καὶ οἱ δικαιοδοσιακὲς εἰσπηδήσεις ποὺ ἐπιδιώκει νὰ ἀποτρέψει μὲ τὶς προτάσεις της ὀφείλονται σὲ ἐθνοφυλετικὰ κριτήρια; Ὑπάρχει κίνδυνος ὁρατὸς καὶ δικαιολογημένος τὰ ἐθνοφυλετικὰ κριτήρια νὰ ἀποδοθοῦν σὲ ὅσους ἐπιμένουν νὰ στηρίζουν τὸν ὁμόφυλο, ὁμαίμονα καὶ ὁμόγλωσσο πατριάρχη, στὴν ἀποδεδειγμένα οἰκουμενιστική, ἀντορθόδοξη καὶ ἀντιπατερικὴ πορεία τῆς Συνόδου. Θὰ βρεθεῖ σὲ πολὺ δύσκολη θέση ὁ ἀρχιεπίσκοπος κ. Ἱερώνυμος, ὅταν θὰ διαπιστώσει ὅτι οἱ ἀνατρεπτικὲς τοῦ Οἰκουμενισμοῦ προτάσεις τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος θὰ ἀπορριφθοῦν, διότι ἡ ὑποστήριξη τοῦ Οἰκουμενισμοῦ εἶναι ὁ λόγος ποὺ ἐπιβάλλει στοὺς οἰκουμενιστὰς νὰ συγκαλέσουν ὁπωσδήποτε, ἔστω καὶ κολοβή καὶ κουτσουρεμένη, τὴν Σύνοδο. Ἂν ἡ ἀπουσία τόσων ἐκκλησιῶν δὲν πείθει τοὺς ὀργανωτὰς νὰ ἀναβάλουν τὴν σύνοδο καὶ νὰ συζητήσουν γιὰ τὴν ἐπίτευξη ὁμοφωνίας, θὰ δεχθοῦν τὶς προτάσεις τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος καὶ μάλιστα στὸ θέμα τῆς αὐτονόμησης τῶν λεγομένων «Νέων Χωρῶν», ποὺ ἔχει καταντήσει αἰτία πολέμου μεταξὺ Φαναρίου καὶ Ἀθήνας; Φοβούμαστε καὶ ἀνησυχοῦμε ὅτι, ἐπειδὴ πολλοὶ προκαθήμενοι ἔχουν καταντήσει πάπες, ὅπως εὔστοχα ἐγράφη ἀπὸ λογιώτατο καὶ εὐσεβέστατο συμπρεσβύτερο, καὶ συχνά δὲν λειτουργοῦν συνοδικά, θὰ ἀγνοηθοῦν οἱ δεσμευτικὲς ἀποφάσεις τῆς Ἱεραρχίας, καὶ ἡ μία καὶ μοναδικὴ ψῆφος τοῦ ἀρχιεπισκόπου κ. Ἱερωνύμου θὰ ἐνισχύσει τὸν Οἰκουμενισμὸ τῶν συνοδικῶν κειμένων καὶ τὸν ἐθνοφυλετισμὸ τῶν ἑλληνοφώνων ἐκκλησιῶν. Ἀνησυχοῦμε καὶ προσευχόμαστε νὰ ἀποτραπεῖ αὐτὴ ἡ ἐξέλιξη.
Ἐφώτισε τὸ Ἅγιο Πνεῦμα καὶ τοὺς Ἁγιορεῖτες, πρῶτα τοὺς κελλιῶτες καὶ λίγο καθυστερημένα τὴν Ἱερὰ Κοινότητα, νὰ ἐκφράσουν τὴν ἀντίθεσή τους, ὄχι ἐθνοφυλετικά, ἀλλὰ θεολογικὰ γιὰ τὸ περιεχόμενο τῶν συνοδικῶν κειμένων. Ἐφώτισε, τέλος, πολλοὺς ἀπὸ τὰ λοιπὰ μέλη τῆς Ἐκκλησίας, ποὺ ἀποτελοῦν ἕνα εὐρύτερο, συνοδικὸ σῶμα, συγκροτοῦν καὶ ἐκφράζουν τὴν συνείδηση τοῦ πληρώματος τῆς Ἐκκλησίας, ἐπισκόπους, πρεσβυτέρους, διακόνους, μοναχούς, λαϊκούς, σὲ ἡμερίδες, στὸ διαδίκτυο, στὸν ἔντυπο τύπο, μὲ συγκέντρωση χιλιάδων ὑπογραφῶν καὶ σύνταξη πλήθους κειμένων νὰ ἐκφράσουν τὴν ἀνησυχία τους γιὰ τὶς θεολογικὲς ἐκτροπὲς καὶ καινοτομίες τῶν συνοδικῶν κειμένων.
Παράλληλα καὶ ὑπεράνω τῆς προετοιμασίας τῆς συνόδου τῆς Κρήτης λειτουργοῦσε καὶ λειτουργεῖ μία ὄντως εὐρεῖα Μεγάλη καὶ Ἁγία Σύνοδος τοῦ πληρώματος τῆς Ἐκκλησίας, τῇ ἐπιστασίᾳ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος, τὸ Ὁποῖον «ὅλον συγκροτεῖ τὸν θεσμὸν τῆς Ἐκκλησίας» καὶ ὄχι κολοβὲς καὶ ἐλλιπεῖς συνόδους. Εἶναι βέβαιο, ὅτι τὸ Ἅγιο Πνεῦμα ἀπουσιάζει ἐκεῖ ὅπου ὑποστηρίζονται οἱ αἱρέσεις καὶ οἱ πλάνες· οἱ Μονοφυσίτες Ἀντιχαλκηδόνιοι, οἱ Παπικοὶ καὶ οἱ Προτεστάντες, κατὰ σταθερὴ καὶ ὁμόφωνη γνώμη τῶν Ἁγίων Πατέρων, εἶναι αἱρετικοί, δὲν εἶναι ἐκκλησίες, καὶ ἂς προσπαθοῦν μὲ σοφιστεῖες καὶ παρερμηνεῖες νεωτερίζοντες καὶ «Καιρο»σκοποῦντες «ἐπίσκοποι» καὶ «καθηγηταί», ἔχοντες πολλοὶ ἐξ αὐτῶν πορισμὸν τὴν δυσσέβειαν, νὰ διαστρέψουν τὴν ἀλήθεια καὶ νὰ παρασύρουν τοὺς ἀσταθεῖς καὶ ἀμφιβάλλοντες.
Τολμοῦν οἱ δυστυχεῖς καὶ ἀξιολύπητοι, νὰ ἐπικαλοῦνται ἀκόμη καὶ τὸν Ἅγιο Μᾶρκο τὸν Εὐγενικό, ὡς φιλοπαπικό, αὐτὸν ποὺ ἀπεκλήθη «ἀντίπαπας» καὶ «παπομάστιξ». Θὰ τρέχουν νὰ κρυφθοῦν γιὰ νὰ ἀποφύγουν τὰ τραύματα, ἂν παρουσιάσουμε ἐδῶ ὅσα λέγει ὁ ῞Αγιος Μᾶρκος γιὰ τοὺς Λατίνους, ἀλλὰ καὶ γιὰ τοὺς λατινόφρονες. Κουρασθήκαμε ἐπὶ δύο δεκαετίες σχεδὸν τώρα νὰ παρουσιάζουμε ὅσα Πατέρες, Σύνοδοι καὶ Ἅγιοι λέγουν γιὰ τοὺς Παπικοὺς καὶ τοὺς Προτεστάντες ὡς αἱρετικούς. Γιὰ νὰ μὴ μακρύνουμε τὸ κείμενο μὲ πάμπολλες μαρτυρίες παραθέτουμε ἐλάχιστες μόνον, γιὰ νὰ αἰσχυνθοῦν καὶ ἐντραποῦν οἱ ἀντιπατερικοὶ συνοδικοὶ καὶ οἱ συνοδοιποροῦντες λαϊκοὶ σύμβουλοι, ἰδιαίτερα ὅσοι ἐτόλμησαν αὐτὲς τὶς ἡμέρες, ἀποκαλύπτοντας τὶς προθέσεις καὶ τὴν πίστη τῶν «συνοδικῶν» τῆς Κρήτης, νὰ ἰσχυρισθοῦν ὅτι ὁ Παπισμὸς εἶναι ἐκκλησία, ὅπως ἔπραξαν οἱ τὰ πρῶτα φέροντες καὶ ἄγοντες τὰ τῆς συνόδου μητροπολίτες Γαλλίας Ἐμμανουὴλ καὶ Μεσσηνίας Χρυσόστομος. Ὁ Μ. Φώτιος ἀναφερόμενος μόνον στὴν παπικὴ αἵρεση τῆς ἐκπορεύσεως τοῦ Ἁγίου Πνεύματος «καὶ ἐκ τοῦ Υἱοῦ» (Filioque) γράφει: «Τὶς οὐ κλείσει τὰ ὦτα πρὸς τὴν ὑπερβολὴν τῆς βλασφημίας ταύτης; Αὕτη κατὰ τῶν Εὐαγγελίων ἵσταται, πρὸς τὰς ἁγίας παρατάσσεται Συνόδους· τοὺς μακαρίους καὶ ἁγίους παραγράφεται Πατέρας, τὸν Μέγαν Ἀθανάσιον, τὸν ἐν θεολογίᾳ περιβόητον Γρηγόριον, τὴν βασίλειον τῆς Ἐκκλησίας στολήν, τὸν Μέγαν Βασίλειον, τὸ χρυσοῦν τῆς οἰκουμένης στόμα, τὸ τῆς σοφίας πέλαγος, τὸν ὡς ἀληθῶς Χρυσόστομον. Καὶ τὶ λέγω τὸν δεῖνα ἢ τὸν δεῖνα; Κατὰ πάντων ὁμοῦ τῶν ἁγίων προφητῶν, ἀποστόλων, ἱεραρχῶν, μαρτύρων, καὶ αὐτῶν τῶν δεσποτικῶν φωνῶν ἡ βλάσφημος αὕτη καὶ θεομάχος φωνὴ ἐξοπλίζεται»[1]. Ὁ ὅσιος Μελέτιος Γαλησιώτης ὁ Ὁμολογητής (13ος αἰώνας) σὲ ποίημά του μὲ τίτλο «Ὅτι αἱρετικοὶ εἰσιν οἱ Ἰταλοὶ καὶ οἱ συγκοινωνοῦντες αὐτοῖς ἀπόλλυνται» γράφει:
Μέγιστα γὰρ ἐσφάλησαν καὶ πάμπολλα Λατῖνοι
πᾶς τῶν Πατέρων ὁ χορὸς αὐτοὺς καταδικάζει,
αἱρετικοῖς συντάττεται καὶ σύμπας ὁ Λατίνοις
συγκοινωνῶν μεμέρισται Χριστοῦ καὶ τῶν Ἁγίων[2].
Ὁ Ἅγιος Γρηγόριος ὁ Παλαμᾶς στὴν ἀρχὴ τοῦ «Πρώτου Ἀποδεικτικοῦ Λόγου περὶ τῆς ἐκπορεύσεως τοῦ Ἁγίου Πνεύματος» γράφει ὅτι «ὁ δεινὸς καὶ ἀρχέκακος ὄφις», δηλαδὴ ὁ Διάβολος, ποὺ ἐγέννησε τοὺς Ἀρείους, Ἀπολιναρίους, Εὐνομίους καὶ Μακεδονίους, αὐτὸς παρέσυρε καὶ τοὺς «αὐτῷ πειθηνίους Λατίνους» στὴν αἵρεση τοῦ Filioque, τὴν ὁποία ἂν δὲν ἀποκηρύξουν δὲν πρόκειται ποτὲ νὰ τοὺς δεχθοῦμε σὲ κοινωνία· «οὐδέποτ᾽ ἂν ὑμᾶς, κοινωνοὺς δεξαίμεθα, μέχρις ἂν καὶ ἐκ τοῦ Υἱοῦ τὸ Πνεῦμα λέγητε»[3]. Ὁ Ἅγιος Συμεὼν Θεσσαλονίκης ὁ Μυσταγωγός (1416/17-1429), λέγει ὅτι τὸν ἑκάστοτε πάπα «οὐ μόνον οὐ κοινωνικὸν ἔχομεν, ἀλλὰ καὶ αἱρετικὸν ἀποκαλοῦμεν»[4]καὶ ὅτι δὲν ὑπάρχει στὸν Παπισμὸ Ἅγιο Πνεῦμα, ὅλα ἐκεῖ εἶναι ἀχαρίτωτα: «Βλασφημοῦσιν ἄρα οἱ καινοτόμοι καὶ πόρρω τοῦ Πνεύματός εἰσι, βλασφημοῦντες κατὰ τοῦ Πνεύματος, καὶ οὐκ ἐν αὐτοῖς ὅλως τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον· διὸ καὶ τὰ αὐτῶν ἀχαρίτωτα, ὡς τὴν χάριν τοῦ Πνεύματος ἀθετούντων καὶ ὑποβιβαζόντων αὐτό…διὸ καὶ τὸ Πνεῦμα οὐκ ἐν αὐτοῖς τὸ Ἅγιον, καὶ οὐδὲν πνευματικὸν ἐν αὐτοῖς καὶ καινὰ πάντα καὶ ἐξηλλαγμένα τὰ ἐν αὐτοῖς καὶ παρὰ τὴν θείαν παράδοσιν»[5].
Ἂς προσθέσουμε τέλος καὶ μία ἀληθινὴ πανορθόδοξη συνοδικὴ ἀπόφαση, τῶν μέσων τοῦ 19ου αἰῶνος, πρὶν νὰ κυριαρχήσει ἡ παναίρεση τοῦ Οἰκουμενισμοῦ καὶ καταλάβει τὴν Κωνσταντινούπολη καὶ δι᾽ αὐτῆς πολλὲς ἄλλες τοπικὲς ἐκκλησίες. Σὲ ἀπάντησή τους οἱ πατριάρχες τῆς Ἀνατολῆς πρὸς τὸν πάπα Πῖον Θ´ (1848) ὁ ὁποῖος τοὺς καλοῦσε νὰ ἑνωθοῦν ἀναγνωρίζοντας τὸ πρωτεῖο του, τοῦ γράφουν ὅτι ἀνάμεσα στὶς αἱρέσεις τὶς παλαιὲς κυριαρχοῦσε ὁ Ἀρειανισμός, τώρα κυριαρχεῖ ὁ Παπισμός, ὁ ὁποῖος, μολονότι φαίνεται ἀκμαῖος καὶ ἰσχυρός, ὅπως ἦταν καὶ ἐκεῖνος, θὰ καταβληθεῖ καὶ αὐτὸς καὶ θὰ ἀποδυναμωθεῖ: «Τούτων τῶν πλατυνθεισῶν, κρίμασιν οἷς οἶδεν Κύριος, ἐπὶ μέγα μέρος τῆς οἰκουμένης αἱρέσεων, ἦν ποτὲ ὁ Ἀρειανισμός, ἔστι δὲ τὴν σήμερον καὶ ὁ Παπισμός· ἀλλὰ καὶ οὗτος (ὥσπερ κακεῖνος ὁ ἤδη παντάπασιν ἐκλελοιπώς), καίτοι ἀκμαῖος τὸ γε νῦν, οὐκ ἰσχύσει εἰς τέλος, ἀλλὰ διελεύσεται καὶ καταβληθήσεται, καὶ ἡ οὐράνιος μεγάλη φωνὴ ἠχήσει “ΚΑΤΕΒΛΗΘΗ”»[6].
Πρέπει νὰ ἐξαφανισθοῦν καὶ νὰ κρυφθοῦν, ἂν τοὺς ἀπέμεινε λίγη ἐντροπή, ὅσοι τὶς πατερικὲς αὐτὲς θέσεις ὀνομάζουν «συντηρητισμό» καί «ζηλωτισμό». Βλασφημοῦν καὶ ὑβρίζουν τὸ Ἅγιον Πνεῦμα, γίνονται δεκανίκια τοῦ καταρρέοντος Παπισμοῦ καὶ τοῦ ἐξ αὐτοῦ προελθόντος Προτεσταντισμοῦ μὲ τὸ νὰ τοὺς θεωροῦν ὡς «ἐκκλησίες» καὶ νὰ ὑποστηρίζουν μέσα στὰ συνοδικὰ κείμενα τοὺς ἀποτυχημένους θεολογικοὺς διαλόγους, τὰ ἐπαίσχυντα κείμενα τοῦ Balamand, τοῦ Porto Alegre, τοῦ Pusan, καὶ νὰ ἐπιμένουν στὴν συμμετοχή μας στὸ λεγόμενο «Παγκόσμιο Συμβούλιο Ἐκκλησιῶν», ὅπου υἱοθετήθηκαν φοβερὲς δογματικὲς καὶ ἠθικὲς ἐκτροπὲς καὶ παρεκκλίσεις, μέχρι τοῦ γάμου τῶν ὁμοφυλοφίλων καὶ τῆς ἀποδοχῆς ὡμολογημένων Σοδομιτῶν στὶς τάξεις τῶν κληρικῶν. Αὐτὰ εἶναι ὄντως «πρόοδος», ἀλλὰ πρὸς τὸ κακὸ καὶ πρὸς τὴν κόλαση.
Ἐμεῖς ἐκφράζουμε τὴν χαρὰ καὶ τὴν ἀγαλλίασή μας, διότι μᾶς ἀξιώνει ὁ Θεὸς νὰ ἀκολουθοῦμε τοὺς θεοφώτιστους καὶ πνευματοφόρους Ἁγίους Πατέρες, οἱ ὁποῖοι καθοδήγησαν πολλὲς τοπικὲς ἐκκλησίες καὶ πολλοὺς ἐπισκόπους νὰ μὴ συμμετάσχουν στὴν ἀχαρίτωτη σύνοδο τῆς Κρήτης, ποὺ ἔχασε τὸ Ἅγιο Πνεῦμα, γιατὶ κοινωνεῖ μὲ τοὺς αἱρετικούς. Ἐφέτος γιορτάσαμε ἐνωρίτερα τὴν ἐπιδημία τοῦ Ἁγίου Πνεύματος· πανηγυρικὰ καὶ ἐπίσημα θὰ τὴν ἑορτάσουμε τὴν ἐρχομένη Κυριακὴ τῆς Ἁγίας Πεντηκοστῆς. Μποροῦμε, μεταβάλλοντας καὶ προσαρμόζοντας τὸ δοξαστικὸ τῶν Ἁγίων Πατέρων τῆς προηγουμένης Κυριακῆς, νὰ ψάλλουμε: «Τῶν Ἁγίων Πατέρων ὁ χορὸς ἐκ τῶν τῆς οἰκουμένης περάτων μὴ συνδραμών, τῆς αἱρέσεως τῶν Οἰκουμενιστῶν διέλυσε τὴν συμπαιγνίαν».
[1]. Μ. Φωτιου, Πρὸς τοὺς τῆς Ἀνατολῆς ἀρχιερατικοὺς θρόνους 16, εἰς Ιωαννου Καρμιρη, Τὰ Δογματικὰ καὶ Συμβολικὰ Μνημεῖα τῆς Ὀρθοδόξου Καθολικῆς Ἐκκλησίας, τόμος Α´, σελ. 324.
[2]. Μελετιου Του Ομολογητου, Λόγος Γ´, Κατ᾽ Ἰταλῶν, εἰς V. Laurent καὶ L. DarruzÉs, Dossier Grec de l” union de Lyon (1273-1277), Paris 1976, σελ. 554 καὶ 558.
[3]. Ἁγίου Γρηγοριου Του Παλαμα, Συγγράμματα, τόμ. Α´, Θεσσαλονίκη 1951, ἐπιμελείᾳ Π. Χρηστου, σελ. 23-24.
[4]. Διάλογος 23, PG 155, 120-122.
[5]. Ἐπιστολὴ περὶ τῶν Μακαρισμῶν 5, εἰς D. Balfour, Συμεὼν ἀρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης (1416/17-1429), Ἔργα Θεολογικά, Ἀνάλεκτα Βλατάδων 34, Θεσσαλονίκη 1982, σελ. 226.
[6]. Ιωαννου Καρμιρη, Τὰ Δογματικὰ καὶ Συμβολικὰ Μνημεῖα τῆς Ὀρθοδόξου Καθολικῆς Ἐκκλησίας, τόμ. Β´, Graz-Austria 19682, σελ.986. Τὴν συνοδικὴ ἐπιστολὴ ὑπογράφουν οἱ πατριάρχες Κωνσταντινουπόλεως Ἄνθιμος, Ἀλεξανδρείας Ἱερόθεος, Ἀντιοχείας Μεθόδιος, Ἱεροσολύμων Κύριλλος καὶ πολλοὶ συνοδικοὶ ἀρχιερεῖς.

 ***   Το υπονοούμενο του Ρώσσου Πατριάρχη ¨η Μεγάλη Σύνοδος θα γίνει μετά στην Κωνσταντινούπολη δίχως την παρουσία των τούρκων¨;
 Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Ας μην γελιόμαστε.
Τα Γεωπολιτικά έχουν άμεση σχέση με τα Εκκλησιαστικά.
 Για αυτό γίνεται αυτό που γίνεται.
Και οι ¨πατριαρχικές μπηχτές¨ θα πάνε και θα έρχονται και το γεγονός αυτό θα εξελίσσεται δυστυχώς προς το χείριστο.
Αλλά και το περιβάλλον στην Σύνοδο στο Κολυμπάρι της Κρήτης μόνο αγιοπνευματική ευωδία δεν αναπέμπει.
¨- Η τοπική κοινωνία είναι διχασμένη. Άλλοι είναι ενήμεροι για τα όσα γίνονται στην περιοχή τους και, άλλοι, έχουν πλήρη άγνοια. Πολλοί δηλώνουν ενοχλημένοι από τα αυστηρά αστυνομικά μέτρα, που θυμίζουν Σικάγο, καθώς και τις υπέρογκες δαπάνες είναι εμφανές ότι έχουν γίνει από τους Ελληνοαμερικάνους.
– Το γενικό διοργανωτικό πρόσταγμα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου δεν το έχουν ούτε Έλληνες, ούτε Κωνσταντινοπολίτες αλλά Αμερικανοί και Ελληνοαμερικανοί. Το αμερικανικό στοιχείο είναι εντονότατο σε κάθε επίπεδο και σε κάθε γωνιά της Πανορθόδοξης. Ακόμη και στα καρτελάκια των διαπιστεύσεων δημοσιογράφων και άλλων μελών των αντιπροσωπειών τα πάντα θυμίζουν πρακτικές FBI από τις ταινίες…
– Η ομάδα που έχει οριστεί από τους διοργανωτές να διαχειρίζεται τα θέματα Τύπου της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου έχει μεν δημοσιογραφική εμπειρία, αλλά όχι εκκλησιαστική και ίσως τις επόμενες ημέρες προκύψουν προβλήματα.¨
http://www.romfea.gr/ 17 Ιουνίου 2016
Μέσα σε αυτό το κλίμα έρχεται η μπηχτή του Ρώσου Πατριάρχη από το γεωπολιτικό κέντρο της Μόσχας, που ναι μεν χρυσώνει το χάπι , αλλά από μέσα αυτό είναι πικρό για τους ήδη συμμετέχοντες.
Ανακοίνωση του Πατριάρχη πασών των Ρωσιών κκ. Κυρίλλου προς τον οικουμενικό πατριάρχη για  την Πανορθόδοξη Σύνοδο -Αφήνει  αιχμές για διάσπαση και σύγχυση στην εκκλησία
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ από το μήνυμα αυτό.
Πρὸς τὸν Παναγιώτατον Ἀρχιεπίσκοπον Κωνσταντινουπόλεως Νέας Ρώμης καὶ Οἰκουμενικὸν Πατριάρχην
κ.κ. Βαρθολομαῖον,

 ~ Πρὸς τοὺς Ἁγιωτάτους καὶ Μακαριωτάτους Προκαθημένους τῶν Ἁγίων τοῦ Θεοῦ Ἐκκλησιῶν,
Πρὸς τοὺς Ἀρχιερεῖς, Ἱερεῖς, Μονάζοντας καὶ Λαϊκοὺς, τοὺς συνελθόντας ἐν τῇ νήσῳ Κρήτῃ
Πάντες ἡμεῖς, ἀδελφοὶ, εἴμεθα ἕν Σῶμα Χριστοῦ (Α’ Κορ. 12.27). Ἐκ τοῦ Αὐτοῦ τοῦ Κυρίου καὶ Σωτῆρος ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ παρελάβομεν τὸ ἀνεκτίμητον δῶρον τῆς ἑνότητος. Διατήρησις τοῦ δώρου τούτου εἶναι ἐκ τῶν ἡμετέρων βασικῶν καθηκόντων καὶ ἄμεσος ἐντολὴ τοῦ Σωτῆρος (Ἰω. 17. 21).
Μὴν προκαλεῖ σύγχυσιν εἰς ἡμᾶς τὸ γεγονὸς ὅτι διίστανται αἱ ἀπόψεις τῶν Ἀδελφῶν Ἐκκλησιῶν ὡς πρὸς τὴν σύγκλησιν τῆς Ἁγίας καὶ Μεγάλης Συνόδου. Κατὰ τὸ λόγιον τοῦ Ἀποστόλου Παύλου «δεῖ γὰρ καὶ αἱρέσεις ἐν ὑμῖν εἶναι, ἵνα καὶ οἱ δόκιμοι φανεροὶ γένωνται ἐν ὑμῖν» (Α’ Κορ. 11.19).
Κατὰ τὰς ἡμέρας προπαρασκευῆς τῆς Συνόδου αἱ διχογνωμίαι αὗται διεπιστώθησαν σαφῶς, ἐν τούτοις δέν πρέπει νά ἀφήνωμεν ταύτας νά ἀποδυναμώνουν τὴν θεοκέλευστον ἑνότητα, προκειμένου νά καταλήξουν εἰς διεκκλησιαστικὴν διαφορὰν, νά διασπείρουν διχασμὸν καὶ νά προκαλοῦν ἀναστάτωσιν εἰς τοὺς κόλπους ἡμῶν. Παραμένομεν μία Ὀρθόδοξος οἰκογένεια καὶ πάντες ἔχομεν κοινὴν εὐθύνην διὰ τὴν Ἁγίαν Ὀρθοδοξίαν.
Ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία τῆς Ρωσσίας πάντοτε εἶχεν ὡς γνώμονα τὴν ἀρχὴν τῆς μή περιφρονήσεως τῆς φωνῆς οἱασδήποτε τοπικῆς Ἐκκλησίας ἀδιακρίτως, μικρᾶς ἤ μεγάλης, παλαιφάτου ἤ νεοπαγοῦς.
Ἡ μή ἀποδοχὴ ἐκ μέρους τῆς κατά Ἀντιόχειαν Ἐκκλησίας τῆς συγκλήσεως τῆς Συνόδου σημαίνει ὅτι δέν ἔχομεν ἐξασφαλίσει τὴν πανορθόδοξον ὁμοφωνίαν. Ἐπίσης ἀδυνατοῦμεν νά παραθεωροῦμεν καὶ τὰς φωνὰς τῶν Ἐκκλησιῶν Γεωργίας, Σερβίας καὶ Βουλγαρίας, τῶν ταξαμένων ὑπὲρ ἀναβολῆς τῆς Συνόδου
Πιστεύω ὅτι μὲ καλὴν διάθεσιν ἡ ἐν Κρήτῃ συνάντησις δύναται νά ἀναδειχθῇ σπουδαῖον βήμα πρὸς ἄρσιν τῶν προκυψάντων διαφωνιῶν.
Ὡσαύτως δύναται νά συμβάλῃ εἰς τὴν προετοιμασίαν ἐκείνης τῆς Ἁγίας καὶ Μεγάλης Συνόδου,
ἥτις θά ἑνώσῃ πάσας τὰς κατὰ τόπους Ἀυτοκεφάλους Ἐκκλησίας ἀνεξαιρέτως,
ἀποτελοῦσα ὁρατὴν ἀντανάκλασιν τῆς ἑνότητος τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας,
ὅπερ ἦτο ἄντικείμενον τῶν δεήσεων καὶ προσδοκιῶν πάντων τῶν ἀοιδίμων προκατόχων ἡμῶν.
Διαβεβαιοῦμεν Ὑμᾶς ὅτι αἱ προσευχαὶ ἡμῶν θά συνοδεύουν Ὑμᾶς κατὰ τὰς ἡμέρας τοῦ ἐπικειμένου Ὑμῖν ἔργου.
Μετὰ πολλῆς ἐν Χριστῷ ἀγάπης, διατελῶ.
† Ο ΜΟΣΧΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΩΝ ΤΩΝ ΡΩΣΣΙΩΝ
ΚΥΡΙΛΛΟΣ
Romfea.gr. Παρασκευή, 17 Ιούνιος 2016

Για ποια ΝΕΑ Ἁγία καὶ Μεγάλη Σύνοδο ομιλεί ο ΜΟΣΧΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΩΝ ΤΩΝ ΡΩΣΣΙΩΝ κ.κ ΚΥΡΙΛΛΟΣ;

Οι Ρώσοι αφουγκράζονται την γεωπολιτική ηχοβολἠ των εξελίξεων που έρχονται παγκοσμίως για αυτό και οι Αμερικάνοι βιάζονται για να κλείσουν σε ¨πνευματικό μαντρί ¨την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΜΗ ΓΕΝΟΙΤΟ
Μήπως οι Ρώσοι γνωρίζουν αυτό;
¨η 8η και τελευταία Οικουμενική Σύνοδος.¨
¨Μετά τα χρόνια των αντιπαραθέσεων και των πολέμων θα γίνει η 8η και τελευταία Οικουμενική Σύνοδος, όπως έχει προφητεύσει ο Άγιος Νείλος. Δεν πρόκειται να γίνει πριν παύσουν οι ταραχές και οι πόλεμοι, είχε πει. Στην μέση του 8ου αιώνος από γεννήσεως Αδάμ. Σύμφωνα με τους πατέρες το 7500 έτος, ήταν το 1992, από γεννήσεως Αδάμ. Άρα από εκεί και πέρα μετράει ο χρόνος αντίστροφα σύμφωνα με τον Άγιο Νείλο.
Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι να φύγει η σημερινή πολιτική ηγεσία, για να μπορέσουν να παρθούν, χωρίς κοσμικές πιέσεις, οι σωστές αποφάσεις από την Ορθόδοξη Σύνοδο εν’όψει των τελικών γεγονότων.
Ο Άγιος Ιωάννης Κροστάνδης είδε σε όραμα το 1901 ένα χρυσό αυτοκρατορικό στέμμα πάνω στο οποίο ήταν γραμμένο με χρυσά γράμματα: «Για σύντομο χρονικό διάστημα». Αυτό κατά μια ερμηνεία δείχνει την ευσεβή πολιτική και εκκλησιαστική ηγεσία, που θα υπάρχει μετά τα γεγονότα και κατά την εποχή της 8ης Οικουμενικής Συνόδου.
Μετά λοιπόν τον γενικό πόλεμο, όπου «θα ξεχωρίσει η Ήρα απ’το σιτάρι» (Αγ.Κοσμάς ο Αιτωλός) θα γίνει και η 8η και τελευταία Οικουμενική Σύνοδος, βάσει των όσων αναφέραμε.¨
Στοιχεία του άρθρου από Μοναχό Λεόντιο. https://simeiakairwn.wordpress.com/ 5 MAIOY 2015
Ευχόμαστε ο ΑΓΙΟΣ ΤΡΙΑΔΙΚΟΣ ΘΕΟΣ να φωτίζει τις κεφαλές και να παρακαλούμε , όπως έλεγε ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ να πάρει το κατσαβίδι για να σφίξει ή να χαλαρώσει τα πνευματικά τους μπουλόνια ώστε να μην πέσει το σκάφος της ΜΙΑΣ ΑΓΙΑΣ και ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ σε τυφώνα.
Με πνευματική ευθύνη και συνείδηση
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας  *** Αγία και Μεγάλη Σύνοδος - Μικρή Σύναξη των Προκαθημένων των Αυτοκέφαλων Ορθοδόξων Εκκλησιών   εκ των 14σσάρων Ορθόδοξων Εκκλησιών δεν προσήλθαν οι : Ρωσίας , Αντιοχείας , Βουλγαρίας και Γεωργίας .-



Αγία και Μεγάλη Σύνοδος - Αγία και Μεγάλη Σύνοδος: Θεία Λειτουργία από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο
 
Θεία Λειτουργία από τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο τελέστηκε σήμερα στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Κισάμου, συμπροσευχομένων του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.  
 



Ο π. Κύριλλος, γραμματέας της Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, και η γερόντισσα Θεοξένη, της Ι. Μονής Χρυσοπηγής Χανίων, ανάμεσα στα πρόσωπα που υποδέχθηκαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη 
  Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος

 ***Ο εγωισμός είναι μια μεγάλη αιτία πνευματικής νόσου {Επίσκοπος Αθανάσιος /Λεμεσού Κύπρου }

 Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, στο Β΄ μέρος της ομιλίας του για το παγκόσμιο πρόβλημα της εποχής μας, την κατάθλιψη, αναφέρεται στις μορφές και τις αιτίες της νόσου καθώς και στους τρόπους αντιμετώπισής της με τα κατάλληλα πνευματικά και ιατρικά θεραπευτικά μέσα.






Να γλυκαθεί η ψυχή, να ζεσταθεί η καρδούλα μας με την ευχή
 Θεόκλητος

 Γέρων  Ακάκιος των Δανιηλαίων
 Γέρων Στέφανος των Δανιηλαίων

*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΝΙΟΥ  2016  :

~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 01  Ιουνίου  2016  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-01-2016.html.  .-
 ~Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  02 Ιουνίου  2016  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-02-2016.html .- 
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης , Παρασκευή 03  Ιουνίου  2016 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-03-2016.html .- 
~ ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  03  Ιουνίου  2016 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/06/03-2016.html .- 
 ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο  04  Ιουνίου  2016 :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-04-2016.html .-    ~ΑΓΙΟ  ΟΡΟΣ -ΑΘΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ Σάββατο  04  Ιουνίου  2016  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/06/04-2016.html  .- 
 ~Η Εφημερίδα μας Arfara News  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο  04  Ιουνίου  2016  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-04-2016.html .- 
 ~  Η Εφημερίδα μας   Arfara News στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 05  Ιουνίου  2016 :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-05-2016.html .- 
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 04 και 05  Ιουνίου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/06/04-05-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  06 Ιουνίου  2016  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-06-2016.html .-  
~Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 07 Ιουνίου 2016  :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-07-2016.html .-
  ~ Στο  αγιάζι της ενημέρωσης Arfara News 2  Τρίτη 07  Ιουνίου 2016 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-2-07-2016.html .-
~ Η  Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 08  Ιουνίου  2016  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-08-2016.html .-
~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις   08 Ιουνίου 2016  18ο  κεφάλαιο  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/06/08-2016-18.html .-
 ~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 09  Ιουνίου  2016:   http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-09-2016.html  .-   
 ~  Στο  αγιάζι της ενημέρωσης Arfara News   2  Πέμπτη  09 Ιουνίου  2016 :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/06/arfara-nwes-2-09-2016.html .-  
 ~Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή 10  Ιουνίου  2016  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-10-2016.html .-    ~ Το  αγιάζι  της ενημέρωσης  Arfara News 2  Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-2-10-2016.html .-       
  ~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο  11 Ιουνίου  2016 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-11-2016.html .-     
  ~ Αθλητικό Σαββατοκύριακο  11  και 12  Ιουνίου  2016 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/06/11-12-2016.html .- 
 ~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  το αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή 12  Ιουνίου  2016  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-12-2016.html .-
 ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  13  Ιουνίου  2016 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-13-2016.html .-  
 ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη 14  Ιουνίου  2016 :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-14-2016.html .-   
~EURO  2016  στην  Γαλλία 10/06 -10/07/2016 και COPA AMERICA 2016...   :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/06/euro-2016-1006-10072016.html   ~Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη  15  Ιουνίου  2016  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-15-2016.html .-
Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της  ενημέρωσης Πέμπτη 16  Ιουνίου  2016  : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-16-2016.html  .-
~  Η Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή  17 Ιουνίου 2016 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-17-2016.html .- 
~                                                           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου