arfara messinias stamos1

Ο ήλιος φωτίζει τα σώματα τα , η δε σοφία τις ψυχές .Ο κόσμος είναι ένα ανάκτορο της σοφίας του Υψίστου . Ο Θεός άναψε κάθε μία ψυχή με το δικό του πυρ . Έτσι λάμπουν όλοι οι άνθρωποι με τη σοφία του σε αυτό το θέατρο , όπως ο Θεός τους έπλασε .-Μερικούς τους έκανε μεγάλα φώτα , σε άλλους μικρά.-(Κάρλος Λιναίος )

 Αρφαρά

Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο• η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-

Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 27 Μαϊου 2016

  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή  27 Μαϊου  2016 :
~
~
Παραίνεση των αγίων πατέρων για προκοπή στην τελειότητα
Είπε κάποιος Γέροντας: «Έχε έτοιμο το σπαθί σου για αγώνα». Και ο αδελφός απάντησε: «Το θέλω αλλά δεν μ’ αφήνουν τα πάθη». Κι ο Γέροντας πρόσθεσε: «Η αγία Γραφή λέει: Ζήτησέ με, όταν θλίβεσαι, και θα σε απαλλάξω και θα με δοξάσεις. Να επικαλείσαι λοιπόν Αυτόν και θα σε λυτρώσει από κάθε πειρασμό».  Γεροντικόν
 

Ο ΓΙΑΤΡΌΣ ΕΊΝΑΙ ΈΝΑ ΠΟΛΎ ΤΙΜΗΜΈΝΟ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΤΌ ΠΡΌΣΩΠΟ , ΕΊΝΑΙ  ΕΝΑΣ ΆΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΑΞΊΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟ ΑΠΌ ΠΟΛΛΟΎΣ  άλλους .- «{ Ιητρός γαρ πολλών αντάξιος άλλων ανθρώπων » Ιλ. Λ.513-515  }( Όμηρος ).-
~ Το σώμα αποτελείται από ένα σύνολο ιστών και οργάνων με μια ψυχή που ο καθένας φροντίζει για την αποκατάσταση της κλονισμένης υγείας του σώματος του αρρώστου .-
~ Ο γιατρός που είναι και φιλόσοφος μοιάζει με τους θεούς .- ( Ιπποκράτης ).-
~Για ένα γιατρό το πιο σημαντική πράγμα είναι να μπορεί να κάνει προγνώσεις . Να προλαβαίνει και να αποκαλύπτει αυτός από μόνος του την τωρινή , την προηγούμενη και τη μελλοντική κατάσταση των αρρώστων του , προτού του μιλήσουν οι ίδιοι .- Ιάσθαι , ανακουφίζειν και παραμυθείν.- (Ιπποκράτης ).-
~ Μήτε ως βοηλάτην με , έφη , θεράπευε μήτε ως σκαπανέα, αλλά διδάξας με πρότερον την αιτίαν , όπως  έξεις με πρόθυμον προς το πείθεσθαι .- (Ιπποκράτης 384-323 π.χ.  
 
27 Μαΐου
Ιερομαρτύρων Ελλαδίου (1) (†ς΄αι. ) και Θεράποντος. Μαρτύρων Αλυπίου και Ευβιότου. Ιουλιανής και Παύλου. Οσίου Ιωάννου ομολογητού του Ρώσου (2) (†1730), του εν Νέω Προκοπίω Ευβοίας.
(1) Ο άγιος Ελλάδιος, έζησε την εποχή των σκληρών διωγμών κατά της Εκκλησίας. Η ζωή του ως λαϊκού, χαρακτηριζόταν από μεγάλη σωφροσύνη, άσκηση γι` αυτό και εξελέγη επίσκοπος. Από τη θέση αυτή ο Ελλάδιος, αναλώθηκε στη διακονία του ποιμνίου του. Κήρυττε, δίδασκε και με σύνεση και διάκριση, επέλυε τυχόν ανακύπτοντα προβλήματα. Η όλη του πολιτεία και διακονία κατόρθωσε να φέρει πολλούς ειδωλολάτρες στην ορθόδοξη πίστη. Η δράση του αυτή, προκάλεσε τούς ειδωλολάτρες, οι οποίοι τον συνέλαβαν και του πρότειναν να αρνηθεί το Χριστό για να σώσει τη ζωή του. Εξοργισμένοι από την ακλόνητη πίστη του επισκόπου τον υπέβαλαν σε φρικτά βασανιστήρια, αλλά με τη χάρη του Θεού θεραπεύθηκε απ` όλα. Τελικά μετά από συνεχόμενους ραβδισμούς, παρέδωσε το πνεύμα του και έλαβε το στέφανο του.
(2) Ο όσιος Ιωάννης, καταγόταν από τη Ρωσία. Το 1730 αιχμαλωτίστηκε από τους Τατάρους, οι οποίοι τον πούλησαν δούλο σε κάποιο Τούρκο, στο Προκόπι της Καισάρειας. Ο Τούρκος αυτός, μεταχειρίστηκε διάφορα μέσα και μεθοδείες για να πείσει τον Ιωάννη να αρνηθεί την πίστη του και να γίνει Μουσουλμάνος, όμως ο Όσιος, παρέμεινε ακλόνητος στην πίστη του. Υπέστη για το λόγο αυτό διάφορες θλίψεις, κακουχίες ταλαιπωρίες τις οποίες υπέμεινε αγόγγυστα. Αργότερα με τη χάρη του Θεού, κατόρθωσε να ελευθερωθεί από τον ασεβή κύριό του, και αμέσως αποσύρθηκε σε κάποιο ερημικό μέρος, ασκούμενος. Αφού έζησε οσιακά, με αυστηρή άσκηση και θερμή προσευχή εκοιμήθη ειρηνικά το Μάιο του 1730, συνεχίζοντας να θαυματουργεί δια του σεπτού και πανίερου λειψάνου του, το οποίο από το 1925 τοποθετήθηκε στο Νέο Προκόπι Ευβοίας.~

Σήμερα 27/05/2016 εορτάζουν:

Άγιος Ελλάδιος, Άγιος Θεράπων, Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος

Όσιος Ιωάννης ο ΡώσοςΌσιος Θεράπων ηγούμενος της Λευκής Λίμνης   Άγιος Ελλάδιος, Άγιος Θεράπων, Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος Όσιος Βεδέας ο ΟμολογητήςΌσιος Βασίλειος ο εκ Γεωργίας  

Κυριακή του Παραλύτου

Κυριακή του Παραλύτου
 
Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη οι Ισαπόστολοι

Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη οι Ισαπόστολοι
 
Όσιος Παχώμιος ο Νέος ο Οσιομάρτυρας

Όσιος Παχώμιος ο Νέος ο Οσιομάρτυρας
 
Σύναξη της Παναγίας Χρυσαφίτισσας στην Μονεμβασία

Σύναξη της Παναγίας Χρυσαφίτισσας στην Μ....
 
Των Αγίων Μυροφόρων γυναικών, έτι δε Ιωσήφ του εξ Αριμαθαίας και του νυκτερινού μαθητού Νικοδήμου

Των Αγίων Μυροφόρων γυναικών, έτι δε Ιωσ....
 
Άγιος Ισίδωρος που μαρτύρησε στη Χίο

Άγιος Ισίδωρος που μαρτύρησε στη Χίο
 
Άγιος Συνέσιος του Ιρκούτσκ

Άγιος Συνέσιος του Ιρκούτσκ
 
Σύναξη πάντων των εν Σιβηρία Αγίων

Σύναξη πάντων των εν Σιβηρία Αγίων
 
Όσιος Ισίδωρος ο μωρός

Όσιος Ισίδωρος ο μωρός
 
Άγιος Σίμων Επίσκοπος Βλαδιμίρ και Σουζδαλίας

Άγιος Σίμων
Βιογραφία
Η κοίμηση του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος 
Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος  Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος  Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος Η κοίμηση του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου 
Ο Όσιος Ιωάννης γεννήθηκε σε ένα χωριό της λεγομένης Μικράς Ρωσίας, περί το 1690 μ.Χ., από γονείς ευλαβείς και ενάρετους. Όταν έφθασε σε νόμιμη ηλικία στρατεύθηκε, ενώ βασίλευε στη Ρωσία ο Μέγας Πέτρος. Έλαβε μέρος στον πόλεμο που έκανε εκείνος ο τολμηρός τσάρος εναντίον των Τούρκων κατά το 1711 μ.Χ., και συνελήφθη αιχμάλωτος από τους Τατάρους. Οι Τάταροι τον πούλησαν σε έναν Οθωμανό αξιωματικό Ίππαρχο, που καταγόταν από το Προκόπιον της Μικράς Ασίας, το οποίο βρίσκεται πλησίον στην Καισάρεια της Καππαδοκίας. Ο αγάς τον πήρε μαζί του στο χωριό του. Πολλοί από τους αιχμαλώτους συμπατριώτες του αρνήθηκαν την πίστη του Χριστού και έγιναν Μουσουλμάνοι, είτε γιατί κάμφθηκαν από τις απειλές, είτε γιατί δελεάστηκαν από τις υποσχέσεις και τις προσφορές υλικών αγαθών.
Ο Ιωάννης, όμως, ήταν από μικρός αναθρεμμένος με παιδεία και νουθεσία Κυρίου και αγαπούσε πολύ τον Θεό και την πίστη των πατέρων του. Ήταν από εκείνους τους νέους, όπου τους σοφίζει η γνώση του Θεού, όπως κήρυξε ο σοφός Σολομών, λέγοντας: «Ο δίκαιος είναι γνωστικός και στη νεότητά του. Διότι τιμημένο γήρας δεν είναι το πολυχρόνιο, ούτε μετριέται με τον αριθμό των ετών. Η φρονιμάδα πιο νέους ανθρώπους είναι σεβάσμια ωσάν να είναι φέροντες και ο καθαρός βίος τους κάνει ωσάν να είναι γέροντες πολύμαθοι».
Έτσι, λοιπόν, και ο μακάριος Ιωάννης, έχοντας την σοφία που δίδει ο Θεός σε εκείνους που τον αγαπούν, έκανε υπομονή στη δουλεία και στην κακομεταχείρηση του αφέντη του και στις ύβρεις και τα πειράγματα των Οθωμανών, οι οποίοι τον φώναζαν «κιαφίρη», δηλαδή άπιστο, φανερώνοντάς του την περιφρόνηση και την απέχθειά τους. Στον αφέντη του και σε όσους τον παρακινούσαν να αρνηθεί την πίστη του, αποκρινόταν με σθεναρή γνώμη ότι προτιμούσε να πεθάνει, παρά να πέσει σε τέτοια φοβερή αμαρτία. Στον αγά είπε: «Εάν με αφήσεις ελεύθερο στην πίστη μου, θα είμαι πολύ πρόθυμος στις διαταγές σου. Αν με βιάσεις να αλλαξοπιστήσω, γνώριζε ότι σού παραδίδω την κεφαλή μου, παρά την πίστη μου. Χριστιανός γεννήθηκα και Χριστιανός θα αποθάνω».
Ο Θεός, βλέποντας την πίστη του και ακούγοντας την ομολογία του, μαλάκωσε την σκληρή καρδιά του αγά και με τον καιρό τον συμπάθησε. σε αυτό συνήργησε και η μεγάλη ταπείνωση όπου στόλιζε τον Ιωάννη, καθώς και η πραότητά του.
Έμεινε, λοιπόν, ήσυχος ο μακάριος Ιωάννης από τις υποσχέσεις και απειλές του Οθωμανού κυρίου του, ο οποίος τον είχε διορισμένο στον σταύλο του, για να φροντίζει τα ζώα του. Σε μία γωνιά του σταύλου ξάπλωνε το κουρασμένο σώμα του και αναπαυόταν, ευχαριστώντας τον Θεό, διότι αξιώθηκε να έχει ως κλίνη τη φάτνη στην οποία ανεκλίθη κατά την γέννησή Του ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός. Ήταν δε αφοσιωμένος στο έργο του, περιποιούμενος με στοργή τα ζώα του κυρίου του, τα οποία αισθάνονταν τόση την προς αυτά αγάπη του Αγίου, ώστε να τον ζητούν όταν απουσίαζε, να τον προσβλέπουν με αγάπη και να χρεμετίζουν με χαρά όταν τα χάιδευε, ωσάν να συνομιλούσαν μαζί του.
Με τον καιρό ο αγάς τον αγάπησε, καθώς και η σύζυγός του, και του έδωσαν για κατοικία ένα μικρό κελλί κοντά στον αχυρώνα. Όμως ο Ιωάννης δεν δέχθηκε και εξακολούθησε να κοιμάται στον σταύλο, για να καταπονεί το σώμα του με την κακοπέραση και με την άσκηση, μέσα στη δυσοσμία των ζώων και στα ποδοβολητά τους. Κάθε νύχτα ο σταύλος γέμιζε από τις προσευχές του Αγίου και η κακοσμία γινόταν οσμή ευωδίας πνευματικής. Ο μακάριος Ιωάννης είχε εκείνο τον σταύλο ως ασκητήριο, και εκεί πορευόταν κατά τους κανόνες των Πατέρων, επί ώρες γονυπετής και προσευχόμενος, κοιμώμενος για λίγο επάνω στα άχυρα, χωρίς άλλο σκέπασμα παρά μία παλαιά κάπα, γευόμενος με διάκριση, πολλές φορές μόνο λίγο ψωμί και νερό, και νηστεύοντας τις περισσότερες ημέρες.
Συνέχεια έψαλλε τους λόγους του ιερού ψαλμωδού: «Ὁ κατοικῶν ἐν βοηθείᾳ τοῦ Ὑψίστου, ἐν σκέπῃ τοῦ Θεοῦ τοῦ οὐρανοῦ αὐλισθήσεται. Ἐρεῖ τῷ Κυρίῳ· ἀντιλήπτωρ μου εἶ καὶ καταφυγή μου, ὁ Θεός μου καὶ ἐλπιῶ ἐπ’ Αὐτόν. Ὅτι Αὐτὸς ρύσεταί με ἐκ παγίδος θηρευτοῦ καὶ ἀπὸ λόγου ταραχώδους. Ἔθεντο με ἐν λάκκῳ κατωτάτῳ, ἐν σκοτεινοῖς καὶ ἐν σκιᾷ θανάτου. Ἐγὼ δὲ πρὸς τὸν Κύριον ἐκέκραξα ἐν τῷ θλίβεσθαί με καὶ εἰσήκουσέ μου. Κύριος φυλάξει τὴν εἴσοδόν μου καὶ τὴν ἔξοδόν μου ἀπὸ τοῦ νῦν καὶ ἕως τοῦ αἰῶνος. Πρὸς σὲ ἦρα τοὺς ὀφθαλμούς μου Κύριε, τὸν κατοικοῦντα ἐν τῷ οὐρανῷ. Ἰδοὺ ὡς ὀφθαλμοὶ δούλων εἰς χεῖρας τῶν κυρίων αὐτῶν, οὕτως οἱ ὀφθαλμοὶ ἡμῶν πρὸς Κύριον τὸν Θεόν ἡμῶν, ἕως οὗ οἰκτιρῆσαι ἡμᾶς». Ψαλμούς σιγόψαλλε και κατά την ώρα που ακολουθούσε πίσω από το άλογο του αφέντη του.
Με την ευλογία που έφερε ο Άγιος στον οίκο του Τούρκου Ιππάρχου, αυτός πλούτισε και έγινε ένας από τους ισχυρούς του Προκοπίου.
Ο Άγιος ιπποκόμος του, εκτός της προσευχής και της νηστείας, που έκανε ως άλλος Ιώβ, πήγαινε τη νύχτα και έκανε όρθιος αγρυπνίες στο νάρθηκα της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, η οποία ήταν κτισμένη μέσα σε ένα βράχο και βρισκόταν κοντά στον οίκο του Τούρκου κυρίου του. Εκεί πήγαινε κρυφά τη νύχτα, κοινωνούσε δε κάθε Σάββατο τα Άχραντα Μυστήρια. και ο Κύριος, «ὁ ἐτάζων καρδίας καὶ νεφρούς», επέβλεψε επί τον δούλο του τον πιστό και έκανε, ώστε να πάψουν να τον περιπαίζουν και να τον υβρίζουν οι σύνδουλοί του και οι άλλοι αλλόθρησκοι.
Αφού, λοιπόν, ο αφέντης του Ιωάννη πλούτισε, αποφάσισε να υπάγει για προσκύνημα στη Μέκκα, τη ιερά πόλη των Μωαμεθανών.
Αφού πέρασαν αρκετές ημέρες από την αναχώρησή του, η σύζυγός του παρέθεσε τράπεζα και προσκάλεσε τους συγγενείς και τους φίλους του ανδρός της, για να ευφρανθούν και να ευχηθούν να επιστρέψει υγιής στον οίκο του από την αποδημία. Ο μακάριος Ιωάννης διακονούσε στην τράπεζα. Παρέθεσαν δε σε αυτή και ένα φαγητό, το οποίο άρεσε πολύ στον αγά, το λεγόμενο πιλάφι, το οποίο συνηθίζουν πολύ στην Ανατολή. Τότε η οικοδέσποινα θυμήθηκε τον σύζυγό της και είπε στον Ιωάννη: «Πόση ευχαρίστηση θα ελάμβανε, Γιουβάν, ο αφέντης σου, αν ήταν εδώ και έτρωγε μαζί μας από τούτο το πιλάφι!». Ο Ιωάννης τότε ζήτησε από την κυρία του ένα πιάτο γεμάτο πιλάφι και είπε ότι θα το έστελνε στον αφέντη του στη Μέκκα. Στο άκουσμα των λόγων του γέλασαν οι προσκεκλημένοι. Αλλά η οικοδέσποινα είπε στην μαγείρισσα να δώσει το πινάκιο με το φαγητό στον Ιωάννη, σκεπτόμενη ή ότι ήθελε να το φάει ο ίδιος μόνος του ή να το πάει σε καμιά φτωχή χριστιανική οικογένεια, όπως συνήθιζε να κάνει, δίδοντας το φαγητό του.
Ο Άγιος το πήρε και πήγε στον σταύλο. Εκεί γονυπέτησε και έκανε προσευχή εκ βάθους καρδίας παρακαλώντας τον Θεό να αποστείλει το φαγητό στον αφέντη του με όποιον τρόπο οικονομούσε Εκείνος με την παντοδυναμία Του. Με την απλότητα που είχε στην καρδιά του ο Ιωάννης πίστεψε ότι ο Κύριος θα εισακούσει την προσευχή του και το φαγητό θα πήγαινε θαυματουργικά στη Μέκκα. Πίστευε, «μηδὲν διακρινόμενος» κατά τον λόγο του Κυρίου, χωρίς να έχει κανένα δισταγμό ότι αυτό που ζήτησε θα γινόταν. Και, όπως λέγει ο Άγιος Ισαάκ ο Σύρος, «τὰ ὑπερφυῆ ταῦτα σημεῖα συμβαίνουσι τοῖς ἁπλουστέροις τῇ διανοίᾳ καὶ θερμοτέροις τῇ ἐλπίδι», ότι, δηλαδή, αυτά τα υπερφυσικά θαύματα συμβαίνουν σε εκείνους που έχουν απλούστερη διάνοια και είναι θερμότεροι στην ελπίδα την οποία έχουν προς τον Θεό. Πράγματι! το πιάτο με το φαγητό χάθηκε από τα μάτια του Οσίου. Ο μακάριος Ιωάννης επέστρεψε στην τράπεζα και είπε στην οικοδέσποινα ότι έστειλε το φαγητό στη Μέκκα. Ακούγοντας οι προσκεκλημένοι τον λόγο αυτό γέλασαν και είπαν ότι το έφαγε ο Ιωάννης.
Αλλά ύστερα από λίγες ημέρες γύρισε από την Μέκκα ο κύριός του και έφερε μαζί του το χάλκινο πιάτο, προς μεγάλη έκπληξη των οικίων του. Μόνο ο μακάριος Ιωάννης δεν εξεπλάγη. Έλεγε, λοιπόν, ο αγάς πιο οικίους του: «Την δείνα ημέρα (και ήταν η ημέρα του συμποσίου, κατά την οποία είπε ο Ιωάννης ότι έστειλε το φαγητό στον αφέντη του), την ώρα κατά την οποία επέστρεψα από το μεγάλο τζαμί στον τόπο όπου κατοικούσα, βρήκα επάνω στο τραπέζι, σε έναν οντά (δωμάτιο) όπου τον είχα κλειδωμένο, τούτο το σαχάνι (πιάτο) γεμάτο πιλάφι. Στάθηκα με απορία, σκεπτόμενος, ποίος άραγε είχε φέρει εκείνο το φαγητό και προ πάντων δεν μπορούσα να εννοήσω με τί τρόπο είχε ανοίξει την πόρτα, την οποία είχα κλείσει καλά. Μη γνωρίζοντας πως να εξηγήσω αυτό το παράδοξο πράγμα, περιεργαζόμουν το πιάτο μέσα στο οποίο άχνιζε το πιλάφι και είδα με απορία ότι ήταν χαραγμένο το όνομά μου επάνω στο χάλκωμα, όπως σε όλα τα χάλκινα σκεύη της οικίας μας. Ωστόσο, με όλη την ταραχή όπου είχα από εκείνο το ανεξήγητο περιστατικό, κάθισα και έφαγα το πιλάφι με μεγάλη όρεξη, και ιδού το πιάτο που το έφερα μαζί μου, και είναι αληθινά το δικό μας».
Ακούγοντας αυτή τη διήγηση οι οικείοι του Ιππάρχου εξέστησαν και απόρησαν, η δε σύζυγός του, του εξιστόρησε πως ζήτησε ο Ιωάννης το πιάτο με το φαγητό και είπε ότι το έστειλε στη Μέκκα, και ότι, ακούγοντάς τον να λέγει ότι το έστειλε, γέλασαν.
Αυτό το θαύμα μαθεύτηκε σε όλο το χωριό και στη γύρω περιοχή και όλοι θεωρούσαν πλέον τον Ιωάννη ως άνθρωπο δίκαιο και αγαπητό στον Θεό, τον έβλεπαν δε με φόβο και σεβασμό, και δεν τολμούσε κανείς να τον ενοχλήσει. Ο κύριός του και η σύζυγός του τον περιποιούνταν περισσότερο και τον παρακαλούσαν πάλι να φύγει από τον σταύλο και να κατοικήσει σε ένα οίκημα, το οποίο ήταν κοντά στον σταύλο, όμως εκείνος δεν ήθελε να αλλάξει κατοικία. Περνούσε, λοιπόν, τον βίο του με τον ίδιο τρόπο, ως ασκητής, εργαζόμενος όπως πριν στην περιποίηση των ζώων και κάνοντας με προθυμία τα θελήματα του αγά.
Αλλά ύστερα από λίγα χρόνια, κατά τα οποία έζησε ο μακάριος Ιωάννης με νηστεία, προσευχή και χαμευνία, πλησιάζοντας στο τέλος της ζωής του, ασθένησε και ήταν ξαπλωμένος πάνω στα άχυρα του σταύλου, τον οποίο είχε αγιάσει με τις δεήσεις του και με την κακοπάθεια του σώματός του για το όνομα και την αγάπη του Χριστού.
Προαισθανόμενος ο Όσιος το τέλος του, ζήτησε να κοινωνήσει των Αχράντων Μυστηρίων και γι' αυτό έστειλε και κάλεσε έναν ιερέα. Αλλά ο ιερεύς φοβήθηκε να μεταφέρει φανερά τα Άγια Μυστήρια στο σταύλο, εξαιτίας του φανατισμού των Τούρκων. Όμως σοφίστηκε, κατά Θεία φώτιση, και πήρε ένα μήλο, το έσκαψε, έβαλε μέσα την Θεία Κοινωνία και έτσι μετέβη στο σταύλο και κοινώνησε τον μακάριο Ιωάννη. Ο Ιωάννης, μόλις έλαβε το Άχραντο Σώμα και το Τίμιο Αίμα του Κυρίου, παρέδωσε την αγία ψυχή του στα χέρια του Θεού, τον Οποίο τόσο αγάπησε. Ήταν το 1730 μ.Χ.
Το 1733 μ.Χ., το ακέραιο και ευωδιάζον ιερό λείψανο του Οσίου Ιωάννου μεταφέρθηκε, μετά την εκταφή του, αρχικά στη λατομημένη σε βράχο εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, αργότερα στο νεόδμητο ναό του Αγίου Βασιλείου και τέλος στο ναό που ανεγέρθηκε προς τιμήν του. Τοποθετήθηκε σε λάρνακα στο δεξιό μέρος της Εκκλησίας. Εκεί κατέφθαναν αναρίθμητοι προσκυνητές και πάσχοντες από διάφορα νοσήματα που εύρισκαν την θεραπεία τους.
Όταν, κατά το 1832 μ.Χ., επί σουλτάνου Μαχμούτ του Β', επαναστάτησε εναντίον του ο αντιβασιλέας της Αιγύπτου Ιμπραχήμ πασάς, ο σουλτάνος έστειλε εναντίον του και τον Χαζνετάρ Ογλού Οσμάν πασά με 1.800 στρατιώτες. Ο Οσμάν πασάς, αφού πέρασε την Καισάρεια της Καππαδοκίας, έφθασε κοντά στο Προκόπιο, όπου σκεπτόταν να αναπαυθεί και να αναχωρήσει την άλλη ημέρα. Επειδή όμως οι περισσότεροι από τους Μουσουλμάνους του Προκοπίου, σαν γενίτσαροι που ήσαν, μισούσαν τον σουλτάνο, συμφώνησαν όλοι να μην δεχθούν τον Οσμάν πασά στο Προκόπι ούτε στα σύνορα. Οι Χριστιανοί, που ήσαν πιστοί στον σουλτάνο, προσπάθησαν να πείσουν τους συμπατριώτες τους να πειθαρχήσουν στον σουλτάνο και να δεχθούν τον στρατό που ερχόταν από εκείνον, λέγοντας μάλιστα σε αυτούς ότι μπορεί ο Οσμάν πασάς να αγανακτίσει και να καταστρέψει το χωριό. Εκείνοι όμως δεν άλλαζαν γνώμη. Τότε οι Χριστιανοί πήραν τα γυναικόπαιδα και έφυγαν στα γύρω χωριά και στις σπηλιές, για να μην πέσουν θύματα της ανόητης αντιδράσεως των γενιτσάρων.
Πράγματι, την άλλη ημέρα, όταν ο Οσμάν πασάς εισήλθε στο Προκόπι, το λεηλάτησε και το κατέστρεψε. Κάποιοι από τους στρατιώτες εισήλθαν και στο ναό του Αγίου Γεωργίου. Άρπαξαν τα ιερά σκεύη και άνοιξαν τη λάρνακα του Οσίου ελπίζοντας να βρουν και εκεί χρυσαφικά και ασημικά. δεν βρήκαν όμως τίποτε. Από το κακό τους, που βγήκαν γελασμένοι και για να κοροϊδέψουν τη χριστιανική πίστη, αποφάσισαν να κάψουν το ιερό λείψανο.
Το έβαλαν στο προαύλιο, μάζεψαν πολλά φρύγανα, έβαλαν φωτιά και έριξαν με ασέβεια το ιερό σκήνωμα μέσα στις φλόγες. Το ιερό λείψανο του Οσίου Ιωάννου όχι μόνο έμεινε άφλεκτο, αλλά και φάνηκε στους άπιστους ότι ζούσε, τους φοβέριζε και τους έδιωχνε από τον περίβολο της εκκλησίας.
Την επόμενη ημέρα γέροντες Χριστιανοί βρήκαν τα ασημικά, που είχαν αφήσει από τον τρόμο τους οι Τούρκοι στρατιώτες, πήραν με ευλάβεια το ιερό λείψανο και το τοποθέτησαν πάλι μέσα στη λάρνακα.
Η δεξιά του Οσίου Ιωάννου δόθηκε από τους κατοίκους του παλαιού Προκοπίου το 1881 μ.Χ., στον αντιπρόσωπο της Μονής Παντελεήμονος Αγίου Όρους Ιερομόναχο Διονύσιο, σε αντάλλαγμα για την μεγάλη βοήθεια της Μονής στην ανέγερση του Ναού του Οσίου πάνω στον τάφο του.
Το ιερό λείψανο μεταφέρθηκε στην Εύβοια τον Οκτώβριο του 1924 μ.Χ μαζί με τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας από το πλοίο «Βασίλειος Δεστούνης». και ενώ το πλοίο βρισκόταν στη Ρόδο δεν προχωρούσε, αλλά περιστρεφόταν μέσα στη θάλασσα και έμενε στον ίδιο τόπο. Ο κυβερνήτης του πλοίου φοβήθηκε. Τότε ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος, που είχε πάρει μαζί του το ιερό λείψανο κρυφά, εξήγησε στον πλοίαρχο ότι μέσα στο πλοίο και μάλιστα στο αμπάρι ήταν το ιερό λείψανο του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου. Αμέσως ο κυβερνήτης διέταξε την μεταφορά του ιερού σκηνώματος στο διαμέρισμα του πλοίου, το οποίο χρησιμοποιούταν ως ευκτήριος οίκος, όπου το εναπέθεσαν και άναψαν το καντήλι.
Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Ἦχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.
Ἐκ γῆς ὁ καλέσας σε πρὸς οὐρανίους μονάς, τηρεῖ καὶ μετὰ θάνατον ἀδιαλώβητον τὸ σκῆνός σου ὅσιε. Σὺ γὰρ ἐν τῇ Ἀσία ὡς αἰχμάλωτος ἤχθης, ἔνθα καὶ ὠκειώθης τῷ Χριστῷ Ἰωάννη. Αὐτὸν οὖν ἱκέτευε, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
~  Ἦχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.
Ἐκ γῆς ὁ καλέσας σε πρὸς οὐρανίους μονάς, τηρεῖ καὶ μετὰ θάνατον ἀδιαλώβητον τὸ σκῆνός σου ὅσιε. Σὺ γὰρ ἐν τῇ Ἀσία ὡς αἰχμάλωτος ἤχθης, ἔνθα καὶ ὠκειώθης τῷ Χριστῷ Ἰωάννη. Αὐτὸν οὖν ἱκέτευε, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
~  Απολυτίκιο Αγ. Ιωάννου του Ρώσου - 27 ΜΑΙΟΥ : https://youtu.be/uUiFACPG_R4 .-


~
***  Το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση του Δήμου Καλαμάτας αλλά και δημοτών για την ακύρωση του ΓΠΣ     
Μεγάλη ήττα της πολιτικής που ακολούθησε η Δημοτική Αρχή στο θέμα της αίτησης για ακύρωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Καλαμάτας, υπήρξε χθες η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ειδικότερα απορρίφθηκαν οι αιτιάσεις τόσο του Δήμου όσο και των δημοτών ως απαράδεκτες, ενώ παράλληλα το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο δεν δέχθηκε της πρόταση του Δήμου Καλαμάτας για δημιουργία νέου λιμανιού στη δυτική παραλία, για την εξυπηρέτηση εμπορευματικών και τουριστικών δραστηριοτήτων.
Αναλυτικά: 
Το Ε’ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με σειρά αποφάσεων του απέρριψε τις αιτήσεις τόσο του δήμου Καλαμάτας, όσο και κατοίκων της μεσσηνιακής πρωτεύουσας που ζητούσαν να ακυρωθεί ως παράνομο το διευρυμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Καλαμάτας.
Παράλληλα, με άλλη απόφασή του το ίδιο τμήμα του ΣτΕ έκανε δεκτές τις αιτήσεις ιδιοκτητών εκτάσεων γης που ζητούσαν την μη επέκταση του λιμανιού.
Ειδικότερα, το 1999 ο δήμος Καλαμάτας είχε αποφασίσει την αναθεώρηση και τροποποίηση του ΓΠΣ λόγω επέκτασης των ορίων του δήμου κατά 9.014 στρέμματα, στον οποίο εντάχθηκαν 8 ήδη υφιστάμενοι οικισμοί και ένας ακόμη, όπως και άλλες εκτάσεις. Το 2003 η εκπόνηση της σχετικής μελέτης εντάσσεται στο πρόγραμμα του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.
Το 2011 εγκρίθηκε το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Καλαμάτας, που στην ουσία ήταν τροποποιημένο και διευρυμένο το παλαιό πολεοδομικό σχέδιο (μετά τον σεισμό του 1986) του τέως δημάρχου Καλαμάτας Σταύρου Μπένου.
Όμως, το ίδιο έτος (2011) ο δήμος Καλαμάτας, όπως και λίγοι κάτοικοι -κτηματίες της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, προσέφυγαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και ζήτησαν να ακυρωθεί η από 29.3.2011 απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδος – Ιονίου, με την οποία εγκρίθηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Καλαμάτας.
Ο δήμος Καλαμάτας υποστήριζε ότι η διαδικασία Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης, πάσχει από νομική πλημμέλεια.
Αντίθετα, οι σύμβουλοι Επικρατείας (εισηγήτρια η Κατερίνα Σακελλαροπούλου) του Ε΄ Τμήματος με την υπ’ αριθ. 1242/2016 απόφασή τους απέρριψαν τον ισχυρισμό αυτό, λόγω ελλείψεως εννόμου συμφέροντος, καθώς ο δήμος Καλαμάτας, με πρωτοβουλία του οποίου κινήθηκε η διαδικασία εκπονήσεως του ΓΠΣ, έθεσε το ζήτημα αυτό ενώπιον του ΣτΕ το 2011, ενώ «θα μπορούσε να το έχει θέσει επικαίρως, διατυπώνοντας δηλαδή επιφυλάξεις ως προς τη νομιμότητα της διαδικασίας εγκρίσεως του σχεδίου σε μια από τις διαδοχικές εκδοθείσες πράξεις του δημοτικού συμβουλίου».
Επιπρόσθετα αναφέρει το ΣτΕ, από την νομοθεσία προβλέπεται ότι σε παρόμοιες διαδικασίες (εγκρίσεως ΓΠΣ) ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο «έχουν αυξημένη ευθύνη για την τήρηση της νομιμότητας, με τον εντοπισμό των παρανόμων πράξεων και παραλείψεων των οργάνων της κρατικής διοίκησης κατά το διαδικαστικό στάδιο».
Στην συνέχεια, οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς του δήμου Καλαμάτας για τις αλλαγές των ρυθμίσεων της μελέτης του ΓΠΣ που αφορούν στην περιοχή του Κάμπου και την περιοχή του Μπουρνιά (αύξηση ορίου αρτιότητας από τα 4 στα 6 στρέμματα, κατάργηση χρήση κατοικίας, κ.λπ.)
Επίσης, απέρριψαν τους ισχυρισμούς του δήμου Καλαμάτας ότι είναι μη νόμιμες οι διατάξεις του ΓΠΣ που απαγορεύουν την κατασκευή εγκαταστάσεων διανυκτέρευσης στις προστατευόμενες δασικές περιοχές (μείζονος περιβαλλοντικής προστασίας, κ.λπ.) και στον ορεινό όγκο του δήμου.
Τέλος, το ΣτΕ απέρριψε ως απαράδεκτους όλους του ισχυρισμούς του δήμου Καλαμάτας, όπως επίσης και αυτούς που προέβαλαν οι κάτοικοι (αποφάσεις 1244 έως 1247/2016).
«Όχι» στην επέκταση του λιμανιού της Καλαμάτας
 Ακόμη, το ΣτΕ με άλλη απόφασή του (1243/2016) έκανε δεκτή την αίτηση ιδιοκτητών καλλιεργήσιμων εκτάσεων που ζητούσαν να ακυρωθεί η από 29/3/2011 απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδος – Ιονίου.
Με την απόφαση αυτή εγκρίθηκε το ΓΠΣ Καλαμάτας κατά το σκέλος όμως, εκείνο, που προβλέπει τη σταδιακή μετατροπή του υφισταμένου λιμανιού Καλαμάτας σε αμιγώς επιβατηγό και την δημιουργία νέου λιμανιού στην Δυτική παραλία για την εξυπηρέτηση εμπορευματικών και τουριστικών δραστηριοτήτων.
Το ΣτΕ αναφέρει ότι σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 24 του Συντάγματος, η κατασκευή λιμανιών οποιασδήποτε κατηγορίας σε οποιαδήποτε ακτή της χώρας, πρέπει να αποτελεί αντικείμενο ευρύτερου χωροταξικού σχεδιασμού (εθνικού ή περιφερειακού) κατόπιν σχετικής μελέτης. Όμως, για το λιμάνι της Καλαμάτας, δεν έχουν ενταχθεί τα υπό κατασκευή έργα σε χωροταξικό σχεδιασμό.
Επιπρόσθετα, εκτεταμένα τμήματα γης που πρόκειται να επεκταθεί το λιμάνι έχουν τον χαρακτήρα προστατευόμενης γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας.
Κατόπιν αυτών, οι σύμβουλοι Επικρατείας ακύρωσαν την σχετική προσβαλλόμενη απόφαση του γενικού γραμματέα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 ~
*** Κατά της απόφασης της Ιεράς Συνόδου για τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας      
Απόφαση σοκ της ελληνικής Ιεραρχίας: Η Ρωμαιοκαθολική δεν είναι Εκκλησία!
«Είναι αιρετικοί και δεν μπορούμε να τους δώσουμε εκκλησιαστικότητα» υποστήριξαν μητροπολίτες
 Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία δεν είναι Εκκλησία αλλά ομολογία ή κοινότητα, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες γνωστές Εκκλησίες, όπως είναι η Αγγλικανική και η Λουθηρανική. «Είναι αιρετικοί και δεν μπορούμε να τους δώσουμε εκκλησιαστικότητα» υποστήριξαν οι μητροπολίτες Πειραιώς κ. Σεραφείμ και Κυθήρων κ. Σεραφείμ.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα η Ιεραρχία με απόφασή της θα προτείνει όλες οι αναφορές που γίνονται στο κείμενο περί των «σχέσεων της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπόν Χριστιανικόν Κόσμον» να αλλάξουν και όπου υπάρχει η λέξη «Εκκλησία», εκτός της Ορθόδοξης, για να προσδιορίσει τις σχέσεις με τις άλλους χριστιανούς, αυτή να μετονομαστεί σε ομολογία και κοινότητα.
Έτσι, π.χ., η φράση του κειμένου που αναφέρει ότι «αι προοπτικαί των θεολογικών διαλόγων της Ορθοδόξου Εκκλησίας μετά των άλλων χριστιανικών εκκλησιών και ομολογιών προσδιορίζονται πάντοτε επί τη βάσει των κανονικών κριτηρίων της ήδη διαμορφωμένης εκκλησιαστικής παραδόσεως» με την παρέμβαση της Ιεραρχίας θα πρέπει να αλλάξει και να αναγράφεται στο κείμενο: «αι προοπτικαί…. (…) της Ορθοδόξου Εκκλησίας μετά των άλλων χριστιανικών κοινοτήτων και ομολογιών [..]».
Η απόφαση αναμένεται να προκαλέσει αίσθηση, καθώς επί δεκαετίες η Εκκλησία της Ελλάδος μετέχει στο διάλογο που διεξάγεται με την Ορθόδοξη και τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και ουδέποτε έχει εγείρει τέτοια θέματα. Όπως εκτιμάται, άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, όπως το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Ρουμανίας, η Αρχιεπισκοπή Πολωνίας, θεωρούν αδιανόητες τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Άλλες, όμως, Εκκλησίες όπως το Πατριαρχείο Βουλγαρίας ή το Πατριαρχείο Γεωργίας, έχουν εκφράσει τις ίδιες θέσεις.
«Δεν μπορούμε να λαμβάνουμε τέτοιες αποφάσεις» υποστήριξαν οι μητροπολίτες Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ενώ ακόμη και ο μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, ο οποίος παραιτήθηκε από την αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος που θα συμμετάσχει στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, πήρε αποστάσεις από τις ακραίες αντιλήψεις που εξέφρασαν οι λεγόμενοι συντηρητικοί μητροπολίτες. Αντίστοιχη ήταν και η στάση του μητροπολίτη Περιστερίου κ. Χρυσοστόμου.
Εντύπωση προκάλεσε και το γεγονός ότι καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια να αφαιρεθούν και οι αναφορές για το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, αλλά απορρίφθηκε.

***  Τουρίστες έφθασαν χθες στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας με δικά τους αεροσκάφη (φωτογραφίες)

 
 
 
 
Μια ακόμα σελίδα προστέθηκε στον «Τόμο Τουρισμός για την Πελοπόννησο» και ειδικότερα τη Μεσσηνία, αφού χθες έφθασαν στο αεροδρόμιο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας 45 αεροσκάφη τύπου Cirrus. Οι ιδιοκτήτες και πιλότοι αυτών βρέθηκαν στη Μεσσηνία, προκειμένου να συμμετάσχουν στο 14ο Διεθνές Συνέδριο του Συλλόγου, που γίνεται στην Costa Navarino και συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Πελοποννήσου/Π.Ε. Μεσσηνίας και η Πανελλήνια Ένωση Πιλότων, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Υποστηρικτές της εκδήλωσης είναι οι Δήμοι Καλαμάτας, Μεσσήνης και Τριφυλίας. Τα πρώτα αεροπλάνα έφθασαν νωρίς το μεσημέρι στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, ενώ οι αφίξεις συνεχίστηκαν μέχρι αργά το βράδυ. Στις δε εγκαταστάσεις της 120 ΠΕΑ πραγματοποιήθηκε μικρή τελετή, ενώ υπήρχαν και περίπτερα με τοπικά προϊόντα. Κατά την ομιλία του ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης χαρακτήρισε ιστορικό γεγονός για όλη τη χώρα την άφιξη των Cirrus, ενώ δήλωσε ότι πλέον η Πελοπόννησος «έχει βγει από τη μοναξιά της και αγκαλιάζει όλο τον κόσμο». Στόχος του Πέτρου Τατούλη είναι να μην υπάρχουν εσωτερικά ζητήματα στην Περιφέρεια, αφού, όπως είπε, η μιζέρια δεν ταιριάζει στην Πελοπόννησο. Κλείνοντας, κι αναφορικά με τα σχέδια της κυβέρνησης στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, δήλωσε ότι η Περιφέρεια είναι παρούσα, όχι για να πειθαρχήσει, αλλά για να διαπραγματευτεί μαζί της. Μετά τις ομιλίες ακολούθησε αεροπορική επίδειξη από αεροσκάφος Τ6 της Πολεμικής Αεροπορίας. Π.Μπ. - 

***  Ένα λογικό σχόλιο για τα χαλασμένα φανάρια 

  Όταν δημοσιεύσαμε στο Facebook ότι θα καθυστερήσουν να επιδιορθωθούν τα χαλασμένα φανάρια στη διασταύρωση της Νέας Εισόδου με την οδό Αρτέμιδος, σχολιάστηκε κάτω από την ανάρτηση το εξής απλό: ότι πρέπει μέχρι να ξαναλειτουργήσουν τα φανάρια να πηγαίνουν τροχονόμοι τις ώρες αιχμής και να ρυθμίζουν την κυκλοφορία. Σωστή παρατήρηση και μάλλον σωτήρια, αφού η κατάσταση τούτες τις μέρες είναι κάτι παραπάνω από επικίνδυνη. Π.Μπ. - 

***   Αναστάτωση και ανησυχία στην Κυπαρισσία επειδή φέτος δεν πήρε Γαλάζια Σημαία…   
Μεγάλη αναστάτωση και έντονη ανησυχία έχει προκληθεί στην Κυπαρισσία και την ευρύτερη περιοχή εξαιτίας του γεγονότος ότι φέτος, για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δε βραβεύτηκε ο Δήμος Τριφυλίας με Γαλάζια Σημαία για την παραλία του Αϊ-Λαγούδη.
Η Γαλάζια Σημαία, ως γνωστόν, αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας! Απονέμεται από το 1987 σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη Γαλάζια Σημαία είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους. Πρέπει επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια (25 για τις μαρίνες), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη Γαλάζια Σημαία, όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, ξενοδοχεία και camping, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εθελοντικά.
Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education - FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 73 χώρες από όλες τις ηπείρους. Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ).
Το ΥΠΕΝ, διά της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων (ΕΓΥ), υποστηρίζει ενεργώς το Πρόγραμμα Γαλάζια Σημαία και συμμετέχει, επίσης, στην Εθνική Επιτροπή Κρίσεων (EEK) του προγράμματος.
Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης υπέγραψε τον Οκτώβριο του 2013 πρωτόκολλο συνεργασίας με το υπουργείο Τουρισμού, επισφραγίζοντας και τυπικά τους κοινούς στόχους στην προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος.
Η εφαρμογή των κριτηρίων των δύο διεθνών προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης της ΕΕΠΦ που σχετίζονται άμεσα με τον τουρισμό, διασφαλίζει την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών, με χαρακτηριστικά αειφορικής διαχείρισης και απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον.
Το υπουργείο Τουρισμού εκπροσωπείται στην ΕΕΚ, συμμετέχοντας ενεργά στην αξιολόγηση των αιτήσεων συμμετοχής στο Πρόγραμμα Γαλάζια Σημαία. Η δε Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) υποστηρίζει το πρόγραμμα και προτρέπει τους ΟΤΑ στην τήρηση της εφαρμογής των κριτηρίων του. Εκπροσωπείται, επίσης, στην ΕΕΚ. Η ΕΕΚ εξετάζει τις αιτήσεις και συντάσσει έκθεση με την οποία διαβιβάζει την πρότασή της, με τα στοιχεία των ακτών και μαρινών που θεωρεί άξιες βράβευσης, στη Διεθνή Επιτροπή Κρίσεων (ΔΕΚ), με έδρα τη Δανία, η οποία και αποφασίζει για τις βραβεύσεις σε όλο τον κόσμο.
Η προχθεσινή μέρα, κατά την οποία έγινε η Παγκόσμια Ανακοίνωση Γαλάζιων Σημαιών στην Ελλάδα, αποτελεί για την Κυπαρισσία, αλλά και το Δήμο Τριφυλίας, «μαύρη» και εγγράφεται στην ιστορία της πόλης και του Δήμου με τα μελανότερα χρώματα! Μιας πόλης και ενός Δήμου που προσδοκούν στην ανάπτυξη και δη, την τουριστική!
Αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς, λοιπόν, ότι το γεγονός πως φέτος δε βραβεύτηκε με Γαλάζια Σημαία η παραλία του Άι-Λαγούδη Κυπαρισσίας, που είχε αιτηθεί ο Δήμος Τριφυλίας, δικαιολογημένα προκαλεί αναστάτωση, ανησυχία και σοβαρά ερωτηματικά.
Για ποιους λόγους, φέτος, σε αντίθεση με προηγούμενα έτη, δε δόθηκε Γαλάζια Σημαία; Ποια κριτήρια δεν πληρούνται; Έπραξε ο Δήμος το καθήκον του για την πλήρωση των κριτηρίων;
Παράλληλα, στην πόλη και την περιοχή ήδη έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν διάφορες φήμες και καθένας ερμηνεύει όπως θέλει ή και τον βολεύει το γεγονός ότι φέτος δε βραβεύτηκε η παραλία του Άι-Λαγούδη με Γαλάζια Σημαία.
Αυτό είναι άκρως επικίνδυνο και μπορεί να καταστεί επιζήμιο για την πόλη και την περιοχή και, κυρίως, για καταστήματα, επιχειρήσεις, ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα εν όψει και καλοκαιρινής σεζόν, οπότε όλοι αναμένουν να υπάρξει κίνηση στην περιοχή.
Αν αφεθεί από τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας να ερμηνεύει καθένας όπως θέλει ή τον βολεύει ή – και χειρότερα – ίσως με δόλο και εξυπηρετώντας σκοπιμότητες, το γεγονός πως φέτος δε βραβεύτηκε με Γαλάζια Σημαία η παραλία του Άι-Λαγούδη Κυπαρισσίας, τότε η δυσφήμηση που θα υποστεί η πόλη και η περιοχή θα είναι τεράστια και η ζημιά ανυπολόγιστη.
Γι’ αυτό επιβάλλεται η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας, η οποία εγγράφως – εδώ και δύο περίπου εβδομάδες - έχει ενημερωθεί από την Εθνική Επιτροπή Κρίσεων, να δώσει στη δημοσιότητα το σχετικό έγγραφο της ΕΕΚ, ενημερώνοντας, παράλληλα, τον κόσμο για όλα!
Εάν στο έγγραφο δεν αναφέρονταν οι λόγοι, όφειλε η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας να ζητήσει από την ΕΕΚ απαντήσεις, εξηγήσεις, διευκρινίσεις για το ποιο ή ποια από τα κριτήρια που απαιτούνταν δεν ικανοποιούνταν. Κανένας δε δικαιούται να αποκρύψει την αλήθεια – όποια κι αν είναι αυτή – από τους κατοίκους, δημότες και επισκέπτες της περιοχής και, ταυτόχρονα, οι πάντες έχουν δικαίωμα να ξέρουν τους λόγους εξαιτίας των οποίων δε βραβεύτηκε φέτος ο Δήμος Τριφυλίας για την παραλία του Άι-Λαγούδη με Γαλάζια Σημαία!   του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Εξιχνιάστηκε η ληστεία οχήματος στην Καλαμάτα    
Εξιχνιάστηκε ληστεία που έγινε στις 24 του μήνα στην Καλαμάτα σε βάρος μίας 27χρονης και ενός 28χρονου, ύστερα από εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας. Για την υπόθεση κατηγορούνται δύο άντρες, ηλικίας 25 και 35 ετών αντίστοιχα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για ληστεία.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της αστυνομικής διερεύνησης προέκυψε ότι οι ανωτέρω αφαίρεσαν όχημα ιδιοκτησίας του 28χρονου, το οποίο ήταν σταθμευμένο και εντός του οποίου επέβαινε η 27χρονη, ασκώντας σε βάρος της σωματική βία, ενώ στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας.
Η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, για εξακρίβωση τυχόν συμμετοχής τους στη διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.
Γαργαλιάνοι
Στο μεταξύ, εξιχνιάστηκε, ύστερα από έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Γαργαλιάνων, μία περίπτωση κλοπής σε οικία ημεδαπού (στις 27/28.8.2014), σε τοπική κοινότητα του Δήμου Πύλου- Νέστορος. Για την υπόθεση αυτή κατηγορείται ένας 23χρονος, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή.
Συλλήψεις
Τέλος, συνελήφθησαν χθες τις πρώτες πρωινές ώρες, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Καλαμάτας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Μεσσηνίας, δύο ημεδαποί, ηλικίας 38 και 39 ετών, αντίστοιχα και ένας 26χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, γιατί κατείχαν, ο 39χρονος μικροποσότητα κάνναβης, ο 38χρονος ποσότητα λαθραίου καπνού, βάρους 142 γραμμαρίων και ο 26χρονος ποσότητα κάνναβης, βάρους 60 γραμμαρίων, οι οποίες κατασχέθηκαν.
Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας. 

***   «Ο Καθένας+Ο Κανένας»… του Νίκου Καλογερόπουλου στην Καλαμάτα    
Η παράσταση «Ο Καθένας+Ο Κανένας», σε κείμενα-μουσική-σκηνοθεσία του Νίκου Καλογερόπουλου, θα παρουσιαστεί στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας στις 1, 2, 3 και 4 Ιουνίου.
Πρωταγωνιστούν οι Νίκος Καλογερόπουλος, Πάνος Αντέλλης, Ελευθερία Χριστοπούλου και Ιάσονας Καλογερόπουλος.       
Είναι μια παράσταση που, αναμφισβήτητα, όποιος αγαπά τις αλήθειες και τις καθάριες κουβέντες, δεν πρέπει να αγνοήσει... Γιατί η αλήθεια είναι σκληρή και διαφέρει πάντοτε από τις αισθητικές αρχές των βολεμένων, των οσφυοκαμπτών ή των στρουθοκαμηλίζοντων, των κουτόφραγκων και των φραγκορωμιών... Η παράσταση δε διεκδικεί το θώκο της ανακύκλωσης της νεοελληνικής δημιουργικής μιζέριας, αν και ακροβατεί αριστοτεχνικά δίπλα της και χρησιμοποιεί πολλές φορές τα κλισέ της ρητορικής της, πολεμώντας την έτσι με τα ίδια της τα όπλα... Με αυτόν, μάλιστα, τον τρόπο ξεφτιλίζει την περιρρέουσα (και επικρατούσα δυστυχώς) αυτή νοοτροπία των «αγανακτισμένων» εθελούσιων ραγιάδων...
Ο Νίκος Καλογερόπουλος, ως θεατρικός συγγραφέας, βάζει το χέρι του βαθιά στην πληγή με έναν τρόπο αφυπνιστικό και αφτιασίδωτο. Σχολιάζει τα γνωστά μνημονιακά θέματα, δίχως να κάνει το χατίρι καμιάς πολιτικής παράταξης, ιδεολογίας και πολιτικάντη και παρουσιάζει αυτό που συμβαίνει, ντύνοντάς το παράλληλα με κάποια από τα διδακτικά και πανέμορφά του τραγούδια, παιγμένα ζωντανά επί σκηνής...
Η παράσταση αυτή δεν παρηγορεί ούτε παραμυθιάζει... Δεν προσφέρει σωτηρία ούτε ευαγγελίζεται τη «λύση», καταφέρνει όμως να σε βάλει να σκεφτείς, να αποφασίσεις πώς πρέπει να πάρεις τα ηνία της ζωής σου στα χέρια σου και να δράσεις, δίχως να περιμένεις την παλίρροια της προβατοποιημένης «συλλογικότητας». Η αλληλεγγύη φυτρώνει από ανθρώπους που δεν κουβαλάνε στις μαζώξεις τα συμπλέγματα και τα απωθημένα τους. Η ροή είναι το μυστικό και ο πεισματικός, απέλπιδος, αγώνας ενάντια σε κάθε μορφής εντροπία...
Μη χάσετε αυτή την παράσταση...

***

~

***  Αθλητική  ενημέρωση  : 

*** Στην Καλαμάτα ο Σταύρος Παπαδόπουλος 

 Η παρουσία του Σταύρου Παπαδόπουλου στην Καλαμάτα θα «τρέξει» τις εξελίξεις για την ανασυγκρότηση της Μαύρης Θύελλας, καθώς ήδη από αυτό το Σαββατοκύριακο αναμένεται να έχει τις πρώτες «ποδοσφαιρικές» συναντήσεις με τους συνεργάτες του και τον μέχρι τώρα πρόεδρο της ομάδας, Γιώργο Ράλλη. Αρκετή δουλειά έχει βέβαια κάνει κιόλας ο Δημήτρης Τσάκωνας, καθώς έχει έρθει σε επαφή με τους περισσότερους «πρωτοκλασάτους» ποδοσφαιριστές της Μεσσηνίας, οι οποίοι δεν θα μπορούσαν παρά να δουν με πολύ θετικό μάτι τη νέα προσπάθεια και βρίσκονται «σταντ μπάι», ενώ υπάρχουν στο τραπέζι και μια σειρά υποψηφίων για την τεχνική ηγεσία. Τέλος, μέσα στις επόμενες ημέρες προγραμματίζεται μια συνέντευξη Τύπου, που θα δώσει την ευκαιρία στον κ. Παπαδόπουλο να μιλήσει πιο άμεσα για την απόφασή του να ξαναδώσει πνοή και προοπτική στη Μαύρη Θύελλα, μετά τον υποβιβασμό της στο τοπικό πρωτάθλημα και παράλληλα θα γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για τη φιλοσοφία, το σχεδιασμό και τους βασικούς μοχλούς της νέας προσπάθειας. Χ.Ε. - 

***  ΠΕΜΠΤΗ 26/05/16 18:15 NOVASPORTS 2  Super League play off
ΠΑΟΚ - Πανιώνιος    2-0   , (2-0 ) .-
Τα  γκόλ :   14  ΄ και 25΄ Αθανασιάδης  ,
Video :
~*  ΠΑΟΚ-Πανιώνιος  τα γκόλ Α΄ Ημίχρονο  2-0  πλέϊ οφ 26/05/2016 : https://youtu.be/eAEBR6byNT8 .-
~ΠΑΟΚ-Πανιώνιος 2ο  γκόλ  25΄ Αθανασιάδη  26/05/2016  πλέϊ οφ : https://youtu.be/Shy3VYy-kVo .-
Διαιτητής: Ιωάννης Δελφάκης (Aρκαδίας)
Πανιώνιος (Ουζουνίδης): Παπαδόπουλος, Ποζατζίδης, Πατσατζόγλου, Ρισβάνης (82' Βλάχος), Αργυρόπουλος, Σιώπης (67' Μπλέτσας), Κόρμπος, Μασούρας (80' Πινιώτης), Βιγιάλμπα, Καθάριος και Μπαργκάν.
ΠΑΟΚ (Ιβιτς): Γλύκος, Βίτορ, Μαλεζάς (64' Χατζηϊσαϊας), Σκόνδρας, Λέοβατς, Τζιόλης, Τσίμιροτ, Πέλκας, Μακ, Ροντρίγκες (72' Κοροβέσης) και Αθανασιάδης (46' Μπερμπάτοφ).

 Ο πιο κρίσιμος τελικός στο ΣΕΦ: Ολυμπιακός VS Παναθηναϊκός
19:30 OTE Sport 4  Basket League
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός (3ος τελικός)  77-72 .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 17-21 , (41-44) , 57-62 , 77-72 .- ^
Βίντεο :
~ΟΣΦΠ-ΠΑΟ  17-21    περίοδος 3ος  αγων  26/05/2016: https://youtu.be/eMsREqAobKY .-
~ΟΣΦΠ-ΠΑΟ  41-44    Α΄ ημίχρονο 3ος αγών  πλέϊ οφ  26/05/2016 : https://youtu.be/YiSlFGcnmn0 .-
~ΟΣΦΠ-ΠΑΟ 57-62 3η περίοδος 3ος αγωνας 26/05/2016 πλέϊ οφ: https://youtu.be/WlegGhAiVus  .-
~ΟΣΦΠ-ΠΑΟ 77-72  3ος αγώνας 26/05/2016  πλέϊ οφ  :
 https://youtu.be/W8Cte-1kSNw .-
Διαιτητές: Πηλοϊδης, Καρακατσούνης, Παναγιώτου
 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιάννης Σφαιρόπουλος): Παπαπέτρου 7 (1), Σπανούλης 22 (3), Μιλουτίνοφ 4, Πρίντεζης 3, Μάντζαρης 2, Χάντερ 7, Στρόμπερι 5 (1), Αγραβάνης 2, Ουόρικ, Χάκετ 9, Λοτζέσκι 16 (3), Παπανικολάου
 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Αργύρης Πεδουλάκης): Χαραλαμπόπουλος 8, Φώτσης 3 (1), Φελντέιν 17 (3), Καλάθης 15 (1), Χάντερ 2, Ραντούλιτσα, Παππάς 4, Διαμαντίδης 10 (1), Γκιστ 2, Παπαγιάννης 9, Ουίλιαμς 2, Χέινζ

~* Ο Παναθηναϊκός μετρά 10 τίτλους και ο Ολυμπιακός 5 στις μεταξύ τους μονομαχίες σε τελικούς, ενώ οι νίκες είναι 38-30. Η ομάδα με πλεονέκτημα έδρας κατέκτησε τον τίτλο στις 10 από τις 15 φορές.
~ Διαιτητές του αγώνα θα είναι οι κ.κ. Πηλοΐδης, Καρακατσούνης και Παναγιώτου.







  ~*  Πεδουλάκης: «Δεν παίχτηκε επί ίσοις όροις το ματς»  «Είμαστε ηθικοί νικητές»
Στις αποφάσεις των διαιτητών και κυρίως του Τάσου Πηλοϊδης απέδωσε ο Αργύρης Πεδουλάκης την αποψινή ήττα του Παναθηναϊκού.
Ο τεχνικός των «πράσινων» ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Είμαστε ηθικοί νικητές, το λάβαμε το μήνυμα, δεν παίχθηκε επί ίσοις όροις το ματς», ενώ πρόσθεσε ότι «χάσαμε, γιατί στα τελευταία πέντε λεπτά παίξαμε χωρίς τον leader μας (σ.σ. τον Καλάθη). Αυτό συνέβη, γιατί ο συγκεκριμένος άνθρωπος (σ.σ. Πηλοϊδης) τον στοχοποίησε».
«Συγχαρητήρια στα παιδιά της ομάδας μου. Ήταν ηθικοί νικητές. Δεν μπορώ να κλείνω τα μάτια, το λάβαμε το μήνυμα», είπε αρχικά ο Πεδουλάκης και συνέχισε: «Δεν μιλήσαμε στο προηγούμενο ματς που σημαδεύτηκε ο Γκιστ. Σήμερα σε αυτό το ρόλο ήταν ο Καλάθης και ο Φώτσης. Στο πρώτο ημίχρονο ήμασταν πολύ καλύτεροι, και ο Ολυμπιακός βάρεσε 20 βολές. Δεν θέλω να σχολιάσω τίποτα, δεν θέλω να κοροϊδεύω κανέναν, ούτε την ομάδα μου, ούτε εσάς».
Σε ερώτηση για το αν απόψε χάθηκε μία ευκαιρία, απάντησε: «Δεν χάθηκε μία ευκαιρία, δεν παίχτηκε επί ίσοις όροις το ματς. Ήμασταν καλύτεροι. Δεν με ενδιαφέρει αν είναι νέα τα παιδιά μας ή όχι. Μας έλειψε πολύ ο Γιώργος ο Παπαγιάννης στα προηγούμενα παιχνίδια. Χάσαμε, γιατί στα τελευταία πέντε λεπτά παίξαμε χωρίς τον leader μας (σ.σ. τον Καλάθη). Αυτό συνέβη, γιατί ο συγκεκριμένος άνθρωπος (σ.σ. Πηλοϊδης) τον στοχοποίησε».
Γιαννακόπουλος: «Μόνο πέναλτι δεν έχουμε δει»
Έντονα παράπονα για τις αποφάσεις των διαιτητών του τρίτου τελικού, μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ, εκφράζονται από πλευράς Παναθηναϊκού και με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, να παίρνει θέση.
Ο «ισχυρός άνδρας» της «πράσινης» ΚΑΕ, ο οποίος αυτή τη φορά δεν ακολούθησε την αποστολή στο φαληρικό στάδιο, πήρε τη «σκυτάλη» των... παραπόνων από τον Αργύρη Πεδουλάκη, τονίζοντας σε δήλωση του ότι: «Το μόνο που δεν έχουμε δει σε αυτή τη σειρά είναι να σφυρίζουν πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού!»
Μάλιστα στις τάξεις του Παναθηναϊκού εκφράζουν «οργή και αγανάκτηση» και κάνουν λόγο «για εντεταλμένη υπηρεσία του κ. Πηλοΐδη και όσα έγιναν στο ΣΕΦ», ενώ ανέφεραν για την αναταραχή που είχε προηγηθεί από τους «ερυθρόλευκους» πριν την κλήρωση των διαιτητών του τρίτου τελικού ότι: «Τελικά ήταν εντάξει ο... ορισμός της ΚΕΔ για την οποία φώναζε η ΚΑΕ Ολυμπιακός; Συγχαρητήρια στους κυρίους Σκινδήλια - Σταυρόπουλο». Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 ~**   Ένταση μεταξύ οπαδών του Ολυμπιακού για φωτογραφίες με Διαμαντίδη   Ύβρεις, απειλές και αστυνομία!

Ένταση μεταξύ φιλάθλων και οπαδών του Ολυμπιακού επικράτησε κατά την αποχώρηση της αποστολής του Παναθηναϊκού από το ΣΕΦ. Αιτία για την έναρξη των διαξιφισμών στάθηκε η πρόθεση κάποιων να φωτογραφηθούν μαζί με τον αρχηγό των «πράσινων», Δημήτρη Διαμαντίδη!
Και αυτό γιατί όταν έγιναν αντιληπτοί από άλλους οπαδούς του Ολυμπιακού δέχθηκαν ύβρεις, αλλά και απειλές.
Ωστόσο, με την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων η κατάσταση ελέγχθηκε, με τον Διαμαντίδη να αποχωρεί.  Newsroom ΔΟΛ

~**  Φραστική επίθεση ανέφεραν οι διαιτητές στο φύλλο αγώνα από οπαδούς ΟΣΦΠ 
Έξω από τα αποδυτήρια τους
Το διαιτητικό τρίο του τρίτου τελικού (Πηλοΐδης, Καρακατσούνης και Παναγιώτου), μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ, έγραψε στο φύλλο αγώνα τη φραστική επίθεση που δέχθηκε από δέκα άτομα, τα οποία περίμεναν έξω από τα αποδυτήρια τους, πριν το παιχνίδι, τονίζοντας την απουσία αστυνομικών δυνάμεων, αλλά επισημαίνοντας ότι δεν υπήρχε σωματική βία.
Παράλληλα, ανέφεραν ότι τα δέκα άτομα τους φώναξαν: «Πουστ..ς ξέραμε που πίνατε καφέ το πρωί», ενώ κατέγραψαν και τους πυρσούς που άναψαν οι «ερυθρόλευκοι» οπαδοί στο τέλος του αγώνα.
Αξίζει να αναφερθεί, πάντως, πως από την πλευρά του Ολυμπιακού, τονίστηκε πως σε ερώτηση των υπεύθυνων της «ερυθρόλευκης» διοίκησης προς τους διαιτητές, απαντήθηκε ότι το συμβάν έγινε εκτός του γηπέδου και όχι στον χώρο των αποδυτηρίων.  Newsroom ΔΟΛ
 ~**  Φόβοι για νοκ-άουτ του Πρίντεζη από τελικούς και... Εθνική
Πελματιαία απονεύρωση
 
Ο πιο δυσάρεστος επίλογος φαίνεται πως γράφεται στον 3ο τελικό για τον Γιώργο Πρίντεζη, ο οποίος περίπου 6 λεπτά πριν το τέλος του αγώνα, τραυματίστηκε και εγκατέλειψε την αναμέτρηση με την πρώτη εκτίμηση του ιατρικού επιτελείου να κάνει λόγο για «πελμαμτιαία απονεύρωση».
Πρόκειται για το πρόβλημα που ταλαιπωρούσε όλη τη χρονιά τον διεθνή φόργουορντ, όμως, εάν επιβεβαιωθεί το πρόβλημα στη μαγνητική τομογραφία, τότε όχι μόνο χάνει το υπόλοιπο των τελικών, αλλά θα τον στερηθεί και η Εθνική ομάδα από το προ Ολυμπιακό τουρνουά.  Newsroom ΔΟΛ
 ~**  Σφαιρόπουλος: «Να μην επηρεάζουμε τη διαιτησία με φωνές»
«Πολύ μεγάλη νίκη»

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος «μοίρασε» συγχαρητήρια στη συνέντευξη Τύπου σε παίκτες και κόσμο για το προβάδισμα στη σειρά των τελικών, έκανε λόγο για μία παλικαρίσια νίκη από τον Ολυμπιακό, ενώ τόνισε ότι τα παράπονα του Αργύρη Πεδουλάκη έγιναν για να επηρεάσει τους διαιτητές ενόψει της συνέχειας.
«Είναι μια πολύ μεγάλη νίκη που μας δίνει προβάδισμα», είπε αρχικά ο Σφαιρόπουλος και συνέχισε: «Μετά το δεύτερο ματς που κερδίσαμε, φάνηκε ότι ενώ θέλαμε πολύ, είχαμε μια επιπρόσθετη πίεση και άγχος να βρούμε τις λύσεις για να παίξουμε καλά σε άμυνα και επίθεση. Δεν ήμασταν καλοί στην άμυνα στο πρώτο ημίχρονο αφού δεχτήκαμε 44 πόντους, αλλά αυτή μας έδωσε τη νίκη στο δεύτερο ημίχρονο. Στην τέταρτη περίοδο κρατήσαμε τον Παναθηναϊκό στους δέκα πόντους και δείξαμε χαρακτήρα. Ο Βασίλης και τα άλλα παιδιά και έδειξαν πόσο μεγάλο μέταλλο έχει η ομάδα. Κάναμε το 2-1, αλλά η συνέχεια είναι δύσκολη. Έχουμε το επόμενο ματς στο ΟΑΚΑ. Θα είναι δύσκολο. Η πίεση θα μεταφερθεί στο αντίπαλο στρατόπεδο. Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι. Συγχαρητήρια στον κόσμο που συμπαραστάθηκε και χωρίς έκτροπα βοήθησε να νικήσουμε σε αυτό το παιχνίδι».
Για τον Λοτζέσκι που έπαιξε και στο «2», αλλά και την κατάσταση του Πρίντεζη, είπε: «Ο Λοτζέσκι μας έλειψε πολύ και βλέπουμε πόσο χρήσιμος παίκτης είναι. Δημιουργεί και σκοράρει από το 2 όπου έχει παραπάνω δημιουργία που χρειαζόμαστε, κάτι που βοηθά την ομάδα. Όλους τους μήνες που ήταν εκτός, μας έλειψε πολύ. Ο Πρίντεζης έχει φύγει για να κάνει εξετάσεις. Αύριο το αργότερο θα ξέρουμε. Ζήτησε αλλαγή γιατί μετά από ένα ριμπάουντ έπεσε άσχημα. Δεν ξέρω πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα, αλλά δεν δείχνει να είναι καλά το πόδι του».
Απαντώντας σε ερώτηση για τα παράπονα του Αργύρη Πεδουλάκη για τη διαιτησία, δήλωσε: «Το να φωνάζουμε τώρα για τη διαιτησία για να επηρεάσουμε δεν είναι σωστό. Ο Παναθηναϊκός ήταν καλός, αλλά κι εμείς με τα τρίποντα του Σπανούλη και του Παπαπέτρου και τα επιθετικά ριμπάουντ δεν ήταν θέμα διαιτησίας. Ούτε οι βολές ήταν. Στο δεύτερο ματς που οι βολές ήταν 27-15 εμείς δεν είπαμε τίποτα. Πήγαμε και νικήσαμε».
Τέλος σχολιάζοντας το άγχος των παικτών του, είπε: «Πρέπει να διαχειριστείς κάποιες καταστάσεις. Παίζεις στην έδρα σου και είναι ακόμα μεγαλύτερη η πίεση. Προσπαθήσαμε στην ανάπαυλα και τα τάιμ άουτ στο δεύτερο ημίχρονο να ηρεμήσουμε την ομάδα και να μην αγχώνεται για να φτάσει στο σκορ. Ημασταν πολύ πιεσμένοι για το αποτέλεσμα. Η επίθεση επηρέαζε την άμυνα Δεχτήκαμε εύκολους πόντους γιατί επιθετικά δεν ήμασταν καλοί. Μέλημα ήταν να ηρεμήσομε τους παίκτες για να πάρουν σωστές αποφάσεις. Μίλησε και η εμπειρία των παικτών και το μέταλλο της ομάδας. Δείξαμε χαρακτήρα και πήραμε παλικαρίσια νίκη».
Από την πλευρά του ο Ντάνιελ Χάκετ, είπε: «Ήταν μια σκληρή μάχη, όπως και στα προηγούμενα δύο παιχνίδια. Υπήρχε μεγάλη πίεση και ένταση και δυσκολευτήκαμε πολύ να περάσουμε μπροστά. Κυνηγούσαμε το σκορ στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, αλλά στα τελευταία έξι λεπτά βρήκαμε ώθηση από την άμυνα και λύσεις στην επίθεση. Ο Βασίλης (σ.σ. Σπανούλης) κι ο Ιωάννης (σ.σ. Παπαπέτρου) έβαλαν κάποια μεγάλα σουτ και βρήκαμε τον τρόπο να νικήσουμε».


 

20:30 NOVASPORTS 1  Super League play off
ΑΕΚ - Παναθηναϊκός  3-1 , (2-0) .- ^
Τα  γκόλ : 5΄ Γιόχανσον ,  39΄ Μπαρμπόσα  ,   54΄ Λέτο  , 69΄ Μπαρμπόσα  .-
  Βίντεο  από αγώνα  :
~ΑΕΚ-ΠΑΟ  3-1  τα γκόλ δηλώσεις στα πλέϊ οφ  26/05/2016 : https://youtu.be/YiA3ZLyx3FA .-
Διαιτητής: Κουκουλάκης
 Κίτρινες: Μπακάκης, Τζανετόπουλος - Μπεργκ, Αμπέντ
 Κόκκινη: Βιγιαφάνες (45+2΄)
ΑΕΚ (Νίκος Παναγιωτάρας): Ανέστης, Γκάλο, Λαμπρόπουλος, Κολοβέτσιος, Ντίντακ, Σιμόες, Γιόχανσον, Μάνταλος (90+1΄ Τζανετόπουλος), Αραβίδης (59΄ Μπακάκης), Μπαρμπόσα, Τζεμπούρ (79΄ Πέκχαρτ).
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Αντρέα Στραματσόνι): Στίλ, Nάνο, Mέστο, Tαυλαρίδης, Mολέδο, Κουτρουμπής (41΄ Λέτο), Zέκα, Λούντ (88΄ Κλωναρίδης), Mπουμάλ (46΄ Αμπέντ), Bιγιαφάνιες, Mπέργκ


 Το πρόγραμμα της 4ης αγωνιστικής και η βαθμολογία:
ΠΕΜΠΤΗΠΑΟΚ - Πανιώνιος 2-0
ΑΕΚ - Παναθηναϊκός 3-1
Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 3 αγώνες)
ΠΑΟΚ 10
ΑΕΚ 8
Παναθηναϊκός 7
Πανιώνιος 1
Η επόμενη αγωνιστική (29/5/2016)
18:15 Παναθηναϊκός-Πανιώνιος
20:00 ΑΕΚ-ΠΑΟΚ
 
***  ~Σωτήρης Γεωργούντζος στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ 25/05/2016: https://youtu.be/PtgmKNWp9Zg .-


~Ο Σωτήρης Γεωργούντζος στην ΕΡΑ σπόρ 25/05/2016: https://youtu.be/IkrK4cILzOc  .-^ 

~Sotiris Georgountzos ΕΡΑ Σπόρ 25/05/2016:
 https://youtu.be/WFtAhQiBFS4 .-

*** 

~ ***  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ : 
~ 1. - Stamatios Skoulikas = 
Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4.731 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        
Stamos Skoulikas  http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2.973 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   
Vlasis Skoulikas , +Stamos ,. http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =      2.982  video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        10.682  βίντεο   .-  
 --------------------------------------

  
~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4961 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 610 /    https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.584   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,    
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts    Σταμάτιος Σκούλικας  .- 
 -------------------------------------------------------  

             
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   568 -  
     https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  510. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ    
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ  139  .-                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΗΝΟΣ ΜΑΪΟΥ  2016 :
~Η Εφημερίδα μας   Arfara News στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή  01 Μαϊου  2016 ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ  ΠΑΣΧΑ : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-01-2016.html .- 
 ~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  02  Μαϊου  2016   :   http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-02-2016.html .-  
~Αθλητικό Σαββατοκύριακο 30 Απριλίου και 01 Μαϊου 2016 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/05/30-01-2016.html .-
~  Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 03  Μαΐου  2016  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-03-2016.html.  .- 





~

~ Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 10 Μαϊου 2016   :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-10-2016.html .-
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη  11 Μαϊου  2016   :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-11-2016.html .-
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημερώσεις Πέμπτη 12  Μαϊου 2016:  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-12-2016.html .-  

 ~ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ μέσα από φωτογραφίες Σάββατο  14  Μαϊου 2016 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/05/14-2016.html .-  
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο  14 Μαϊου  2016 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-14-2016.html .- 
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή  15  Μαϊου  2015  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-15-2015.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 16 Μαϊου  2016 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-16-2016.html .- 
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 17  Μαϊου 2016 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-17-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  19  Μαϊου 2016 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-19-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Πέμπτη 19 Μαϊου  2016  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-19-2016.html .-
 Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 20  Μαϊου  2016  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-20-2016.html .-
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 21 Μαϊου 2016 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-21-2016.html .-
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 21 και 22 Μαϊου 2016  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/05/21-22-2016.html .-
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 22 Μαϊου 2016  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-22-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  23 Μαϊου 2016  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-23-2016.html .-
~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις   Δευτέρα 23 Μαϊου  2016  17ο  κεφάλαιο  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/05/23-2016-17.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας  arfara news  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη  24 Μαϊου 2016 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-24-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 25 Μαϊου 2016   :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-25-2016.html .-
~ Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης Arfara News Τετάρτη 25 Μαϊου 2016 :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-25-2016.html .- 
Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 26 Μαϊου  2016 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-26-2016.html .-
 Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή  27 Μαϊου  2016    :   http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-27-2016.html  .-
~         
*** 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου