arfara messinias stamos1

Ο ήλιος φωτίζει τα σώματα τα , η δε σοφία τις ψυχές .Ο κόσμος είναι ένα ανάκτορο της σοφίας του Υψίστου . Ο Θεός άναψε κάθε μία ψυχή με το δικό του πυρ . Έτσι λάμπουν όλοι οι άνθρωποι με τη σοφία του σε αυτό το θέατρο , όπως ο Θεός τους έπλασε .-Μερικούς τους έκανε μεγάλα φώτα , σε άλλους μικρά.-(Κάρλος Λιναίος )

 Αρφαρά

Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο• η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

 Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 16  Φεβρουαρίου  2016 :
~



~ 16 Φεβρουαρίου
Παμφίλου μάρτυρος († 307), Φλαβιανού (1), πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως. Μαρτύρων Δανιήλ, Ηλία, Ηλία, Ησαίου, Θεοδούλου, Ιερεμίου, Ιουλιανού, Ουάλη, Παύλου, Πορφυρίου, Σαμουήλ, Σελεύκου και πάντων των εν Περσία (Μαρτυρουπόλει) μαρτυρησάντων. Οσίων Μαρουθά του εγείραντος την πόλιν επί τω ονόματι των εν Περσία Μαρτύρων και Φλαβιανού του εν τω Βουνω.
(1) O άγιος Φλαβιανός, ήταν πρεσβύτερος στην Κωνσταντινούπολη και σκευοφύλακας του ναού της Αγίας Σοφίας. Γνωστός για τις αρετές και τα πνευματικά του χαρίσματα, διαδέχθηκε τον άγιο Πρόκλο στον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Κωνσταντινούπολης το έτος 447. Το επόμενο έτος καταδίκασε με τοπική Σύνοδο, την πλάνη του αρχιμανδρίτου Ευτυχούς, ο οποίος ισχυριζόταν ότι ο Χριστός διέθετε μόνο τη θεία φύση, η οποία απορρόφησε την ανθρώπινη. Τελικά, μετά την εμμονή του Ευτυχούς στην πλάνη, η σύνοδος τον καθαίρεσε και τον αφόρισε. Εκείνος όμως έχοντας πολιτική στήριξη και από τον κακόδοξο Πατριάρχη Αλεξανδρείας Διόσκορο, επέτυχε τη σύγκλιση Συνόδου τον Αύγουστο του 449 στη Έφεσο. Στη Σύνοδο αυτή, την λεγόμενη ληστρική, όλα ήταν προσχεδιασμένα κατά του Φαβιανού, επιστρατεύθηκε μάλιστα και όχλος με επικεφαλείς μοναχούς, και υπό την αρχηγία ενός ρασοφόρου, του αρχιμανδρίτη Βαρτουφά, εισέβαλλαν στη Σύνοδο και κακοποίησαν βάναυσα τον άγιο, ο οποίος τρεις ημέρες αργότερα, υπέκυψε στο τραύματα πού του προκάλεσαν οι φονιάδες του. Όμως δύο έτη αργότερα το 451 στη Δ` Οικουμενική Σύνοδο, η αίρεση καταδικάσθηκε, ο Ευτυχής αναθεματίστηκε και ο Διόσκουρος καθαιρέθηκε. Το λείψανο του αγίου ανακομίσθηκε με μεγάλες τιμές στην Κωνσταντινούπολη και τοποθετήθηκε στο ναό των Αγίων Αποστόλων. ~ 
Σήμερα 16/02/2016 εορτάζουν:
Άγιος Πάμφιλος και οι συν αυτώ Μάρτυρες, Άγιος Φλαβιανός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
~
Όσιος Ισαάκ ο ΣύροςΌποιος φθάσει να γνωρίσει την ιδίαν αυτού ασθένεια, αυτός έφθασε το τέλειον της ταπεινώσεως.
~
Άγιος Ονήσιμος ο Απόστολος

Άγιος Ονήσιμος ο Απόστολος
 

Σύναξη του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελισ....
 
Όσιος Αυξέντιος ὁ ἐν τῷ Ὄρει

Όσιος Αυξέντιος ὁ ἐν τῷ Ὄρει
 
Όσιος Μαρτινιανός

Όσιος Μαρτινιανός
 
Άγιος Μελέτιος Αρχιεπίσκοπος Αντιοχείας

Άγιος Μελέτιος Αρχιεπίσκοπος Αντιοχείας
 
Άγιος Βλάσιος επίσκοπος Σεβαστείας

Άγιος Βλάσιος επίσκοπος Σεβαστείας
 
Άγιος Χαράλαμπος ο Ιερομάρτυρας

Άγιος Χαράλαμπος ο Ιερομάρτυρας
 
Άγιος Νικηφόρος

Άγιος Νικηφόρος
 
Άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης

Άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης
 
Όσιος Παρθένιος επίσκοπος Λαμψάκου

Όσιος Παρθένιος επίσκοπος
 ~  Ἦχος γ’. Τὴν ὡραιότητα.
Τὴν δωδεκάριθμον, Μαρτύρων φάλαγγα, ἀνευφημήσωμεν, ἐνθέοις ἄσμασι, Πάμφιλον Παῦλον Σαμουήλ, Οὐάλεντα καὶ Ἠλίαν, Ἱερεμίαν, Σέλευκον, Δανιὴλ καὶ Πορφύριον, Ἰουλιανὸν ὁμοὺ Ἠσαΐαν Θεόδουλον αὐτοὶ γὰρ τὸν Δεσπότην τῶν ὅλων, πάσιν ἠμὶν ἐξιλεοῦνται.
 ~ Απολυτίκιο Αγ. Παμφίλου - 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ : https://youtu.be/DiubNCaaaRU  .-


***  Βιογραφία
Άγιος ΠάμφιλοςΟι Άγιοι Μάρτυρες Πάμφιλος, Δανιήλ, Hλίας, Ησαΐας, Θεόδουλος, Ιερεμίας, Ιουλιανός, Ουάλης, Παύλος, Πορφύριος, Σαμουήλ και Σέλευκος, μαρτύρησαν επί αυτοκράτορα Διοκλητιανού (284 - 305 μ.Χ.). Κατάγονταν από διάφορους τόπους, τους ένωνε όμως η αγάπη και η πίστη του Χριστού.
Εργαζόμενοι στην Καισάρεια της Παλαιστίνης ομολόγησαν τον Χριστό ενώπιον του έπαρχου Φιρμιλιανού. Ο άρχοντας κατέβαλε κάθε προσπάθεια να πείσει τους Αγίους να αρνηθούν την πίστη τους στον Χριστό. Εκείνοι όμως παρέμειναν σταθερά προσηλωμένοι στην πατρώα ευσέβεια. Τότε ο Φιρμιλιανός έδωσε εντολή να τους θανατώσουν, αφού πρώτα τους βασανίσουν.
Οι Άγιοι Μάρτυρες Ηλίας, Πάμφιλος, Ουάλης, Παύλος, Σέλευκος, Ιερεμίας, Ησαΐας, Σαμουήλ και Δανιήλ αποκεφαλίσθηκαν διά ξίφους. Ο Πορφύριος, υπηρέτης του Παμφίλου, συνελήφθη την ώρα που αναζητούσε το λείψανο του κυρίου του και κάηκε ζωντανός μαζί εμ τον Μάρτυρα Ιουλιανό. Τον Άγιο Θεόδουλο τον σταύρωσαν επί ξύλου. Έτσι μαρτύρησαν οι Άγιοι και προσετέθησαν στη χορεία των αθλητών του Χριστού.
Η Σύναξη των Αγίων Μαρτύρων ετελείτο στη Μεγάλη Εκκλησία.
***  Επιμνημόσυνη δέηση για τους εκτελεσθέντες της Καλαμάτας με διχασμό και λεκτικές αντιπαραθέσεις 

 
Επιμνημόσυνη δέηση για τους εκτελεσθέντες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στο παλιό στρατόπεδο του 9ου Συντάγματος Πεζικού, οι οποίοι στη συνέχεια ετάφησαν στην περιοχή των τότε Σφαγείων και τα οστά τους φυλάσσονται στο Κοιμητήριο Καλαμάτας, τελέστηκε προχθές. Δυστυχώς, για πρώτη φορά σημειώθηκαν ορισμένα παρατράγουδα που «αμαύρωσαν» την όλη εκδήλωση μνήμης. Ο Δήμος Καλαμάτας, που διοργανώνει την τελετή, θέλοντας να τηρήσει αυστηρά και άκαμπτα το πρωτόκολλο, δεν επέτρεψε να παραβιαστεί το πρόγραμμα, προκειμένου να μιλήσει και ένας δεύτερος απόγονος θύματος. Στο τέλος, δε, της εκδήλωσης υπήρξε έντονη λεκτική αντιπαράθεση από τον Σταμάτη Μπεχράκη, δημοτικό σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας, που κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή για στέρηση του λόγου από εκπροσώπους των οικογενειών των θυμάτων, αλλά και για υποβάθμιση της τελετής επί θητείας της. Αντιπαράθεση που έγινε με το σύμβουλο του δημάρχου Κώστα Κοντοθανάση, ο οποίος συντόνισε την εκδήλωση, και ακολούθως με το δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας, Γιώργο Φάββα. Από του χρόνου το μνημόσυνο θα το κάνουν οι συγγενείς των θυμάτων μόνοι τους, χωρίς το Δήμο, έλεγε ο απόγονος θύματος που ήθελε να μιλήσει αλλά δεν του επιτράπηκε. Τέλος, οι συγγενείς των θυμάτων διαμαρτυρήθηκαν επειδή το πρόγραμμα δεν προέβλεπε να κατατεθεί στεφάνι και από τους ίδιους. Την ώρα, μάλιστα, του εθνικού ύμνου ο συγγενής θύματος που ήθελε να μιλήσει και δεν του επιτράπηκε διαμαρτυρήθηκε πολύ έντονα. Α.Π. 

***  Στην τελική ευθεία για το 4ο Καλαματιανό Καρναβάλι -Οι ημερομηνίες που πρέπει να θυμούνται οι ενδιαφερόμενοι

Στην τελική ευθεία έχουν μπει εδώ και μερικές ημέρες οι άνθρωποι που διοργανώνουν φέτος το Καλαματιανό Καρναβάλι. Πλέον έχουν μείνει μόνο κάποιες λεπτομέρειες για να ολοκληρωθεί το παζλ. Για το λόγο αυτό χθες στα γραφεία της Καρναβαλικής Επιτροπής δόθηκε συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρό της, τον πρόεδρο της «Φάρις» και εθελόντριες που «τρέχουν» για αυτό το σκοπό, ενώ εκ μέρους της προσπάθειας για κατάρριψη του ρεκόρ Γκίνες στο χορό μπατσάτα μίλησε η Λίνα Καλαποθάκη. Όπως έγινε γνωστό, το πρόγραμμα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ενώ θα ανακοινωθεί επίσημα την επόμενη εβδομάδα. Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή 33 πληρώματα, ενώ δόθηκε παράταση μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου για όσους θέλουν «να κατεβάσουν» το δικό τους γκρουπ. Η φετινή έναρξη θα γίνει την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, όπως και πέρυσι, στην πλατεία Όθωνος. Στις 4 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο πάρτυ στο club Please dont tell, ενώ την επομένη θα διεξαχθεί η νυχτερινή παρέλαση, που θα ξεκινήσει από το Πάρκο του ΟΣΕ και θα καταλήξει, μέσα από μια μεγάλη διαδρομή, στην κεντρική πλατεία. Στις 12 Μαρτίου, στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, θα γίνει προσπάθεια να σπάσει η πόλη το ρεκόρ Γκίνες στο χορό μπατσάτα. Για να συμβεί αυτό πρέπει εκείνη τη στιγμή να χορέψουν παράλληλα πάνω από 704 άτομα. Η αυλαία του 4ου Καλαματιανού Καρναβαλιού θα πέσει στις 17 Μαρτίου με τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, που θα ξεκινήσει από την πλατεία 23ης Μαρτίου και θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία. Εκεί, πέρα από τις απονομές στα γκρουπ, θα περιμένουν τον κόσμο οι OtherView για μια ξεχωριστή συναυλία. Όμως, δεν είναι μόνο αυτές οι εκδηλώσεις στο Δήμο Καλαμάτας που αφορούν στο καρναβάλι, αφού θα γίνουν και σε άλλα σημεία, με επίκεντρο το «δρώμενο ευετηρίας» της Νέδουσας την Καθαρά Δευτέρα. Π.Μπ. - 

***  Κλείνει επ' αόριστον αύριο το μπλόκο στο Καλό Νερό! 

 Επ' αόριστον κλείνει ο κόμβος του Καλού Νερού, αύριο Τρίτη στις 12 το μεσημέρι, όπως αποφάσισε η Συντονιστική Επιτροπή του Μπλόκου απόψε. Οι αγρότες της Τριφυλίας σκληραίνουν την αντίδρασή τους απέναντι στην κυβέρνηση. - 

*** Τους 94 έφθασαν οι νεκροί από την γρίπη στην Ελλάδα!

 Άλλοι 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, λόγω επιπλοκών από τη γρίπη, εντός κι εκτός Εντατικών, το Σαββατοκύριακο, με τους τρεις εξ αυτών να συγκαταλέγονται στην ηλικιακή ομάδα 30 έως 40 χρόνων και να μην τους «συνοδεύει» καμία αναφορά για νόσημα ή πρόβλημα υγείας στο ιστορικό τους. Η μοιραία λίστα της γρίπης αριθμεί πλέον 94 άτομα, κι ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η επιδημία της γρίπης στη χώρα δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή της και θα κινείται ανοδικά για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Με δεδομένο ότι πέρυσι τα θύματα της εποχικής γρίπης ήταν 111, κι εφέτος είναι ήδη 94, χωρίς να έχει κορυφωθεί η δραστηριότητα της νόσου, αντιλαμβάνεται κάποιος τις απώλειες που αναμένονται από την υποχώρηση του κύματος γρίπης στο τέλος Μαρτίου. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), σήμερα 112 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) όλης της χώρας. Συνεχίζεται δηλαδή σταθερά η «κατάληψη» του ¼ των συνολικών διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ από τους ασθενείς με βαριές επιπλοκές της γρίπης. Την ίδια στιγμή, 46 άτομα αριθμεί η άλλη θλιβερή λίστα του συστήματος υγείας στη χώρα μας, η λίστα αναμονής ασθενών για ΜΕΘ, με τους γιατρούς να καταβάλλουν τεράστια προσπάθεια για να διαχειριστούν αυτόν τον όγκο των βαρύτατων περιστατικών που χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ. Συνολικά έχουν νοσηλευτεί από την αρχή του έτους 310 άνθρωποι σε ΜΕΘ λόγω επιπλοκών που εμφάνισαν από τη γρίπη.πηγή: protothema.gr - 

***  Ισχυρή σεισμική δόνηση στην Αρχαία Ολυμπία ταρακούνησε και τη Μεσσηνία!         
      
Ισχυρή σεισμικη δόνηση σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν τις 9 το βράδυ της Δευτέρας , πολύ κοντά στον Πύργο Ηλείας και συγκεκριμένα τα Κρέστενα. Η σεισμική δόνηση μεγέθους 5.1; βαθμών της κλιμακας ρίχτερ, είχε μεγάλη διάρκεια και αναστάτωσε ολόκληρη τη Μεσσηνία.
Πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση και με αρκετή διάρκεια έγινε πριν λίγα λεπτά αισθητή σε ολόκληρη τη Μεσσηνία. Περισσότερα σε λίγο... 

***  Άκης Τσελέντης: Το μικρό εστιακό βάθος θα δώσει πολλούς μετασεισμούς- Βίντεο την ώρα του σεισμού 

Την ανάγκη παρακολούθησης του φαινομένου, δεδομένου ότι η περιοχή στην οποία βρίσκεται το επίκεντρο του σεισμού έχει αρκετά ρήγματα, επεσήμανε μιλώντας στους patrastimes ο καθηγητής σεισμολογίας Ακης Τσελέντης. Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών τόνισε πως το μικρό εστιακό βάθος, αναμένεται να δώσει πολλούς μετασεισμούς ενώ πρόσθεσε πως η συγκεκριμένη δόνηση δεν έχει καμία σχέση με τον καταστροφικό σεισμό που είχε σημειωθεί το 1993. Ζημιές μικρής έκτασης σε σπίτια στην ευρύτερη περιοχή των Κρεστένων, αναφέρονται μέχρι στιγμής, από μηχανικούς που είναι στην περιοχή Τα προβλήματα εστιάζονται σε πτώσεις σοφάδων αλλά και σε οικοσκευές χωρίς να υπάρχει καμία ανησυχία επί του παρόντος. Σύμφωνα με πληροφορίες του patrastimes.gr πριν από λίγο από μέλη της διοίκησης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδος για τις πρώτες αναφορές από την περιοχή όπου ήταν το επίκεντρο του σεισμού, ενημερώθηκε η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων. Την ώρα που σημειώθηκε η σεισμική δόνηση των 5,2 Ρίχτερ , μερικά χιλιόμετρα ανατολικά στο νομό Αρκαδίας στην πόλη της Τρίπολης, συνεδρίαζε το Δημοτικό Συμβούλιο. Ολόκληρη η αίθουσα ταρακουνήθηκε, τα μέλη του συμβουλίου σάστισαν με αποτέλεσμα να διακοπεί για λίγα λεπτά η συνεδρίαση. -  Βίντεο , Η στιγμή του σεισμού στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης! : https://youtu.be/FZ1mN_6kXd4  .-

***  Ο τοίχος της καλοσύνης που έγινε τοίχος διχασμού          
     
Δεν είναι η πρώτη φορά και, δυστυχώς, δε θα είναι η τελευταία που κάποιοι καταφέρνουν να διχάσουν τον κόσμο μέσω εθελοντικών δράσεων, προφανώς θέλοντας να πετύχουν κάποιον στόχο, που σίγουρα όμως δεν έχει σχέση με την έννοια του εθελοντισμού.
Όλο το παραπάνω αποτελεί μια εισαγωγή για έναν ηλεκτρονικό πόλεμο εδώ και μερικές ημέρες στο Facebook σχετικά με τη σελίδα «Ο τοίχος της καλοσύνης – Καλαμάτα», μια προσπάθεια που παρουσιάσαμε προχθές στο «Θάρρος».
Έτσι, λοιπόν, ενώ υπήρχε μια σελίδα που ενημέρωνε για αυτή την προσπάθεια, ξαφνικά δημιουργήθηκε και μια δεύτερη με το ίδιο ακριβώς όνομα. Η μία μετρά 1000+ άτομα, ενώ η άλλη λιγότερα από 200.
Από τη στιγμή της δημιουργίας της δεύτερης, έχει ξεσπάσει ένας πόλεμος σχολίων για το ποια είναι η επίσημη.
Καλό θα είναι, λοιπόν, να συνεννοηθούν οι διαχειριστές και να μείνει η μία και όχι να τσακώνονται για το ποιος έφτιαξε πρώτος τη σελίδα…
Π.Μπ. 

***   Το προς απόσυρση πεντακοσάρικο: Λίγοι το είδαν, λιγότεροι το ξόδεψαν
Το μωβ αντικείμενο του πόθου
Το προς απόσυρση πεντακοσάρικο: Λίγοι το είδαν, λιγότεροι το ξόδεψαν
~  Oι μισοί πολίτες της Ευρωζώνης δεν το έχουν δει ποτέ από κοντά, αλλά εκπροσωπεί το 30% της αξίας αυτών που κυκλοφορούν στην Ευρωζώνη. Και μάλλον πάει για απόσυρση. Τι είναι; Απάντηση: Το 500άρικο του ευρώ. Και γιατί τελικά μπήκε στη ζωή μας;
Για κάποιους το συγκεκριμένο νόμισμα δημιουργήθηκε γιατί ήταν στην κουλτούρα αρκετών λαών στην Ευρωζώνη να έχουν εθνικά χαρτονομίσματα υψηλής αξίας.
Μπορεί να ήταν και θέμα πρεστίζ: δεν μπορεί να υπάρχει χαρτονόμισμα 1.000 ελβετικών φράγκων και όχι ένα 500άρικο σε ευρώ. Για να μην αναφερθεί κανείς στο αντίστοιχο (έστω και σπάνιο) τραπεζογραμμάτιο των 10.000 δολαρίων Σιγκαπούρης...
Όμως το χαρτονόμισμα έγινε το αγαπημένο των παρανόμων. Εκατοντάδες τα περιστατικά στα αστυνομικά δελτία όλων των χωρών της Ευρωζώνης με εξάρθρωση κυκλωμάτων κάθε μορφής: Κατασχέσεις όπλων, απαγορευμένων ουσιών και μετρητών. Και πάντα μερικά 500άρικα στο φόντο. Ενίοτε, πολλά. Το 2006 στην Ισπανία σε επιχείρηση των Αρχών κατασχέθηκαν 12 εκατ. ευρώ σε 500άρικα.
Όπως υπενθυμίζει η El País, ήδη από το 2010 η Τράπεζα της Αγγλίας ζητούσε από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας να μην το μοιράζουν, γιατί το 90% των 500άρικων που έμπαιναν στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονταν σε χέρια παρανόμων.
Το 2014 η Europol ήρθε να κάνει μια παρόμοια διαπίστωση: δεν είναι εξ ορισμού παράνομοι όσοι το έχουν, αλλά ο παράνομος αυτό το χαρτονόμισμα θα χρησιμοποιήσει.
Ιδού και ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο: το 2007 σχεδόν το 27% των 500άρικων που κυκλοφορούσαν σε όλη την Ευρωζώνη βρίσκονταν σε μία χώρα, την Ισπανία. Το γεγονός αποδόθηκε στο κατασκευαστικό μπουμ που παρατηρείτο τότε στη χώρα.
Βέβαια στην Ισπανία, παρατηρείται τώρα ένα άλλο φαινόμενο: σχεδόν το 70% των χαρτονομισμάτων που κυκλοφορεί εκεί είναι των 500 ή των 200 ευρώ. Άραγε να μαζεύουν οι ισπανοί χρήματα στο σπίτι, επειδή δεν εμπιστεύονται τις τράπεζες; Και είναι αυτό παράνομο;
Όχι, θα απαντούσε ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Γιοργκ Σέλινγκ, ο οποίος δεν ασπάζεται τη λογική της απόσυρσης.
«Το θέμα δεν είναι να καταργήσεις ένα χαρτονόμισμα για να καταπολεμήσεις την παρανομία, αλλά να θέσεις ένα πλαφόν πάνω από το οποίο οι συναλλαγές γίνονται υποχρεωτικά μέσω τράπεζας. Όπως γίνεται στην Αυστρία. Έτσι και αλλιώς, κανείς δεν πρόκειται να δεχθεί 500άρικο σε βενζινάδικο.»
Καθόλου δεν συμφωνεί μαζί του ο Μισέλ Σαπέν, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, ο οποίος θεωρεί ότι αυτού του είδους το χαρτονόμισμα χρηματοδοτεί την τρομοκρατία από την οποία δοκιμάστηκε σκληρά το Παρίσι.
Πολλές οι απόψεις. Σε κάθε περίπτωση, το «μωβ», που για το 50% των κατοίκων της Ευρωζώνης ήταν... θρύλος, πάει προς απόσυρση.
Η τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα μάλλον το πήραν στο λαιμό τους και καθόρισαν τη μοίρα του.
Αλλά και εντελώς μεταξύ μας: πόσοι μπορούσαν να κυκλοφορούν με 500άρικα στην τσέπη;
Απόστολος Ρουμπάνης

***

*** Αθλητική  ενημέρωση  :

***  Μελισσανίδης: «Κατανοώ την αγωνία, νιώθω τον τρόμο τους»
«Η μάχη για την εξυγίανση μόλις ξεκίνησε»Μελισσανίδης: «Κατανοώ την αγωνία, νιώθω τον τρόμο τους»
~ Με επίσημη δήλωσή του ο Δημήτρης Μελισσανίδης δίνει τη δική του εκδοχή για όσα συνέβησαν το Σάββατο στο ΟΑΚΑ, κατά τη διάρκεια του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Ο «ισχυρός άνδρας» της ΑΕΚ αναφέρεται σε «δήθεν επεισόδιο» με τον παρατηρητή διαιτησίας.
Αναλυτικά: «Παρακολουθώ με τεράστιο ενδιαφέρον την προσπάθεια μεταφοράς των εντυπώσεων από ένα ντέρμπι, το οποίο διεξήχθη -όπως όλοι ομολόγησαν- κάτω από τέλειες συνθήκες, σε ένα δήθεν επεισόδιό μου με τον παρατηρητή διαιτησίας.
»Επειδή αντιλαμβάνομαι την απόπειρα επικοινωνιακής διαστρέβλωσης της πανάξιας νίκης της αγαπημένης μου ομάδας επί του Ολυμπιακού και την τεράστια δυσκολία των ανθρώπων του να αποδεχθούν το 50-50, θέλω να διευκρινίσω ότι δεν ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα τα παρατύπως αναγραφόμενα στο φύλλο αγώνα περί της φραστικής επίθεσης από εμένα στον παρατηρητή διαιτησίας του ντέρμπι του περασμένου Σαββάτου.
»Η όλη μεθόδευση παραπέμπει στο σύστημα που και οι πέτρες γνωρίζουν ότι λυμαίνεται το ελληνικό ποδόσφαιρο. Κατανοώ την αγωνία τους, νιώθω τον τρόμο τους! Να γνωρίζουν, όμως, ότι η μάχη εναντίον τους για την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου μόλις ξεκίνησε και θα δοθεί μέχρι τέλους».
Αναφορικά με την άποψη περί «παρατύπως αναγραφομένων στο φύλλο αγώνα», οι νομικοί κύκλοι της ΠΑΕ ΑΕΚ εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο είναι νόμιμη η αναγραφή στο φύλλο αγώνα της δήλωσης Κύρκου. Κι αυτό γιατί ο διαιτητής αναφέρει στο φύλλο αγώνα όσα υπέπεσαν στην αντίληψή του.  Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** ΣΟΥΠΕΡ  ΛΙΓΚΑ  στο Ελληνικό ποδόσφαιρο  :
Live score: Πανθρακικός-Πλατανιάς (17:15), «Χ» στο περιστέρι
*** Γιαν Σούπερ Λίγκα  : 22η  αγωνιστική Σ/Κ 13 και 14/02/2016 :ΑΕΚ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  1-0  Σα
ΠΑΟΚ-ΗΡΑΚΛΗΣ  0-1
ΞΑΝΘΗ-ΑΣΤΕΡΑΣ Τρίπολης    Δευτέρα 0-0 .- ^
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ-ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ   2-0
ΑΕΛ ΚΑΛΛΟΝΗ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ  1-1
ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ-ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ   0-2  Σα
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ-ΒΕΡΟΙΑ   0-0 Σα
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  0-3
*** Βίντεο από αγώνες  Σ/Κ 13και14-02-2016  :
~*ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ-ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ 0-2  δηλώσεις γκόλ  22η  αγων  13-02-2016: https://youtu.be/toFbB8S_9gU .-                                                                                        ~*ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ-ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ  0-2  το 1ο  γκόλ 22η αγων  13/02/2016 : https://youtu.be/3PMQ_oDtzWE .-
~*Πανθρακικός-Πλατανιάς 0-2  2ο γκόλ 22η αγων  13/02/2016: https://youtu.be/7Alq7JvYxG4 .- 
~* ΑΕΚ-ΟΣΦΠ  Α΄ημίχρον  0-0  22η  αγων  13-02- 2016 : https://youtu.be/bWpDPYPz2us .- 
~*ΑΕΚ -ΣΦΠ 1-0  δηλώσεις και γκόλ  13/02/2016 22η αγωνιστ : https://youtu.be/vbGI0jqcpRc .- 
 ~* ΑΕΚ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-0 γκόλ πεν  22η  αγων  13/02/2016 : https://youtu.be/ZQ6yXOf2RbA .- 
~*ΑΕΚ-Ολυμπιακός  1- 0  τέλος αγώνα  22η αγων   13- 02- 2016: https://youtu.be/ZQ6yXOf2RbA  .-
~* ΑΕΚ-ΟΣΦΠ 1-0  22η  αγων φάσεις 13/02/2016: https://youtu.be/fBXhyjgcA1Aβ  .- 
~* ΠΑΣ Γιάννενα-Παναθηναϊκός  Α΄ ημίχρ   0-1  γκόλ 22η αγων  14/02/2016: https://youtu.be/uNsw0NvA2AI .- 
 ~*ΓΙΑΝΝΕΝΑ-ΠΑΟ 0-1 1ο  γκόλ  22η  αγων  14/02/2016 : https://youtu.be/cEYi0UjFTeA .- 
~*ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  0-3  δηλώσεις γκόλ 22η  αγων  14/02/2016: https://youtu.be/kgxrS_OdO8E .- 
~* Γιάννενα- ΠΑΟ 0-3  2ο γκόλ 22η αγων  14/02/2016 :
https://youtu.be/Ca_x2RR-A9A .-    
 ~*Γιάννενα-ΠΑΟ  0-3  το 3ο γκόλ 22η αγων  14/02/2016 : https://youtu.be/i2PSfHp4fok .-  
~Δηλώσεις ΜΠΕΡΓΚ  14/02/2016 : https://youtu.be/ETzJfIPUPGM .-  
~  ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ- ΠΑΟ 0-3 Επίμαχες 22η αγων  14/02/2016: https://youtu.be/8jYfUXH_2is .-   ~ΠΑΣ  ΓΙΑΝΝΕΝΑ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  0-3 Φάσεις γκόλ 22η αγων  14/02/2016: https://youtu.be/ClD9MB2fll4 .-
 ~Γιάννενα-ΠΑΟ  0-3  22η αγων  Δηλώσεις φάσεις 14/02/2016: https://youtu.be/kjnPtGTSRWo .-  
~Καλονή-Πανιώνιος  Α΄ημίχρ  1-1  γκόλ ισοφαρ  22η αγων  14/02/2016 : https://youtu.be/3scRN2coxfI .-
~ΚΑΛΟΝΗ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ Α΄ ημίχρ   1-1   1ο γκόλ 22η αγων  14/02/2016 :
 https://youtu.be/w6u_kCpEujA .-
  ~* ΚΑΛΟΝΗ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ  1-1  δηλώσεις γκόλ  22η  αγων  14/02/2016 : https://youtu.be/MbxddF35r4s .-
~ΕΠΙΜΑΧΕΣ Καλονή-Πανιώνιος 1-1 22η αγων  14/02/2016: https://youtu.be/gMslkTFVo10 .-  
 ~ Αγώνες Σ/Κ φάσεις γκόλ 14-02-2016 : https://youtu.be/_q749qzpce8 .-
~ Παναιτωλικός-Λεβαδειακός  0-0  στο Α΄ ημίχρ  22η αγων  14/02/2016 : https://youtu.be/Uiu82ERpYnY .-                                                                                ~*ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ-ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ 2-0  1ο γκόλ 22η  αγωνισ  14/02/2016 : https://youtu.be/QoqHTQXa-7c .-                                                                                 ~*ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ-ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ 2-0 22η αγων   τα γκόλ 14/02/2016 : https://youtu.be/YGbHmIJ2B4g .- 

~*ΠΑΟΚ-ΗΡΑΚΛΗΣ  Α΄ ημίχρονο  0-0  22η αγων   14/02/2016 : https://youtu.be/hvI9ql5fuLQ .-   ~ΠΑΟΚ-Ηρακλής 0-1 το γκόλ  22η αγων  14/02/2016 : https://youtu.be/4t82fzU8p5w .-               
~ΠΑΟΚ-ΗΡΑΚΛΗΣ  0-1 φάσεις γκόλ 22η αγων  14/02/016: https://youtu.be/Xe8ugDmqOIc .-  ~ ΠΑΟΚ- Ηρακλής 0-1 Επίμαχες 22η αγων  14/02/2016 : https://youtu.be/wvq40_VEfsM .-                                                              
~ΠΑΟΚ-ΗΡΑΚΛΗΣ 0-1  22η  αγων  14/02/2016 δηλώσεις γκόλ :  https://youtu.be/Hj6ffzfY4I0 .-


***

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2016   : 
 Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS   στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα  01 Φεβρουαρίου  2016 :  
http://snsarfara.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-01-2016.html .- 
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη 02  Φεβρουαρίου 2016: http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-02-2016.html .-  
~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Η  Εφημερίδα  μας ,Τρίτη  02  Φεβρουαρίου  2016 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/02/02-2016.html .- 
~ Η  Εφημερίδα μας ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη  04 Φεβρουαρίου  2016 :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-04-2016.html .-
ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις  Τετάρτη  03 Φεβρουαρίου  2016 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/02/03-2016.html  .-
~ Η Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της ενημέρωσης  Πέμπτη  04 Φεβρουαρίου  2016 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-04-2016.html .-
~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04  Φεβρουαρίου  2016 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/02/04-2016.html .-
 ~ Η Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της ενημέρωσης Παρασκευή  05  Φεβρουαρίου  2016 :   http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-05-2016.html .-
~  ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις Παρασκευή  05  Φεβρουαρίου  2016 : 9ο μέρος -κεφάλαιο: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/02/05-2016.html .-  
~ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο  06 Φεβρουαρίου  2016 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-06-2016.html .-  

  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  στο αγιάζι της  ενημέρωσης  Κυριακή 07  Φεβρουαρίου  2016  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-07-2016.html .-                                                                                                                                         
~ Η Εφημερίδα  μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  08-Φεβρουαρίου -2016   :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-08-2016.html  .-
~Η Εφημνερίδα  μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της  ενημέρωσης  Τρίτη 09 Φεβρουαρίου  2016  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-09-2016.html .-           
Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο  αγιάζι της  ενημέρωσης Τετάρτη 10 Φεβρουάριος  2016   :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-10-2016.html .- 
~  Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη  10  Φεβρουαρίου  2016  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/02/10-2016.html .-    
Η Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  11 Φεβρουαρίου 2016  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-11-2016.html .-          
~   Η Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS στο αγιάζι  της ενημέρωσης  Παρασκευή 12  Φεβρουαρίου  2016:  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-12-2016.html .-
ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ μας  Παρασκευή  12  Φεβρουαρίου  2016 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/02/12-2016.html .- 
~  Αθλητικό  Σαββατοκύριακο 13  και  14 Φεβρουαρίου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/02/13-14-2016.html .-    
~ ~ Η Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης   Σάββατο  13 Φεβρουαρίου  2016 : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-13-2016.html  .-   
  Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA NEWS    στο αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή  14  Φεβρουαρίου  2016  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-14-2016.html .-
~   Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS   στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα 15  Φεβρουαρίου  2016: http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-15-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 16  Φεβρουαρίου  2016  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-16-2016.html .-
~                                                                                                                                                      
~ Συνεργάτης σε (10) Ιστολόγια Αναρτήσεων:  
1.
STAMOS
-ARFARA -GREECE
,
2. Arfara-Messinias-
asteras-arfaron
,
3.
Stamos
Arfara Messinias Greece
,
4.
ARFARA - KALAMATAS ,
5.
ASTERAS ARFARON
2011
,
6.
Arfara-Messinias 2 ,
7.
stamos-dynami ,
8.
Arfara-Messinias ,
9.
Arfara-Messinias 1 -
FOTOS
,
10.
vlasios ,
11. ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
12. http://arfara-messinias-stamos-2010  ,
 ~13. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
14. http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , 
15. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com , https://www.facebook.com/panathinaikokoinima , ^ STAMOS -ARFARA -GREECE ,^  stamos-dynami  ,^ Arfara-Messinias  ,^, Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , Arfara-Messinias 2  , 
 
****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas = 
Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4481 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =  Stamos Skoulikas  http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2795 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,. http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2819   video. -  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        10.092  βίντεο   .-
 ~

***  ΚΡΕΜΑΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΣΑΚΩΝΑΣ στο ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  2016  Φωτογραφίες  ...



~
***  ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις
   ***     Ναύπακτος

  Χτισμένη στους πρόποδες της οροσειράς της Πίνδου, στην είσοδο του Κορινθιακού κόλπου, η Ναύπακτος στέκει με το ένα πόδι στο βουνό κι με το άλλο στη θάλασσα.
Φορτωμένη με 2,5 χιλιάδες χρόνια ιστορίας, συνεχίζει να έλκει το ενδιαφέρον επισκεπτών που θα περπατήσουν τα πλακόστρωτα καλντερίμια που σκαρφαλώνουν το ενετικό της κάστρο, θα χορέψουν στους ρυθμούς του κοσμοπολίτικου λιμανιού, θα κάνουν μπάνιο στις καθαρές παραλίες της όμορης Φωκίδας και φυσικά θα πραγματοποιήσουν λουκούλλεια γεύματα στα ψητοπωλεία του Νιόκαστρου.
Για τους υπερδραστήριους, ένα σωρό εναλλακτικές δραστηριότητες περιτριγυρίζουν την περιοχή της Ναυπάκτου δίνοντας ενδιαφέρον στην παραμονή. Kite surf, rafting στον Εύηνο, ορειβασία, πεζοπορία, 4Χ4, paintball και ο κατάλογος συνεχίζεται μακρύς.
Μόλις 2 ώρες απ’ την πρωτεύουσα, η Ναύπακτος κρατά τις ισορροπίες ανάμεσα στη φύση και τη νυχτερινή ζωή, την χαλαρή βόλτα και τα extreme sports.
Και φυσικά, η Ναύπακτος κρατά το κλειδί για την πόρτα που οδηγεί στην μαγευτική Ορεινή Ναυπακτία


***   ΓΑΛΑΞΙΔΙ 
~«ΤO ΓAΛAΞEIΔI βρίσκεται στον Κορινθιακό, από της Στερεάς τα μέρη. Βαθιά χωμένο, βρέχεται από τα Κρισαϊκά νερά, καθώς έχουν ονοματίσει τη θάλασσα που κρύβεται στην αγκαλιά του. Ολόγυρα ζώνεται από ψηλά βουνά, που του χαρίζουνε απανεμιά και σιγουριά. Στ’ αλήθεια, ο κόρφος του είναι έτσι φτιαγμένος, που θαρρείς πως ήταν βουλή θεού να γίνει το Γαλαξείδι τόπος ναυτικός. Η πολιτεία, τα πολύ παλιά χρόνια, είτανε χτισμένη στη βουνοπλαγιά. Μα κάποιος απ’ τους πολίτες της πεθύμησε μια μέρα να κατεβεί να παιζογλεντίσει με τη θάλασσα… Κοντά σε τούτον τ’ αποφάσισε κι άλλος, στον άλλον κι άλλος, κ’ έτσι συνάχτηκαν οι πρώτες φαμελιές που είδε ο τόπος. Σαν κατεβήκανε, στήσανε δύο-τρία καλύβια ξύλινα κι αρχίνησαν να σκέφτουνται πώς θα ζήσουν».
Galaxidi b1
Galaxidi a4
.———————————————————————————————————————–

ΜΑΘΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΣΤΟΝ Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ –

 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ:

Για τη βυζαντινή και τη δυτική τεχνοτροπία και αρχιτεκτονική, σ΄ έναν ιερό ναό που συνδυάζει αρμονικά τα στοιχεία της ορθόδοξης και ρωμαιοκαθολικής χριστιανικής παράδοσης και συγκεκριμένα τον περίφημο και πανέμορφο ναό του Αγίου Νικολάου Γαλαξιδίου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου της ιστορικής κωμόπολης, κάνοντας το μάθημά τους εντός του ναού.
Στο πλαίσιο μιας διαθεματικής προσέγγισης συνεργάσθηκαν για το βιωματικό αυτό μάθημα τρείς καθηγητικές ειδικότητες και ειδικότερα οι εκπαιδευτικοί του μαθήματος των Θρησκευτικών Χάρης Ανδρεόπουλος (ΠΕ01), των Εικαστικών Ναταλία Βάβουρα(ΠΕ08) και Μαθηματικών Γιάννα Γκούλτα (ΠΕ03), ενημερώνοντας σφαιρικά και πολυπεπίπεδα του μαθητές του σχολείου για την ιστορία του ναού και των στοιχείων του λατρευτικού του πλούτου, που τον κάνουν ξεχωριστό σε πανελλήνιο επίπεδο.Για την ιστορία του ναού – τρίκλιτη βασιλική μετά τρούλου – που αποτελεί την “ιερή κορωνίδα” του Γαλαξιδίου από το 1900, υψώνεται μεγαλόπρεπος στη κορυφή της πόλης Γαλαξιδίου και είναι ορατός από στεριά και θάλασσα μίλησε ο θεολόγος Χάρης Ανδρεόπουλος, εστιάζοντας στο τέμπλο που ανήκει στα αριστουργήματα της ξυλογλυπτικής τέχνης του 19ου αιώνα.
Κατασκευάσθηκε τη δεκαετία 1840 – 1850 από ομάδα Ηπειρωτών ξυλογλυπτών, σε ξύλο οξειάς που το έφερναν Γαλαξιδιώτες ναυτικοί και είναι τεχνοτροπίας “μπαρόκ” (baroque). Kυριαρχείται από παραστάσεις και γεγονότα τα Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης πραγματικά θεόπνευστες στη σύλληψη και ασυναγώνιστες στη τεχνική τους εκτέλεση. Στην ιστορία της κατασκευής του τέμπλου αναφέρθηκε και ο ιεροψάλτης του ναού και θεολόγος κ. Μανώλης Μάλλιος που είχε την ευγενή καλοσύνη να υποδεχθεί τους καθηγητές και τους μαθητές του Γυμνασίου και να διευκολύνει τη διεξαγωγή του βιωματικού μαθήματος.
 Η καθηγήτρια Εικαστικών κ. Ναταλία Βάβουρα αναφέρθηκε στις διαφορές της αγιογραφικής τεχνοτροπίας των εικόνων που υπάρχουν στο ναό, τονίζοντας τον μυστικό και ασκητικό χαρακτήρα της ορθόδοξης και τον “νατουραλιστικό” της δυτικής. Σημειώνεται ότι στο ναό υπάρχει πλήθος εικόνων δυτικής τεχνοτροπίας που προέρχονται από δωρεές ναυτικών που ταξίδευαν σε χώρες της δύσης μεταφέροντας στο τόπο τους και στο ναό και τη σχετική πολιτιστική εκκλησιαστική παράδοση της δυτικής χριστιανοσύνης. Τέλος, η μαθηματικός του σχολείου κ. Γιάννα Γκούλτα επεσήμανε τα χαρακτηριστικά της στερεομετρικής σχηματοποίησης του τέμπλου και των δυτικής τεχνοτροπίας εικόνων, ως απότοκα της δυτικής επιρροής. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και σήμερα οι ανά τον κόσμο Γαλαξιδιώτες συνεχίζουν να προσφέρουν για το ναό, στη χάρη του προστάτη του Αγ. Νικολάου.
H διευθύντρια του Γυμνασίου Γαλαξιδίου κ. Βάντα Καραμανώλη και οι καθηγητές του σχολείου ευχαριστούν τον προϊστάμενο του ναού πρωτ. π. Κων/νο Μάλλιο για την συνεργασία στη διεξαγωγή του μαθήματος στο ναό, ενός μαθήματος το οποίο οι μαθητές ιδιαίτερα το χάρηκαν μέσα από την εμπειρία της βιωματικής μάθησης.
 EΛENH MΠENEKH
Iστορικός
. Το μπρίκι «Άγιος Σπυρίδων» των Χαράλαμπου, Κωνσταντίνου και Παναγιώτη Χ. Αρβανίτη, ναυπηγημένο γύρω στα 1860. Στα μέσα του 19ου αι. η γαλαξειδιώτικη ναυτιλία αγγίζει τη μεγαλύτερη ακμή της με 300 περίπου ιστιοφόρα (πηγή: Μουσείο Γαλαξιδίου, «Γαλαξιδιώτικα καράβια», εκδ. «Μέλισσα» 1988).  
«ΤO ΓAΛAΞEIΔI βρίσκεται στον Κορινθιακό, από της Στερεάς τα μέρη. Βαθιά χωμένο, βρέχεται από τα Κρισαϊκά νερά, καθώς έχουν ονοματίσει τη θάλασσα που κρύβεται στην αγκαλιά του. Ολόγυρα ζώνεται από ψηλά βουνά, που του χαρίζουνε απανεμιά και σιγουριά. Στ’ αλήθεια, ο κόρφος του είναι έτσι φτιαγμένος, που θαρρείς πως ήταν βουλή θεού να γίνει το Γαλαξείδι τόπος ναυτικός. Η πολιτεία, τα πολύ παλιά χρόνια, είτανε χτισμένη στη βουνοπλαγιά. Μα κάποιος απ’ τους πολίτες της πεθύμησε μια μέρα να κατεβεί να παιζογλεντίσει με τη θάλασσα… Κοντά σε τούτον τ’ αποφάσισε κι άλλος, στον άλλον κι άλλος, κ’ έτσι συνάχτηκαν οι πρώτες φαμελιές που είδε ο τόπος. Σαν κατεβήκανε, στήσανε δύο-τρία καλύβια ξύλινα κι αρχίνησαν να σκέφτουνται πώς θα ζήσουν».
 Τα παραπάνω, αν και ο λόγος της λογοτεχνίας, περιγράφουν με επάρκεια τη σύνδεση της ανάπτυξης της ναυτιλίας του Γαλαξειδιού -που στέκει σήμερα μια πολιτεία νοσταλγός των ποντοπόρων ιστιοφόρων- με τη γεωφυσική του θέση. Και πράγματι, έως το 1950, οπότε έγινε η διάνοιξη της οδού Ιτέας-Γαλαξειδίου-Ναυπάκτου, ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας του με τον υπόλοιπο κόσμο ήταν οι δρόμοι της θάλασσας που οδηγούσαν προς το Αίγιο, την Πάτρα, τον Πειραιά αλλά και το Λιβόρνο, τη Μασσαλία και κυρίως τη Βενετία και την Οδησσό. Eτσι, η πόλη διαμόρφωσε μια οικονομία προσαρμοσμένη στο υγρό στοιχείο και εξελίχθηκε σε ακμάζουσα ναυτική πολιτεία.
Tο 1775 το Γαλαξείδι ήταν το τέταρτο ναυτικό λιμάνι του ελληνικού χώρου με 70 μεγάλα καράβια συνολικής χωρητικότητας 10.000 τόννων και πλήρωμα 1.100 ναύτες. Το γαλαξειδιώτικο ναυτικό επωφελήθηκε από τις ανακατατάξεις κατά τους ναπολεόντειους πολέμους και, σύμφωνα με τον Aγγλο κλασικό φιλόλογο και περιηγητή T. Smart Hughes, εκείνη την εποχή, «κάθε μέλος του πληρώματος έχει μερδικό στο καράβι ή το φορτίο. Αυτή η συμμετοχή όχι μόνο ηλεκτρίζει το επιχειρηματικό πνεύμα και τη δραστηριότητα, αλλά και καλλιεργεί τη φρονιμάδα, τη λιτότητα και την αυστηρή οικονομία. Ξερό ψωμί, ελιές, λίγο παστόψαρο και κρασί από το πιο συνηθισμένο είναι το καθιερωμένο σιτηρέσιό τους. Δεν είδα ποτέ λαό να δέχεται με τόση υπομονή τους κόπους και τις στερήσεις…».
Απώλειες του Αγώνα
Τις παραμονές της Eπανάστασης του 1821, το Γαλαξείδι ήταν μια ανθούσα πολίχνη, που απολάμβανε ένα είδος αυτονομίας παραχωρημένης από τον Αλή Πασά και πολλοί Γαλαξειδιώτες ναυμάχοι αναδείχθηκαν σε μεγάλες μορφές του Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Οι Κωνσταντίνος και Σπυρίδων Δεδούσης, Δρόσος Βλάμης, Ηλίας Φούντας, Γεώργιος Αλύκουρης, Ανδρέας Καμμένος, Δημήτριος Μουλδής, Ανδρέας Λουκέρης, Δημήτριος Μπακογεωργάκης, Δημήτριος Ανατσίτος όπλισαν τα καλύτερα από τα πλοία τους και τα έθεσαν στη διάθεση του Αγώνα. Ο Ηλίας Μητρόπουλος, ο επικαλούμενος «περιστερά» προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στην πολιορκία της Ακρόπολης και ο Σπύρος Δεδούσης «τίμιος πατριώτης και γενναίος κιντυνώδης» σκοτώθηκε στην ίδια πολιορκία. Κι όταν την 23η Σεπτεμβρίου 1821 αποβιβάστηκε στην πολιτεία όλο το τουρκικό στράτευμα, οι Τούρκοι κράτησαν τα 30 από τα 70 πλοία που βρίσκονταν στο λιμάνι της και έκαψαν τα υπόλοιπα.
Από έκθεση του εκτάκτου Επιτρόπου Κ. Μεταξά προς την κυβέρνηση του νεοπαγούς ελληνικού κράτους, το 1830, γνωρίζουμε ότι: «Το Γαλαξείδιον ήδη έχει 650 οικογενείας και συμπεριλαμβάνουν 2.815 ψυχές… Οι Γαλαξειδιώται είναι όλοι σχεδόν ναύται, μετέρχονται οι ίδιοι με τα πλοία των μικρόν εμπόριον, άλλοι ναύται και άλλοι ως έμποροι. Είναι συγχρόνως και κτηματίαι… Η πόλις και η περιφέρεια αυτής έχουσα πέντε καλούς λιμένας και έχοντας οι κάτοικοι 34 πλοία της Αης κλάσσεως και 73 της Βας και ούσα η πόλις παραθαλάσσιος και κατάλληλος δι’ εμπόριον, δυνάμεθα να συμπεράνωμεν ότι ημπορεί να κατασταθή εμπορικήν πόλις της Βας τάξεως».
H μεγάλη ακμή
Η πόλη ανέκαμψε γρήγορα από τις απώλειες του Αγώνα και ο στόλος της άρχισε να ξανακτίζεται στα ναυπηγεία του Πειραιά και της Αίγινας αρχικώς, ενώ λίγο αργότερα μετακαλείται από την Αίγινα ο ναυπηγός Καλούδης κι αρχίζουν να κατασκευάζονται ιστιοφόρα σε ταρσανάδες της πόλης. Εκτός από τον Αντώνη Καλούδη, μεταξύ των πρώτων ξένων ναυπηγών ήταν ο Μαστροθανάσης Καϊμάκης από την Aμφισσα και ο γιος του Ιωάννης.
Από το 1840 αρχίζει η αυτόνομη ανάπτυξη του γαλαξειδιώτικου στόλου. Στη φάση αυτή, η ναυπηγική πέρασε κυρίως σε Γαλαξειδιώτες, όπως ο Μαστρογιάννης Κανάτας -του οποίου τη δουλειά συνέχισαν ο γιος και ο εγγονός του-, ο Αθανάσιος Μπακλαής, ο Αναγνώστης Κανέλλου Μιχαλόπουλος, ο Νικόλαος Αναγνώστου Μιχαλόπουλος και ο Κωνσταντίνος Παπαπέτρου. Eτσι, στα 1848, το Γαλαξείδι μπορούσε να καταμετρεί στην ιδιοκτησία των κατοίκων του εκατό πλοία, με χωρητικότητα όμως όχι μεγαλύτερη από διακόσιους τόννους. Την ίδια χρονιά, οι Γαλαξειδιώτες κινήθηκαν για την ίδρυση ασφαλιστικού οργανισμού, πράγμα που το κατάφεραν το 1860, όταν ιδρύθηκε η «Ανώνυμος Κινδυνασφαλιστική Εταιρεία το ΓΑΛΑΞΕΙΔΙΟΝ» για να ακολουθήσει η «Αλληλέγγυος Ασφάλεια το ΓΑΛΑΞΕΙΔΙΟΝ» και έξι ακόμη αλληλασφαλιστικές εταιρείες που κάλυπταν τους εταίρους τους σε μια μακρά σειρά από τους θαλάσσιους κινδύνους.
Το 1860 βρίσκει το Γαλαξείδι με περισσότερα από 300 πλοία, πολλά ανάμεσα στους 300 και 800 τόννους. Ο ναυτότοπος έχει φτάσει πια στη μεγαλύτερή του ακμή: 15 έως 20 καράβια ρίχνονταν κάθε χρόνο στη θάλασσα. Στα 1875, ο Παπαπέτρος ναυπηγεί το μπάρκο «Αίολος» του Κουζού 1.150 τόννων, ονομαστό για την κομψότητα, τη στερεότητα και τη γρηγοράδα του. Στα 1880, ο Κανάτας ναυπηγεί το εξαίρετο μπάρκο «Γραβιά» του Ιωάννη Μητρόπουλου, 1.050 τόννων, εφάμιλλο του πρώτου.
Tα πανιά μαζεύονται για πάντα
Είναι στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας του 19ου αι. που καταγράφεται προϊούσα η παρακμή του ναυτικού της πόλης. Ενώ το 1872 το λιμάνι του Γαλαξειδίου είχε 297 νηολογημένα πλοία χωρητικότητας μεγαλύτερης από 34.629 τόννους, είκοσι χρόνια αργότερα είχε 126 ιστιοφόρα, τα οποία το 1903 περιορίστηκαν σε 92. Οι ναυπηγήσεις άρχισαν να γίνονται αραιότερες. Το 1903 πέφτει στη θάλασσα το τελευταίο καράβι -είναι η μεγάλη σκούνα του Νικολάου Κωστέλλου-, και τα πανιά μαζεύονται για πάντα. Η παρακμή της ιστιοφόρου ναυτιλίας επέφερε τη ναυτιλιακή, αλλά και την πληθυσμιακή παρακμή του Γαλαξειδιού. Πολλοί Γαλαξειδιώτες κατέφυγαν οικογενειακώς στον Πειραιά, όπου υπήρχε ήδη μικρή εστία για δραστηριοποίηση στον εμπορικό κλάδο, ενώ πολλοί συνέχισαν την ενασχόληση με τη θάλασσα στους στόλους αιγαιοπελαγίτικων εταιρειών. Στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αι., σημειώθηκε νέα σοβαρή πληθυσμιακή συρρίκνωση και η γερμανική κατοχή έδωσε ένα ακόμη καίριο πλήγμα στην επιβίωση του τόπου.
Ποια στοιχεία εμπόδισαν τους παραδοσιακούς καπετάνιους στο Γαλαξείδι να μετατραπούν σε κοσμοπολίτες εφοπλιστές, όπως συνέβη σε άλλους ναυτότοπους του ελληνικού χώρου, δεν έχει ακόμη διακριβωθεί. Μέσα στις ίδιες τις συνθήκες ανάπτυξης του γαλαξειδιώτικου ναυτικού πρέπει να αναζητηθούν ίσως και τα στοιχεία της αδυναμίας προσαρμογής του. Μια νέα απαραίτητη προσέγγιση της ιστορίας του γαλαξειδιώτικου ναυτικού δεν θα απαντά μόνο στις ανάγκες της τοπικής αυτογνωσίας, αλλά θα αποτελεί ένα ακόμη πρόσθετο τοπικό παράδειγμα στο πλαίσιο της ελληνικής οικονομικής ιστορίας.
Η μικρή χωρητικότητα του γαλαξειδιώτικου ιστιοφόρου τύπου μπρίκι, δεν άντεξε, στα τέλη του 19ου αι., τον αυξανόμενο τότε ανταγωνισμό του ατμόπλοιου. Και στο σημείο αυτό, το ερώτημα της παρακμής του Γαλαξειδιού ως ενός από τους παραδοσιακούς ναυτότοπους, ανάγεται στο ίδιο το ερώτημα της μετάβασης από το ιστίο στον ατμό και τους μηχανισμούς που την επέτρεψαν ή την εμπόδισαν, στο πλαίσιο της οικονομίας του νησιωτικού και παραθαλάσσιου χώρου της Μεσογείου.
Στην περίπτωση του Γαλαξειδιού, οι αιτίες που έχουν προταθεί είναι η αδράνεια των παραδοσιακών δομών μπροστά στο καινοφανές, η αδυναμία του Έλληνα να συνεταιρίζεται -απαραίτητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση των απαιτούμενων ποσών για επένδυση σε ατμόπλοια- και η νοοτροπία του ανεξάρτητου καπετάνιου-ιδιοκτήτη.
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr
 
~  Γαλαξείδι 
 Αν η ιστορία του σας κινεί το ενδιαφέρον, τότε η ομορφιά και η γραφικότητά του, σίγουρα θα σας κάνει να το λατρέψετε. Το ιδανικό μέρος για αυτούς που αναζητούν ατμόσφαιρα «νησιού», μόλις δυόμισι ώρες οδικώς από την Αθήνα. Το Γαλαξείδι αποτελεί προορισμό παντός τύπου και καιρού. Είναι μία μικρή παραθαλάσσια κωμόπολη του νομού Φωκίδας , που μπορεί να την απολαύσει κανείς εξίσου το χειμώνα και το καλοκαίρι. Διαθέτει γραφικότητα νησιού και φυσική ομορφιά βουνού, συνδυασμός που συμβάλλει στο ευχάριστο και αναζωογονητικό κλίμα. Απέναντι απ την Ιτέα, καθρεφτίζεται με χάρη η μικρή πολιτεία των φημισμένων ναυτικών, το όμορφο “Γαλαξίδι ή Γαλαξείδι”. Στέκεται υπερήφανο και αρχοντικό στον Κορινθιακό κόλπο και πιο συγκεκριμένα στην καρδιά του Κρισσαίου Κόλπου, στην τοποθεσία της αρχαίας λοκρικής πόλης Χάλαιον που μετονομάστηκε σε Οιάνθη. Απέχει 34 χλμ από τον αρχαίο χώρο των Δελφών, 29 χλμ. από την Άμφισσα και 200 χλμ. από την Αθήνα. Πρόκειται για τη ναυτική πολιτεία που κουβαλά στην πλάτη της ιστορία 4.000 και πλέον χρόνων. Χαρακτηρισμένη ως παραδοσιακός και διατηρητέος οικισμός. Παλιό ναυτικό κέντρο που έδρασε στα χρόνια της ιστιοφόρου ναυσιπλοΐας, με ένδοξη συμμετοχή στον κατά θάλασσα αγώνα του ’21 και με τα ίχνη των πολυταξιδεμένων ναυτικών- κατοίκων του. Γνώρισε ιδιαίτερη ακμή το 18ο και 19ο αιώνα όταν τα γαλαξειδιώτικα καράβια ταξίδευαν σε όλο τον κόσμο. Αναμφισβήτητα στο Γαλαξείδι η αρχιτεκτονική έκφραση επηρεάστηκε από το επάγγελμα των κατοίκων του, που σαν κοσμογυρισμένοι καπεταναίοι φέρανε οικοδομικά υλικά και τεχνίτες από το εξωτερικό . Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα αποτελούν τα γραφικά σοκάκια, τα κουκλίστικα καπετανόσπιτα , τα γραφικά αρχοντικά αλλά και το λιμάνι, που θυμίζει έντονα νησιωτικό τοπίο σε συνδιασμό με τις πανέμορφες εκκλησιές του. Το σημερινό του όνομα διατηρείται από τον δέκατο αιώνα, από τον βυζαντινό τοπάρχη Γαλαξείδι, και παρά τις καταστροφές που υπέστη στην πάροδο των αιώνων από ξένους κατακτητές (Σλάβους, Φράγκους, Καταλάνους, Ιππότες της Ρόδου, Τούρκους), κατάφερε να διατηρήσει την ταυτότητα και την αίγλη του. Είναι μια από τις πιο καλοδιατηρημένες παραδοσιακές πόλεις της Ελλάδας, με δύο φυσικά λιμάνια, την Αγορά και το Χηρόλακα. Το Γαλαξείδι είναι χτισμένο επάνω σε λοφίσκους, με θέα βραχονησίδες, υφάλους, εκκλησάκια και φάρους. Ο τόπος αυτός φημίζεται για τη μεγάλη ιστορική διαδρομή του και τη διαχρονική γραφικότητά του. Είναι το μέρος εκείνο όπου η ευημερία των κατοίκων αντανακλάται στα καλοδιατηρημένα αρχοντικά του. Ναυτική πολιτεία και παλιό εμπορικό λιμάνι που φιλοξενεί 2.000 περίπου μόνιμους κατοίκους. Το πλέον εκσυγχρονισμένο αλλά και σταθερό στην παράδοση Γαλαξείδι , προσφέρεται για μια θαυμάσια ολιγοήμερη εκδρομή. Η ιδανική γεωγραφική του θέση στις νότιες ακτές της Στερεάς Ελλάδας, σε συνδυασμό με το άνετο οδικό δίκτυο, το καθιστά προσπελάσιμο και σε κοντινή απόσταση από τις περισσότερες μεγάλες πόλεις της Κεντρικής Ελλάδας. Γύρω του και σε ακτίνα μερικών χιλιομέτρων βρίσκονται η Αθήνα, η Πάτρα, η Λάρισα, Κόρινθος, Λαμία, Ναύπακτος). 



*** 
Επτάλοφος - Αγόριανη Παρνασσού :
Ο Επτάλοφος ή Αγόριανη είναι χωριό κτισμένο στις βορειονατολικές πλαγιές του Παρνασσού, πολύ κοντά στα όρια του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού, σε υψόμετρο 830 μέτρων. Ανήκει στο νομό Φωκίδας και έχει περίπου 700 μόνιμους κατοίκους.\
Τα τελευταία χρόνια αναπτύσεται τουριστικά με γοργούς ρυθμούς, γεγονός που οφείλεται στην μικρή απόσταση που χωρίζει το χωριό από τα χιονοδρομικά κέντρα Παρνασσού, καθώς και της θέσης του ανάμεσα στα πυκνά έλατα που κυριαρχούν στην περιοχή και γενικότερα στο υπέροχο φυσικό τοπίο.
Η αρχική του ονομασία μέχρι το 1928 ήταν Αγόριανη οπότε ονομάστηκε Επτάλοφος για τον λόγο ότι ήταν κτισμένο πάνω σε επτά λόφους.
Το χωριό διαθέτει πολλά νερά και πολλές φυσικές ομορφιές, ωραίες ταβέρνες με παραδοσιακά εδέσματα, αρκετά καταλύματα που θα καλύψουν τις όποιες απαιτήσεις των επισκεπτών σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η επίσκεψη στους καταρράκτες του Επτάλοφου που βρίσκονται μέσα στο χωριό και πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία, αποτυπώνει την προίκα που απλόχερα έδωσε η φύση στον τόπο, (στην κεντρική πλατεία υπάρχουν ενημερωτικές πινακίδες για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε).
Χωριό ιστορικό, καταφύγιο των βυζαντινών αυτοκρατόρων Κομνηνών, πατρίδα των αγωνιστών και οπλαρχηγών του '21 (Κομνά, Θόδωρου και Σταμάτη Τράκα κ.ά.).
Κάηκε σχεδόν ολοσχερώς κατά την περίοδο της κατοχής από τους Γερμανούς κατακτητές, τον Οκτώβριο του 1943 ως αντίποινα για τη δράση ανταρτών στην περιοχή.
Επισκευθείτε
  • Αρχαίος Ναός του Απόλλωνα (πρόναος) στον Επτάλοφο. Έξω από το Επτάλοφο και στο δρόμο προς Λιλαία στη θέση «Λιανικά» (παραφορά της λέξης Ελληνικά), βρίσκεται θαμμένος ο Ναός του Απόλλωνα (πρόναος) ως «Μετόχι» του Μαντείου των Δελφών, το μοναδικό. Εκεί στάθμευαν οι επισκέπτες του Μαντείου επί 9ήμερο κάνοντας τη λεγόμενη «Κάθαρση», τη σημερινή νηστεία, πριν επισκεφθούν το Μαντείο.
  • Ι. Ν. Παναγιάς Μαυρομαντήλας. Σε απόσταση 2 χλμ δυτικά του Πολύδροσου βρίσκεται ένα Βυζαντινό μνημείο μεγάλης αξίας, η Παλαιοπαναγιά (ή Μαυρομαντήλα, ή Αγία Ελεούσα), ναός σπάνιας αρχιτεκτονικής.
  • Ερείπια Αρχαίου Φρουρίου στη Λιλαία. Έξω από τη Λιλαία υπάρχουν ερείπια αρχαίου φρουρίου, πάνω στην οποία είχαν χτίσει οι Φράγκοι. Η Αρχαία Λιλαία καταστράφηκε από τους Πέρσες.
  • Πύργος στο Πολύδροσο. Στην Βορειοανατολική πλευρά της πόλεως υπάρχει ένας μεσαιωνικός Πύργος στη θέση "Μαντάμια".
  • Ναός Δήμητρας στον Έρωχο. Προχωρώντας ακόμα πιο ανατολικά των πηγών στο δρόμο προς την Απάνω Σουβάλα και στην θέση "Αη Βασίλης" ο επισκέπτης συναντά ίχνη της ακρόπολης της αρχαίας πόλης Ερώχου. Ανατολικά του χωριού και στο δρόμο προς την Αμφίκλεια, μπορούμε να επισκεφτούμε τον αρχαιολογικό χώρο, όπου υπάρχουν τα θεμέλια του ναού, αφιερωμένου στη λατρεία της θεάς Δήμητρας. Το μνημείο έχει χρονολογηθεί στο δεύτερο μισό του 6ου ή στις αρχές του 7ου αιώνα π.Χ., μάλλον όμως πρέπει να διευρύνουμε τα χρονολογικά όρια μέχρι το 10ο αιώνα π.Χ.
    Μετά από ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκε μεγάλο οικοδόμημα, χωρισμένο σε πολλά δωμάτια, ενώ μεγάλοι πελεκητοί τιτανόλιθοι έχτιζαν το δυτικό μέρος, ύψους 1 μέτρου και μήκους 41 μέτρων. Επίσης βρέθηκαν στον ίδιο χώρο σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.
  • Εθνικός Δρυμός Παρνασσού. Ο Εθνικός Δρυμός Παρνασσού, έχει έκταση 36.000 στρέμματα και ιδρύθηκε το 1938, στα όρια των νομών Φωκίδας και Βοιωτίας... Περισσότερα
  • Δάσος Πολύδροσου. Το Πολύδροσο βρίσκεται στο μέσο δάσους από έλατα, πεύκα, μηλιές και κερασιές και συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο και μετατρέπουν το χωριό σε όμορφο χειμερινό, αλλά και καλοκαιρινό θέρετρο.
  • Σπηλιά Κοντύλως. Στα νοτιοδυτικά της Απάνω Σουβάλας στην χαράδρα Ξεριάς βρίσκεται η σπηλιά της «Κοντύλως» αρκετά ευρύχωρη με σταλακτίτες και σταλαγμίτες.
  • Θέση Πηγή Ζέλης. Ο δρόμος προς την κορυφή του Παρνασσού θα φέρει τον επισκέπτη στις πηγές της Ζέλης, νοτιοανατολικά της Άνω Σουβάλας και σε υψόμετρο 1.200 μέτρων. Υπέροχο πλάτωμα, με εκκλησάκι και εγκατάσταση για πικ-νικ, με δροσιά και ατελείωτη θέα.
  • Θέση Καρκαβέλια. Από το Πολύδροσο στο δρόμο για την κορυφή του Παρνασσού συναντάμε τα. Περιοχή γεμάτη έλατο ιδανική για ποδηλασία και περίπατο.
  • Σπήλαιο "Κωρύκειον Αντρον". Ένα μέρος των ελλήνων και ξένων τουριστών επισκέπτονται το "Κωρύκειον Αντρον", ένα μεγάλο σπήλαιο πάνω στο Παρνασσό σε υψόμετρο 1420 μ, με πρόσβαση από τον Επτάλοφο. Έχει μικρή και δυσδιάκριτη είσοδο αλλά το εσωτερικό του χωρίζεται σε διαμερίσματα, όπου υπάρχουν σταλαγμίτες και σταλακτίτες. Το Κωρύκειον Αντρον χρησιμοποίησαν το 480 π.Χ. οι κάτοικοι των Δελφών για να προφυλαχτούν από τους Πέρσες. Το όνομα Κωρύκειον το έλαβε από τις Κωρύκειες Νύμφες που κατοικούσαν εκεί στην αρχαιότητα. Περισσότερα
  • Αλσύλιο Πεύκων στη Λιλαία. Εντύπωση προκαλεί το αλσύλλιο πεύκων του χωριού το οποίο δημιούργησαν οι ίδιοι οι κάτοικοι του χωριού.
  • Σπηλιά Επτάστομος. Στον Επτάλοφο, στο λόφο πάνω από τις πηγές της Αλεγούσας βρέθηκε σπήλαιο βάραθρο εξαίσιας φυσικής ομορφιάς με καταπληκτικούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες με το όνομα Επτάστομος. Στα βάθη του σπηλαίου βρίσκεται ο νοτιότερος παγετώνας της Ευρώπης.
~ Διαμονή
Για τη διαμονή σας στον Επτάλοφο - Αγόριανη Φωκίδας, μπορείτε να κλείσετε δωμάτιο σε κάποιο από τα ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια της περιοχής.
Στον Επτάλοφο - Αγόριανη υπάρχουν ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, διαφόρων κατηγοριών και τύπων, που μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε απαίτηση. Λίστα με ξενοδοχεία και καταλύματα, καθώς και επιλογές με προσφορές για οικονομικές διακοπές, μπορείτε να δείτε πιο κάτω, στον κατάλογο με τα καταλύματα της πόλης και στην σελίδα με τις προσφορές διαμονής.
Η Αγόριανη (σύγχρονο όνομα Επτάλοφoς), το χωριό που κάθεται θρονιασμένο στην αγκαλιά του Παρνασσού κι αγναντεύει το Καλλίδρομο και το Ζητούνι, είναι ένα από τα ομορφότερα και αναπτυσσόμενα χωριά της Ορεινής Παρνασσίδας.
Μόλις μια ανάσα από το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού – το καλύτερο της Ελλάδας – και μόνο 2 ώρες από την Αθήνα, αποτελεί την ιδανικότερη τοποθεσία για weekend και διακοπές στο βουνό, με ιδανικό κλίμα και τις 4 εποχές.
Η Αγόριανη είναι κτισμένη πάνω σε επτά λόφους και σε υψόμετρο 900 μ.. Εκείνο που την καθιστά μοναδική, είναι η φυσική της ομορφιά. Πλατάνια, φτελιές, κερασιές, μηλιές και φυσικά τα υπέροχα έλατα του Παρνασσού, δημιουργούν μια μοναδική σύνθεση πράσινου, διαφορετική κάθε εποχή του χρόνου.
Πολλές πηγές με γάργαρα νερά και καταρράκτες δημιουργούν μια σπάνια εικόνα, ακόμα και μέσα στην πλατεία του χωριού.
Σας προσκαλούμε να ανακαλύψετε αυτοπροσώπως τα μοναδικά τοπία και την απαράμιλλη χάρη της Αγόριανης – καθώς η αίσθηση γαλήνης και τα φυσικά κάλλη της αδικούνται, εάν περιγραφθούν με λέξεις!
Οι αποστάσεις σε κοντινούς προορισμούς:
  • Χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού 17 χλμ
  • Αράχωβα  19 χλμ
  • Δελφοί 28 χλμ
  • Αθήνα 185 χλμ
  • Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος 200 χλμ
  • Λιμάνι  Πειραιά 200 χλμ
  • ΟΣΕ Λιλαίας  15 χλμ
***  Παρνασσός. Αράχωβα, Αγόριανη (ή Επτάλοφος), Αμφίκλεια.
~Ο μεγάλος ορεινός όγκος του Παρνασσού βρίσκεται ανάμεσά τους. Τα δύο χωριά χωρίζουν 25 χιλιόμετρα. Και όχι μόνο. Η Αράχωβα είναι ίσως ο πιο γνωστός χειμερινός προορισμός στην Ελλάδα. Από την άλλη, η Αγόριανη (ή Επτάλοφος, επειδή είναι χτισμένη πάνω σε επτά λόφους) είναι ένα μικρό παραδοσιακό χωριό στη βόρεια πλευρά του Παρνασσού. Φτάνοντας στην Αράχωβα, θα διασχίσεις τον κεντρικό δρόμο, με τις ταβέρνες, τις καφετέριες και τα καταστήματα με τα τοπικά προϊόντα να σου αποσπούν την προσοχή. Στην Αγόριανη θα βρεις ανοιχτό το καφενείο στην πλατεία και 1 – 2 μικρά ταβερνάκια. Στην Αράχωβα, η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τους… VIP που έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια από τα πολυτελή resorts. Στην Αγόριανη, πάλι, περιστρέφεται γύρω από το βουνό και τα μανιτάρια. Η Αγόριανη μπορεί να είναι ανερχόμενος προορισμός και οι ιδιόκτητες κατοικίες να ξεπηδούν σαν τα μανιτάρια που φυτρώνουν λίγα χιλιόμετρα πιο πάνω, αλλά διατηρεί ακόμα την ατμόσφαιρα ενός αυθεντικού χωριού – και με όλα τα καλά του φυσικού πλούτου του Παρνασσού να είναι το ίδιο προσβάσιμα και κοντινά.
ΔΙΑΜΟΝΗ
ΑΡΑΧΩΒΑ
Αριάδνη (Τ/22670-31.247, 6946- 437.101, www.ariad.gr). Ξενώνας με πέτρα στους τοίχους και ξύλινα παραδοσιακά ταβάνια. Σε όλα τα δωμάτια θα βρείτε τζάκι, αυτόνομη θέρμανση, ασύρματο Internet και θέα στο χωριό. 40 – 60 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.
Νεφέλες (Τ/22670- 32.777, 6979-357.070, www.nefeles.com). Ροζ, φιστικί, γαλάζιο, μοβ, κίτρινο: όποιο και αν επιλέξετε από τα 10 συνολικά δωμάτια του ξενώνα, θα μείνετε ικανοποιημένοι. Τα δωμάτια δανείζονται τα ονόματά τους από τις Μούσες. Ολα διαθέτουν αυτόνομα μπαλκόνια με θέα προς τη μεριά των Δελφών και την κοιλάδα. Υπάρχουν και τετράκλινα δωμάτια και σοφίτες με τζάκι. 50 – 75 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.
Ο μεγάλος ορεινός όγκος του ΠαρνασσούΑΓΟΡΙΑΝΗ (ή ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ)
Το Μπαλκόνι της Αγόριανης (Τ/22340-61.127, www.balcony.gr). Λειτουργεί από το 1981, διαθέτει εστιατόριο και πολλά ανακαινισμένα δωμάτια. Η διακόσμηση των δωματίων είναι παραδοσιακή, με λάμπες, φλοκάτες και κουρτινάκια στα παράθυρα. Στον δεύτερο όροφο υπάρχουν και σοφίτες για πιο ρομαντική διαμονή. Από 40 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.
Μαυρόδημος Hotel (Τ/22340-61.289, www.agoriani.com). Διαθέτει 14 δωμάτια, το καθένα διαφορετικό, αλλά όλα με σκούρο ξύλο και ενδιαφέρουσα διακόσμηση. Υπάρχει και εστιατόριο που σερβίρει παραδοσιακά πιάτα. Από 60 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.
Ασημίνα (Τ/22340-61.492, 6974-198.391). Πέτρινος ξενώνας 12 δωματίων με θέα στο χωριό. Ολα έχουν βεράντες και παραδοσιακή διακόσμηση, ενώ οι σοφίτες διαθέτουν τζάκι και μεγάλες βεράντες. Από 60 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.
Πετράδι (Τ/6974-744.741, www.petradi-eptalofos.com). Ανετες κατοικίες στο δρόμο Αράχωβας – Αγόριανης. Οι διώροφες μεζονέτες είναι ιδανικές για οικογένειες και παρέες, διαθέτουν τζάκι, πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα και όλες τις ανέσεις. Από 150 ευρώ για δύο άτομα με πρωινό.
Υδριάδες (Τ/22340-61.403, 6932-604.502, www.idriades.com). Καινούργια άφιξη στο χωριό, που πρωτολειτούργησε τα περασμένα Χριστούγεννα. Με μοντέρνα αισθητική, τα 4 δωμάτια και τα 2 διαμερίσματα είναι διακοσμημένα με γήινους χρωματισμούς, έχουν ξύλινα πατώματα, τζάκι και χαρούμενες φλοράλ ταπετσαρίες στα υπνοδωμάτια. Από 60 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.
ΦΑΓΗΤΟ
 ΑΓΟΡΙΑΝΗ (ή ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ)
• Γκρίζα Αρκούδα (Τ/22340-61.277). Είναι γνωστή στους μανιταρόφιλους αλλά και στους καλοφαγάδες της περιοχής. Τα φρέσκα μανιτάρια μαγειρεύονται με όλους τους πιθανούς τρόπους, αλλά σίγουρα θα πετύχετε και κάποια σπεσιαλιτέ: πανσέτα με σάλτσα μελιού, αγριογούρουνο, ζαρκάδι, ακόμη και φασιανό! 10 – 15 ευρώ το άτομο.
• Δόκανο (Τ/22340-61.495). Στην πλατεία του χωριού, προσφέρει την εμπειρία αυθεντικού κουτουκιού. Χαμηλοτάβανο, με δυνατό τζάκι και ιδιαίτερη μουσική, σερβίρει κοκορέτσι, αρνάκι, σπληνάντερο, προβατίνα, σπιτικές πίτες και καυτή φασολάδα. Από 12 ευρώ το άτομο.
ΑΡΑΧΩΒΑ
• Το Ρακοπωλείο (Πλατεία Λάκκα, T/22670-31.827) βρίσκεται πίσω από την κεντρική πλατεία. Είναι ανοιχτό από νωρίς για τσιπουράκι και μεζέδες (τηγανιά, λουκάνικο κ.λπ.), αλλά και μέχρι αργά, για καυτές σούπες για τους ξενύχτηδες και τους άυπνους. 14 – 18 ευρώ το άτομο.
ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Αράχωβα: 172 χλμ. / Αγόριανη: 197 χλμ.
ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ Στην άλλη πλευρά του Παρνασσού
Ανερχόμενος προορισμός, η κωμόπολη στα βόρεια του Παρνασσού συγκεντρώνει όλο και περισσότερους επισκέπτες που θέλουν να ζήσουν μια πιο ήρεμη και low profile απόδραση. Σε αυτήν τη λογική κινούνται και οι προτάσεις διαμονής που θα βρείτε στην Αμφίκλεια, χωρίς κραυγαλέες πολυτέλειες, αλλά κοντά στην παράδοση και τη φύση. Η Αμφίκλεια, σε απόσταση 17 χιλιομέτρων από το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού, έχει ανακηρυχθτεί παραδοσιακός οικισμός και μια βόλτα ανάμεσα στα πέτρινα αρχοντικά και τα στενά καλντερίμια της επάνω γειτονιάς θα σας αποκαλύψει το γιατί.
ΔΙΑΜΟΝΗ
Ξενοδοχεία στην Αμφίκλεια
Αμφίκαια (Τ/22340-48.860, www.amfikaia.gr). Σε διακόσια στρέμματα γης, το κτήμα φιλοξενεί βιολογικές καλλιέργειες, πολλά ζώα και 16 παραδοσιακά πετρόχτιστα ή ξύλινα σπίτια. Τα σπίτια έχουν τζάκι, μεγάλα παράθυρα, που φωτίζουν τους χώρους, και κάθε πρωί θα σας περιμένει πρωινό με ντόπια προϊόντα, σπιτικές μαρμελάδες και ψωμί ψημένο στα ξύλα. Από 105 ευρώ το σπιτάκι για δύο άτομα, με πρωινό.
Κυριακή (Τ/22340-29.011, www.xenonaskiriaki.gr). Το πανέμορφο Χαγιάτι του με τους κόκκινους καναπέδες και τη θέα είναι το ιδανικό σημείο για να πιείτε καφέ και να ξεκινήσετε τη μέρα σας. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στα 8 ατμοσφαιρικά δωμάτια του ξενώνα ή τα 5 στούντιο στο ανακαινισμένο πέτρινο αρχοντικό, στον παλιό οικισμό της Αμφίκλειας. Από 130 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.
ΦΑΓΗΤΟ
Για ζουμερά κρεατικά από ντόπια ζώα επιλέξτε την ταβέρνα της Γαρυφαλιάς Τσαπρούνη (Τ/22340-22.631), λίγα μέτρα από την είσοδο της κωμόπολης. Στο Δαδί (Τ/22340-23.133) θα γευτείτε μαγειρευτά, κοκορέτσι και προβατίνα στα κάρβουνα και στη Δροσιά (Τ/22340-22.234) μαγειρευτά, ψητά και νόστιμες παραδοσιακές πίτες. Στην επάνω πλατεία μπορείτε να γευματίσετε στην ψησταριά το Μαγειρείο, συνοδεία καλού χύμα κρασιού (Τ/22340-22.535). Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αμφίκλεια, στο Παλαιοχώρι, βρίσκεται η γνωστή ταβέρνα της Χολέβαινας (Τ/22310-92.200), για αυθεντική ελληνική κουζίνα. Οσο για καφέ ή ποτό, το καλόγουστο Oldie’s στην Αμφίκλεια προσφέρει τη θαλπωρή που χρειάζεται ο επισκέπτης.
Στις 20 και 21 Νοεμβρίου διοργανώνεται στην Αμφίκλεια Εκθεση Ψωμιού. Η έκθεση περιλαμβάνει τοπικά προϊόντα από αλεύρι και καλαμπόκι, καθώς και δημητριακά, κουλούρια κ.λπ. Ευκαιρία και για μια επίσκεψη στο Μουσείο Αρτου (Τ/22340-23.044), που διηγείται την ιστορία του ψωμιού και εξηγεί τους τρόπους παρασκευής του. 
 

 *** Δελφοί
      
Οι Κωμόπολη των Δελφών υπάγεται διοικητικά στο Νομό Φωκίδας και φιλοξενούν ένα πληθυσμό που ανέρχεται σε 2.300 κατοίκους περίπου. Είναι χτισμένη στις πλαγιές του Παρνασσού σε υψόμετρο 570 μέτρων και βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από τον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο. Παλαιότερα ο οικισμός βρισκόταν επί του αρχαιολογικού χώρου και ονομαζόταν Καστρί. Η μεταφορά του συνδυάστηκε με την μετονομασία του και πραγματοποιήθηκε το 1892 με την έναρξη των ανασκαφών. Σχεδόν από τον πρώτο καιρό της δημιουργίας του γνώρισε σημαντική τουριστική ανάπτυξη και μέχρι σήμερα αυτός είναι ο τομέας που απασχολεί την πλειοψηφία του ενεργού της πληθυσμού. Στους Δελφούς βρίσκεται το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών αλλά και το Μουσείο Δελφικών Εορτών που ήταν το σπίτι του Άγγελου και Εύας Σικελιανού που πρωτοστάτησαν στην προσπάθεια αναβίωσης της Δελφικής ιδέας .-
~
***  Η Αράχωβα (ή Αράχοβα) είναι μία ορεινή κωμόπολη του Νομού Βοιωτίας χτισμένη στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού σε υψόμετρο 968 μέτρων. Αποτελούσε έδρα[1] του ομώνυμου δήμου μέχρι τα τέλη του ενώ με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης εντάχθηκε στον νέο Δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, του οποίου αποτελεί Δημοτική Ενότητα. Ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 2.657 κάτοικοι. Αποτελεί δημοφιλές χειμερινό θέρετρο, χάρη στην ύπαρξη χιονοδρομικού κέντρου, (που τελευταία επεκτάθηκε και ανακαινίστηκε) και τη μικρή της απόσταση από την Αθήνα (153 χιλιόμετρα).

***  ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ : Η πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του X.K.Π είναι προσιτή από ένα οδικό δίκτυο το οποίο αποχιονίζεται συνεχώς με τα εκχιονιστικά μηχανήματα που διαθέτει το κέντρο. Πρόσβαση υπάρχει από σχεδόν όλες τις πλευρές του ορεινού όγκου του Παρνασσού και κατ’ επέκταση, από οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας οδικά.

Από Αθήνα, φτάνοντας στη Λιβαδειά, μπορεί να επιλέξει, ο επισκέπτης τη διαδρομή:
Τιθορέα - Αμφίκλεια – ΧΚΠ
Τιθορέα – Αμφίκλεια – Πολύδροσος - ΧΚΠ
Αράχωβα – Διασταύρωση – ΧΚΠ

 Από Βόρεια Ελλάδα, φτάνοντας στη Λαμία, ακολουθεί κανείς την Εθνική οδό προς Αθήνα και λίγο πριν τη διασταύρωση Θερμοπυλών ακολουθεί την έξοδο δεξιά προς Άμφισσα – Πάτρα. Στο χωριό Γραβιά στρίβει αριστερά προς Μαριολάτα - Λιλαία – Πολύδροσο - Αμφίκλεια.

Από Πάτρα, ακολουθεί ο επισκέπτης το δρόμο Ναύπακτος - Ιτέα και από εκεί μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ των διαδρομών Ιτέα - Δελφοί - Αράχοβα - XKΠ ή Ιτέα - 'Aμφισσα - Γραβιά - Λιλαία. – Πολύδροσο – ΧΚΠ.
Απόσταση από Αθήνα: 180 χλμ.
Απόσταση από Θεσσαλονίκη: 370 χλμ.
Απόσταση από Πάτρα: 160 χλμ.
Απόσταση ΧΚΠ από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος: 205 χλμ.
~

3 σχόλια:

  1. ~ Οι σιωπές κάνουν τις πραγματικές συζητήσεις μεταξύ φίλων. Αυτό που μετράει δεν είναι να μιλάς, αλλά να μη χρειάζεται να μιλήσεις. Margaret Lee Runbeck, 1905-1956, Αμερικανίδα συγγραφέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ~ Το να περπατάς με ένα φίλο στο σκοτάδι είναι καλύτερο από το να περπατάς μόνος στο φως. Helen Keller, 1880-1968, Αμερικανίδα συγγραφέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ~ Αληθινός φίλος είναι αυτός που παραβλέπει τις αποτυχίες σου και αντέχει τις επιτυχίες σου. Doug Larson, 1926-, Αμερικανός αρθρογράφος

    ΑπάντησηΔιαγραφή