arfara messinias stamos1

Ο ήλιος φωτίζει τα σώματα τα , η δε σοφία τις ψυχές .Ο κόσμος είναι ένα ανάκτορο της σοφίας του Υψίστου . Ο Θεός άναψε κάθε μία ψυχή με το δικό του πυρ . Έτσι λάμπουν όλοι οι άνθρωποι με τη σοφία του σε αυτό το θέατρο , όπως ο Θεός τους έπλασε .-Μερικούς τους έκανε μεγάλα φώτα , σε άλλους μικρά.-(Κάρλος Λιναίος )

 Αρφαρά

Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο• η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις

 ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις
~  08  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016   Πρώτο  μέρος

***  Αρφαρά  Καλαμάτας : Χωριό  μου χωριουδάκι  μου ... Το αγαπημένο  μου λημέρι
Ένα  πανέμορφο  και πολύ  φιλόξενο χωριό-κωμόπολη στο Ν. Μεσσηνίας και σε απόσταση 16  περίπου χιλιόμετρα  από την πρωτεύουσα του νομού Καλαμάτα .-
Σε  απόσταση περίπου δύο 2  περίπου χιλιομέτρων από τα χωριά Άγιος Φλώρος  και Πήδημα , με τις πανέμορφες πηγές του ποταμού Παμίσου στον Άγιο Φλώρο  και  του ποταμού Άρη  στις πηγές του χωριού Πηδήματος και με την θαυμαστή σε τοπία τροπική βλάστηση με την δροσερή ξεκούραστη του κάθε επισκέπτη ιδίως τους καλοκαιρινούς  μήνες  .-

***  Η αγαπημένη Καλαμάτα
Η Κατερίνα μας έστειλες υπέροχες φωτογραφίες και μας έγραψε για την Καλαμάτα:
«Ονομάζομαι Κατερίνα και αποφάσισα να σου γράψω για την αγαπημένη μου Καλαμάτα. Τι να πρωτοπεί κανείς για την πόλη του; Είναι μια πόλη που συνδυάζει αυτό το καταπράσινο τοπίο από τα βουνά και τον Ταΰγετο με τα γαλανά νερά που επισκεπτόμαστε όλοι κατά τους θερινούς μήνες. Στο μυαλό μου την έχω σαν μια όμορφη κοπέλα χαμογελαστή που θα σε κάνει να την αγαπήσεις από την πρώτη στιγμή που θα την δεις. Μια κοπέλα που όσο περνούν τα χρόνια παραμένει νέα και λαμπερή.
Θα σε μαγέψει η πανοραμική θέα της πόλης, όταν βρεθείς στο Κάστρο της. Ο χώρος που μεγάλωσα εγώ και όλοι οι «μουσικο-φίλοι» μου, καθώς μας φιλοξενούσε στις θερινές μουσικές μας εκδηλώσεις. Λίγο πιο κάτω θα δεις τον Μητροπολιτικό Ιερός Ναό Υπαπαντής(1873). Στις 2 Φεβρουαρίου είναι η γιορτή της πόλης και της εκκλησίας.
Θα μεταφερθείς στο 1821 επί Τουρκοκρατίας, όταν επισκεφθείς το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων, καθώς από εκεί ξεκίνησε η Επανάσταση στις 23ης Μαρτίου του 1821. Ένα εκκλησάκι που αποτελεί το σύμβολο της πόλης και έχει μεγάλη ιστορική σημασία.
Απολαυστική είναι και η βόλτα στο Πάρκο Σιδηροδρόμων, μοναδικό στο είδος του σε όλη την Ελλάδα. Έχω πολλές αναμνήσεις από εκεί. Θυμάμαι τις βόλτες με το ποδήλατό μου και τις ατελείωτες ώρες παιχνιδιού με τα ξαδέρφια μου. Μεταξύ του πράσινου τοπίου και των διάφορων γηπέδων για τα παιχνίδια μικρών- μεγάλων δεν μπορείς να μην ξεχωρίζεις τα παλιά τρένα, καθώς το μέρος αποτελούσε τον παλιό σταθμό ΟΣΕ. Τα επιβατικά οχήματα Α’ και Β’ θέσης, οι ατμάμαξες και πολλά άλλα εκθέματα που ξεκινούν την ιστορία τους από το 1885, είναι στη διάθεσή σου.
Μην ξεχάσεις να επισκεφθείς το Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο και το Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο για να απολαύσεις εκθέματα από όλη τη Μεσσηνία και να γνωρίσεις τις παραδόσεις του τόπου.
Και φυσικά, δε θα παραλείψω να σου πω για το γνωστό Καλαματιανό μαντήλι. Ένα μαντήλι βγαλμένο από την πόλη που θα σε μαγέψει.
Κάθε μέρος είναι χαραγμένο στο μυαλό μου.. όμορφή μου Καλαμάτα».
Δείτε τις φωτογραφίες:
Καλαμάτα Καλαμάτα Καλαμάτα Καλαμάτα Καλαμάτα Καλαμάτα

*** Δίλοφο Ιωαννίνων: Βόλτες στα σοκάκια και περίπατοι στα πέτρινα γεφύρια
Όσοι αγαπάτε τα Ζαγοροχώρια, σίγουρα θα γνωρίζετε και θα έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά σας το χωριό Δίλοφο.
Είναι χτισμένο σε 800 μέτρα υψόμετρο και οι μόνιμοι κάτοικοί του τον χειμώνα δεν ξεπερνούν τους 20. Χαρακτηριστικό του είναι ότι μέσα στο χωριό δεν κινούνται αυτοκίνητα κι έτσι μπορείς να απολαύσεις τους περιπάτους χωρίς να ενοχλείσαι από αυτά, στα καλντερίμια με τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά.
Στο χωριό υπάρχει και το υψηλότερο κτίριο της περιοχής με ύψος που φτάνει τα 13,5 μέτρα.
Έχει ενδιαφέρον: Στην πλατεία του χωριού με τα πλατάνια θα δείτε το σχολείο του Αναγνωστόπουλου που έχει χτιστεί το 1855 και τον πετρόκτιστο ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Αξίζει να περπατήσετε μέχρι το Γεφύρι του Εβραίου αλλά και αυτό του Αγίου Μηνά, αλλά και να προσκυνήσετε στο ξωκλήσι του Αι Γιάννη.
Είναι ιδανικό προορισμός για πεζοπορίες, μέσα στα δάση και τα ποτάμια της περιοχής, με θέα τη χαράδρα του Βίκου που κόβει την ανάσα.
Τι να δοκιμάσουμε: Στο χωριό θα βρείτε εξαιρετικό μέλι και υφαντά φτιαγμένα από τις γυναίκες της περιοχής.

***  Λιχαδονήσια: Αναμνήσεις από ένα καλοκαίρι…στον παράδεισο!
Όταν ανακαλύπτεις μέρη σαν αυτό, σίγουρα αρχίζεις να σκέφτεσαι πως δεν είσαι και…εξπέρ στα ταξίδια.
Τα Λιχαδονήσια είναι ένα μαγευτικός καλοκαιρινός προορισμός, που προσφέρει μοναδικές στιγμές ηρεμίας, χαλάρωσης αλλά και ποιοτικής διασκέδασης. Δεν υπάρχει κάποιος που να τα έχει επισκεφθεί και να έχει γυρίσει πίσω δυσαρεστημένος.
Αν αποφασίσετε να πάτε το επόμενο καλοκαίρι, η βάση σας θα είναι ο Άγιος Γεώργιος στη Βόρεια Εύβοια ή τα Καμένα Βούρλα. Κι αυτό γιατί τα Λιχαδονήσια, αν δεν το γνωρίζετε ήδη, βρίσκονται κοντά στη Λιχάδα της Εύβοιας και απέναντι από τα Καμένα Βούρλα.
 Έχει ενδιαφέρον: Στην ξενάγηση που σας κάνουν οι ντόπιοι, μπορείτε να δείτε το ναυάγιο στα δυτικά της Μανολιάς χωρίς να χρειαστεί να κάνετε κατάδυση, τη Στρογγύλη με τον φάρο και ερείπια της Ιεράς Μονής του 12 αιώνας μ.Χ.,
Τι να δοκιμάσετε: Τα δροσιστικά κοκτέιλ και τους περιποιημένους καφέδες στο beach bar.
 Δείτε τις φωτογραφίες:
Λιχαδονήσια Λιχαδονήσια Λιχαδονήσια
Πηγή φωτο: www.lichadonisia.com/

****  ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ :
 Από τις δικές  μας περιηγήσεις
***  Πήδημα: Τριήμερο στο γραφικό χωριό της Μεσσηνίας
Μόνο από το όνομά του, το χωριό σου αποτυπώνεται μια για πάντα στο μυαλό.
Πρόκειται για ένα γραφικό χωριό 15 χιλιόμετρα έξω από την Καλαμάτα, με πλούσια βλάστηση και μεγάλη ιστορία. Είναι λίγες ώρες μακριά από την πρωτεύουσα και είναι ιδανικό για ολιγοήμερες διακοπές.
Χαρακτηριστικό του χωριού οι πηγές, τα τρεχούμενα νερά και τα πετρόχτιστα σπίτια με τις αυλές που θυμίζουν περιβόλια.
Έχει ενδιαφέρον: Στην κορυφή του λόφου του χωριού υπάρχουν τα απομεινάρια του κάστρου. Αν σας αρέσει η πεζοπορία μπορείτε να ακολουθήσετε το μονοπάτι και να φτάσετε μέχρι την κορυφή.
Μια βόλτα στα γραφικά σοκάκια θα σας γεμίσει με όμορφες εικόνες. Ειδικά στα σημεία που τρέχουν οι πηγές έχει πλούσια βλάστηση και σε πολλά σημεία μπορείς να καθίσεις και να ξεκουραστείς στα ξύλινα παγκάκια, να κάνεις πικ νικ και να απολαύσεις την ηρεμία του τόπου.
Σημείο συνάντησης μικρών και μεγάλων είναι το καφενείο, ή η ταβέρνα ή το μεζεδοπωλείο στην πλατεία του χωριού.
Τι να δοκιμάσουμε: Νούμερο ένα προϊόν του χωριού είναι φυσικά το παρθένο ελαιόλαδο και οι φρέσκες ελιές. Σε πολλά σημεία στην περιοχή θα βρείτε γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες από τοπικούς συλλόγους, το τυρί Σφέλα και φυσικά θυμαρίσιο μέλι. Πολλοί είναι αυτοί που αναζητούν το Καλαματιανό μαντήλι, σήμα κατατεθέν της ευρύτερης περιοχής.

***  Πρίγκηπος: Βόλτα με την άμαξα στο ιστορικό νησί, στη θάλασσα του Μαρμαρμά
Mόνο και μόνο στο άκουσμα του ονόματος της Πριγκήπου, το μυαλό ταξιδεύει στην ιστορία του τόπου, σε γεγονότα και πρόσωπα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Όπως πολλοί θα γνωρίζετε, βρίσκεται στη θάλασσα του Μαρμαρά, μια ανάσα από την Κωνσταντινούπολή.
Χαρακτηριστικό του νησιού είναι ο πανέμορφος οικισμός με τα παραδοσιακά σπίτια με τις κεραμοσκεπές και τα χαγάτια, το γραφικό λιμάνι και τις άμαξες που χρησιμοποιούνται για τις μετακινήσεις.
Αν κάνετε μια βόλτα στο εσωτερικό θα μαγευτείτε από τις μυρωδιές που αναδύονται από τα μαστιχόδεντρα και από τα βότανα που φύονται εκεί.
Αν θέλετε να την περπατήσετε θα σας πάρει περίπου 3 ώρες, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να νοικιάσουν ένα ποδήλατο.
Έχει ενδιαφέρον: Κάθε γωνιά της Πριγκήπου έχει ενδιαφέρον και «μαρτυρά» την πλούσια ιστορία της. Εμείς θα σας προτείναμε να επισκεφθείτε τις μονές: Την Ιερά Μονή Σωτήρος του Χριστού, τη Μονή του Αγίου Νικολάου και τη Μονή του Αγίου Γεώργιου Κουδουνά.
Τι να δοκιμάσουμε: Όλα τα μαγαζιά είναι περιποιημένα και γραφικά και τα περισσότερα σερβίρουν ζεστούς λουκουμάδες και παγωτό καϊμάκι ντοντουρμά καϊμάκ.
 Δείτε τις φωτογραφίες:
Πρίγκηπος Πρίγκηπος
Πηγή φωτο: Wikipedia

*** Βόλτα στην ρομαντική Μονεμβασιά
Αν είστε ερωτευμένοι ή αν θέλετε να περάσετε ένα ρομαντικό τριήμερο, ο προορισμός που σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα είναι η Μονεμβασιά.
Σήμα κατατεθέν της περιοχής είναι φυσικά ο Βράχος με το μεσαιωνικό κάστρο, που συνδέεται με μια γέφυρα με την ακτή.
Ο μεσαιωνικό οικισμός είναι πόλος έλξης των επισκεπτών από όλο τον κόσμο και είναι άψογα διατηρημένο στην πορεία των χρόνων.
Αξίζει να επισκεφθείτε μεταξύ άλλων την Αρχαία Ασωπό, το Κάστρο του Μεσοχωρίου, το φάρο του Καβομαλιά, το Λαξευτό Ασκληπιείο αλλά και τον Νερόμυλο των Ταλάντων.
Από τα μουσεία της περιοχής αξίζουν την προσοχή σας η Αρχαιολογική Συλλογή Μονεμβασιάς, τα λαογραφικά μουσεία Ρειχιάς και Βελλιών, αλλά και το Λιοτρίβι.
Η πεζοπορία, η αναρρίχηση, η ελεύθερη κατάδυση, το wind surfing και το kite surfing είναι κάποιες από τις αθλητικές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε στην περιοχή.
 Πηγή φωτο: Wikipedia
Μονεμβασιά

***  Η παραδοσιακή Κορώνη  στη Μεσσηνία 
Η Κορώνη βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Καλαμάτα και είναι χτισμένη πάνω στην θάλασσα και χαρακτηριστικό της είναι το επιβλητικό Βενετσιάνικο κάστρο.
Μια βόλτα στην παραλία αλλά και μέχρι το κάστρο σίγουρα είναι ιδανική για τους ρομαντικούς.
Στην Κορώνη αξίζει να επισκεφθείτε και τα μοναστήρια, όπως την Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου. Εκεί είναι και ο αρχαίος ναός του Απόλλωνα. Μοναδικής ομορφιάς είναι και ο πέτρινος ναός της Παναγίας της Ελεήστρας,
Πηγή φωτο: Wikipedia


***  Οι γραφικοί Ψαράδες στην Φλώρινα στις ΠΡΈΣΠΕΣ
Ένα από τα ωραιότερα σημεία στην Ελλάδα, είτε μιλάμε για την περίοδο του καλοκαιριού, είτε για τον χειμώνα είναι το χωριό Ψαράδες στην Φλώρινα.
Πρόκειται για ένα γραφικό χωριό που είναι χτισμένο στις όχθες της Πρέσπας που μαγεύει κάθε επισκέπτη του.
Ο παραδοσιακός αυτός οικισμός έχει χαρακτηριστικά δείγματα της μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής με τα λιθόκτιστα σπίτια με τα χαγάτια.
Η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου είναι το σημαντικότερο μνημείο της περιοχής.
Στις ταβέρνες της περιοχής αξίζει να δοκιμάσετε φρέσκια πέστροφα αλλά και παραδοσιακό λουκάνικο.  Πηγή φωτο:  facebook.com/psarades.prespes4   , 
http://www.mariailiaki.gr/5811-oi-grafikoi-psarades-stin-florina/

***  Το "άγνωστο" Ψάρι στην Κορινθία, για τους εξερευνητές των μονοπατιών
Σίγουρα το χωριό Ψάρι στην Κορινθία δεν είναι δημοφιλής ταξιδιωτικός προορισμός, αλλά είναι ένας τόπος ξεχωριστός που αν επισκεφθείς σίγουρα θα θελήσεις να τον εξερευνήσεις.
Το Ψάρι είναι ιδιαίτερα αγαπητό σε όσους αγαπούν την πεζοπορία και την εξερεύνηση του τόπου μέσα από τα μονοπάτια, που έχουν καθαριστεί και έχουν σήμανση ώστε να τα περπατήσετε με ασφάλεια.
Το χωριό είναι φημισμένο για τα κρασιά του, την σταφίδα και τα προϊόντα μελιού. Στις ταβέρνες θα βρείτε εξαιρετικής ποιότητας ντόπια κρέατα και φυσικά άφθονο κρασί!
Αν σκέφτεστε να κάνετε την επόμενη εξόρμησή σας εκεί, θυμηθείτε πως πρέπει να κλείσετε δωμάτια στον Φενεό ή γύρω από την Στυμφαλία, αφού όπως διαβάζουμε και στις τοπικές ιστοσελίδες δεν έχει καταλύματα.
Δείτε τις φωτογραφίες:
Ψάρι Ψάρι Ψάρι Ψάρι
Πηγή φωτο: www.psarikorinthias.gr .- http://www.mariailiaki.gr/  .-

 ***  Αρναία: Η γραφική κωμόπολη της Χαλκιδικής

Αν αναρωτιέστε κατά πόσο υπάρχουν παραδοσιακά χωριά και κωμοπόλεις στην Χαλκιδική, μακριά από τον μαζικό τουρισμό και τον «θόρυβο» του καλοκαιριού και των κοσμικών παραλίων, η απάντηση είναι ναι, και ένα από αυτά είναι η Αρναία.
Αρναία
Τόσο τα παλιά φυσικά όσο και τα νεότερα κτίρια είναι χτισμένα με παραδοσιακό τρόπο και υλικά, με την πέτρα να κυριαρχεί.
Χαρακτηριστικό του χωριού είναι η αρχιτεκτονική που θυμίζει έντονα αυτή του Αγίου Όρους.
Αρναία
Έχει ενδιαφέρον: Στην Αρναία θα δείτε το παλιό σχολείο, τον ιερό ναό του Αγίου Στεφάνου και φυσικά το ιστορικό και λαογραφικό μουσείο, με εκθέματα από την ζωή και την καθημερινότητα των ντόπιων στο πέρασμα των αιώνων.
Τι να δοκιμάσουμε: Το πιο διάσημο προϊόν της περιοχής είναι το μέλι. Επίσης θα βρείτε μελισσοκέρι, βασιλικό πολτό, τυροκομικά προϊόντα, περίτεχνα υφαντά από τις γυναίκες της περιοχής και τσίπουρο από μέλι.

*** Βόλτα στο Αργοστόλι
Το Αργοστόλι της Κεφαλονιάς είναι ένα μέρος που στο πέρασμα των χρόνων όχι μόνο δεν αλλοιώνεται αλλά γίνεται ολοένα και πιο αρχοντικό.
Πέρα από την βόλτα που μπορεί να κάνει ο επισκέπτης στο λιθόστρωτο, στο κέντρο της πόλης, έχει πολλά ήσυχα σημεία ώστε να χαλαρώσει, να περπατήσει αλλά και να δοκιμάσει τις τοπικές σπεσιαλιτέ.
Ο φάρος, λίγο έξω από το λιμάνι είναι το σημείο που επιλέγουν πολλοί για να κάνουν τζόγκινγκ αλλά και να ηρεμίσουν μακριά από τον θόρυβο της πόλης.
Τις πρωινές ώρες ένα επίσης ωραίο σημείο είναι αυτό γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο στις Καταβόθρες.
Το απόγευμα αξίζει να καθίσετε σε μια από τις ψαροταβέρνες που βρίσκονται πάνω στην παραλία και να απολαύσετε φρέσκα ψάρια και θαλασσινά.
Δείτε φωτογραφίες:
Αργοστόλι Αργοστόλι Αργοστόλι

*** Περιήγηση στις ομορφιές της Κρήτης
Η Ζάφη από την Ξάνθη αγαπάει τα ταξίδια και αποφάσισε να μας στείλει τις φωτογραφίες από το πρόσφατο ταξίδι της στην Κρήτη, που της άρεσε πολύ.
Μεταξύ άλλων η Ζάφη μας γράφει για τα μέρη που πήγε:  «Όπως πολύς κόσμος έτσι κι εγώ έκανα φέτος τις διακοπές μου στην πανέμορφη Κρήτη, λίγο μετά τον 15αυγουστο με διαμονή στο Ηράκλειο! Έγιναν κάποιες ημερήσιες εκδρομούλες σε μερικά από τα μαγευτικά μέρη της!
Ένα από αυτά ήταν στην Πρέβελη που βρίσκεται λίγο μετά το Ρέθυμνο! Τοπία πανέμορφα και ιδιαίτερα που δε θα τα δεις πουθενά αλλού! Εκεί βρίσκεται το πανέμορφο φοινικόδασος που συνδυάζει ποτάμι- θάλασσα και φυσικά τι άλλο…; Αμέτρητους φοίνικες! Ηρεμία και γαλήνη τίποτα άλλο!
Η άλλη μας εκπαιδευτική εκδρομούλα ήταν στην Κνωσσό που βρίσκεται μέσα στο Ηράκλειο! Ανατριχιάζεις μόνο που βλέπεις όλα αυτά τα οποία τόσα χρόνια μετά έχουν διασωθεί».
Δείτε τις φωτογραφίες:
Κρήτη Κρήτη Κρήτη Κρήτη Κρήτη

***  Ανάβαση στον Ελικώνα της Βοιωτίας
Μπορεί οι περισσότεροι να προτιμούν τον Παρνασσό αλλά οι πιο «ψαγμένοι» και αυτοί που αγαπούν την ορειβασία και όχι το σκι, σίγουρα θα προτιμήσουν το βουνό του Ελικώνα.
Έχει υψόμετρο 1748 μέτρα και 16 κορυφές.
Στη βόρεια πλευρά του θα εντυπωσιαστείτε από την πλούσια βλάστηση και συγκεκριμένα από τα εκατοντάδες έλατα.
Το χωριό της Αγίας Άννα, είναι ιδανικό για μια στάση για ξεκούραση, φαγητό η καφέ και είμαστε σίγουροι πως θα χαλαρώσετε μέσα σε μία από τις πετρόκτιστες ταβέρνες με τα τζάκια αλλά θα απολαύσετε και τα χειμωνιάτικα πιάτα της περιοχής.
Μην φύγετε από την Αγία Άννα αν δεν πάρετε μαζί μας σπιτικά ζυμαρικά και γλυκά που φτιάχνουν οι γυναίκες του συνεταιρισμού.

***  Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου και Δάσος Στροφυλιάς: Ο παράδεισος είναι κοντά!
Μέσα σε μια έκταση χιλιάδων στρεμμάτων, οι λίμνες, οι υδροβιότοποι, η πλούσια βλάστηση του παραθαλάσσιου δάσους, τα εκατοντάδες είδη πουλιών, γίνονται ένα με τα χρώματα του ουρανού- ειδικά στη δύση του ηλίου- και δημιουργούν ένα μοναδικό τοπίο. Δίκαια πολλοί αποκαλούν την περιοχή «φυσικό παράδεισο».
Πρόκειται στην ουσία για μια σειρά από λιμνοθάλασσες, λίμνες, δάση και έλη, που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 50 χιλιομέτρων από την Πάτρα, με κατεύθυνση προς Άραξο.
 - Έχει ενδιαφέρον: Το δάσος της Στροφυλιάς έχει έκταση 22.000 στρεμμάτων και συνδυάζει τα πεύκα, τις κουκουναριές, την άμμο και τη θάλασσα. Μόνιμοι κατοικοί του οι χελώνες, οι βίδρες, οι αλεπούδες, οι κουκουβάγιες και οι αλκυόνες.
Αν περπατήσετε στα μονοπάτια του δάσους θα «ζαλιστείτε» γλυκά από τα αρώματα της φύσης, των φυτών και των βοτάνων.
Το Κοτύχι, είναι η μεγαλύτερη λιμνοθάλασσα της Πελοποννήσου και φιλοξενεί εκατοντάδες είδη πουλιών.
Στροφυλιά Στροφυλιά Στροφυλιά
Πηγή φωτο: www.andravida-killini.gr, www.visitgreece.gr

***  Η γραφική Αντίπαρος
Μπορεί τα τελευταία χρόνια η Αντίπαρος να έχει γίνει μόδα και να προσελκύει όλο και περισσότερους επισκέπτες, ωστόσο το μικρό νησί δίπλα στην Πάρο ήταν πάντα ένας προορισμός που προτιμούσαν όσοι ήθελαν να είναι μακριά από τη φασαρία άλλων νησιών.
Η Σίσσυ πήγε το καλοκαίρι, μας έστειλε φωτογραφίες και μας έγραψε: «Φέτος είχα την τύχη να πάω για διακοπές στην Αντίπαρο την οποία και λάτρεψα! Μικρή, όμορφη, επιβλητική, με μια απλότητα. Σου στέλνω φωτογραφίες από το σπήλαιό της που αν δεν κάνω λάθος έχει 411 σκαλιά για να κατέβεις, και από την περιοχή Άγιος Γεώργιος που οι ντόπιοι μας πρότειναν να δοκιμάσουμε τη λιαστή γούνα με σούμα! Πανεμορφο νησί με πολύ ευγενικό κόσμο».
Δείτε τις φωτογραφίες:
Αντιπαρος Αντιπαρος Αντιπαρος Αντιπαρος Αντιπαρος Αντιπαρος

*** Το μαγευτικό τοπίο στη λίμνη Τριχωνίδα
Μια απόδραση στην μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας είναι απόλαυση όλες τις εποχές τους χρόνου.
Κάθε χωριό στις όχθες της λίμνης είναι ξεχωριστό και φυσικά πανέμορφο.
Στον Άνω Βλοχό υπάρχει η Μονή της Παναγίας με την πλούσια   ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις
~  08  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016   Πρώτο  μέρος: http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html .- 
ιστορία. Εκεί μαθήτευσε και ο Κοσμάς το Αιτωλός.
Το Λιθοβούνι είναι από αυτά που σε εντυπωσιάζουν με την αρχιτεκτονική τους ενώ στη Γαβαλού υπάρχουν τα απομεινάρια του αρχαίου Τριχονείου.
Στον Παλαιόμυλο Μυρτιάς όλοι εντυπωσιάζονται από τον παλιό νερόμυλο και την Ιερά Μονή της Μυρτιάς.  Πηγή φωτο: Wikipedia

***  Σαγιάδα: Το γραφικό ψαροχώρι της Θεσπρωτίας
«Ψαροχώρι» χαρακτηρίζουν οι περισσότεροι επισκέπτες τη Σαγιάδα στη Θεσπρωτία. Αυτόν τον παραθαλάσσιο οικισμό με το γραφικό λιμανάκι και την πλούσια ιστορία.
Σαγιάδα
Μόνο μια βόλτα στο γραφικό και απάνεμο λιμάνι της Σαγιάδας, θα σας χαλαρώσει και θα γεμίσει τις «μπαταρίες» σας. Οι περισσότεροι επισκέπτες απολαμβάνουν τόσο το ψάρεμα στο λιμάνι όσο και τις πεζοπορίες στα χαρτογραφημένα μονοπάτια της ευρύτερης περιοχής.
Σαγιάδα
Έχει ενδιαφέρον: Στη περιοχή υπάρχουν σημαντικά αξιοθέατα και μνημεία που μπορεί να δει ο επισκέπτης. Πέρα από την Παλιά Σαγιάδα που κάηκε ολοσχερώς το 1943 από τους Γερμανούς, μπορείτε να επισκεφθείτε την Μονή Ραγίου, την ερειπωμένη Λιόψη πάνω από το Ασπροκκλήσι με το Σαράι του Μπέη στην κορυφή του βουνού, το αρχοντικό στο Σμέρτο και αν είστε φυσιολάτρες σίγουρα θα εντυπωσιαστείτε αν βρεθείτε στις εκβολές ή στο δέλτα του ποταμού Καλαμά.
Σαγιάδα
Τι να δοκιμάσουμε: Στη Σαγιάδα θα βρείτε άφθονο ψάρι από τους ψαράδες της περιοχής αλλά και από αυτούς που έχουν φυσικά ιχθυοτροφεία. Στα καταστήματα με παραδοσιακά είδη θα μπορέσετε να δοκιμάσετε τυριά και τυροκομικά προιόντα, ελιές, λάδι και τσίπουρο.

***  Χειμωνιάτικες εικόνες από την Νάξο
Μπορεί να έχετε συνηθίσει να βλέπετε τις όμορφες καλοκαιρινές φωτογραφίες από νησιά των Κυκλάδων όπως η Νάξος, ωστόσο όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες η άγρια ομορφιά του χειμώνα κάνει το νησί να δείχνει εντελώς διαφορετικό!
Ξεχάστε για λίγο τις ακρογιαλές με τα γαλαζοπράσινα νερά, τις ήρεμες βόλτες την παραλία και τον ήλιο των Κυκλάδων και δείτε πως είναι το χειμώνα η Νάξος.
Νάξος
  H Πορτάρα πάνω στο νησί των Παλατιών δείχνει εντελώς διαφορετική με τα κύματα της θάλασσας να την χτυπούν.
Χώρα,Νάξος
 Η Χώρα όπως φαίνεται σε φωτογραφία που έχει τραβηχτεί από την περιοχή του αεροδρομίου.
Γρόττα,Νάξος
   Η περιοχή της Γρόττας όπως είναι τον χειμώνα
Πηγή φωτο: www.mynaxos.gr

***  Το Κάστρο των Χριστουγέννων στο Σιδηρόκαστρο Σερρών
Στο Σιδηρόκαστρο των Σερρών, για Τρίτη συνεχή χρονιά λειτουργεί το Κάστρο των Χριστουγέννων.
Η κεντρική πλατεία του Σιδηρόκαστρου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα πλημμυρίζει από λαμπιόνια, στολισμένα σπιτάκια, παιχνίδια και χαρούμενες παιδικές φωνές.
Γύρω από το φωταγωγημένο χριστουγεννιάτικο δέντρο οι επισκέπτες μπορού να κάνουν μια σειρά από δραστηριότητες, Ανάμεσα σε αυτά θα δείτε τα σπιτάκια ζύμης, τα σπιτάκια σοκολάτας, το σπίτι του παραμυθιού, του κουκλοθέατρου, της ζωγραφικής του προσώπου και πολλά ακόμη.
Οι επισκέπτες του Σιδηροκάστρου θα υποδεχθούν τον νέο χρόνο στο Κάστρο των Χριστουγέννων με ζεστό κρασί, τραγούδι και χορό!
Δείτε τις φωτογραφίες που μας έστειλε ο Σάκης:
Το κάστρο των Χριστουγέννων Το κάστρο των Χριστουγέννων Το κάστρο των Χριστουγέννων Το κάστρο των Χριστουγέννων Το κάστρο των Χριστουγέννων Το κάστρο των Χριστουγέννων Το κάστρο των Χριστουγέννων Το κάστρο των Χριστουγέννων
 ~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 01 Ιανουαρίου 2016:  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-01-2016.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 02 Ιανουαρίου 2016 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-02-2016.html .-     ~Αθλητικό  Σαββατοκύριακο  02  και 03  Ιανουαρίου  2016  : Εβδομαδιαία Αθλητική   Ελληνική  ενημέρωση  από  Arfara News 2016   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/01/02-03-2016.html .-   
~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  03  Ιανουαρίου  2016  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-03-2016.html .- 
 ~  Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  04  Ιανουαρίου  2016 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-04-2016.html .- ~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  04  Ιανουαρίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/04-2016.html .-  
~Η  Εφημερίδα μας    ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  05  Ιανουαρίου  2016 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-05-2016.html .- 
~  Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  06  Ιανουαρίου  2016 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-06-2016.html ,  -                                               
 ~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης Πέμπτη  07  Ιανουαρίου  2016    :    http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-07-2016.html  .- 

Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή  08  Ιανουαρίου  2016   :   http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-08-2016.html .-
   ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις
~  08  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016   Πρώτο  μέρος: http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html .-                                                                                                                                                       
                                                   

                                                                                                                                                                          ****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4463 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        
Stamos Skoulikas  http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2742 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   
Vlasis Skoulikas , +Stamos ,. http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2721   video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        9916  βίντεο  
.-
~**
~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4672 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 575 /  -   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.490   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook .-

~ *** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   552 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  496. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ  139                  
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-                     


1./~   ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις
~  08  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016   Πρώτο  μέρος:
 http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html
.-  
Θεματολογία από τις περιηγήσεις-βόλτες στις ομορφιές της Ελλάδα  μας :
1ο  μέρος  :
ΑΡΦΑΡΑ  Μεσσηνίας
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Δίλοφο  Ιωαννίνων
Λιχαδονήσια στα Καμένα Βούρλα
Πήδημα  Αρφαρών
Πρίγκηπος στα Πριγκηπονήσια στη θάλασσα του Μαρμαρά
Μονεμβασιά
Κορώνη Μεσσηνίας
Ψαράδες Πρέσπες Φλώρινας
Ψάρι Κορινθίας
Αρναία Χαλκιδικής
Αργοστόλι
Ομορφιές Κρήτης
Ελικώνας Βοιωτίας ανάβαση
Λιμνοθάλασσα  Κοτυχίου και δάσος Στροφυλιάς
Αντίπαρος
Λίμνη Τριχωνίδα
Σαγιάδες Θεσπρωτίας
Νάξος το χειμώνα
Σιδηρόκαστρο Σερρών
Σπήλαια Δράκου Καστοριάς
ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ  του χωριού Αρφαρά Καλαμάτας
2./ ~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις , 2  Ιανουαρίου 2016  , Δεύτερο  μέρος    : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html .-   
   Θεματολογία από τις περιηγήσεις-βόλτες στις ομορφιές της Ελλάδα  μας  :              
  2ο  μέρος :
ΆΓΙΟΝ ΟΡΟΣ -ΑΘΩΣ -ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ  ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
Βρωμόβρυσης Αρφαρών
Κορέστεια Καστοριάς
Άγιος Νικόλαος Μάνης
Κύθηρα
Κάτω Μερόπη  Ιωαννίνων
Ανάφη
 Μεσσήνη Ν. Μεσσηνίας (Το  Νησί)
Άρτα
Χρυσοβίτσα (Ξηρομέρου) Αιτωλοακαρνανίας
Χαλανδρίτσα Αχαϊας
 Λαύκος Πηλίου
 Μηλιές Πηλίου
 Μέθανα  Πελοποννήσου
Σπέτσες
Γύθειο
Καρπενήσι
Βελημάχι Αρκαδίας
Καστανίτσα Αρκαδίας
~
1./ ~ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ στην όμορφη Ελλάδα μας Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014 :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/02/11-2014.html ,
 2./ ~ Εκδρομές -διαδρομές στις ομορφιές της Ελλάδας Σ/Κ  17  ΚΑΙ 18  Οκτωβρίου  2015 :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/10/17-18-2015_16.html .- 
1~ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΤΟΥ Σάββατο  10  Οκτωβρίου 2015  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-    
 2~ ΕΛΛΑΔΑ  ΠΑΝΤΟΥ  Κυριακή  11  Οκτωβρίου  2015  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/10/11-2015.html .-  

1./ ~   ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις :
 08  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016   Πρώτο  μέρος: http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html .-      
2./ ~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις , 2  Ιανουαρίου 2016  , Δεύτερο  μέρος  :
http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html .-                                                                                             

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου