arfara messinias stamos1

Ο ήλιος φωτίζει τα σώματα τα , η δε σοφία τις ψυχές .Ο κόσμος είναι ένα ανάκτορο της σοφίας του Υψίστου . Ο Θεός άναψε κάθε μία ψυχή με το δικό του πυρ . Έτσι λάμπουν όλοι οι άνθρωποι με τη σοφία του σε αυτό το θέατρο , όπως ο Θεός τους έπλασε .-Μερικούς τους έκανε μεγάλα φώτα , σε άλλους μικρά.-(Κάρλος Λιναίος )

 Αρφαρά

Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο• η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις ,Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016 , Μέρος 3ο τρίτο

~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας
περιηγήσεις , Πέμπτη  14  Ιανουαρίου  2016 ,  Μέρος  3ο  τρίτο :
 ~



*** ΑΓΙΟΣ ΦΛΩΡΟΣ ΑΡΦΑΡΩΝ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Δήμου Καλαμάτας:
Ο 'Aγιος Φλώρος είναι ένα χωριό 294 κατοίκων με πανέμορφη βλάστηση, 20 χλμ. βορειοδυτικά της Καλαμάτας και μόνο 3 χλμ βορειοδυτικά του Αρφαρά, χτισμένο στις όχθες του ποταμού Παμίσου.
 
Είναι πεδινή περιοχή με έκταση 820 στρεμμάτων. Οι κάτοικοι του χωριού είναι 294. Λίγα χωριά στη Μεσσηνία είναι τόσο γνωστά όσο ο 'Aγιος Φλώρος. Το πρώτο μεγάλο χωριό στο κατέβασμα για Μεσσηνία πέρασμα - σταθμός. Εκεί οι πηγές του Παμίσου, εκεί το ιστορικό πλατάνι του. Ένα χωριό που σχεδόν αγνοούμε το εσωτερικό του.-

***  ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ
  Σε απόσταση 45 km, σε υψόμετρο 1,130μ, υπάρχει ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες. Αφιερωμένος από τους κατοίκους της αρχαίας Φιγαλείας στον θεό Απόλλωνα, ως ευχαριστία επειδή τους απάλλαξε από μια επιδημία πανώλης, δεσπόζει πάνω στο Κωτίλιο, τμήμα του ορεινού όγκου του Λυκαίου, ιερού τόπου των αρχαίων Αρκάδων.

Πρόκειται για έναν από τους πιο επιβλητικούς ναούς της κλασσικής αρχαιότητας, που διασώζεται σε πάρα πολύ καλή κατάσταση. Είναι το πρώτο μνημείο που περιλήφθηκε στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1986. Χτισμένος γύρω στο 420 – 400 π.Χ., αποδίδεται από τον αρχαίο περιηγητή Παυσανία στον Ικτίνο, αρχιτέκτονα του Παρθενώνα.
Πάνω στη θέση ενός παλαιότερου αρχαϊκού ναού, συνδυάζει με μοναδικό τρόπο στοιχεία της αρχαϊκής και της κλασσικής τεχνοτροπίας. Είναι δωρικός περίπτερος, με διαστάσεις 14,48 x 38,24μ (στο επίπεδο του στυλοβάτη), όμως στην πραγματικότητα σε αυτόν συνυπάρχουν και οι τρεις αρχιτεκτονικοί ρυθμοί: ιωνικός, δωρικός και κορινθιακός. Χαρακτηριστικό είναι πως η κιονοστοιχία του έφερε το πρώτο καταγεγραμμένο στην ιστορία της αρχιτεκτονικής κορινθιακό κιονόκρανο. Ο ναός έχει έναν ιδιαίτερο προσανατολισμό (Βορράς - Νότος), που φαίνεται να υπαγορεύθηκε από τις τοπικές λατρευτικές παραδόσεις, ενώ η αναλογία κιόνων 6x15 (σε αντίθεση με την 6x13 που επικρατούσε εκείνη την εποχή) ακολουθεί το πρότυπο του ναού του Απόλλωνα στους Δελφούς.
Η ζωφόρος του, που από το 1814 βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο, είχε μήκος 31 μ. και περιέτρεχε και τις 4 πλευρές του ναού. Είναι διακοσμημένη με σκηνές Αμαζονομαχιών (Αθηναίοι - Αμαζόνες) και Κενταυρομαχίες (Κένταυροι - Λαπίθες). Γλύπτης της ζωφόρου ίσως ήταν ο Παιώνιος, που φιλοτέχνησε στην Ολυμπία το περίφημο άγαλμα της Νίκης.
Το υλικό κατασκευής του είναι τοπικός ασβεστόλιθος. Εξαιτίας της έκθεσης του στις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, του σαθρού εδάφους πάνω στον οποίο είναι κτισμένος και της ανθρώπινης παρέμβασης στη διάρκεια των αιώνων, ο ναός σήμερα καλύπτεται από πλαστικό στέγαστρο, το οποίο θα παραμείνει μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης του μνημείου
Βίντεο  : ΠΕΡΙΣΤΡΕΦΟΜΕΝΟΣ ΝΑΟΣ - ΕΠΙΚΟΥΡEΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ : https://youtu.be/HPKGTxjGTaM .-

Το 652 π.χ. οι Σπαρτιάτες κυριεύουν τη Φιγάλεια και οι κάτοικοί της την εγκαταλείπουν. Απευθύνονται στο μαντείο των Δελφών για να μάθουν πώς θα ανακτήσουν τη πόλη τους. Οι Φιγαλείς επιστρέφοντας στη πατρίδα τους για να ευχαριστήσουν το θεό Απόλλωνα αφιέρωσαν ναό που έχτισαν σε ένα φυσικό πλάτωμα στη πλαγιά του Κωτίλιου και τον ονόμασαν Επικούριο. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ο ναός δεν ήταν απλά ένα λατρευτικό κτίσμα αφιερωμένο στον Απόλλωνα. Αν εξετάσουμε τον αρχιτεκτονικό ρυθμό του, θα δούμε ότι αν και εξωτερικά είναι ΔΩΡΙΚΟΥ ρυθμού, στο εσωτερικό του είναι ΙΩΝΙΚΟΥ ρυθμού αλλά οι κίονες του κοσμούνται με ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ρυθμού κιονόκρανα. Είναι το μοναδικό αρχαίο οικοδόμημα που συνδιάζει και τους 3 αρχιτεκτονικούς ρυθμούς. Κατασκευάστηκε το τελευταίο τέταρτο του 5ου αιώνα π.Χ πιθανότατα από τον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα, Ικτίνο, μετά από υπόδειξη των ιερέων του Απόλλωνα από τους Δελφούς. Η πλαγιά που είναι χτισμένος ο ναός έχει διαμορφωθεί τεχνητά σε οριζόντιο επίπεδο και ο ναός τοποθετήθηκε έκκεντρα πάνω σε αυτή με προσανατολισμό που και πάλι θεωρείται παράξενος διότι δεν ακολουθεί τον συνήθη προσανατολισμό του άξονα ανατολής-δύσης αλλά βορρά-νότου. Δημιουργήθηκε τεχνητά μία πέτρινη ειδική βάση που πάνω σε αυτή τοποθετήθηκε ο ναός. Η βάση αυτή είναι μοναδική στον κόσμο, διότι λόγω της μελετημένης κλίσης της, επιτρέπει στον ναό να ΟΛΙΣΘΑΙΝΕΙ πάνω σε αυτή κατά 50.2 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ κάθε χρόνο με σκοπό να ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΔΙΑΡΚΩΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΑΣΤΡΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ. Για να κατορθώσει ο ναός να ολισθαίνει πάνω στην βάση του, τοποθετήθηκε πάνω σε αυτή ένα στρώμα άργιλου και ένα στρώμα από βότσαλα θαλάσσης. Πάνω σε αυτά, τοποθετήθηκαν οι πλάκες των θεμελίων του ναού. Κάτω από τη βάση έχουν βρεθεί τούνελ που κρατούσαν τον άξονα του ναού. Πάνω στη βάση του ναού τοποθετήθηκαν πολλές στρώσεις από πλάκες που ενώνοντας μεταξύ τους με ανοξείδωτους σιδερένιους συνδετήρες και στο άνοιγμα τους έχυσαν μόλυβδο για να κρατά τους κραδασμούς. Στη συνέχεια έχτισαν το ναό, ο οποίος λόγω της ιδιαίτερης βάσης του και της σοφά μελετημένης κλίσης της, ολίσθαινε πάνω σε αυτή ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΗ ΜΕΤΑΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΙΣΗΜΕΡΙΩΝ. Ο δεύτερος ναός στην κορυφή του βουνού Κωτύλιο έπαιζε τον ρόλο του δείκτη. Δηλαδή αν κάποιος στεκόταν στην είσοδο του μεγάλου ναού σε πλήρη στοίχιση με τον μικρό ναό της κορυφής, τότε έβλεπε το σημείο 0 του βορρά! Μία τεράστια πυξίδα δηλαδή κατασκευασμένη από γρανίτη και μάρμαρο! Ο ναός κατατάσσεται στο κατάλογο της UNESCO ως παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

***  ΑΡΦΑΡΑ  Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ :
** Ο νεοσύστατος Δήμος Αρφαρών, έχει έδρα τo Αρφαρά που χτίστηκε γύρω στα 1834 και εγκαταστάθηκαν εκεί οι κάτοικοι των 'Aνω Αρφαρών, οικισμού εκ των πλέον παλαιοτέρων στη Μεσσηνία, αφού αναφέρεται σε σύγγραμμα Βενετού κληρικού περιηγητή Pier Αntonio Pacifico, το 1699. Εις δε την τουρκοκρατία ήταν φωλιά κλεφταρματολισμού (τα ιστορικά Σαμπάζικα). Κοντά στην περιοχή που φέρει την ονομασία «Μάτια» βρίσκονται απομεινάρια αρχαίου Ναού του Ασκληπιού.

~** Ο Δήμος Αρφαρών είναι ιδιαίτερα γνωστός καθώς σ΄ αυτόν υπάρχουν πηγές από τις οποίες υδρεύονται η Καλαμάτα, η Μεσσήνη και άλλες περιοχές του νομού. Στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Αγίου Φλώρου βρίσκονται οι πηγές του ποταμού Παμίσου, περιοχή σημαντική για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, όπου οι αρχαίοι κάτοικοι της περιοχής απέδιδαν ιαματικές ιδιότητες στα νερά τους, αλλά και οι πηγές στο Πήδημα είναι χώρος αναψυχής και δημοτικό πάρκο για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις~ Ο Δήμος παρουσιάζει πεδινό και ορεινό-ημιορεινό χαρακτήρα με έντονη παρουσία βοσκοτόπων. Κατά πλειοψηφία, οι κάτοικοι είναι γεωργοί και κτηνοτρόφοι. Παράγονται ελαιόλαδο, σύκα, κτηνοτροφικές τροφές, κυρίως αραβόσιτο και σιτηρά αλλά και πολλά κηπευτικά προϊόντα. Οι κάτοικοι φιλόπονοι και φιλήσυχοι με χαρακτηριστικά τέτοια που μπορεί εύκολα να διακρίνει κανείς ότι κουβαλάνε και συντηρούν μια αρχοντιά αλλοτινών εποχών κατά τις οποίες, η ευρύτερη περιοχή των Αρφαρών γνώρισε έντονη κοινωνική και οικονομική ζωή. Διαθέτει αστείρευτο φυσικό πλούτο ιδανικό για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Έντονο είναι και το στοιχείο της κτηνοτροφίας με την εκτροφή κυρίως αιγοπροβάτων ενώ δραστηριότητα παρουσιάζεται και στη μελισσοκομία. Αυτό οφείλεται στην χλωρίδα και πανίδα της περιοχής με την πληθώρα των λουλουδιών, των αρωματικών φυτών αλλά και του υγρού στοιχείου από τα κεφαλάρια του Πηδήματος και του Αγίου Φλώρου. Στο Πλατύ, ένα από τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου, κάθε χρόνο οργανώνονται και διεξάγονται ιπποδρομίες προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου. Ο Δήμος αποτελείται από 8 Δημοτικά Διαμερίσματα. * ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ Αρφαρά (Έδρα), Πήδημα, Άγιος Φλώρος, Πλατύ, Άγριλος, Σταματινού, Βελανιδιά, Βρομόβρυση ..Πληθυσμός Δήμου: 3.212 κάτοικοι Έκταση Δήμου: 87.615 στρέμματα~ Arfara (Αρφαρά) είναι ένας δήμος της Μεσσηνίας, Ελλάδα. Πληθυσμός 3212 (2001). Περιοχή 87,62 χιλιόμετρα2. ~** Ο Δήμος Αρφαρών στην πλειοψηφία του καλύπτει πεδινές εκτάσεις με πλούσιο κάμπο και αγροτική παραγωγή. Σε όλα του τα διαμερίσματα λειτουργούν παραδοσιακά ταβερνάκια με ντόπιο κρασί και παραδοσιακούς μεζέδες. Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Πήδημα λειτουργεί 100 χρόνια το εξοχικό κέντρο " Μύλος", εδώ συχνάζει όλη η Ευρώπη και όχι μόνο για να γευτεί το κοτόπουλο και την παραδοσιακή μακαρονάδα του καταστήματος που έχει μια συνταγή πάνω απο 100 χρόνια. ~ Η έδρα του Δήμου ΑΡΦΑΡΑ σε νευραλγικό σημείο της Μεσσηνίας αφού βρίσκεται στο μέσο των ορίων της Μεσσηνίας με την Αρκαδία. και πάνω στην Εθνική οδό. Ο Δήμος δημιούργησε αντικείμενα απασχόλησης και περιόρισε αρκετά την φυγή του πληθυσμού, ειδικά την νεολαία αφού βρήκε αθλητική απασχόληση μετά το σχολείο. Στα Αρφαρά λειτουργεί αστυνομικός σταθμός, Συμβολαιογραφείο, ΚΕΠ, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο.-*** Με τις Αυτοδιοικητικές εκλογές της 7 Οκτωβρίου 2010 και με το νέο νόμο Διοικητικής διαίρεσης "ΚΑΛΛΗΚΡΑΤΗΣ " ο  πρώην πλέον Δημος Αρφαρών για τρείς τετραετίες , (συνένωση Δήμων) , υπάγεται στο νέο ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ...! 

*** Ο ΑΓΙΟΣ  ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ – ΑΗ ΣΤΡΑΤΗΣ νησί του αιγαίου

Το χωριό του Άγιου Ευστράτιου Καλώς ορίσατε στον Άγιο Ευστράτιο, ένα μικρό ηφαιστειογενές νησί καταμεσής του Αιγαίου Πελάγους, μεταξύ Λήμνου και Λέσβου. Το νησί του Αη-Στράτη, το νοτιότερο νησί των Θρακικών Σποράδων, οφείλει το όνομά του στον όσιο Ευστράτιο, που σύμφωνα με τη βιογραφία του μόνασε κατά την τελευταία περίοδο της ζωής του και απεβίωσε στο νησί (κατά τη διάρκεια του 9ου αι.). Χαρακτηρίζεται από μοναδική φυσική ομορφιά και έχει ενταχθεί ως ‘Τόπος Κοινοτικής Σημασίας’ στο ελληνικό δίκτυο ‘ (Natura) 2000’. Εκπληκτικές παραλίες εξασφαλίζουν μαγευτικά ηλιοβασιλέματα. Λόφοι και ρεματιές γεμάτοι βελανιδιές, φτάνουν ως την ακτή.

Γενικές Πληροφορίες: Ο Άγιος Ευστράτιος ή Άη Στράτης, όπως αποκαλούν οι ντόπιοι το νησί τους, έχει έκταση 45 τ.χλμ. Το έδαφός του είναι ηφαιστειογενές με λίγο πράσινο αλλά με πλούσιο υπέδαφος.
Η ψηλότερη κορυφή του είναι το "Σημάδι" (298 μ.). Γύρω του υπάρχουν αρκετά μικρονήσια και βραχονησίδες. Ανήκει στη επαρχία Λήμνου, από την οποία απέχει 20 ν.μ και μαζί με αυτήν και τη Λέσβο συγκροτούν το νομό Λέσβου. Ολόκληρο το νησί περιλαμβάνεται στον κατάλογο του "Natura 2000", καθώς κρίνεται υψηλό, το επίπεδο διατήρησης των οικοσυστημάτων του.
Ο μοναδικός οικισμός του νησιού, έδρα της ομώνυμης κοινότητας βρίσκεται στη βορειοδυτική ακτή του, όπου και το γραφικό λιμανάκι του. Σήμερα στο νησί ζουν 250 μόνιμοι κάτοικοι. Ασχολούνται κυρίως με την αλιεία αλλά και με την κτηνοτροφία, τη γεωργία και τον τουρισμό.
Ιστορία: Σύμφωνα με τα ευρήματα το νησί κατοικείται από τη Μυκηναϊκή Εποχή. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως ερείπια της αρχαίας πόλης Νέαι. Στα χρόνια της Εικονομαχίας, ο Όσιος Ευστράτιος ο θαυματουργός, διωκόμενος αποβιβάστηκε στο νησί , διακόπτοντας το ταξίδι προς τον τόπο εξορίας του. Εδώ μόνασε και εδώ απεβίωσε τον 9ο μ.Χ. αιώνα. Βρήκε καταφύγιο σε μια σπηλιά που και σήμερα ονομάζεται "Άη Στρατιού". Το 1021 ο Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος παραχώρησε το νησί στη Μονή της Μεγίστης Λαύρας και χρησιμοποιήθηκε ως "Φροντιστήριον αγένειων μοναχών". Άραβες και Τούρκοι πειρατές συχνά εύρισκαν καταφύγιο εκεί και οι λιγοστοί κάτοικοί του κρύβονταν στη σπηλιά που και σήμερα ονομάζεται "Καταφύγι".
Ο σεισμός του 1968: Το 1968 ένας ισχυρός σεισμός έπληξε το νησί. Θύματα 24 νεκροί και 100 τραυματίες. Ο παλιός οικισμός σχεδόν καταστράφηκε και έδωσε τη θέση του σ' ένα νέο, που κτίστηκε στο μέρος που οι κάτοικοι είχαν πριν τα περιβόλια τους. Ο παλιός οικισμός είχε 500 περίπου σπίτια, λιθόχτιστα με χαγιάτια που στηρίζονταν σε ξύλινα υποστυλώματα, αλλά και πολλά νεοκλασικά χαρακτηριστικά δείγματα της αρχιτεκτονικής του βορειοανατολικού Αιγαίου. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η Μαράσλειος Σχολή, που φτιάχτηκε με τις εισφορές ξενιτεμένων Αγιοστρατιτών και λειτούργησε ως δημοτικό σχολείο την περίοδο 1912 -1968 . Σήμερα αναπαλαιώνεται για να στεγάσει το "Μουσείο Δημοκρατίας".
Τόπος εξορίας: Ο Άγιος Ευστράτιος ήταν γνωστός για 4 δεκαετίες γνωστός ως τόπος εξορίας. Το 1928 έφθασαν οι πρώτοι κρατούμενοι, διωκόμενοι για πολιτικά αλλά και ποινικά αδικήματα. Την περίοδο 1936 -1948 οι εξόριστοι έφτασαν τους 300 και ήταν όλοι πολιτικοί κρατούμενοι. Την περίοδο 1948 - 1963 οι εξόριστοι μαζί με τους φρουρούς - χωροφύλακές τους ξεπέρασαν τους 4.000 και διαβιούσαν ξεχωριστά από τους ντόπιους σε καλύβες και σε σκηνές. Ανάμεσά τους οι Βάρναλης, Ρίτσος, Καρούζος, Κατράκης, Πατρίκιος, Λειβαδίτης. Μάλιστα ο Μάνος Κατράκης ανέβασε και μια θεατρική παράσταση: Τους "Πέρσες" του Αισχύλου.
Η ΚάλυμνοςΜετακινήσεις στο νησί: Το οδικό δίκτυο του νησιού αποτελείται από έναν ασφαλτοστρωμένο δρόμο (μήκους 3 χλμ. που συνδέει τον οικισμό με το ύψωμα του Προφήτη Ηλία και ένα δίκτυο βατών χωματόδρομων που επιτρέπουν την πρόσβαση σε ολόκληρο σχεδόν το νησί. Ο δρόμος για πρόσβαση στο νότιο τμήμα του νησιού έχει συνολικό μήκος 10 χλμ. και φτάνει μέχρι το ακρωτήριο Τρυπητή, όπου βρίσκεται και το μνημείο του πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας Νικολάου Σιαλμά. Κατά μήκος του υπάρχουν σημασμένες διασταυρώσεις που οδηγούν στις δυτικές παραλίες του νησιού. Ένα δεύτερο δίκτυο χωματόδρομων προσφέρει πρόσβαση στο βόρειο και ανατολικό τμήμα του νησιού.
Τουριστικές υποδομές: Τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη του τουρισμού ο Άγιος Ευστράτιος αποκτά συνεχώς φίλους, που εκφράζονται με τα καλύτερα λόγια για τις ομορφιές του. Οι παρθένες παραλίες του, τα φρέσκα ψάρια του και το εξαιρετικής ποιότητας τυρί του προσελκύουν πολλούς επισκέπτες κάθε καλοκαίρι. Στο νησί υπάρχουν μικρές πανσιόν κι ενοικιαζόμενα, ταβέρνες και καφέ-μπαρ, που δίνουν τη δυνατότητα στους παραθεριστές να απολαύσουν τη φιλοξενία των κατοίκων και την ηρεμία του τόπου. Στο νησί λειτουργεί βενζινάδικο και γραφείο για ενοικιαζόμενα μοτοποδήλατα και αυτοκίνητα. Διαθέτει επίσης ελικοδρόμιο, ενώ στο λιμάνι του μπορεί να φιλοξενηθεί ικανός αριθμό σκαφών αναψυχής.
Για κολύμπι προσφέρονται οι πανέμορφες παραλίες του νησιού, Άγιος Αντώνιος, Άγιος Δημήτριος, Φτυλιό, Λιδαριό, Παναγιά και Καλάμι. Η παραλία του οικισμού διαθέτει ομπρέλες, ντουζιέρες και καμπίνες.
Μια πολύ όμορφη εμπειρία είναι ο γύρος του νησιού με καΐκι στις θαλασσινές σπηλιές, σε πολλές από τις οποίες βρίσκουν καταφύγιο μεσογειακές φώκιες, καθώς η περιοχή αποτελεί συνέχεια του θαλασσίου πάρκου των Β. Σποράδων.
Για όσους ασχολούνται με το υποβρύχιο ψάρεμα καλοί ψαρότοποι υπάρχουν γύρω από τις βραχονησίδες Δώδεκα Απόστολοι, Δασκαλιό και Βέλια.
Ακτοπλοϊκή σύνδεση: Το νησί συνδέεται ακτοπλοϊκά με τη Λήμνο, όλες τις εργάσιμες ημέρες, με το Ε/Ο ΑΙΟΛΙΣ (αναχώρηση στις 06.30 από Άγιο Ευστράτιο και επιστροφή στις 15.00 από Μύρινα). Επίσης με την Καβάλα, τη Λέσβο και το Λαύριο. Επειδή τα δρομολόγια αναθεωρούνται συχνά καλό είναι ο επισκέπτης να φροντίσει να ενημερωθεί από τα πρακτορεία ή τα κατά τόπους λιμεναρχεία.

ΑΗ-ΣΤΡΑΤΗΣ     Η  μοναδική ενέργεια του ακριτικού νησιού με την σπάνια ομορφιά
~Εικόνες μαγευτικές, άνθρωποι φιλόξενοι, σε έναν μικρό τόπο, στη μέση του Αιγαίου. Ο λόγος για τον Άγιο Ευστράτιο, που βρίσκεται κάτω από τη Λήμνο.
Από την Λήμνο οι επισκέπτες και οι μόνιμοι κάτοικοι παίρνουν πολύ νωρίς το καράβι, που ούτε στην καρδιά του καλοκαιριού δεν έχει κόσμο, και φτάνουν στο πανέμορφο νησί που κάποτε αποτελούσε τόπο εξορίας.
Χαρακτηριστικό του νησιού η ηρεμία, η "ιδιαίτερη ενέργεια" που λένε κάποιοι και φυσικά οι παραλίες με την χρυσή άμμο και τα καταγάλανα νερά.
Έχει ενδιαφέρον: Τι πολυτιμότερο, από μια χαλαρή βόλτα στο ήσυχο και γραφικό λιμανάκι του νησιού, με φόντο το Αιγαίο Πέλαγος από τη μία και τον όμορφο οικισμό από την άλλη.
Αν το επισκεφτείτε την καλοκαιρινή περίοδο δεν ξέρεις ποια παραλία να πρωτοδιαλέξεις: Το Καραβοτσάκισμα με τα πολύχρωμα βότσαλα, το Παχύ, την Τρυπητή ή το Αλονίσι; Απέναντι από την τελευταία μάλιστα υπάρχει το μικρό νησάκι με το όνομα Βέλια, στο οποίο μπορεί να πας κολυμπώντας.
Στα ανατολικά του νησιού θα βρείτε το εντυπωσιακό δάσος με τις βελανιδιές.
Τι να δοκιμάσουμε: Οι ταβέρνες του οικισμού ετοιμάζουν σχεδόν καθημερινά τους φρέσκους αστακούς που βρίσκουν στην περιοχή με ρύζι και όχι με μακαρόνια όπως στα άλλα νησιά αλλά και σου μαγειρεύουν ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά. Σπεσιαλιτέ οι γεμιστές καβουρομάνες και οι πεταλίδες με ρύζι και σκόρδο.
Αη Στράτης
Πηγή φωτο: http://www.limnosgreece.gr

***  ΒΕΡΟΙΑ  :
Verianight01.JPGΗ Βέροια είναι πόλη της Κεντρικής Μακεδονίας και πρωτεύουσα του νομού Ημαθίας. Είναι κτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου. Είναι γνωστή για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική στις παλαιές γειτονιές της και τις πολυάριθμες βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες της. Χαρακτηριστικά είναι τα δείγματα της βεροιώτικης αρχιτεκτονικής στους παραδοσιακούς οικισμούς Μπαρμπούτα και Κυριώτισσα (Παλαιά Βέροια). Εντυπωσιακής άποψης και αρχιτεκτονικής είναι επίσης το Δημαρχείο της Βέροιας. Χτισμένο περίπου το 1905, λειτουργούσε για πολλά χρόνια σαν γυμνάσιο αρρένων μέχρι το 1996, όπου έκτοτε στεγάζει το Δημαρχείο της πόλης. Κάτι που σίγουρα δεν θα περάσει απαρατήρητο είναι το Δικαστικό Μέγαρο στην Πλατεία Ρακτιβάν ή πλέον στην ενιαία πλατεία Ωρολογίου. Άριστη αρχιτεκτονική και όψη Εβραϊκού Παλατιού. Έξω από το μεγάρ ο βρίσκεται η προτομή του μεγάλου Βεροιώτη εβραίου πολιτικού Κωνσταντίνου Δ. Ρακτιβάν (1865-1935). Το νεόκτιστο Συνεδριακό κέντρο της Βέροιας συνδυάζει μοντέρνα αρχιτεκτονική και πρωτοποριακή όψη. Το μεγάλο ανοικτό θέατρο "Μελίνα Μερκούρη" τοποθετείται στο Άλσος Παπάγου.-  Ένα  τραγούδι  για την Βέροια :  http://youtu.be/hq14-NVJeck 


***  ΠΑΡΟΣ  :
από επάνω αριστερά: η παραλία της Παροικιάς, η Παναγία η Εκατονταπυλιανή, το Φράγκικο Κάστρο και πεζόδρομος
Καταμεσής των Κυκλάδων ακτινοβολεί η Πάρος, το τρίτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων, ίδια μ’ ένα κατάλευκο και αψεγάδιαστο κομμάτι παριανό μάρμαρο. Νησί με όμορφες παραλίες, κρυστάλλινα καθαρά νερά, μοναδικά ηλιοβασιλέματα και παραδοσιακή κυκλαδίτικη όψη. Διαθέτει πλούσια υποθαλάσσια τοπία, παραθαλάσσια clubs, όμορφα καταλύματα, μοναστήρια, την περίφημη εκκλησία Παναγία Εκατονταπυλιανή και αρχαιολογικές περιοχές όπως ο ναός του Δήλιου. Καθώς ταξιδεύει ο επισκέπτης μπορεί να δει εντυπωσιακές εικόνες από τη ζωή στα χωριά του νησιού, πανέμορφες παραλίες και όταν ο καιρός το επιτρέπει τα γειτονικά νησιά, τη Νάξο στην ανατολή και την Αντίπαρο στη Δύση. Η Πάρος είναι γεμάτη από εξαιρετικές παραλίες για όλα τα γούστα. Και παραλίες για ηρεμία και χαλάρωση, αλλά και παραλίες με beach bars και έντονη διασκέδαση. Γενική αρχή πάντως είναι ότι οι παραλίες της Πάρου είναι πεντακάθαρες και το μόνο που πρέπει να σας απασχολεί εσάς είναι εάν θέλετε λίγο ή πολύ κόσμο γύρω σας και φυσικά εάν θέλετε να υπάρχει κάποιο beach bar ή απλά τίποτα.-

***    ΚΑΛΥΜΝΟΣ :
Η ΚάλυμνοςΗ Κάλυμνος κατοικείται από την προ-Μινωϊκή εποχή και γι’ αυτό άλλωστε έχει πλήθος ιστορικών χώρων και μνημείων που αξίζει να επισκεφθείτε. Τα σπήλαια Δασκαλιό, Αγίας Βαρβάρας, Στημενίων, ο Παλαιοχριστιανικός οικισμός της Ρίνας, ο Οικισμός του Κάστελλα, η Παλαιοχριστιανική νεκρόπολη, το Πέρα Κάστρο, το Κάστρο Χώρας, το Ιερό Δηλίου Απόλλωνα (Χριστός της Ιερουσαλήμ) είναι μερικά από αυτά. Η Κάλυμνος έχει όμορφους οικισμούς, όπως : Η Πόθια, το λιμάνι του νησιού και η πρωτεύουσα της Καλύμνου, χτισμένη στις αρχές του 1850 όταν πλέον είχαν σταματήσει οι πειρατικές επιδρομές και οι κάτοικοι επέστρεφαν στις παραθαλάσσιες περιοχές από την Χώρα που ήταν και η πρώτη πρωτεύουσα της Καλύμνου. Εξαιρετικά γραφική, χτισμένη αμφιθεατρικά, πυκνοδομημένη, με τα σπίτια χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο και όλα στραμμένα προς τη θάλασσα, διατηρώντας τον τοπικό νησιώτικο της χαρακτήρα. Στην δυτική πλευρά του λιμανιού δεσπόζει το μοναστήρι του Αγίου Σάββα όπου η θέα του είναι μαγευτική. Στην Πόθια μπορείτε να επισκεφθείτε: Το Αρχαιολογικό Μουσείο Καλύμνου, το Ναυτικό Μουσείο Καλύμνου και το Αρχοντικό Βουβάλη. Το Χωριό ή Χώρα υπήρξε για πολλούς αιώνες η πρωτεύουσα του νησιού. Βρίσκεται χτισμένη στη μέση κοιλάδας, μακριά από τη θάλασσα λόγω των πειρατών. Είναι το μέρος όπου οι παραδόσεις του νησιού διατηρούνται ζωντανές. Πάνω στο λόφο στη δεξιά πλευρά του χωριού, βρίσκεται το Πέρα Κάστρο ή κάστρο της Χρυσοχεριάς που κτίστηκε τα χρόνια του Βυζαντίου και κατοικούνταν μέχρι και τον 18ο αιώνα.-


***  ΚΩΣ   :
Νότιο Αιγαίο Κώς: Ιπποκράτεια 2012 (12-15 Ιουλίου)Η Κως χαρακτηρίζεται για τη ζωντανή ιστορία της μέσα από την Αρχιτεκτονική της που καλύπτει με μνημεία και κτίρια όλες τις ιστορικές περιόδους, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Ασκληπιείο, Αρχαία Αγορά, Λουτρά, Ωδείο, Θέατρο, Casa Romana, Αρχαίοι Ναοί, Βυζαντινά κάστρα και εκκλησίες, Μεσαιωνικά κάστρα και κτίρια, Παραδοσιακά οικιστικά σύνολα. Όμως η Αρχιτεκτονική επί Ιταλοκρατίας των αρχών του 20ου αιώνα, έχει σφραγίσει την σύγχρονη εικόνα της πόλης και του νησιού.-


 *** ΛΕΡΟΣ  :

Το Κάστρο και ο ΠλάτανοςΗ Λέρος, είναι ένας παράδεισος προικισμένος με απέραντες καταπράσινες εκτάσεις και δαντελωτές ακρογιαλιές. Το νησί που επέλεξε η Άρτεμις, η θεά του κυνηγιού για κατοικία της δεν θα μπορούσε να μην διακρίνεται για το κάλλος του. Όπως, φαίνεται και το όνομά του – που προέρχεται από τη λέξη «λερός» που σημαίνει λείος, επίπεδος – το νησί είναι πεδινό, με απέραντους κάμπους που φτάνουν ως την ακροθαλασσιά και χαμηλά βουνά κατάφυτα από πεύκα, βελανιδιές και μια πλούσια ποικιλία λουλουδιών.-

***  ΝΑΞΟΣ  :
Naxos2.jpgH Νάξος είναι ένα πολύπλευρο νησί, ιδανικό για επισκέπτες όλων των τύπων, από περιηγητές και φυσιολάτρεις μέχρι λάτρεις της διασκέδασης ή της ηρεμίας. Ξεκινήστε την περιήγησή σας στη Χώρα με μια βόλτα στα καντούνια της, ανάμεσα στα λευκά σπίτια, τα οποία είναι στολισμένα με λουλούδια κι έχουν χρωματιστές πόρτες και πατζούρια. Είναι μια μοναδική εμπειρία που γαληνεύει την ψυχή και δημιουργεί μια έντονη αίσθηση ευφορίας. Μερικά από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του νησιού είναι η "Πορτάρα" (η πύλη του Ναού του Απόλλωνα), το Ενετικό Κάστρο, η Μυκηναϊκή Πόλη στην περιοχή Γρόττα, το Αρχαιολογικό Μουσείο, ο Πύργος Μπαζαίου και οι Εκκλησίες της Ζωοδόχου Πηγής και της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας. Σε άλλες περιοχές της Νάξου υπάρχουν αξιοθέατα που αξίζει πραγματικά να επισκεφθείτε. Στον Απείραθο, μπορείτε να δείτε τον Πύργο του Ζευγώλη και τα σημαντικά μουσεία του. Επίσης σας προτείνουμε να επισκεφθείτε τους Κούρους στον Απόλλωνα και το Φλέριο, τον αρχαιολογικό χώρο στην περιοχή Υριά και τα Ιερά της Δήμητρας και του Απόλλωνα κοντά στο Σαγκρί.-

*** ΝΙΣΥΡΟΣ  :
Δορυφορική φωτογραφία από τον Landsat. Δεξιά κάτω η Νίσυρος, στη μέση, επάνω, το Γυαλί.Η Νίσυρος είναι ένα γλυπτό από λάβα νησί που δημιούργησε το μοναδικό ενεργό ηφαίστειο της Ελλάδας στο Ανατολικό Αιγαίο. Σμιλεύτηκε με μαύρη λάβα, άσπρη ελαφρόπετρα και κόκκινη σκουριά, που είναι τα υλικά με τα οποία κτίστηκαν τα σπίτια της ,τα ιερά και τα κάστρα της. Το φυσικό περιβάλλον της Νισύρου, χαρακτηρίζεται από πλούσια χλωρίδα, και πανίδα εκπληκτικής ποικιλότητας για ένα τόσο μικρό χώρο. Το ενεργό Ηφαίστειο και τα θερμά λουτρά, που χαρακτηρίζουν τη φύση της Νισύρου, είναι ο πόλος έλξης και ο κύριος λόγος επισκέψεως της.
Σε πολλά σημεία του νησιού υπάρχουν θερμές ιαματικές πηγές, οι ονομαστότερες από τις οποίες βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το Μανδράκι, πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού, με τα κατάλευκα σπίτια, τα γραφικά στενά και την ωραία πλατεία, την "Ηλικιωμένη" που σκιάζουν μεγάλα δέντρα.-


***  ΠΑΤΜΟΣ  :Ι.Μ. Αγίου Ιωάννου  Θεολόγου
Μονή Αγ. Ιωάννου ΘεολόγουΠάτμος, το νησί της Αποκάλυψης. Το βορειότερο νησί του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων έμελλε να μείνει στην ιστορία ως ο ιερότερος τόπος της Ορθοδοξίας. Το νησί, στο όποιο το 95 μ.Χ. ο Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψη, αποτελεί πανελλήνιο και πανορθόδοξο τόπο προσκυνήματος. Βρίσκεται ανάμεσα στην Ικαρία και στη Λέρο και έχει έκταση 34 τ. χμ. Το νησί χαρακτηρίζεται από τις απαράμιλλες φυσικές ομορφιές του.
Σήμα κατατεθέν όμως, της Πάτμου αποτελεί το Καστρομονάστηρο του Αγίου Ιωάννη και η Χώρα που εκτείνεται γύρω από αυτό. Είναι αξιοσημείωτο ότι η Πάτμος το 1981, χαρακτηρίστηκε με ειδικό νόμο από τη Βουλή των Ελλήνων, Ιερό νησί. Επίσης, από το 1999 συμπεριλαμβάνεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Η Πάτμος διακρίνεται για τις παραλίες τις και για το επιβλητικό Μοναστήρι του 11ου αιώνα που είναι και το κυρίαρχο στοιχείο του νησιού. Στο Μοναστήρι του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου μπορείτε να θαυμάσετε τους ανεκτίμητους θησαυρούς Βυζαντινών εικόνων, κεντήματα του 9ου αιώνα και άλλα εκθέματα, ενώ στην βιβλιοθήκη υπάρχoυν περγαμηνές, πατριαρχικοί σφραγιδόλιθοι και σπάνιας αξίας βιβλία. Στο παρεκκλήσι της Παναγιάς, υπάρχουν τοιχογραφίες του που χρονολογούνται στο 1210-1220.-


Η ακρόπολη της Λίνδου*** ΡΟΔΟΣ  :Ακρόπολη της Λίνδου
Το νησί της Ρόδου βρίσκεται στο σταυροδρόμι δυο μεγάλων θαλάσσιων διαδρομών της Μεσογείου, ανάμεσα στο Αιγαίο πέλαγος και των ακτών της Μέσης Ανατολής. Μέσω της μακραίωνης της ιστορίας, όλοι οι διαφορετικοί λαοί που κατοίκησαν στη Ρόδο έχουν αφήσει το σημάδι τους σε όλες τις πλευρές του πολιτισμού του νησιού: στην τέχνη, τη γλώσσα, την αρχιτεκτονική. Η στρατηγική του θέση απέφερε στο νησί μεγάλο πλούτο και κατέστησε την πόλη της Ρόδου μια από τις εξέχουσες πόλεις της αρχαίας Ελλάδας.-

***  ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ  : Τα  Θηρά  από  Βόρεια
Τα Φηρά από τα βόρειαΗ Σαντορίνη είναι από τα ομορφότερα νησιά και από τους πιο σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Βρίσκεται στο Νότιο Αιγαίο Πέλαγος και είναι το νοτιότερο νησί των Κυκλάδων. Η Σαντορίνη είναι ένα από τα τέσσερα νησιά που απέμειναν από τη μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου κατά την αρχαιότητα. Η έκρηξη αυτή βύθισε το θόλο του ηφαιστείου που βρισκόταν στο κέντρο του άλλοτε στρογγυλού νησιού, δημιουργώντας έτσι τη σημερινή καλντέρα της Σαντορίνης, τη μοναδική καλντέρα στον κόσμο που είναι κομμάτι της θάλασσας. Εκεί χτίστηκαν τα υπόσκαφα, για να κλείσουν μέσα τους τη δύναμη του ηφαιστείου και να προστατεύσουν τον άνθρωπο από το μένος της φύσης. Σήμερα η Σαντορίνη είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Ευρώπη. Χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο επισκέπτονται το νησί κάθε καλοκαίρι για να απολαύσουν τον ηλιόλουστο καιρό και τον ήλιο του Αιγαίου.-

*** ΣΥΜΗ  :  Η  πόλη  της Σύμης
Η πόλη της ΣύμηςΚαθώς φτάνετε στο πανέμορφο λιμάνι της Σύμης για πρώτη φορά, είναι σαν να αντικρίζετε τη ζωγραφιά ενός Βενετσιάνικου χωριού. Τα σπίτια του αρχίζουν από το λιμάνι και ανεβαίνουν ως την κορυφή του λόφου, όπου βρίσκεται το Κάστρο των Ιωαννιτών Ιπποτών - την Άνω Σύμη ή Χωριό. Η Σύμη αποτελείται από 2 βασικούς οικισμούς - τον Γιαλό που είναι και το λιμάνι του νησιού και την Άνω Σύμη ή Χωριό που είναι η πρωτεύουσα του νησιού. Το ανέβασμα από το Γιαλό προς την Άνω Σύμη γίνεται από την Καλή Στράτα με τα 500 φαρδιά σκαλοπάτια της και όμορφα παλιά νεοκλασικά σπίτια που ορθώνονται δεξιά και αριστερά της Καλής. Δικαίως μαζί με το Γιαλό ανακηρύχθηκαν διατηρητέοι οικισμοί.-

*** ΣΥΡΟΣ  :  Η  Ερμούπολη και  η Άνω πόλη από το λιμάνι
Η Ερμούπολη και η Άνω Σύρος από το λιμάνι του νησιούΣίγουρη για την ομορφιά και τη φινέτσα της, με ένα λιμάνι σταθμό στην ελληνική ιστορία η Σύρος είναι έτοιμη να ξελογιάσει όποιον την επισκεφθεί και να τον παρασύρει στον δικό της μοναδικό ρυθμό. Η ολιγόλεπτη πτήση με το αεροπλάνο θα σας φέρει μέσα σε 30 περίπου λεπτά στο θαυμάσιο αυτό νησί προσφέροντας σας την πολυτέλεια του χρόνου για να το εξερευνήσετε. Ωστόσο κατά τα τη διάρκεια της κλασικής διαδρομής με το πλοίο ή το καταμαράν ( 4 και 2 ώρες αντίστοιχα ) θα προετοιμαστείτε ψυχολογικά για τις μοναδικές στιγμές που θα περάσετε στο νησί που σίγουρα θα σας μείνουν αξέχαστες. Όταν το ταξίδι φτάσει στο τέλος του το πρώτο πράγμα που θα συναντήσετε θα είναι το περίφημο λιμάνι της Σύρου στην προβλήτα του οποίου είχαν αράξει καράβια που έφερναν μαζί τους την πρόοδο και τον πολιτισμό. Χάρη σε αυτό η Σύρος γνώρισε την ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα ακόμα και σε αυτό της μόδας. Οι γυναίκες της Σύρου ήταν οι πιο καλοντυμένες καθώς τα ρούχα που φόραγαν ήταν τα τελευταία μοντέλα του Παρισιού. Αρωγός λοιπόν του πολιτισμού αλλά και του εκσυγχρονισμού το λιμάνι της Σύρου είχε για πάρα πολλά χρόνια την πρώτη θέση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό. Δεν είναι όμως αυτό, το μόνο που ευθύνεται για όλες τις ομορφιές που το νησί έχει να επιδείξει.-

***  ΤΗΛΟΣ  :Τα  Λιβάδια  το λιμάνι και μεγαλύτερο χωριό της ΤΗΛΟΥ
Τα Λιβάδια, μεγαλύτερο χωριό και λιμάνι της ΤήλουΗ Τήλος σας περιμένει… με δεκαεννέα παραλίες, δώδεκα βουνά με ρέουσες φυσικές πηγές, επτά μεσαιωνικά κάστρα, ένα βυζαντινό μοναστήρι, διακόσιες εκκλησίες, ένα σπήλαιο με πολλές ανασκαφές, ένα χωριό πολιτιστικό μνημείο, πάνω από εκατό είδη πουλιών, εκατοντάδες άγρια είδη χλωρίδας και περίπου πεντακοσίους κατοίκους. Διατηρώντας τη φυσιογνωμία του παρελθόντος, στην Τήλο ανοίγεται μπροστά μας η Ελλάδα των προηγούμενων χρόνων. Η ιστορία της Τήλου, άλλωστε, με τους πολλούς κατακτητές από διάφορα μέρη του κόσμου οδηγεί σε ένα μείγμα πολιτιστικών στοιχείων. Το highlight αυτών αποτελούν αναμφισβήτητα τα σημαντικότατα ευρήματα από τη Νεολιθική εποχή, με κύριο τους προϊστορικούς νάνους ελέφαντες, που ήρθαν στο φως μετά από ανασκαφές που έγιναν στο σπήλαιο Χαρκαδιό. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει αυτά τα ευρύματα στο μικρό παλαιοντολογικό μουσείο που βρίσκεται στο εν λόγω σπήλαιο.-

Τοποθεσία της χώρας στον κόσμο***  ΑΓΙΟΝ  ΟΡΟΣ - ΑΘΩΣ  - ΑΘΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ : 
Σημαία
Πρωτεύουσα είναι οι Καρυές με 233 άτομα . Έχει έκταση : 336 τ.χ.
Το Άγιο Όρος αποτελεί αυτοδιοίκητο τμήμα του Ελληνικού Κράτους, που βρίσκεται στη χερσόνησο του Άθω της Χαλκιδικής στη Μακεδονία.
Περιλαμβάνει είκοσι Ιερές Μονές και άλλα μοναστικά ιδρύματα και ανεπίσημα χαρακτηρίζεται ως "Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία". Αποτελεί το κέντρο του Ορθόδοξου χριστιανικού μοναχισμού με μνημεία μεγάλης εθνικής, ιστορικής, θρησκευτικής, γραμματειακής και πολιτισμικής αξίας σε παγκόσμια κλίμακα.
~ Η Χερσόνησος του Αγίου Όρους (ΑΟ), ο βορειοανατολικός δάκτυλος της γιγαντιαίας µυθικής  παλάµης της Χαλκιδικής, που εισέρχεται σε βάθος 60 και πλέον χιλιοµέτρων στο Αιγαίο πέλαγος, κατέχει έκταση 332,5 τετρ. χιλιοµέτρων.
Η κατάσταση εδαφολογικά χαρακτηρίζεται ανώµαλη: λοφοσειρές που αρχίζουν από τη Μεγάλη Βίγλα, παραλλήλως κατευθυνόµενες προς το νότιο άκρο, παρατάσσονται, για να στηρίξουν στην απόληξη τους, τον µυθικό πέτρινο γίγαντα Άθω, ύψους 2.035 µέτρων. Η γη είναι κατάφυτη, χωρίς να είναι ιδιαίτερα λιπαρή. Γίνεται όµως τέτοια στους κήπους των σκηνωµάτων, όπου, αιώνες µοναστικού µόχθου, δηµιούργησαν γη καρπερή, από φυσικό λίπασµα, φυλλόχωµα µεταφερµένο από το δάσος. Η Χερσόνησος, πριν καθιερωθεί σε µοναχοπολιτεία, αποτελούσε τον τόπο όπου κατοικούσαν φύλα «δίγλωσσα», «Xαλκιδικόν ένι βραχύ, το δε πλείστον Πελασγικόν». Οι κοινότητές τους δεν ήταν παρά «µικρά πολίσµατα», ολιγάνθρωπα και περιορισµένης ιστορικής σηµασίας (Θουκυδίδης ΙV 109 - Στράβων VII 35). Ορισµένες πόλεις, εντός των ορίων της Χερσονήσου, µας είναι γνωστές: «∆ίον, Ολόφυξος, Ακρόθωον, Θύσσος, Κλεωναί» (Ηρόδοτος VII 22). Εκτός δε Χερσονήσου, βρίσκονται οι πόλεις : Πάνορµος, Στρατονίκη, Άκανθος, Σίγγος, Απολλωνία, Στάγειρα, Αµφίπολις, Γαληψός, Όλυνθος, Άσσα, Πύλωρος, Σίγγος, Σάρτη, Τορώνη, Ποτείδαια, Ουρανούπολις κ α. (Κλαύδιος Πτ., Γεωγρ. Υφ. 13, 11 - Ηρόδοτος V11 122. - Στράβων V11 35. - Στέφ. Βυζ., εκδ. Meinekii, 6. 65, 135, 229, 523, 557, 685).Ο Άθως συνέδεσε την ιστορία και µε δύο καταποντισµούς στόλων. Ο πρώτος συνέβη το 492 π.χ. όταν ο στρατηγός των Περσών Μαρδόνιος εκστρατεύει κατά των Αθηνών και της Ερέτριας. Στους βράχους του Νυµφαίου βυθίζονται τα 300 πλοία εκείνου, µαζί µε 20.000 οπλίτες. Το 411 π.χ. βυθίζονται 50 Σπαρτιάτικα πλοία, µε ναύαρχο τον Επικλέα (∆ιόδωρος Σικ., Βιβλ. Ιστ. XIII 41, 1-3). Ο εποικισµός του Άθω είναι αρχαιότατος και χάνεται στην αχλύ της πρωτοϊστορίας. Ως πρώτοι έποικοι αναφέρονται Πελασγοί από τη Λήµνο (Στράβων VII 35,). Μετά την λήξη του Τρωϊκού πολέµου, το 1184 π.χ. ,µεγάλες περιοχές κοντά στην Τροία, µέχρι και τη Χαλκιδική, βρίσκονται έρηµες και ακατοίκητες. Τότε δύο δυναµικές πόλεις της Εύβοιας, η Ερέτρια και η Χαλκίς, αλλά και η Άνδρος, πολίζουν τη Χαλκιδική, φυσικά και τον Άθω (Θουκυδ., IV 109 . - Στράβων Χ 8 VIII 31. - Στέφανος Βυζ. Όπ. π. σ. 685). Το επίτευγµα που πρέπει να αναφερθεί από την αρχαιότητα είναι το ότι κατά το 481 ολοκληρώθηκε η κατασκευή της διώρυγας του Άθω από τον Ξέρξη που διήρκεσε 3 χρόνια (Ηρόδοτος VII 22. - Στράβων VII 35. - Aίλιος Αριστ. - Παναθηναϊκός 120 - 122 και 126 - 128). Στη µυθολογία ο Άθως κατέχει µέρος σηµαντικό, αφού ήταν αφιερωµένος στο ∆ία (Αισχύλος, Αγαµέµνων 282. - Ησύχιος, στη λ. «Άθωος»). Την κορυφή του πατούσαν µόνο οι Θεοί, στο διάβα τους από τόπο σε τόπο, (Όµηρος Ξ 224 - 230). Ή έπεµπαν φρυκτωρίες, «λαµπρόν σέλας», επί µεγάλων κοσµοϊστορικών γεγονότων, όπως η πτώση της Τροίας (Αισχύλος, όπ. π.). Κατά το µεγάλο κοσµοϊστορικό και κοσµοχαρµόσυνο γεγονός του ευαγγελισµού των εθνών, ο Άθως δέχθηκε, πάλι, «λαπρόν σέλας», για να το καταπέµψει εν τω δέοντι καιρώ.
\Ο Απόστολος Παύλος και οι λοιποί θετοί συνοδοί του, περνούν πλάι του, «διοδεύοντες Αµφίπολιν και Απολλωνίαν» (Πρξ. Ιγ’ 1). Εκχριστιανίζεται ταχύτατα, παρασκευαζόµενο την εσόµενη απογείωσή του. Με τον ισλαµικό επεκτατισµό, από τον Ζ’ αι., τα πολίσµατα του Άθω, δεχόµενα συχνές επιδροµές βάρβαρων φύλων, ερηµώνονται, επί ένα, ίσως και δύο αιώνες, ως προάγγελος της εισόδου σε µια νέα κλήση. Ο πρώτος οικιστής, ο οποίος και εγκανιάζει τη νέα κλήση του Άθω είναι ο Άγιος Πέτρος ο Αθωνίτης (Η’ αι.). Ο Πατήρ ασκήτευσε εδώ επί 53 χρόνια, χωρίς να συναντήσει άνθρωπο. Μετά την κοίµησή του, το µυροβλύζον σκήνος του, αλλά και η φήµη των ασκητικών παλαισµάτων του, ελκύουν τους πρώτους µιµητές, προερχόµενους µάλλον από την Παλαιστινιακή γη, ξεριζωµένοι από τις µοναστικές τους εστίες, λόγω της ισλαµικής προέλασης, Τούτο επιβεβαιώνεται και από τη χρήση ονοµασιών Παλαιστινιακών µονών στον Άθω. Όλοι τούτοι απετέλεσαν και την πρώτη ζύµη της Αγιορείτικης µοναχοπολιτείας, γι’ αυτό και επειδή είχαν ιστορία εικονόφιλης δράσης, συµµετείχαν στη Ζ’ Οικουµενική Σύνοδο, το 843 (Ιωσήφ Γενεσιος, Βόννης σ. 82). Κατά τον Θ’ αι., πολλοί επιφανείς ασκητές, µε τα ασκητικά τους παλαίσµατα, εµπεδώνουν την ονοµασία του Άθω ως ΑΟ. Κατά το 859 - 860, βρίσκεται να ασκητεύει εδώ ο Άγιος Ευθύµιος, µαζί µε τον Ιωσήφ. ∆ύο µαθητές του Αγίου, ο Ιωάννης ο Κολοβός και ο Όσιος Βασίλειος, ιδρύουν τις πρώτες µονές στον Άθω: ο πρώτος την οµώνυµη µονή κοντά στην Ιερισσό και ο δεύτερος άλλη οµώνυµη µονή στον αρσανά της Μ. Χιλανδαρίου. Ένας άλλος, σύγχρονός τους, ο Άγιος Βασίλειος εξ Αµορίου, ιδρύει µονύδριο στα ριζά του Άθωνα. Το 883 εκδίδεται και το πρώτο αυτοκρατορικό χρυσόβουλλο, από τον Βασίλειο Ά Μακεδόνα, µε το οποίο και ευνοείται η απρόσκοπτη ανάπτυξη του ΑΟ σε µοναχοπολιτεία, µε το αίτηµα, οι εδώ ασκούµενοι να εύχονται «υπέρ της γαληνότητος και υπέρ παντός του των χριστιανών συστήµατος».Το δεύτερο χρυσόβουλλο εκδίδεται το 908, και το τρίτο το 934, όπου δείχνεται το αυτοκρατορικό ενδιαφέρον υπέρ του ΑΟ. Από δω διαπιστώνεται πως το πνευµατικό κέντρο του ΑΟ, µε διοικητικές αρµοδιότητες, µετεφέρθη από τον Ζυγό στις Καρυές και πως το Πρωτάτο, ως «καθέδρα των γερόντων», αποτελεί το σύµβολο της πνευµατικής εξουσίας και της παναγιορειτικής ενότητας. Το 942 - 944 , µε ειδικό επίσηµο έγγραφο, διευθετείται και η οριοθέτηση µεταξύ των Αθωνιτών και των Ιερισσιωτών, µε φυσικό σύνορο τον Ζυγό, όπως και σήµερα. Τον Ί αι. το ΑΟ επιβάλλεται ως πανορθόδοξη και οικουµενική µοναστική πολιτεία, από την παρουσία του Αγίου Αθανασίου, ο οποίος γεννήθηκε στην Τραπεζούντα το 930 και πέθανε στη Μεγίστη Λαύρα, που αυτός ίδρυσε, το 997. Το 961 ο Αθανάσιος, καλεσµένος στην Κρήτη, από τον ανδρείο στρατηγό και µετέπειτα αυτοκράτορα (963) Νικηφόρο τον Φωκά, συντελεί στην ανακατάληψη της Νήσου από τους σαρακηνούς που την κατείχαν. Η εκστρατεία εκείνη, µεγάλης σηµασίας για τη Μεσόγειο, στέφεται από επιτυχία, δι’ ευχών του Αγίου. Οι πειρατικοί θησαυροί στα 1.500 σπήλαια της Κρήτης περνούν στην κατοχή των νικητών. Ο Νικηφόρος παραχωρεί µε ευγνωµοσύνη στον δάσκαλό του, που συντέλεσε στην κατάληψη,µέρος εκείνου του θησαυρού, για να ιδρυθεί η Λαύρα. Η ανέγερση της Λαύρας εισάγει επαναστατική εποχή για τ’ αγιορείτικα πράγµατα, επειδή τα συντηρητικά στοιχεία του Άθω την αντιµετωπίζουν ως επικίνδυνη καινοτοµία, που ανέτρεπε τον ήδη διαµορφωµένο θεσµό του ερηµιτισµού στον Άθω. ∆ηµιουργείται κλίµα διχοστασίας και οι φιλονεικίες φτάνουν µέχρι τον αυτοκράτορα Ιωάννη τον Τσιµισκή (969 - 976), ο οποίος και στέλνει εδώ τον ηγούµενο της µονής Στουδίου Ευθύµιο. Ο Ευθύµιος επαναφέρει την ευταξία, εκδίδοντας και το Ά Τυπικό (972). Ο ΙΑ΄ αι. αρχίζει µε το µεσουράνηµα του ΑΟ, το οποίο αναγνωρίζεται ως η µεγαλύτερη µοναστηριούπολη της οικουµένης, µε πρωτολογική και εσχατολογική εµβέλεια. Εδώ αλληλοπεριχωρούνται όλοι οι τρόποι µοναστικής άσκησης, από τον ακραίο ερηµιτισµό µέχρι και τον ιδιόρρυθµο. Οι µεγάλες Μονές είναι ήδη στερεωµένες: Μ. Λαύρα, Βατοπεδίου, Ιβήρων, Ξηροποτάµου, Ζωγράφου, ∆οχειαρίου, Φιλοθέου, Εσφιγµένου, Ρωσικού, Αµαλφηνών. Λειτουργούν και περί τα 180 µονύδρια, κελλιά και καλύβες, ενώ ο αριθµός των µοναχών ανέρχεται σε 3.000 και πλέον. Οι µεγάλες Μονές είναι αυτοδιοικούµενες και ανεξάρτητες από τη βουλή του Πρώτου. Και καλούνται «βασιλικαί», «µέγισται», «πρώται», ενώ οι άλλες χαρακτηρίζονται ως «ελάσσω», «δεύτεραι», «τα υπό τον Πρώτον µοναστήρια». Το 1045 συντάσσεται το Β΄ Τυπικό, µε σκοπό την επαναφορά όσων αθετήθηκαν. Τα υπογράφει ο Κων/νος ο Θ΄, ο Μονοµάχος. Ο Πρώτος αναγνωρίζεται ως ο πρόεδρος, ο «προκαθεζόµενος» των συνάξεων, ενώ παράλληλα µε τη σύναξη των γερόντων λειτουργεί η µικρή σύναξη διάρκειας, η Επιστασία. Αλλά, φευ, οι λαµπρές µέρες που το ΑΟ απλωνόταν υπέρλαµπρο, φτάνουν στο τέλος. Η Αγιορείτικη κοινότητα κινδυνεύει συθέµελα µε τη βέβηλη κυριαρχία επί µεγάλου µέρους της βυζαντινής επικράτειας, µαζί και του Άθω, από τους σταυροφόρους της ∆΄ σταυροφορίας (1204). Τώρα το ΑΟ, µε γράµµα του Πάπα Ιννοκεντίου Γ΄ (27/11/1206), υπάγεται πολιτικά στο «κράτος», της Θεσσαλονίκης υπό τον Βονιφάτιο de Montisterrati και εκκλησιαστικά υπό τον «επίσκοπο» Σαµάρειας - Σεβάστειας, συµβατικής παπικής επισκοπής στη Θράκη (PL 215, 1030).Από δω και στο εξής, η τυραννία, οι αρπαγές, οι ταπεινώσεις, οι φόνοι θα είναι τρόπος ζωής. Τα µοναστήρια «αθρόον απέσβη καθάπαξ ρεύσαντα, των ενοικούντων δίκην ιερείων απανθρώπως ανηρηµένων» (PG 145, 432 εξ. 140, 1061BC). Tο 1222 ο δεσπότης Ηπείρου Θεόδωρος ∆ούκας ανακαταλαµβάνει τη Μακεδονία και το Όρος βρίσκεται πάλι ελεύθερο. Το 1261, µε την ανακατάληψη της Πόλης, το Όρος ανανεώνει τους δεσµούς του µε το Πατριαρχείο. Η κατάσταση όµως θα παραµείνει ρευστή, επιτεινόµενη από τις συχνές εφόδους των Βουλγάρων, Σικελών, Φράγκων, Τούρκων. Ενώ ήταν ακόµη νωπή στους Έλληνες η ζοφερή µνήµη της λατινοκρατίας, ο αυτοκράτορας Μιχαήλ ο Η΄ αρχίζει τις προσπάθειες για την ένωση της Ορθοδοξίας µε τον παπισµό, που οι εκπρόσωποι του τελευταίου εννοούσαν ως υποταγή και απορρόφηση. Η ένωση εκείνη συντελείται το 1277. Οι Αγιορείτες µε σεβασµό, αλλά και σταθερότητα µηνύουν του αυτοκράτορα και της Συνόδου να ανανήψουν, όµως ο Μιχαήλ «εξ τόσον γαρ παρωξυσµένοςήν, λογισµοίς αγρίοις διεκβακχευθείς» ώστε κατεδίκαζε σε ποινή την κάθε κίνηση: «µόνον τινά κινηθέντα . . .» (Παχυµέρης, Ε΄ 18, 24 ςτ΄ 24). Το ΑΟ κόβει το µνηµόσυνο του αυτοκράτορα κι αυτός στέλνει εδώ στρατεύµατα, να εκδικηθούν: «διέταξε πάντας (Αγιορείτες) µαχαίρας έργον γενέσθαι». Μονές πυρπολήθηκαν, καθώς και το Πρωτάτο: «πυρί παρέδωσαν το Πρωτάτον άπαν συν τη εκκλησία» (αυτ. Ε΄ 24 - Lawrent και Darrouzes, Dossier Grec de l’ Union de Lyon, 1976, σ. 487 - 507). Μετά το θάνατο του Μιχαήλ, αυτοκράτορας ανακηρύσσεται ο γιος του Ανδρόνικος Β΄ (1282 - 1328) που έριξε το βάρος στην ανασυγκρότηση και την επούλωση των πληγών, εκδίδοντας, ειδικά για το ΑΟ πάνω από 100 χρυσόβουλλα. Κατά το διάστηµα 1307 - 08, ένα κύµα καταλάνικων συµµοριών, µε επικεφαλής έναν εβραίο τσαρλατάνο, τον Arnaldo de Villanova, κατακλύζει τον Άθω, φέρνοντας την καταστροφή. Με την προέλαση των Σέρβων και την επίσκεψη του κράλλη Στέφανου Dusan, το 1347 - 48, Σέρβοι αρχιερείς ζητούν να υπαγάγουν τον Άθω υπό το νεωστί εµφανισθέν πατριαρχείο των Σέρβων. Οι Αγιορείτες, δι’ ενεργειών του Πατριάρχη Φιλόθεου Κόκκινου, µετέρχονται ελιγµό, δηλώνοντας εξάρτηση από τον Έλληνα επίσκοπο Ιερισσού, για λίγα χρόνια. ∆ύοντος του αιώνος, εκδίδεται και το Γ΄ Τυπικό, το 1393. Μέχρι εδώ, ένα ιστορικό πανόραµα της παρουσίας και δραστηριότητας του Άθω δίνει την εικόνα τούτη: ο Άθως µεταποιείται σε ασκητικό κέντρο και αποκτά ταυτότητα (Θ΄ αι) υποστασιώνεται µε νόµους και τυπικά (Ι΄ αι.) συγκροτείται κτιριακά και απλώνεται ανάλογα µε τη φήµη του (ΙΑ΄ αι.) δοκιµάζει την έξαρση και την ύφεση σε δυναµικές µορφές (ΙΒ΄ αι.) υπερβαίνει τις επικίνδυνες καµπές της ιστορίας µε σύνεση και βούληση (ΙΓ΄ αι.). Όµως ο αιώνας, όπου το ΑΟ θα θριαµβεύσει δυναµικά και για πρώτη φορά, στη θεολογία, την τέχνη, τον µυστικισµό, θα είναι ο Ι∆΄! ο αιών του Ησυχασµού. Ο Ησυχασµός δεν είναι απλώς ένα κίνηµα, είναι άσκηση και βίωση της Ορθοδόξου πνευµατικότητος, είναι µέθεξη του κεκρυµµένου µυστηρίου, είναι θεολογική ανάταση και βυθισµός σε απρόσιτες διανοίξεις του δόγµατος. Μόνο εδώ συνέτρεξαν η αριστοκρατικότητα της πνευµατικής κοινωνίας µε την ταπεινοφροσύνη του ησυχαστικού βίου. Εδώ ο Θεολόγος κοινωνεί µ’ ένα συγκροτηµένο και συνεπές σύστηµα, ο µυστικός µ’ έναν αυθεντικό και αλάθητο κανόνα πνευµατικής ζωής, ο καλλιτέχνης µε µιάν ανεξάντλητη πηγή έµπνευσης (βλ. περισσότερα, ∆ωρόθεος Μον., Το Άγιον Όρος, 1985, σ., 66 - 77). Το 1380 το ΑΟ κυριεύεται για µια 25ετία από το «δυσσεβές και θεοµισές και παµµίαρον γένος των οθωµανών» («Νέος Ελληνοµνήµων 16, 1922, 10) και το 1403 ο γενναίος Βασιλιάς Μανουήλ Β΄ Παλαιολόγος ανακαταλαµβάνει τη Μακεδονία µέχρι τα Τέµπη, αναγκάζοντας τους Τούρκους, µε ειδικό όρο της 29/09/1404, να µην εισέρχονται στο Όρος ούτε να ενοχλούν τους µοναχούς. Οι πιστοί του Αλλάχ δεν ληστεύουν µόνο τις περιουσίες, δεν καταλύουν µόνο τα κτίσµατα εκ θεµελίων, δεν πυρπολούν τις καλλιέργειες, αλλά αγρεύουν και τους ανθρώπους ως αιχµαλώτους. Το 1424 το ΑΟ παραδίδεται στο σουλτάνο Μουράτ Β΄, αφού απέσπασε την υπόσχεσή του ότι θα γίνουν σεβαστά τα θέσµια του Άθω. Τώρα οι Αγιορείτες καλούνται να χρησιµοποιήσουν όλη την επίνοιά τους, αλλά και χρήµα πολύ, για να τηρήσουν τον Άθω ακέραιο, που στέναζε από τα υπέρογκα χαράτσια, τις αυθαιρεσίες των κρατικών οργάνων, τον στρατωνισµό οπλιτών, τις πειρατικές και ληστρικές εφόδους. Τις κρίσιµες εκείνες ώρες αναδέχονται την προστασία του Άθω οι οµόπιστοι ηγεµόνες του Βορρά: της Ουγγροβλαχίας, της Μολδαβίας, της Γεωργίας, της Ρωσίας. Από το Β΄ µισό του ςτ΄ αι. το σκοτάδι πυκνώνει, αφού η τυραννία συστηµατοποιείται. Το 1568 ο πολυχρονεµένος σουλτάνος Σελίµ Β΄ προβαίνει στη δήµευση των αγιορειτικών κτηµάτων, µαζί και όλης της ακίνητης περιουσίας τους. Οι Μονές, για να τ’ αποκτήσουν πάλι, καταφεύγουν σε εβραίους τοκογλύφους, µε συνέπεια να κινδυνεύουν να περιέλθουν στην κατοχή εκείνων. Η απειλή ήταν µεγάλη και ορατή. Ο Άγιος ∆ιονύσιος, τέκνο του ΑΟ, που ασκήτευε στο Θεσσαλικό Όλυµπο, µέγει τους Αγιορείτες, γι’ αυτή τους την αφροσύνη: Είχατε πολλά πολύτιµα αντικείµενα, «και δεν τα επωλήσατε, αµέ τα εδώσατε εις τους εβραίους, τους εχθρούς του Θεού και τα εκέρδησαν µόνον δια τον τόκον . . .» (Meyer, σ. 218 εξ.). Συγχρόνως τους παρηγορεί ότι υπάρχουν πολλοί άγιοι στο Όρος. Ο αριθµός των µοναχών, κατά την περίοδο εκείνη, υπερβαίνει τις 6.000 (βλ. ∆ωροθέου, τόµ., Β΄σ. 117, σηµ. 6). Τότε, το 1574, εκδίδεται και το Ε΄ Τυπικό. Ο Ελληνισµός και το ΑΟ οµοίως, προετοιµάζονται για την αποτίναξη του ζυγού. Οι προετοιµασίες, πάντοτε αθόρυβες, γίνονται σε όλα τα επίπεδα. Οι νεοµάρτυρες, ψυχές έµπληστες φλόγας και πάθους, είναι εκείνοι που σφραγίζουν µε το αίµα τους την πίστη και την ελληνικότητά τους, ενώ οπλίζουν µε δύναµη και πάθος τις ψυχές των υποδούλων. Χιλιάδες οι νεοµάρτυρες κι ένας στους δύο ειν’ Αγιορείτης. Ακολουθούν οι δυνάµει µάρτυρες: οι αλείπτες νεοµαρτύρων, οι λόγιοι, οι εθναπόστολοι, οι οπλουργοί, οι αρµατολοί, οι δάσκαλοι, οι Φιλικοί, οι Προφήτες. Από τους τελευταίους να αναφερθεί ο πάµµεγας Πατροκοσµάς (1714 - 79), που σαν Άτλαντας κράτησε στους ώµους του τον Ελληνισµό. Επί 19 χρόνια οργώνει τα Βαλκάνια, κυρίως την Ελλάδα. Εµψυχώνει και εµπνέει τον περίτροµο ραγιά, θυµίζοντάς του την ευγενή καταγωγή του και την υπεροχή του έναντι των τούρκων και των εβραίων, όπου οι πρώτοι τον ταπεινώνουν ανελέητα και οι δεύτεροι τον καταδολιεύονται µε σατανικότητα. Το µήνυµα της Επανάστασης βρίσκει τον Άθω να δονείται από πάθος. Ο ξεσηκωµός ήταν καθολικός, χωρίς αµφιταλαντεύσεις. Οι Αγιορείτες που συµµετείχαν σ’ αυτήν ορίζονται από χίλιοι εώς υπερδισχίλιοι (βλ. ∆ωροθέου σ.132 σηµ. 7). Όµως τα πυροµαχικά τέλειωσαν και αρχίζει η αναστροφή, ανατριχιαστική στην περιγραφή της. Ο Άθως θα αργήσει να ελευθερωθεί. Στις 2/11/1912 απελευθερώνεται µε τη δυναµική παρουσία της ναυαρχίδας «Αβέρωφ» και ναύαρχο τον θρυλικό Παύλο Κουντουριώτη. Η άνοδος που άρχισε από την αρχή του αιώνα, έφτασε στο αποκόρυφο το 1917. Μοναχοί που φτάνουν τις 10.000, έµποροι και τεχνίτες 500 - 600, καταστήµατα και εργαστήρια 120, ναυτιλιακές εταιρίες 3. Το 1924 ψηφίζεται ο Καταστατικός Χάρτης, µε τον οποίο καθορίζονται οι σχέσεις ΑΟ και Ελληνικού Κράτους. Το 1963 γιορτάζεται µε βυζαντινή µεγαλοπρέπεια και χάρη η επέτειοςτης Χιλιετηρίδος του ΑΟ, το τελευταίο µεγάλο και λαµπρό γεγονός στην πολύπλαγκτη ιστορία του Άθω. Οι µοναχοί σήµερα κοντεύουν τους 1.500. Μοναχός ∆ωρόθεος Αγιορείτης

***  Αιγείρα: Σαββατοκύριακο στον παραθαλάσσιο οικισμό και τα γύρω χωριά

Η Αιγείρα στην Αχαΐα είναι από τους αγαπημένους προορισμούς των κατοίκων της πρωτεύουσας, αφού εδώ και πολλά χρόνια έχουν ανακαλύψει το ησυχαστήριό τους τόσο για το χειμώνα όσο και για το καλοκαίρι.
Κι αυτό γιατί συνδυάζει από τη μία το παραθαλάσσιο κομμάτι με τις βοτσαλωτές και τις αμμουδερές παραλίες, και από την άλλη τα χωριά που είναι πνιγμένα στο πράσινο.
Έχει ενδιαφέρον: Σημαντικότερο μνημείο στην περιοχή είναι το Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας. Είναι λαξευμένο μέσα στο βράχο και είναι φτιαγμένο τον 3ο αιώνα π.Χ.
Αν επισκεφθείτε την περιοχή χειμώνα, τότε πρέπει να κάνετε τις βόλτες σας στα γύρω χωριά: Σελιάνα, Αιγές και Βεργουβίτσα.
Τι να δοκιμάσουμε: Φεύγοντας για την Αθήνα, αξίζει να πάτε στον Γυναικείο Συνεταιρισμό που φτιάχνει εξαιρετικά γλυκά του κουταλιού από φρέσκα φρούτα της περιοχής αλλά και παραδοσιακά ζυμαρικά.

*** Το Κοίλι της Εύβοιας
Στην κεντρική Εύβοια και κοντά στα χωριά Βρύση και Μονόδρι βρίσκεται το Κοίλι.
Το γραφικό χωριό της Εύβοιας με τους μόλις 50 κατοίκους είναι χτισμένο στους πρόποδες ενός λόφου και κοντά του βρίσκεται ο ποταμός Μανυκιάτης, ο μεγαλύτερος της περιοχής.
Ο επισκέπτης στην κεντρική πλατεία θα δει τα ερείπια ενός Φράγκικου πύργου. Στο σημείο αυτό και με τα υλικά που είχαν απομείνει έγινε η εκκλησία του Αγίου Νικολάου.
Ο Κώστας μας έστειλες φωτογραφίες από το χωριό:
Κοίλι Κοίλι Κοίλι Κοίλι Κοίλι Κοίλι Κοίλι Κοίλι Κοίλι Κοίλι

***  Βλάστη Κοζάνης: Ένα κεφαλοχώρι, σαν σκηνικό ταινίας
Η Βλάστη της Κοζάνης είναι το χωριό που θα θέλαμε όλοι να έχουμε. Γραφικό, ήσυχο, πανέμορφο με παραδοσιακή αρχιτεκτονική και θέα στα βουνά που κόβει την ανάσα. Σαν να λέμε, ο ιδανικός προορισμός για ολιγοήμερες διακοπές το φθινόπωρο, την άνοιξη και το χειμώνα.
Είμαι χτισμένο ανάμεσα σε πανύψηλα βουνά, που όταν είναι χιονισμένα προσφέρουν στους επισκέπτες μια μοναδική εικόνα που θυμίζει καρτ ποστάλ. Αν περιπλανηθείτε στο χωριό θα διαπιστώσετε πως τα σπίτια του αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα της μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής.
Έχει ενδιαφέρον: Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ναοί της Βλάστης. Ξεχωρίζουν για την αρχιτεκτονική και την ιστορία τους ο ναός του Αγίου Νικολάου με το ξυλόγλυπτο τέμπλο, ο ναός του Αγίου Δημητρίου με τις εξαιρετικές τοιχογραφίες αλλά και ο ναός του Αγίου Μάρκου.
Αν σας αρέσουν οι πεζοπορίες στην περιοχή θα βρείτε πυκνά δάση, τρεχούμενα νερά και σπάνια αγριολούλουδα.
Τι να δοκιμάσουμε: Στις παραδοσιακές ψησταριές θα βρείτε κρέατα εξαιρετικής ποιότητας, τυριά και λαχταριστούς μεζέδες για το τσίπουρο. Στο ζαχαροπλαστείο τθ χωριού θα βρείτε μια μεγάλη γκάμα από ντόπια παραδοσιακά γλυκά.
Βλάστη Βλάστη Βλάστη 4 Βλάστη 5 Βλάστη Βλάστη Βλάστη Βλάστη
Πηγή φωτο:   www.vlasti.gr  .-

***  Χειμωνιάτικη απόδραση στα Καρδάμυλα της Χίου

Η Χίος είναι από τα νησιά που ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα της περιοχής, τόσο για την αρχιτεκτονική όσο και για τη φυσική του ομορφιά. Συνδυάζει βουνό και θάλασσα και μπορεί να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.
Τα Καρδάμυλα είναι σίγουρα ένα από τα χωριά που τραβούν προσοχή. Είναι παραθαλάσσιο και παραδοσιακό. Τα σπίτια είναι χτισμένα με πέτρα και όλες τις ώρες της ημέρας μπορεί να απολαύσει κανείς έναν περίπατο στα στενά σοκάκια του χωριού.
Το χωριό χωρίζεται σε δύο μέρη. Πάνω είναι τα Άνω Καρδάμυλα και κάτω το Μάρμαρο.
Έχει ενδιαφέρον: Στο Μάρμαρο και συγκεκριμένα στην πλατεία, υπάρχει το άγαλμα του ναύτη των Καρδαμύλων. Στην ευρύτερη περιοχή μπορείτε να δείτε τον αρχαίο οικισμό Σπήλια, αλλά και τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.
Τι να δοκιμάσουμε: Τα must του νησιού είναι φυσικά όλα τα προϊόντα με τη μαστίχα: τσίχλες, λικέρ, υποβρύχια, αμυγδαλωτά και χαλβαδόπιτες. Επίσης θα βρείτε το τυρί μαστέλο, την πικάντικη κοπανιστή αλλά και γιαούρτι αρωματισμένο με μαστίχα.  Φωτογραφίες: www.politischios.gr .-

 ~  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2016  :   
~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 01 Ιανουαρίου 2016:  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-01-2016.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 02 Ιανουαρίου 2016 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-02-2016.html .-     ~Αθλητικό  Σαββατοκύριακο  02  και 03  Ιανουαρίου  2016  : Εβδομαδιαία Αθλητική   Ελληνική  ενημέρωση  από  Arfara News 2016   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/01/02-03-2016.html .-   
~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  03  Ιανουαρίου  2016  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-03-2016.html .- 
 ~  Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  04  Ιανουαρίου  2016 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-04-2016.html .- ~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  04  Ιανουαρίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/04-2016.html .-  
~Η  Εφημερίδα μας    ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  05  Ιανουαρίου  2016 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-05-2016.html .- 
~  Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  06  Ιανουαρίου  2016 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-06-2016.html ,  -                                               
 ~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης Πέμπτη  07  Ιανουαρίου  2016    :    http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-07-2016.html  .- 

Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή  08  Ιανουαρίου  2016   :   http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-08-2016.html .-
   ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις
~  08  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016   Πρώτο  μέρος: http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html .-                                                                                                                                                

   Αθλητικό  Σαββατοκύριακο  09 και 10 Ιανουαρίου  2016  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/01/09-10-2016.html .-  
~
'~Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS στο αγιάζι  της  ενημέρωσης Σάββατο  09 -01-2016 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-09-01-2016.html ,-  
~   Η Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή 10  Ιανουαρίου  2016   : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-10-2016.html .-  
 ~  Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα 11  Ιανουαρίου  2016 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-11-2016.html  .-     Το αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα  11 Ιανουαρίου  2016: http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/01/11-2016.html .- 
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  12  Ιανουαρίου  2016 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-12-2016.html .-                                                                                                                                                
~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις , 2  Ιανουαρίου 2016  , Δεύτερο  μέρος    : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html .-    
~ Η Εφημερίδα  μας   ARFARA NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  13  Ιανουαρίου  2016  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-13-2016.html .-  
~ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 12  Ιανουαρίου  2016  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/01/12-2016.html .-   
  Η Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης Πέμπτη  14  Ιανουαρίου  2016 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-14-2016.html .-

~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας
περιηγήσεις , Πέμπτη  14  Ιανουαρίου  2016 ,  Μέρος  3ο  τρίτο  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/14-2016-3.html .-   
                                 
~ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ  , ...Πέμπτη 14  Ιανουαρίου  2016  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html .-  
~                                                                                                                                                                                                                                                                     
 
  ~ Εκδρομές -διαδρομές στις ομορφιές της Ελλάδας Σ/Κ  17  ΚΑΙ 18  Οκτωβρίου  2015 :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/10/17-18-2015_16.html  
1~ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΤΟΥ Σάββατο  10  Οκτωβρίου 2015  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-    
 2~ ΕΛΛΑΔΑ  ΠΑΝΤΟΥ  Κυριακή  11  Οκτωβρίου  2015  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/10/11-2015.html .-   
1./~   ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις
~  08  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016   Πρώτο  μέρος:
 http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html .-  
2./ ~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις , 2  Ιανουαρίου 2016  , Δεύτερο  μέρος    : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html .-   
3./  ~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας
περιηγήσεις , Πέμπτη  14  Ιανουαρίου  2016 ,  Μέρος  3ο  τρίτο  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/14-2016-3.html .-   

~                     

 1./~   ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις
~  08  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016   Πρώτο  μέρος:
 http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html .-  
Θεματολογία από τις περιηγήσεις-βόλτες στις ομορφιές της Ελλάδα  μας :
1ο  μέρος  :
ΑΡΦΑΡΑ  Μεσσηνίας
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Δίλοφο  Ιωαννίνων
Λιχαδονήσια στα Καμένα Βούρλα
Πήδημα  Αρφαρών
Πρίγκηπος στα Πριγκηπονήσια στη θάλασσα του Μαρμαρά
Μονεμβασιά
Κορώνη Μεσσηνίας
Ψαράδες Πρέσπες Φλώρινας
Ψάρι Κορινθίας
Αρναία Χαλκιδικής
Αργοστόλι
Ομορφιές Κρήτης
Ελικώνας Βοιωτίας ανάβαση
Λιμνοθάλασσα  Κοτυχίου και δάσος Στροφυλιάς
Αντίπαρος
Λίμνη Τριχωνίδα
Σαγιάδες Θεσπρωτίας
Νάξος το χειμώνα
Σιδηρόκαστρο Σερρών
Σπήλαια Δράκου Καστοριάς
ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ  του χωριού Αρφαρά Καλαμάτας
2./ ~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις , 2  Ιανουαρίου 2016  , Δεύτερο  μέρος    : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html .-   
   Θεματολογία από τις περιηγήσεις-βόλτες στις ομορφιές της Ελλάδα  μας  :              
  2ο  μέρος :
ΆΓΙΟΝ ΟΡΟΣ -ΑΘΩΣ -ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ  ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
Βρωμόβρυσης Αρφαρών
Κορέστεια Καστοριάς
Άγιος Νικόλαος Μάνης
Κύθηρα
Κάτω Μερόπη  Ιωαννίνων
Ανάφη
 Μεσσήνη Ν. Μεσσηνίας (Το  Νησί)
Άρτα
Χρυσοβίτσα (Ξηρομέρου) Αιτωλοακαρνανίας
Χαλανδρίτσα Αχαϊας
 Λαύκος Πηλίου
 Μηλιές Πηλίου
 Μέθανα  Πελοποννήσου
Σπέτσες
Γύθειο
Καρπενήσι
Βελημάχι Αρκαδίας
Καστανίτσα Αρκαδίας
3,-/   Θεματολογία από τις περιηγήσεις-βόλτες στις ομορφιές της Ελλάδα  μας  :
Μέρος  3ο  Τρίτο  :
Άγιος Φλώρος Μεσσηνίας
Επικούρειος Απόλλωνας Φιγαλείας
Αρφαρά Μεσσηνίας
Άγιος Ευστράτιος (ΆΗ-Σ
Βέροια
Πάρος
Κάλυμνος
Κώς
Λέρος
Νάξος
Νίσυρος
Πάτμος
Ρόδος
Σαντορίνη
Σύμη
Σύρος
Τήλος
Άγιο Όρος -Αθωνική Πολιτεία
Αιγείρα Αχαϊας
Κοίλι Ευβοίας
Βλάστη Κοζάνης
 Καρδάμυλα Χίου
~
    Φωτογραφίες   από Άγιο Φλώρο  Αρφαρών  Ν. Μεσσηνίας







 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου