arfara messinias stamos1

Ο ήλιος φωτίζει τα σώματα τα , η δε σοφία τις ψυχές .Ο κόσμος είναι ένα ανάκτορο της σοφίας του Υψίστου . Ο Θεός άναψε κάθε μία ψυχή με το δικό του πυρ . Έτσι λάμπουν όλοι οι άνθρωποι με τη σοφία του σε αυτό το θέατρο , όπως ο Θεός τους έπλασε .-Μερικούς τους έκανε μεγάλα φώτα , σε άλλους μικρά.-(Κάρλος Λιναίος )

 Αρφαρά

Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο• η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

 Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι της  ενημέρωσης  Σάββατο  14  Νοεμβρίου  2015  :
~ Στις  παλιές  ρούγες των Αρφαρών - στις  γειτονιές ......στα παλιά



14 Νοεμβρίου
Αποστόλου Φιλίππου (1), εκ των IB`. Γρηγορίου αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, του Παλαμά (†1340). Νεομάρτυρος Κωνσταντίνου του Υδραίου (†1800).
(1)Ο Απόστολος Φίλιππος καταγόταν από τη Βηθσαΐδα της Γαλιλαίας, η οποία ήταν πατρίδα και των αποστόλων Ανδρέα και Πέτρου. Όταν ο Κύριος συνάντησε τον Φίλιππο τον κάλεσε κοντά Του, ο Φίλιππος δέχθηκε με πολύ χαρά και προέτρεψε και τον φίλο του Ναθαναήλ να ακολουθήσει τον Κύριο και αυτός. Έπειτα από την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, ο Φίλιππος κληρώθηκε να κηρύξει το λόγο του Ευαγγελίου στις χώρες της Ασίας. Έχοντας συντρόφους του στο ευαγγελικό του έργο τον απόστολο Βαρθολομαίο και την αδερφή του Μαριάμνη κήρυξε σε πάρα πολλές πόλεις, ερχόμενος καθημερινά αντιμέτωπος με κινδύνους και κακουχίες. Ο Απόστολος Φίλιππος βρήκε μαρτυρικό θάνατο στην Ιεράπολη της Φρυγίας. Στον τόπο εκείνο ο Φίλιππος και οι σύντροφοί του είχαν οδηγήσει στη Χριστιανική πίστη πλήθος κόσμου, γεγονός που εξόργισε τους ειδωλολάτρες, οι οποίοι και κρέμασαν στην πλατεία της πόλης τον Φίλιππο, τον Βαρθολομαίο και τη Μαριάμνη.
Σήμερα 14/11/2015 εορτάζουν:


Σύναξις των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων

Σύναξις των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριή....
 
Όσιοι Στέφανος Μιλιούτιν, Θεόκτιστος ο αδελφός του και Ελένη η μητέρα τους

Όσιοι Στέφανος Μιλιούτιν, Θεόκτιστος ο α....
 
Αγία Ευτροπία

Αγία Ευτροπία
 
Άγιοι Ζηνόβιος και Ζηνοβία τα αδέλφια

Άγιοι Ζηνόβιος και Ζηνοβία τα αδέλφια
 
 

Ανάμνηση της καταθέσεως της τίμιας κεφαλ....
 
Όσιος Αβράμιος και Μαρία η ανεψιά του

Όσιος Αβράμιος και Μαρία η ανεψιά του
 
Αγία Αναστασία η  Ρωμαία, η Οσιομάρτυς

Αγία Αναστασία η Ρωμαία, η Οσιομάρτυς
 
Άγιος Τιμόθεος ο Εσφιγμενίτης ο νέος Οσιομάρτυρας

Άγιος Τιμόθεος ο Εσφιγμενίτης ο νέος Οσι....
 
Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ανδρέα του Σμολένσκ

Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ανδρέ....
Όσιος Νέστωρ ο Χρονογράφος «ὃ ἐν τῷ Σπηλαίῳ»

Όσιος Νέστωρ ο Χρονογράφος «ὃ ἐν τῷ Σπηλαίῳ»

Άγιος Φίλιππος ο Απόστολος, Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης, ο Θαυματουργός, Άγιος Κωνσταντίνος ο Υδραίος Νεομάρτυρας
~  Απολυτίκιο Άγ. Αποστόλου Φιλίππου - 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  :
https://youtu.be/grC9f038nXs?list=PL4E0FCC4F7EB4AEDC .-

~Απολυτίκιο Άγ. Γουρία, Σαμωνά και Αβίβου - 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ :
https://youtu.be/A9aniJxofxw?list=PL4E0FCC4F7EB4AEDC .-


***  Κλειστός ο νότιος κλάδος της Βασιλέως Γεωργίου 

Την προσεχή Δευτέρα 16 Νοεμβρίου και από τις 7.00 το πρωί θα αρχίσει η εκτέλεση εργασιών στο τμήμα της Βασιλέως Γεωργίου, από Φαρών έως Αριστομένους, για την εγκατάσταση νέων φωτιστικών ιστών και σωμάτων, στο πλαίσιο του έργου «Συντήρηση – ασφαλτόστρωση δρόμων Καλαμάτας (τμήματα οδών Βασιλέως Γεωργίου, Ακρίτα, Αρτέμιδος)». Θα παραμείνει κλειστό το νότιο ρεύμα της Βασιλέως Γεωργίου στο τμήμα αυτό μέχρι περατώσεως των εργασιών, γι’ αυτό και θα απαγορεύεται εκεί η στάθμευση οχημάτων. Επίσης, οι οδηγοί, με ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας, παρακαλούνται να συμμορφώνονται με τη σήμανση και τις υποδείξεις του συνεργείου του εργολάβου, για την αποφυγή ατυχήματος. - 

*** «Κονταροχτυπήματα» στη Μεσσήνη με ανταλλαγή βαριών χαρακτηρισμών          
     
Δεν άφησαν να πάει «χαμένη» την ευκαιρία για μία ακόμη αντιπαράθεση ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γ. Τσώνης, και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στ. Αναστασόπουλος, όταν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Τετάρτης ο πρώτος απάντησε στις καταγγελίες δια του Τύπου που είχε διατυπώσει η μείζων μειοψηφία περί αναξιοκρατικής πρόσληψης προϊσταμένης της Νομικής Υπηρεσίας και αποδυνάμωσης της λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών.
Το πρωί της Τετάρτης είχε ακολουθήσει και άλλη μια δημοσίευση από τον κ. Αναστασόπουλο, για τη μη απάντηση της καταγγελίας του από τη Δημοτική Αρχή, με αποτέλεσμα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να είναι ο δήμαρχος Μεσσήνης εκείνος που ανέλαβε την πρωτοβουλία και «άνοιξε» τη συζήτηση του θέματος.
  Γ. Τσώνης: «Ψευδείς πληροφορίες»
Ο κ. Τσώνης ανέφερε πως θέλει να αποκατασταθεί η αλήθεια και έκανε λόγο για ψευδείς και παραπλανητικές ανακοινώσεις από τη μείζονα μειοψηφία. Ισχυρίστηκε πως η πρόσληψη της προεκλογικής δικηγόρου του συνδυασμού του ως προϊσταμένης της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου έγινε με απολύτως νόμιμο τρόπο και τη διαδικασία με την οποία γίνονται ανάλογες προσλήψεις σε όλη τη χώρα.
Ανέφερε πως η θέση προβλέπεται στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου και συμπλήρωσε ότι προτού γίνει η πρόσληψη η υφιστάμενη νομικός του Δήμου συμφώνησε με την επικείμενη πρόσληψη, καθώς υπήρχε φόρτος νομικών θεμάτων στο Δήμο.
Χρησιμοποιώντας στοιχεία, θέλησε να αποδείξει ότι το κόστος που προκαλείται από τη συγκεκριμένη πρόσληψη είναι κατά πολύ λιγότερο απ’ όταν ο Δήμος προσλάμβανε εξωτερικούς δικηγόρους. Έτσι, ανέφερε ότι το 2014 ο Δήμος Μεσσήνης διέθεσε 40.000 ευρώ για τους εξωτερικούς δικηγόρους, καθώς και ότι το 2013 η Δημοτική Αρχή Αναστασόπουλου είχε αναθέσει υποθέσεις κόστους 27.600 ευρώ σε εξωτερικούς δικηγόρους, αλλά και σε νομικό που ήταν ταυτόχρονα σύμβουλος της πλειοψηφίας.
Ο δήμαρχος Μεσσήνης απάντησε και στις αναφορές για τη γραμματέα του, λέγοντας πως δε μετατέθηκε, αλλά αποσπάστηκε από το Δήμο Καλαμάτας για συγκεκριμένο διάστημα. Περνώντας στην «αντεπίθεση», ανέφερε ότι για τη μετάθεσή της ενδιαφερόταν διακαώς ο τότε αντιδήμαρχος Γ. Αθανασόπουλος.
Αναφορικά, δε, με την αποδυνάμωση των Παιδικών Σταθμών, σημείωσε ότι η διευθύντρια ασκεί από το 2008 διοικητικά καθήκοντα και ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ανακοινωθούν προσλήψεις προσωπικού για τους Παιδικούς Σταθμούς.
Συνέχισε λέγοντας πως στο δεκάμηνο της δικής του Δημοτικής Αρχής έχει προβεί σε μία μετάταξη, μία απόσπαση και μία πρόσληψη, σε αντίθεση με τον κ. Αναστασόπουλο, ο οποίος είχε προβεί σε μετατάξεις εννέα υπαλλήλων στο Δήμο Μεσσήνης, το 2014, για προφανείς, όπως είπε, λόγους.
Αναρωτήθηκε, δε, για ποια προεκλογικά γραμμάτια μιλά ο κ. Αναστασόπουλος, όταν αυτός χρέωνε το Δήμο άδικα και καταχρηστικά. Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Δ.Σ. του ζήτησε να προχωρήσει στη συζήτηση των θεμάτων της συνεδρίασης, λέγοντας πως «απάντησα, δεν έχω διάθεση να φιλονικήσω».
  «Είσαι γελοίος», «είσαι Μαυρογιαλούρος»
Με αιχμηρό τρόπο ξεκίνησε η τοποθέτηση του κ. Αναστασόπουλου. Όπως είπε, ο δήμαρχος Μεσσήνης διαβεβαιώνει πως δε θα υπάρχει πρόβλημα με το Ταμείο του Δήμου, ταυτίζοντάς το με τις διαβεβαιώσεις του για τα έργα στην αγροτική οδοποιία, λέγοντας πως ούτε αυτά ισχύουν.
Σε δεύτερη φάση ανέφερε πως θα μιλήσει προφορικά και χωρίς να διαβάζει κείμενο που του έγραψε δικηγόρος, υπονοώντας πως ο δήμαρχος Μεσσήνης δεν μπορεί να μιλήσει αν διαβάζει γραπτό κείμενο.
«Είσαι γελοίος» ήταν η έντονη απάντηση του κ. Τσώνη σε αυτή την αναφορά, με αποτέλεσμα ανταπαντώντας ο Στ. Αναστασόπουλος να πει: «Έπρεπε να ντρέπεσαι, είσαι μόνιμα υβριστής και Μαυρογιαλούρος». Συνέχισε δε λέγοντας πως ό,τι έγινε ήταν για να εξυπηρετηθεί μια πελατειακή κατάσταση.
Ο κ. Αναστασόπουλος παραδέχθηκε πως, όντως, προβλέπονταν στον Οργανισμό Εσωτερικών Υπηρεσιών δύο θέσεις νομικών, μάχιμων, που δε θα προΐσταντο ο ένας του άλλου και με πολύ λιγότερα χρόνια υπηρεσίας ως δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγο από την υφιστάμενη νομικό.
Πρόσθεσε πως η μέχρι πρόσφατα μόνη νομική σύμβουλος του Δήμου είχε προκύψει μέσα από διαγωνιστική διαδικασία και κατέλαβε τη θέση ύστερα από προσφυγή και δικαίωσή της από το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς στη θέση είχε επιλεγεί άλλος νομικός, ο οποίος αποχώρησε. «Ήταν μια διαδικασία αξιοκρατική, που δεν τηρείται από τη σημερινή Δημοτική Αρχή, και αυτό που έγινε εδώ, δεν έχει ξαναγίνει σε άλλο Δήμο», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας πως αν ακολουθούνταν η διαγωνιστική διαδικασία, δε θα προσλαμβανόταν η συγκεκριμένη δικηγόρος.
Ο κ. Αναστασόπουλος συνέχισε αναφέροντας πως τροποποιήθηκε ο ΟΕΥ, χωρίς να υπάρχει σχετική έγκριση Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου, και δήλωσε πως θα προσφύγει για την ακύρωση της πρόσληψης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ενώ θα ενημερώσει το Συνήγορο του Πολίτη και το Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας.
Σε άλλο σημείο, εξέφρασε την άποψη ότι οι ενέργειες της Δημοτικής Αρχής με το που τελεσιδίκησε η διαδικασία της εκκρεμοδικίας, είναι ξεκάθαρα ρουσφετολογικές για την ικανοποίηση αιτημάτων και επικαλέστηκε πληροφορίες, κατά τις οποίες η νεοδιορεισθείσα προϊσταμένη δε θα μπορεί να παρίσταται στα Δικαστήρια.
Έθεσε ακόμη άλλα δύο θέματα, λέγοντας πως δημοτική αστυνόμος ήθελε να μεταταχθεί στο Δήμο Μεσσήνης, αλλά έτυχε να μην έχει ψηφίσει τον κ. Τσώνη, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να μην προχωρήσει τη μετάταξη και να «διαλύεται» μια οικογένεια, αν και ο δήμαρχος Μεσσήνης την πληροφορούσε πως ο ίδιος (Αναστασόπουλος) δεν την ήθελε.
Ακολούθησαν κι άλλες αντιπαραθέσεις, μικρότερης έντασης, ενώ απαντώντας ο δήμαρχος Μεσσήνης υπεραμύνθηκε των ενεργειών του, λέγοντας πως όλες έγιναν με νόμιμο τρόπο και πως η προϊσταμένη έχει τις ίδιες εργασίες όπως και η υφιστάμενη, παρίσταται στα Δικαστήρια, αλλά έχει περισσότερες ευθύνες.
Δήλωσε πως δεν υπάρχει πρόβλημα μεταξύ των δύο νομικών και η συνεργασία τους θα απογειώσει νομικά το Δήμο, ενώ έθεσε θέμα και για απόφαση του ΙΚΑ με την οποία καλείται ο Δήμος να πληρώσει πρόστιμο 35.000 ευρώ για άτομο που εργαζόταν ως μουσικός και ήταν ανασφάλιστος για μία διετία.
Ο κ. Αναστασόπουλος του απάντησε πως «βρήκε» αυτή την κατάσταση και προσπάθησε να τη διορθώσει.
Μετά, επανερχόμενος στο θέμα ο δήμαρχος Μεσσήνης, απαντώντας σε ερώτηση του Γ. Δαβίλλα, είπε πως υπάρχουν όλες οι εγκρίσεις, καθώς και ότι η νέα προϊσταμένη ήδη πληρώθηκε, κάτι που δε θα συνέβαινε αν υπήρχε κάποιο πρόβλημα.
Τέλος, ο κ. Τσώνης σημείωσε ότι, όποιος έχει αμφιβολίες, μπορεί να προσφύγει αρμοδίως.
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου 

***   Μακελειό στο Παρίσι, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 150 - Ζωντανή εικόνα         
      
Περισσότεροι από 120 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και τουλάχιστον 200 τραυματίστηκαν στις αλλεπάλληλες τρομοκρατικές επιθέσεις που αιματοκύλησαν το Παρίσι το βράδυ της Παρασκευής. Ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τις χαρακτήρισε ως πρωτοφανή επίθεση εναντίον της Γαλλίας και η κυβέρνησή του ανακοίνωσε δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στα σύνορα, ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων και κινητοποίηση του στρατού καθώς η χώρα τέθηκε σε κατάσταση  έκτακτης ανάγκης.
Δεν υπήρξε άμεση ανάληψη ευθύνης αλλά μέλη και υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους άρχισαν αμέσως μετά τις επιθέσεις να πανηγυρίζουν μαζικά στο Twitter.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τουλάχιστον 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο θέατρο Μπατακλάν, κατά την διάρκεια συναυλίας, όπου οι τρομοκράτες έπιασαν ομήρους και συνεπλάκησαν με την Αστυνομία. Δεκάδες άλλοι φαίνεται ότι έχασαν την ζωή τους σε άλλες, συντονισμένες επιθέσεις έξω από το γήπεδο Stade de France, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη φιλικός αγώνας μεταξύ των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου της Γερμανίας και της Γαλλίας, τον οποίο παρακολουθούσαν ο Ολάντ και ο γερμανός υπουργός εξωτερικών, καθώς επίσης σε άλλα τέσσερα σημεία του Παρισιού.
Ο συνολικός αριθμός των νεκρών δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί.
Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στην γαλλική τηλεόραση ότι στο θέατρο Μπατακλάν, χωρητικότητας 1.500 ατόμων, έγινε πραγματικό μακελειό, καθώς οι τρομοκράτες, οπλισμένοι με αυτόματα όπλα, πυροβολούσαν το πλήθος στα τυφλά.  Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, τα νοσοκομεία του Παρισιού έχουν κυριολεκτικά ξεχειλίσει από τραυματίες.
Μέχρι το πρωί του Σαββάτου δεν είχε ξεκαθαριστεί ο αριθμός των δραστών των επιθέσεων. Ο αρχηγός της Γαλλικής Αστυνομίας, Μισέλ Καντό, δήλωσε ότι όλοι οι δράστες των επιθέσεων πιστεύεται ότι είναι νεκροί. Σύμφωνα με το γραφείο του Εισαγγελέα του Παρισιού, τουλάχιστον οκτώ από τους δράστες είναι σίγουρα νεκροί.
Η επίθεση κοντά στο γήπεδο Stade de France φαίνεται ότι ήταν έκρηξη καμικάζι αυτοκτονίας και έγινε την ώρα του φιλικού αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων της Γαλλίας και της Γερμανίας. Ο κ. Ολάντ, ο οποίος παρακαλουθούσε τον αγώνα μαζί με τον Γερμανό υπουργό εξωτερικών, απομακρύνθηκε αμέσως από τις δυνάμεις ασφαλείας και συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό Συμβούλιο, ανακοινώνοντας ότι η Γαλλία έθεσε σε εφαρμογή αυστηρότατους περιορισμούς στα σύνορά της.
“Ενώ σας μιλώ, τρομοκρατικές επιθέσεις πρωτοφανούς κλίμακας λαμβάνουν χώρα στην περιοχή του Παρισιού”, δήλωσε ο κ. Ολάντ σε τηλεοπτικό διάγγελμά του. “Υπάρχουν πολλές δεκάδες νεκροί, πολύ περισσότεροι τραυματίες. Είναι φρικτό…” Ο κ. Ολάντ πρόσθεσε ότι κατ’ εντολήν του η κυβέρνηση “κινητοποίησε όλες τις δυνάμεις που μπορεί να συγκεντρώσει για να εξουδετερώσει τις απειλές και να ασφαλίσει όλες τις περιοχές…”
Χειροβομβίδες και καμικάζι αυτοκτονίας στο Μπατακλάν
Η βασική επίθεση έγινε στο θέατρο Μπατακλάν, έναν δημοφιλή συναυλιακό χώρο, κατά την διάρκεια ροκ συναυλίας – ανάμεσα στα συγκροτήματα ήταν και οι αμερικανοί Eagles of Death Metal.
Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, τουλάχιστον 100 θεατές κρατήθηκαν ως όμηροι, πολλοί από τους οποίους αργότερα σκοτώθηκαν. Ορισμένοι από τους αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι υπήρχαν χειροβομβίδες σε διάφορα σημεία του θεάτρου κι ότι κάποιοι από τους τρομοκράτες φορούσαν γιλέκα με εκρηκτικά.
Η Αστυνομία διέταξε τους περαστικούς στην περιοχή να φύγουν από τους δρόμους και κυβερνητικοί αξιωματούχοι έκαναν έκκληση στους κατοίκους της πόλης να μείνουν στα σπίτια τους.
Σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, εκτός από τις εκρήξεις ακούστηκαν και πολλοί πυροβολισμοί από Καλάσνικοφ, ενώ οι σειρήνες των περιπολικών και των ασθενοφόρων ακούγονταν όλη τη νύχτα στο Παρίσι.
Ομπάμα: Πλήγμα κατά της ανθρωπότητας
Οι προφανώς συντονισμένες ενόπλων και οι εκρήξεις βομβών καταγράφηκαν ενώ η χώρα, ιδρυτικό μέλος της συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ η οποία μάχεται εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο έδαφος της Συρίας και του Ιράκ, βρισκόταν σε κατάσταση συναγερμού για το ενδεχόμενο τρομοκρατικών ενεργειών. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν επίσης αυξημένα διότι εντός του μήνα θα διεξαχθεί η παγκόσμια σύνοδος για το κλίμα στο Παρίσι.  Νεκροί είναι σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία οι δύο από τους δράστες της επίθεσης στο θέατρο Μπατακλάν ενώ οι όμηροι άρχισαν να αποχωρούν σταδιακά.
Για μια «εξωφρενική προσπάθεια να τρομοκρατηθούν αθώοι πολίτες» έκανε λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αναφερόμενος στις επιθέσεις. Ο Ομπάμα δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα σταθεί στο πλευρό της Γαλλίας στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, δεσμευόμενος ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να «προσαχθούν αυτοί οι τρομοκράτες ενώπιον της δικαιοσύνης».
«Οι επιθέσεις στο Παρίσι αποτελούν πλήγμα εναντίον «όλης της ανθρωπότητας και των οικουμενικών μας αξιών», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο ίδιος σημείωσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να διατυπωθεί οποιαδήποτε εικασία για το ποιος διέπραξε τις επιθέσεις στην πρωτεύουσα της Γαλλίας.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανέφερε ότι είναι συγκλονισμένος από τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στο Παρίσι και δεσμεύθηκε να προσφέρει βοήθεια στη γειτονική χώρα.
«Συγκλονισμένος» από τις επιθέσεις δήλωσε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εκφράζοντας την «αλληλεγγύη» του στη Γαλλία, επίσης μέσω Twitter.
Συλλυπητήρια Τσίπρα στις οικογένειες των θυμάτων
"Βαθιά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Εκφράζω τη στήριξη μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές στον Γαλλικό λαό", είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον κ. Ολάντ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του για τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, και τον παρακάλεσε να διαβιβάσει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.
Βαθιά συγκλονισμένη η Μέρκελ
«Βαθιά συγκλονισμένη από τις ειδήσεις και τις εικόνες που φθάνουν από το Παρίσι», δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τόνισε ότι η σκέψη της είναι αυτές τις ώρες «με τα θύματα των, προφανώς τρομοκρατικών, επιθέσεων», με τους συγγενείς, καθώς και με όλους τους ανθρώπους στο Παρίσι. «Η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με την γαλλική κυβέρνηση και της έχει μεταφέρει την συμπάθεια και την αλληλεγγύη των ανθρώπων στην Γερμανία», τόνισε η κυρία Μέρκελ σε ανακοίνωσή της.
 Βίντεο  : EN DIRECT : l'info internationale en continu par FRANCE 24 , https://youtu.be/qKEk1YCOz8Q  .-

***  Εικόνα χάους στο Παρίσι: Σειρά συντονισμένων επιθέσεων με τουλάχιστον 18 νεκρούς (φωτογραφίες και βίντεο)

 
Σειρά επιθέσεων σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Παρίσι με πολλούς νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 60 ομήρους στο θέατρο Bataclan. Έκρηξη σημειώθηκε έξω από το Stade de France, όπου βρίσκονταν σε εξέλιξη φιλικός αγώνας Γαλλίας - Γερμανίας, παρουσία του Φρανσουά Ολάντ. Παράλληλα, τρία επεισόδια με πυροβολισμούς αναφέρθηκαν μεταξύ 10ου και 11ου διαμερίσματος. Ο αρχικός απολογισμός, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, είναι 18 νεκροί. Γαλικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για «δεκάδες τραυματίες». Σε μία από τις επιθέσεις, ένοπλος άνοιξε πυρ σε εστιατόριο. Δημοσιογράφος του BBC κάνει λόγο για 10 ανθρώπους στο έδαφος. Συγκεκριμένα, οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν στις οδούς Fontaine au Roi, Charonne και στη λεωφόρο Voltaire κοντά στο θέατρο Bataclan. Σύμφωνα με την αστυνομία, που ακόμα βρίσκεται σε σύγχυση, όπως σημειώνει η Figaro, υπάρχουν τρία περιστατικά πυροβολισμών με «πολλά θύματα» σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν σπεύσει στα σημεία των επιθέσεων. Στην βομβιστική επίθεση έξω από το Stade de France το Associated Press κάνει λόγο για δύο εκρήξεις. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ φυγαδεύτηκε από τα στάδιο και σπεύδει στο υπουργείο Εσωτερικών για τη διαχείριση της κρίσης. -  Βίντεο : Attentats terrroristes à #Paris : 2 corps allongés. De nombreux blessés. ,  https://youtu.be/u_EQ4K_2CXs  .-
tovima.gr
Βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης στο Stade de France Ένα σοκαριστικό βίντεο από την στιγμή των εκρήξεων στο Stade de France στο Παρίσι κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Το περιστατικό συνέβη την ώρα του φιλικού αγώνα Γαλλία - Γερμανία και η έκρηξη ακούγεται καθαρά. Λίγες στιγμές αργότερα και αφού έχουν αποχωρήσει οι ομάδες από τον αγωνιστικό χώρο. Μετά το τέλος του αγώνα, μεγάλη μάζα του κόσμου δεν κατευθύνθηκε στις εξόδους, αλλά κατέκλυσε τον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου. Ο Όλιβερ Μπίρχοφ, τεχνικός διευθυντής των εθνικής Γερμανίας, αναφέρθηκε στις εκρήξεις στον περιβάλλοντα χώρο του σταδίου λέγοντας πως «μπορούσες να τις ακούσεις, ήταν κάτι περισσότερο από κροτίδες». - 

***  Τουρκική ακταιωρός «συνοδεύει» πρόσφυγες στα ελληνικά χωρικά ύδατα (βίντεο ντοκουμέντο)         
      
Ακολουθούν δραματικές σκηνές διάσωσης στις ακτές των ακριτικών νησιών - Μουζάλας: «Δεν μας ενοχλεί μια ευρωπαϊκή ακτοφυλακή με Έλληνα κυβερνήτη»
Η Τουρκία είναι το «κλειδί» για την ανάσχεση των ανεξέλεγκτων προσφυγικών ροών και η ελληνική κυβέρνηση επιχείρησε, μέσα από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στη Μάλτα, να στείλει επ' αυτού ένα τριπλό μήνυμα προς την ΕΕ.
Πρώτον, ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει αποθήκη προσφύγων, δεύτερον, ότι η συνεννόηση με τη γείτονα χώρα δεν θα πραγματοποιείται απουσία μας και τρίτον, ότι οι περιπολίες θα είναι συντονισμένες, όχι κοινές.
Στη δημοσιότητα βίντεο με την τραγική κατάσταση στα τουρκικά παράλια
Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, «η λύση είναι η Τουρκία», ενώ γνωστοποίησε ότι υπάρχει βίντεο, που θα δοθεί στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο αποτυπώνει τι γίνεται στα σύνορα της Τουρκίας και πώς «οργιάζουν» οι διακινητές.
Πράγματι, το ΥΠΕΣ έδωσε στη δημοσιότητα ένα εντυπωσιακό και αποκαλυπτικό βίντεο, που δείχνει τι ακριβώς γίνεται στα σύνορα με την Τουρκία και την τραγική κατάσταση με τους παράνομους διακινήτες.
Το βίντεο, στο οποίο μία τουρκική ακταιωρός εμφανίζεται να συνοδεύει πρόσφυγες στα ελληνικά χωρικά ύδατα, δημιουργήθηκε με βάση χάρτες της Frontex, αρχειακό υλικό του Λιμενικού Σώματος, αλλά και φωτογραφίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
Ένα δεύτερο βίντεο που ετοιμάζεται και θα σταλεί σε όλους τους ευρωβουλευτές, θα συνοδεύει τη θέση της Ελλάδας ότι η τραγωδία μπορεί σταματήσει στις ακτές της Τουρκίας.
Το βίντεο παρουσιάστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Μουζάλα, στο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, στις 9 Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες. 
 Βίντεο  : Επιχείρηση διάσωσης προσφύγων στο Αιγαίο  , https://youtu.be/7P-iNCpKJq0 .-

***  Επίσκεψη ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας στη Βουλή

Εκπαιδευτική επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων πραγματοποίησαν οι Β΄ και Γ΄ τάξεις του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου Κυπαρισσίας, όπου ξεναγήθηκαν τόσο στην αίθουσα «Ελευθερίου Βενιζέλου», όπου λειτουργεί μια σημαντική έκθεση για την ελληνική Ιστορία, όσο και στην αίθουσα της Ολομέλειας. Στο περιστύλιο της Βουλής, δε, τους υποδέχθηκε ο Μεσσήνιος υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος. Ο υπουργός άκουσε τις απόψεις των εκπαιδευτικών για στήριξη της τεχνικής εκπαίδευσης, ενώ εκπρόσωπος των μαθητών τού ζήτησε να μην εγκαταλείψει τη νέα γενιά. 


***  Αύξηση νεκρών και βαριά τραυματισμένων στη Μεσσηνία         
     
Στη χώρα μας, όπου το πρόβλημα των τροχαίων συγκρούσεων με αναρίθμητα θύματα παραμένει οξύτατο, ο Σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα, που αποτελείται βασικά από μέλη οικογενειών με απώλεια από τροχαίο, εδώ και μερικά χρόνια διοργανώνει εκδηλώσεις σε διάφορες πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Κατερίνη, Γιάννενα), προκειμένου να τιμήσει τα θύματα και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες.
Την προσεχή Κυριακή στην Καλαμάτα, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην Κεντρική Πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου, στην προβολή της οδού Αντωνοπούλου, δίπλα στην Εθνική Τράπεζα.
Μέλη οικογενειών που έχουν χάσει σε τροχαία δυστυχήματα δικούς τους ανθρώπους, θα σχηματίσουν, στις 13.00, με κόκκινα κεριά μια πεταλούδα, σύμβολο του Συλλόγου SOS Τροχαία Εγκλήματα, που διοργανώνει την εκδήλωση. Σκοπός των διοργανωτών είναι να ευαισθητοποιήσουν το κοινό για την πρόληψη των τροχαίων δυστυχημάτων, στα οποία βρίσκουν το θάνατο χιλιάδες Έλληνες κάθε χρόνο.
Χθες το απόγευμα, μέλη του Συλλόγου, παρουσία και του Μανώλη Μάκαρη, με την ιδιότητα του προέδρου των Ειδικευμένων Γιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας, έδωσαν συνέντευξη Τύπου, ώστε να υπάρξει  ευρεία ενημέρωση για το πρόβλημα που έχει πλήξει εκατοντάδες οικογένειες και στη Μεσσηνία.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Μάκαρης συγκλονίζουν. Συγκρίνοντας το πρώτο 8μηνο μεταξύ των ετών 2014 και 2015 φαίνεται να υπάρχει μια αύξηση ύψους 24% στον αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων (66 έναντι 82 το 2015). Από αυτά, το 2014 είχαμε 5 νεκρούς ανθρώπους, ενώ το 2015, 19 (!), ποσοστό που μεταφράζεται σε μια αύξηση 280%(!).
Και οι αριθμοί παραμένουν αμείλικτοι. Το 2014 είχαμε 9 βαριά τραυματίες, το 2015: 18, αύξηση 100%, οι ελαφρά τραυματίες ήταν πέρυσι 72 και φέτος 95, αύξηση 32%.
Τα στοιχεία προκαλούν τρόμο και σειρά συμπερασμάτων στον τομέα της προληπτικής πολιτικής. Γνωρίζουμε ότι η ταχύτητα και το αλκοόλ είναι στην κορυφή των αιτιών, αλλά μέγιστο θέμα είναι και τι κάνουν οι φορείς που είναι αρμόδιοι, ώστε να υπάρξει ύφεση του προβλήματος (κεντρική εξουσία, αστυνομία, αυτοδιοίκηση).
Όπως υποστηρίζει ο Σύλλογος, θα μιλήσουμε κάποτε για το ποιοι και γιατί αποφάσισαν να σκοτώσουν το σιδηρόδρομο στην Ελλάδα; Για το πώς κατορθώθηκε σ’ ολόκληρη τη χώρα μόνο μια πόλη να έχει μέσα σταθερής τροχιάς: Για το ποιοι (το γιατί είναι προφανές και το έχει επισημάνει ακόμα και το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο) κατόρθωσαν να εμπλακούμε στην αέναη κατασκευή κλειστών αυτοκινητόδρομων;
Για το πώς θεωρείται φυσιολογικό να έχουμε το μεγαλύτερο αριθμό βαρέων οχημάτων, αναλογικά με τον πληθυσμό, στην Ευρώπη; Για την ανυπαρξία πεζοδρομίων, πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων;
Σε όλα τα παραπάνω (και πλήθος άλλων) πολιτικές αποφάσεις μάς οδήγησαν. Υπάρχει κάποιο πολιτικό σχέδιο μιας διαφορετικής πορείας για όλα αυτά ή κάποιοι τεχνοκράτες θα αποφασίσουν «για το καλύτερο»; Το καλύτερο για ποιους;
Το κράτος μοιράζει υποσχέσεις για μείωση προστίμων των παραβατών του ΚΟΚ, αλλά μοιράζει και πινακίδες σε διάφορες γιορτές. Για να μπορέσουν και οι παραβάτες ν’ ανάψουν ένα κεράκι στην Παναγία. Γιατί φαίνεται ότι οι υπεύθυνοι έχουν πειστεί πως γι’ αυτό που συμβαίνει στους δρόμους μόνο η Μεγαλόχαρη μπορεί να δώσει τη λύση.
  Όραμα Μηδέν
Πρόσφατα στην Ολλανδία η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως οι νέοι οδηγοί (όσοι έχουν άδεια οδήγησης μέχρι πέντε χρόνια), αν δεχτούν κλήση για υπερβολική ταχύτητα ή οδηγούν ανεύθυνα, έπειτα από μόλις δύο βαθμούς ποινής θα τους απαγορεύεται η οδήγηση και θα περνούν ξανά εξετάσεις, αφού εκπαιδευτούν από την αρχή.
Μια πολιτική με άξονα τις ανάγκες του ανθρώπου και όχι του αυτοκινήτου, που στοχεύει στον εκμηδενισμό των τροχαίων συγκρούσεων και των θυμάτων τους, είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ.
Με βάση τον επίσημο απολογισμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ασφάλεια στις Μεταφορές, το 2010 το να κυκλοφορείς στο ελληνικό οδικό δίκτυο σήμαινε διπλάσια πιθανότητα θανάτου από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, πάνω από τετραπλάσια από τη Σουηδία και τριπλάσια από την Ολλανδία.
Για ποιο λόγο η χώρα μας, που κατέχει διαχρονικά την πρώτη θέση σε αριθμό θυμάτων από τροχαίες συγκρούσεις στην Ευρώπη, δεν υιοθετεί μια τέτοια πολιτική; Ας απαντήσει ο καθένας και πρώτα απ' όλα αυτοί που άσκησαν και ασκούν εξουσία.
Ας διευκρινίσουμε πως η κρίση δεν είναι ο λόγος γι’ αυτό. Και πως η οδική ασφάλεια δεν είναι sport για πλουσίους.
Χώρες όπως η Σλοβενία το αποδεικνύουν πολύ απλά, σεβόμενες τον άνθρωπο, τον πεζό, τον ποδηλάτη, το παιδί, τον ηλικιωμένο, τον ανάπηρο. Ενώ μια σειρά εφαρμογές που προωθούν την ενεργητική ασφάλεια είναι διαθέσιμες και φτηνές στην εφαρμογή τους, από τους κόφτες ταχύτητας μέχρι την αυτόματη προσαρμογή των ταχυτήτων των οχημάτων με βάση τα καθορισμένα σε κάθε περιοχή όρια και τους ανιχνευτές αλκοόλ, που δεν επιτρέπουν την κίνηση του οχήματος.
Η ταχύτητα σκοτώνει... όμως για ποια ταχύτητα μιλάμε; Όταν για παραβίαση ορίου ταχύτητας έως 20 km/h ο ΚΟΚ προβλέπει ποινή 40 ευρώ με 50% έκπτωση αν πληρωθεί έγκαιρα, και αυτή η μικρή παραβίαση του ορίου σημαίνει οκταπλασιασμό της πιθανότητας πρόκλησης θανατηφόρου τροχαίου, μάλλον δε μιλάμε την ίδια γλώσσα.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***   «Φόβος» του Τσβάιχ: Πρώτη πανελλαδική παρουσίαση στις 27 Νοεμβρίου στην Καλαμάτα         
      
Η Καλαμάτα, διεκδικώντας δυναμικά την υποψηφιότητά της για Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021, έχει ξεκινήσει μια σειρά σημαντικών δράσεων στο χώρο του πολιτισμού.
Το πρώτο ΔΗΠΕΘΕ που λειτούργησε στην Ελλάδα αναθέτει σε μια καινοτόμο σκηνοθέτιδα, την Έλενα Πέγκα, την κεντρική του παραγωγή. Συγγραφέας και σκηνοθέτις με σημαντική πορεία στο χώρο του πρωτοποριακού θεάτρου, διασκευάζει και σκηνοθετεί τη θαυμάσια νουβέλα του μεγάλου Αυστριακού συγγραφέα Στέφαν Τσβάιχ, Φόβος, με μια ομάδα ταλαντούχων ηθοποιών της νεότερης γενιάς, τους Διαμαντή Καραναστάση, Κατερίνα Μισιχρόνη, Κατερίνα Μαούτσου και Παναγιώτη Σούλη.
Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στις 27 Νοεμβρίου στην Καλαμάτα και θα ταξιδέψει στην Θεσσαλονίκη για να καταλήξει στην Αθήνα τέλος Ιανουαρίου.
Ο Φόβος, ένα κλασικό κείμενο γραμμένο την ίδια εποχή των σπουδαίων ψυχαναλυτικών κειμένων του Φρόυντ, ανοίγει την πόρτα στο θεατή, σε μια κατάσταση αμείωτης δραματικής έντασης, όπου ο φόβος αλλάζει μορφές, αλλά παραμένει μπροστά του σε όλο το φάσμα των συναισθημάτων που τον συνοδεύουν. Ο έρωτας, ο γάμος, η πίστη, η ζήλεια, η ίντριγκα, η απόρριψη, η αγωνία στροβιλίζονται στη σκηνή ανάμεσα στο γοητευτικό κουαρτέτο των εξαιρετικά χτισμένων χαρακτήρων του Τσβάιχ. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας και του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου.
  Σημείωμα της σκηνοθέτιδος
Στο έργο «Φόβος» του Τσβάιχ με ενδιαφέρουν τα κλασικά ερωτήματα που θέτει. Μια ιστορία συζυγικής απιστίας οδηγεί την ηρωίδα σε απόγνωση, προκειμένου να μην ομολογήσει το ερωτικό της πάθος για έναν άλλον άντρα.  Γιατί ο σύζυγός της καταφεύγει στον εκφοβισμό ως μέσο υποταγής; Γιατί εκείνη φοβάται την τιμωρία της κοινωνίας; Ποιες κοινωνίες εκθρέφουν το φόβο; Πρόκειται για το φόβο του σώματος; Το έργο γράφτηκε στη Βιέννη του 1913, σε μια κοινωνία που καλλιεργούσε την άρνηση των ενστίκτων. Σήμερα, εκατό χρόνια μετά, είμαστε λιγότερο συντηρητικοί; Τι ρόλο παίζει η κοινωνία στην επιλογή μας να είμαστε ή να μην είμαστε με έναν άνθρωπο και πώς; Τι κάνουμε με τις απαγορευμένες ερωτικές μας επιθυμίες;

*** Η Μεσσηνία… στηρίζει Γεωργιάδη και Τζιτζικώστα         
     
Κι ενώ αναμένεται σήμερα στην Καλαμάτα ο ένας εκ των υποψήφιων προέδρων της Ν.Δ., Απόστολος Τζιτζικώστας, δε θα υπάρξει, όπως όλα δείχνουν, κομματική συνδιάσκεψη της Ν.Δ. για να αναπτυχθεί διάλογος μεταξύ των υποψήφιων προέδρων, πριν από την εκλογή της 22 Νοεμβρίου.
Μετά την επιστολή του ενός εκ των υποψηφίων, Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος ζητούσε τη διοργάνωση τουλάχιστον μίας συνδιάσκεψης, το θέμα συζητήθηκε στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή και ακολούθως ο γραμματέας του κόμματος, Ανδρέας Παπαμιμίκος, επικοινώνησε με τους υποψηφίους για την ηγεσία.
Όπως ανέφερε ο κ. Παπαμιμίκος στο ΑΠΕ, «δε διαπίστωσε συμφωνία όλων των υποψηφίων στην πρόταση για συνδιάσκεψη» και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να ξεκινήσει την διαδικασία. Σημειώνεται ότι με βάση το καταστατικό του κόμματος, από τη στιγμή που δεν υπήρξε συμφωνία των υποψηφίων, ο μόνος που έχει την αρμοδιότητα, εφόσον το επιθυμεί, να συγκαλέσει συνδιάσκεψη, είναι ο πρόεδρος του κόμματος.
  Υποψήφιος με προβάδισμα
Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, όπως και το 2009, υπάρχει υποψήφιος που έχει το σαφές προβάδισμα στην υποστήριξη των κομματικών στελεχών και των βουλευτών. Όπως ήταν το 2009 η Ντόρα Μπακογιάννη που είχε την πλειοψηφία των βουλευτών και των στελεχών μαζί της, στην παρούσα εκλογική αναμέτρηση τη μερίδα του λέοντος έχει ο νυν πρόεδρος και ταυτόχρονα υποψήφιος αρχηγός, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Αυτό υποστηρίζει σε χθεσινό ρεπορτάζ η ιστοσελίδα της εφημερίδας ΒΗΜΑ.
Το στρατόπεδο των «καραμανλικών» έχει ταχθεί σχεδόν στο σύνολό του με τον κ. Μεϊμαράκη, που έχει και τις «πολιτικές ευλογίες» του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος μπορεί να μην εμπλέκεται στην προεκλογική διαδικασία, αλλά θεωρεί ότι ο νυν πρόεδρος μπορεί να διατηρήσει ενωμένη τη Ν.Δ. την επόμενη των εκλογών.
Αποστασιοποιημένος εμφανίζεται, όπως τονίζουν στενοί του συνεργάτες, και ο έτερος πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, πολιτικοί φίλοι του οποίου στηρίζουν πιο πολύ τον Άδωνι Γεωργιάδη και λιγότερο τον Απόστολο Τζιτζικώστα.
Αντίθετα, χωρίς την υποστήριξη κάποιου κεντρικού στελέχους με μεγάλη ιστορική διαδρομή στη Ν.Δ., πλην του πατέρα του, του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που τον στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις, κινείται ο έτερος υποψήφιος, Κυριάκος Μητσοτάκης.
  Τι ψηφίζει
η Περιφέρεια Πελοποννήσου
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το πώς κινούνται και τοποθετούνται οι βουλευτές, πολιτευτές και στελέχη στην Περιφέρεια, όπου έχει μεταφερθεί και η μάχη των υποψηφίων τις τελευταίες ημέρες.
Στην περιοχή της Πελοποννήσου, που ελέγχει, όσο κανείς, ο κ. Σαμαράς, ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης τάσσεται υπέρ του κ. Τζιτζικώστα, ενώ δυνάμεις καταγράφει ειδικά στη Μεσσηνία, στη Λακωνία και στην Αργολίδα ο κ. Γεωργιάδης.
  Κόρινθος: Ο Χρήστος Δήμας δεν εκδηλώνεται, αν και λέγεται πως κλίνει προς τον κ. Τζιτζικώστα, όπως και ο πρώην βουλευτής Κώστας Κόλλιας, αλλά και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ, Χρήστος Δημητρόπουλος. Υπέρ του κ. Μεϊμαράκη τάσσεται ο αντιπεριφερειάρχης Πελοπίδας Καλλίρης, που τυγχάνει και πολιτικός φίλος του νυν προέδρου, αλλά και ο πρώην υπουργός Νίκος Ταγαράς.
  Αρκαδία: Υπέρ του κ. Τζιτζικώστα τάσσεται ο βουλευτής Κώστας Βλάσσης, ενώ από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του κ. Μεϊμαράκη τάχθηκε ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος.
  Μεσσηνία: Στο «προπύργιο» του κ. Σαμαρά, όπου εκλέγεται από το 1977, οι υποστηρικτές του είναι μοιρασμένοι μεταξύ των κ.κ. Γεωργιάδη και Τζιτζικώστα. Ο πρώην υφυπουργός Γιάννης Λαμπρόπουλος είναι υπέρ του κ. Μεϊμαράκη, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας ψηφίζει τον κ. Μητσοτάκη, ενώ στο πλευρό του κ. Τζιτζικώστα τάσσονται ο πολιτευτής Μίλτος Χρυσομάλλης (σ.σ. είναι και κουμπάρος του) και ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Σαμπατζιώτης. Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ,  Περικλής Μαντάς, συντάχθηκε με τον κ. Γεωργιάδη.
  Αργολίδα: Υπέρ του κ. Μεϊμαράκη είναι ο βουλευτής Γιάννης Ανδριανός, τον κ. Τζιτζικώστα στηρίζουν ο πρώην νομάρχης Δημήτρης Σαραβάκος, ο δήμαρχος Άργους Δημήτρης Καμπόσος, ενώ πολλούς υποστηρικτές έχει και ο κ. Γεωργιάδης, στην ομιλία του οποίου παρέστη προ ημερών η πεθερά του κ. Σαμαρά.
  Λακωνία: Στο πλευρό του κ. Μεϊμαράκη είναι ο βουλευτής Θανάσης Δαβάκης, όπως και η πρώην βουλευτής Φεβρωνία Πατριανάκου, ενώ υπέρ του κ. Τζιτικώστα τάσσεται ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ, Κυριάκος Διαμαντάκος.   Α.Π.

***

***  Αθλητική  ενημέρωση  :
Ντεμπούτο Σκίμπε με ήττα της Εθνικής στο Λουξεμβούργο
*** ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ -ΕΛΛΑΔΑ  1-0 , (0-0) .-^   (Φιλικό) { 91΄ ο Γιοακιμ }
Κίτρινες: Σάμαρης
 ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ: Ζουμπέρ, Σανό, Φίλιπς (67΄ Παγιάλ), Γκέρσον (76΄ Τιλ), Μάρτινς (63΄ Ντα Μότα), Μπενσί (90΄+2 Σνελ), Γιοακίμ, Μαλζέ, Ντελγκάντο, Μουτς (84΄ Χολτέρ), Γιανς
 ΕΛΛΑΔΑ: Καπίνο, Βύντρα, Σιόβας (78΄ Μόρας), Παπαδόπουλος, Τζαβέλλας, Ταχτσίδης, Σάμαρης, Πέλκας (46΄ Τζιόλης), Χολέμπας (69΄ Αραβίδης), Καρέλης, Μήτρογλου

Μεγάλο διπλό του Ολυμπιακού στην Τουρκία στην παράταση
*** ΕΦΕΣ ΠΙΛΣΕΝ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  76-76 (κ.α), 87-91 (π.). -^
Τα δεκάλεπτα: 13-30, 30-36, 54-54, 76-76 (κ.α), 87-91 (π.).
Εφές: Τάιους 2, Μπαλμπάι, Μπράουν 9, Οσμάν 2, Μπατούκ 3, Σάριτς 11, Κορκμλαζ 2, Γκρέιντζερ 26, Ερτέλ 12, Ντιμπλερ 9, Ντάνστον 7, Ντουβερίεγλου 4.
Ολυμπιακός: Γιανγ 2, Χάντερ 15, Παπαπέτρου 11, Σπανούλης 6, Στρόμπερι 9, Πρίντεζης 17, Αγραβάνης 5, Μάντζαρης, Χάκετ 11, Λοτζέσκι 11, Αθηναίου 4.

Livescore: ΠΑΟ - Ζαλγκίρις (44-25 20'), μονόδρομος η νίκη
*** ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)-Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία)   91-56 , (44-25).-^
Τα  δεκάλεπτα  : 27-13 , (44-25) , 70-41 , 91-56 .-
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ρόκα (Πορτογαλία), Μπούλτο (Ισπανία), Μπολτάουζερ (Σλοβενία)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς): Πάβλοβιτς 6 (2), Χαραλαμπόπουλος 2, Γιάνκοβιτς 12 (2), Ραντούλιτσα 18, Φελντέιν 15 (5), Διαμαντίδης 6 (1), Γκιστ 8, Καλάθης 11 (1), Λούντζης 2, Κούζμιτς 11.
ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ (Γκιντάρας Κραπίκας): Βένε 6, Λεκαβίτσιους 5 (1), Πότσιους, Καλνιέτις, Σεϊμπούτις, Μότουμ 10 (1), Γιανκούνας 4, Βουγιούκας 15, Βέγκβαγκαρς 1, Χάνλαν 7 (1), Ουλανόβας 4 (1).
***

~   Υγεία ...και ..Γυναίκα ...Καρκίνος Μαστού ..οσα πρέπει να ξέρουμε 22/12/2010 .
Υγεία για όλους Μάρτιος 5/3/2011
ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ μας 04 Νοεμβρίου 2015
  • ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας 11 Σεπτεμβρίου 2015
  • ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ μας Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015
  • Υγεία γιά όλους μας -Θέματα Υγείας Τετάρτη 10 Απριλίου 2013
  • ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Κυριακή 07 Ιουνίου 2015
  • ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015
  • ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015
  • ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 22 Μαϊου 2015
  • ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 29 Μαϊου 2015
  • ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Πέμπτη 04 Μαϊου 2015
  • ΎΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Πέμπτη 09 Ιουλίου 2015
  • ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Πέμπτη 14 Μαϊου 2015
  • ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015
  • ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015
  • ΎΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Σάββατο 18 Ιουλίου 2015
  • ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Σάββατο 20 Ιουνίου 2015
  • ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Τετάρτη 05 Αυγούστου 2015
  • ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015
  • ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015
  • ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Τετάρτη 27 Μαϊου 2015
  • ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Τρίτη 09 Ιουνίου 2015
  • ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Τρίτη 26 Μαϊου 2015
  • ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ Παρασκευή 15 Μαϊου 2015
  • Υγεία για όλους Φεβρουάριος
  • ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2015  :                 
     ~ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  21 Οκτωβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/21-2015.html .-                                                                                                                                                                                                                                
    ~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  23  Οκτωβρίου  2015 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/23-2015.html .-       
    ~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  26 Οκτωβρίου  2015  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/26-2015.html .-                      
    ~  Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  27  Οκτωβρίου  2015 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-27-2015.html .-    
    ~ ΕΛΛΑΔΑ  ΠΑΝΤΟΥ  Όμορφες διαδρομές στις Ελληνικές ομορφιές Οκτώβρης  2015  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/10/2015.html .-
    ~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  30  Οκτωβρίου  2015 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/10/30-2015.html .- 
    ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2015             
    ~Αθλητικό Σαββατοκύριακο  31/10  και 1, 2 Νοεμβρίου 2015  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/20
    15/10/3110-1-2-2015.html .-
    ~  Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA   NEWS   στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή  01  Νοεμβρίου  2015 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-01-2015.html .- 
    ~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  02  Νοεμβρίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr /  .-  
      ~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  Τρίτη  03  Νοεμβρίου  2015  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-03-2015.html .- 
     ~ Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS  Τετάρτη  04  Νοεμβρίου  2015 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-04-2015.html .-     
    ~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   04  Νοεμβρίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/04-2015.html .-  
    ~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Πέμπτη  05  Νοεμβρίου  2015  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-05-2015.html .-  
    ~Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS   στο αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή  06  Νοεμβρίου  2015  : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-06-2015.html .-    
    ~ Αρχαία  Ελλάδα -Έρευνα  και  Επιστήμη Παρασκευή 06Νοεμβρίου  2015  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/11/06-2015.html .- 
    ~Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  07  Νοεμβρίου  2015  :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-07-2015.html .- 
    ~Αθλητικό  Σαββατοκύριακο   07  και  08  Νοεμβρίου  2015 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/11/07-08-2015.html .- 
    ~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Κυριακή  08  Νοεμβρίου  2015   : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-08-2015.html .- 
      ~ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Κυριακή  08 Νοεμβρίου 2015   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/08-2015.html .-                         
    ~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  09  Νοεμβρίου  2015 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-09-2015.html .- 
    ~ΕΠΙΣΤΗΜΗ  ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ  Μεγάλες Γέφυρες  Δευτέρα  09 Νοεμβρίου 2015   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/11/09-2015.html .-
    ~  ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 22 ,  23  και  24  Αυγούστου  2015  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/08/22-23-24-2015.html .-
    ~ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 5 και  6  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2015   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/09/5-6-2015.html .- 
    ~ Αθλητικό Σαββατοκύριακο 10 και 11 Οκτωβρίου 2015: http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/10/10-11-2015.html .- 
    ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  11  Νοεμβρίου  2015 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/11-2015.html  .-                     
     Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   στο αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  12  Νοεμβρίου  2015  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-12-2015.html .-                     
    ~35.- ~ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  13 Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/13-2015.html .-
     Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  13  Νοεμβρίου  2015   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-13-2015.html  .- 
      Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι της  ενημέρωσης  Σάββατο  14  Νοεμβρίου  2015   : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-14-2015.html .-                                                                                                                           
    ~
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~**
      Συνεργάτης σε (10) Ιστολόγια Αναρτήσεων:  
    1. STAMOS
    -ARFARA -GREECE
    ,
    2.
    Arfara-Messinias-
    asteras-arfaron
    ,
    3.
    Stamos
    Arfara Messinias Greece
    ,
    4.
    ARFARA - KALAMATAS ,
    5.
    ASTERAS ARFARON
    2011
    ,
    6.
    Arfara-Messinias 2 ,
    7.
    stamos-dynami ,
    8.
    Arfara-Messinias ,
    9.
    Arfara-Messinias 1 -
    FOTOS
    ,
    10.
    vlasios ,11. ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,12. http://arfara-messinias-stamos-2010  , ~13. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,14. http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , 15. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com , https://www.facebook.com/panathinaikokoinima , ^ STAMOS -ARFARA -GREECE ,^  stamos-dynami  ,^ Arfara-Messinias  ,^, Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , Arfara-Messinias 2  , 
        http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4620 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
    https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 565 /  -   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
    https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.436   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
    *** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   527 .-       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
    @stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
    ~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  483. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
    ~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ  139  .                
    *** http://www.twitter.com/stamos01/   

    YGEIA GIA OLOUS -Υγεία για όλους Ιούλιος 2010 .
    Η ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ     
       FOTOS -ODONTIATRIKIS sns arfara 2008 Dentist ,   O ODONTIATROS STH ZOH MAS    Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ  .-
    YGEIA GIA OLOUS -Υγεία για όλους Ιούλιος 2010 .
     ~ Ειδήσεις-Νέα - Αθλητικά -Παράξενα-Υγεία για όλους και άλλα .    ~ ΕΙΔΗΣΕΙΣ -ΥΓΕΙΑ.-       
    ·    ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΛΙΓΟ-ΛΟΓΑ .-   ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ιατρικά Θέματα Παρασκευή 05 Ιουλίου 2013  .-
     .-(Α) ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ {Ανορεξία} .-(Β).-ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ και ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ(1) Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ~ Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ .-(2) ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ Νο 1 , για όλους μας .-(3) ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ για όλους μας (Νο 2) .-( 4) Υγεία για όλους , Ιανουάριος- Φεβρουάριος , 2009 .-(5) Υγεία για όλους ΄Μάρτιος- Απρίλιος 2009.-   ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ .-(9) Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ σήμερα sns Arfara Dentist .-(10) Φωτογραφίες για Οδοντιατρική Ενημέρωση .-(11) stamos: ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ και ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ .-(12) ΜΑΣ ΜΙΛΑΕΙ Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ - DENTIST .-  Η Οδοντιατρική μέσα από εικόνες και Φωτογραφίες. sns
    ~* Υγεία ...και ..Γυναίκα ...Καρκίνος Μαστού ..όσα πρέπει να ξέρουμε 22/12/2010 .   
    Υγεία γιά όλους μας 01 Φεβρουαρίου 2013  
    ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ Θέματα υγείας Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013  
    Υγεία πάνω απ΄ όλα Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου