arfara messinias stamos1

Ο ήλιος φωτίζει τα σώματα τα , η δε σοφία τις ψυχές .Ο κόσμος είναι ένα ανάκτορο της σοφίας του Υψίστου . Ο Θεός άναψε κάθε μία ψυχή με το δικό του πυρ . Έτσι λάμπουν όλοι οι άνθρωποι με τη σοφία του σε αυτό το θέατρο , όπως ο Θεός τους έπλασε .-Μερικούς τους έκανε μεγάλα φώτα , σε άλλους μικρά.-(Κάρλος Λιναίος )

 Αρφαρά

Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο• η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-

Κυριακή 17 Μαΐου 2015

ARFARA NEWS Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 17 Μαϊου 2015

ARFARA  NEWS   Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή   17  Μαϊου  2015  :
~ Φωτογραφίες από εκκλησίες στο Άνω  Αρφαρά  2015

Ι . Ν.  Αγίας  Παρασκευής Άνω Αρφαρά Καλαμάτας  2015

~ Ι. Ν. Αγίου Νικολάου  Άνω Αρφαρά Ν.  Μεσσηνίας  2015
~ Video  από  ΑΝΩ ΑΡΦΑΡΑ  ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ  Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ :
~* ΑΝΩ  ΑΡΦΑΡΑ Άγιος Νικόλαος μνημόσυνο στο οστεοφυλάκιο των  προγόνων  μας  16/05/2015 : http://youtu.be/60_fh6_qLaA ,
~* Αγία  Παρασκευή στο Άνω  Αρφαρά  16/05/2015 : http://youtu.be/O9o4EnTn3A8 ,
~* Άγιος  Νικόλαος  στο Άνω  Αρφαρά  16/05/2015 : http://youtu.be/O6HYzukV2nk ,
~* Άνω  Αρφαρά  διαδρομή από Άγιο Αθανάσιο για Άνω  Αρφαρά 16/05/2015 : http://youtu.be/uHu36-xH_WQ ,
~* Ι Ν Αγίου Νικολάου στο Άνω Αρφαρά  εντός  16/05/2015 : http://youtu.be/eCK9mC89iKA ,
~* Άγιος Αθανάσιος στο Άνω Αρφαρά  16/05/2015 : http://youtu.be/TQxS6OYWrc0 ,
~* Εκκλησάκι Αγίου Αθανασίου στο Άνω Αρφαρά  16/05/2015 : http://youtu.be/swNgHEdqPbw ,
~*   Άνω  Αρφαρά οικία Κ Ν  Μπούρα Νταραχαναιϊκο 16-05-2015 :  http://youtu.be/ndrO_P_Nc9Y,
~* Ι Ν  Αγίου Νικολάου στο Άνω Αρφαρά εντός   16/05/2015: http://youtu.be/P4Vrwfmu_YU ,
~*Στο  Άνω Αρφαρά  διαδρομή από οικία Γ.Κ. Μπούρα (Νταραχαναίϊκο) προς Α.  Παρασκευή  16-05-2015 : http://youtu.be/cjyI2aw5uv0 ,
~*  Άγιος Νικόλαος Πάνω Αρφαρά  οστεοφυλάκιο  προγόνων  μας 16 05 2015  : http://youtu.be/-749YbOUkk8 ,
~* Ι Ν Αγίου Νικολάου Άνω Αρφαρά Θεία Λειτουργία 16 05 2015: Ι5http://youtu.be/mQ1IiHYzuMY ,
~*Άνω Αρφαρά 16 05 2015 : http://youtu.be/_ZwyPAlc2Gg ,
~* Θεια λειτουργία στην εκκλησία Αγίου Νικολάου στο Άνω Αρφαρά  16 05 2015 : http://youtu.be/fcz6spGKd5Y ,
~* Άγιος Νικόλαος Α Αρφαρών Θ Λ   16 05 2015 : http://youtu.be/btoIUHhc3cM

~ Ι.Ν.  Αγίου Αθανασίου  στο Άνω Αρφαρά Καλαμάτας  2015 
***17 Μαΐου  Αποστόλων (Ο΄) Ανδρόνικου και Ιουνίας (†α΄αι.). Σολόχωνος μάρτυρος. Νεομάρτυρος Νικολάου Μετσοβίτου (1), του εν Τρικκάλοις (†1617). Οσίων Νεκταρίου και Θεοφάνους των αυταδέλφων και κτιτόρων της αγίας Μονής Βαρλαάμ των Μετεώρων. Αθανασίου επισκόπου Χριστιανουπόλεως (†1735).

(1) Ο άγιος Νικόλαος γεννήθηκε στο Μέτσοβο από ευσεβείς γονείς και νέος αναχώρησε για τα Τρίκαλα όπου εργαζόταν ως υπάλληλος σε αρτοπωλείο. Εκεί με δόλο, τον εξαπάτησαν οι Τούρκοι και αρνήθηκε την πίστη του. Γρήγορα όμως συναισθάνθηκε το αμάρτημα της αποστασίας, επέστρεψε στο Μέτσοβο, όπου ζούσε αυστηρή χριστιανική ζωή. Κάποτε όμως πήγε στα Τρίκαλα για να πουλήσει κάποια προϊόντα του και κάποιος Τούρκος τον αναγνώρισε και τον απειλούσε ότι θα τον προδώσει. Ο Νικόλαος για να εξασφαλίσει τη σιωπή του, του παρέδωσε όλο το φορτίο και του υποσχέθηκε ότι κάθε χρόνο θα του φέρνει το ίδιο φορτίο. Μετανόησε όμως γι` αυτή του τη συμπεριφορά, εξομολογήθηκε σε κάποιο πνευματικό και άρχισε να επιζητά το μαρτύριο. Γι` αυτό την επόμενη χρονιά που ήλθε στο Τρίκαλα δεν έφερε στον Τούρκο το υποσχεθέν φορτίο. Οργισμένος εκείνος τον κατήγγειλε και ο Νικόλαος οδηγήθηκε στον κριτή, όπου με θάρρος και σθένος ομολόγησε την πίστη του στον Χριστό. Όταν ο κριτής κατάλαβε ότι ούτε με κολακείες, ούτε με απειλές μπορούσε να τον μεταπείσει διέταξε να βασανισθεί σκληρά και να τον ρίξουν στη φυλακή όπου καρτερικά υπέμεινε το μαρτύριο της πείνας και της δίψας. Όταν για δεύτερη φορά οδηγήθηκε στην ανάκριση, αποδείχθηκε αμετακίνητος στην πίστη του. Τότε οι Τούρκοι οργισμένοι τον έκαψαν ζωντανό στις 17 Μαΐου 1617. Την τίμια κάρα του μάρτυρα αγόρασε αντί αδράς αμοιβής κάποιος χριστιανός κεραμέας και την δώρισε μετά από χρόνια στη Μονή Βαρλαάμ Μετεώρων.
~   17/05 Απολυτίκιο Αγ. Ανδρονίκου και Ιουνίας - 17 ΜΑΙΟΥ:
https://youtu.be/nAm-iQVpreM?list=PL175C10CE6A189986 .-

~
*** Βιντεο  από  ημερήσια  εκδρομή στην Ορεινή Κορινθία , Κυριακή  17-05-2015 :

~* ΦΕΝΕΟΣ  ορεινής Κορινθίας  αφήγηση  ενημέρωση  17/05/2015 : http://youtu.be/dLUYyHXoL4c
~* ΦΕΝΕΟΣ  ορεινής Κορινθίας  αφήγηση  ενημέρωση  1705/2015 : http://youtu.be/dLUYyHXoL4c , ,

~* ΝΕΜΕΑ διαδρομή προς πόλη   17-05-2015 : http://youtu.be/snscWbTu40I ,

~*Τ Λίμνη Δόξα  Φενεός Μονή Αγίου Γεωργίου 17/5/2015: http://youtu.be/snscWbTu40I ,
~*ΚΙΑΤΟ Κορινθίας  αφήγηση  ενημέρωση 17/05/2015 : http://youtu.be/6U5L5eex1ls ,
~* ΙΕΡΟ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ  Τρίκορφο Κορινθίας  αφήγηση  ενημέρωση  17/05/2015: http://youtu.be/16MY6V5DEEc ,
~* ΣΤΕΝΟ  ορεινής Κορινθίας  17/05/2015 : http://youtu.be/-x4ZOT0AEZk ,
~*  Στην Τεχνική Λίμνη Δόξας  στο Φενεός Κορινθίας  17-05- 2015: http://youtu.be/m5P1zEkaccQ ,
~*Κάτω  Τρίκορφο Κορινθίας  διασκέδαση στο κέντρο ταβέρνα ¨¨ ΠΙΝΑΚΟΤΗ ¨¨ 17/5/2015: http://youtu.be/mQ-ghQ7PG20  ,
~* ΜΕΣΙΝΟ  ορεινής Κορινθίας  17/05/2015: http://youtu.be/G0LTrcl6KTo ,
~*Λίμνη Στυμφαλία  αφήγηση  17/05/2015: http://youtu.be/UR4KNnEyJpA ,
~
~*** Ασθενής δολοφόνησε ασθενή στο Δαφνί

Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα για τις συνθήκες θανάσιμου τραυματισμού ασθενή από άλλον ασθενή στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής. Η δολοφονία αποκαλύφθηκε νωρίς το πρωί της Κυριακής, όταν βρέθηκε δολοφονημένος 63 χρονος βαριά ασθενής. Δράστης του φονικού που εκτυλίχθηκε φέρεται ένας 42 χρονος, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες χτύπησε κάτω από άγνωστες συνθήκες τον 63χρονο τραυματίζοντας τον θανάσιμα. Και οι δυο ασθενείς αντιμετώπιζαν έντονα προβλήματα και θεωρούντο βαριά περιστατικά. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 42χρονος ασθενής που βρισκόταν στο τμήμα οξέων περιστατικών και ήταν καθηλωμένος, κατάφερε να λυθεί και να επιτεθεί στον 63χρονο, που νοσηλευόταν στο ίδιο τμήμα, με αποτέλεσμα να τον σκοτώσει μετά από αλλεπάλληλα χτυπήματα στο κεφάλι. Τα ακριβή αίτια θανάτου του ασθενή στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (Δαφνί) που δέχθηκε επίθεση από άλλον ασθενή, αναμένεται να γίνουν γνωστά έπειτα από ιατροδικαστική εξέταση η οποία έχει ήδη διαταχθεί. Ήδη διενεργείται προανάκριση από την Αστυνομία, ενώ έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση από τη διοίκηση του Νοσοκομείου, το πόρισμα της οποίας αναμένεται το μεσημέρι της Δευτέρας. Για το περιστατικό ανακοίνωση θα εκδόσει το υπουργείο Υγείας. Ταυτόχρονα, σχηματίζεται δικογραφία από την Ασφάλεια Δυτικής Αττικής η οποία θα αποσταλεί στον εισαγγελέα. Σχολιάζοντας το περιστατικό, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννακός, επισημαίνει ότι τα τελευταία επτά χρόνια δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη στα ψυχιατρικά νοσοκομεία. Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «το προσωπικό έχει αποδεκατιστεί με αποτέλεσμα η κατάσταση να γίνεται ανεξέλεγκτη». Αναφέρει ότι στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία «εισάγονται πολύ σοβαρά περιστατικά με εισαγγελική εντολή», που μάλιστα «τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί» και δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό για να τα περιθάλψει και να εγγυηθεί την ασφαλή νοσηλεία τους. Μάλιστα, αναφέρθηκε σε πρόσφατο περιστατικό που συνέβη στο Δρομοκαΐτειο λέγοντας ότι περίπου πριν από 15 μέρες ένας ασθενής είχε επιτεθεί σε νοσηλευτή, τον οποίο τραυμάτισε σε τέτοιο βαθμό που ο εργαζόμενος χρειάσθηκε να νοσηλευθεί στο νοσοκομείο προκειμένου να αναρρώσει. www.ine.gr . - 
~
***  «Πλημμύρισε» το πάρκο του ΟΣΕ στην Καλαμάτα με χρώματα και αρώματα (φωτογραφίες)         
      
 
 
 
 
Με χρώματα και αρώματα γέμισε χθες το Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων Καλαμάτας, μετά τα εγκαίνια χθες της 4ης Ανθοκομικής Έκθεσης που διοργανώνει ο Δήμος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 24 Μαΐου και αμέσως μετά τα εγκαίνια, ακολούθησε συναυλία από τη Δημοτική Φιλαρμονικής Καλαμάτας, στο χώρο μπροστά από το αναψυκτήριο.
Επίσης, εγκαινιάστηκε η έκθεση κεραμικής με τίτλο «Άνθη Φωτιάς//4-καλλιτεχνική κεραμική» του Εικαστικού Εργαστηρίου της Κ.Ε. «Φάρις».
Σήμερα, στις 8.00 το βράδυ, στο χώρο του πατινάζ, θα λειτουργήσει η καλλιτεχνική μουσική σκηνή από την Κ.Ε. «Φάρις», «Ήχοι Μεσογείου» με τους Αντ. Κουφουδάκη και Αλέξ. Αρτεμίσιο (κιθάρα) και Μαρία Κρασοπούλου (τραγούδι), ενώ θα συνεχιστεί η έκθεση φωτογραφίας από τη Φωτογραφική Λέσχη Καλαμάτας, με τίτλο «24ωρο», από διάφορα σημεία της πόλης, κατά το 24ωρο μιας ημέρας, στο χώρο των βαγονιών.
Το πρόγραμμα της αυριανής ημέρας περιλαμβάνει από τις 9.00-12.00 το μεσημέρι εργαστήρια κομποστοποίησης και δημιουργία σποροφύτων από παραδοσιακές ποικιλίες (για τα σχολεία) από το Re:Think στο χώρος της λίμνης, από τις 9.00-1.00 το μεσημέρι εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία από το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με τίτλο «Μες στου Μαγιού τις μυρωδιές… χορεύουμε!» (στο χώρο ανατολικά του αναψυκτηρίου), στις 5.30 το απόγευμα τουρνουά σκακιού από το ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ στο χώρο του σκακιού και από τις 7.00 το απόγευμα έως τις 9.00 το βράδυ έκθεση φωτογραφίας ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου Μεσσηνίας από το Σύνδεσμο Ερασιτεχνών Ποδοσφαιριστών Μεσσηνίας στο χώρο των βαγονιών.
φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας
~
*** Η Μεσσηνία κοιτά το μέλλον από… την τρίτη ηλικία

Χρόνο με το χρόνο ο πληθυσμός της μειώνεται και μεγαλώνει Η «μάχη» της Ελλάδας δε δίνεται μόνο σε οικονομικό πεδίο, αλλά και στη δημογραφική γήρανση του πληθυσμού της, η οποία πλέον παίρνει μόνιμο χαρακτήρα. Αρκετοί άνθρωποι φεύγουν από τη χώρα και ο πληθυσμός γερνά γρήγορα, κάτι που σημαίνει πως σε μερικές δεκαετίες η Ελλάδα μπορεί να πάψει να είναι βιώσιμο έθνος- κράτος. Τα διαβάζεις, ανησυχείς, ίσως βρίζεις τους «υπαιτίους», αλλά ως εκεί. Μια χώρα με θλιβερό παρόν και αβέβαιο μέλλον. Κι όλα αυτά «ξαφνικά» (;) και σε μόλις πέντε χρόνια; Ή βλέπαμε όλοι οι Έλληνες διαθλαστικά μια παραμορφωμένη πραγματικότητα; Και τώρα που έγινε η επικέντρωση, είδαμε (;) πως ο βασιλιάς είναι θεόγυμνος; Γεμίσαμε πρωτιές χρέους, ανεργίας, φτώχειας, υπογεννητικότητας, γήρανσης… Σύμφωνα με το Διαδραστικό Χάρτη της Ελλάδας, στον οποίο εμφανίζονται βασικά χαρακτηριστικά του μόνιμου πληθυσμού σε επίπεδο χώρας, Περιφέρειας και Δήμου, και ανήρτησε η ΕΛΣΤΑΤ, η κατάσταση στο Νομό Μεσσηνίας είναι άκρως ανησυχητική. Η μεγαλύτερη σε ποσοστό ηλικιακή ομάδα σε όλους σχεδόν τους Δήμους είναι πάνω από 55 ετών, ενώ σχετική μείωση υπάρχει στο μόνιμο πληθυσμό την τελευταία 10ετία (από 160.736 φτάσαμε στους 159.954). Αναλυτικά τα στοιχεία έχουν ως εξής: ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΟΝΙΜΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 66.363 50-59 ετών: 9.475 60-69 ετών: 6.454 70+ ετών: 9.292 Μέση ηλικία: 40,8 ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΜΟΝΙΜΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 28.520 50-59 ετών: 3.306 60-69 ετών: 2.796 70+ ετών: 5.060 Μέση ηλικία: 43,8ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΜΟΝΙΜΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 24.538 50-59 ετών: 2.657 60-69 ετών: 2.737 70+ ετών: 4.832 Μέση ηλικία: 47,4ΔΗΜΟΣ ΟΙΧΑΛΙΑΣ ΜΟΝΙΜΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 15.592 50-59 ετών: 1.494 60-69 ετών: 1.402 70+ ετών: 3.178 Μέση ηλικία: 50,3 -Ο Δήμος με το μεγαλύτερο ηλικιακό δείκτη, αφού πάνω από το 50% των κατοίκων είναι ηλικίας άνω των 50.ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ ΜΟΝΙΜΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 33.086 50-59 ετών: 3.109 60-69 ετών: 3.077 70+ ετών: 5.747 Μέση ηλικία: 48,3 -Ο Δήμος με το δεύτερο μεγαλύτερο κατά σειρά ηλικιακό μέσο όρο, μια και ο αριθμός των ατόμων ηλικίας από 50 ετών και άνω αποτελεί σχεδόν το μισό πληθυσμόΔΗΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ ΜΟΝΙΜΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ:7.495 50-59 ετών: 885 60-69 ετών: 968 70+ ετών: 1.574 Μέση ηλικία: 47,5 Σύμφωνα με τα γενικότερα στοιχεία, οι άνω των 65 ετών υπερβαίνουν το 2014 το 20,5% του συνολικού πληθυσμού, οι δε 85+ το 2,5%, ενώ η μέση ηλικία έχει αυξηθεί κατά 11 σχεδόν έτη ανάμεσα στο 1961 και το 2014. Η ιστορία, σύμφωνα με τον καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και διευθυντή του Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων, Βύρωνα Κοτζαμάνη, «διαβάζεται» σαν ένα ανοιχτό βιβλίο, αν παρακολουθήσουμε την εξέλιξη της δομής του πληθυσμού ανά φύλο και ηλικία, σχηματίζοντας τις πληθυσμιακές πυραμίδες. Ο ίδιος περιγράφει σε σχετική εργασία του (Δημογραφικά Νέα, τεύχος 24, 2015) τη μετάβαση από ένα σχετικά νεανικό πληθυσμό την επαύριον του εμφυλίου σε ένα γερασμένο πληθυσμό στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας, σχολιάζοντας τις πυραμίδες σε τέσσερις διαφορετικές στιγμές, που απέχουν η κάθε μία δύο δεκαετίες (1961, 1981, 2001 και 2014). Η πληθυσμιακή πυραμίδα του 1961 Η μεταπολεμική μαζική μετανάστευση στο εξωτερικό, σύμφωνα με τον κ. Κοτζαμάνη, μόλις έχει ξεκινήσει, μη επηρεάζοντας ακόμη σημαντικά την κατανομή του πληθυσμού ανά φύλο και ηλικία, ενώ δυο εγκοπές εμφανίζονται στην πυραμίδα (άτομα ηλικίας 37-46 ετών που γεννήθηκαν ανάμεσα στο 1915 και το 1924 και άτομα ηλικίας 15-19 ετών που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της κατοχής). Στην πρώτη περίπτωση, ο μειωμένος πληθυσμός ηλικίας 35-45 ετών οφείλεται, κυρίως, στις μειωμένες γεννήσεις της πλέον ταραγμένης προπολεμικής μας δεκαετίας (Βαλκανικοί πόλεμοι και Μικρασιατική καταστροφή) και, δευτερευόντως στις απώλειες που υπέστησαν στη διάρκεια της κατοχής οι άνδρες που γεννήθηκαν ανάμεσα στο 1915 και το 1924 και βρέθηκαν σε στρατεύσιμες ηλικίες κατά την περίοδο 1941-45, με αποτέλεσμα το δεξιό τμήμα της πυραμίδας στις ηλικίες 35-45 να είναι ιδιαίτερα συρρικνωμένο σε σχέση με το αριστερό (γυναίκες). Στη δεύτερη περίπτωση (ηλικίες 15-19 ετών) αποτυπώνονται στην πυραμίδα οι επιπτώσεις των δύσκολων χρόνων της κατοχής, στη διάρκεια της οποίας καταγράφηκε σημαντική συρρίκνωση των γεννήσεων και ταυτόχρονα αυξημένη θνησιμότητα των νεογνών που ήρθαν στον κόσμο κατά την περίοδο αυτή (αυξημένη δηλαδή βρεφική και παιδική θνησιμότητα). Η πληθυσμιακή πυραμίδα του 1981 Η βάση της πυραμίδας (ηλικίες 0-9 ετών) συρρικνώνεται ελαφρώς, καθώς οι γεννήσεις της περιόδου 1971-1980 είναι μειωμένες σε σχέση με αυτές της προηγούμενης δεκαετίας, ενώ ταυτόχρονα ο ανδρικός πληθυσμός υπολείπεται ελαφρώς του γυναικείου στις «ώριμες ενεργές» ηλικίες (40-64 ετών), καθώς η μαζική μεταπολεμική φυγή (1960-1973) προς το εξωτερικό «έπληξε» περισσότερο το ανδρικό φύλο. Η πληθυσμιακή πυραμίδα του 2001 Η πυραμίδα του 2001, επισημαίνει ο κ. Κοτζαμάνης, έχει πλέον χάσει το τριγωνικό της σχήμα. Οι γενεές της δεκαετίας 1915-1924 έχουν υποστεί τη φθορά του χρόνου και έχουν «μεταφερθεί» πλέον στο επάνω τμήμα του σχήματος. Αντιθέτως, οι επιπτώσεις της κατοχής είναι ακόμη εμφανείς (μειωμένος πληθυσμός στις ηλικίες 60-64), ενώ η βάση της πυραμίδας στενεύει ταχύτατα εξαιτίας της γρήγορης μείωσης των γεννήσεων, μείωσης που ξεκινά από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, καθώς οι γεννήσεις του 2001 υπολείπονται κατά 30% αυτών του 1980. Η μαζική μετανάστευση στη χώρα μας, κυρίως από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, έχει ήδη ξεκινήσει και αποτυπώνεται στην πληθυσμιακή πυραμίδα στις ηλικίες 20-44 ετών, καθώς σε αντίθεση με αυτήν του 1981 οι άνδρες είναι περισσότεροι από τις γυναίκες (διαφορική μετανάστευση μεταξύ των δυο φύλων από τις χώρες προέλευσης). Η πληθυσμιακή πυραμίδα του 2014 Η πλέον πρόσφατη πυραμίδα, αυτή του 2014, τείνει να πάρει τη μορφή ενός «πυρηνικού μανιταριού». Οι σχετικά πολυπληθείς προπολεμικές γενεές τείνουν να εξαφανισθούν λόγω της αναπόφευκτης φθοράς του χρόνου, οι επιπτώσεις του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου έχουν αμβλυνθεί, ενώ η βάση της πυραμίδας τείνει να αποκτήσει τη μορφή ενός κυλίνδρου. Η μικρή αύξηση των γεννήσεων το 2002-2009 (αποτέλεσμα της αναπλήρωσής τους λόγω της αύξησης της μέσης ηλικίας στην τεκνογονία) δεν αλλάζει τη μορφή της. Η χώρα μας, καταλήγει ο κ. Κοτζαμάνης, τείνει να γίνει δημογραφικά κατά τι πιο γερασμένη απ’ ό,τι μία εικοσαετία πριν (παρά τη μαζική εισροή νέων αλλοδαπών, που επιβράδυναν απλώς τη γήρανση), σαφώς δε πολύ πιο γερασμένη απ’ ό,τι όταν βγήκε από τη δίνη του εμφυλίου, κι αυτό αποτυπώνεται τόσο στην κατανομή του πληθυσμού μας σε μεγάλες ηλικιακές ομάδες, όσο και στη μέση ηλικία του. Ειδικότερα, οι άνω των 65 ετών υπερβαίνουν το 2014 το 20,5% του συνολικού πληθυσμού (μόλις 8,3% το 1961), οι δε 85+ το 2,5% (0,4% αντίστοιχα εξήντα τρία χρόνια πριν), ενώ η μέση ηλικία έχει αυξηθεί κατά 11 σχεδόν έτη ανάμεσα στο 1961 και το 2014. Η ταχύτατη μείωση των γεννήσεων σε μια πρώτη φάση και η σταθεροποίησή τους σε χαμηλά επίπεδα στη συνέχεια, μαζί με την αύξηση του μέσου προσδόκιμου ζωής στη γέννηση την ίδια περίοδο -κερδίσαμε σχεδόν 10,5 χρόνια ζωής μεταξύ στο 1961 και το 2013-, οδήγησαν στη ριζική αλλαγή των ηλικιακών δομών του πληθυσμού μας, αλλαγή που δε διαφοροποιείται από αυτή της μεγάλης πλειοψηφίας των ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη μας, καθώς η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Η γήρανση της πληθυσμιακής μας πυραμίδας είναι πλέον μη αναστρέψιμη, και είναι προτιμότερο να πορευτούμε στο μέλλον λαμβάνοντας την παράμετρο αυτή σοβαρά υπόψη, καταλήγει ο ίδιος. - 
~
***   Πρόσληψη 18 συνολικά ατόμων με δίμηνη απασχόληση από το Δήμο Μεσσήνης           
     
Δεκαοκτώ συνολικά άτομα, με δίμηνη απασχόληση, αποφάσισε να προσλάβει ο Δήμος Μεσσήνης. Σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πρόκειται να προσληφθούν 8 ΔΕ οδηγοί πυροσβεστικών οχημάτων και 8 ΥΕ συνοδοί πυροσβεστικών οχημάτων (όλοι τους για το διάστημα από την 1η Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου), 1 ΥΕ εργάτης καθαριότητας για τον καθαρισμό και τη συντήρηση των εγκαταστάσεων της Παραλίας Μπούκας (από 1ης Ιουνίου έως 31 Ιουλίου) και 1 ΔΕ ναυαγοσώστης για την προστασία των λουομένων κατά τη θερινή περίοδο (από 1ης Ιουνίου έως 31 Ιουλίου).
Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι με παλαιότερη απόφασή του το Δ.Σ. Μεσσήνης έχει υποβάλει αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών για την έγκριση πρόσληψης 2 ναυαγοσωστών ΔΕ και για χρονικό διάστημα τριών μηνών. Η υποχρεωτική κάλυψη της παραλίας Μπούκας με ναυαγοσώστη αρχίζει από την 1η Ιουνίου. Όμως, το αίτημα δεν έχει εγκριθεί από το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και αυτό αν συνέβαινε, ο Δήμος δε θα προλάμβανε την πρόσληψη για την 1η Ιουνίου, καθώς υπάρχει χρονοβόρα διαδικασία (έκδοση προκήρυξης, έγκριση από το ΑΣΕΠ, δεκαήμερη προθεσμία υποβολής αιτήσεων, έλεγχος δικαιολογητικών και έκδοση αποτελεσμάτων), με συνέπεια το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας να επιβάλει πρόστιμα για κάθε ημέρα απουσίας ναυαγοσώστη από την παραλία της Μπούκας. 
~
***  Με 90 ευρώ οι πολιτικοί γάμοι στο Δήμο Οιχαλίας          
    
Στην απόφαση να μειωθεί το τέλος τέλεσης πολιτικών γάμων από τα 100 ευρώ που είχε θεσπιστεί από το 2011 σε 90 ευρώ, προχώρησε πρόσφατα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Οιχαλίας.
Σε πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής, έγινε αναφορά στην απόφαση του 2011, όπου αναφερόταν πως θα επιβαλλόταν προαιρετικά ενιαίο τέλος τέλεσης πολιτικού γάμου ποσού 100 ευρώ τόσο για τους δημότες όσο και τους ετεροδημότες, με εξαίρεση τους απόρους κατ’ εντολή δημάρχου.
Το τέλος θα καταβαλλόταν ανά γάμο, ανεξάρτητα αν γίνεται εντός του ωραρίου εργασίας ή όχι, θα βαρύνει τους νεόνυμφους και θα εξοφλούνταν στο Ταμείο του Δήμου. Αντίγραφο του γραμματίου είσπραξης θα υποβαλλόταν μαζί με την αίτηση τέλεσης πολιτικού γάμου στο αρμόδιο γραφείο του Δήμου.
Όπως επισημάνθηκε, έως τώρα οι πολιτικοί γάμοι δεν πραγματοποιήθηκαν σε ειδική για αυτό το σκοπό αίθουσα. Λόγω του ότι σε σύντομο διάστημα θα λειτουργήσει αίθουσα για τον ειδικό σκοπό της τέλεσης πολιτικού γάμου, δίνοντας έτσι την επισημότητα που αρμόζει σε μια τέτοια τελετή, θα πρέπει να εφαρμοστεί πλέον η επιβολή του τέλους. Η πρόταση της Δημοτική Αρχής ήταν να μειωθεί το τέλος σε 90 ευρώ, ενώ, όπως εκτιμήθηκε, οι δαπάνες, ετησίως, στις οποίες θα υποβληθεί ο Δήμος Οιχαλίας προκειμένου οι γάμοι να τελούνται με τη δέουσα επισημότητα, θα είναι οι εξής:
-Ειδική διαμόρφωση – διακόσμηση της αίθουσας (αγορά χαλιού, ανθοδοχείων, τραπεζομάντιλου, προσφορά γλυκισμάτων στους παρευρισκόμενους κ.λπ.):
-Ειδικός ανθοστολισμός
-Ειδικός φωτισμός
-Προσφορά γλυκισμάτων – νερών στους παρευρισκόμενους κ.λπ.
Το σύνολο των δαπανών αυτών για την τέλεση των πολιτικών γάμων υπολογίστηκε σε 3.600 ευρώ ετησίως για την τέλεση 40 γάμων, που θα αντισταθμιστούν από την επιβολή του τέλους των 90 ευρώ ανά γάμο.  
 ~
***  Φωτιά σε παράπηγμα τσιγγάνων στον Άγιο Φλώρο (φωτογραφίες)          
        
 
Φωτιά ξέσπασε σήμερα Κυριακή σε  παράπηγμα τσιγγάνων στην περιοχή του Αγίου Φλώρου.
Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μελιγαλά όπου κατέσβησαν την φωτιά, ενώ το παράπηγμα καταστράφηκε ολοσχερώς. 
~
***   Γνωμικά…           
      
Φίλος αναγνώστης μάς έστειλε τη φωτογραφία που βλέπετε, με τον ιδιοκτήτη του οχήματος να δηλώνει Έλληνας και να το επιβεβαιώνει με τα γνωμικά: «Παν μέτρον άριστον» και «Συν Αθηνά και χείρα κίνει».
Σίγουρα πρόκειται για κάτι διαφορετικό σε σχέση με τα οχήματα που βλέπουμε να κυκλοφορούν στους δρόμους.   Χ.Χ.
~
***  Από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας

-Κάτι σε «παιδική χαρά» έφερνε το βράδυ της Πέμπτης η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, παρά τις επανειλημμένες συστάσεις της προέδρου Μαρίας Οικονομάκου και της αντιπροέδρου Μαρίας Βεργινάδη. Οι παρατηρήσεις στρέφονταν, κυρίως, στους συμβούλους της πλειοψηφίας, οι οποίοι έπιαναν την κουβέντα μεταξύ τους, χωρίς να αντιλαμβάνονται πως ενοχλούν. Τόσο η πρόεδρος όσο και η αντιπρόεδρος επέδειξαν την απαιτούμενη ανοχή, αλλά όταν τα πράγματα ξεπέρασαν τα όρια, δε δίστασαν να επαναφέρουν την τάξη. -Την ύπαρξη προβλήματος με το φωτισμό διατύπωσε ο επικεφαλής της «Αλλαγής για το Δήμο Καλαμάτας», Θ. Μπρεδήμας, ζητώντας από την πρόεδρο του Συμβουλίου την ενίσχυση του φωτισμού. «Δεν μπορώ να κάνω κάτι περισσότερο», του απάντησε εκείνη, ο κ. Μπρεδήμας επέμεινε και η πρόεδρος του ανταπάντησε, χαριτολογώντας, πως «έφυγα κι έχασε τη λάμψη του ο χώρος». -Με καθυστέρηση προσήλθε στη συνεδρίαση ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας, ο οποίος δεν άκουσε τα όσα του «έσουραν» οι παρατάξεις της μειοψηφίας για την «εκπαραθύρωση» της Μαρίας Οικονομάκου, από το γραφείο της στο δημαρχείο, που διατέθηκε, αμέσως μετά, για την κάλυψη των αναγκών στέγασης των μειοψηφιών. Ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη για την απουσία του, επικαλούμενος κάποια υπηρεσιακά τηλεφωνήματα που είχε να διεκπεραιώσει. Δεν έχουμε λόγο να διαφωνήσουμε, αλλά βάσει της κοινής λογικής, θεωρούμε παράξενο να γίνονται τέτοια τηλεφωνήματα στις 9.00 το βράδυ. Χ.Χ. - 
~
*** Η εκτροφή γαϊδουριών έδωσε διέξοδο στα προβλήματα που έφερε η κρίση 

-Γάλα και σαπούνι εμπορεύεται ο Β. Ηλιόπουλος στο Μελιγαλά Μεσσηνίας Τα τελευταία χρόνια στην Πελοπόννησο, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, μια νέα, δυναμική παραγωγή αναπτύσσεται κι έχει να κάνει με την εκτροφή γαϊδουριών, για την παραγωγή γάλακτος και παραγώγων του. Είναι αλήθεια πως ένα λίτρο γάλα γαϊδούρας κοστίζει από 30 έως 50 ευρώ και είναι δυσεύρετο, γιατί ακόμα είναι λίγοι αυτοί που έχουν δημιουργήσει φάρμες εκτροφής γαϊδουριών, ενώ είναι και λίγο το γάλα που δίνει μια γαϊδουρίτσα. Σήμερα στην Πελοπόννησο υπάρχουν τρεις μεγάλες φάρμες εκτροφής των συμπαθών τετραπόδων και βρίσκονται στο Μελιγαλά, στον Άγιο Δημήτριο Επιδαύρου και στην περιοχή της Ανδρίτσαινας, οι οποίες παράγουν γάλα και το εμπορεύονται, ενώ η μία απ’ αυτές έχει ανοίξει κι άλλους κωδικούς, παράγοντας και διοχετεύοντας στην αγορά σαπούνι από γάλα γαϊδούρας.Απουσιάζει η κρατική βοήθεια Όλοι οι παραγωγοί που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφεραν πως δεν είναι μια εύκολη δουλειά. Χρειάζεται μεράκι, αγάπη για τα ζώα, ενώ όλοι τους ξεκίνησαν αυτή την επαγγελματική ενασχόληση εξαιτίας της κρίσης και, όπως τόνισαν, δε βρήκαν καμία βοήθεια από το κράτος. Ούτε επιδότηση πήραν και, βέβαια, αντιμετώπισαν και βρίσκουν μπροστά τους πολλά γραφειοκρατικά κωλύματα. Είναι ενδεικτικό ότι, μόλις πριν από 15 μήνες, στις 17 Φεβρουαρίου 2014, πήρε ΦΕΚ και δόθηκε η άδεια ουσιαστικά για την αξιοποίηση του γαϊδουρινού γάλακτος για ανθρώπινη κατανάλωση. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Κατερίνα Οικονόμου, από τον Άγιο Δημήτριο Επιδαύρου, όπου πρόσφατα ανέλαβε τη διοίκηση της φάρμας, εξαιτίας αιφνίδιου θανάτου του πατέρα της που τη δημιούργησε, «καμία βοήθεια δεν έχουμε από το κράτος. Δε μας ενδιαφέρει τόσο να παίρνουμε επιδότηση για τα ζώα μας, αλλά να μειωθεί η γραφειοκρατία. Στο εξωτερικό, όλα τελειώνουν γρήγορα. Έτσι να γίνει κι εδώ». Η Κατερίνα Οικονόμου ανέφερε ότι τα τρία πρώτα χρόνια που ο πατέρας της δημιούργησε τη φάρμα, ήταν πολύ δύσκολα. Υπήρχαν νομικά κενά και ο κόσμος ήταν δύσπιστος, ενώ είχαν φτάσει να στέλνουν και υπομνήματα στο υπουργείο, για να ανοίξουν κωδικοί. Η φάρμα της Κατερίνας δημιουργήθηκε πριν από έξι χρόνια από τον πατέρα της, ο οποίος είχε μια μικρή χωματουργική εταιρεία, που λόγω της κρίσης δεν είχε δουλειά και προσπαθούσε να ζήσει την πενταμελή του οικογένεια με το ελαιοτριβείο που διατηρούσε στο χωριό, όμως, λόγω της εποχικότητας, ήταν αναγκαίο να αναζητήσει κι άλλη απασχόληση και έτσι δημιουργήθηκε η φάρμα με τα γαϊδουράκια. Σήμερα, η φάρμα της Κατερίνας έχει σαράντα πέντε γαϊδουράκια που βόσκουν ελεύθερα σε ιδιόκτητες εκτάσεις, στην περιοχή της Επιδαύρου, και υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι εμπορεύεται μόνο το γάλα, το οποίο διατίθεται σε ντελικατέσεν και καταστήματα βιολογικών προϊόντων, στην Αθήνα, την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη και τον Πύργο.Απαιτείται μικρό κεφάλαιο Ένα γαϊδουράκι ενός έως δύο ετών κοστίζει, από 400 έως 500 ευρώ και μιλάμε πάντα για αρσενικά γαϊδούρια άνω του έτους, γιατί τα θηλυκά δεν τα πωλούν, προκειμένου να μεγαλώσουν ή να ανανεώσουν τη φάρμα, ενώ μικρότερα του έτους πάλι δεν πωλούνται, γιατί είναι απαραίτητο το γαϊδούρι να βρίσκεται δίπλα στη μητέρα του, για να παράγει αυτή γάλα. Παράλληλα, να σημειώσουμε ότι, για να ξεκινήσει κάποιος ένα τέτοιο εγχείρημα, δεν απαιτείται μεγάλο κεφάλαιο αφού, όπως τόνισε η Κατερίνα Οικονόμου, μία έγκυος γαϊδουρίτσα ή πρόσφατα γεννημένη, κοστίζει από 1.500 έως 2.000 ευρώ. Τα γαϊδουράκια αρμέγονται τρεις φορές την ημέρα και δίνουν από ένα έως ενάμισι κιλό γάλα, το οποίο, αφού φιλτραριστεί, μπαίνει σε μικρές φιάλες των 250 έως 330 ml και καταψύχεται στους -18 βαθμούς, ενώ γίνονται συνεχώς μικροβιολογικές αναλύσεις.Το σαπούνι με γάλα γαϊδούρας «κερδίζει» έδαφος Ο Βασίλης Ηλιόπουλος, που έχει τη φάρμα του στο Μελιγαλά Μεσσηνίας, επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ξεκίνησε πριν από τριάμισι χρόνια τη δημιουργία της, εμπορεύεται το γάλα των γαϊδουριών του, ενώ παράγει και σαπούνι, με βάση το γάλα γαϊδούρας και παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας, το οποίο κατασκευάζεται με ψυχρή μέθοδο. Όπως μας είπε, στην αγορά «περπατάει» καλύτερα το σαπούνι, το οποίο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση δερματολογικών προβλημάτων, αλλά και για καλλυντική χρήση. Η φάρμα του κ. Ηλιόπουλου, την οποία ξεκίνησε για να έχει ένα επιπλέον εισόδημα, αριθμεί σήμερα πενήντα γαϊδούρια, που για τη διατροφή τους χρειάζεται περίπου 150 ευρώ ημερησίως, παρά το γεγονός ότι έχει μεγάλες ιδιόκτητες εκτάσεις, στις οποίες βόσκουν ελεύθερα. Είναι μια δύσκολη δουλειά, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, χρειάζεται επιμονή και προσπάθεια, γιατί τα γαϊδουράκια ενδιαφέρονται και παράγουν γάλα μόνο για να θρέψουν τα μικρά τους και πρέπει, με έξυπνο τρόπο, να «κλέψεις» 200 με 300 γραμμάρια από το μικρό γαϊδουράκι τους πρώτους έξι μήνες, ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Βασίλης επισήμανε ότι το γάλα στη συντήρηση διατηρείται μέχρι και πέντε ημέρες, ενώ στην κατάψυξη και στους -18 φτάνει και τα δύο χρόνια. Όλη την παραγωγή του την πουλά σε καταστήματα στην Αττική, στην Τρίπολη και στην Καλαμάτα. Ο Βασίλης Ηλιόπουλος στράφηκε στην παραγωγή σαπουνιού, όπως τόνισε, γιατί όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που το χρησιμοποιούν για θεραπευτικούς λόγους και το «σαπούνι ΟΝΟΣ», το σαπούνι του, στην αγορά το βρίσκει κανείς στα πέντε με πεντέμισι ευρώ.Κερδισμένος από το γαϊδουρόγαλο και το σαπούνι Ο Γιάννης Αντωνίου, ιδιοκτήτης παραδοσιακού παντοπωλείου στο κέντρο της Τρίπολης, μοναδικού στην Αρκαδία που εμπορεύεται γάλα και σαπούνι γαϊδούρας, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι έχει βάλει τα προϊόντα αυτά στο κατάστημά του τα πέντε τελευταία χρόνια, αν και στην αρχή ήταν πολύ διστακτικός, όμως η πραγματικότητα τον διέψευσε. Υπογράμμισε πως οι πωλήσεις, τόσο του γάλακτος όσο όμως κυρίως του σαπουνιού, συνεχώς αυξάνουν, παρά το γεγονός ότι τα προϊόντα αυτά είναι ιδιαίτερα ακριβά και, μάλιστα, για τη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε. Πρόσθεσε πως τα προϊόντα γαϊδούρας τα αναζητούν στο κατάστημά του άνθρωποι που κάνουν πιο υγιεινή διατροφή και κάποιοι που έχουν προβλήματα υγείας, είτε για τόνωση του οργανισμού τους είτε λόγω δερματολογικών προβλημάτων. Όπως σημείωσε, στόμα με στόμα γίνεται γνωστό το γαϊδουρόγαλο και το σαπούνι και όσοι το αγοράσουν για μια φορά, μετά το παίρνουν συνεχώς. ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ - 
~
***  Εικόνα ντροπής... 

Πριν από 10 ημέρες περίπου καθάρισαν τη Βασιλέως Γεωργίου στην προέκτασή της από τη Λακωνικής. Χθες, η φωτογραφία απεικόνιζε το χάλι μας. Καλά, δεν αισθάνθηκαν άσχημα όποιοι πέταξαν τα οικοδομικά υλικά που δε χρειάζονταν στο δρόμο; Ντροπή! Ω. - 
~
***    Πρόσληψη 18 συνολικά ατόμων με δίμηνη απασχόληση από το Δήμο Μεσσήνης           
     
Δεκαοκτώ συνολικά άτομα, με δίμηνη απασχόληση, αποφάσισε να προσλάβει ο Δήμος Μεσσήνης. Σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πρόκειται να προσληφθούν 8 ΔΕ οδηγοί πυροσβεστικών οχημάτων και 8 ΥΕ συνοδοί πυροσβεστικών οχημάτων (όλοι τους για το διάστημα από την 1η Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου), 1 ΥΕ εργάτης καθαριότητας για τον καθαρισμό και τη συντήρηση των εγκαταστάσεων της Παραλίας Μπούκας (από 1ης Ιουνίου έως 31 Ιουλίου) και 1 ΔΕ ναυαγοσώστης για την προστασία των λουομένων κατά τη θερινή περίοδο (από 1ης Ιουνίου έως 31 Ιουλίου).
Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι με παλαιότερη απόφασή του το Δ.Σ. Μεσσήνης έχει υποβάλει αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών για την έγκριση πρόσληψης 2 ναυαγοσωστών ΔΕ και για χρονικό διάστημα τριών μηνών. Η υποχρεωτική κάλυψη της παραλίας Μπούκας με ναυαγοσώστη αρχίζει από την 1η Ιουνίου. Όμως, το αίτημα δεν έχει εγκριθεί από το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και αυτό αν συνέβαινε, ο Δήμος δε θα προλάμβανε την πρόσληψη για την 1η Ιουνίου, καθώς υπάρχει χρονοβόρα διαδικασία (έκδοση προκήρυξης, έγκριση από το ΑΣΕΠ, δεκαήμερη προθεσμία υποβολής αιτήσεων, έλεγχος δικαιολογητικών και έκδοση αποτελεσμάτων), με συνέπεια το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας να επιβάλει πρόστιμα για κάθε ημέρα απουσίας ναυαγοσώστη από την παραλία της Μπούκας.
 ~ 
***   Χορός και Καλαμάτα στο 4ο τεύχος του Costa Navarino Stories           
      
Διπλή αναφορά στην Καλαμάτα περιέχει το περιοδικό Costa Navarino Stories, που εκδίδει η Costa Navarino. Στο 4ο τεύχος του, το Costa Navarino Stories παρουσιάζει τη σχέση της Μεσσηνίας και της Καλαμάτας με το χορό, από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα.
Το ρεπορτάζ της Νατάσας Μπλάτσιου, με τις φωτογραφίες των Γιάννη Βασταρδή και Έλενας Παρασκευά, εστιάζει στη σχέση της Καλαμάτας με το χορό, δίδοντας έμφαση στη δραστηριότητα της Δημοτικής Σχολής Χορού Καλαμάτας, στο Μέγαρο Χορού και στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, που διεξάγεται επί δύο δεκαετίες στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.
Στο ίδιο τεύχος παρουσιάζονται και οι 6 λόγοι για τους οποίους πρέπει κάποιος να επισκεφθεί την πόλη της Καλαμάτας (ορισμένες από τις φωτογραφίες του ρεπορτάζ είναι της δημοτικής υπαλλήλου Σοφίας Κοτσιλιέρη).
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, για τη δημιουργία αυτών των ρεπορτάζ και τις σχετικές φωτογραφίσεις παρείχε όλες τις αναγκαίες διευκολύνσεις ο Δήμος Καλαμάτας.
~
*** Σε εξέλιξη το πρόγραμμα πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων στην Καλαμάτα 

Σημαντική είναι η προφορά στην υγεία των πολιτών του προγράμματος πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων και προαγωγής της υγείας, με αξιοποίηση εφαρμογών τηλεϊατρικής, που υλοποιεί ο Δήμος Καλαμάτας με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Από το Μάρτιο του 2014 μέχρι και το Φεβρουάριο του 2015 έγιναν 997 εξετάσεις σε 344 δημότες και το πρόγραμμα εξακολουθεί να εκτελείται, ενώ έχει υποβληθεί αίτημα παράτασης μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2015. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι ιατροί Παν. Σταφυλάς και Παν. Πουλικαράκος συνεχίζουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, ενώ έχει λήξει η σύμβαση μίσθωσης έργου από τις 28 Φεβρουαρίου, καθώς έχουν δεχθεί να το κάνουν χωρίς αμοιβή. Το προσωπικό του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» ενημερώθηκε σταδιακά από τον κ. Πουλικαράκο για τον τρόπο που γίνονται οι μετρήσεις ιατρικών παραμέτρων σε εξεταζόμενους και την καταγραφή τους σε υπολογιστή. Τα στελέχη του «Βοήθεια στο Σπίτι» συμμετέχουν ενεργά στην εκτέλεση του προγράμματος πρόληψης και μέχρι σήμερα έχουν γίνει μετρήσεις σε πολίτες από αυτό το προσωπικό: -Στη Δημοτική Ενότητα Αρφαρών σε 56 άτομα -Στη Δημοτική Ενότητα Θουρίας σε 90 άτομα -Στις Τοπικές Κοινότητες του ορεινού όγκου του Ταϋγέτου θα ξεκινήσουν οι μετρήσεις διαφόρων ιατρικών παραμέτρων σε εξεταζόμενους την επόμενη εβδομάδα -Στην Τοπική Κοινότητα Καλαμάτας θα διατεθεί στο Δημοτικό Ιατρείο το δεύτερο σετ τηλεϊατρικής, στο οποίο έγινε αναβάθμιση λογισμικού και το προσωπικό του «Βοήθεια στο σπίτι» θα προχωρήσει στην υλοποίηση του προγράμματος κι εκεί. Τελικός στόχος, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας, είναι η συνέχιση εκτέλεσης του προγράμματος, με τη βοήθεια του προσωπικού του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». - 
~
***  Η Καλαμάτα χρειάζεται ιδέες για το μέλλον της         
     
Σήμερα το απόγευμα, στην Τεχνόπολη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης DesignLab, ο Καλαματιανός αρχιτέκτονας με διεθνή εμβέλεια, Κώστας Πουλόπουλος, ο οποίος ζει και εργάζεται στη Δανία, μίλησε για το παράδειγμα της Κοπεγχάγης και το πώς έχει σχεδιαστεί η πόλη για να είναι φιλική.
Το γεγονός αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τις παρατάξεις του Δήμου Καλαμάτας να ακούσουν από κοντά, να πάρουν ιδέες και, γιατί όχι, να ζητήσουν συμβουλές. Ακόμα και η ομάδα του «Καλαμάτα 21» θα πρέπει να είναι εκεί.
Διάλεξη του κορυφαίου Καλαματιανού αρχιτέκτονα σήμερα στην Αθήνα
Σήμερα στις 6.30 το απόγευμα, στην Τεχνόπολη (Γκάζι), στο πλαίσιο της εκδήλωσης DesignLab, με την υποστήριξη και επιμέλεια του Archisearch, ο Καλαματιανός αρχιτέκτονας με διεθνή εμβέλεια, Κώστας Πουλόπουλος, ο οποίος ζει και εργάζεται στη Δανία, μίλησε για το παράδειγμα της Κοπεγχάγης και το πώς έχει σχεδιαστεί η πόλη για να είναι φιλική.
Επιπλέον, αύριο Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Μαΐου, ο Κώστας Πουλόπουλος θα πραγματοποιήσει εργαστήριο Αρχιτεκτονικής.
Το γεγονός αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τις δημοτικές παρατάξεις συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης του Δήμου Καλαμάτας να ακούσουν από κοντά, να πάρουν ιδέες και, γιατί όχι, να ζητήσουν συμβουλές από έναν επιστήμονα που κυριαρχεί παγκοσμίως στο χώρο του. Ακόμα και η ομάδα του «Καλαμάτα 21» θα πρέπει να είναι εκεί.
Απ’ ό,τι ξέρουμε, όμως, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, γιατί η μικροπολιτική, οι ανούσιες φωτογραφήσεις με διάφορους επίσημους και η κενολογία προτάσεων, είναι αυτά που κυριαρχούν στην τοπική μας κοινωνία.
«Το μέλλον δεν είναι γραμμένο, αλλά σχεδιάσιμο». Αυτή είναι η φράση - κλειδί του αρχιτέκτονα Κώστα Πουλόπουλου, senior design architect του φημισμένου αρχιτεκτονικού γραφείου «Henning Larsen Architects», με έδρα την Κοπεγχάγη. Αυτή είναι και η άποψή του για το σχεδιασμό των πόλεων.
Ο κ. Πουλόπουλος θεωρεί ότι «για να ευημερεί μια κοινωνία στο μέλλον, πρέπει να ευημερούν τα παιδιά σήμερα».
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που έχει δοθεί στη δημοσιότητα, τα παιδιά είναι οι πιο ευαίσθητοι χρήστες της πόλης. Ταυτόχρονα, είναι οι πιο σημαντικοί χρήστες της, γιατί αντιπροσωπεύουν το μέλλον μιας πόλης.
Εμείς οι άνθρωποι σχεδιάζουμε καταρχήν για να προστατευτούμε από δυσάρεστες καταστάσεις και κατεξοχήν για να εκπληρώσουμε στόχους, δηλαδή επιθυμητές καταστάσεις .Τα παιδιά, οι φορείς του μέλλοντος, είναι τα μέλη μιας κοινωνίας που θα κληθούν να πραγματώσουν αυτές τις επιθυμητές καταστάσεις και να βοηθήσουν με τη σειρά τους να εκπληρωθεί το όραμα αυτής της κοινωνίας.
Μα ώσπου να έρθει η σειρά τους, πώς μπορούμε να σχεδιάσουμε το χώρο, ώστε να τους παρέχει ασφάλεια και το αίσθημα του ανήκειν, από το οποίο πηγάζει η κοινωνική υπευθυνότητα;
Η Κοπεγχάγη είναι μια πόλη που έχει σκεφτεί και σχεδιάσει εδώ και αρκετές δεκαετίες πάνω σε αυτό τον άξονα: μια πόλη που σχεδιάζεται για το μέλλον, είναι μια πόλη που σχεδιάζεται για τα παιδιά.
Δεν είναι, όμως, μόνο τα παιδιά χρήστες μιας πόλης. Ζώντας και δουλεύοντας στη Κοπεγχάγη, ο κ. Πουλόπουλος γνωρίζει από πρώτο χέρι το «θαύμα» που συντελέστηκε στην πρωτεύουσα της Δανίας, όπου οι πετυχημένες αστικές παρεμβάσεις οδήγησαν στη βιώσιμη ανάπτυξη, την ευεξία και την ευημερία των κατοίκων.
«Υπάρχουν πόλεις που στο πιο κεντρικό τους σημείο υπάρχει μία εκκλησία ή η αγορά. Στην Κοπεγχάγη, το πιο κεντρικό σημείο είναι το Τίβολι. Δηλαδή, το δεύτερο παλαιότερο λούνα παρκ του κόσμου», είπε.
Υπογράμμισε το γεγονός ότι ο Δήμος Κοπεγχάγης έχει 550.000 πολίτες και 650.000 ποδήλατα. «Όπως έχει γίνει γνωστό, κάθε μέρα περισσότεροι κάτοικοι της Κοπεγχάγης, από ό,τι κάτοικοι των ΗΠΑ συνολικά, πηγαίνουν με το ποδήλατο στη δουλειά τους».
«Οι κάτοικοι της Κοπεγχάγης έχουν θέσει υψηλούς στόχους για την επόμενη δεκαετία. Όπως: να είναι η πρώτη πόλη παγκοσμίως με μηδενική εκπομπή CO2, να μειώσουν κατά 20% την κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση σε σχέση με το 2010, τρεις στους τέσσερις δημότες να μετακινούνται με ποδήλατο και όλοι να μπορούν με 15 λεπτά της ώρας περπάτημα να πηγαίνουν στη δουλειά τους και σε χώρο αναψυχής», πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι σε κάθε κάτοικο της Κοπεγχάγης αντιστοιχούν 36 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου, όταν στον κάθε Θεσσαλονικιό αντιστοιχούν 2,1 τ.μ., σε κάθε Αθηναίο μόλις 0,9 τ.μ., ενώ το ελάχιστο όριο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι 9 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο πόλης.
Ο κ. Πουλόπουλος τόνισε ότι στην Κοπεγχάγη υπάρχουν τα «επίσημα πάρκα», τα «ανεπίσημα πάρκα τσέπης», οι «αυλές τετραγώνων», ενώ ως ελεύθεροι χώροι πρασίνου αξιοποιούνται ακόμη και τα... κοιμητήρια της πόλης, με τους κατοίκους να περνούν ευχάριστα την ώρα τους στο γρασίδι ανάμεσα στους τάφους!
  Ποιος είναι
Ο Κώστας Πουλόπουλος, όταν ήταν μικρός, ήθελε να γίνει σχεδιαστής αυτοκινήτων, μαραγκός ή να χτίζει σπίτια.
Όταν ήταν έφηβος, έπαιζε πολύ μπάσκετ. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου έκανε τη διπλωματική του εργασία με τον Τάσση Παπαϊωάννου και τον Τάσο Μπίρη. Για 2 χρόνια περίπου εργάστηκε σε αρχιτεκτονικά γραφεία της Αθήνας, ώσπου κέρδισε την πλήρη υποτροφία Μonbukkagakushο του ιαπωνικού υπουργείου Παιδείας 2007-2009, για να σπουδάσει στο Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής του Chiba Manabu στο Πανεπιστήμιο του Τόκυο.
Στο Τόκυο, επίσης, εργάστηκε παράλληλα στο αρχιτεκτονικό γραφείο Kengo Kuma Architects & Associates, συμμετέχοντας σε διαγωνισμούς. Κυρίως όμως, στα δύο αυτά χρόνια στην Άπω Ανατολή είχε την ευκαιρία να γνωρίσει κουλτούρες δυσπροσπέλαστες και να δει αρχιτεκτονική, τέχνη και κατασκευές ασυνήθιστες για το δυτικό μάτι, αλλά με τη δική τους άψογη φιλοσοφία. Αυτή η ανεκτίμητη εμπειρία τού δίδαξε ότι πρέπει να κοιτάζουμε τα πράγματα ουδέτερα, για να μας διδάξουν αυτά με τη σειρά τους.
Από το 2009 ως το 2014 εργάστηκε στην Κοπεγχάγη, στο αρχιτεκτονικό γραφείο Henning Larsen Architects ως Lead Design Architect of International Competitions, έχοντας κατακτήσει πρώτα βραβεία σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς, για παράδειγμα Central Bank of Libya (1ο βραβείο), Simens Global HQ, Munich (1ο βραβείο, υπό κατασκευή), Nordea Bank HQ (1ο βραβείο, υπό κατασκευή), Frankfurt School of Finance and Management (1ο βραβείο, υπό κατασκευή), Novo Nordisk HQ (1ο βραβείο, ολοκληρωμένο).
Στα έργα του πάντα προσπαθεί να ισορροπήσει κι εν τέλει να επιλύσει τις αντίρροπες δυνάμεις που διέπουν το κάθε αρχιτεκτονικό έργο, μέσα από την επινόηση της κατάλληλης κάθε φορά αρχιτεκτονικής κεντρικής ιδέας.
Από το Φλεβάρη του 2015 εργάζεται στους BIG/ Bjarke Ingels Group, ως Senior Architect/ Project Leader, όπου και συνεχίζει να εργάζεται σε διαγωνισμούς.
Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε σημαντικές εκθέσεις ανά τον κόσμο: το προσωπικό πρότζεκτ του “Dunes/Caves” εκτέθηκε στο κυπριακό περίπτερο της 11ης Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας υπό το γενικό τίτλο “Out there: architecture beyond building”.
Το 2011, το έργο του “Culture Scapes”, εκτέθηκε στην έκθεση Made in Greece, στο Harvard Graduate School of Design και στο Museum Natural History of Boston. Παράλληλα, ο Κώστας συχνά παρουσιάζει διαλέξεις ως κεντρικός ομιλητής σε διάφορα σημαντικά φόρα: «Τρίτοι Χώροι» στο συνέδριο ΕΣΩ (Φεβρουάριος 2012) στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, “Unconditional Creativity (does it exist?)” στην Frankfurt School of Finance and Management, «Κοπεγχάγη: Πόλη για Παιδιά» στο Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ σε συνδιοργάνωση με το Ελληνικό Τμήμα της (UIA), το ΑΠΘ και τον ΣΑΘ, ενώ έχει συνδιοργανώσει και διδάξει σε εργαστήρια στο Danish Architecture Center.
Ο Κώστας συχνά καλείται ως guest critic στα μαθήματα σύνθεσης των εργαστηρίων της Βασιλικής Ακαδημίας Τεχνών της Κοπεγχάγης, κι ως κριτής σε διεθνείς και εθνικούς διαγωνισμούς. 
 ~
***
~
*** Αθλητική  ενημέρωση  :
~
*** Στο  μικρό τελικό  :
~ ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ - ΤΣΣΚΑ Μόσχας 80-86  .- ^
Τρίτη θέση για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο Final 4
Τα δεκάλεπτα: 13-27, 24-48, 55-66, 80-86
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ιερεθουέλο (Ισπανία), Λοτερμόσερ (Γερμανία), Λάτισεφς (Λετονία)
ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ/ΟΥΛΚΕΡ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Γκάουντλοκ 24 (4), Ζήσης 12 (2), Μπιέλιτσα 18 (1), Ερντέν 8, Μαχμούτογλου, Μπογκντάνοβιτς 5 (1), Τσετίν, Σαβάς, Ζόριτς 8, Βέσελι 5, Σιπάχι, Πρέλτζιτς.
ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (Δημήτρης Ιτούδης): Ντε Κολό 17 (1), Φριτζόν 9 (1), Νίκολς 14 (2), Τζάκσον 12 (1), Μασρκοϊσβίλι 1, Ουίμς 6, Βοροντσέβιτς 3 (1), Καούν 9, Κριάπα 2, Χάινς 8, Κιριλένκο 5.
~
***   Στον Τελικό  :
Live Ρεάλ Μ. - Ολυμπιακός (43-43 27') με φόντο την «κούπα»
~ ΡΕΑΛ Μανδρίτης -ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  78-59 , ( 35-28).-
 
Τα   δεκάλεπτα  :  15-19 , (35-28) ,  53-46 , 78-59  .- ^
~



~
~** Η  ΡΕΑΛ  ΜΑΝΔΡΙΤΗΣ  για  9η  φορά  πρωταθλήτρια  Ευρώπης στο Μπάσκετ  !
~Οι Έλληνες παίκτες που έχουν κατακτήσει Ευρωλίγκα με ξένη ομάδα:
**  ΠΑΙΚΤΗΣ ΟΜΑΔΑ ΧΡΟΝΙΑΝέστορας Κόμματος Μακάμπι Τ.Α. 2005
Θοδωρής Παπαλουκάς ΤΣΣΚΑ Μ. 2006, 2008
Νίκος Ζήσης ΤΣΣΚΑ Μ. 2008
Σοφοκλής Σχορτσανίτης Μακάμπι Τ.Α. 2014
Γιάννης Μπουρούσης Ρεάλ Μαδρίτης 2015
~
*** Το 3x3 έκανε η Κυπαρισσία και όλα για όλα την Τετάρτη στη Σπάρτη 


 Με εύκολη νίκη συνέχισε ο ΑΟ Κυπαρισσίας την προσπάθειά του για άνοδο στη Γ' Εθνική. Στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του μίνι πρωταθλήματος των πρωταθλητών (13ος Όμιλος) κέρδισε σήμερα το απόγευμα στην έδρα του Πανθυρεατικό με σκορ 4-0. Το δρόμο προς τη νίκη άνοιξε ο Νίκος Κόλλιας που μέσα στο πρώτο 15λεπτο του αγώνα βρήκε δίχτυα δύο φορές, ο Χρήστος Παπαγεωργίου έκλεισε το σκορ του ημιχρόνου στο 3-0, ενώ στο β΄ ημίχρονο "χτύπησε" και ο ...συνήθης ύποπτος Φώτης Παναγόπουλος, χαρίζοντας το πολύτιμο 3ποντο στους Τριφύλιους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν το 11ο σερί παιχνίδι που σκόραρε ο Φ. Παναγόπουλος! Δυστυχώς όμως το παιχνίδι είχε και μια άτυχη στιγμή για τους πρωταθλητές Μεσσηνίας, καθώς στο 75'αποβλήθηκε o Νίκος Κόλλιας με 2η κίτρινη κάρτα (η πρώτη ήταν επειδή έπαιξε τη μπάλα, ενώ είχε σφυρίξει ο διαιτητής και η δεύτερη για αντιαθλητικό μαρκάρισμα). Χρόνος για πανηγύρια δεν υπάρχει στην Κυπαρισσία, καθώς την Τετάρτη θα διεξαχθεί στη λακωνική πρωτεύουσα η αναμέτρηση με την ΑΕ Σπάρτης που θα κρίνει ουσιαστικά το μοναδικό εισιτήριο ανόδου στη Γ' Εθνική. Ο ΑΟΚ είχε κερδίσει στο πρώτο μεταξύ τους ματς με 1-0. Στο άλλο παιχνίδι του Ομίλου η Σπάρτη πήρε μια εξίσου εύκολη νίκη με 1-3 στην Αργολίδα, σε βάρος του ΠΑΟΚ Κουτσοποδίου. - 
~
***  Με ήττα έκλεισε η αποτυχημένη χρονιά για την Καλαμάτα          
     
Με ήττα ολοκλήρωσε το φετινό πρόγραμμα της Γ’ Εθνικής η Καλαμάτα καθώς υπέκυψε με 1-0 στην Τρίπολη από τον τοπικό Παναρκαδικό για την 30ή και τελευταία αγωνιστική του φετινού πρωταθλήματος. Σε ένα ακόμη παιχνίδι η μεσσηνιακή ομάδα έφυγε από το γήπεδο χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα παρότι είχε την κυριαρχία στο ματς αλλά και τις ευκαιρίες να φτάσει σε μία καθαρή νίκη αλλά ένα λάθος στην άμυνα, μια ασυνεννοησία, έδωσε στους Αρκάδες την ευκαιρία να φτάσουν στο τρίποντο. Το γκολ που έκρινε την αναμέτρηση σημείωσε ο Τριμπόνιας στο 78’, τέρμα το οποίο όμως δεν χάρηκε όσο θα ήθελε ο ίδιος καθώς στον πανηγυρισμό έβγαλε τη φανέλα με αποτέλεσμα να δει την δεύτερη κίτρινη κάρτα του διαιτητή Καλογεράκου και να φύγει στα αποδυτήρια.
Με δεδομένη την απουσία του τραυματία Τάσου Χριστοφιλέα, ο Μιχάλης Καβαλιέρης επέλεξε τον Δημήτρη Μαρτίνο ως παρτενέρ του Ρούσση στο κέντρο της άμυνας. Δεξιά ξεκίνησε ο Νιφορόπουλος, αριστερά στην άμυνα ο Βασιλόπουλος, μπροστά του ο Νικολόπουλος, αμυντικά χαφ οι Ζαχαρόπουλος, Κουντάνης, και στην επίθεση οι Ηλιόπουλος, Δημητριάδης, Καλαντζής οι οποίοι άλλαζαν ρόλους και θέσεις στο παιχνίδι.
Ο Παναρκαδικός ξεκίνησε την αναμέτρηση έχοντας την κατοχή της μπάλας αλλά χωρίς να μπορέσει να γίνει η απειλητικός. Με την συμπλήρωση 15΄αγώνα η Καλαμάτα άρχισε να ανεβάζει στροφές και το παιχνίδι μεταφέρθηκε στο μισό των γηπεδούχων.
Η πρώτη καλή φάση του αγώνα έγινε στο 17’ με τον Νικολόπουλο να σουτάρει δυνατά αλλά άουτ από καλή θέση. Στην επόμενη φάση ο Τριμπόνιας έβγαλε τη σέντρα αλλά ο Σταθουλόπουλος βρήκε αέρα ενώ λίγο αργότερα ο Κωστάκης σούταρε ψηλά άουτ. Στο 21’ ήταν η σειρά των φιλοξενούμενων να απειλήσουν όταν ο Νικολόπουλος έσπασε ωραία στον Δημητριάδη αλλά το σούτ του τελευταίου βρήκε στα σώματα. Στο 29' ο Καλαντζής πήρε την μπάλα από τον Κουντάνη και σούταρε διαγώνια άουτ ενώ η τελευταία ευκαιρία στο πρώτο μέρος ανήκε στους γηπεδούχους με εκτέλεση φάουλ του Σταθουλόπουλου στο 43’.
Στο 65’ ο Νιφορόπουλος έκανε μια επικίνδυνη σέντρα αλλά ο Χατζόπουλος έδιωξε σωτήρια προ του Καλαντζή ενώ στο επόμενο λεπτό χάθηκε η μεγαλύτερη ευκαιρία γιαμ την Καλαμάτα όταν μετά από εκτέλεση κόρνερ ο Ρούσσης έπιασε το σουτ όμως ο Ψυχογιός μπλόκαρε με διπλή προσπάθεια πάνω στην γραμμή του τέρματος.
Στο 77' ο Καλαντζής εκτέλεσε έξυπνα φάουλ με πάσα προς τον Ηλιόπουλο που πλάσαρε από καλή θέση αλλά απόκρουσε ο Ψυχογιός. Και ενώ η Καλαμάτα πίεζε και οι γηπεδούχοι δεν είχαν στο β’ μέρος πατήσει στη  περιοχή του Μούζου, ήρθε το γκολ στο 78’. Έγινε μια κάθετη πάσα προς την περιοχή της Καλαμάτας, Λαζάρου και Μούζος έδειξαν να ελέγχουν την μπάλα αλλά κανείς δεν κινήθηκε προς το μέρος της με αποτέλεσμα π Τριμπόνιας που καραδοκούσε να πεταχτεί, να γίνει κάτοχός της και να πλασάρει εύστοχα για το 1-0. Αυτή ήταν και η τελευταία φάση στο ματς για τον επιθετικό των πρασίνων καθώς είδε την κόκκινη κάρτα (δεύτερη κίτρινη) του διαιτητή. Η Καλαμάτα συνέχισε να πιέζει (στο τελευταίο δεκάλεπτο οι γηπεδούχοι οχυρώθηκαν πίσω από την σέντρα) και είχε μια ακόμη καλή στιγμή στο 84’ με τον Τσιφλίδη να μην μπορεί να νικήσει τον Ψυχογιό. Διπλή σημαντική ευκαιρία έχασαν οι μελανόλευκοι και στο 93’. Ο Τσιφλίδης έκανε το σουτ, απόκρουσε ο Ψυχογιός, η μπάλα έφτασε ξανά στον Τσιφλίδη που έστρωσε στον Ηλιόπουλο αλλά αυτός πλάσαρε ελάχιστα άουτ.
Κίτρινες κάρτες: Τριμπόνιας (56’, 78’)/ Δημητριάδης (42’), Κεϊτά (85’), Ρούσσης (86’)
Κόκκινη κάρτα: Τριμπόνιας (78’)
ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟΣ: Ψυχογιός, Πετρόπουλος (87’ Βλαχοκυριάκος), Μπούτας, Χατζόπουλος, Κωστάκης, Κυριακόπουλος, Σταθουλόπουλος, Δήμος (77' Μπίσσιας), Τριμπόνιας, Καδάς (75’ Αρώνης), Κότσιρας.
ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Μούζος, Βασιλόπουλος, Νιφορόπουλος, Ρούσσης, Μαρτίνος, Κουντάνης (75’ Τσιφλίδης), Ζαχαρόπουλος (81’ Κεϊτά), Νικολόπουλος, Ηλιόπουλος, Δημητριάδης (61’ Λαζάρου), Καλαντζής.
 ~*  Ευχαριστίες Καβαλιέρη
Μετά την ολοκλήρωση του ματς που σήμανε και την ολοκλήρωση των φετινών αγωνιστικών υποχρεώσεων της Καλαμάτας, ο τεχνικός της ομάδας, Μιχάλης Καβαλιέρης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την διοίκηση, τους συνεργάτες του και τους παίκτες για την συνεργασία, το διάστημα της παραμονής του στον μελανόλευκο πάγκο. Αναλυτικά, είπε:
«Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Ράλλη και την διοίκησή του που μου έκαναν την τιμή να αναλάβω την τεχνική ηγεσία της ομάδας έστω και αυτό το μικρό χρονικό διάστημα. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τους Χρήστο Λουκά, Κώστα Γυφτέα, Σπύρο Πανταζή και κυρίως τους συνεργάτες μου Ιωσήφ Λουκά, Ανδρέα Θεοδωρόπουλο, Ευτύχη Τασιόπουλο για την βοήθειά τους και τέλος να ευχαριστήσω τους ποδοσφαιριστές για την άψογη συνεργασία που είχαμε όλο αυτό το διάστημα. Εύχομαι η Καλαμάτα να επιστρέψει σύντομα εκεί που ανήκει, δηλαδή στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου».
~
***   Στο προσκήνιο το ζήτημα της υποχρεωτικής παρουσίας γιατρών σε αγώνες μπάσκετ         
     
Στο προσκήνιο έχει βρεθεί και πάλι το τεράστιο ζήτημα της υποχρεωτικής παρουσίας γιατρών στους αγώνες μπάσκετ, ειδικότερα των τοπικών πρωταθλημάτων όλων των κατηγοριών (Ανδρών, Γυναικών, Εφήβων, Νεανίδων, Παίδων, Κορασίδων, κ.ά),  καθώς στα πρωταθλήματα εθνικών κατηγοριών η παρουσία γιατρών είναι εδώ και αρκετό καιρό υποχρεωτική. Μέχρι τώρα το φλέγον αυτό κομμάτι, έμπαινε σε δεύτερη μοίρα, με τις τοπικές ενώσεις να το τοποθετούν μεν στις ειδικές προκηρύξεις των πρωταθλημάτων, αλλά ουσιαστικά να μην το εφαρμόζουν.
Ας δούμε τι αναφέρει το άρθρο 14 των προκηρύξεων των πρωταθλημάτων της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, σχετικά με τους γιατρούς αγώνων…
«Υπενθυμίζεται στα γηπεδούχα σωματεία, η υποχρέωσή τους για παρουσία γιατρού κατά τη διάρκεια των αγώνων, με δική τους μέριμνα», επισημαίνει το σχετικό άρθρο, αφήνοντας την ευχέρεια στα σωματεία να δράσουν αναλόγως.
Η αλήθεια είναι ότι μ’ εξαίρεση τις εθνικές κατηγορίες, όπου είναι υποχρεωτική η παρουσία γιατρού, καθώς σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή απουσίας γιατρού, το γηπεδούχο σωματείο μηδενίζεται, στα τοπικά σπάνια δίνουν γιατροί το  παρών στους αγώνες. Η μετάφραση του σχετικού άρθρου της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, αλλά και πολλών άλλων Ενώσεων, έδινε μέχρι τώρα τη δυνατότητα στα γηπεδούχα σωματεία να μην καλούν γιατρούς αλλά και να μην τιμωρούνται.
Τα δεδομένα αλλάζουν όμως και μπορούμε να πούμε ότι αλλάζουν προς την λογική πλευρά καθώς δεν νοείται το 2015 να γίνονται αγώνες χωρίς ιατρική κάλυψη. Ρόλο σε αυτό έπαιξαν κάποια τραγικά περιστατικά, που εξελίχθηκαν σε γήπεδα της χώρας. Θυμόμαστε το περιστατικό με το χαμό του 17χρονου μπασκετμπολίστα στην Ελευσίνα, τον τραυματισμό νεαρού αθλητή του Διαγόρα Ρόδου, αλλά και πολλά ακόμη αντίστοιχα περιστατικά σε γήπεδα της χώρας. Μάλιστα κάποιες Ενώσεις, όπως για παράδειγμα η Τοπική Επιτροπή Δωδεκανήσου, πήραν κατά τη διάρκεια της σεζόν που ολοκληρώθηκε την απόφαση για επιβολή υποχρεωτικής παρουσίας γιατρών, με το εξοδολόγιο να βαραίνει το γηπεδούχο σωματείο. Υπάρχουν κι άλλες ενώσεις που έλαβαν αντίστοιχες αποφάσεις, όμως στην Ένωσή μας και μέχρι τώρα, δεν είχε συμβεί κάτι τέτοιο.
Ο Γιάννης Κουτραφούρης και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης προσανατολίζονται προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, περιμένοντας όμως τις αποφάσεις του Δ.Σ. της ΕΟΚ που θα δώσει και την κατευθυντήρια γραμμή. Επαναλαμβάνουμε ότι σωστά, μολονότι καθυστερημένα, θα γίνει η συγκεκριμένη διαφοροποίηση, όμως εδώ έρχεται να προστεθεί ένα λογικό ερωτηματικό από την πλευρά κυρίως των παραγόντων των σωματείων.
Ποιος θ’ αναλάβει το κόστος; Η απάντηση είναι βεβαίως απλή… Τα σωματεία θα κληθούν να πάρουν στις πλάτες τους και αυτό το έξοδο. Τα σωματεία ήταν που ανέλαβαν τους διαιτητές, τις γραμματείες, τα οδοιπορικά, τα έντυπα νέων δελτίων και μεταγραφών και τώρα θα αναλάβουν ένα ακόμη. Μπορούν όμως να ανταπεξέλθουν  τη δεδομένη χρονική περίοδο, όπου τα έσοδα μειώνονται και η πολιτεία αλλά και η Ομοσπονδία δεν συνεισφέρουν; Οι επιχορηγήσεις έχουν εξαφανιστεί, οι Δήμοι δεν μπορούν να συνδράμουν και τα σωματεία κάνουν τεράστιες προσπάθειες για να μείνουν ζωντανά, περιμένοντας κυρίως τα έσοδα από τις ακαδημίες τους. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι η ΕΟΚ και οι Ενώσεις, όσες τουλάχιστον δεν το έχουν πράξει ήδη, θα μετακινήσουν το εξοδολόγιο  στα σωματεία, που έρχονται αντιμέτωπα μ’ έναν ακόμη πονοκέφαλο. Και δεν είναι ο μόνος, καθώς κάθε άλλο παρά εύκολο είναι η εξεύρεση γιατρού, ειδικότερα σε μικρές κοινωνίες και περιοχές. Το λέμε με βεβαιότητα γνωρίζοντας καλά την αγωνία των περιφερειακών Σωματείων του ποδοσφαίρου, που κάνουν τεράστιο αγώνα για να έχουν γιατρό στις αναμετρήσεις τους. Υπάρχει, θα πουν κάποιοι, η λύση των Σαμαρειτών, όμως δεν πρόκειται για γιατρούς και προφανώς δεν μπορούν να καλύψουν αριθμητικά το εύρος των αγωνιστικών υποχρεώσεων.
Όλα αυτά που φέρνει στην επιφάνεια το «Θάρρος» στο σημερινό φύλλο, έχουν τεθεί επί τάπητος στις συνεδριάσεις της Ομοσπονδίας, που προσπαθεί να βρει λύσεις, έτσι ώστε να μεταφέρει τη γραμμή σ’ όλες τις Ενώσεις της χώρας και να ισχύει ανά κάθε μπασκετική γωνιά το ίδιο καθεστώς. Του Νίκου Μπαλόπουλου 
~
***  Η  ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ  πρωταθλήτρια  ΙΣΠΑΝΙΑΣ  :
Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ της 37ης αγωνιστικής:

Ατλέτικο Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα 0-1
(65΄ Μέσι)

Εσπανιόλ-Ρεάλ Μαδρίτης 1-4
(73΄ Στουάνι - 59΄,83΄,90+1΄ Ρονάλντο, 79΄ Μαρσέλο)

Βαλένθια-Θέλτα 1-1
(71΄ Οταμέντι - 8΄ Ερνάντεθ)

Σεβίλη-Αλμερία 2-1
(65΄,70΄ Ιμπόρα - 30΄ Τιεβί)

Λα Κορούνια-Λεβάντε 2-0
(21΄ Λόπο, 80΄ Χουανφράν)

Σοσιεδάδ-Γρανάδα 0-3
(74΄ Ελ Αραμπί, 80΄ Ιμπάνιεθ, 88΄ Ροτσίνα)

Βιγιαρεάλ-Μάλαγα 2-1
(82΄,87΄ Μορένο - 90΄ Ντάρντερ)

Ελτσε-Αθλέτικ Μπιλμπάο 2-3
(32΄,45΄ Ζόνατας - 80΄ Ακέτσε, 87΄ Σαν Χοσέ, 90+2΄ Γουϊλιαμς)

Χετάφε-Εϊμπάρ 1-1
(34΄ Ινεστρόθα - 36΄ Μπόρχα)

Κόρντομπα-Ράγιο Βαγεκάνο 1-2
(57΄ Λούσο - 21΄ Μπαένα, 78΄ Εμπάρμπα)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 36 αγώνες)
Μπαρτσελόνα 93 -Τσάμπιονς Λιγκ (όμιλοι)
Ρεάλ Μαδρίτης 89 -Τσάμπιονς Λιγκ (όμιλοι)
Ατλέτικο Μαδρίτης 77
Βαλένθια 74
Σεβίλη 73
Βιγιαρεάλ 60 -Γιουρόπα Λιγκ
Αθλέτικ Μπιλμπάο 52
Μάλαγα 50
Εσπανιόλ 49
Ράγιο Βαγεκάνο 49
Θέλτα 48
Σοσιεδάδ 43
Έλτσε 40
Χετάφε 37
Λεβάντε 36
Λα Κορούνια 34
Γρανάδα 34
Αλμερία 32
Εϊμπάρ 32
Κόρντομπα 20 --Υποβιβασμός--

Η «χρυσή βίβλος» των ομάδων που κατέκτησαν το πρωτάθλημα Ισπανίας από την περίοδο 1928-29 έχει ως εξής:

1928-29 Μπαρτσελόνα
1929-30 Αθλέτικ Μπιλμπάο
1930-31 Αθλέτικ Μπιλμπάο
1931-32 Ρεάλ Μαδρίτης
1932-33 Ρεάλ Μαδρίτης
1933-34 Αθλέτικ Μπιλμπάο
1934-35 Μπέτις
1935-36 Αθλέτικ Μπιλμπάο
1936-39 Δεν διεξήχθη πρωτάθλημα, λόγω του εμφυλίου πολέμου
1939-40 Ατλέτικο Μαδρίτης
1940-41 Ατλέτικο Μαδρίτης
1941-42 Βαλένθια
1942-43 Αθλέτικ Μπιλμπάο
1943-44 Βαλένθια
1944-45 Μπαρτσελόνα
1945-46 Σεβίλη
1946-47 Βαλένθια
1947-48 Μπαρτσελόνα
1948-49 Μπαρτσελόνα
1949-50 Ατλέτικο Μαδρίτης
1950-51 Ατλέτικο Μαδρίτης
1951-52 Μπαρτσελόνα
1952-53 Μπαρτσελόνα
1953-54 Ρεάλ Μαδρίτης
1954-55 Ρεάλ Μαδρίτης
1955-56 Αθλέτικ Μπιλμπάο
1956-57 Ρεάλ Μαδρίτης
1957-58 Ρεάλ Μαδρίτης
1958-59 Μπαρτσελόνα
1959-60 Μπαρτσελόνα
1960-61 Ρεάλ Μαδρίτης
1961-62 Ρεάλ Μαδρίτης
1962-63 Ρεάλ Μαδρίτης
1963-64 Ρεάλ Μαδρίτης
1964-65 Ρεάλ Μαδρίτης
1965-66 Ατλέτικο Μαδρίτης
1966-67 Ρεάλ Μαδρίτης
1967-68 Ρεάλ Μαδρίτης
1968-69 Ρεάλ Μαδρίτης
1969-70 Ατλέτικο Μαδρίτης
1970-71 Βαλένθια
1971-72 Ρεάλ Μαδρίτης
1972-73 Ατλέτικο Μαδρίτης
1973-74 Μπαρτσελόνα
1974-75 Ρεάλ Μαδρίτης
1975-76 Ρεάλ Μαδρίτης
1976-77 Ατλέτικο Μαδρίτης
1977-78 Ρεάλ Μαδρίτης
1978-79 Ρεάλ Μαδρίτης
1979-80 Ρεάλ Μαδρίτης
1980-81 Ρεάλ Σοσιεδάδ
1981-82 Ρεάλ Σοσιεδάδ
1982-83 Αθλέτικ Μπιλμπάο
1983-84 Αθλέτικ Μπιλμπάο
1984-85 Μπαρτσελόνα
1985-86 Ρεάλ Μαδρίτης
1986-87 Ρεάλ Μαδρίτης
1987-88 Ρεάλ Μαδρίτης
1988-89 Ρεάλ Μαδρίτης
1989-90 Ρεάλ Μαδρίτης
1990-91 Μπαρτσελόνα
1991-92 Μπαρτσελόνα
1992-93 Μπαρτσελόνα
1993-94 Μπαρτσελόνα
1994-95 Ρεάλ Μαδρίτης
1995-96 Ατλέτικο Μαδρίτης
1996-97 Ρεάλ Μαδρίτης
1997-98 Μπαρτσελόνα
1998-99 Μπαρτσελόνα
1999-00 Λα Κορούνια
2000-01 Ρεάλ Μαδρίτης
2001-02 Βαλένθια
2002-03 Ρεάλ Μαδρίτης
2003-04 Βαλένθια
2004-05 Μπαρτσελόνα
2005-06 Μπαρτσελόνα
2006-07 Ρεάλ Μαδρίτης
2007-08 Ρεάλ Μαδρίτης
2008-09 Μπαρτσελόνα
2009-10 Μπαρτσελόνα
2010-11 Μπαρτσελόνα
2011-12 Ρεάλ Μαδρίτης
2012-13 Μπαρτσελόνα
2013-14 Ατλέτικο Μαδρίτης
2014-15 Μπαρτσελόνα

Οι τίτλοι:
32 - Ρεάλ Μαδρίτης
23 - Μπαρτσελόνα
10 - Ατλέτικο Μαδρίτης
8 - Αθλέτικ Μπιλμπάο
6 - Βαλένθια
2 - Ρεάλ Σοσιεδάδ
1 - Λα Κορούνια, Σεβίλη, Μπέτις
~
***     ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΪΟΥ  2015  :
~ ARFARA  NEWS  Το  αγιάζι της ενημέρωσης Πρωτομαγιά  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-2015.html .-           
~ΑRFARA  NEWS  Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο  02  Μαϊου  2015 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/05/rfara-news-02-2015.html .-   
~ ARFARA  NEWS , Το  αγιάζι της ενημέρωσης , Κυριακή  03 Μαϊου  2015  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-03-2015.html .-      ~ΑΘΛΗΤΙΚΟ  Σαββατο-Κύριακο  02  και 03 Μαϊου  2015  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/05/02-03-2015.html .-                        
~ ARFARA  NEWS   Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα  04  Μαϊου  2015  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-04-2015.html .-        
~  Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης   Δευτέρα 04 Μαΐου  2015:  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/05/04-2015_4.html .-                    
 ~ ARFARA  NEWS  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Τρίτη  05  Μαϊου  2015 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-05-2015.html.-  .- ~Το  αγιάζι  της   ενημέρωσης  Τρίτη  05  Μαϊου  2015  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/05/05-2015.html .-                                
 ~ ARFARA  NEWS  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Τετάρτη  06  Μαϊου  2015 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-06-2015.html .-       
 ~ ARFARA  NEWS , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  , Πέμπτη  07  Μαϊου  2015  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-07-2015.html .-                 
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Πέμπτη  07  Μαϊου  2015  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/05/07-2015.html .-                      
~ ARFARA  NEWS  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Παρασκευή  08  Μαϊου  2015  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-08-2015.html .-                         
~ ARFARA  NEWS  , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης , Σάββατο 09  Μαϊου   2015 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-09-2015.html .-         
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  09  Μαϊου  2015  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/05/09-2015.html .-                                     
~ ARFARA  NEWS  , Το  αγιάζι της ενημέρωσης ,  Κυριακή  10  Μαϊου  2015http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-10-2015.html .-             
~ Αθλητικό Σαββατο-Κύριακο 09  και 10  Μαϊου  2015  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/05/09-10-2015.html .-                       
 ~ ARFARA  NEWS ,  Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  , Δευτέρα  11  Μαϊου  2025  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-11-2025.html .-     
~  Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  11  Μαϊου  2015 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/05/11-2015.html .-                   
~ ARFARA  NEWS   Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  12   Μαϊου  2015  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-12-2015.html .-                        
~  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Τρίτη  12  Μαϊου  2015 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/05/12-2015.html  .-                         
 ~ARFARA  NEWS ,  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Τετάρτη  13  Μαϊου   2015   : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-13-2015.html .-              ~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  13  Μαϊου  2015  :   http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/05/13-2015.html  .-                     
~ ARFARA   NEWS   , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Πέμπτη  14  Μαϊου  2015 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-14-2015.html .-                        
~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  :
**
ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη   14  Μαϊου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/14-2015.html .-
~  ARFARA   NEWS  ,  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  ,Παρασκευή  15  Μαϊου  2015   : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-15-2015.html .-

~ Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή   15  Μαϊου  2015 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/05/15-2015.html .-                       
 ~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  Παρασκευή  15  Μαϊου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/15-2015.html .-
  ARFARA  NEWS  ,  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης ,  Σάββατο  15  Μαϊου  2015    .-
  ~ARFARA  NEWS   Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή   17  Μαϊου  2015  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-17-2015.html .- 
~                         
*** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas = 
Stamatios Skoulikas  ,
http://www.youtube.com/stamos01 ,   4159 video. - 4141.-   
 
Σταματης Σκουλικας ,                     
2. - Stamos Skoulikas =        
Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2501 video.  2479.-                 https://plus.google.com/+stamatios01/posts  ,.-   
σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   
Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2485   video.-  2408.-                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- -
βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        9145  βίντεο   .-
https://plus.google.com/+StamatiosSkoulikas/posts .- = Stamatios Skoulikas - Google+ ,.-
  
http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  , 4278 / 427 .-    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 448 / -   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.086  Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                   
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   432 .-       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01               http://messinia1234.com/?page_id=937  
 ~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935 398. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 74 /140 .                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-                                                     *
** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-                                               .- www.erroso.gr , .-    STAMOS -ARFARA -GREECE ,
http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
stamos-dynami  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias  ,
 Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias 2  ,
http://arfara-messinias-stamos-2010   ,               ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ: https://www.facebook.com/profile.php?id=100009099756378 , 12/17.
~
~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου