arfara messinias stamos1

Ο ήλιος φωτίζει τα σώματα τα , η δε σοφία τις ψυχές .Ο κόσμος είναι ένα ανάκτορο της σοφίας του Υψίστου . Ο Θεός άναψε κάθε μία ψυχή με το δικό του πυρ . Έτσι λάμπουν όλοι οι άνθρωποι με τη σοφία του σε αυτό το θέατρο , όπως ο Θεός τους έπλασε .-Μερικούς τους έκανε μεγάλα φώτα , σε άλλους μικρά.-(Κάρλος Λιναίος )

 Αρφαρά

Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο• η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 05 Σεπτεμβρίου 2014

Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  05  Σεπτεμβρίου  2014  :



Μεσσηνιακά  και άλλα  :   

 


 


***   Αύξηση επισκεψιμότητας σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Μεσσηνίας
     
 
 
   
Η αύξηση των επισκεπτών που καταγράφηκε πρόσφατα, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας αποτυπώνεται και στη Μεσσηνία για το 2014. Η επισκεψιμότητα των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, ειδικά σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, θα μπορούσε να αποτελεί μια σημαντική πηγή εσόδων, πολύ μεγαλύτερη από τη σημερινή.
Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στο «Θάρρος» η αρχαιολόγος Κατερίνα Τζαμουράνη της ΛΗ' Εφορείας, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας παρατηρήθηκε φέτος ιδιαίτερα μεγάλος όγκος επισκεπτών. Η καλύτερη περίοδος καταγράφηκε τους τρεις μήνες του καλοκαιριού και ιδιαίτερα Ιούλιο και Αύγουστο.
Στην αύξηση σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι παράλληλες εκδηλώσεις με το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και η σημαντική διοργάνωση με τίτλο «Μυθικοί Χοροί της Μεσσηνίας», αλλά και αυτές για την Πανσέληνο του Αυγούστου.
«Σε κάθε περίπτωση», τόνισε η κα Τζαμουράνη, «ο αριθμός των επισκεπτών φέτος ήταν αρκετά αυξημένος και φαίνεται, πλέον, ότι υπάρχει ένα κοινό που ψάχνει σε κάθε πόλη που βρίσκεται να μάθει την ιστορία της. Από την άλλη, όσο περισσότερο ένα μουσείο πραγματοποιεί εκδηλώσεις και ανοίγεται στην κοινωνία, τόσο η επισκεψιμότητά του θα διευρύνεται».
Αρκετά ικανοποιημένος ήταν και ο αρχιφύλακας στην Αρχαία Μεσσήνη, Αντώνης Γεωργακίλας. Όπως μας τόνισε, το πρώτο τρίμηνο του 2014 ο αριθμός των επισκεπτών, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αυξήθηκε κατά 150%, περίπου! Βέβαια, σημείωσε ότι αυτός ο αριθμός δεν είναι απόλυτα ενδεικτικός της φήμης που έχει πλέον αποκτήσει η Αρχαία Μεσσήνη, αφού οι περισσότεροι επισκέπτες ήταν μαθητές και μαθήτριες σχολείων.
«Το κρίσιμο διάστημα είναι από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο. Γι’ αυτό δεν έχουμε απόλυτους αριθμούς ακόμη, αφού η περίοδος βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Εκείνο που, σε κάθε περίπτωση, μπορώ να σημειώσω, είναι ότι μέχρι σήμερα η αύξηση του αριθμού των επισκεπτών ήταν πολύ μεγάλη. Οι Έλληνες ήρθαν στην Αρχαία Μεσσήνη, σε μεγάλο βαθμό, τον Αύγουστο, ενώ οι ξένοι είναι αυτοί που κυριαρχούν περισσότερο. Εν κατακλείδι, υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση για την ανταπόκριση που έχει ο χώρος τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό».
Η ίδια καλή εικόνα υπήρξε και στους χώρους της Πύλου, όπου- σύμφωνα με τις επισημάνσεις των αρμοδίων- ο ρυθμός αύξησης ήταν πολύ μεγάλος. Ιδιαίτερα τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, η επισκεψιμότητα ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με την Έρευνα Κίνησης Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων, στους αρχαιολογικούς χώρους, το ίδιο διάστημα, εμφανίζεται αύξηση των επισκεπτών κατά 19,5%, καθώς και αύξηση των εισπράξεων σε ποσοστό 1,5%, σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2013.
Κατά το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2014 παρατηρήθηκε, γενικότερα, αύξηση κατά 13% στους επισκέπτες των μουσείων και ομοίως αύξηση κατά 8,4% στις εισπράξεις, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013.
Στους αρχαιολογικούς χώρους, κατά το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2014, παρατηρήθηκε αύξηση των επισκεπτών κατά 24,6% και αντίστοιχη αύξηση των εισπράξεων κατά 13,1%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013.   του Αντώνη Πετρόγιαννη 

*** Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021: Προχωρούν οι διαδικασίες από τη Δημοτική Αρχή 

Ολοκληρώθηκαν οι πρόδρομες εργασίες και πρόκειται να εισαχθεί στη μεθεπόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, προς ψήφιση, η απόφαση για το σχηματισμό φακέλου και την υποβολή του, το 2015, ώστε η Καλαμάτα να διεκδικήσει την ανάδειξή της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021. Τα παραπάνω ανέφερε χθες, σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος, επισημαίνοντας πως η υποψηφιότητα για τη συγκεκριμένη χρονιά ανάγεται, αφενός, στα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης στην Καλαμάτα, στις 23 Μαρτίου του 1821 και, αφετέρου, στην αξιόλογη πολιτιστική παρουσία της Καλαμάτας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Είναι σημαντικός ο στόχος. Ο σκοπός συσπειρώνει σχεδόν όλους τους Καλαματιανούς, εκπροσώπους φορέων και πολίτες», τόνισε ο Π. Νίκας. Προσέθεσε, δε, ότι επώνυμοι Μεσσήνιοι της Αθήνας και του εξωτερικού τάσσονται υπέρ αυτής της προσπάθειας και έχουν τη διάθεση να συμβάλουν ενεργά, ώστε να αναδειχθεί η Καλαμάτα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021. - 

***  Νοσοκομείο Καλαμάτας: Θα παράγει μόνο του το οξυγόνο ιατρικής χρήσης με μεγάλο όφελος         
          
 400.000 ευρώ το ετήσιο όφελος– Παράδειγμα προς μίμηση σε όλη την Ελλάδα
Την υλοποίηση μιας πρωτοποριακής ιδέας ανακοίνωσε χθες με μεγάλη του χαρά ο πρόεδρος του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Γεώργιος Μπέζος. Πρόκειται για την εγκατάσταση δύο  συγκροτημάτων παραγωγής οξυγόνου ιατρικής χρήσης, απαλλάσσοντας το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, από το 2015, από το δυσβάσταχτο οικονομικά βάρος που ανερχόταν ετησίως στα 400.000 ευρώ.
Η πρωτοποριακή αυτή ιδέα, που γεννήθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο από τη Διοίκηση του νοσοκομείου, αγκαλιάστηκε και «δουλεύτηκε» με μεθοδικότητα. Ύστερα από πολύμηνη καθυστέρηση λόγω υποβολής αλλεπάλληλων αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων, το Νοσοκομείο Καλαμάτας πήρε το πράσινο φως, έχοντας πια στα χέρια του και την απόφαση του Δικαστηρίου, και προχώρησε χθες στην υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία.
Να σημειωθεί ότι το Νοσοκομείο Καλαμάτας θα είναι το μοναδικό στον ελλαδικό χώρο που θα παράγει μόνο του το οξυγόνο ιατρικής χρήσεως που χρειάζεται.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 550.000 ευρώ και αν υπολογιστεί ότι το ετήσιο κόστος μέχρι σήμερα για το οξυγόνο ιατρικής χρήσης ανερχόταν στα 400.000 ευρώ, σε πολύ σύντομο διάστημα θα έχει γίνει απόσβεση.
Ο κ. Μπέζος χαρακτήρισε το συγκεκριμένο έργο τη δεύτερη σπουδαία πανελλαδική παρέμβαση στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, ύστερα από αυτή της ενεργειακής εξοικονόμησης, και κάλεσε τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Καλαμάτας, καθώς θα είναι τεράστια τα ποσά που θα εξοικονομήσει το υπουργείο Υγείας.
Κλείνοντας ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του και ιδιαίτερα την τεχνική υπηρεσία, που «έτρεξε» αυτό το έργο. Επίσης, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τόσο το δήμαρχο Τριφυλίας και μέχρι πριν από λίγες ημέρες διοικητή της 6ης ΥΠΕ, Παναγιώτη Κατσίβελα, για την αρωγή, όσο και τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη, με τον οποίο μοιράστηκε αυτή την ιδέα και από την αρχή ήταν δίπλα τους αρωγός και συμπαραστάτης.
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος της αναδόχου εταιρείας από τη Θεσσαλονίκη, Γιώργος Σαμαράς, έδωσε συγχαρητήρια στη διοίκηση του Νοσοκομείου Καλαμάτας για το θάρρος που επέδειξαν, ώστε να υλοποιήσουν αυτό το σπουδαίο έργο, ενώ δεσμεύτηκε να παραδοθεί το συντομότερο.
Τέλος, ευχήθηκε το Νοσοκομείο Καλαμάτας να αποτελέσει πιλότο και για τα νοσοκομεία ολόκληρης της χώρας.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας, Τάσος Βλαχοδημητρόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε το συγκεκριμένο ως ένα πρωτοποριακό έργο πνοής για το νοσοκομείο, καθώς για όλη την Ελλάδα, ενώ επισήμανε ότι, μιας και ο «χάρτης» της χώρας αλλάζει, όλοι πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για το αύριο...  Του Κώστα Γαζούλη 

*** Επικίνδυνο κτήριο στην οδό Μεθώνης         
           
Επικίνδυνο είναι το κτήριο της φωτογραφίας στην οδό Μεθώνης. Τα προληπτικά μέτρα είναι ελάχιστα, με αποτέλεσμα να μην είναι πλήρης η προστασία των διερχομένων.
Αυτό αποδείχτηκε και κατά τις τελευταίες βροχοπτώσεις. Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, τούβλα αποκολλήθηκαν και κατέληξαν στο δρόμο.   Β.Β.

***  Νέο πρόγραμμα για την πρόσληψη 8.000 αποφοίτων ΑΕΙ, ΤΕΙ

 Πρόγραμμα κατάρτισης περίπου 8.000 νέων αποφοίτων ΑΕΙ και ΤΕΙ προανήγγειλε ο πρόεδρος του ΟΑΕΔ Θόδωρος Αμπατζόγλου. Πρόκειται για πρόγραμμα το οποίο καταρτίζει ο Οργανισμός σε συνεργασία με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας και η πρόσκληση του ΟΑΕΔ θα βγει τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Αμπατζόγλου θα αφορά πρακτική άσκηση 6 μηνών με ασφάλιση και μισθό θα προσεγγίζει τον κατώτατο μισθό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης (586 ευρώ) σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Στόχος είναι να αποκτήσουν οι συγκεκριμένοι νέοι επαγγελματική εμπειρία μέσω: - Θεωρητικής κατάρτισης - Πρακτικής άσκησης σε επιχείρηση. Πηγή: aftodioikisi.gr - 

***  Στα σκαριά ιδιωτικό διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Τέχνης στη Μεσσηνία

 Από “Διάζωμα” , Costa Navarino , Νεον και Αρχαία Μεσσήνη Η λέξη-κλειδί είναι οι «συνέργειες». Ο Σταύρος Μπένος επιχειρεί με αυτή τη λέξη να συμπυκνώσει το πυκνό δίκτυο και τη φιλοσοφία του «Διαζώματος». Λίγες μέρες πριν από τη Ζ΄ Γενική Συνέλευση του «Διαζώματος», που φέτος φέρνει στο προσκήνιο τις διαδρομές στη Θεσσαλία, ο Σταύρος Μπένος ομολογεί ότι το μοντέλο αναπτυξιακής πολιτικής που το ίδιο το «Διάζωμα» ευαγγελίζεται έχει πλέον μία άλλη δυναμική. Είναι οι καιροί που ζητούν ριζική αλλαγή του παλαιού συστήματος, είναι ο τρόπος εκταμίευσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων που ζητεί συνέργειες και διασφάλιση βιωσιμότητας, είναι η δυνατότητα επαναφοράς της έννοιας της ευποιίας μέσα από τις ιδιωτικές χορηγίες, που προσδίδουν στην περίπτωση «Διάζωμα» το χαρακτήρα ενός αναπτυξιακού μοχλού για το σύνολο της χώρας. «Έχουμε τρία νέα, μεγάλα κεφάλαια», λέει ο Σταύρος Μπένος, στο γραφείο του, στην οδό Μπουμπουλίνας. «Πρώτον, την επέκταση σε όλες τις Περιφέρειες, σε κάθε μία από τις οποίες βρίσκουμε ποιo είναι το ενοποιητικό στοιχείο. Στην Ήπειρο, π.χ., είναι τα αρχαία θέατρα, στην Αν. Μακεδονία και Θράκη είναι η Εγνατία, στην Κρήτη ο μινωικός πολιτισμός, και στο Β. Αιγαίο ο πρωτογενής τομέας». Το δεύτερο κεφάλαιο αφορά στην επέκταση του μοντέλου με τα αρχαία θέατρα στο περιβάλλον. «Με το υπ. Περιβάλλοντος επεξεργαζόμαστε το αναπτυξιακό πλαίσιο για να αρθρώσουμε ομόλογη πρόταση. Μέσα από τις υδάτινες διαδρομές και τα δασικά μονοπάτια, π.χ., σε σύνδεση με τις παραγωγικές δυνάμεις κάθε τόπου». Και το τρίτο κεφάλαιο είναι το μείζον θέμα των αρχαιολογικών πάρκων, αστικών και περιφερειακών, τα οποία με την κατάργηση της ΕΑΧΑ απώλεσαν θεσμικό μοχλό προώθησης. «Ωστόσο, υπάρχει τρόπος», λέει ο Σταύρος Μπένος. «Προσπαθούμε με τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού να βρούμε τα ισοδύναμα: σύσταση ολιγομελούς επιτροπής για σύνταξη μάστερ πλαν κάθε αρχαιολογικού πάρκου, προώθηση μελετών με ιδιωτικούς πόρους και εξασφάλιση σχεδίου βιωσιμότητας με φορέα διαχείρισης. Είναι η στιγμή να συγκρουστούμε με εγκατεστημένες νοοτροπίες». Ήδη, είναι έτοιμη, π.χ., η μελέτη για την Ελευσίνα από την αρχαιολόγο Καλλιόπη Παπαγγελή (όπως και για το Άργος, την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη, την Κνωσό). Ειδικά για την Ελευσίνα, υπάρχει η πρόθεση της εταιρείας «Τιτάν» να υποστηρίξει τη δημιουργία του αρχαιολογικού πάρκου και να προχωρήσει ακόμη και σε παραχώρηση 200 στρεμμάτων για κοινωφελή χρήση.Στην Επίδαυρο Στο πνεύμα «υπεράσπισης και ανάδειξης των καίριων πολιτιστικών αποθεμάτων» της χώρας είναι και το σχέδιο της Επιδαύρου, με τη συνεργασία του αρχαιολόγου Βασίλη Λαμπρινουδάκη. «Ήταν το μεγαλύτερο θεραπευτήριο του αρχαίου κόσμου», λέει ο Σταύρος Μπένος, «με 200 παραρτήματα». Έχει εξακριβωθεί όλη η μετάβαση από τη μαγική στην επιστημονική ιατρική. «Επιθυμία είναι να αναδείξουμε το πνεύμα του τόπου και να το συνδέσουμε προς όφελος της κοινωνίας με τη διεθνή ιαματική και θεραπευτική κοινότητα». Μέσα από ένα άλλο πρόγραμμα, η ανάδειξη της Μεσσηνίας ως τόπου σύγχρονης τέχνης προωθείται μέσα από ένα δίκτυο συνεργασίας του Costa Navarino, του ΝΕΟΝ του Δημήτρη Δασκαλόπουλου και του παρακείμενου αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης με την επιστημονική φροντίδα του Πέτρου Θέμελη. Η ιδέα είναι η δημιουργία ενός ιδιωτικού διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονης Τέχνης που θα θεσμοθετηθεί με προγραμματική σύμβαση με το κράτος, αλλά θα λειτουργεί ανεξάρτητα. Αντιστοίχως, στους Δελφούς, ο συνθέτης Γιώργος Κουρουπός επεξεργάζεται την ιδέα των «Πυθίων», την ανά τετραετία απονομή διεθνών βραβείων αριστείας υψηλού κύρους. Το «Διάζωμα» βρίσκεται πλέον στο σημείο επεξεργασίας ενός «οδικού» χάρτη της χώρας με ιδιωτικά κεφάλαια και τις δυνατότητες του ΕΣΠΑ, σε στενή συνεργασία με τα υπουργεία Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Ανάπτυξης και Τουρισμού, τις Περιφέρειες και την επιχειρηματική κοινότητα. «Θέλουμε τα έργα να αποδίδουν άμεσα στην πραγματική οικονομία», λέει ο Σταύρος Μπένος. Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ -

***  Συνελήφθη 74χρονος για ναρκωτικά στη Μεσσηνία (φωτογραφίες)          
      
Συνελήφθη, χθες το πρωί, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Μεσσήνης, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, ένας  74χρονος ημεδαπός, για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.
  Ειδικότερα, χθες το πρωί, μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, πραγματοποίησαν έρευνα στην οικία του 74χρονου, σε αποθήκη και αύλειο χώρο αυτής, καθώς και σε περιφραγμένο αγρόκτημα ιδιοκτησίας του, όπου βρήκαν συνολικά και κατάσχεσαν:
  Ποσότητα κάνναβης, συνολικού βάρους -2.191- γραμμαρίων,
  • είκοσι έξι (26) φυτά κάνναβης,
  • πέντε (5) κορμοί κάνναβης,
  • δύο (2) ζυγαριές ακριβείας,
  • κινητό τηλέφωνο.
 Ο 74χρονος θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας.
  Η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, διενεργούνται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας. 

 ***  Κυπαρισσιακός κόλπος: «Ναι» στην προστασία, «όχι» στην τσιμεντοποίηση και την καταστροφή

  
Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τον Κυπαρισσιακό κόλπο, το οποίο ήλθε με καθυστέρηση 12 ολόκληρων ετών, έπειτα από ασφυκτικές πιέσεις Οργανώσεων, Φορέων και κυρίως της Ε.Ε., που έχει παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παράβαση Κοινοτικής Οδηγίας, θέτει κανόνες προστασίας και προτείνει ρυθμίσεις, απαγορεύσεις και μέτρα. Όμως, σε ό,τι αφορά τον πυρήνα του οικοτόπου φωλεοποίησης της θαλάσσιας χελώνας και του μοναδικού αμμοθινικού συστήματος από Ελαία έως Αγιαννάκη, προτείνει την τσιμεντοποίηση της περιοχής, δηλαδή την καταστροφή της, ενώ όφειλε και οφείλει να προτείνει μέτρα προστασίας, αποκατάστασης και ορθής διαχείρισης για τη βιοποικιλότητα! Κι αυτό, ύστερα από πολιτικές, αυτοδιοικητικές και επιχειρηματικές παρεμβάσεις για την «εξυπηρέτηση» συγκεκριμένης επιχειρηματικής δραστηριότητας ανέγερσης παραθεριστικών κατοικιών στην εν λόγω περιοχή, που – όπως είναι γνωστό – εδώ και ενάμιση χρόνο έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις κατοίκων, φορέων και συλλόγων της περιοχής της Τριφυλίας. Αυτό είναι, σε γενικές γραμμές, το βασικό συμπέρασμα της επιστημονικής ημερίδας που διεξήχθη το βράδυ της Τετάρτης στην αίθουσα εκδηλώσεων «Αλέκος Παπαδόπουλος» στην Κυπαρισσία και την οποία συνδιοργάνωσαν η Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Κίνηση (Ρ.Α.ΚΙ.) Τριφυλίας, ο Σύλλογος Απανταχού Ελαιωτών «Το Μπούζι» και ο Σύλλογος Φίλων Δάσους & Παραλίας Ελαίας (ΣυΦιΔαΠΕ), με προσκεκλημένους κεντρικούς ομιλητές την πολεοδόμο, χωροτάκτη και πρώην γενική γραμματέα του ΥΠΕΚΑ, Μάρω Ευαγγελίδου, την αρχιτέκτονα, πρώην ειδική γραμματέα της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ) του ΥΠΕΚΑ και πρόεδρο του Παρατηρητηρίου Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (CISD), Μαργαρίτα Καραβασίλη και το γεωλόγο – ιζηματολόγο, διευθυντή ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), Χρήστο Αποστόλου. Σκοπός της ημερίδας ήταν ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, αλλά και όλων των πολιτών, για τις ρυθμίσεις που προτείνονται στο σχέδιο Π.Δ. του ΥΠΕΚΑ και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να συνδυαστούν η προστασία του περιβάλλοντος με μία αειφόρο ανάπτυξη των ανθρώπινων δραστηριοτήτων! Η ημερίδα ξεκίνησε με εισαγωγική τοποθέτηση της συντονίστριας εκ των διοργανωτών, νομικού Βάσως Μαρίνη, η οποία σημείωσε πως μεταξύ Ελαίας και Αγιαννάκη προτείνεται η τσιμεντοποίηση μίας στενής λωρίδας γης ανάμεσα σε παραλία και δάσος. Μίας περιοχής που αποτελεί την καρδιά του προστατευόμενου οικοτόπου και, μάλιστα, τη στιγμή που οι πραγματογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχουν παραπέμψει την Ελληνική Κυβέρνηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, έχουν κατηγορηματικά δηλώσει ότι δεν πρέπει και δε θα αφήσουν να χτιστεί. Όπως ανέφερε, η συγκεκριμένη έκταση που προτείνεται για τσιμεντοποίηση ανήκει στο μεγαλύτερό της μέρος σε συγκεκριμένη ισχυρή οικονομική οικογένεια, που εδώ και πολλά χρόνια, με πολλούς τρόπους, επιχειρεί την οικοπεδοποίηση και ανοικοδόμηση της περιοχής, με σκοπό το κέρδος από την πώληση πολυτελών παραθεριστικών κατοικιών, συμπληρώνοντας ότι οι προσπάθειες και οι αγώνες θα εστιάζονται στην αειφόρο ανάπτυξη και την αρμονική σχέση ανθρώπου και περιβάλλοντος! Η Μάρω Ευαγγελίδου αναφέρθηκε στα θετικά σημεία του σχεδίου Π.Δ., αλλά εστιάζοντας στη συγκεκριμένη έκταση μεταξύ Ελαίας και Αγιαννάκη, όπου προωθείται επιχειρηματική δραστηριότητα ανέγερσης παραθεριστικών κατοικιών. Και τόνισε: «Η οικοπεδοποίηση που έχει γίνει ανά 4 στρ. με αυτούς τους κάθετους δρόμους και τη νομική ερμηνεία που δόθηκε όσον αφορά αυτούς τους κάθετους δρόμους, είναι καταστροφή! Είναι η μεθοδολογία που έχει καταστρέψει όλες τις περιοχές που υπάρχει ζήτηση… […] Αν χτιστεί αυτό το πράγμα έτσι όπως πάει να γίνει, είναι καταστροφικό! Έτσι όπως είχα δει το σχέδιο της οικοδομής που εκκρεμούσε όταν είχα έρθει εδώ σαν γραμματέας και κάναμε την αναστολή… Νομίζω ότι, για την περιοχή, μιλάμε για μεγάλη καταστροφή. Ποια είναι η άλλη λύση; Η άλλη λύση είναι το να μη χτιστεί τίποτα. Το να μη χτιστεί τίποτα, με βάση το δικό μας νομικό και θεσμικό πλαίσιο, σημαίνει απαλλοτρίωση… Υπάρχουν προτάσεις των ανταλλαγών, η ανταλλαγή όμως θα πρέπει να γίνει συναινετικά». Η ίδια, πάντως, ως μια μέση λύση ανέφερε πως θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες κατοικίες, οι οποίες όμως θα πληρούσαν μια σειρά από όρους και προϋποθέσεις, όπως τα στρέμματα των οικοπέδων, τα τετραγωνικά του συνολικού εμβαδού τους, το ύψος του κ.τ.λ. Η Μαργαρίτα Καραβασίλη, με καυστικό λόγο, αναφέρθηκε στις ευθύνες των κυβερνήσεων και της Πολιτείας για τα εγκλήματα σε βάρος της φύσης και του περιβάλλοντος. Ξεκίνησε, δε, την τοποθέτησή της με μομφές για την «κλειστή», μη σύννομη, όπως είπε, διαβούλευση του ΥΠΕΚΑ για το σχέδιο Π.Δ. Για αυτό, ανέφερε την ανοιχτή τοποθέτηση του Παρατηρητηρίου και τις εξειδικευμένες παρατηρήσεις του, που οιοσδήποτε μπορεί να διαβάσει στην ηλεκτρονική σελίδα http://www.cisd.gr/archives/3383. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, μεταξύ Ελαίας – Αγιαννάκη, με μια σειρά επιχειρημάτων τόνισε ότι αποτελεί επέμβαση μεγάλης κλίμακας στο φυσικό περιβάλλον, εντός προστατευόμενης περιοχής, η πραγματοποίηση της οποίας γίνεται με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να παρακάμπτεται σταδιακά το νομικό πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος, θέτοντας κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με το βαθμό ευθύνης του ΥΠΕΚΑ στη νομιμοποίηση παράνομων μεθοδεύσεων και παρεμβάσεων, οι οποίες ευνοούν και εξυπηρετούν την υλοποίηση έργου αμιγώς «realestate», με βέβαιο υψηλό επιχειρηματικό όφελος, έναντι αμφισβητούμενου και πρόσκαιρου τοπικού αναπτυξιακού οφέλους! Ο Χρήστος Αναγνώστου, αφού αναφέρθηκε στην έρευνα του ΕΛΚΕΘΕ στον Κυπαρισσιακό κόλπο, σημείωσε το ενδεχόμενο να γίνει ορατός ο αόρατος φυσικός «κίνδυνος» που είναι γνωστός ως «τσουνάμι». Ειδικότερα, αναφέρθηκε στα συμπεράσματα της έρευνας με τα ερωτήματα που προκύπτουν, όπως τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η εκδήλωση ενός μελλοντικού τσουνάμι στην παράκτια ζώνη του Κυπαρισσιακού κόλπου, εάν μπορεί ο επαπειλούμενος κίνδυνος τσουνάμι να ενσωματωθεί στα σχέδια μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης της παράκτιας ζώνης του Κυπαρισσιακού κ.ά., συμπληρώνοντας πως το τσουνάμι είναι φυσικό φαινόμενο που δεν μπορούν να εμποδίσουν, όμως μελετούν τα καταστροφικά του αποτελέσματα, για να σχεδιάσουν χάρτες επικινδυνότητας και να μπορούν να υπολογίσουν την απόσταση διείσδυσης ενός κύματος στην ξηρά. Ανέφερε ακόμη παραδείγματα και τόνισε πως στην περιοχή εκδηλώνονται τέτοια φαινόμενα! Παρεμβάσεις έκαναν ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, επικεφαλής και εκπρόσωποι παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Τριφυλίας Ευστάθιος Ανδρινόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Κυπαρισσίας Γιώργος Σαμπαζιώτης και πολίτες – εκπρόσωποι φορέων, ενώ αρνητικά και επικριτικά σχολιάστηκε η απουσία του δημάρχου Τριφυλίας, Παναγιώτη Κατσίβελα. Του Ηλία Γιαννόπουλου - 

 ***  Πήγαν να πετάξουν από την Καλαμάτα με ταυτότητες άλλων          
           
Συνελήφθησαν, χθες το μεσημέρι, στον Κρατικό Αερολιμένα Καλαμάτας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, δύο (2) αλλοδαπές, υπήκοοι Ιράκ, ηλικίας 24 και 64 ετών αντίστοιχα, για πλαστογραφία, ψευδή ανωμοτί κατάθεση και παράβαση της Νομοθεσίας για τους Αλλοδαπούς.
  Ειδικότερα, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, κατά τον έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων των ανωτέρω αλλοδαπών, οι οποίες είχαν σκοπό να ταξιδέψουν με πτήση για τη Βιέννη Αυστρίας, διαπίστωσαν ότι, τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα ανήκαν σε άλλα πρόσωπα.
  Κατά τον αστυνομικό έλεγχο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο (2) δελτία ταυτότητας Αρχών Βουλγαρίας, για τα οποία είχε δηλωθεί η κλοπή τους στην Βουλγαρία.
  Οι συλληφθείσες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας.
  Η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση, διενεργούνται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.

 *** Με το σπίρτο στο χέρι
Είναι κάποιοι άνθρωποι τελικά που δεν σκέπτονται με το μυαλό τους αλλά με την τσέπη τους. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι ξοφλημένοι από αισθήματα και δυναμωμένοι από συμφέρον. Είναι αυτοί που φοράνε τα αισθήματα σαν τα ρούχα. Διαλέγουν σχέδιο και λανσάρουν το μοντελάκι. Υπάρχουν κάποιοι υπάνθρωποι με ταυτότητα ανθρώπων. Η φωτιά που ξεκίνησε από τη θέση «Μπουλούσια» στα Ζερμπίσια μπορεί να έσβησε, οι καταστροφές όμως παρέμειναν… Οι δηλώσεις τόσο του Υφυπουργού Άμυνας Ι. Λαμπρόπουλου, όσο και του υπαρχηγού της Πυροσβεστικής Χαρ. Αφάλη δεν άφησαν – όπως γράψαμε χθες – υπόνοιες για τυχαίο περιστατικό, αλλά για εμπρησμό! Κάηκε τεράστια δασική και αγροτική έκταση, άνθρωποι έχασαν το βιός τους, για την ικανοποίηση κάποιου ή κάποιων «θέλω». Είναι όμορφος τελικά ο κόσμος όταν τα βουνά είναι καταπράσινα, οι πεδιάδες με καρπούς, οι άνθρωποι με το μόχθο της παραγωγής. Αυτή την εικόνα έρχεται ένα χέρι με το σπίρτο ανάμεσα στα δάχτυλα να την καταστρέψει. Τι να πεις γι’ αυτά τα διαστροφικά μυαλά που έμαθαν να «σκέπτονται» ανάποδα; Ας υποστούν τουλάχιστον τις συνέπειες. Έτσι βρε παιδί μου, για να αισθανθούμε και μεις, οι υπόλοιποι, μια δικαίωση… Άντα Αποστολάκη - 

***  Με το χαμόγελο η Μεσσηνία…
Πολλά νέα παιδιά της Μεσσηνίας είχαν κάθε λόγο χθες να λάμπει το χαμόγελο στα πρόσωπά τους. Η αγωνία για τ’ αποτελέσματα των πανελληνίων εξετάσεων σε ΑΕΙ και ΑΤΕΙ έλαβε τέλος. Το γεγονός ότι υπήρξαν 70 αριστούχοι στο νομό, που σημαίνει ότι έγραψαν στις εξετάσεις από 18 και άνω, λέει πολλά. Επίσης, υπάρχει και μια άλλη, πολύ σοβαρή, παράμετρος που επιδέχεται αρκετές ερμηνείες. Όπως δημοσιεύεται σε επόμενες σελίδες του «Θ.», σύμφωνα με τον Γραμματέα του Συλλόγου Φροντιστών, το 60% αυτών που αρίστευσαν παρακολουθούσαν μαθήματα σε Φροντιστήρια – μέλη του Συλλόγου. Το υπόλοιπο 10% προφανώς κρίνεται ότι έκαναν ιδιαίτερα μαθήματα ή διάβαζαν μόνοι τους. Ένα άλλο, πολύ σοβαρό, στοιχείο είναι ότι υπήρξε άνοδος στα τμήματα Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και δείχνει ότι αρχίζει και καταξιώνεται μέσω της δουλειάς του. Επίσης, άνοδος υπήρξε στο τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΑΤΕΙ Καλαμάτας, ενώ είχε πτώση σε άλλα τμήματα, όπως Διοίκησης Επιχειρήσεων και Χρηματοοικονομικών, καθόλου δύσκολο να αντιληφθεί κανείς το γιατί αυτά τα τμήματα, λόγω κρίσης, έχουν μια πτώση σοβαρή. Όμως, στο θέμα των τροφίμων, και ειδικότερα της ελιάς και ελαιολάδου, γνωρίζοντας ότι γίνεται μια πολύ σοβαρή δουλειά, ίσως θα έπρεπε να έχει περισσότερη δημοσιότητα, ώστε να γίνει αντιληπτή από το ευρύ κοινό. Με την ευχή αυτά τα παιδιά να συνεχίσουν να χαμογελούν κλείνω αυτό το σημείωμα. Επίσης, για όσα η επιτυχία δεν συναντήθηκε μαζί τους, ας σκεφθούν πως έχουν όλη τη ζωή μπροστά τους προκειμένου να βρουν το δρόμο που τους ταιριάζει… Άντα Αποστολάκη - 

***   Για μια νύχτα που την έλεγαν λευκή…         
    Τί σημασία έχει τελικά αν εσύ διαφωνείς κι εγώ συμφωνώ;
Τί σημασία έχει τελικά αν το σύνθημα «Λευκές νύκτες και μαύρες μέρες» έχει πολλούς ή λίγους υποστηρικτές;
Ίσως αυτό που έχει σημασία τελικά, να είναι το γεγονός ότι ένα πλήθος ανθρώπων, με τον άλφα ή βήτα τρόπο, το απολαμβάνει, το διασκεδάζει, το ξενυχτάει.
Γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα για τη Λευκή Νύχτα…
Έχει τη δική του σημασία ότι πλήθος ανθρώπων βρήκαν ένα τρόπο να ξεδώσουν.
Βρήκαν έναν τρόπο μέσα στην πορεία στην έρημο να φανταστούν ότι αυτή η έρημος γέμισε  τριαντάφυλλα. Αυτή τη νύχτα τη φώτισαν δίδυμα φεγγάρια. Αυτή η χαρά βρήκε την πόρτα της καρδιάς τους ανοιχτή και εισέβαλε…
Γιατί τι φαντάζεστε; Μουσαφίρης είναι η χαρά και όσοι την εξέλαβαν ως μόνιμο επισκέπτη δυστύχησαν.
Κάποιοι, αυτή τη χαρά των ανθρώπων βρίσκουν πάντα τον τρόπο να την οικειοποιηθούν. Χαλάλι τους…
Σημασία έχει τα κορίτσια να τοποθετήσουν τ’ αστέρια σα στεφάνι από λουλούδια στα μαλλιά τους, τρέχοντας στους δρόμους. Και τ’ αγόρια, να τους κλείσουν το μάτι σαν τον μισοκρυμμένο ήλιο πίσω από το συννεφάκι.
Αυτή είναι η χαρά.
Έστω και για μια νύχτα…
Άντα Αποστολάκη

***   Μεγάλη δυστυχία, το να μην έχεις τι να πεις…         
Καθώς κατά καιρούς, με πιάνουν διάφορες περίεργες φάσεις ανάλυσης πραγμάτων και συμπεριφορών, φέτος το καλοκαίρι, «έφαγα πετριά» με τις ανθρώπινες σχέσεις και την επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων είτε είναι ζευγάρι, φίλοι ή οικογένεια.
Μου άρεσε να παρατηρώ άγνωστες παρέες και ζευγάρια, τον τρόπο συμπεριφοράς τους και την επικοινωνία τους, σε χαλαρές στιγμές. Στο μπάνιο, στον καφέ τους, στο ταβερνάκι. «Κατέγραψα» προσωπικές εμπειρίες που μου περιέγραφαν κοντινοί μου άνθρωποι.
Με απογοήτευσε τόσο πολύ το αποτέλεσμα, και έμεινα άφωνη με τη «δυστυχία» πολλών.
Είδα πολλά ζευγάρια, κατά πλειοψηφία νεαρά και μέσης ηλικίας, να είναι ώρες ολόκληρες μαζί και να μην έχουν ανταλλάξει ούτε μια κουβέντα. Να μην έχουν ούτε ένα θέμα συζήτησης. Να κοιτάει ο ένας στην μια πλευρά και ο άλλος στην άλλη.
Είδα φίλους, να προσπαθεί ο «ένας να βγάλει το μάτι του άλλου». Να έχει χαθεί το «άδολο» μεταξύ τους και μόλις κάτι πάει στραβά ή στο «μυαλό» τους θεωρήσουν ότι πάει κάτι στραβά, να προσπαθούν να απαξιώσουν αυτό που… αποθέωναν και να βγάζουν το «μπαγλάμι» τους στο facebook.
Είδα οικογένειες, που δεν έδινε σημασία κανένας σε κανέναν. Ο μπαμπάς και η μαμά χαμένοι στις δικές τους ξεχωριστές σκέψεις και τα παιδιά –ανεξαρτήτου ηλικίας – με ένα κινητό ή ένα tablet στο χέρι, χωρίς δευτερόλεπτο σταματημό. Κι όταν το δικό τους gadget έμενε από μπαταρία, τότε μόνο υπήρχε κοινή αντίδραση από το μπαμπά ή τη μαμά. Ποιο κινητό δικό τους θα δώσουν του παιδιού, για να ξαναβουβαθεί στον «πλούσιο» κόσμο του ίντερνετ και να μην τους ενοχλήσει.
Ελάχιστες περιπτώσεις ζευγαριών, φίλων και  οικογενειών, τις χαιρόσουν, έβλεπες να υπάρχει πραγματική επικοινωνία.
Και μην ψάξετε αμέσως σαν δικαιολογία την οικονομική κρίση της εποχής μας. Τα προβλήματα όλων μας δε θα λυθούν αν κλειστούμε στον εαυτό μας και κόψουμε την επικοινωνία με τους δικούς μας ανθρώπους. Το αντίθετο. Η καλή επικοινωνία θα βοηθήσει στην ομαλότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών.
Είναι πραγματικά «ευλογία» να μην στερεύεις ποτέ με τους ανθρώπους που αγαπάς και αυτό να στο ανταποδίδουν με τον ίδιο τρόπο. Με το συναίσθημά τους, με την επικοινωνία. Να μιλάς κάθε ημέρα ατέλειωτες ώρες και πάλι να έχεις τόσα να πεις.
Μην κλείνεστε στο «καβούκι» σας. Επικοινωνήστε με τους ανθρώπους που αγαπάτε, με τα παιδιά σας και μιλήστε τους ειλικρινά και από καρδιάς.
Τί νόημα έχει να κάτσεις στο τραπέζι ενός καταστήματος με έναν άνθρωπο που δεν έχει τίποτα να σου δώσει ή να του δώσεις;   Βίκυ Βετουλάκη

***   Προτιμότερες οι τρύπες από τα κουρέλια…         
     Σε πέντε χρόνια θα παραδώσουμε μια διαφορετική Μεσσηνία, είπε μεταξύ άλλων στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο «Θ» και δημοσιεύθηκε την Κυριακή, η νέα αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη.
Αυτό εύχεται κάθε Μεσσήνιος και είναι σίγουρο και κάθε δημότης των δήμων της Μεσσηνίας, για τις νέες δημοτικές Αρχές που ορκίστηκαν μέχρι την Κυριακή, τελευταία προθεσμία ορκωμοσίας.
Όπως επίσης, ο καθένας θα επιθυμούσε, στο τέλος της πενταετίας να μην σκεφθεί πως απλά ξεφυλλίζαμε τα όνειρα…
Όλοι έχουμε την πεποίθηση πως κατά τη διάρκεια αυτής της 5ετίας θα κριθούν πολλά, μα πρώτιστα αν θα απογειωθούμε ή θα κάνουμε βουτιά, που πάντα «στοχεύει» στον «πυθμένα». Μπορεί να μείνουμε και στάσιμοι, που επίσης είναι αρνητικό.
Περιφέρεια και δήμοι θα αποδείξουν  την ικανότητα ή ανικανότητά τους. Με κριτική χωρίς ιδιοτελείς παγίδες.
Αυτή η πενταετία δεν ενδείκνυται για βεντετισμούς, φαρισαϊσμούς, επιδείξεις και όλα τα αρνητικά συναφή.
Θέλει δουλειά επί της ουσίας απ’ όλους.
Κάποιοι πήγαν να μπαλώσουν μια τρύπα και ξέσκισαν ολόκληρο το ρούχο.
Ας το μάθουν λοιπόν, πως καμία φορά είναι προτιμότερες οι τρύπες από τα κουρέλια…
Άντα Αποστολάκη

***  Για ποιο λόγο αυξάνεται η αστυνομική προστασία στον τύμβο στην Αμφίπολη;

Ενισχύεται η αστυνομική φρούρηση στον αρχαιολογικό χώρο των ανασκαφών της Αμφίπολης στον τύμβο Καστά, στη Μεσολακκιά Σερρών.
 Την ενίσχυση της φρούρησης ζήτησε από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Βασίλη Κικίλια ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στα γραφεία της Περιφέρειας και ο υπουργός είπε ότι θα ικανοποιηθεί το αίτημά του.
 Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε πως είναι απαραίτητη η ενίσχυση της αστυνομικής φρούρησης, καθώς το ενδιαφέρον για την εν λόγω ανασκαφή έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας και η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και η κοινή γνώμη ζητούν συνεχή ενημέρωση και περιμένουν με αγωνία να μάθουν ποιος, ποια ή ποιοι έχουν ταφεί στον τύμβο.

***  Τι κρύβεται κάτω από τόνους λάσπης στο σπήλαιο Φράχθι στον Αργολικό Κόλπο; [εικόνες]

«Βουτιά» στα 225 μέτρα στη θαλάσσια περιοχή του όρμου Κοιλάδας στον Αργολικό Κόλπο, έκαναν οι συμμετέχοντες στο ερευνητικό πρόγραμμα TerraSubmersa που έγινε σε συνεργασία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων με την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή, το Πανεπιστήμιο της Γενεύης και του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) στη θαλάσσια περιοχή του όρμου Κοιλάδας και ευρύτερα του Αργολικού Κόλπου.
 Σκοπός της θαλάσσιας γεωλογικής-γεωφυσικής έρευνας ήταν να χαρτογραφηθεί με λεπτομέρεια ο βυθός και τα ιζήματα της θαλάσσιας περιοχής του ανατολικού Αργολικού Κόλπου ώστε να γίνει αναπαράσταση της περιοχής σε διάφορες χρονικές περιόδους του παρελθόντος όταν η στάθμη της θάλασσας ήταν χαμηλότερα από την σημερινή μέχρι και τα 120-125 μέτρα και να εντοπιστούν στον βυθό πιθανά στοιχεία-μαρτυρίες της παρουσίας προϊστορικών ανθρώπων στην ευρύτερη περιοχή του Σπηλαίου Φράχθι στον ανατολικό Αργολικό Κόλπο.
 Τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την πρώτη επεξεργασία και ερμηνεία των Θαλάσσιων γεωλογικών-γεωφυσικών δεδομένων περιλαμβάνουν:
 1) τον εντοπισμό της παλαιο-ακτής σε διάφορα βάθη (μέχρι 225 μέτρα κάτω από τη σημερινή στάθμη της θάλασσας) και σε διάφορες χρονικές στιγμές της Προϊστορικής περιόδου (20.000 χρόνια, 60.000 χρόνια, 140.000 χρόνια πριν από σήμερα).
2) Πλούσια στοιχεία για την αναπαράσταση του προϊστορικού αναγλύφου κοντά στο Σπήλαιο Φράχθι, συμπεριλαμβανομένης της κοίτης του ποταμού που έρρεε κοντά στο σπήλαιο και τώρα είναι βυθισμένη και καλυμμένη από θαλάσσιο ίζημα.
3) Την ύπαρξη μιας περιοχής καλυμμένης από 2-3 μέτρα λάσπης σε βάθος 10-12 μέτρων περίπου, κοντά στο Σπήλαιο Φράχθι, η οποία είναι πιθανόν να περιέχει υπολείμματα προϊστορικής ανθρώπινης παρουσίας και πρέπει να ερευνηθεί με υποβρύχια ανασκαφική έρευνα.
Από την επεξεργασία των δεδομένων και τα τελικά αποτελέσματα Θα εντοπιστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι θαλάσσιοι χώροι όπου θα διενεργηθεί η ενάλια ανασκαφή τα επόμενα χρόνια της έρευνας, προκειμένου να εντοπιστεί ο οικισμός της νεολιθικής περιόδου που σχετίζεται με τα σημαντικά ευρήματα από το σπήλαιο Φράγχθι.
 Η λεπτομερής και συστηματική χαρτογράφηση και διερεύνηση της θαλάσσιας περιοχής του Ανατολικού Αργολικού Κόλπου, κοντά στο σπήλαιο Φράχθι, πραγματοποιήθηκε με τα σκάφη 'TURANOR PLANETSOLAR" και "ΑΛΚΥΩΝ" στο διάστημα μεταξύ 11-28 Αυγούστου. Χρησιμοποιήθηκαν δύο τομογράφοι υποδομής πυθμένα (Boomer 0,7-3kHz και Chirp 2¬7kHz), ηχοβολιστικό σύστημα πλευρικής σάρωσης (side scan sonar 100/400kHz) και πολυδιαυλικό βυθόμετρο (multibeam 200/400kHz). 
 

*** Σεπτέμβρης  μήνας τρυγητής ...:
fthinoporo_tsarouxis_mesaΦθάσαμε και στον Σεπτέμβριο, τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου, που μόνο φθινόπωρο δε θυμίζει. Ο καιρός είναι συνήθως καλοκαιρινός, οι θερμοκρασίες υψηλές, στην αρχή του μήνα συνεχίζονται οι καλοκαιρινές διακοπές και τίποτε δεν θυμίζει, το πρώτο μισό τουλάχιστον, ότι μπαίνουμε σε μια άλλη εποχή. Βέβαια, τυπικά η εποχή αλλάζει στο τέλος του μήνα στις 22 Σεπτεμβρίου, οπότε συμβαίνει η φθινοπωρινή ισημερία, δηλαδή την ημερομηνία αυτή έχουμε ίση διάρκεια μέρας και νύχτας. Τους επόμενους τρεις μήνες η μέρα θα αρχίσει να μικραίνει προς όφελος του σκοταδιού της νύχτας.
Ο Σεπτέμβρης, ο Τρυγητής όπως τον έλεγε παλιότερα ο λαός μας, σηματοδοτεί μια σειρά από εργασίες που έχουν σχέση με τα κλήματα, τα αμπέλια, και τον καρπό τους, το σταφύλι, που μας δίνει το κρασί. Παλιότερα, πριν από την εκβιομηχάνιση της οινοποιίας, όλη αυτή η διαδικασία ήταν ένα πανηγύρι για τις περιοχές παραγωγής κρασιών, όπου ο τρύγος κρατούσε πολλές μέρες.  Οι παραγωγοί μάζευαν τα σταφύλια στα πατητήρια, όπου έβγαινε ο πρώτος χυμός, ο μούστος, που στη συνέχεια συγκεντρωνόταν στα βαρέλια, για να αρχίσει η ζύμωση και μετά από μερικούς μήνες να παραχθεί το κρασί. Σήμερα όλη η διαδικασία είναι αυτοματοποιημένη. Μόνο σε πανηγύρια και εκδηλώσεις που γίνονται, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλες τις οινοπαραγωγές χώρες, αναβιώνουν οι συνθήκες που υπήρχαν παλιότερα στην παραγωγή του κρασιού. Στο παρακάτω γλυπτό ο Σεπτέμβριος παριστάνεται ως τρυγητής.
Ο μήνας αυτός, όπως και οι υπόλοιποι που ακολουθούν ως το τέλος του χρόνου, παίρνει το όνομά του από το λατινικό αριθμητικό septem, που σημαίνει επτά. Ήταν ο έβδομος μήνας του ρωμαϊκού ημερολογίου, του οποίου το έτος άρχιζε, όπως ήδη γνωρίζουμε, από τον Μάρτιο. Στις αρχές των πρώιμων βυζαντινών χρόνων η 1η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως η αρχή του εκκλησιαστικού έτους.  Στην εκκλησιαστική γλώσσα αυτό θα το ακούσετε ως «αρχή ινδικτιώνος». Αυτή η ελληνοποιημένη λατινική λέξη δηλώνει ένα σύνολο 15 ετών και κατ΄ αρχάς είχε σχέση με τις οικονομικές και φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών προς το κράτος για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.  Το 2014, που διανύουμε, είναι το 7ο έτος του κύκλου αυτού των 15 ετών.
Sep_glypto_mesaΗ δεσποτική γιορτής της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού δίνει στον Σεπτέμβριο κι άλλη λαϊκή ονομασία: Σταυρίτης ή Σταυριάτης. Η γιορτή, σύμφωνα με την υπάρχουσα ιστορική πληροφόρηση έχει σχέση με την ανεύρεση του χαμένου μέχρι τότε Σταυρού του Κυρίου. Η μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, η αγία Ελένη, προχώρησε σε ανασκαφές στα Ιεροσόλυμα προκειμένου να βρει τον Σταυρό, ο οποίος ήταν, σύμφωνα με την τότε υπάρχουσα πληροφόρηση, θαμμένος κάτω από τα χώματα του Γολγοθά. Πράγματι, μετά από την ανασκαφή που έκανε, βρήκε τρεις σταυρούς. Καθώς δημιουργήθηκε το ερώτημα ποιος από αυτούς ήταν ο σταυρός του Κυρίου μας, έγινε ένα μικρό θαύμα. Δίπλα σ΄ έναν από τους σταυρούς βλάστησε ένα λουλούδι ευωδιαστό, ο γνωστός μας βασιλικός, που ονομάσθηκε έτσι επειδή έδειξε τον Σταυρό του Βασιλέα των ουρανών στον βασιλέα του Βυζαντίου. Στις 14 Σεπτεμβρίου 335, η αγία Ελένη όρισε να γίνουν τα εγκαίνια του ναού της Αναστάσεως του Κυρίου, trygos1_mesaστα Ιεροσόλυμα. Αυτή την ημέρα ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων ύψωσε στον άμβωνα τον Σταυρό που είχε βρεθεί πριν από μερικές μέρες. Έτσι, από τότε καθιερώθηκε η γιορτή αυτή.
Βέβαια υπάρχει και μια συνέχεια περίπου τρεις αιώνες αργότερα. Το 614 οι Πέρσες κατέλαβαν τα Ιεροσόλυμα κι έτσι ο Σταυρός πέρασε στην κατοχή τους. Ο αυτοκράτορας Ηράκλειος, το 628 εκστράτευσε εναντίον των Περσών, πήρε τον Σταυρό και, στις 14 Σεπτεμβρίου και πάλι, τον ύψωσε στη Μεγάλη Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης. Τότε έψαλαν για πρώτη φορά και τον γνωστό ύμνο:  «Σ ῶσον, Κύριε, τόν λαόν  Σου καί εὐλόγησον την κληρονομίαν Σου}, νίκας τοῖς βασιλεῦσιν κατά βαρβάρων δωρούμενος καί τό σόν φυλάττων διά τοῦ Σταυροῦ σου πολίτευμα».
Ο λαός μας έχει να πει αρκετές παροιμίες για τον Σεπτέμβριο. Να μερικές από αυτές:
stafylia_mesaΤον Τρυγητή τ’ αμπελουργού πάνε χαλάλι οι κόποι.
Αν ίσως βρέξει ο Τρυγητής, χαρά στον τυροκόμο.
Του Σταυρού σταύρωνε και δένε.
Του Σεπτέμβρη οι βροχές, πολλά καλά μας φέρνουν.
Μάρτη και Σεπτέμβρη ίσια τα μεσάνυχτα.
Τον Σεπτέμβρη τα σταφύλια, τον Οκτώβρη τα κουδούνια.
Το αγιολόγιο τους μήνα, εκτός από τους αγίους, μερικοί από τους οποίους εικονίζονται παρακάτω, έχει και τη θεομητορική γιορτή της γέννησης της Θεοτόκου, που τη γιορτάζουμε στις 8 Σεπτεμβρίου. Την επόμενη μέρα, στις 9 Σεπτεμβρίου, τιμώνται οι γονείς της Παναγιάς μας, ο Ιωακείμ και η Άννα.
Saints_Sept Αφού έμαθες αρκετά για τον μήνα Σεπτέμβριο, μπορείς, αν θέλεις, να φτιάξεις ένα παζλ συνθέτοντας μια ξυλογραφία με θέμα τον τρύγο. Κάνε κλικ παρακάτω.

***

***  Αθλητική  ενημέρωση  :

*** Στην  5η  νίκη χθές  η εθνική  Ελλάδας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα  στην Σεβίλη  της Ισπανίας :
~ ΕΛΛΑΔΑ  -  ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ  78-71  .-
~ Η εθνική  ομάδα  Ελλάδας στο μπάσκετ  στους  16  , όπου  θα  αντιμετωπίσει  την  εθνική  ομάδα της  ΣΕΡΒΙΑΣ .-

***

***  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:
http://www.youtube.com/stamos01 ,        3647     video.-       
http://www.youtube.com/stamatios01 ,     2017     video.- 
http://www.youtube.com/vlasiskal , =         2077   video.- 
Σύνολον                                                        7741    βίντεο   .-
http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  ,  2581  .-   https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  ,  https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258  ,  270  
https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,

 *** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS    613.– https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑΡΩΝ.-   199 .-                                 
~** http://www.twitter.com/stamos01/
 

~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  29  Αυγούστου  2014    : http://snsstamoskal.blogspot.com/2014/08/29-2014.html  , .-

~ Αθλητικό Σ/Κύριακο 30 και 31 Αυγούστου 2014   :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/08/30-31-2014.html .-                 
~Το αγιάζι  της ενημέρωσης Σάββατο  30  Αυγούστου 2014    : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/08/30-2014.html .- 
~ Το αγιάζι της  ενημέρωσης  Κυριακή  31  Αυγούστου  2014   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/08/31-2014.html ,.-  
~
***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΣΕΠΕΜΒΡΙΟΥ  2014  :
**Το αγιάζι της ενημέρωσης 01 Σεπτεμβρίου 2014 Όλα τα ενδιαφέροντα    :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/09/01-2014.html .-
~ Το  αγιάζι   της  ενημέρωσης  Τρίτη  02 Αυγούστου  2014  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/02-2014.html  ,.-  
~ Το  αγιάζι  στην ενημέρωση  Τετάρτη  03 Σεπτεμβρίου  2014      :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/09/03-2014.html .- 
~ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ Διαδρομές - παρουσιάσεις Τετάρτη 03 Σεπτεμβρίου 2014   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/03-2014.html ,  Α.Μέρος ,
~ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ Διαδρομές - παρουσιάσεις Τετάρτη 03 Σεπτεμβρίου 2014 2ο Μέρος   :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/03-2014-2.html , .-
~ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ  παρουσιάσεις  3η συνάχεια  Πέμπτη 04 Σεπτεμβρίου  2014  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/3-04-2014.html ,.-  
~  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  04  Σεπτεμβρίου  2014  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/09/04-2014.html  ,.-  
~ ΟΜΟΡΦΙΕΣ  ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΡΩΜΑ ΕΛΆΔΑΣ  ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ   ΦΑΡΑΓΓΙΑ    Παρασκευή  05  Σεπτεμβρίου  2014  : http://snsarfara.blogspot.gr/2014/09/03-2014-03-2014-03-2014-1-video.html  , .-  
Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 05 Σεπτεμβρίου 2014  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/09/05-2014.html  ,  

~  Φοβερό πράγμα  είναι  βεβαίως  το  να  αμαρτάνει κανείς  , αλλά πολύ χειρότερο είναι το να υπερηφανεύεται για τις αμαρτίες του .- { Άγιος Ιωάννης  ο Χρυσόστομος } .
~ Η  γλώσσα  όταν αρχίσει και λαλεί μια φορά μ τρέχει σαν αχαλίνωτο  άλογο και δεν μιλάει μόνο τα καλά και πρέποντα , αλλά και  τα κακά .- { Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης } .-  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου