arfara messinias stamos1

Ο ήλιος φωτίζει τα σώματα τα , η δε σοφία τις ψυχές .Ο κόσμος είναι ένα ανάκτορο της σοφίας του Υψίστου . Ο Θεός άναψε κάθε μία ψυχή με το δικό του πυρ . Έτσι λάμπουν όλοι οι άνθρωποι με τη σοφία του σε αυτό το θέατρο , όπως ο Θεός τους έπλασε .-Μερικούς τους έκανε μεγάλα φώτα , σε άλλους μικρά.-(Κάρλος Λιναίος )

 Αρφαρά

Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο• η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 06 Μαρτίου 2014

Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Πέμπτη  06  Μαρτίου  2014   :


*** Μεσσηνιακά  και  άλλα  στο  άρωμα  της  ενημέρωσης :




*** Άλλαξε ρότα ο ΣΥΡΙΖΑ στην Πελοπόννησο... Ομόφωνα υπέρ Βουδούρη

  Ν. Βούτσης: «Κανείς βουλευτής δεν ήθελε να κατέβει υποψήφιος…» Ομόφωνη ήταν η στήριξη του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου του ΣΥΡΙΖΑ στην υποψηφιότητα του Οδυσσέα Βουδούρη για τις περιφερειακές εκλογές. H συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου του ΣΥΡΙΖΑ, που διεξήχθη στις 27 Φεβρουαρίου στην Τρίπολη, «επισφράγισε με τρόπο ρητό και αποφασιστικό την παγιωμένη πεποίθηση πως η εκλογική μάχη που ξεκινά, θα οδηγήσει στην ανατροπή του φαύλου “συστήματος Τατούλη”, της πιο ακραίας μνημονιακής νεοφιλελεύθερης και αδιαφανούς πολιτικής στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μόνο έτσι θα υπάρξει πραγματική ανάπτυξη στην Πελοπόννησο, προς όφελος των κατοίκων και όχι των συμφερόντων, διαμορφώνοντας κατάλληλες συνθήκες για όλους και ειδικά για τους νέους, τα όνειρα των οποίων συνθλίβονται από τις αδιέξοδες πολιτικές λιτότητας που επιβάλlει η τρόικα» καταλήγει η ανακοίνωση. Οι πληροφορίες, μάλιστα, θέλουν τον υποψήφιο περιφερειάρχη Πελοποννήσου να βρισκόταν χθες στην Τρίπολη, σε ευρεία σύσκεψη για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα της προεκλογικής εκστρατείας, που θα οδηγήσουν σε νίκη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Παράλληλα και σχετικά με τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν για τον Οδυσσέα Βουδούρη, ο εκ των επιτελών του Αλέξη Τσίπρα, Ν. Βούτσης, άφησε σε συνέντευξή του να εννοηθεί ότι αρκετοί από αυτούς που αντιδρούν ουσιαστικά αρνήθηκαν να κατέβουν ως υποψήφιοι. «Οι επιλογές που κάναμε ως Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για τους υποψηφίους στις Περιφέρειες, ειδικότερα αυτές που αφορούν τους έξι υποψηφίους και υποψήφιες που είναι βουλευτές του κόμματος, δεν είναι κατ' οικονομία, είναι οι καλύτερες και πλέον μάχιμες επιλογές. Στις συζητήσεις που προηγήθηκαν και με άλλους συναδέλφους για την ενδεχόμενη υποψηφιότητά τους, δεν υπήρξε συναντίληψη για τη διαθεσιμότητα σε σχέση με την εμπλοκή τους στις επικείμενες εκλογές. Ευελπιστώ να μην αποτελούν, πέραν της διάστασης απόψεων, συμπτώματα και παρενέργειες της φάσης της “βίαιης ωρίμανσης” που βιώνουμε ως κόμμα της Αριστεράς που διεκδικεί κεντρικό ρόλο στη διακυβέρνηση της χώρας». - 

*** «Πέρασε» από το ΚΑΣ η ΜΠΕ για το σκουπιδοεργοστάσιο στην Καλλιρρόη          
         
ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ, ΑΡΧΕΣ ΑΠΡΙΛΗ Η ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ 
Ένα ακόμη βήμα προς τη δημιουργία της μονάδας επεξεργασίας των απορριμμάτων στην Καλλιρρόη έγινε μετά την ομόφωνη απόφαση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε προχθές και ενέκρινε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ολοκληρωμένη Διαχείριση στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ».
Η απόφαση του ΚΑΣ ήταν, όπως όλα δείχνουν, το τελευταίο στάδιο πριν από την έκδοση της απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης, «η εξέλιξη του διαγωνισμού επιβεβαιώνει απόλυτα το σχεδιασμό μας, αλλά και τη δέσμευσή μας ότι μέχρι το τέλος του 2015 το έργο θα είναι έτοιμο».
Ο κ. Τατούλης δήλωσε, επίσης, πως «αναμένουμε σε σύντομο διάστημα την έκδοση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων από το ΥΠΕΚΑ, ώστε μέχρι το τέλος του Μαρτίου να υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο και στις αρχές του Απριλίου να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου».
Ωστόσο, όλα δείχνουν πως οι εξελίξεις δε θα είναι οι αναμενόμενες, αφού το Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας έχει ήδη αποφασίσει να προσφύγει κατά της όποιας απόφασης ζημιώνει την περιοχή και προκαλεί προβλήματα στο περιβάλλον. Κάτι που επιβεβαίωσε αργά χθες το απόγευμα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το «Θ» με το δήμαρχο Φίλιππο Μπάμη, όταν ο τελευταίος δήλωσε πως «ο Δήμος Οιχαλίας είναι ανυποχώρητος, θα συνεχίσει τον αγώνα του και θα ακολουθήσει τις αποφάσεις που έχει λάβει το Δημοτικό του Συμβούλιο, το κορυφαίο όργανο διοίκησης».
Όσον αφορά στα νομικά μέσα που θα ακολουθηθούν, η μορφή τους θα αποφασιστεί μετά τη συνάντηση που θα έχει σύντομα ο κ. Μπάμης με τους τεχνικούς συμβούλους του Δήμου.
  Στο ΚΑΣ
Ο κ. Μπάμης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Δήμου Οιχαλίας, παραβρέθηκε στην πολύωρη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που συζήτησε, μεταξύ άλλων, την έγκριση ή μη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ».
Για τη συμμετοχή στη συνεδρίαση, είχε υποβληθεί σχετικό αίτημα του Δήμου Οιχαλίας  για παράσταση λόγω του ενδιαφέροντος του θέματος και του δικηγόρου του Δήμου για την υπόθεση, Μάριου Χαϊνταρλή, καθώς και του περιβαλλοντολόγου δρ. Αλέξιου Παρασκευόπουλου, στον οποίο είχε ανατεθεί η αξιολόγηση της εν λόγω μελέτης. Και οι δύο σύμβουλοι εξέθεσαν τις απόψεις και τις αντιρρήσεις του Δήμου Οιχαλίας, τεκμηριωμένα, προκειμένου να λάβουν γνώση τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου πριν από τη λήψη της οποιαδήποτε απόφασης- γνωμοδότησής τους.
Στη συνεδρίαση παραστάθηκαν και εκπρόσωπος της προσωρινής αναδόχου εταιρείας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιχναίων Τάκης Ζαφειράκης και οι καταγόμενοι από την Καλλιρρόη, δικηγόροι Μαρία Καποτά και Χρ. Ντονάς.
  Θα συνεχίσουν τις αντιδράσεις οι κάτοικοι
«Θα αντιδράσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο», διεμήνυσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καλλιρρόης, Αντ. Διαγούπης, ο οποίος, μαζί με όλους τους κατοίκους της περιοχής, έχει αντιταχθεί στην πιθανότητα κατασκευής της μονάδας ολοκληρωμένης επεξεργασίας απορριμμάτων στην Καλλιρρόη.
Ο κ. Διαγούπης επισήμανε ότι τον πρώτο λόγο έχουν οι σύμβουλοι του Δήμου και πρόσθεσε πως όλοι οι κάτοικοι θα παραμείνουν σταθεροί στις απόψεις τους, ενάντια στο έργο που θα προκαλέσει ζημιά στην περιοχή. Μεταφέροντας τις απόψεις των κατοίκων, μας είπε πως «δε θα επιτρέψουμε με τις κινήσεις μας να γίνει το έργο. Θα αντισταθούμε και όσοι έχουν σχέδια να μετατρέψουν την περιοχή μας σε χαβούζα και σε σκουπιδότοπο, θα μας βρουν απέναντί τους. Θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο μέσο και αν αγνοήσουν τις αντιδράσεις του κόσμου και τελικά αποφασιστεί να γίνει το έργο, θα περάσουν δύσκολα».    Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

*** Ο Πάνος Καμμένος στην Καλαμάτα

Στην Καλαμάτα θα βρεθεί ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος το Σάββατο 8 Μαρτίου. - 

*** «Πολύ κακό για το τίποτα» η νέα παραγωγή του ΜΕΘ           
          
Το έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Πολύ κακό για το τίποτα» επέλεξε ως νέα του παραγωγή το Μεσσηνιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο. Η πρεμιέρα θα δοθεί μεθαύριο, στις 9.30 το βράδυ, στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου, σε ένα χώρο που πρώτη φορά παραχωρείται για θεατρική παράσταση.
Όπως επισήμανε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του ΜΕΘ, Γ. Παντελόπουλος, πρόκειται για ένα έργο ύμνο στον έρωτα. «Πέρα από τα υλικά αγαθά, υπάρχει έρωτας στο έργο. Να τον χαρούμε και να τον απολαύσουμε, είπε χαρακτηριστικά.
Η σκηνοθέτις της παράστασης, Κλεώνη Φλέσσα, η οποία συνεργάζεται με το ΜΕΘ για μία ακόμη φορά μετά την «Αυλή των θαυμάτων», εξέφρασε τη μεγάλη της χαρά, γιατί γνώρισε νέα άτομα και πρόσθεσε πως σε κάθε πρόβα προστίθεντο κι άλλα, με αποτέλεσμα να αναζητά ρόλους για όλους.
Όπως σημείωσε: «Σε όλη τη μαυρίλα επιλέξαμε μια κωμωδία, γιατί, πέρα από τη δύναμη των λόγων του Σαίξπηρ, είναι ένα έργο που δεν έχει παιχτεί πολλές φορές. Πραγματεύεται τον έρωτα και τη φιλία, όπου δύο ζευγάρια που ερωτεύονται, καταλήγουν σε δύο ευτυχισμένους γάμους. Οι θεατές θα απολαύσουν ένα έργο που αντιμετωπίστηκε με κέφι. Δουλεύτηκαν οι διάλογοι και όλοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους».
  Μ. Σηφογιωργάκης           
Από την πλευρά του ο Μ. Σηφογιωργάκης, ως νέος ηθοποιός στην παράσταση, είπε πως βρίσκεται στην Καλαμάτα μόλις πέντε μήνες και πρόσθεσε πως δεν είναι η πρώτη του επαφή με το χώρο.
Περιγράφοντας το ρόλο του Δον Πέτρο, είπε πως πρόκειται για έναν προξενητή, ο οποίος προσπαθεί, ανάμεσα στον κεραυνοβόλο έρωτα, να πείσει τα ζευγάρια να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου. Αφού ευχαρίστησε τον κ. Παντελόπουλο, αλλά και τη σκηνοθέτιδα της παράστασης, εξέφρασε την ελπίδα πως ο κόσμος θα παρακολουθήσει το έργο, θα απολαύσει την παράσταση και θα διασκεδάσει.
  Χρήσιμες πληροφορίες 
Παραστάσεις θα δίνονται καθημερινά, στις 9.30 το βράδυ, έως τις 19 Μαρτίου και οι τιμές των εισιτηρίων θα είναι 10 ευρώ τα κανονικά και 7 ευρώ αυτά για μαθητές, φοιτητές, πολύτεκνους, τρίτεκνους και ανέργους. Για όσους από τους τελευταίους δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα αγοράς εισιτηρίων, θα μπορούν να δουν την παράσταση κατά τη διάρκεια της τελικής πρόβας, που θα γίνει σήμερα (ως κανονική παράσταση) στις 9.30 το βράδυ.
Στο πλαίσιο, δε, της ανθρωπιστικής του προσφοράς, το ΜΕΘ θα προσφέρει μέρος των εσόδων του για την ανακούφιση των πληγέντων της Κεφαλλονιάς.
Τα εισιτήρια θα προπωλούνται τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του Πνευματικού Κέντρου και μετά τις 8.00 το βράδυ στο χώρο του Εργατικού Κέντρου.
Ο κ. Παντελόπουλος καταλήγοντας σημείωσε πως δε θα μπορούσε να γίνει τίποτα, αν δεν υπήρχαν οι διαφημιζόμενοι, οι χορηγοί και η βοήθεια του Δήμου Καλαμάτας, της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τους οποίους ευχαρίστησε θερμά.
  Οι συντελεστές της παράστασης
Σκηνοθεσία: Κλεώνη Φλέσσα
Σκηνικά: Βενετσάνος Μπαλόπουλος
Επιλογή Μουσικής: Σπύρος Ρουμελιώτης
Κατασκευή Σκηνικού: Βασίλης Μπιτσώνης, Δημήτρης Μπιτσώνης
Ζωγραφική εκτέλεση/κατασκευή μασκών: Βενετσάνος Μπαλόπουλος
Επιμέλεια Φροντιστηρίου:  Βενετσάνος Μπαλόπουλος, Μαρία Λυκούση
Ηχητικά: Χρήστος Νικολόπουλος
Φωτογράφηση: Λεωνίδας Μακρής
Κομμώσεις: Ματίνα Σιψά
Φωτισμοί: Χρήστος Νικολόπουλος
Ηλεκτρολογικά: Γιώργος Πουλάκος
Κατασκευή/Επιδιόρθωση Κουστουμιών: Μαρία Παπαδοπούλου, Γιολάντα Παπαδοπούλου
 Διανομή
Λεονάτα: Μαρία Θεοδωρακάκου
Αγγελιοφόρος: Αναστασία Τζιωρτζίδη
Βεατρίκη: Γωγώ Μπελογιάννη
Ηρώ: Γεωργία Λαζάρου
Δον Πέτρος: Μανώλης Σηφογιωργάκης
Δον Ιωάννης: Βασίλης Μπιτσώνης
Βενέδικτος: Σπύρος Ρουμελιώτης
Κλαύδιος: Γιώργος Παπαδόπουλος
Μπεκράκιος: Κώστας Κουτσουμπός
Βαλέρια: Δήμητρα Φιλοσόφου
Μαργαρίτα: Γιώτα Ζαχαροπούλου
Ούρσουλα: Πέγκυ Θεοδουλίδη
Σκυλόμουρος: Μιχάλης Καραταράκης
Ξινίων: Αντώνης Μπούνας
Α Φρουρός: Μυρσίνη Παναγάκη
Β Φρουρός : Λευτέρης Γιαννακόπουλος
Γ Φρουρός: Μάνος Zαχαριάδης
Ιερέας: Μαρία Λυκούση
Φωτογράφος: Γιάννης Τζούμης
Αρχόντισσα: Μαρία Σταυροπούλου
Νεωκόρος: Νίκη Καψή
 Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

***  Το «Δίκτυο» ανοίγει τα χαρτιά του…

 Το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών Καλαμάτας, έπειτα από έναν εξοντωτικό διάλογο μεταξύ των μελών του, αποφάσισε, τελικά, σήμερα το βράδυ στις 8.30 στο ξενοδοχείο Rex, να επιλέξει με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες τον επικεφαλής του για τις επόμενες εκλογές στο Δήμο Καλαμάτας. Αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις, παρά τις όποιες αντιδράσεις, θα προχωρήσει η υποψηφιότητα του ιατρού Μανώλη Μάκαρη. Καιρός ήταν, γιατί σε δύο εβδομάδες αρχίζει και επίσημα η προεκλογική περίοδος! Α.Π. - 

*** Άλλες τρεις συλλήψεις για την εγκληματική οργάνωση με τα ναρκωτικά

 Κατηγορούνται ως παλιά ΜέληΤης Βίκυς Βετουλάκη Άλλοι τρεις άντρες, κατηγορούμενοι ως μέλη της πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε ναρκωτικά στη Μεσσηνία, αλλά και σε Τρίπολη και Πύργο, συνελήφθησαν χθες το πρωί από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, μετά την έκδοση σχετικών ενταλμάτων του ανακριτή Καλαμάτας. Ειδικότερα, συνελήφθησαν ένας 57χρονος από τη Μεσσήνη, ο οποίος κατηγορείται ότι παλαιότερα εκτελούσε χρέη «αποθηκάριου» στην οργάνωση, ένας 41χρονος, επίσης από τη Μεσσήνη, και ένας 42χρονος από την Ανάληψη.Παλιά μέλη Κατά την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης την προηγούμενη εβδομάδα από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, τα ονόματα των τριών νέων συλληφθέντων είχαν συμπεριληφθεί στη σχετική δικογραφία, ενώ είχαν προσαχθεί για εξέταση και στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας. Ωστόσο, τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι αστυνομικοί φαίνεται να αποδεικνύουν ότι οι συγκεκριμένοι υπήρξαν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, αλλά είχαν διακόψει τη δράση και την επαφή τους με τα άλλα μέλη καιρό τώρα, καθώς υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ τους.Η δράση τους Έτσι, από τον ανακριτή εκδόθηκαν εντάλματα εις βάρος τους για συμμετοχή ως μέλη στην εγκληματική οργάνωση και το νόμο περί ναρκωτικών. Σε ό,τι αφορά τον 57χρονο, η Αστυνομία τού αποδίδει το ρόλο του αποθηκάριου, σε χρόνο προγενέστερο των συλλήψεων. Ειδικότερα, σύμφωνα με το παζλ που έχει καταφέρει να ενώσει η Αστυνομία για τη δράση της οργάνωσης, τα δίδυμα αδέλφια που κατηγορούνται ως αρχηγοί της οργάνωσης προμηθεύονταν ποσότητες κοκαΐνης και χασίς από την Αθήνα και τις μετέφεραν στη Μεσσήνη. Εκεί χωριζόταν σε συσκευασίες των 10 γραμμαρίων η κοκαΐνη και των 70 και 100 γραμμαρίων το χασίς, τις οποίες παρέδιδαν για φύλαξη στον 57χρονο. Κάποια στιγμή τσακώθηκαν, διότι είχαν υπόνοιες πως αφαιρούσε ναρκωτικά και έτσι οι δίδυμοι άλλαξαν «αποθηκάριο». Οι άλλοι δύο συλληφθέντες κατηγορούνται ως μέλη της οργάνωσης που διακινούσαν τις ποσότητες των ναρκωτικών σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας. Σε έρευνες που έγιναν σε χώρους τους, βρέθηκαν: στο κατάστημα του 57χρονου στη Μεσσήνη μια ζυγαριά ακριβείας, ενώ σε αποθήκη στη Μεσσήνη του 41χρονου ένα ναρκωτικό δισκίο, μία ζυγαριά ακριβείας και ένα κινητό τηλέφωνο. Χθες το μεσημέρι και οι τρεις οδηγήθηκαν στον ανακριτή Καλαμάτας, από τον οποίο πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Παρασκευή. -

***  Στους 79 οι νεκροί από τη γρίπη

 Αδιάβαστους ή, μάλλον, απροετοίμαστους έπιασε όσους έπασχαν ήδη από κάποιο νόσημα και δεν είχαν εμβολιαστεί ο ιός της γρίπης, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους 79 άτομα μέχρι χθες το απόγευμα. Κι επειδή σίγουρα μαζικός εμβολιασμός δεν μπορεί να γίνει, καλό θα είναι να πάρει ο καθένας τα μέτρα του. Ποια είναι αυτά τα μέτρα, είναι από λίγο έως πολύ γνωστά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση 49 ασθενείς, ενώ συνολικά από τον περασμένο Οκτώβριο έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ 217 άτομα. Το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει στους πολίτες να λαμβάνουν αντι-ιική αγωγή με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Χ.Χ. - 

*** Η κρίση χτυπά και τα τυχερά παιχνίδια

 Προβλήματα θα δημιουργήσει και η λειτουργία των «κουλοχέρηδων» λένε τα πρακτορεία ΟΠΑΠ στη Μεσσηνία Του Αντώνη Πετρόγιαννη Σε καφενεία της κρίσης μετατρέπονται τα προποτζίδικα και τα πρακτορεία τυχερών παιχνιδιών στην Καλαμάτα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, καθώς όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που τα επιλέγουν ως τόπο συνάντησης. Τα παραδοσιακά καφενεία, λοιπόν, δίνουν σταδιακά τη θέση τους στους «ναούς» του τζόγου. Άνεργοι και συνταξιούχοι είναι ως επί το πλείστον οι καλύτεροι πελάτες των προποτζίδικων. Τα πρακτορεία μετατρέπονται σε χώρους εναπόθεσης ελπίδων. Οι θαμώνες ονειρεύονται ότι κάποια στιγμή η τύχη θα τους χαμογελάσει και θα απαλλαγούν δια παντός από τα χρέη τους σε δάνεια, κάρτες και λογαριασμούς. Παρ’ όλα αυτά, δεν παίζουν μεγάλα ποσά. Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα, η κρίση έχει πλήξει και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ στη Μεσσηνία. Όπως δήλωσε στο «Θάρρος» ο πρόεδρος Δ. Ζαχαρόπουλος, το 2013 η πτώση μεσοσταθμικά έφτασε στο 30%, ενώ η ίδια αρνητική εικόνα υπάρχει και στις αρχές του 2014: «Από τα 68 με 69 πρακτορεία που υπάρχουν σε όλη τη Μεσσηνία υποφερτά έως καλά ζήτημα είναι να πηγαίνουν τα 20. Στα υπόλοιπα η κατάσταση είναι δύσκολη. Πάνε οι εποχές που έπαιζε ο κόσμος 20 ευρώ ή και 50. Τώρα ο μέσος όρος είναι έως 1,5 ευρώ».Παίζουν λίγα για να πάρουν τα πολλά Σε μια βόλτα που κάναμε χθες σε ορισμένα πρακτορεία στην Καλαμάτα είδαμε θαμώνες να προκαλούν την τύχη τους με μισό ευρώ! Τα δελτία στοιχίζουν πλέον από 30 μέχρι και 60 λεπτά. «Ο κόσμος δεν παίζει μεγάλα ποσά, γιατί δεν μπορεί να τα διαθέσει», λένε οι πράκτορες, που βλέπουν τον τζίρο τους να μειώνεται. Πάντως, η πτώση του τζόγου δεν οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην κρίση, αλλά και στην αύξηση του παράνομου τζόγου, προσθέτουν.Μεγάλο πλήγμα για καζίνο και πρακτορεία Στο μεταξύ, περαιτέρω προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν και με τη λειτουργία των μίνι-καζίνο σε όλη τη χώρα με ευνοϊκές ρυθμίσεις για τον ΟΠΑΠ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο που θα εμπεριέχει διάταξη για τα VLTs (γνωστά και ως «κουλοχέρηδες» ή φρουτάκια), η οποία θα αυξάνει το όριο των επιτρεπόμενων μηχανημάτων ανά κατάστημα σε 50 αντί για 25 που είναι αυτήν τη στιγμή βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας. Σημαντικά θιγμένα από την αύξηση του ορίου των μηχανημάτων σε 50 ανά κατάστημα αναμένεται να βγουν τα συμφέροντα τόσο των ελληνικών καζίνο όσο και των πρακτόρων του ΟΠΑΠ. Των μεν καζίνο, γιατί με το διπλασιασμό του ορίου μηχανημάτων ανά κατάστημα βλέπουν πια την απειλή της δημιουργίας μίνι-καζίνο από τον ΟΠΑΠ σε κάθε γωνιά της χώρας να υλοποιείται με τρόπο που, σύμφωνα με ειδικούς της αγοράς, αναμένεται να θέσει υπό αμφιβολία ακόμα και την ίδια την επιβίωσή τους, των δε πρακτόρων, γιατί θα εκτοξεύσει το κόστος δημιουργίας νέων πρακτορείων (Gaming Halls) που θα μπορούν να υποστηρίξουν τη λειτουργία τόσο πολλών μηχανημάτων στα ύψη. -

*** Από την αρχαιότητα ο καλαματιανός χορός…
 
  Εκδήλωση από τη ΛΗ' Εφορεία Αρχαιοτήτων Οι Καλαματιανοί σέρνουμε το χορό μας από τα προϊστορικά χρόνια κι ας το αγνοούν σήμερα όσοι χορεύουν τον περήφανο καλαματιανό, όπως κι εκείνοι που θεσμοθέτησαν στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, θέτοντας έτσι την Καλαμάτα στο διεθνή πολιτιστικό χάρτη με έμφαση στο χορό. Είναι σαφές ότι ο τόπος αυτός, εκτός από λάδι και ελιές, παρήγαγε μουσικοχορευτικούς βηματισμούς όπως δείχνει η αρχαιολογική έρευνα, η οποία τεκμηριώνει την παραπάνω παραδοχή με σχετικά ευρήματα που θα παρουσιασθούν σε λίγες μέρες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας με τον τίτλο «Μυθικοί χοροί της Μεσσηνίας». Την πρωτότυπη αυτή έκθεση οργανώνει η ΛΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών-Κλασικών Αρχαιοτήτων, και αναφερόμενη η έφορος Άννα-Βασιλική Καραπαναγιώτου στο σκεπτικό της στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο επισήμανε ότι «στις προϊστορικές κοινωνίες ο χορός σχετιζόταν άμεσα με τη θρησκεία, αλλά και με ταφικές πρακτικές». Αργότερα, στους ιστορικούς χρόνους «η μουσική, ο έμμετρος λόγος και ο χορός (σε συνδυασμό) ήταν μέρος της εκπαίδευσης του πολίτη, διατηρώντας πάντοτε τη σύνδεση με τη θρησκεία. Η επίδραση ήταν διττή: όσα πήγαζαν από την απολλώνεια σφαίρα, επενεργούσαν στο ήθος και είχαν παιδευτική αξία, ενώ όσα σχετίζονταν με τον Διόνυσο επιδρούσαν στα άλογα μέρη της ψυχής και μέσω της κάθαρσης λειτουργούσαν θεραπευτικά», σύμφωνα με την κα Καραπαναγιώτου. Έτσι, επελέγησαν για το άνοιγμα της έκθεσης αντικείμενα της Ύστερης Εποχής του Χαλκού που απεικονίζουν σκηνές τελετουργικών πράξεων οι οποίες εμπεριέχουν κίνηση, ρυθμό και μουσική. Θα παρουσιαστούν θεότητες που συνδέονται με τη μουσική και το χορό, μουσικά όργανα και χορός μαινάδων. Οι αρχαιολόγοι επιχειρούν, επίσης, να ανοίξουν ένα γόνιμο διάλογο του παρόντος με το παρελθόν, κάνοντας ευρεία χρήση οπτικοακουστικού υλικού. Συνδέουν τη σύγχρονη χορευτική δημιουργία του Φεστιβάλ Καλαμάτας με την τοπική χορευτική παράδοση και εν τέλει τον καλαματιανό χορό. Τα έργα που θα εκφράσουν αυτό το σκεπτικό προέρχονται από τις μόνιμες εκθέσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας και του Αρχαιολογικού Μουσείου Χώρας, από το υλικό της επανέκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύλου, αλλά και από τις ανασκαφές της Αρχαίας Μεσσήνης και του Ανακτόρου του Νέστορος, από τις αποθήκες της Εφορείας, που δεν έχει ξαναεκτεθεί στο παρελθόν. Η έκθεση έγινε δεκτή μετά πολλών επαίνων από το ΚΑΣ, γιατί ακριβώς προάγει την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς μαζί με τα στοιχεία της παράδοσης και τη σύγχρονη πολιτιστική δράση.Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ 

***  Δράσεις για την Τουριστική προβολή του Δήμου Καλαμάτας

 Τη σύμφωνη γνώμη του παρέχει καταρχήν το υπουργείο Τουρισμού όσον αφορά στις ενέργειες που προβλέπονται για την προβολή του Δήμου Καλαμάτας το 2014, σύμφωνα με όσα περιλαμβάνει το σχετικό πρόγραμμα που εγκρίθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Σχετική γνωστοποίηση παρέσχε στο Δήμο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού, Αναστάσιος Λιάσκος, με έγγραφό του. Ο προγραμματισμός δράσεων τουριστικής προβολής του ∆ήμου Καλαμάτας για το έτος 2014 έχει ως ακολούθως: Συμμετοχή στη δημιουργία τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ που θα αφορά στην προβολή εναλλακτικών μορφών τουρισμού, τη διατήρηση και προβολή των πολιτιστικών και λαογραφικών στοιχείων, καθώς και των τοπικών προϊόντων της περιοχής μας, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 4.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. ∆ημιουργία και εκτύπωση επικαιροποιημένων χαρτών του καλλικράτειου ∆ήμου Καλαμάτας, καθώς και χαρτών για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών κρουαζιεροπλοίων, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 3.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Εκσυγχρονισμός του Γραφείου Τουριστικής Υποστήριξης στον Αερολιμένα Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος», εκτιμώμενου προϋπολογισμού 2.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Συμμετοχή του Δήμου σε εκθέσεις, ημερίδες, συνέδρια κ.λπ. που προωθούν αποτελεσματικότερα την προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 1.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 10.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Ο κ. Λιάσκος προσθέτει πως «σχετικά με το αίτημά σας περί παροχής σύμφωνης γνώμης από την Υπηρεσία μας στη συνδρομή του Δήμου Καλαμάτας στα έξοδα ολοκλήρωσης παραγωγής ντοκιμαντέρ για την ανάδειξη της περιοχής (…) για τη συγκεκριμένη ενέργεια (…) δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της Υπηρεσίας μας. Βάσει των ανωτέρω, αναμένουμε την υποβολή στην Υπηρεσία μας του τελικού δείγματος του εν λόγω ντοκιμαντέρ με την προϋπόθεση της προσθήκης του νέου λογοτύπου τουριστικής προβολής της Ελλάδος (…), προκειμένου να παράσχουμε τη σύμφωνη γνώμη μας για τη διανομή ή/και προβολή του». - 

*** Το μυστικό του 8χρονου...                                           

Μια ανάρτηση από μέσο κοινωνικής δικτύωσης που αξίζει να διαβαστεί. Δυστυχώς, δεν είναι ιστορία, αλλά η πραγματικότητα. Άφωνη άφησε δασκάλα σε Δημοτικό Σχολείο (που για ευνόητους λόγους την περιοχή του οποίου δεν αναφέρουμε) ένας 8χρονος μαθητής, όταν τυχαία ανακάλυψε το «μυστικό» του… Μέχρι εκείνη τη μέρα το υπέροχο μυστικό μοιραζόταν ο οκτάχρονος με συνομήλικο συμμαθητή και φίλο του. Ο φίλος του οκτάχρονου, αναφέρει η δασκάλα του με την παράκληση να τηρηθεί απόλυτη εχεμύθεια, είχε πατέρα άνεργο και φαίνεται ότι μια μέρα είπε στον οκτάχρονο φίλο του πως σε λίγες μέρες -του είπε η μαμά του- δε θα είχε υλικά να του φτιάχνει σάντουιτς για το σχολείο και ήταν στενοχωρημένη. Ο οκτάχρονος, όπως είπε στη δασκάλα του, χωρίς να πει στη μητέρα του το γιατί, της ζήτησε να κόψει το σάντουιτς στη μέση για να… μπορεί να το τρώει πιο εύκολα. Στην πραγματικότητα, όμως, εδώ και βδομάδες, κάθε μέρα ο οκτάχρονος έδινε το μισό του σάντουιτς στο φίλο του! Κάθονταν στο παγκάκι στην πίσω μεριά του σχολικού γηπέδου και μοιράζονταν το σάντουιτς. Μια μέρα η δασκάλα τους το πρόσεξε και τις επόμενες δυο μέρες τα παρακολούθησε. Την τρίτη μέρα, την περασμένη Δευτέρα, δεν κρατήθηκε. Τους πλησίασε και απλά τους έσφιξε στην αγκαλιά της. Η δασκάλα κράτησε το μυστικό των δύο οκτάχρονων και όπως μας είπε, νιώθει μεγάλη χαρά που έχει στην τάξη της ένα τέτοιο μαθητή… Α.Π. -

***  Στις βουνοκορφές της Ευρυτανίας με τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας…(βίντεο)         
   
Του Σπύρου Δημητρακόπουλου
 Ήταν μέσα Φεβρουαρίου, όταν διάβασα το πρόγραμμα του δραστήριου Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας και τότε σκέφτηκα να επισκεφτώ το Καρπενήσι και την ευρύτερη περιοχή με διαφορετικό τρόπο. Να μην ακολουθήσω τις γνωστές και ομολογουμένως όμορφες διαδρομές με αυτοκίνητο, αλλά να λάβω μέρος στις πεζοπορίες του συλλόγου από 28 Φεβρουαρίου έως 3 Μαρτίου, με αναβάσεις στις όμορφες κορυφές του Βελουχίου, της Καλιακούδας και της Χελιδόνας.
Την παρέα αποτελούσαν ο Μανώλης, η Εύη, ο Βαγγέλης, ο Ηλίας και εγώ, καθώς και ο Δημήτρης, ο Αχιλλέας και ο Σώτος που συναντήσαμε στο Καρπενήσι. Είχαν δηλώσει συμμετοχή περισσότεροι, αλλά δεν ήρθαν λόγω καιρού και… έχασαν. Με το Van του συλλόγου ξεκινήσαμε το μεσημέρι της Παρασκευής με βροχή και νυχτώσαμε ανεβαίνοντας για Προυσό. Προορισμός μας το καταφύγιο Βελουχίου στα 1.880 μέτρα, που φτάσαμε αργά το βράδυ με χιόνια και ομίχλη. Λίγα μέτρα πριν από το τέλος είχαμε και απρόοπτο. Έπρεπε να κατεβούμε και να σπρώξουμε το αυτοκίνητο που γλιστρούσε στον παγωμένο δρόμο. Όλα αυτά μέσα από πειράγματα και γέλια, γιατί η παρέα ήταν ευχάριστη και «έδεσε» από την πρώτη στιγμή. Μεταφέραμε τα πράγματά μας στο καταφύγιο πατώντας μέσα στο χιόνι που έφτανε ως το γόνατο, ενώ ο κρύος αέρας μας χτυπούσε αλύπητα στο πρόσωπο. Στο εσωτερικό, όμως, μας περίμενε το αναμμένο τζάκι με δυνατή φωτιά που μας ζέστανε. Εδώ μείναμε και τα τρία βράδια.
Το πρωί του Σαββάτου συναντήσαμε τον Αχιλλέα. Μένει μόνιμα στο Καρπενήσι και ήταν ο ξεναγός μας όλες τις μέρες. Ομιλητικός και πάντα ευχάριστος, αλλά κυρίως πολύ καλός γνώστης της περιοχής και της ιστορίας της. Έχει περπατήσει όλο τον ορεινό όγκο της Ελλάδας και τον γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια. Συχνά έκανε αναφορές σε αυτό. Αυτή την ημέρα η πεζοπορία ήταν ανάβαση στην κορυφή της Καλιακούδας. Ακολουθήσαμε με το αυτοκίνητο τη διάσημη ευρυτανική διαδρομή που ενώνει το Καρπενήσι με τον Προυσό. Ύστερα από 17 χλμ. συναντήσαμε τη διασταύρωση για τα δυο χωριά, το Μικρό δεξιά στις πλαγιές της Χελιδόνας και το Μεγάλο αριστερά στις πλαγιές της Καλιακούδας, που με την ομορφιά τους κλέβουν τις καρδιές των επισκεπτών! Από το Μεγάλο Χωριό άρχισε η πεζοπορία με την εκπληκτική διαδρομή 10 χλμ. στις πλαγιές της Καλιακούδας. Η ανηφορική διαδρομή μέσα στα πυκνά και μεγάλα έλατα ήταν γεμάτη από εναλλαγές εικόνων, που συμπληρωνόταν από τον ευχάριστο ήχο του νερού που έτρεχε στο διπλανό ποτάμι. Έπειτα από τρεις ώρες πορεία φτάσαμε στη θέση Λακκώματα στα 1.500 μ., όπου βρίσκεται το καταφύγιο της Καλιακούδας. Ξεκουραστήκαμε στα τραπέζια του, κολατσίσαμε και ήπιαμε νερό από την πέτρινη βρύση που υπάρχει στο χώρο. Από εδώ και πάνω σταματάει το ελατόδασος, αρχίζουν τα χιόνια και το τοπίο είναι αλπικό. Οι πιο δραστήριοι και έμπειροι από την παρέα τόλμησαν και ανέβηκαν στη χιονοσκέπαστη κορυφή του βουνού στα 2.101 μ. Οι υπόλοιποι κατηφορίσαμε προς το Μεγάλο Χωριό να τους περιμένουμε και απολαύσαμε τους καφέδες πρώτα και τα ουζάκια αργότερα που κέρασε ο Αχιλλέας σ’ ένα μαγαζάκι του χωριού. Το βράδυ επιστρέψαμε στο καταφύγιο του Βελουχίου για διανυκτέρευση.
Η Κυριακή αφιερώθηκε στη Χελιδόνα με ύψος 1.973 μέτρα. Θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι η δίδυμη αδερφή της Καλιακούδας, αφού έχουν το ίδιο περίπου ύψος και στέκονται η μια απέναντι στην άλλη να τις χωρίζει ο Καρπενησιώτης ποταμός. Με το αυτοκίνητο φτάσαμε στο Παλαιό Μικρό Χωριό σκαρφαλωμένο στις καταπράσινες πλαγιές της Χελιδόνας. Το μεγαλύτερο μέρος του θάφτηκε στις λάσπες και τις πέτρες κατά τη διάρκεια της κατολίσθησης που έγινε στις 13 Ιανουαρίου του 1963. Ήταν Κυριακή πρωί. Αυτό έσωσε τους περισσότερους κατοίκους, που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην εκκλησία. Ωστόσο, 13 άτομα χάθηκαν κάτω από τους τόνους του χώματος που μετακινήθηκε. Μια βδομάδα φώναζε ο βοσκός μπάρμπα-Πάνος, που δε ζει πια, πως το βουνό «χάραξε και θα βουλιάξει». Κανείς δεν τον άκουγε. Και το βουνό έπεσε. Σήμερα οι περισσότεροι έχουν εγκαταλείψει το Παλαιό Μικρό Χωριό και έχουν χτίσει το Νέο Μικρό Χωριό, βορειότερα, κοντά στον Καρπενησιώτη ποταμό.
Μετά το Χωριό ένας χωματόδρομος, αφού περνάει πάνω από την κατολίσθηση, μας οδήγησε στο σημείο που αρχίζει το μονοπάτι. Εδώ μας περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη. Όλα ήταν χιονισμένα. Τεράστια αιωνόβια έλατα, αλλά και μικρότερα στα ξέφωτα, ντυμένα στα λευκά. Χιόνιζε συνέχεια και λόγω της άπνοιας που επικρατούσε, ήταν υπέροχο να βλέπεις μεγάλες νιφάδες να κάθονται μαλακά πάνω στα δέντρα ή στη γη. Το χιόνι 10 πόντους στην αρχή έφτανε τους 50 και πλέον πόντους στο τέλος της διαδρομής. Η ανάβαση στην αρχή ήταν αρκετά εύκολη. Σταδιακά η κλίση του εδάφους μεγάλωσε, όμως η πεζοπορία ήταν αρκετά ευχάριστη, λόγω του χιονιού και του Αχιλλέα, που πάντα ομιλητικός και ευδιάθετος μονοπωλούσε την κουβέντα με τις ξεναγήσεις, αλλά και τα πειράγματά του. Ύστερα από δυο ώρες περίπου φτάσαμε στη θέση «ποτίστρα», όπου βρίσκεται ωραία πετρόχτιστη βρύση για να ξεδιψούν οι οδοιπόροι μα και τα κοπάδια των βοσκών. Απαραίτητη στάση για λίγη ξεκούραση, να πιούμε νερό και να φάμε το κολατσιό μας. Είχε σταματήσει να χιονίζει και η θέα στις γύρω χιονισμένες βουνοκορφές καταπληκτική.
Απέναντι ακριβώς από τη βρύση συνεχίζει και πάλι το μονοπάτι, που οδηγεί μέσα από τα χωράφια της περιοχής Βοϊδολίβαδο, στον αυχένα της αλπικής ζώνης και δεξιά προς την ψηλή κορφή της Χελιδόνας. Σήμερα δύο από εμάς ήταν οι θαρραλέοι που θέλησαν να ανεβούν στη σκεπασμένη με ομίχλη κορυφή. Όμως, λίγο πριν φτάσουν το έβαλαν στα πόδια και γύρισαν πίσω, γιατί έπεσαν δυο κεραυνοί δίπλα τους και ήταν πολύ επικίνδυνο να συνεχίσουν. Κατεβήκαμε το μονοπάτι με προσοχή, γιατί γλιστρούσε λόγω του χιονιού και δειπνήσαμε το βράδυ σε ένα παραδοσιακό ταβερνάκι στο Καρπενήσι, με λαχταριστές γεύσεις Ευρυτανίας.
Η Δευτέρα ήταν η μέρα της επιστροφής και δεν έπρεπε να κουραστούμε ιδιαίτερα. Έτσι ακολουθήσαμε τη διαδρομή Καρπενήσι – Προυσός με το αυτοκίνητο. Η διαδρομή αυτή της Ευρυτανίας είναι πολύ γνωστή και μία από τις ομορφότερες της Ελλάδας, χάρη στον ποταμό Καρπενησιώτη, που κυλάει δίπλα στο δρόμο δημιουργώντας εντυπωσιακά τοπία και το μοναστήρι της Παναγίας της Προυσιώτισσας σκαρφαλωμένο πάνω στα βράχια. Στα δεξιά μας, λίγο μετά το Καρπενήσι βρίσκεται το ιστορικό χωριό Κορυσχάδες. Σταματήσαμε για λίγο να το επισκεφτούμε. Το όνομά του συνδέθηκε με την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης. Στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού συνήλθε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ύστερα από πανελλήνιες μυστικές εκλογές, το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελούσαν αντιπρόσωποι των περισσότερων περιοχών της Ελλάδας.
Λίγο μετά τον Προυσό, μια πέτρινη βρύση με τρεχούμενο νερό από το βράχο σηματοδοτεί την είσοδο του επισκέπτη σε ένα από τα πιο όμορφα φαράγγια της Ευρυτανίας, αυτό της Μαύρης Σπηλιάς. Ένα στενό μονοπάτι συνδέει τη σπηλιά με το μοναστήρι περνώντας πότε από τη μια και πότε την άλλη πλευρά του ποταμού με ξύλινα γεφυράκια. Η διαδρομή ήταν φανταστική με ψηλά δέντρα, απότομα βράχια και τρεχούμενα νερά να αναβλύζουν από παντού. Το ποτάμι σχηματίζει καταρράκτες στα στενέματά του και το νερό ακούγεται δυνατά, όταν πέφτει από ψηλά σε βράχια ή σε μικρές λίμνες που δημιουργεί στο διάβα του. Ένα τεράστιο άνοιγμα στο μεγάλο βράχο πλάι στον ποταμό χτισμένο στο μπροστινό του μέρος, ορθώνεται πάνω απ’ τα κεφάλια μας. Είναι η Μαύρη Σπηλιά που φτάσαμε έπειτα από μισή ώρα πορείας. Παλιά αποτελούσε κρησφύγετο των κατατρεγμένων και σήμερα ξαναφέρνει στο μυαλό θρύλους και ιστορικά γεγονότα, με τα οποία έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά του. Στη συνέχεια η διάσχιση του φαραγγιού είναι διαδρομή Via Ferata διάρκειας 3,5 ωρών. Είναι από τις μοναδικές στην Ελλάδα εξοπλισμένη με τεχνικά σημεία στήριξης σε κάθετα βράχια, δίπλα σε πανέμορφους καταρράκτες. Φυσικά δεν τη διαβήκαμε, αλλά το ρίξαμε στο τσίπουρο και τα αλλαντικά που μας προσέφερε ευγενικά ο υπεύθυνος του εργοστασίου παραγωγής αλλαντικών Ευρυτανίας, που βρίσκεται λίγο πιο κάτω. Το μεσημεράκι, αφού φορτωθήκαμε αλλαντικά και προσούτο, πήραμε το δρόμο της επιστροφής, έχοντας στο μυαλό μας εικόνες φυσικής ομορφιάς και στην καρδιά μας το συναίσθημα της φιλίας, αλληλεγγύης και ομαδικότητας που δημιουργήσαμε μεταξύ μας.
Να έχετε υγεία, παιδιά, και να είστε δυνατοί, για να ανεβαίνετε πάντα ψηλότερα στα μονοπάτια της ζωής και των… βουνών.  Video:  http://youtu.be/iScojODx0G0  ,
 
 *** Άλλαξαν τελείως Ακρογιάλι & Μικρή Μαντίνεια
 
Τελείως διαφορετική είναι πλέον η εικόνα της παραλίας στη Μικρή Μαντίνεια και στο Ακρογιάλι. Οι επισκέπτες του καλοκαιριού φέτος δε θα γνωρίσουν την περιοχή. Θα νομίσουν ότι έχουν πάει σε άλλη παραλία. Εκεί που δεν υπήρχε ούτε χαλικάκι, τώρα έχουμε ακρογιαλιά αρκετών μέτρων. Ελπίζουμε να διατηρηθεί έτσι και τους επόμενους μήνες. Β.Β. - 

*** Υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές στην Αεροναυτιλία από τη Μεσσηνιακή Αμφικτυονία 

Για τη δυνατότητα που δίνεται σε νέους για μεταπτυχιακές σπουδές στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών EUROCONTROL ενημερώνει η Μεσσηνιακή Αμφικτυονία. Ο EUROCONTROL είναι ένας Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας. Είναι μια διακυβερνητική οργάνωση που αποτελείται από 40 κράτη μέλη και τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Πρόκειται για ένα πολιτικο-στρατιωτικό οργανισμό, που έχει εξελιχθεί σε ένα ζωτικής σημασίας ευρωπαϊκό ταμείο για την άριστη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας (ATM), τόσο για την καθοδήγηση όσο και για την υποστήριξη βελτιώσεων των ΑΤΜ σε όλη την Ευρώπη. Το δε μεταπτυχιακό πρόγραμμα EUROCONTROL'S έχει ως στόχο να προσελκύσει νέους, δυναμικούς, με υψηλά κίνητρα και ταλαντούχους, πρόσφατα πτυχιούχους, με εξαιρετικά προσόντα, που ψάχνουν για μια συναρπαστική καριέρα στο ΑΤΜ, σε ένα μοναδικό διεθνές περιβάλλον. Το πρόγραμμα διαρκεί ένα χρόνο και αποτελείται από τρεις επιχειρηματικούς τομείς. Για κάθε μεταπτυχιακό ορίζεται ένας προσωπικός σύμβουλος για όλη τη διάρκεια του προγράμματος που θα βοηθά τους αποφοίτους για την επίτευξη των διαφόρων στόχων τους, θα προωθεί την ανάπτυξή τους και θα βοηθά στο σχεδιασμό της σταδιοδρομίας τους. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν πρόσφατα αποκτήσει Master εντός ή μετά το 2012 σε: 1. Διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας, 2. Οικονομικά με ειδίκευση τις Πολιτικές Επιστήμες, 3. Νομοθεσία, και 4. Ανθρώπινους πόρους. Οι γλώσσες εργασίας του Οργανισμού είναι η αγγλική και η γαλλική, ενώ οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας. Η ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων είναι 31η/03/2014. Για περισσότερες πληροφορίες και για υποβολή αιτήσεων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα:http://www.online.careersinternational.com/eurocontrol. - 

***  Ξεκαθαρίζει το τοπίο στο Δήμο Καλαμάτας εν όψει των εκλογών

 Ξεκαθαρίζει σιγά σιγά το προεκλογικό τοπίο στο Δήμο Καλαμάτας. Μόλις χθες ο δήμαρχος Παν. Νίκας ανακοίνωσε ότι τρεις ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου (18 Μαρτίου) θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του με πανηγυρικό τρόπο, σε αίθουσα του ξενοδοχείου Elite. Ανακοινώσεις για το Δήμο Καλαμάτας έχουν κάνει, επίσης, η «Λαϊκή Συσπείρωση», που στηρίζεται από το ΚΚΕ, με υποψήφιο δήμαρχο τον Παναγιώτη Κουφαλάκο και η «Ελληνική Δράση για το Δήμο Καλαμάτας», με υποψήφιο δήμαρχο τον Γιώργο Δημητρούλια, ενώ προχθές ανακοινώθηκε η κάθοδος στις εκλογές της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών», με πιθανό υποψήφιο δήμαρχο το Μιχάλη Αντωνόπουλο. Εν τω μεταξύ, σήμερα συνεδριάζει το «Δίκτυο Ενεργών Πολιτών», ενώ αναμένεται να προχωρήσει στη στήριξη του προέδρου των νοσοκομειακών γιατρών της Μεσσηνίας, Μανώλη Μάκαρη. Η στήριξη θα σημάνει και την έναρξη του προεκλογικού αγώνα της παράταξης, η οποία ακόμα δεν έχει όνομα. Τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα στηρίζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες Μεσσηνίας, αλλά και οι Οικολόγοι Πράσινοι Μεσσηνίας. Αυτό που ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει είναι τι θα γίνει με τον υποψήφιο από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς. Οι μέχρι σήμερα συζητήσεις για κοινό υποψήφιο δεν έχουν καρποφορήσει, οπότε θα πρέπει να αναμένουμε τις τελικές αποφάσεις του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Θ. Μπρεδήμα. Α.Π. -

*** Αθλητική  ενημέρωση , Για το Europe League  στο Ευρωμπάσκετ :
*** ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  -ΑΡΜΑΝΙ  ΜΙΛΑΝΟΥ  86-88 (47-50).-^
Τα δεκάλεπτα: 29-23, 47-50, 63-65, 86-88.
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Γιόβτσιτς (Σερβία), Βιατόρ (Γαλλία), Χιμένεθ (Ισπανία)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιώργος Μπαρτζώκας): Πέτγουεϊ 3 (1), Σερμαντίνι 9, Ντάνστον 11, Περπέρογλου 22 (2), Σλούκας 13 (1), Κόλινς, Πρίντεζης 16 (1), Μάντζαρης 5 (1), Κατσίβελης, Λοτζέσκι 7 (1).
ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ (Λούκα Μπάνκι): Τζεντίλε, Τσερέλα 3, Μέλι 2, Χάκετ 9 (2), Κανγκούρ 7 (1), Λάνγκφορντ 20 (3), Σάμιουελς 9, Ουάλας 8 (1), Λαβάλ 13, Μος 6 (2), Τζέρελς 11 (3).
*** ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ - ΤΣΣΚΑ  86-88 .- ^
***ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ -ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ  93-73 .-^
*** ΠΑΡΤΙΖΑΝ Βελιγραδίου - ΜΠΑΓΕΡΝ Μονάχου 70-55 .-^
Αναλυτικά το πρόγραμμα της 9ης αγωνιστικής του Top 16:
 5ος όμιλοςΟλυμπιακός - Εμπόριο Αρμάνι Μιλάνο 86-88 .-^
Μπαρτσελόνα - Φενερμπαχτσέ/Ούλκερ  93-73 .-^
Παναθηναϊκός - Λαμποράλ Κούτσα (21:45, 7/3)
Ουνικάχα Μάλαγα - Αναντολού Εφές (21:45, 7/3)

Βαθμολογία (Σε 8 αγωνιστικές)
Μπαρτσελόνα 9-0
Αρμάνι Μιλάνο 6-3
Ολυμπιακός 4-5
Φενερμπαχτσέ 4-5
Παναθηναϊκός 4-4
Μάλαγα 4-4
Εφές Αναντολού 2-6
Λαμποράλ Κούτσα 1-7

6ος όμιλοςΖαλγκίρις Κάουνας - ΤΣΣΚΑ Μόσχας 86-88 .-^
Παρτίζαν - Μπάγερν Μονάχου  70-55 .-^
Λοκομοτίβ Κουμπάν-Μακάμπι Τελ Αβίβ (18:00, 7/3)
Γαλατασαράι-Ρεάλ Μαδρίτης (20:00, 7/3)

Βαθμολογία (Σε 8 αγωνιστικές)

ΤΣΣΚΑ Μόσχας 9-1
Ρεάλ Μαδρίτης 7-1
Μακάμπι Τελ Αβίβ 6-2
Μπάγερν Μονάχου 4-5
Γαλατασαράι 3-5
Λοκομοτίβ Κουμπάν 3-5
Ζαλγκίρις Κάουνας 1-8
Παρτίζαν 2-7


***  Σύσκεψη χθες στην ΕΟΠΕ για τa final 4 σε Καλαμάτα και Πύλο

 Πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία της ΕΟΠΕ στην Αθήνα η κλήρωση των ημιτελικών του Final 4 του Κυπέλλου Ανδρών που θα διεξαχθεί 15-16 Μαρτίου στην Καλαμάτα. Τα ζευγάρια που θα συναντηθούν στο φιλέ του Κλειστού της Παραλίας για να διεκδικήσουν το εισιτήριο για τον τελικό της (άλλης) Κυριακής είναι τα εξής: Σάββατο 15 Μαρτίου 16.00 Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 19.15 ΑΟ Κηφισιάς - ΑΕΚ Κυριακή 16 Μαρτίου 19.30 Τελικός Ακολούθησε η κλήρωση των ημιτελικών του Final 4 του Κυπέλλου Γυναικών που θα διεξαχθεί επίσης στη Μεσσηνία και πιο συγκεκριμένα στην Πύλο 29-30 Μαρτίου. Αναλυτικά τα ζευγάρια που προέκυψαν: Σάββατο 29 Μαρτίου 16.00 Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 19.15 Πανναξιακός - Ηρακλής Κυριακή 30 Μαρτίου 19.30 Τελικός Είχε προηγηθεί η ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους των εμπλεκόμενων Φορέων για τα μέτρα τάξης που θα ισχύσουν και στις δύο διοργανώσεις. Στη σύσκεψη που αφορούσε τη διοργάνωση των ανδρών παραβρέθηκαν οι κ.κ. Ψαρουδάκης (αντιπρόεδρος ΕΟΠΕ), Σύλλας (πρόεδρος ΚΕΠ), Γιάννης Αδαμόπουλος (πρόεδρος φορέα κοινωνικής προστασίας και αθλητισμού Δήμου Καλαμάτας), Κώστας Βλάσσης (πρόεδρος Ένωσης βόλεϊ Πελοποννήσου υπεύθυνος Βόλεϊ Καλαμάτας 80), Χατζόπουλος (νομικός σύμβουλος Υφυπουργείου Αθλητισμού), Αθανασόπουλος (Ελληνική Αστυνομία), Νταβέλος (ΔΕΑΒ) Κωτσάτος (πρόεδρος Ερασιτεχνικής ΑΕΚ), Μακρής (τιμ μάνατζερ ΤΑΑ ΑΕΚ), Δεληγιαννάκης (αντιπρόεδρος ΤΑΑ ΑΟ Κηφισιάς), Μαντούβαλος (τιμ μάνατζερ ΤΑΑ Ολυμπιακού), Ανδρέου (πρόεδρος ΤΑΑ ΠΑΟΚ). Στην αντίστοιχη σύσκεψη που αφορούσε το Final 4 του Κυπέλλου Γυναικών συμμετείχαν οι κ.κ. Ψαρουδάκης (αντιπρόεδρος ΕΟΠΕ), Σύλλας (πρόεδρος ΚΕΠ), Σαρδέλης (πρόεδρος αθλητικού οργανισμού Πύλου), Βρεττάκος (εκπρόσωπος τοπικών επιχειρήσεων Πύλου), Αρβανίτης (εκπρόσωπος ΝΟ Πύλου), Χατζόπουλος (νομικός σύμβουλος Υφυπουργείου Αθλητισμού), Αθανασόπουλος (Ελληνική Αστυνομία), Λάζος (Παναθηναϊκός), Τουρσούγκας (Πανναξιακός), Λάζος (Παναθηναϊκός), Σταύρου (Παναθηναϊκός). -

*** Βιντεοπαρουσιάσεις  για  σήμερα :
~** Ο Σταματάκος  διασκεδάζει  3-3-2014 : http://youtu.be/jKCpIhvR65I  ,
~ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ  ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 2014 :  http://youtu.be/63QSp-yQxqI ,
~ ARFARA KJALAMATAS 2014: http://youtu.be/DhcNAI_qkQY  . ,
~ ΑΡΦΑΡΑ  ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  2014 : http://youtu.be/-mket7X6y8s ,


~****** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:
~ http://www.youtube.com/stamos01 ,           3134   video.-         http://www.youtube.com/stamatios01 , =       1612   video.-                 
~    http://www.youtube.com/vlasiskal , =     1623   video.-                                                                 
** Σύνολον   :                                                  6369    βίντεο αναρτημένα .-
~** http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home , 601    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  ,265 https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258  ,  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
 ~***ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ    ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014 : 
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/02/25-2014.html  , Αθλητική ενημέρωση Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014.-                                                                                                    
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/02/26-2014.html  , Άρωμα  ενημέρωσης  Τετάρτη  26  Φεβρουαρίου  2014 .-                                                    
http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/02/27-2014.html  , Άρωμα ενημέρωσης Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014 .-
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2014/02/27-2014.html , Το   αγιάζι   της  ενημέρωσης  Πέμπτη  27  Φεβρουαρίου  2014  .-                              
~  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/02/28-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  28  Φεβρουαρίου  2014  .-
 ~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/03/01-2013.html  , Το  αγιάζι  Της  ενημέρωσης  01  Μαρτίου  2014 .-
*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΡΤΙΟΥ  2014  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/03/01-2013.html  , Το  αγιάζι  Της  ενημέρωσης  01  Μαρτίου  2014 .-                                                                           ~http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/03/1-2-2014.html , Άρωμα αθλητικής  ενημέρωσης Σ/Κ 1 , 2 Μαρτίου 2014 .-                                                                         
~   http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/03/02-2014.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  02  Φεβρουαρίου  2014    .-
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/03/03-2014.html , Το αγιαζι της ενημέρωσης Καθαραδευτέρα  03  Μαρτίου  2014  .-                                                                                                                                  
  ~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/03/04-2014.html  , ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΕΣ  ΕΚΔΛΗΛΩΣΕΙΣ   Τρίτη  04  Μαρτίου  2014 .-
 ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/03/04-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  04  Μαρτίου  2014 .-
  ~  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/03/05-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 05 Μαρτίου 2014 .-
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/03/06-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 06 Μαρτίου 2014 .-
~

~ ** Συνεργάτης σε Ιστολόγια Αναρτήσεων  :
~ http://www.twitter.com/stamos01/                                   
 STAMOS -ARFARA -GREECE   ,
Arfara-Messinias- asteras-arfaron  ,
Stamos Arfara Messinias Greece  ,
ARFARA - KALAMATAS  ,
ASTERAS ARFARON 2011                                                  
  Arfara-Messinias 2  ,                                              
stamos-dynami                                            
 Arfara-Messinias, 
  Arfara-Messinias 1 - FOTOS , 
vlasios  ,
http://snsarfara.blogspot.gr/2014/01/08-2014.html  , =Εμπεριέχει Ιστορία  Αρφαρών  και Α.Π.Σ. Αστέρα .- 
*** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS    466 .-  Stamos Arfara Messinias Greece
~* * ΜΕΝΟΥΝΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ 2012 - 20133 : ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ        
*** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS   2013.-   (473)  παρακολουθήσεις.-                                    
~* http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html, Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (1)  .-         
** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html, Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (2)
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/3.html, Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ (3) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/4.html, Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (4) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/5.html, Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (5) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/6.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (6) : Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 ,.-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/7.html, Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/12/8_18.htmlΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (8) .- ,
~**
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/01/19-20-01-2013.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Σ/Κ 19 και 20 -01 -2013 στο Χιονοδρομικό Χελμού Καλαβρύτων.- (9).-
*** ***
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/9-10-2013.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -video , Σ/Κ 09καί 10Φεβρουαρίου 2013 .-(10).-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !!!! διαδρομές - εκδρομές ...... περιηγήσεις.....
Επίσκεψη στα Φιλιατρά γιορτή αγιορτή Αγίου Χαραλάμπου ,Μιά ημερήσια διαδρομή ,Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2013 .- (11) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/27-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ :
Τετάρτη 27Μαρτίου 2013 .- (12α)
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/19-2013.htmln , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ .-
~*
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/28-2013.html , Η Ελλάδα μέσα από φωτογραφίες28 Μαρτίου 2013 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/20-21-2013_22.html ,Σαββατοκύριακο 20 καί21 Απριλίου Διαδρομές - διήμερη εκδρομή στην Βοιωτία και Β. Εύβοια 2013, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ καί ΜΑΘΑΙΝOΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/04/23-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 23 Απριλίου 2013
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html ,
Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε
Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ.-
~
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-
~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-                                                                                       ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/05/17-2013.html ,Η ΕΛΛΑΔΑ μέσα από Φωτογραφίες Παρασκευή 17 Μαΐου 2013.-                                                        ~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ        ΜΕΣΑ από φωτογραφίες Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε , Βλέπουμε , Ζούμε , Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/06/29-2013.html , Άρωμα Ελλάδας Σάββατο 29 Ιουνίου 2013 .-                                                                ~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/09/11-2013.html , Άρωμα Ελλάδας διαδρομές - εκδρομές 11 Σεπτεμβρίου 2013, ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ  εκδηλώσεις στις ΣΠΕΤΣΕΣ – Από Τριήμερη  εκδρομή-απόδραση 7.8. και  9  Σεπτεμβρίου 2013 ,.. ΝΑΥΠΛΙΟ - Ερμιόνη ,Σπέτσες , Ύδρα , Γαλατάς , Πόρος . Αίγινα , Πειραιάς.- 
 ~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/12/2013.html  , Άρωμα  Ελλάδας Όμορφες  διαδρομές  Τρίτη  Δεκέμβρης  2013  .-         ~  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/02/09022014-10-02-2014.html  , Διαδρομές  στην όμορφη  Ελλάδα μας  Κυριακή 09/02/2014 , Δευτέρα 10-02-2014 .-                                            ~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/02/11-2014.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ στην όμορφη Ελλάδα μας Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014
~** ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ  ΑΠΟ  50   ΜΠΛΟΚΣ  ΠΟΥ  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ :
~  http://www.sportstonoto.gr/  .ΣΠΟΡ ΝΟΤΟΥ.-                  
http://xristianos.gr /                                                             
~  http://paovardas.blogspot.gr  , = ΠΑΟ ΒΑΡΔΑΣ .- 
www.liveu.gr , ΤΣΟΠΑΝΙΔΟΥ .-                                                              
www.sintagespareas.gr, ΣΥΝΤΑΓΕΣ  ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ       
 ~  www.potami.gr  Σταύρος  Θεοδωράκης .-                                            
 www.epirustv1.gr  = ΗΠΕΙΡΟΣ ΤV1                           
  www.dibidabo.com    , https://www.facebook.com/my.dibidabo , https://twitter.com/mydibidabo  ,  http://www.lifo.gr/team/gnomes/45114         
 www.123playgame.gr  , Δωρεάν  παιχνίδια .-  www.tv-market.gr , Τηλε-αγορές.-                    
www.furby.gr , =Αναβάθμισης  προγράμματος περιήγησης .-                                                  
 ~ www.ekloges14.gr , Στο  Kontra Channel .-    
http://messiniaka.blogspot.com/ , ΜΕΣΣΗΝΙΑ.-                          
https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS   2013.  -   473  φίλοι.-

2 σχόλια:

  1. * Όποιος λέει πολλά , οπωσδήποτε μέσα σ΄ αυτά θα πει ή ψέματα ή αερολογίες .-

    * Όλες οι αμαρτίες έχουν την αρχή τους από την όραση , όπως μιά μεγάλη φωτιά ανάβει από ένα σπινθήρα .-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ~ Εάν λόγω ηλικίας σταματήσεις να πράττεις την αμαρτία , τα ευχαριστώ είναι της αρρώστιας .- (Μέγας Βασίλειος ) .

    ~ Η διάπραξη κάθε αμαρτωλής πράξεως οφείλεται στην έλλειψη της συναίσθησης , ότι ο Θεός είναι κριτής (Μέγας Βασίλειος ) ,-

    ΑπάντησηΔιαγραφή