arfara messinias stamos1

Ο ήλιος φωτίζει τα σώματα τα , η δε σοφία τις ψυχές .Ο κόσμος είναι ένα ανάκτορο της σοφίας του Υψίστου . Ο Θεός άναψε κάθε μία ψυχή με το δικό του πυρ . Έτσι λάμπουν όλοι οι άνθρωποι με τη σοφία του σε αυτό το θέατρο , όπως ο Θεός τους έπλασε .-Μερικούς τους έκανε μεγάλα φώτα , σε άλλους μικρά.-(Κάρλος Λιναίος )

 Αρφαρά

Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο• η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Το αγιάζι της εημέρωσης Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Το   αγιάζι   της   εημέρωσης  Δευτέρα  16  Σεπτεμβρίου  2013  :


 ***  ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  καί  Άλλα :

***  Δεν ξέρουμε τι τρώμε          
       Σε καταγγελίες για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα όσον αφορά στην αγορά δημητριακών, προχώρησε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του paseges.gr, ο πρόεδρος της ΕΑΣ, Χρήστος Τσιχήτας, σε επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιο Τσαυτάρη, τονίζει: «Θέλω να καταγγείλω μια απαράδεκτη κατάσταση που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στη χώρα. Σιτηρά και καλαμπόκι αμφίβολης ποιότητας εισάγονται αθρόα από γειτονικές χώρες στην Ελλάδα, χωρίς τη συνοδεία παραστατικών και υπό το συντονισμό διάφορων κέντρων που τα διοχετεύουν στην αγορά». Προσθέτει ότι «αυτό έχει ως συνέπεια την κατάρρευση των τιμών στα συγκεκριμένα προϊόντα» και επισημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από την κατανάλωση τέτοιων προϊόντων.
Πού είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί;    Μ.Ν. 

*** Χιλιάδες κόσμου για βόλτα αλλά χωρίς πολλά ψώνια… στο πανηγύρι της Κυπαρισσίας (φωτογραφίες)
         
 
 
   «Βούλιαξε» ο τόπος στο μεγάλο πανηγύρι της Κυπαρισσίας, με χιλιάδες κόσμου, από ολόκληρη την Πελοπόννησο και την Αθήνα, να το επισκέπτονται.
Την Παρασκευή, παραμονή της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, οπότε τελέστηκε αρχιερατικός εσπερινός στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, κυριολεκτικά δεν έπεφτε καρφίτσα στους χώρους του πανηγυριού, από το μεσημέρι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Η ίδια εικόνα και χθες, ανήμερα της εορτής, όλη την ημέρα και το βράδυ.
Σε αυτό συντέλεσε το γεγονός ότι η γιορτή φέτος έπεσε Σάββατο, ενώ βοήθησε και ο πολύ καλός καιρός, που σε προδιέθετε για βολτάρισμα! Όπως μας έλεγαν μικροπωλητές που έρχονται για χρόνια στο πανηγύρι της Κυπαρισσίας, ο κόσμος φέτος ήταν πολύ περισσότερος από προηγούμενες χρονιές, αλλά η εμπορική κίνηση, σε αγορές και ψώνια, χαμηλότερη. Ο κόσμος έκανε βόλτες, έβλεπε προϊόντα και είδη σε καλή ποιότητα και πολύ χαμηλές τιμές, αλλά, δυστυχώς, δεν είχε την οικονομική δυνατότητα για αγορές.
Εμείς μιλήσαμε με ανθρώπους που έχουν παράγκες στο πανηγύρι και παρουσιάζουμε τι είπαν στο «Θ»:
  Στάθης Κώνσταντος, ψησταριά: «Η κίνηση γενικά ήταν πολύ άσχημα. Μόνο ό,τι έγινε Παρασκευή και Σάββατο και όχι δουλειά όπως άλλα χρόνια. Κόσμος έρχεται, και ήρθε πολύς, αλλά δεν έχει λεφτά να φάει και να πιει όπως πρώτα. Τώρα δεν μπορεί να “ακουμπήσει”. “Ακουμπάει” και είναι πολύ κρατημένος, όχι παραγγελίες όπως παλιότερα…».
  Νίκος Τζόρβας, ψησταριά: «Κόσμο είχε πολύ στο πανηγύρι μας φέτος. Και ψώνισαν και κάνανε τις βόλτες τους και φάγανε. Όλα καλά πάνε, μια χαρά. Ούτε κρίση, τίποτα δεν καταλαβαίνουμε! Ο Έλληνας αυτά θέλει, πανηγύρια! Είμαι ευχαριστημένος και οι άλλοι που μιλάμε καλά τα λένε. Από εκεί και πέρα, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Παρά τα οικονομικά, καλά κυλήσαμε. Προσπαθήσαμε κι εμείς, σαν μαγαζιά, να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο και να είναι όλοι ευχαριστημένοι!».
  Βασιλική Αντωνοπούλου, από το Βασιλικό, με παστέλι και παραδοσιακά γλυκά: «Κόσμο είχε πολύ, η κίνηση ήταν λίγο κατώτερη από άλλα χρόνια, αλλά καλά είναι. Δεν πειράζει. Την υγειά μας να ’χουμε. Δεν έχει λεφτά ο κόσμος για να ψωνίσει, αλλά καλά πήγαμε».
  Μάριος, με είδη ρουχισμού: «Έχει κόσμο το πανηγύρι. Ρωτάνε και αγοράζουν. Χθες και σήμερα έχει πολύ κόσμο και καλή δουλειά».
  Κατερίνα, ολυμπιακοί λουκουμάδες «ΚΟΥΛΗΣ» και γλυκίσματα: «Σήμερα είδαμε κόσμο, αλλά ψιλοπράγματα από κίνηση. Υπάρχει κρίση, δεν είναι όπως άλλα χρόνια. Λέμε να έχουμε την υγεία μας, αυτό μας έχει μείνει».
  Έφη Ευαγγελίδου, είδη δώρων: «Έχει πάρα πολύ κόσμο. Κατεβήκανε και πολλά λεωφορεία, αλλά ο κόσμος δεν έχει οικονομική δυνατότητα να κάνει τις αγορές που θέλει, δεν υπάρχει χρήμα και, δυστυχώς, δεν ψώνισαν ή αυτοί που ψώνισαν, ψώνισαν τα απολύτως απαραίτητα…».
  Νικόλαος Αναγνωστέλης, παιχνίδια, που συμμετέχει στο πανηγύρι 40 χρόνια: «Η κίνηση φέτος ήταν τελείως πεσμένη. Και πέρυσι, αλλά φέτος παραείναι. Σήμερα είχε κόσμο, μέχρι χθες δεν είχε πολύ. Δεν κατέβηκαν πολλά χωριά στο πανηγύρι. Είπαμε του δημάρχου να κατεβάσει τις τιμές, αλλά δεν τις κατέβασε. Ενώ έχουμε κρίση, να μπορέσουμε κι εμείς να μειώσουμε τις τιμές μας, να ψωνίσει ο κόσμος, αλλά είδαμε πλήρη αδιαφορία από το Δήμο».
  Απόστολος Παναγόπουλος, πρόεδρος των μικροπωλητών της Πάτρας: «Κόσμος ήτανε στο πανηγύρι, αλλά είναι σφιχτός. Λεφτά δεν υπάρχουνε. Μην κοροϊδευόμαστε. Τώρα, να πάνε να πάρουνε δυο σουβλάκια κι έτσι, είναι άλλο. Εμείς οι μικροπωλητές υποφέρουμε. Γι’ αυτό και ζητάμε από το Δήμο μια κατανόηση. Παντού που γυρνάμε – 40 χρόνια είμαι στο πεζοδρόμιο, στην αγορά, όλοι οι δήμαρχοι μειώνουν τις τιμές, εδώ γιατί δεν έγινε μείωση; Και πουλάμε τα ίδια και χαμηλότερα με πέρυσι για να ψωνίσει ο κόσμος που δεν έχει λεφτά…». Του Ηλία Γιαννόπουλου  

***  Δύσπιστη με την «κάρτα υγείας» για ανασφάλιστους η πρόεδρος του συλλόγου φίλων του Κοινωνικού Ιατρείου          
             Της Μαρίας Νίκα
 Τη δυσπιστία της για το πόσο αποτελεσματική θα είναι, τελικά, αυτή η κάρτα υγείας για τους ανασφάλιστους που έχει εξαγγείλει το υπουργείο Υγείας, εκφράζει η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Δικτύου Κοινωνικών Ιατρείων Μεσσηνίας και κοινωνική λειτουργός, Φένια Εξακουστίδου.
«Κάποιοι μας είπαν ότι λόγω της κάρτας δε θα έχουμε πια λόγο ύπαρξης» λέει η κα Εξακουστίδου, αναφερόμενη στο Δίκτυο Κοινωνικών Ιατρείων, που προσφέρει τις υπηρεσίες του σε ανασφάλιστους ανθρώπους. «Μακάρι να μην έχουμε λόγο ύπαρξης. Εμείς δε θέλουμε να υπάρχουν προβλήματα για να δικαιολογούμε την παρουσία μας. Εάν, όντως, δε χρειαζόμαστε σε αυτό τον τομέα, θα βρούμε άλλους τομείς όπου οι άνθρωποι έχουν ανάγκη για να προσφέρουμε, εφόσον έχουμε τη διάθεση. Μακάρι, λοιπόν, να μη χρειαζόμαστε, όμως φαίνεται ότι σχετικά με αυτή την κάρτα υγείας, μάλλον δε θα είναι τόσο εύκολα τα πράγματα».
Όσο για τους λόγους που την κάνουν να είναι δύσπιστη σχετικά με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, είναι αρκετοί. Κατ’ αρχάς, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, δεν αφορά όλους τους ανθρώπους που δεν έχουν ασφάλιση, ενώ και σε επικοινωνία που είχε η κα Εξακουστίδου τις προηγούμενες ημέρες με αρμόδιες υπηρεσίες, δε γνώριζαν τίποτα για το θέμα. Για παράδειγμα, στο νοσοκομείο ή στον ΕΟΠΥΥ δεν είχαν πάρει οδηγίες για το πού θα στέλνουν τους ανθρώπους οι οποίοι θα διαθέτουν αυτή την κάρτα, αν και υποτίθεται ότι το πρόγραμμα θα ξεκινούσε από την αρχή του Σεπτεμβρίου. «Μάλιστα το ψάξαμε, γιατί είχαμε εδώ ένα νέο ζευγάρι που η κοπέλα ήταν έγκυος, και είπαμε, αφού υπάρχει αυτό το πρόγραμμα, γιατί να μην το χρησιμοποιήσουμε; Όμως, κανείς δεν ήξερε τίποτα, δεν υπήρχαν οδηγίες. Συν το άλλο που έχουμε ακούσει, ότι κι αυτές τις κάρτες δε θα τις πάρουν όλοι όσοι είναι πραγματικά ανασφάλιστοι, αλλά όσοι προλάβουν να καλύψουν το ποσό που διατίθεται, το οποίο νομίζω ότι είναι μέσω ΕΣΠΑ».
Και εμείς, πάντως, σε επικοινωνία που είχαμε την περασμένη Παρασκευή με το διευθυντή των Διοικητικών Υπηρεσιών του ΙΚΑ στην Καλαμάτα, Γιώργο Σαραντόπουλο, μας δήλωσε ότι δεν είχε λάβει καμία οδηγία σχετικά με το θέμα. Απλώς, όπως πρόσθεσε, είχε ακούσει γι’ αυτή την κάρτα και ότι θα την έπαιρναν οι δικαιούχοι από τα ΚΕΠ.
Από την πλευρά της Διεύθυνσης Πρόνοιας του Δήμου Καλαμάτας, ο διευθυντής Στέφανος Στεφανόπουλος μας είπε ότι η μόνη οδηγία που έχει είναι να ενημερώνει τους ανθρώπους που βγάζουν βιβλιάριο απορίας ότι έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν αυτή την κάρτα υγείας.
Ένα άλλο ερώτημα είναι ποιες ακριβώς υπηρεσίες θα λαμβάνει ο ανασφάλιστος με αυτή την κάρτα, καθώς από το σχετικό ιστότοπο (www.healthvoucher.gr) στον οποίο απευθυνθήκαμε μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου Καλαμάτας, δε γίνεται εντελώς σαφές τι χρονική διάρκεια θα έχει η κάρτα, πόσες ακριβώς επισκέψεις σε γιατρούς δικαιολογεί, τι αριθμό εξετάσεων και σε τι χρονικό διάστημα.
  Και ασφαλισμένοι στο Κοινωνικό Ιατρείο
«Εν τω μεταξύ, συνεχώς γίνονται περικοπές και στους ασφαλισμένους. Έτσι φτάνουν στο Κοινωνικό Ιατρείο και άνθρωποι που έχουν ΟΓΑ ή που έχουν σύνταξη του ΙΚΑ, αλλά δεν μπορούν να καλύψουν τη συμμετοχή τους για να πάρουν τα φάρμακα. Και εδώ μπαίνει και από τη δική μας πλευρά ένας προβληματισμός. Τι κάνεις; Λες σε αυτό τον άνθρωπο ότι δεν μπορείς να τον βοηθήσεις; Του λες πήγαινε στο Κοινωνικό Φαρμακείο, το οποίο λειτουργεί μία ώρα την εβδομάδα κάθε Τετάρτη; Κάποιους τους στέλνουμε, αλλά όταν έρθει ο παππούς με την πατερίτσα ντάλα μεσημέρι, πώς θα τον στείλουμε εκεί κάτω; Αν υπάρχει το φάρμακο εδώ, θα βοηθήσουμε και αυτές τις περιπτώσεις» παρατηρεί η κα Εξακουστίδου.
Και προσθέτει: «Υπάρχει σοβαρή δυσκολία και αν πραγματικά ισχύσει αυτό που λένε, ότι με την εισαγωγή στο νοσοκομείο θα πληρώνουμε 25 ευρώ, καταλαβαίνετε τι θα γίνει. Εδώ δυσκολεύεται ο κόσμος να δώσει τα 5 ευρώ στο Κέντρο Υγείας και τα Εξωτερικά Ιατρεία. Πώς θα δώσει, λοιπόν, με την εισαγωγή του στο νοσοκομείο 25 ευρώ;».
Από την άλλη, η κα Εξακουστίδου επισημαίνει την άριστη συνεργασία που έχει το Δίκτυο Κοινωνικών Ιατρείων Μεσσηνίας με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου. «Όποτε χρειάστηκε να δουν κάποιον δικό μας ασθενή, το έκαναν με προθυμία. Οι άνθρωποι είναι προσγειωμένοι, αλλά ειλικρινά δεν ξέρω πόσα μπορούν να κάνουν, όταν υπάρχουν όλες αυτές οι περικοπές, όταν δεν έχουν υλικά για να δουλέψουν, φάρμακα, τα στοιχειώδη.
Όσο για τους ανθρώπους που μας επισκέπτονται στο Κοινωνικό Ιατρείο, θα έλεγα ότι νιώθουν άσχημα, ίσως και ντροπή. Εμείς προσπαθούμε να τους πούμε ότι δε φταίνε οι ίδιοι που βρίσκονται εδώ, καθώς κάποιοι άλλοι αποφάσισαν για όλους μας. Και πολλοί εθελοντές μας δεν έχουν λύσει το πρόβλημα της επιβίωσής τους. Απλά έρχονται εδώ κάποιες ώρες για να μη μένουν στο σπίτι, νιώθουν ότι προσφέρουν πραγματικά και παράλληλα δέχονται τις υπηρεσίες του Ιατρείου». -

***  Σαμαράς: Έξι χρόνια για να γυρίσουμε στο προ κρίσης επίπεδο διαβίωσης
  Επίθεση κατά του λαϊκισμού εξαπέλυσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της ομιλίας που εκφώνησε στο συνέδριο που πραγματοποιεί στην Αθήνα η «International Herald Tribune» σε συνεργασία με την «Καθημερινή», με τον τίτλο «Δημοκρατία υπό Πίεση». «Ο λαϊκισμός διεισδύει εύκολα σε νόμιμα δημοκρατικά κόμματα, δημιουργεί ακραίες τάσεις και είναι κάτι στο οποίο πρέπει να αντιστεκόμαστε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς. Στρέφοντας το βλέμμα του στην οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός στάθηκε στην επιδίωξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, επίτευγμα που είναι «πολύ κοντά», προσθέτοντας πως ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει μπει σε τροχιά. «Βρισκόμαστε στο τέλος της ύφεσης, η ανάπτυξη αρχίζει, θα χρειαστούμε μόνο έξι χρόνια για να φθάσουμε στο επίπεδο διαβίωσης που είχαμε πριν κρίση, και αυτά είναι καλά νέα για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση», κατέληξε ο κ. Σαμαράς. Πηγή: www.skai.gr/ -

 ***  Θανάσης Γραμματικός: Από την Καλαμάτα στην Αθήνα και τώρα Κοπεγχάγη         
          Ένα δικό μας παιδί μιλά στο «Θάρρος» για την ανάγκη φυγής των νέων Ελλήνων στο εξωτερικό, ως απάντηση στην οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα
 Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Ο Νίκος Γκάτσος λέει στο υπέροχο μελοποιημένο ποίημά του: Δεν έχω άγιο για να προσκυνώ/ ούτε καντήλι σ’ άδειο ουρανό/ δεν έχω ήλιο ούτε αστροφεγγιά/ να τραγουδήσω μια πρωτομαγιά/ και δε δακρύζεις ποτέ σου, μάνα μου Ελλάς,/ που τα παιδιά σου σκλάβους ξεπουλάς...
Αδέσποτη οργή; Μάλλον προσωπικά συναισθηματικά αντανακλαστικά για τη συνέντευξη που ακολουθεί, αλλά και έντονη δυσφορία για την πραγματικότητα που κυριαρχεί και έχει να κάνει με την πικρή παραδοχή ότι συνεχώς, κάθε ημέρα, εξωθούνται στη φυγή παιδιά της διπλανής πόρτας, παιδιά τα οποία φεύγουν για να βρουν καλύτερη τύχη σε άλλες χώρες.
Ακόμη πιο πολύ με προβληματίζει η παραδοχή, ότι αυτά τα παιδιά είναι οι ζωντανές δυνατότητες του τόπου, αυτά που διαθέτουν τη μεγαλύτερη διάθεση για αντίσταση και δημιουργική προσπάθεια.
Η χώρα μας, λοιπόν, φτωχαίνει. Όχι μόνο οικονομικώς. Φτωχαίνει σε διάθεση κατανόησης και αλληλεγγύης, καθώς οι καρδιές αργά, αλλά σταθερά, σκληραίνουν.
Ας πιάσουμε, όμως, το νήμα της ιστορίας κάποια χρόνια πριν και μετά θα φτάσουμε στο σήμερα.
Την εποχή των δωσίλογων, των μαυραγοριτών, των χιτών, των γερμανοτσολιάδων, πριν απ’ αυτούς και αρκετά μετά απ’ αυτούς, το καθεστωτικό πολιτικό σύστημα, που τότε λειτουργούσε με Ούλεν και Πάουερ και σήμερα με Siemens και Cosco, διατεινόταν διάφορα για τους ηττημένους. Ένα από αυτά ήταν ότι αν νικούσαν, θα διέλυαν την οικογένεια.
Τώρα, ποιος διέλυσε και διαλύει οικογένειες, το ξέρουν τα καραβάνια των Ελλήνων μεταναστών των αρχών του περασμένου αιώνα. Το ξέρουν καλά τα εκατομμύρια των Ελλήνων προσφύγων των δεκαετιών του '50 και '60. Το ξέρουν και τα εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά που σήμερα, τώρα, παίρνουν των ομματιών τους και φεύγουν, αφήνοντας πίσω μανάδες, πατεράδες, φίλους και αδέλφια, ψάχνοντας δουλειά και ελπίδα μακριά από τη ρημαγμένη Ελλάδα, όπως την κατάντησαν οι Ιησουίτες του «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια».
Κι έτσι κάπου ερχόμαστε στο σήμερα και στη συνέντευξη με τον Θανάση Γραμματικό, ένα δικό μας παιδί που εδώ και κάποιους μήνες ζει και εργάζεται στην Κοπεγχάγη της Δανίας, σε μια τεχνική εταιρεία.
  -Πώς πήρες την απόφαση να φύγεις από την Ελλάδα;
Σίγουρα δεν ήταν κάτι απλό. Συνετέλεσαν πολλά πράγματα μαζί για να παρθεί μια τέτοια απόφαση, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, δεν ήταν καθόλου εύκολη, όπως μπορεί να καταλάβει ο οποιοσδήποτε. Να δώσεις μια και να σβήσεις για κάποια (;) χρόνια ορισμένα πρόσωπα, αλλά και βιώματα από το καθεμέρα σου, για μένα χρειάστηκε κόπος. Θα έλεγα, όμως, ότι ένα πολλαπλό τέλμα σε πολλούς τομείς της ζωής μου και, κυρίως, στον επαγγελματικό τομέα και στον τομέα της προσωπικής εξέλιξης, ήταν οι κυριότεροι λόγοι.
Είναι πολύ άσχημο να δουλεύεις μόνο για τους άλλους, γνωρίζοντας πως ενεργούν ερήμην σου, και στον εαυτό σου να προσφέρεις μόνο... αέναη υπομονή και ελπίδα για ένα μέλλον που δεν μπορεί κανείς να σου εγγυηθεί.
Προσωπικά, δεν μπορούσα να ζήσω άλλο με αυτούς τους όρους παιχνιδιού. Όταν ξαφνικά ένα πρωί δέχτηκα την πρόταση για να δουλέψω στην Κοπεγχάγη, είπα: Ή τώρα ή ποτέ! Μέσα σε 20 ημέρες τακτοποίησα όλες μου τις εκκρεμότητες, πήρα το αεροπλάνο και έφυγα!
  -Πόσοι περίπου Έλληνες εργάζονται στην Κοπεγχάγη;
Δε γνωρίζω το επίσημο νούμερο. Ακούω, όμως, ότι υπάρχουν αρκετοί φοιτητές από Ελλάδα, ενώ στην εταιρεία που δουλεύω το 30% είναι Έλληνες.
Ο Έλληνας δουλεύει καλά, έχει τεχνογνωσία και εμπειρία και πληρώνεται λιγότερο από το Δανό! Αυτή είναι η πραγματικότητα.
  -Τι διαφορές υπάρχουν σε σχέση με την Ελλάδα;
Το κράτος εδώ είναι απόλυτα οργανωμένο σε όλα. Εδώ τη λέξη γραφειοκρατία δεν τη γνωρίζουν. Με το που έφθασα στην Κοπεγχάγη, μέσα σε δύο ώρες είχα τα ίδια δικαιώματα με ένα Δανό.
Θα παραθέσω ένα περιστατικό που έγινε στη δουλειά, για να καταλάβεις ακριβώς ότι δεν έχουν καμία σχέση με εμάς. Στην εταιρεία που εργάζομαι έχουμε ένα Δανό υπάλληλο που βγάζει φωτοτυπίες τα σχέδια και προσελήφθη πριν από τρεις μήνες. Αυτός, λοιπόν, δεν έρχεται συστηματικά στη δουλειά. Δηλαδή, στις δύο εβδομάδες είχε λείψει αδικαιολόγητα 5 μέρες συνολικά.
Μετά από παρέμβαση του διευθυντή του τεχνικού γραφείου προς το τμήμα προσωπικού, τον κάλεσαν επίσημα για να συζητήσουν το θέμα. Αυτό που τον ρώτησαν είναι αν έχει παράπονα από τη δουλειά και μη τυχόν δεν είναι ευχαριστημένος από το εργασιακό του περιβάλλον. Αυτό στην Ελλάδα δε γινόταν ούτε τις «καλές εποχές».
  -Πώς αντιμετωπίζουν οι Δανοί τους Έλληνες και γενικότερα τους ξένους;
Γενικά, ως λαός είναι πολύ κοινωνικός και ευγενικός. Δεν έχω αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα που είμαι Έλληνας. Το αντίθετο θα έλεγα. Με το που ακούν πως είμαι Έλληνας αρχίζουν να μου μιλούν για την Ελλάδα, για το πού είχαν πάει διακοπές, για το πόσο όμορφη χώρα έχουμε και ότι θέλουν να μας επισκεφθούν πάλι στο μέλλον.
Το μόνο δυσάρεστο που αναφέρουν αφορά στην οικονομική κατάσταση και τις τρομερές καθημερινές δυσκολίες επιβίωσης των κατοίκων.
  -Τι νοσταλγείς και τι σου λείπει από την πατρίδα;
Δε θέλω να μιλήσω γι' αυτό. Αυτό που επιθυμώ, όμως, είναι τη στιγμή που η πατρίδα μου θα πάψει να έχει αυτή την αδιέξοδη εικόνα που έχει σήμερα.
  -Αισιοδοξείς ότι κάποτε θα αλλάξει η κατάσταση στην Ελλάδα;
Η κατάσταση στην Ελλάδα πρέπει να ανατραπεί και όχι να αισιοδοξούμε να αλλάξει. Χρειάζεται να βρεθούν άνθρωποι με όραμα, πολιτικό σθένος, άφθαρτοι, να βγουν μπροστά με στόχο να κάνουν την Ελλάδα ελεύθερη. Αυτή τη στιγμή στη Βουλή των Ελλήνων δεν υπάρχει κανένας τέτοιος. Όσο δεν αναρωτιόμαστε πού ευθύνεται ο καθένας μας, η κρίση θα παρατείνεται και θα βαθαίνει. Η κατανόηση είναι ένας βαθμός πάνω από τη γνώση, είναι μια ευαισθησία βαθύτερη.
  -Κάτι που δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσεις όταν έφτασες στην Κοπεγχάγη;
Εδώ οι άνθρωποι μυρίζουν καθαριότητα, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό κυριολεκτικά και μεταφορικά. Και το γεγονός ότι λατρεύουν την αξία του αποτελέσματος.
  -Θα ήθελες να επιστρέψεις για εργασία στην Ελλάδα;
Θα σου απαντήσω με τους στίχους του Μανώλη Ρασούλη: Αχ Ελλάδα, θα στο πω/ πριν λαλήσεις πετεινό/ δεκατρείς φορές μ’ αρνιέσαι. Μ’ εκβιάζεις, μου κολλάς/ σαν το νόθο με πετάς/ μα κι απάνω μου κρεμιέσαι.

***  Η ΚΕΔΕ για τους βουλευτές της ΧΑ στο Μελιγαλά         
            Για αποτρόπαια και ανοίκεια φασιστική επίθεση στον δήμαρχο Οιχαλίας Φίλιππο Μπάμη κάνει λόγο η ΚΕΔΕ, καταδικάζοντας το όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη μνήμη των θυμάτων του Μελιγαλά.
   "Η ΚΕΔΕ καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την νέα αποτρόπαια και ανοίκεια φασιστική επίθεση που, αυτή τη φορά, δέχτηκε ο δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης από βουλευτές της Χρυσής Αυγής και περιφερόμενους ακροδεξιούς οπαδούς της, σε εκδήλωση για τα θύματα του Μελιγαλά", αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος.
"Τα εντεινόμενα φαινόμενα φασιστικής βίας σε όλη τη χώρα καθιστούν σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε αναγκαία, τη δημιουργία ενός καθολικού δημοκρατικού μετώπου, που θα αποτρέψει την επέκταση και εδραίωση τέτοιων πρακτικών και φαινομένων που στρέφονται κατά της δημοκρατίας και κατά της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας", σημείωνει η ΚΕΔΕ.

***  To Success story του Χρήστου Κωνσταντακόπουλου          
            Ο νέος «Φίνος» βάζει την κινηματογραφική Ελλάδα στην επιτυχία
 Πριν από κάποιες ημέρες ο δημοσιογράφος και γνωστός κριτικός κινηματογράφου, Δημήτρης Δανίκας, αναφερόμενος στη διπλή βράβευση της ελληνικής ταινίας «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά στην κινηματογραφική Μόστρα της Βενετίας, έγραφε, μεταξύ άλλων, για τα συστατικά της επιτυχίας της, αλλά και κάθε κινηματογραφικής καλλιτεχνικής δημιουργίας: «Το πλέον βασικό. Πίσω από το σεναριογράφο και το σκηνοθέτη του “Miss Violence” αποκαλύπτεται το όνομα ενός σεμνού, χαμηλόφωνου παραγωγού. Του Χρήστου Κωνσταντακόπουλου της Faliron House. Που δουλεύει συστηματικά. Που αποφεύγει τη δημοσιότητα. Που γνωρίζει το Α Βου Γου Δου του Σινεμά. Που επενδύει μερικές χιλιάδες euros σε πρωτότυπα σενάρια και μοντέρνους σκηνοθέτες με προσωπική οπτική.
Αυτός ο παραγωγός-και κάθε τέτοιος παραγωγός-είναι το εφαλτήριο για την επιτυχία κάθε κινηματογραφικής προσπάθειας. Αυτή η σωστή, δημιουργική, ιδιωτική πρωτοβουλία. Τι σημαίνει αυτό; Ότι, αν θέλουμε να βγούμε από την κρίση και να κλείσουμε την πόρτα στους ξένους “εχθρούς”, πρέπει πάση θυσία να προκρίνουμε, ως κράτος και κοινωνία, την αναντικατάστατη παρουσία του παραγωγού. Έτσι θα εκτοπιστούν τα λαμόγια. Έτσι θα δούμε προκοπή. Και παραφράζοντας τον Ποιητή, θα έλεγα “παραμερίζουμε για να περάσουν οι νέοι, δημιουργικοί παραγωγοί”».
Ο Χρήστος Κωνσταντακόπουλος είναι εξαιρετικά ακριβοθώρητος. Μέχρι πρότινος καμία φωτογραφία του δεν είχε διαρρεύσει στον Τύπο, όμως στην πρεμιέρα του “Πριν τα μεσάνυχτα”, που ανέβηκε πριν κάποιους μήνες στην Αθήνα, ταινία στην οποία ήταν και πάλι παραγωγός, δεν μπόρεσε να το αποφύγει, αφού χρειάστηκε να ανέβει στη σκηνή και να απευθυνθεί στο κοινό.
Πρόσφατα η εφημερίδα «Έθνος» φιλοξένησε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ για το Μεσσήνιο επιχειρηματία, στο οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε: Ο 38χρονος επιχειρηματίας, πέρα από την ενασχόλησή του με τις οικογενειακές επιχειρήσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ναυτιλιακή Costa Mare και το ξενοδοχείο Costa Navarino, έχει δημιουργήσει και τη δική του εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών. Έτσι με τη Faliro House Productions κατακτά το Χόλιγουντ, γυρίζει ταινίες οι οποίες προβάλλουν διεθνώς την Ελλάδα και φέρνει στη χώρα μας διάσημους σταρ όπως ο Ιθαν Χοκ και όχι μόνο.
Αν και οι αναφορές στο όνομά του υπήρχαν και προ του Φεστιβάλ των Καννών όπου συμμετείχε ως συμπαραγωγός της ταινίας του διάσημου Τζιμ Τζάρμους “Only Lovers Left Alive”, εντούτοις τα φώτα της δημοσιότητας στην Ελλάδα στράφηκαν πάνω του -όπως συμβαίνει πάντα- όταν η αναγνώριση ήρθε από το εξωτερικό. Και πιο συγκεκριμένα, όταν η γαλλική εφημερίδα “Le Monde” έθεσε το ερώτημα σε πρόσφατο άρθρο της: «Kαι ποιος δε θα ήθελε να είναι ο Κωνσταντακόπουλος;», για να συνεχίσει σκιαγραφώντας το χαρακτήρα του: «Είναι ευζωιστής, κινηματογραφόφιλος, μαικήνας, το καλό παιδί μιας οικογένειας Ελλήνων εφοπλιστών που χρησιμοποιεί τα χρήματά του για να κάνει παραγωγή ανεξάρτητων ταινιών».
Βέβαια, για τους ανθρώπους του εγχώριου κινηματογράφου ο Χρήστος Κωνσταντακόπουλος είναι γνωστός εδώ και καιρό, αφού αποτελεί, αν όχι το μοναδικό, έναν από τους λίγους αυτή τη στιγμή εναπομείναντες παραγωγούς-υποστηρικτές στο χώρο της 7ης Τέχνης στην Ελλάδα, ειδικά μετά το ξέσπασμα της κρίσης: «Ο μοναδικός, ίσως, στο χώρο μας που είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του απέναντι στους συνεργάτες του. Είναι άνθρωπος ουσίας, χαμηλών τόνων και εξαιρετικά απλός» θα συμπληρώσει φίλος από το χώρο του κινηματογράφου.
  Ο νέος «Φίνος» βάζει την Ελλάδα στα στούντιο του Χόλιγουντ
Ο Χρήστος είναι ο τρίτος στη σειρά γιος του αείμνηστου εφοπλιστή καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, ο οποίος δημιούργησε μια ναυτιλιακή αυτοκρατορία κυρίως στο χώρο των κοντέινερ. Λίγο πριν φύγει από τη ζωή ο Β. Κωνσταντακόπουλος είχε καταφέρει να πραγματοποιήσει το όνειρο της ζωής του, που ήταν η δημιουργία ενός θερέτρου υψηλών προδιαγραφών στη γενέτειρά του τη Μεσσηνία. Μάλιστα, έχει μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που άλλαξε το προφίλ της Μεσσηνίας, αφού μετά τα εγκαίνια της Costa Navarino, η περιοχή γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη και μπήκε στο χάρτη των τοπ προορισμών στον κόσμο.
O Χρήστος Κωνσταντακόπουλος σπούδασε Ναυτιλιακά στο Λονδίνο και παρακολούθησε σεμινάρια πάνω στον κινηματογράφο, ο οποίος μαζί με τα κόμικς αποτελούν τις μεγάλες αδυναμίες του. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ξεκίνησε να εργάζεται στις οικογενειακές επιχειρήσεις, ενώ σήμερα ασχολείται περισσότερο με τη βιομηχανία ορυκτών που διατηρεί η οικογένειά του στα Γρεβενά. Η μακρόχρονη γνωριμία του με τον, επίσης, Μεσσήνιο στην καταγωγή Νίκο Καλογερόπουλο τον επηρέασε αρκετά στο να εκδηλώσει τελικά την αγάπη του για την 7η Τέχνη. Έτσι, έγινε παραγωγός της ταινίας του Καλογερόπουλου «Οι Ιππείς της Πύλου».
Η συγκεκριμένη ταινία αποτέλεσε, μάλιστα, και την πρώτη παραγωγή της Faliro House Productions, της εταιρείας του η οποία ιδρύθηκε το 2008 και μέσα 4,5 μόνο χρόνια έχει διανύσει μια εκπληκτική πορεία.
Ο κ. Κωνσταντακόπουλος, παρά τις συνεργασίες του με διάσημους ξένους σκηνοθέτες, είναι γνωστό ότι δίνει ευκαιρίες σε νέους και ταλαντούχους ανθρώπους του χώρου, όπως ο Γιώργος Λάνθιμος και η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, ενώ θαυμάζει ιδιαίτερα τις δουλειές των Κιούμπρικ, Μάλικ και Τζάρμους.
  Τα φιλόδοξα σχέδια
Ο Χρήστος Κωνσταντακόπουλος είναι πλέον γνωστός στον ευρωπαϊκό και τον αμερικάνικο κινηματογράφο, αφού συμμετέχει σε σημαντικές διεθνείς παραγωγές που έχουν κάνει αίσθηση στο εξωτερικό, όπως το “Only Lovers Left Alive” με σκηνοθέτη τον Τζιμ Τζάρμους, που αν και δε βραβεύτηκε στις Κάννες, εντούτοις κέρδισε τις εντυπώσεις και από πολλούς, μάλιστα, συγκαταλέγεται στις αδικημένες ταινίες του φεστιβάλ. Με τη συμπαραγωγή, όμως, της διεθνούς επιτυχίας «Πριν τα Μεσάνυχτα», όπου πρωταγωνιστούν οι Ίθαν Χοκ και Ζιλί Ντελπί, έκανε κίνηση ματ προβάλλοντας διεθνώς τη χώρα μας και τις ομορφιές της.
Πρόσφατα, στο έγκυρο κινηματογραφικό πόρταλ IMDb, ο Χρήστος Κωνσταντακόπουλος φιγουράρει ως ένας από τους συμπαραγωγούς στη νέα ταινία του Τέρενς Μάλικ. Η παραγωγή διαθέτει ένα εκπληκτικό dream cast διάσημων και αναγνωρισμένων σταρ, όπως οι Κέιτ Μπλάνσετ, Νάταλι Πόρτμαν, Κρίστιαν Μπέιλ και Ράιαν Γκόσλινγκ. Πρόκειται για μια συνεργασία που σαφώς αποδεικνύει ότι ο Έλληνας παραγωγός έχει πλέον διεισδύσει στον «πυρήνα» του Χόλιγουντ.
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης

***  Πορεία καθηγητών στο κέντρο της Καλαμάτας - Στο 85% η συμμετοχή στην απεργία (φωτογραφίες & βίντεο)
         
 
 
 
 
 
 
   Πορεία πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί οι εκπαιδευτικοί της Α ΕΛΜΕ Μεσσηνίας , στο κέντρο της Καλαμάτας με κατάληξη το κτίριο της Περιφέρειας όπου οι καθηγητές έκανα παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Μεσσηνίας Γιάννη Πλατάρου (δείτε το βίντεο).
Στη σημερινή πρώτη ημέρα της απεργίας τα ποσοστά συμμετοχής στη Μεσσηνία ήταν πολύ υψηλά και άγγιξαν το 85% !
Στη πορεία βρέθηκε και βουλευτής Μεσσηνία του ΣΥΡΙΖΑ , Θανάσης Πετράκος.
Video: 

 

 
*** Ποιήματα της Πολυδούρη στα ισπανικά          
            Με μια καλαίσθητη έκδοση παρουσιάζει ο εκδοτικός οίκος VasoRoto, της Μαδρίτης και του Μεξικού, την ποίηση της Μαρίας
Πολυδούρη στην ισπανική γλώσσα. Ο Juan Manuel Macias ετοίμασε μια δίγλωσση έκδοση για την πρώτη ποιητική συλλογή της ποιήτριας, που έχει τίτλο «Οι τρίλλιες που σβήνουν». Εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1928 και αποδεικνύεται πως, 85 χρόνια αργότερα, τα ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη εξακολουθούν να συγκινούν τις ευαίσθητες ψυχές.
Με την έκδοσή τους στην ισπανική, θα γίνουν ευρύτερα γνωστά σε όλο τον ισπανόφωνο κόσμο, στην Ιβηρική και στην Κεντρική και Νότια Αμερική, αναδεικνύοντας οπωσδήποτε και το όνομα της Καλαμάτας, της πόλης όπου η ποιήτρια είδε το φως της ζωής το 1902.
Υπενθυμίζεται πως ο Δήμος Καλαμάτας προκηρύσσει και απονέμει, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Φιλολόγων Μεσσηνίας, το βραβείο ποίησης «Μ. Πολυδούρη», που επιδίδεται στο νικητή κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων «Πολυδούρεια».    Α.Π.

***   Γιατί οι εκλογές έρχονται…         
Τελευταία Ενημέρωση: 16/09/2013 19:55   
Σε διαρκή προεκλογική περίοδο τείνει να βρίσκεται η χώρα μας, μην προλαβαίνοντας να ηρεμήσει. Αν και έχουμε αρκετούς μήνες μπροστά μας, οι συζητήσεις για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές έχουν ξεκινήσει, χωρίς να λείπουν και οι αναφορές στις ευρωεκλογές (μπορεί ο κόσμος να τις ξεχνάει, οι υποψήφιοι όμως όχι, καθώς τους εξασφαλίζει σίγουρη θέση και μισθό), αλλά και στις εθνικές.
Αφού, λοιπόν, το «παιχνίδι» ξεκίνησε, σήμερα σας μεταφέρουμε το δεκάλογο του καλού υποψηφίου. «Μπούσουλας» για υποψηφίους και οδηγός για τους ψηφοφόρους, ώστε να μην την… πατάνε από τα τρυκ όσων ζητούν να τους… σταυρώσουν! Μπορείτε, δε, να γελάσετε, όταν θυμηθείτε, για παράδειγμα, φωτογραφίες υποψηφίων από παλαιότερες εκλογές. Βλέπατε στα φυλλάδια ένα νεαρό 30άρη όλο κέφι και αγωνιστικό βλέμμα, αλλά όταν τολμήσατε να τον γνωρίσετε από κοντά ή «πέσατε πάνω» του, είδατε έναν κανονικότατο συνταξιούχο!
Συμβουλές προς υποψηφίους:
1) Βγάλτε καλές φωτογραφίες. Εντοπίστε τα ρούχα που σας ταιριάζουν περισσότερο και σας κολακεύουν. Μια καλή φωτογραφία δεν είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει γραβάτα. Αποφύγετε φωτογραφίες με σηκωμένα μανίκια για να φανεί ότι δουλεύετε πολύ, γιατί το αποτέλεσμα θα σας απογοητεύσει.
2) Μη ρετουσάρετε υπερβολικά τη φωτογραφία σας. Αν δείχνετε πολλά χρόνια νεότεροι στις φωτογραφίες, η πραγματικότητα ίσως κάνει άσχημη εντύπωση στους ψηφοφόρους σας. Αν η εικόνα σας είναι διαφορετική, υπάρχει και ο κίνδυνος να μη σας αναγνωρίσουν οι ψηφοφόροι.
3) Αν έχετε παιδάκια, βρείτε λίγο χρόνο, πάρτε τα, πηγαίνετε ένα απόγευμα σ’ ένα λούνα παρκ ή παιδότοπο και παίξτε μαζί τους, χωρίς όμως να είστε σφιγμένος. Εκεί υπάρχουν κι άλλοι γονείς που νοιάζονται για τα βλαστάρια τους και το μέλλον τους. Καλό είναι να διαπιστώσουν ότι είστε ένας απ’ αυτούς και δεν αλλάζετε συνήθειες απλά και μόνο επειδή είστε υποψήφιος.
4) Κάντε τα ψώνια μόνοι σας, όποτε σας δίνεται η ευκαιρία. Γιατί θα έχετε διπλό όφελος: θα ενημερωθείτε για τις τιμές, αλλά και θα δουν οι συμπολίτες σας πως είστε ένας απλός άνθρωπος. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι η φράση «τον\την είδα στο σούπερ μάρκετ» είναι της μόδας. Καλό θα ήταν, όμως, να αποφύγετε τις λαϊκές αγορές, γιατί εκεί οι διαθέσεις των πολιτών μπορεί να είναι άγριες.
5) Οι νέοι υποψήφιοι καλό θα είναι να εφαρμόσουν την πολιτική «πόρτα-πόρτα». Με αυτό τον τρόπο, και τα περιττά κιλά θα χάσετε και θα αποφύγετε την πληθώρα των φυλλαδίων που σε λίγο θα πλημμυρίσουν τα σπίτια και θα καταλήξουν πιθανότατα στον κάλαθο των αχρήστων.
6) Πηγαίνετε, επίσης, σε συγκεντρώσεις αθλητικού, φιλανθρωπικού και σωματειακού χαρακτήρα για να τους δείτε και να σας δουν. Προσέξτε, όμως, γιατί, αν στη συγκεκριμένη εκδήλωση δεν έχετε ξαναπατήσει το πόδι σας, η εντύπωση θα είναι αντίθετη από αυτή που επιδιώκετε.
7) Μιλήστε στους ψηφοφόρους σας με απλή, καθημερινή γλώσσα, χωρίς να χρησιμοποιείτε εκφράσεις κλισέ, γιατί έχουν σίγουρα βαρεθεί να ακούν την ξύλινη γλώσσα των πολιτικών.
8) Προσπαθήστε να επικοινωνήσετε με τους ψηφοφόρους σας, έστω και τηλεφωνικά. Με τον τρόπο αυτό θα έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά θα δημιουργηθεί και οικειότητα.
9) Αν είστε ήδη εκλεγμένος και στη διάρκεια των προηγούμενων χρόνων είχατε ξεχάσει τους ψηφοφόρους σας, είναι βέβαιο ότι χάσατε πολλά επεισόδια από την καθημερινότητά τους, συν το γεγονός ότι δεν έχετε ακούσει τα παράπονα και την γκρίνια που πρέπει. Το ότι θα τους θυμηθείτε τώρα, για κάποιους μπορεί να είναι αργά. Θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να τους ξανακερδίσετε.
10) Βρείτε ευκαιρίες για μικρές συγκεντρώσεις ψηφοφόρων στο γραφείο σας. Όχι όλους μαζί. Θα δείξει, βέβαια, την εκλογική σας δύναμη, αυτό όμως μπορεί να επηρεάσει και αρνητικά: «Σιγά μην έχει ανάγκη αυτός τη δική μου ψήφο».
  της Βίκυς Βετουλάκη
Φωτογραφία: 
 
*** Προχειρότητα, Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί         

         Άμα ψάξει κανείς στο «Διαύγεια» του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας, θα βρει όλη και όλη μία ανάρτηση. Πρόκειται για την απόφαση έγκρισης της μελέτης ανάπλασης του προλιμένα, από το «Πανελλήνιον» μέχρι του Κοιλάκου.
Αν, δε, διαβάσει κανείς την απόφαση, θα διαπιστώσει πόσο βιαστικά και πρόχειρα έγινε ο χειρισμός αυτού του σημαντικού θέματος. Τόσο πρόχειρα και βιαστικά που, αν ο γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Μανώλης Αγγελάκας, θελήσει να εφαρμόσει το νόμο, θα πρέπει να ακυρώσει την απόφαση!
Έχουμε και λέμε, λοιπόν: Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας κλήθηκε σε συνεδρίαση από το τηλέφωνο και όχι με προσκλήσεις! Το κυριότερο, όμως, είναι ότι η τηλεφωνική πρόσκληση έγινε λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση!
Αν ο Μανώλης Αγγελάκας δεν έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά, θα πρέπει να κάνει ό,τι έκανε και με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, για τη διοικητική παραλαβή του Βιολογικού Καθαρισμού Κυπαρισσίας. Ο γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ακύρωσε την απόφαση, γιατί, μεταξύ άλλων, η πρόσκληση για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας εκδόθηκε την ίδια ημέρα και όχι τρεις ημέρες νωρίτερα, όπως ορίζει ο νόμος.
Άραγε, τι θα κάνει ο γραμματέας με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, που επίσης προσκλήθηκε, τηλεφωνικώς μάλιστα, λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίασή του; Θα κάνει τον… Κινέζο, όταν με την απόφαση του Δ.Σ. Τριφυλίας έχει κάνει το… Γερμανό;
Θα πει κανείς ότι το θέμα ήταν επείγουσας σημασίας, γιατί η απόφαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου έπρεπε να σταλεί στο υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο την περίμενε προκειμένου να εντάξει το έργο στο ΕΣΠΑ. Ακριβώς, όμως, επειδή είναι επείγουσας σημασίας θέμα, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο έπρεπε να είναι απολύτως τυπικό. Για σκεφθείτε να ακυρώσει, τελικά, την απόφαση ο γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και να χαθεί το συγκεκριμένο έργο, που φιλοδοξεί να δώσει στους πολίτες αναβαθμισμένη μια εξαιρετικής σημασίας περιοχή που σήμερα βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση; Τότε ποιος θα της φταίει της Δημοτικής Αρχής; Δεν υπάρχουν πια Σταύρος Παπαχρήστου και κρατικό Λιμενικό Ταμείο για να τους φορτώσει ευθύνες και κατηγορίες.
Ας ελπίσουμε ότι ήταν μια μεμονωμένη ενέργεια και στο εξής το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας θα λειτουργεί νομότυπα και με τέτοια τυπικότητα, ώστε δε θα χρειαστεί να πούμε «πού είσαι, Σταύρε Παπαχρήστου»!
Μιας και μιλάμε για νομιμότητα και νομότυπες διαδικασίες, έχουμε να θέσουμε μια απορία: Οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί της Καλαμάτας λειτουργούν απόλυτα νόμιμα; Διαβάσαμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Κοινωνικής Προστασίας και Αθλητισμού του Δήμου Καλαμάτας, στον οποίο υπάγονται οι Παιδικοί Σταθμοί, αποφάσισε να παρατείνει τη σύμβαση των οκτώ νηπιαγωγών και βρεφονηπιοκόμων που είχαν προσληφθεί με σύμβαση έργου ορισμένου χρόνου, ο οποίος όμως έχει παρέλθει.
Είναι, λοιπόν, νόμιμη η παράταση των συγκεκριμένων συμβάσεων; Εμείς ξέρουμε ότι, μετά τα μνημόνια, καμία σύμβαση δεν μπορεί να παραταθεί χωρίς άνωθεν έγκριση. Ασφαλώς είναι σημαντικό να λειτουργούν οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί με τις συγκεκριμένες οκτώ συμβασιούχους, γιατί χωρίς αυτές θα έπαιρναν περίπου 150 παιδάκια λιγότερα. Αν, όμως, συμβεί κάτι, ας πούμε ένα ατύχημα σε κάποιο παιδάκι, τότε ποιος θα έχει την ευθύνη; Η νηπιαγωγός ή η βρεφονηπιοκόμος που συνεχίζει να εργάζεται εκεί με σύμβαση που έχει λήξει και παρατάθηκε αυθαίρετα από το Δ.Σ. του Φορέα; Και επιπλέον, αύριο πώς θα πληρωθούν αυτοί οι εργαζόμενοι; Μήπως θα τους πληρώσει ο πρόεδρος του Φορέα από την τσέπη του, δεδομένου ότι είναι απίθανο να εγκρίνει το Ελεγκτικό Συνέδριο την πληρωμή τους από το Ταμείο του Φορέα, αφού στην πραγματικότητα δεν υφίσταται πια σύμβαση;
Ξέρουμε ότι στους άλλους Δήμους οι συμβασιούχοι έχουν σταματήσει να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, ακριβώς επειδή έχουν λήξει οι συμβάσεις τους. Μόνο στο Φορέα του Δήμου Καλαμάτας συνεχίζουν να εργάζονται. Γιατί άραγε; Και πώς κατάφεραν οι εκπρόσωποι του Φορέα να πείσουν τους εργαζόμενους να συνεχίσουν να δουλεύουν;
Το θετικό με τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς είναι ότι, όταν ξεκινούν τα μαθήματα, δε συμβαίνουν αυτά που γίνονται στα Δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Δεν… παρελαύνουν, δηλαδή, οι πολιτικοί, δήθεν, για να ευχηθούν στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς καλή σχολική χρονιά.
Αυτό που έγινε φέτος με τους πολιτικούς ήταν χωρίς προηγούμενο, τέτοια «παρέλαση» πολιτικών στα σχολεία δεν είχαμε ξαναδεί. Μέχρι και ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης κατέβηκε από την Τρίπολη για να πάει σε αγιασμούς σχολείων της Καλαμάτας. Είναι φανερό ότι ο προεκλογικός αγώνας για τον Πέτρο Τατούλη έχει ξεκινήσει και, μάλιστα, με έντονους ρυθμούς. Και φαίνεται ότι η Καλαμάτα και η Μεσσηνία αποτελούν την πιο κρίσιμη, εκλογικά, περιφερειακή ενότητα για εκείνον, αφού πλέον τον βλέπουμε στα μέρη μας σχεδόν μέρα παρά μέρα…
Και ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι πάντα, όταν έρχεται στη Μεσσηνία, μαζί του έχει την Ντίνα Νικολάκου. Χωρίς εκείνη δίπλα του δεν τον θυμόμαστε ποτέ στη Μεσσηνία. Είναι προφανές ότι η Ντίνα Νικολάκου αποτελεί την πλέον πολύτιμη συνεργάτιδα του περιφερειάρχη και αυτό, φυσικά, δείχνει ότι η θεματική αντιπεριφερειάρχης έχει σημειώσει τεράστια πολιτική πρόοδο. Αναρωτιόμαστε, όμως, τι θα συμβεί αν, τελικά, διεκδικήσει η Ντίνα Νικολάκου το Δήμο Καλαμάτας; Πώς θα μπορέσει ο Πέτρος Τατούλης να καλύψει το κενό της στενής συνεργάτιδός του;
Καραμαχίλης  Φωτογραφία: 
 
***
 
*** ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ενημέρωση :

~*** Παρελθόν από το πάγκο της Καλαμάτας '80 ο Γιώργος Κουλιέρης
  
  Ξαφνικό τέλος στη συνεργασίας της , με τον τεχνικό Γιώργο Κουλιέρη , έβαλε η διοίκηση της Καλαμάτας ΄80 λίγες μέρες μόλις μετά την επίσημη παρουσίαση της ομάδας. Μέλη της διοίκησης ,επικοινώνησαν σήμερα με τον Καλαματιανό προπονητή και του ανακοίνωσαν την επιθυμία τους για λήξη της συνεργασίας τους. Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του Γιώργου Κουλιέρη ,στο πάγκο της Καλαμάτας ΄80 ενόψει του πρωταθλήματος της Α'2 που ξεκινά τον Οκτώβριο. -




***

*** ~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013:

~ ** *** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS   2013.- 
~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/09/01-2013.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  01  Σεπτεμβρίου  2013.-
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/09/02-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα 02 Σεπτεμβρίου  2013.-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/09/31-08-02-09-2013-02-2013.html , Αθλητικό  τριήμερο 31-08 έως  02-09-2013 Δευτέρα  02-Σεπτεμβρίου  2013.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/09/03-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Τρίτη  03  Σεπτεμβρίου  2013 , Διαδρομές Ελλάδα - Βουλγαρία - Ρουμανία μέσα από  φωτογραφίες και Βίντεο 2013 .-
~  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/09/03-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  03 - Σεπτεμβρίου  2013 .-
~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/09/03-2013.html , ΑΝΘΟΛΟΓΟΝΤΑΣ  
Τρίτη   03  Σεπτεμβρίου  2013 .-

~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/09/blog-post.html , ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ εικόνες  Βίντεο Διαδρομές ιστορικές  αναφορές  ενημερώσεις Ανέκδοτα ,
Τετάρτη  04  Σεπτεμβρίου  2013 :

~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/09/04-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Τετάρτη  04   Σεπτεμβρίου  2013.-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/09/05-2013.html , ΣΟΦΙΑ -ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Πέμπτη  05  Σεπτεμβρίου  2013.-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/09/05-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Πέμπτη  05  Σεπτεμβρίου  2013 .-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/09/06-2013.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  06  Σεπτεμβρίου  2013 .-
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/09/09-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Δευτέρα  09 Σεπτεβρίου 2013.-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/09/09-2013.html , ΑΝΘΟΛΟΓΟΝΤΑΣ καί Γράφοντας Δευτέρα 09 Σεπτεμβρίου 2013.-
 ~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/09/10-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  10  Σεπτεμβρίου  2013.-
~   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/09/11-2013.html , Άρωμα Ελλάδας διαδρομές - εκδρομές 11 Σεπτεμβρίου 2013, ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ  εκδηλώσεις στις ΣΠΕΤΣΕΣ – Από Τριήμερη  εκδρομή-απόδραση 7.8. και  9  Σεπτεμβρίου 2013 ,.. ΝΑΥΠΛΙΟ - Ερμιόνη ,Σπέτσες , Ύδρα , Γαλατάς , Πόρος . Αίγινα , Πειραιάς.-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/09/11-2013.html ,Tο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  11  Σεπτεμβρίου  2013.-
~  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/09/12-2013.html , Όμορφα λόγια  ν΄ αγαπιόμαστε Πέμπτη 12  Σεπτεμβρίου  2013.-
~  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/09/13-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  13  Σεπτεμβρίου  2013.-
~  http://snsarfara.blogspot.gr/2013/09/14-2013.html ,video -παρουσιάσεις Βουλγαρία -Ρουμανία  2013 , .. Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  14  Σεπτεμβρίου  2013
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/09/15-2013.html , Το  αγιάζι   της  ενημέρωσης  Κυριακή  15  Σεπτεμβρίου  2013.-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/09/16-2013.html , Το  αγιάζι της  ενημέρωσης  Δευτέρα  16 Σεπτεμβρίου  2013 , ΟΛΑ  ΟΣΑ  ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ στον εορτασμό επαιτείου γεγονότων  ΠΗΓΑΔΑΣ  Μελιγαλά.-
~  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/09/16-2013.html ,  Το αγιάζι   της   ενημέρωσης  Δευτέρα  16  Σεπτεμβρίου  2013 .-


~ * ΜΕΝΟΥΝΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ 2012 - 20133 : ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ  

*** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS   2013.- .-

  ~* http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html, Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (1)  .-          ** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html, Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (2)
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/3.html, Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ (3) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/4.html, Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (4) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/5.html, Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (5) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/6.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (6) : Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 ,.-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/7.html, Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/12/8_18.htmlΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (8) .- ,
~**
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/01/19-20-01-2013.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Σ/Κ 19 και 20 -01 -2013 στο Χιονοδρομικό Χελμού Καλαβρύτων.- (9).-
*** ***
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/9-10-2013.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -video , Σ/Κ 09καί 10Φεβρουαρίου 2013 .-(10).-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !!!! διαδρομές - εκδρομές ...... περιηγήσεις.....
Επίσκεψη στα Φιλιατρά γιορτή αγιορτή Αγίου Χαραλάμπου ,Μιά ημερήσια διαδρομή ,Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2013 .- (11) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/27-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ :
Τετάρτη 27Μαρτίου 2013 .- (12α)
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/19-2013.htmln , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ .-
~*
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/28-2013.html , Η Ελλάδα μέσα από φωτογραφίες28 Μαρτίου 2013 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/20-21-2013_22.html ,Σαββατοκύριακο 20 καί21 Απριλίου Διαδρομές - διήμερη εκδρομή στην Βοιωτία και Β. Εύβοια 2013, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ καί ΜΑΘΑΙΝOΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/04/23-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 23 Απριλίου 2013
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html ,
Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε
Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ.-
~
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-
~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-  
 ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/05/17-2013.html ,Η ΕΛΛΑΔΑ μέσα από Φωτογραφίες Παρασκευή 17 Μαΐου 2013.-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ από φωτογραφίες Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε , Βλέπουμε , Ζούμε , Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/06/29-2013.html , Άρωμα Ελλάδας Σάββατο 29 Ιουνίου 2013 .-
 ~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/09/11-2013.html , Άρωμα Ελλάδας διαδρομές - εκδρομές 11 Σεπτεμβρίου 2013, ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ  εκδηλώσεις στις ΣΠΕΤΣΕΣ – Από Τριήμερη  εκδρομή-απόδραση 7.8. και  9  Σεπτεμβρίου 2013 ,.. ΝΑΥΠΛΙΟ - Ερμιόνη ,Σπέτσες , Ύδρα , Γαλατάς , Πόρος . Αίγινα , Πειραιάς.- 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου